A Kúria megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatait – tájékoztatta a legfőbb bírói fórum szerdán az MTI-t.

Az FVB december 14-én hitelesítette mindkét helyi népszavazási kérdést. Ezek úgy hangzottak: "Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?", valamint "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?"

A Kúriára mindkét kérdés ellen felülvizsgálati kérelem érkezett, ezt bírálta el a testület.

Az olimpia megrendezésével kapcsolatban a Kúria megállapította, hogy a Fővárosi Önkormányzat már döntött a pályázaton való részvételről és az erről szóló szándéknyilatkozatát megküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A három részből álló pályázati eljárás első szakasza, a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje 2016. február 17., a népszavazás várható időpontja pedig hónapokkal későbbi. A Kúria szerint a kérdés azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról nyilváníthatnak véleményt, holott azt a referendum idejére már benyújtják.

A Kúria megtagadta a kérdés hitelesítését a Városliget megújításával összefüggésben kiírandó fővárosi szintű népszavazás ügyében is. A bírói fórum megállapította, hogy az adott kérdést a 2013. december 24-én hatályba lépett, a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény szabályozza, fővárosi szintű népszavazás pedig nem alkalmas törvény hatályon kívül helyezésére. A népszavazás olyan rendeletmódosítás kikényszerítéséről szólna, amely ellehetetlenítené az Országgyűlés által törvényben meghatározott célt – érveltek.

A Városliget beépítése ellen Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, a XIV. kerület polgármestere nyújtott be népszavazási kezdeményezést. Az olimpiával kapcsolatos kérdést pedig egy magánszemély, Erdélyi Katalin Krisztina nyújtotta be.

