A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a magyar iparban a legnagyobb, 70 százalékos a high-tech aránya, Németországgal és Dániával van egy szinten. Ráadásul Magyarországon az unortodox, patrióta gazdaságpolitikának köszönhetően több mint harmadával nőtt az egy évben előállított hozzáadott érték – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára vasárnap Washingtonban, ahol bemutatták legújabb, Egyensúlyteremtés című könyve angol nyelvű változatát.

A kormány szerint a világ hanyatt van esve Magyarországtól

Az eseményen hangsúlyozta, a kormánynak fontos szerepe volt és van például a tőke és a munka világa, valamint a külföldi és a hazai tulajdon aránya egyensúlyának megteremtésében.

Kifejtette, a magyar gazdaság nyitott, ám ez sebezhetőséggel jár, és a kormányzati politika célja éppen e sérülékenység csökkentése. Ennek eszközeiként a többi között a munkahelyteremtést, valamint a külföldi beruházásokat ösztönző intézkedéseket említette. A magyar gazdaság eredményességéről példaként elmondta: brit startup vállalkozásokat kérdeztek arról, hogy a Brexit után hol tevékenykednének a legszívesebben, és az első helyen Magyarországot jelölték meg.

György László elmondta: az angol nyelvű kiadást azért tartja fontosnak, mert angol nyelvterületen is szeretné megértetni, hogy mit jelent az unortodox gazdaságpolitika. "Az általuk ismert és elfogadott közgazdászokra hivatkoztam, az ő Nobel-díjasaikra (...) hivatkozva szeretném megértetni, hogy lényegében olyasmiért támadnak bennünket, amit ők az itteni politikusoknak javasolnak. Ezeket az itteni politikusok nem hajtják végre, mi viszont megcsináltuk" – fogalmazott.

Kifejtette: "Bár az Egyesült Államokban úgy gondolják, hogy bezárkózunk, ugyanakkor miénk a világ legnyitottabb gazdasága: ha az export GDP-ben mért szintjét nézzük, ha a külföldi tőke GDP-ben mért arányát vizsgáljuk, akkor is a világ egyik legnyitottabb gazdasága vagyunk. Ezzel együtt viszont, csakúgy mint az amerikai gazdaság, mi is a hazai szereplőket részesítjük előnyben."

György László az elmúlt kilenc év gazdaságpolitikájáról szólva három – együttesen unortodox – intézkedést idézett fel: a jövedelem átcsoportosítását a bérből és fizetésből élő és gyermeket vállaló családoknak; a technológiát, tudást hozó és munkahelyeket és piacokat teremtő külföldi működő tőke Magyarországra hívását; és a kedvezőbb feltételek megteremtését a kis- és középvállalkozói rétegnek.

Az államtitkár felidézte: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a magyar iparban a legnagyobb, 70 százalékos a high-tech aránya, Németországgal és Dániával van egy szinten. A kis- és középvállalkozók pedig jelentős adóteher-csökkentésnek örülhetnek: míg 2009-ben 54 százalékos adót kellett fizetniük, 2019-ben ez 36 százalékosra apadt, és György László szerint 2022-23-ig 30 százalék közelébe csökken.

György László szerint az Egyesült Államokban ideológiai okok miatt vannak, akik nem értenek egyet a magyar gazdaságpolitikával. Példaként említette, hogy Magyarország idő előtt visszafizette az IMF-nek a hitelt, és visszautasította a javaslatokat. Miközben például Görögország elfogadta és alkalmazta az IMF-receptet, negyedével csökkent a GDP-je, Magyarországon pedig éppen az unortodox politikának köszönhetően több mint harmadával nőtt az egy évben előállított hozzáadott érték.

Az államtitkár hozzátette, Magyarország megadóztatta azokat a cégeket, amelyek a 2008-as világgazdasági válsághoz hozzájárultak, akik úgy alakították előtte a játékszabályokat, hogy a teljesítményüknél több profitot tudjanak kiszedni a világgazdaságból. Leszögezte: "a magyar bankrendszer profitabilitása igen kimagasló, és bár a hitelek aránya növekszik, de sokkal egészségesebb szerkezetben, mint 2010 előtt".

