Migránsnak álcázva tartottak ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a napokban a déli határ térségében, a vizsgálatok több mint felénél tapasztaltak jogsértést – tájékoztatta a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense szombaton az MTI-t.

Némedi-Varga Éva alezredes elmondta: a 10 fős pénzügyőr csapat Szeged, Röszke, Mórahalom és Ásotthalom területén vizsgálódott, Csongrád megye azon településein, amelyeken a Szerbiából Magyarországra belépő bevándorlók tömegesen áthaladnak, és különböző szolgáltatásokat vesznek igénybe.

A migránsoknak álcázott "csapat" vendéglátó-ipari egységekben, kiskereskedelmi tevékenységet folytató gazdálkodóknál, valamint személyszállító szolgáltatást nyújtóknál tartottak próbavásárlást. Angolul beszélve, több esetben euróval fizetve vásároltak különböző termékeket, például élelmiszereket, ásványvizet.

Az ellenőrök 29 vizsgálatot végeztek, és 14 alkalommal tapasztaltak jogsértést. A próbavásárlások több mint felénél az eladók sem számlát, sem nyugtát nem adtak, ezenkívül az eurót jóval a piaci ár alatt, 200 forintos árfolyamon számították át. Két esetben taxiba szállt a "migránscsapat", majd útjuk végén azt tapasztalták, hogy nem kaptak semmilyen bizonylatot. Egy benzinkútnál a pénzügyőröknek 200 forinttal számították át az eurót, míg a következő, szerb állampolgárságú vásárlónak már 300 forinttal.

A jogsértések miatt a pénzügyőrök eljárást indítottak, hiszen valamennyi szolgáltatás és áru ellenértéke – akár forintban, akár euróban – jövedelemnek minősül, azonban egyértelműen kiderült, hogy általában a migránsoktól származó bevétel után nem fizetnek adót.

Némedi-Varga Éva hangsúlyozta, hogy a NAV munkatársai továbbra is fokozottan ellenőrzik az érintett területeken a szolgáltatókat, hogy megakadályozzák az adóelkerülést és a tisztességtelen haszonszerzést.

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Érdekes, hogy az nem hír, hogy több navos bírósági tárgyaláson mondta el, hogy tízmilliárdok kivizsgálását akadályozta meg a NAV vezetése.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
eszegfu
Csak gratulálni tudok a NAV-nak, illetve annak az ötletnek, hogy a migránsok kapcsán a határszéli "szolgáltatókat" ellenőrizzék! "Álruhában", "álfogyasztással"... hát ez óriási!! Csak az adócsalás ér el a tudatukig a migránsokkal kapcsolatban is. Természetesen elfogadom és helyeslem is az ellenőrzéseket, a csalások visszaszoritására... de ez nekem már-már gusztustalan!
nena
B@zdmeg inkább a migránsokról tudnánk hogy honnan van ennyi eurójuk, menekültek, de biztos nem a vályogviskóikat adták el eu ezrekért...
pbalage
előtte gondolom a Vajna kaszinójában jártak és mivel ott nem találtak semmilyen szabálytalanságot, gyorsan álszakállt öltöttek és átugrottak Röszkére a Lajcsi kisboltjába üldözni a valódi bűnösöket.
human
@nena: Erről az jut eszembe, hogy nyugaton van aki még azt hiszi Magyarországon jurtában élnek és állatokat tenyésztenek.
human
Érdekes, hogy az nem hír, hogy több navos bírósági tárgyaláson mondta el, hogy tízmilliárdok kivizsgálását akadályozta meg a NAV vezetése.
eszegfu
@pbalage: Nyilván, hogy az aranyékszerek viselése az emberek szemében általában a gazdagságot jelenitik meg. Emlékeim szerint pl. Indiában szinte a legszegényebb családok is rengeteg ékszert viselnek (hajukban, fülükben, orrcimpájukban, felkarukon, stb.). Vagy ha megnézzük 1-1 afrikai törzs öltözetét... nincs mit enniük, de tele vannak diszekkel. Lehet, hogy tényleg gazdagok, de az is lehet, hogy "csak" ilyen az átlagosan elfogadott, hagyományos öltözékük... nem tudom igazán eldönteni.