Karácsony Gergely korábban kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésben, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról, a Városliget beépítéséről, valamint a Római-part árvízvédelmi megoldásáról is, de ezeket a közgyűlés többsége nem támogatta.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Gyerekek, népszavazás csak demokráciában van...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Szégyen...mind a kettőre igent mondtam volna. Persze ezért is nem ment át a kezdeményezés.
pbalage
@Hellcat: velem együtt akkor már négy igen van.
Aki Én
Gyerekek, népszavazás csak demokráciában van...
Bercifiu
Tapló Pityu zsebből akarja finanszírozni az olimpiát? Talán az egész országot érinti.
nezelodo
Na jó hogy nem lesz erről népszavazás! Hogyha olyan "súlyos ügy" lenne, mint a háromszáz forintos vizitdíjról történő dakota szavaztatás, és nem lennének hatalmon, már harmincféle módon átverték volna az akaratukat.
eszegfu
Hát persze, megint mi "ébredtünk fel" későn! A főváros döntött -- megkérdezésünk nélkül -- jelentkeztünk az olimpia megrendezésére, az Országgyülés pedig már elfogadta a törvényt, mely szerint lesz Városliget projekt. És ezeket már a döntés után nem lehet "visszaszivni"! Nagyon igaza van @nezelodo-nek!!! A vizitdijat is már törvénybe iktatták, sőt az e.ü. intézményeknek, háziorvosoknak kb. 80 eFt-os nyugtát kiadó gépet is kellett venniük, mégis a "dakota szavaztatással" visszavonták!!
human
2018-ban meg Orbán eldönti, hogy továbbra is miniszter elnök akar maradni, ezért el fog maradni a népszavazás? Mi másért találták volna ki, ha nem azért, hogy a népakarat felülírja a politikai akaratot? Nem véletlenül maradt el a "konzultáció" a ligetről, az olimpiáról vagy a vasárnapi zárva tartásról.
zöldszem
„A Fidesz meghallgatja az embereket” – mondja Orbán, és közben a szeme sem rebben!
Már az is hír volt, hogy a Fidesz-szavazók kétharmada is kevesebbet költene Orbán hóbortjára, a stadionokra.
Hol marad az emberek megkérdezése, amikor hibbant fejéből stadionokat épít felújít, (később üresen konganak, mint a feje)!
Miért nem lettünk megkérdezve, hogy akarjuk-e a nyakunkba 3000 milliárdos Putyin-hitelt?
Miért nem szavazhatunk a vasárnapi bolt bezárásról, a várba költözésről, az ezermilliárdos Olimpiáról?
Ezekről nem lehet, ellenben a szar konzultációs levelet kiküldöd! Hazudsz, hogy kíváncsi vagy a véleményünkre! Ellenünk és a megkérdezésünk nélkül uralod az országot, a kollégista g...kkel együtt!!
Hazug!
Sanyi2015
@eszegfu: A kérdés így szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?"
Ezt én is elutasítottam volna!
Ugyanis mi van akkor, ha az igenek nyernek?
Nem azt tették fel, hogy visszalépjen -e, hanem hogy pályázzon-e. Ez már megtörtént
human
@Sanyi2015: Nem mintha pontosabb fogalmazással átengedték volna.
Sanyi2015
@human: Nem tudni, viszont ennek a kérdésnek igy semmi értelme.
Ezt 1 éve kellett volna benyújtani,!
verum
Politikai gazdaságtanból mindig jó voltam. Eszembe jut egy definíció, bocsi, ha itt esetleg offnak tűnik, de hadd villogjak a memóriámmal:
"A fasizmus a finánctőke legreakciósabb, legagresszívebb, legsovinisztább nyílt terrorista diktatúrája."
Sanyi2015
@Horizont: A jelentkezés benyújtásának határideje 2016 Február 17. Amiről te írsz, az a második szakasz. Decemberben már csak azok nyújthatják be a részletes anyagot, aki február 17-ig jelentkeznek.
Igazad van, én támogatom.
Sanyi2015
@Horizont: Egy Olimpia beruházásainak 75 %-át akkor is meg kell csinálni ( utak, tömegközlekedés, térségfejlesztés) ha nem pályázol, a pályázat viszont felgyorsítja ezeket akkor is, ha nem ítélik oda. Azokat a sportlétesítményeket, amelyek szükségesek, csak az utolsó szakaszban építik, amikor kiderült már hogy lesz-e. Amúgy az Athéni Olimpián kívül minden Olimpia nyereséges volt a rendező országnak.
justhpeter
Hát én meg ne, támogatom az olimpia rendezését, legfőképp azért, mert elolvastam a Népszabadság 2016. január 9.-i számában Az EU-pénzből mélyítjük a szakadékot című cikket, amiből megtudtam, hogy a tervezett 8% helyett 31,7%-ot költöttek az uniós pénzből a közép-magyarországi régióra. Az olimpia is csak arra szolgálna, hogy az ország többi részének terhére fejlesszék Budapestet.
Toby
Figyel a kúriás logikát: - amennyiben már stikában - "még egyszer mondom" stikában ! - döntött az önkormi a kérdésben, akkor már nincs is helye népszavinak !

Az Ab mellett van még egy konspiratív fidesznyik frakció, ez pedig a Kúria !
human
@Toby: A választási bizottság is csak azért engedte át, mert leszóltak nekik, hogy majd elkaszálják máshol a népszavazást.
Szókrakész
Viktor WAZZE!

Egyszer végeznénk pozitívan, nekünk előnyösen valahol egy lista utolsó helyén!
Ez pedig a világ államainak megalomániaméter listája.
kkalman
Hibátlanul működik a fitymasz "demokrácia"! Csak az lehet, amit ők kitalálnak, de megkérdezik a népet, mert a nép akarja. Ha engem kérdeznek, akkor a kérdésekre a válasz:
Olimpia: NEM!!!
Városliget: NEM!!!
Hofipisti
Éljen a jogállam! Egyébként a Kúria a brókerpénzekkel miért nem foglakozik? KInek a zsebében szunnyadna, fialnak?
verum
A Kuria indoklása: "nem szabad azt sugallni a választópolgároknak, hogy véleményt nyilváníthatnak."