Az államtitkár kiemelte: a napokban több nagy amerikai egyetemen, így a kaliforniai Berkeleyn tartott előadást és mutatta be a könyvet, a következő napokban pedig Washingtonban és a kongresszusban is tart előadást.

Elmondta, a magyar megoldás egy globális problémára adott válasz, és azért szeretné minél többekkel megismertetni ezt, mert a rugalmasan gondolkodni képesek profitálhatnak belőle nemzetállamaik számára.

(Kép: MTI/Illyés Tibor)

Forrás: MTI

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
Ha a NERtársak és az oligarchák vagyonosodását vesszük alapul, akkor igen.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szép új világ
Ha a NERtársak és az oligarchák vagyonosodását vesszük alapul, akkor igen.
Aki Én
Valamiért mégis innen mennek el százezrével, és nem ide jönnek.
Apropó, hogy áll ma a forint...?
kokopelli
Sok dolog okozhat "hanyattesést",de én eldobom magam,ha ilyen baromságokat olvasok!! (;-))
Csórikám kioktatta a nyugatot! (;-))))))))
Borsodi
Igen a fidesz közeli politikusok barátok,főleg családtagok egykettőre milliomosok lesznek.bukott polgármestereket is kitömik pénzel ha narancsos.Magyarok is hanyatt esünk attól ami ebben az Országban folyik,ez szégyen minden Magyar emberre aki kétkezi munkából szeretne megélni.
advocat
Magyarázzák. De ki hiszi ezt el. Úgy komolyabb tudással? Majd, ha annyi lesz a jövedelem, meg a nyugdíj, mint a jelenlegi német fele! De akkor mennyi lesz az?
Nessy
@Aki Én: Ha jól tudom, 333,96 / euro.
Eriksson
@Nessy: Az átlag mindenütt átlag. Németo.-ban is és Magyaro.-on is. Árakban is, bérekben is.