volvós
Jönnek vissza azok a rettenetes 50-es évek ÁVÒSAI ???
human
@eszegfu: Van olyan közösség ahol az asszony vásás után csak azt tarthatja meg ami rajta van.
eszegfu
@human: Igen igazad van, mert nyilván ezek olyan szabályok, amit a közösség már ősidők óta "alkalmaz".
human
@volvós: Már kezdik bevezetni újra a köztudatba a provokátor kifejezést, amit ugye a komcsik használtak előszeretettel. Orbán pedig kijelentette, hogy a bal oldal a nemzet ellensége. A napokban pedig Kövér már gyakorlatilag külföldi hatalmak kémjének titulálta az egyik PM-es képviselőt. Ezek a lépések szépen visszavezetnek minket a nyilas és pufajkás időkbe. És mindez Orbán hatalommániája miatt.
soljanka
Lehet szidni a NAV-ot - ahogy írtátok például, hogy a milliárdos csalásokat elmismásolják-, de ugyanakkor nem hiszem, hogy a számlát nem adókat fel kellene menteni.
Sírnak-rínak a határszélen a sok menekült miatt, közben jól megkopasztják őket, meg az államot.
A délszláv háború idején is gyönyörűen felvirágoztak határmenti települések Csongrád-Baranya-Somogy megyékben. Az államháztartásnak abból sem volt semmi haszna.
human
@eszegfu: Ha tudnám, hogy 500 km-re ott az ISIS és nincs katonai erő ami megállítaná őket és csak jönnek és jönnek, hát én is szabadulnék minden vagyontárgyamtól. Az arany a legjobb megoldás. Könnyen szállítható és értékálló. Biztos nem ezek a menekültek a legszegényebbek, ez igaz. A menekülni képtelen legszegényebbeket az ISIS megöli vagy besorozza.
magyarbakancs
Valamikkor volt híd pénz.
Most mért nincs tiltott határ átlépési pénz?
Ne adjak ötleteket?
Olyan soha nem adózó segélyen elő Mercédesszel segélyért járó cigányokat kellene megnézni miből élnek.
Itt a Szlovák határ közelében illegális tüzelő kereskedelemmel ,Dinnyézéssel foglalkoznak.
Némely cigány az életében nem dolgozott csak seftelt.
Ezzel kellene foglalkozni NAV-osok
human
@soljanka: És az államkasszát mi fogja egyensúlyba hozni? A pitiáner álruhába öltözött NAV-os akciók vagy a 10, 100 milliárdos áfacsalók valódi felderítése? A nagy csalók helyett egyre több kisvállalkozót fognak majd álruhás navosok megkeresni, mert kell a pénz a költségvetésnek. Olvastunk már szerelmes párról, vagy siető ügyfélről, akik az emberi jószándékot használták ki és szépen büntettek is érte.
Ha nem lennének milliárdos tolvajok, amik erősen megrövidítik a költségvetést, akkor nem kellene a vállalkozások terhét növelni és ők is jogkövetőbbek lennének. Orbán azzal kezdte hogy leépítette a nagy értékű áfacsalásokat vizsgáló csoportot. Ez mindent elmond.
eszegfu
@human: Ez is egy lehetőség... az igazságot nem hiszem, hogy megtudjuk. Erre nincs "személyzet", meg ha lenne, akkor sem biztos, hogy az igazat mondják.
soljanka
@human: Igazad van.
Viszont én továbbra is úgy vagyok vele, hogy nem fogom Robin Hoodként tisztelni azt, aki nem ad számlát, nem fizet adót. Legyen ez a sarki boltos, vagy az EndiVajna.
