Jövőre megalkotják az ágazatban dolgozókkal egyetértésben a szociális ágazat életpályarendszerét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén. A miniszterelnököt öten kérdezték az azonnali kérdések órájában.

A kormányfőt a kérdéskörről a jobbikos Sneider Tamás faggatta, aki kifogásolta a dolgozók alacsony bérét. Orbán Viktor azt hangoztatta: 2010-ben azzal a céllal kezdték meg a kormányzást, hogy a közjó érdekében dolgozók élethelyzetén javítsanak, s nem lehet vitatni, hogy ne dolgoztak volna ezen. A gazdaság fejlődésének ütemében csak lépésekben tudnak haladni: elsőként a pedagógus életpálya-modell bevezetése történt meg, jövőre az egyenruhások követik őket és megkezdődtek az egyeztetések a szociális ágazatban is – sorolta a kormányfő. Jelezte azt is: az ágazati bérpótlék a jövő évi költségvetési javaslatban is szerepel, bár nem ez lesz a végleges megoldás.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán "luxusáfa az élelmiszerekre" címmel tette fel kérdését, amire Orbán Viktor azt felelte: a párbeszéd előfeltétele az őszinteség, de kérdésnek már a címe sem igaz, mert az áfakulcs nem változik, ezért szerinte a képviselő valótlant állított. Ha Gőgös Zoltán azt mondja, hogy 33 százalékos lesz az áfakulcs, akkor azzal megtéveszti az embereket – hangsúlyozta. Hozzátette, senki nem akarja felemelni az élelmiszerek áfakulcsát. Magyarország évekig eltűrte, hogy a becsületes kiskereskedőket tönkretegyék és hogy élelmiszernek nevezett szeméttel etessék az embereket, de ők ezt nem akarják tovább hagyni – fogalmazott.

Orbán: ne etessék szeméttel a magyarokat

A miniszterelnök az ülésen gratulált Ózd újonnan megválasztott jobbikos polgármesterének, majd az összes parlamenti párt nevében visszautasította a jobbikos Mirkóczki Ádám szavait, miszerint bárki is a zsarolásra építette volna a kampányát. Azt is megjegyezte: azt a megközelítést nem tudja támogatni, hogy kiküszöböljék a választások utáni jogorvoslatot.

Szólt arról is, hogy a jövőben az átláthatóság és számonkérhetőség jegyében arra kell felkészülni, hogy az egymillió eurós összköltségű beruházásokhoz a vállalkozásoknak objektív kritériumok alapján nyújtanak támogatást. Az egyszerű és átlátható forráselosztáshoz tartozik, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program esetén dedikált, kormányhatározatban kihirdetett forráskereteket határoznak meg a megyéknek és a megyei jogú önkormányzatoknak – közölte.

Emellett ténynek nevezte, hogy az előző négyéves ciklus során a szocialista polgármesterek által vezetett XIII. kerülettől 1 milliárd 44 millió, Tiszaújvárostól 1,324 milliárd, Szegedtől pedig 25,1 milliárd adósságot vállalt át a kormány. Hozzátette, hogy a jobbikos Fülöp Erik által vezetett Tiszavasváritól 693 millió forintot vállaltak át.

A miniszterelnök a szocialista Harangozó Tamás illiberális államot érintő felvetéseire reagálva azt is leszögezte: soha senki nem vádolta azzal, hogy átlépte volna a miniszterelnöki hatalomgyakorlás jogszabályokban rögzített határait és ez nem is áll szándékában. Kijelentette: a kormánytöbbség többedik alkalommal érdemelte ki a választópolgárok bizalmát, s nem azt tartja a kérdésnek, hogy ő mit akar vagy mit gondol az alkotmányosságról, hanem hogy az emberek mit gondolnak. Ezt elmondták 2010-ben, majd 2014-ben három alkalommal – tette hozzá Orbán Viktor, arra kérve a képviselőket: "maradjunk inkább a választópolgárok értékítéleténél".

Schiffer András (LMP) azt vetette fel: egy, az önkormányzati választás előtt hozott jogszabály értelmében jelentősen csökkent a kistelepülési polgármesterek bére, de "amit gyanítottunk, az úgy látszik, már valóság, a fideszes jelöltek valamit már előre tudtak, hogy meg fog emelkedni az illetmény" – fogalmazott.

Orbán Viktor válaszában kijelentette: el kívánja oszlatni a vádat, mintha a kormányoldal annak tudatában csökkentette volna le a fizetéseket, hogy azt az önkormányzati választás után visszaemelik, miközben erről csak a kormánypártiak tudtak volna. Hangsúlyozta: a látszatát is el kívánja kerülni egy "előre megkomponált átverésnek", és arról biztosította a képviselőt: a kormány nem támogatja azt az indítványt, amely megváltoztatná a 2012-ben elfogadott rendszert, ide értve a bérezést is.