444.hu/2016/01/20/nem-szabad-azt-sugallni-a-valasztopolgaroknak-hogy-velemenyt-nyilvanithatnak
Desischado
Naná hogy nem lesz. Bezzeg a semmit sem érő "konzultációs" lapokat tudták küldeni! A Városliget Pest tüdője, ezt egy hülye is tudja. Az olimpiába meg belerokkanunk anyagilag. Persze a szervezők alaposan megtömik a zsebüket. Erről van itt szó, ez a lényeg! A banda mindent leszavaz, ami ellentétes az érdekeikkel. Ez nem demokrácia, hanem diktatúra, amit itt orbán művel!
Yoda69
Mi ebben a meglepo. fideSS fosik az igazsagtol. ezert erot alkalmaz. A vasarnapi nyitvatartasrol se lesz soha nepszavazas.
Sot, ha megszavazzak a terror torvenyt, akkor tetszes szerint vegzalhatjak a lakossagot, foleg akik nem tettszenek nekik. Ez mar tiszta Eszak-Korea.
Ujra szolok: ebreszto emberek! 18-ban el kell oket zavarni, de ehhez be kell allni egy demokratikus part moge. Ha ezer fele huzunk, es otthon maradunk, akkor azzal ismet a fideSS gyoz.
Addig kell elkergetni oket amig Unios tagallam vagyunk. Ha kiraknak minket az Uniobol, akkor orban kokemeny diktaturat fog itt bevezetni, amihez a ruszkik adjak penzt. Csakugy mint a komcsi idokben.
E B R E S Z T O!!!
Aki Én
@zöldszem: 16:07 Mert itt NEMzeti konzultáció van, népszavazás nincs. Megkérdezik az embereket, mert számít a véleményük és velük akarnak kormányozni. Na de a konzultációt könnyebb hamisítani mint a népszavazási eredményeket.
Pontosan tudják, hogy ezekkel a kérdésekkel nagyot buknának, mert gyorsan kiderülne, hogy az emberek nagy többsége nem ért velük egyet. Na de ezzel mi nem sokra megyünk.
eszegfu
@Sanyi2015: 16:08 Pontosan értettem, hogy a népszavazásra javasolt kérdések nem jók, mert már eldöntött tényekről szólnak. Ezért is állitottam "párhuzamba" a vizitdijat, ahol is már törvény volt... mégis kiirhatták szavazásra! Abban igazad van, hogy 1984. után minden olimpia nyereséges volt. Véleményedet elfogadva, továbbra sem látom M.o. "előkészületeit" helyesnek az olimpiára. Az olimpiát rendező országok kb. 10 évig készültek rá: infrastruktura, reptér, közmüvek, tömegközlekedés, hidak, repterek, szállodák épitésével. Ezek átlagosan 40 milliárd dollárba kerültek. Nálunk -- ha jól emlékszem -- a 2 metró kocsijainak felujitása, vagy uj vételével kinlódunk, mert pénz nincs, vagy a Bp. agglomerációs tömegközlekedésének finanszirozásával, sőt maga Bp. költségvetése is állandó hiánnyal küzd, vagy mondhatnám a Margit-hidon a bicikliut silány minőségü felujitását ("lepedőkben" jön fel a burkolat), vagy a Várkert előtti diszburkolatot hányadszor kell átrakni, vagy a felcsuti stadion gyep alatti öntöző-vizelvezető rendszerét 2 év után fel kell ujitani. Ezek mind-mind pénzbe kerülnek és "csak" állag megóvó munkák...honnan lesz pénz az uj "tereptárgyakra"?! Főleg Paks 2 megépitésével, hitelével kapcsolatos "hatalmas üzlet" árnyékában?! De még aggodalommal tölt el a közmüvek "államositása" is! Hiszen "erőből", diktált, nyomott áron kaptuk eddig a szolgáltatást, igy ez a fajta rezsicsökkentést megint csak a költségvetésnek fog "fájni", vagy nekünk egy másik adó formájában... ez nem igazán piacgazdaság.
eszegfu
@Sanyi2015: Az előbbihez még hozzátartozik: nyereséges olimpia esetén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kapja a pénzt, nem a rendező ország!
almosd
Ne hogy már egy pénzmosodát bezárjanak ,pár milliárdot megint el kel tüntetni. A nép meg nix ugribugri , demokratikusan befogja a bagólesőjét .
human
Karácsony Gergely jelezte, hogy új kérdést adnak be, ami márt a kúria kifogásai alapján lesz újra írva. A városligettel kapcsolatos elutasítást nem érti a kúria részéről, mert amire hivatkoznak az nincs a jogszabályban.
RonaGyuri
Ez a derék Kúria nagyon igyekszik kimutatni hűségét az árthoz és a qurmányhoz, annyira hogy alapvető jogi abszurdokra is képes. Nem elég, hogy olyan kérdésben hoz határozatot, aminek ő maga az egyik alanya, azaz erősen érintett a Kossuth téri ingatlan mielőbbi kiürítése előtti jogi akadályok elhárításában, de még olyat is tesz, amire nincs jogosítványa: saját állításuk szerint "megtagadta a népszavazási kérdések hitelesítését", ami pedig neki nem is joga! Ök csak érvényteleníthetik az illetékes, esetünkben az FVB, vonatkozó döntését! =))
magyarbakancs
@eszegfu: Köszönöm a múltkori kiállásod értem.
magyarbakancs
Szeretnék egy kérdést feltenni.
Szeretnénk az olimpia miatt úgy eladósodni mint a Görögök?
Akkor megkel rendezni.
Mert minden olimpia költség vetés tervezet legalább a kétszeresére duzzadt a végére.
Maxipocak
@magyarbakancs: Lófaszt! Nálunk legalább a négyszeresére! Az már nem kis lé! És annak a pénznek legalább a fele "metamorfózison menne át".
Fradigege
És mi van a nemzeti együttműködéssel? Mi van a nemzeti konzultációval? Nem az ő pénzük, így szabadon garázdálkodhatnak. Ha az olimpia veszteséget hozna, bezárnám az egész bandát a kóterba és teljes vagyonelkobzást végeznék. A felcsúti kisvasúttól kezdve, mindenkit kitelepítenék a Hortobágyra, újraindítanám Recsket. Mészáros, Habony, Garancsi, az egész fidesz famili, egy putri soron végezné be nyomorúságos életét. Senki sehova.
dömdödöm
A városligettel óvatosan ,mert ott nem nagyon van mit változtatni . !!!
Lepényleső
Szavazás csak akkor van Magyar honban,ha az eredmény a borítékban,az meg a sutban.
Pestilence
Lézerjani szerint minden budapesti megszavazná a Liget átépitését.
Ehhez három kérdésem lenne a miniszterek minisztériumának miniszteri miniszteréhez (vagy mi a túró a hivatalos cime):