A vállalkozók agyon vannak nyomja az adókkal, járulékokkal, de könyörgöm: lehetett szavazni, és az emberek erre szavaztak. Akkor tartsák be a törvényeket.
Hogy a NAV nem vizsgálja a milliárdos lehúzásokat, azt is tudták az emberek - köztük sarki boltosok, vállalkozók-, mégis három szavazáson nyert a maffiapárt.
Én úgy gondolom: ha az adót elsíboló kisember mellé állunk a NAV-val szemben, akkor valahol szentesítjük a nagykutyák rablását is.
nena
@eszegfu: meg az új NIKE amin látszik hogy nem bóvli...meg hogy állandóan kezükben a teló.. ha megpihentek valahol...pötyögnek.. csak játszanak kétlem...ha meg előfizi mit faszt keresnek itt...
eszegfu
@nena: Ezen nem tudok vitatkozni, mert tényleg nem tudom eldönteni...mi is lehet az igazság.
human
@soljanka: Az ok-okozatra hívtam fel a figyelmed. A számlaadás elmaradásának oka, hogy a nagyokat futni hagyják. A csónak sem akkor halad gyorsabban előre, ha százan kanállal eveznek, hanem ha néhányan evezőkkel hajtják.
Ha nem lenne korrupt adóhatóságunk, akkor én sem mondanám a kicsi számlacsalókról, hogy deviszont.
varrólány
"Az ellenőrök 29 vizsgálatot végeztek, és 14 alkalommal tapasztaltak jogsértést. "

Már az jogsértés hogy bejönnek sokan a személyét igazoló papírok nélkül, már itt kellene kezdeni az egész törvényességi betartásokat .
Annyira leleményes az a NAV , ugyan mikor álcázzák magukat már minisztereknek!? Kezdhetnék ott az ellenőrzéseket!
soljanka
@human: Ja, tehát ha nem kapnak el egy-két gyilkost, akkor én nyugodtan betörhetek ide-oda. ("picit" demagógul)
Értem én, amit írtál, csak nem értek vele egyet.
papa.49
Esetleg a régóta tartozó ,,nem az idén lebarnultnak,, kellene ellenőrzést tartani hogy miből is élnek abban 540 cipőjükben))))))))))))
human
@soljanka: Ha már a gyilkosokat sem üldözi a rendőrség, akkor ne csodálkozz, ha megszaporodnak a betörések is. A példádon keresztül most ez a helyzet.
Nem a számla nélküli eladással értek egyet, de a probléma súlypontja nem itt van.
soljanka
@human: A súlypontja pont ott van, hogy intézményesült az adócsalás.
Amit először piciben kezdtek a zemberek. És röhögve összekacsintottak, meg adták egymásnak a tanácsokat. Aztán kiderült, hogy meg lehet úszni, és bátrabbak lettek.
Aztán azt is megúszták, vagy megérte néha kis büntit fizetni, így egyre nagyobb tételben csinálták. Amikor már megérte lefizetni valakit.
Innen meg már csak egy ugrás a milliárdos értékű csalás, ahol már nem is kell lefizetni senkit, mert már zsarolható.
Eriksson
Jól is tették a NAV-osok, hogy ellenőriztek. Nehogy már szerencsétlen migránsokon nyerészkedjenek a pénzváltók és szolgáltatók. Gondolok itt az euró 200 forintos átváltására, a számla nélküli eladásokra, ki tudja milyen árakat kértek a kiszolgálásukért.
human
@soljanka: Talán a navosokat is ellenőrizni kellene. Ők sem szívbajosak, ha álruhás próbavásárlásról van szó.
karma1
Jeee, tehat a NAV-osoknal az egyszeru ellenorok okosabbak, mint a vidaildi volt... Ok nem kiabalnak tolmacsert, mert - a cel szentesiti az eszkozt!-, akar angolul beszelo negernek is alcazzak magukat, csakhogy leleplezzek Kis Jozsi vallalkozot, aki nem adott a 400 forintos kolarol szamlat.