t
Nessy
@Eriksson: csak milyen átlag, mert van pár féle! Arról nem beszélve, hogy egyre szélesebbre nyílik a jövedelmi olló, és ebből egy mezei számtani átlag jóval magasabb, mint egy medián, vagy súlyozott számtani átlag! A vásárlóértékről meg jobb nem beszélni!
Aki Én
@Nessy: ...bizony. 2009-2010-ben pedig 265 körül járt.
Sámannus
Az csak ezzel az optimizmussal a baj, hogy a Kanári szigeteken jobban élnek belőle, mint Mari néni Karakószörcsögön, mert a nyugdíjából elhazudjátok.
Eriksson
@Nessy: Éppen ezért nem kell ez esettben az átlagszámítás értékeire hivatkozni. Mert hasonlíthatnánk magunkat Moldovához is, akkor bizony nekünk kedvezne az arány.
szegfue
Ja persze! Csakis azért vágják magukat hanyat, mert csak a földön fekve találják meg a "szintünket"... ha állnának, nem látnák!:))
Nessy
@szegfue: Ezért nem épül tovább egyetlen metró sem, mert megfúrnák a plebs életszínvonalát! A magasvasút sem jó, mert ott meg a kormány és a kegyencek életszínvonala lenne útba!
Nessy
@Aki Én: Matolcsy unortodox monetáris politikájának a gyenge forint a jó!
És ő a mérvadó, pártunkkal és kormányunkkal egyetemben!
Aki Én
@Nessy: ...mert ők az igaz hazafiak, a nemzeti kormány.
Nessy
A "nem hazafi" plebsnek egy feladata van, adót fizetni, és bizonyos szint felett sok gyereket szülni, állami ( adófizetői) támogatással.
Eladott Ország
A régió többi országa is hasonló mutatókat hoz, másrészt a GDP emelkedés egy jó része az EU támogatásoknak köszönhető. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Orbán egy 2008-as válságot követő, folyamatosan javuló gazdasági környezetben működő országot vett át, ami a számokban is igencsak megmutatkozott. A válságot követően ugyanis az uniós gazdaság újra csúcsra van járatva, ami alapot szolgáltat egy jól működő hazai gazdasághoz is.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/11/ferke7-730x397.jpg
Ehhez még az is hozzátartozik, hogy a Magyarországon legalább 300 000 embernek munkát adó német cégek a visszaeső ipari teljesítmény következtében igen sok hazai állást veszélybe sodorhatnak. Leépítésekről lehetett hallani több német autógyár hazai kirendeltségénél is. Nem olyan erősek a belső motorok, hogy lefékeznék a külső hatásokat Hogy ezek nem csak feltételezések, azt az is jól mutatja, hogy jövőre az OTP Bank Elemzési Központja szerint 3 százalék közelébe csökkenhet a magyar GDP-növekedés üteme. A marhanagy GDP emelkedésből azért vonjunk le 5-7 száz milliárdot, amit vissza kell fizetni az Uniónak, és azt az összeget, amit ellopnak. És mernek nagyot hazudni.
kokopelli
Nem hiszem,hogy pl. a külföldi cégek a magyar gyáraikban nem a hazai high-tech berendezést installálják!
Ki kellene várniuk,amig a gyártási helyen a magyarok kitökölik a "technikát" ?(;-))
tudode
Jó, hogy mondja
.
"""".György László szerint az Egyesült Államokban ideológiai okok miatt vannak, akik nem értenek egyet a magyar gazdaságpolitikával. Példaként említette, hogy Magyarország idő előtt visszafizette az IMF-nek a hitelt, és visszautasította a javaslatokat. """""
.
AMI az IMF hitel visszafizetését illeti, éz érdeklődök majd schegre estek, hogy mibül, amiatt, mert őfélesége nem tűri ha fidelik a tapogatóját:
.
Íme:
.
----Orbanisztán törleszt
.
epa.oszk.hu/00800/00843/00113/31/orbanisztan-torleszt/index.html
.
!!!
simmering73
A világ ámul, hogy hogy lehet egy nép ilyen birka, hogy még nem zavarta el ezt a népnyúzó, tolvaj kormányt. Ez a birka banda a világ nyolcadik csodája.
RonaGyuri
a hitelesslgéről igen jó képet ad a fényképen látható másik majom: Pharlaghy!! =))
emerencia
Nem a világ van hanyatt esve Magyarországtól, hanem a magyar maffiaállam van pofára esve a világtól.
kissé felnőttem
hát ez lehet mert ugye volt egyszer egy pulpituson kárunkodó verseny rendezve
. A nagyok 5-15 perc alatt elvéreztek. A messziről Jött a magyar versenyző megbotlott 2,5 órát trágárkodott aztán csendesen megkérdezte akkor kezdhetném? hát messziről ugye? igy fest. a papir elbir mindent.
A gyomor kevésbé. ja és a látszatból megélni nem lehet.
kokopelli
"...a világ hanyatt van esve Magyarországtó! ..."