1. Akkor mitől féltek? Hagyjatok minket szavazni.
2. Tévedsz, Jani.
3. Menj haza.
Pestilence
Oké, elgépeltem. Három megjegyzésem/kérdésem lett volna a helyes kifejezés.

Egyébként van még egy javaslatom.

Épitsetek múzeumnegyedet valamelyik Csútra. Jól fog mutatni az aréna mellett. Úgyis ott lesz Magyarország új fővárosa.
verőce21
A Ligetprojekt ellentétek megoldását szépen abszolválta a kormány.
Csak az eredeti - 100 év előtti, már zsürizett tervek szerint - felújítanak benne épületeket, illetve újjáépítik a lebontott színházat.
Ja és rehabilitálják a parkot amit a felvonulási tér miatt lebetonoztak.(Nem, nem a Sztálin szobrot nem állítják vissza.)
hetöndöe
Lófasz lesz itt,nem ám olimpia.Anno 300ft-ról népszavazást akartak a húgyagyúak,most egy akkora projektről nem lehet,ami tényleg érzékenyen érinti mindenki pénztárcáját.Ráadásul a vizitdíj egy apró mankót is adott volna az egészségügynek.Ha annyira biztosak a dolgukban,akkor vajon miért tiltakoznak kézzel-lábbal ellene?
Kilóg a lóláb,na meg a mutyiszag.
kukac50
Az Unió visszafogja a pénzosztást Nem lesz olimpia!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.