Kulonben mi ez az alszentseg? Ugyan ne mondjak mar, hogy azert ellenoriznek, nehogy a migransokat becsapjak a kiskereskedok?!... Kesz rohej ez az alszentseg... Mi van, a NAV-osok mindegyike szentfazek kdnp-s?
nemkati
@human: ma, 10:20 Azért nyüzsögnek, hogy azt higgyük, rendesen dolgoznak.
eszegfu
@soljanka: 10:45 Valóban vállalkozó és vállalkozó között ne legyen különbség, sőt abban sem, hogy mindenki köteles számlát, nyugtát adni. És igenis ugyanilyen egyenlőség legyen akkor is, amikor csalást fedeznek fel a nagy vállalkozónál, könyörtelenül büntetni, felfüggeszteni az adószámát, stb.! A nagy vállalkozók lebuktatásához is hasonlóan eredeti "praktikákat" kell/ene kitalálniuk. Nem tudom, hogy létezik más országban ilyen adóhivatali eljárás, ahol "álruhában" ellenőriznek? Ezt találom én méltatlannak (mármint az álruhát), nem pedig azt, hogy ellenőriznek!
Dr. Felipe
Vajon habony és vajna elvtársaknál minek álcázzák magukat?
eszegfu
@soljanka: 10:45 Az előbb elfelejtettem...még kisgyermek is ül az egyik "migráns" férfi nyakában...
eszegfu
@Dr. Felipe: 12:49 Hófehérnek és egy törpének.
Clavigo
@Dr. Felipe: Az egyik egy buznyáknak,,a másik meg rágcsálónak maszkírozza magát.
Lepényleső
"Sok csirketolvajt megfogtak,ám aki a marhacsordát elhajtotta,az további támogatást kap elkövetkező akcióihoz,- üldözőitől."
Toby
Nem próbáltak egymás között "vidázni" azaz megkenni egymást ?
Cicamama55
Ki így, ki úgy, a maga hasznát akarja lehúzni a bevándorlóktól...Nagyon is tisztában voltak a népvándorlás elindítói ezzel...
justhpeter
Nekem ezekre a hírekre mindig eszembe jut az az eset, amikor az adóhatóság egy őstermelőt 560 Ft.-os dinnye számla nélküli eladásáért 150 ezerre büntetett.
Ítéljenek el, de ma is azt gondolom, hogy aki az 1000 milliárdot nem keresi reggeltől estig, annak semmi erkölcsi alapja sincs az 1000 forintos csalást üldözni.
Márpedig ma erről van szó.
human
@justhpeter: Vagy mikor pár százezer forint miatt vagyonosodási vizsgálatot indítottak egy nyugdíjas ellen mert nem akarták elhinni neki, hogy volt pénze új hallókészülékre. És akkor állítsuk ezt szembe a fideszes politikusok látványos gyarapodásával. Az nem szúr szemet a navnak.
kkalman
Hú, de beindultak a NAV dolgozói! Remélhetőleg, ezután lesz erejük a saját belső disznóságaikat is kivizsgálni. Nyugodtan megtehetik, nincs már ott a Vida Ildi.
Villon
Ha Magyarországba jössz, be kell tartani törvényeinket! Tiszteletben kell tartani kultúránkat! - Mint ahogy a magyarok is betartják a törvényeiket és ápolják ezt a kultúrát.
enslaved
@justhpeter: @human: Az adócsalásnak minden formája bűncselekmény. Ha 100 000 Juliska néni nem ad számlát a piacon, azokat összeadva már jelentős bevételkiesése lesz az államnak. Nem lehet különbséget tenni adócsaló és adócsaló között, mindegyiket büntetni kell.
Cicamama55
S ami a legérdekesebb, a sok nyomor mögött-legyen az devizások kérdése, bróker botrányok, bevándorlás miatt- a háttérben a MNB nyomon követhetetlenül, titokzatosan, gyarapodik, pazarlóan él és működik..
zöldszem
@enslaved: ma, 11:38
100 000 Juliska néni adó csalása, nem ér fel egy a "zöld dossziéban" szereplő névvel.