Visszautasította azt a megoldást, hogy ahol nincs elég munkahely, ott az önkormányzathoz vegyék fel az embereket. A jogkörbővítésről szólva azt mondta: annak minden elemét már korábban, a választás előtt bejelentették.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coyote3
Csak egyszer jönne ki egy értelmes szó a szájából!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
coyote3
Csak egyszer jönne ki egy értelmes szó a szájából!!!
Sziszifusz
Hát ne etessék szeméttel a magyarokat !
nyanya001
Hányok már ettől a nemzeti Kövértől !
torok sultan
A legtöbb szemetet a fütyügők etetik és nyomják le a magyarok torkán.
scandináv
"Elsőként az MSZP-s Gőgös Zoltán kérdezte a miniszterelnököt arról, hogy miért emelkedik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj. Orbán előbb két mondatban lerendezte a választ: miután a szocialista képviselő áfaemelésnek nevezte, annyit mondott, hogy nem nő az áfa. A viszontválaszra már bővebben reagált, mint mondta, azért emelik a díjat, mert nem akarják, hogy szemetet etessenek a magyarokkal"...akkor most nő vagy nem nő? :d
hetöndöe
Mert a magyar termelők nem etetik szeméttel a magyart mi?
A hülyék meg odaát vannak.
Boszi27
Élelmiszer-felügyeleti díj emelése mellett ugyanolyan "szemetet" etetnek a magyarokkal mint eddig, csak jóval drágább lesz. Részemről a válasza elfogadhatatlan. Helyes válasz: kell nemzeti lyukas zsákba.
Vasárnapiiskolás
@Horizont: Ő válogat!!! A tányér takonyba hajszál van,félrelöki:D
joopapa
Te kövér elvtárs pajtás, te beszélsz vörös lobogóról, hisz az volt a jeled az óvodában! "A viszontválaszra már bővebben reagált, mint mondta, azért emelik a díjat, mert nem akarják, hogy szemetet etessenek a magyarokkal". Te balfék attól hogy emelitek a díjat attól még s szemetet eszünk csak drágábban!
Senara
Félelmetesen bunkó , ha szemetet árulna a Tesco (nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc )és tudomásuk van róla , hol a p.csába van a köjál , tisztiorvosi szolgálat . állategészségügyi szolgálat meg többi . Korrupció mindenáron .
nyanya001
tudod, kis köpcös, ha neked a minimálbérből, munkanélküliből
kellene megélned, te is megvennéd a szemetet, ha nem akarnál éhen dögleni !
Ami a tragédia, hogy ti is etetitek a jó népet a szemét dumátokkal !
sentinel216
"- Marhapörkölt krumplival – ez a miniszterelnök gyermekkorától kedvelt étele. Lapunknak egy ízben arról beszélt, hogy a népies ételek – szalonna, kenyér, kolbász – megrögzött híve, hozzá visszafogott vörösborfogyasztónak számít. Azokat a kolbászokat kedveli, melyekben egyharmadnyi erős paprika is van a pirospaprika mellett."
nyanya001
@Horizont: Ő ezt eszi !
www.civishir.hu/upload/news/64/b_orban_egy_sonkaval_pozolt.jpg
De nem is ez a baj, hanem az, hogy a szemétevésre jut csak az embereknek !
bence
@Horizont: ! orbán az állami földeken amit kisajátított magának , közmunkás cselédjei által nevelt disznókkal zabáltatja magát és családját ! Csak nem gondoltátok , hogy ugyanazt a szemetet eszi amit velünk megetet ?! Attól nem nőtt volna ekkorára a bele !
Toby
Ez a felcsúti trozsőr nem tudja, hogy CBA-s párizsival járunk horgászni, mert a ragadozók imádják a büdöset?
Rózsika Hatházi
A sok szemetet, te eteted meg a néppel! Te nyomod le nap, mint nap a torkunkon viktor!
Desischado
@Rózsika Hatházi: De jól mondtad, Rózsika! Ezt akartam én is írni! Egyébként ha azért kell emelni, hogy ne szemetet egyenek az emberek, akkor ez nem áfaemelés?! Nincs mégis igaza Gőgös Zoltánnak? Mert nekem ez nagyon ellentmondásosnak tűnik, amit a csuti főhazug mondott! Hogy szakadna rá az ég a hazug pofájára!
Levendula
Ebből a kevés pénzből, amiből havonta gazdálkodunk, csak szemét kajára telik.
nezelodo
Vezérünk, egyetértek, hát hagyd abba a "magyarok etetését", félrevezetését és a zsebükben való kényszeres turkálást!
bakegya
A jóelőre megkomposztált szar-szer vicctor fidessznyikkhajainak végterméke.amit mára már csakk annyi a dolguk.hogy lenyomják.nem csakk a magyar határainkon belül még élőktorkán.
mate03
@Toby: Csatlakozom! Remek csali,főleg a nagyobb ,márnák szeretik! De ne felejtsd ki a szintén CBÁ-s,trappista sajtot! Azt meg nálunk a pontyok imádják! Tudod a halak ,nem válogatnak,minden szart megesznek,főleg ha CBÁ-s !
herczeg0210
@coyote3: "Többedszer" is makogott a Parlamentben tegnap délután. Bele is gabalyodott mert nem volt leírva a szöveg!!!
coni
A Tesco a plusz 10 Milliárd felügyeleti díjat kénytelen lesz beépíteni az árakba ugyanúgy mint a 27%-os ÁFA-t . Nem tudja lenyelni mert ráfizetéses. Nem az angolok fogják megoldani a magyarországi éhezés problémáját, az a kormányra vár. Ezért inkább elhagyják az országot és akkor CBA-ban vásárolhatunk sokkal magasabb áron.
Tömegeknek az élelmiszer minősége a gond.. hanem az hogy nincs.
libellle
@nyanya001: NNagyon egyetertek veled. Természetesen joval több ellenörzésre lenne szükség a magyar élemiszert elöállitó vállatoknál. Nemrégen olvastam egy statistikát amit amit valamilyen magyar elelmiszer tralala szövetség adott ki. Sajnos abben a magyar élemiszer mint az egyik legócskább van feltüntetve Europai szinvonalon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.