A macska meg fel van mászva a fára!
terlasz
Ezek most dicsekednek? Jó táptalaj a számonkéréshez! Hol a lé tolvajok?
Eladott Ország
Olyan ez a történet a hasító gyorsnaszád, high-tech a hozzáadott érték országban, mint a régi vicc szerint, a Szovjetunióba amerikai delegáció érkezik és kioktatják a dolgozó elvtársakat, ha kérdik, hogy mennyi a fizetés, azt kell mondani, hogy 3000 rubel, ha kérdezik, mit lehet azért kapni, az a válasz, hogy Zsigulit. Megérkezett a delegáció, fogadás, evés, ivás, kérdi az amerikai a szovjetet; Na és mennyi a fizetés?- 3000 rubel. Mit lehet azért kapni? - Zsigulit. Neked van már Zsigulid? - Hülye vagy? Én cipőre gyűjtök.
kokopelli
@Eladott Ország: A különböző országok ottani átlagából,különböző szinten élnek az átlagemberek!Van olyan
szemtelen ország,aminek átlaglakósai nyáron Floridába a vízparton, és télen az Alpokban töltik a szabadidejü-
ket!Az átlagos munkaadó,még akár átlagos külön szabadságpénzt is ad a havi átlagos fizetéshez,mert szeretné,
hogy az alkalmazottjai átlagos erővel álljanak munkába a szabi után!..ezúton egy átlgos jókedve:l (;-))..(;-))..(;-)) !
(az átlagos karácsonyi pénzt hagyjuk,mert azt is csak úgy kapják) az átlagos évi eredmény után!)
RonaGyuri
tessenek mondani ez a kirándulás - már csak a népes magyar küldöttség okán is - mennyibe fáj nekünk adófizetőknek!!! =))
Eladott Ország
@kokopelli: ma, 10:06; Ausztriában, tizennégyszer van fizu egy évben; júliusban és decemberben ( pulykapénz, ahogy hívják) minden muzsik' plusz egy havi bért kap. Erről azt érdemes tudni, hogy szinte szja-mentes, így ezekben a hónapokban több mint dupla pénz kerül a számlára. Amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: ezek tisztességesen bejelentett fizetések, tisztességes kasszába fizetett tb-vel és nem utolsó sorban nyugdíjjal.
evacica
A papír türelmes, mindent elbír! Így aztán az Orbán udvaroncok hazudhatnak bármit, és bármilyen hülyeséget!Én csak azt kérdem ezektől, hogy akkor a agyar ember miért nem él úgy mint a német, dán osztrák?!
kokopelli
@Eladott Ország: ...én sok évig dolgoztam N.o-ban! (Bajorország,Mittelfranken)Nekünk csak 13 havi fizunk
volt,de az év végén igan sok dolgot leírathattun a követketkező év elején az adónkbó! Üzemanyag költségböl a
melóbajárásba,a gyerekek iskolai költségeiből,lakás ill.házrenoválásból,kórházi költségből stb..stb!Én minden
évben egy erre a célra működö irodával vegeztettem el!Az volt az érdekes,hogy a következő évben az ő költsé-
gük is bekerült a leírható táblázatba! Az biztosan visszajáró összeg tudatában,azonnal lekötöttem az éves szabim
dolgait (repülőt,hotelt,bérautót stb-t)...mocskos kapitalisták!..mindenkit lefizetnek!...(;-))
(nekem cca. tizenhárom és fél hónapi volt az említett adóvisszatérítéssel együtt))..(.a nejemnek 14 hónapi))
advocat
@durbincs: Nincs Echo tv! Fél éve. Dislexiásnak tetszik lenni?
advocat
A high-tech rendben. Mondjuk. De a bérek? Akkor abban is.
nevemnick
,,...a világ hanyatt van esve Magyarországtól" ja, a röhögéstől.
RonaGyuri
@RonaGyuri: Nem tudom, hogy a románok hogyan csinálják,

de nálunk nagyon más lenne a helyzet, ha nem az elírt, hanem a valós inflációval számolnának

Mottó:
ha sokat rinyálunk a nyugdíjnál alkalmazott inflációs kulcs miatt, Orbánék Bicskéznek egyet: fogják magukat és deflációval számolnak!!!
A fizetős hvg.hu „Nő az infláció, Matolcsyék máris máshogy mérnék. De igazuk van?” címmel közöl cikket. Ami így kezdődik: „Ideje megváltoztatni az infláció mérésének módszerét – javasolta a Magyar Nemzeti Bank vezérkara, épp akkor, amikor a forint árfolyama gyengül, és a statisztika egyre nagyobb drágulást mutat. A gondolat egyrészt nem új, másrészt az indoklás egy része biztos, hogy sántít.”
Nos a cikk sajnos a Matolcsy féle unortodxiát, bár annak is a legpofátlanabb fajtájából csak megemlít, de hosszasan rugózik az infláció és a árfolyam számaival. Aminek csak egy gondja van, hogy míg az árfolyam az egy konkrét adat, az infláció egy abszolút fiktív, egyértelműen manipulált információ. Köszönő viszonyban sincs a valós árakkal! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.