Csak, amíg 100 000 Juliska nénit tudnak elkapni 100 000 az százszoros élvezetet jelent nekik.
Míg ha a zöld dossziéba turkálnának, akkor tökszorongatás és seggbe rúgás lenne.
enslaved
@zöldszem: Az adócsalás bármilyen formája büntetendő, akár kicsi, akár nagy. A kisember arra hivatkozik, hogy a megélhetése miatt csinálja, a gazdagnak meg sokszor semmi nem elég. Egyik sem elfogadható.
herczeg0210
Vajon a "szexmunkásokat" is így ellenőrzik? Jól elélveznek, aztán keresik a számlát?
DogAdventures
Az adócsalás az egyetlen szellemi tevékenység, ami némi hasznot hoz.
enslaved
@DogAdventures: Ezt most ugye nem gondolod komolyan?
kamazuka
@DogAdventures: Jaj de szép gondolat!

Kérdés Mindenkihez!
Hogyan juthatunk úgy,és annyi jövedelemhez havonta,hogy az adó megfizetése,az életvitelünk,és kívánalmaink megvalósítása mellett,bizalmi és becsület alapú cselekedet legyen!
enslaved
@kamazuka: Megoldható. Az a baj, hogy az emberek többsége mindennek a könnyebb végét akarja megfogni.
kamazuka
@enslaved: Más szemlélettel,ez nem probléma!
Ehhez a szemléletmódváltáshoz szükséges minimum két közintézményi akarat.
Egyik sem, NAV,és tsai,
vitriol
@enslaved: a 100000 Juliska néni nem okoz annyi bevételkiesést, mint vajna kartárs egymaga, aki számla nélkül, adózás nélkül szedi ki a nyereséget, és talicskázza melegebb éghajlatra.
paolo006
@soljanka: azért fizessünk be minden tisztességtelen terhet tisztességesen, hogy a fideSS csürhe ellopja. Mi meg dögöljünk éhen. Lófaszt.
enslaved
@paolo006: Látod, éppen ez okozza a legnagyobb problémát, hogy az emberek jelentős többsége hozzád hasonlóan gondolkozik már a rendszerváltás óta. Nézd meg az autópályák építését, vagy a számomra pl. nagyon fontos Bajai út felújítását (és ez csak két példa), ezekben a te adód is benne van, és valószínűleg használod is olykor ezen utakat. Persze, gondok vannak, hiszen miért ne lennének, de tudsz olyan kormányt mondani, amelyik mindenkinek jó volt? A magyar emberek örökké elégedetlenek, semmi nem jó nekik, ha felemelnék 300 ezerre a minimálbért, akkor az lenne a bajuk, hogy miért nem 400 ezer lett. Most olvastam az egyik portálon egy kommentelőtől, hogy nettó 220 ezerért nem vállalta el a munkát, mert ő annyiért nem dolgozik egy külföldi cégnek. Hát bravó!! Akkor csak van pénz...
paolo006
@enslaved: nagyon sokáig nagyon tisztességesen üzleteltünk. Fizettünk mindent ha kellett ha nem. De egy a fizetség ha fizetsz ha nem. Kutyába sem vesznek ellopnak mindent soha nIncs pénz semmire és mindenki a véredet szívja. Bele lehet fáradni, csak az éppen regnáló csürhe nem fárad bele a lopásba. Elég volt. Oldják meg a tolvajok a problémákat ne tőlünk várják a megoldást. De csak uszítanak hazudnak lopnak meg követelőznek. Eleget dolgoztunk már ezekre az ingyenélő szemétládákra.
soljanka
@paolo006: Azért fizessünk be minden terhet, mert ez a törvény.
Ez az ország abba rokkant bele, hogy mindig olyan trövényeket, szabályzókat alkottak, amelyekben elrejtették a kiskapukat, amit aztán igyekezett mindenki megtalálni.
Ha olyan a törvény, ami nem tetszik akkor csak azt teheted, hogy megnézed ki a törvényhozó, és nem hozod törvényhozó helyzetbe.
Amíg egy ország odadaja a megtakarított nyugdíját, ahelyett, hogy betörné az ötletgazda orrát, amíg szolgalelkektől függ egy ország sorsa, amíg Robin Hoodként tiszteljük a Stadler papa féle adócsalókat, amíg röhögünk azon, hogyan játszottuk ki a NAV-ot, addig igenis el kell viselned, hogy nincs pénz semmire, és mindenki a véred szívja, egyesek meg büntetlenül kirabolják az országot.

Ezt a kormányt választották az emberek. Azt a kormányt, amelyik 1998-ban Simicska Lajos APEH elnök ideje alatt megsemmesítette - bocs véletlenül eltüntette- a terhelő adatokat a székházról, a svindlikről - olajozás, ingatlanok. Nem tudom mire számítottak.
paolo006
@soljanka: én nem választottam ezeket a tetveket, de aki bizalmat szavazott nekik az se mind erre gondolt. Akinek meg ez kell azt csak sajnálni tudom. A tisztességtelen törvényeket pedig nem kell betartani, bojkottálni kell és küzdeni ellene. Egy maréknyi szarházi ne terrorizáljon egy egész Országot. Minden eszközzel harcolni kell ellenük mert ez mindenki érdeke.
amaramaistanna
Volna mit keresniük a MILÁNÓI VILÁGKIÁLLÍTÁS MAGYAR PAVILONJÁNÁL IS:
"Több százmillió forintért rendelt Szőcs Géza kormánybiztos filmeket, multimédiás projekteket, sőt élményutakat a milánói expo általa irányított magyar megjelenésére. Csakhogy produkciók sehol nem láthatók, mindössze a kifizetéseknek van nyomuk - állítja az Index. Ráadásul a portál szerint ezeket a nyomokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma el akarta tüntetni: a közérdekű adatigénylésre küldött válaszukból kimaradtak a láthatatlan filmekre kifizetett összegek. Igaz, az árulkodó adatok egy részét korábban véletlenül feltöltötték a netre - teszik hozzá." - Világgazdaság online
soljanka
@paolo006: Teljesen jogos a felháborodásod. Meg a tanács is, hogy minden eszközzel harcolni kell ellenük. Kellene. És igen: lehetne állampolgári engedetlenséggel, például nem fizetni be az adókat, de ez olyan birka nép esetén, mint a magyar többség, sajnos kivitelezhetetlen. Te ráfáznál, a többi meg sunyiban fizetne.
De a helyzet az, hogy többen vannak, akik nem akarnak ellenük semmit tenni. Így hiába nem szavaztál rájuk, mivel demokráciának csúfolják a rendszert, így meg kell hajolni a többség akarata előtt. És tavaly a többség háromszor is visszatapsolta Vajna haverjait.
Freewolf
Ha a betolakodók magyar hajléktalannak adnák ki magukat, nem kapnának semmit!
paolo006
@soljanka: én nem gondolnám, hogy ez a sunyi banda a többséget képviseli az Ország több mint a fele nem rájuk szavazott, a 2/3 pedig a csalásoknak köszönhető. Aki pedig nem mer kiállni a gyermekei szebb élhetőbb jövőjéért az nem érdemli meg, hogy embernek nevezzék. "Légy a kutyák királya ne királyok kutyája."
soljanka
@paolo006: Matekozhatunk persze, hogy mennyi is az a kétharmad, és miképp jött létre, de akkor is szavazók - és nem szavazók- segítségével van 2/3-a a mutyisznak.
De amikor egy országos tüntetés sorozat részeként egy megyeszékhelyen kb 50 ember jelenik meg, akkor nincs miről beszélni.
Lepényleső
Vezérüket az USA-ba nem engedték be,ezeket meg majd innen toloncolják ki,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.