Hitelesítette Erdösi Lászlónénak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az NVB hitelesítő határozata ellen szavazott Patyi András, az NVB elnöke, Bodolai László, az LMP delegáltja, Litresits András, az MSZP delegáltja, Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja, valamint Fábián Adrián választott tag.

Erdősi Lászlóné kérdése, amelyet hétfőn hitelesített az NVB, úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?

Patyi András, az NVB elnöke a vitában azt javasolta, a kérdés hitelesítését tagadják meg, részben, mert azt Erdösiné nem személyesen nyújtotta be, hanem a kísérője kezelte az időbélyegzőnél, márpedig – mint mondta – versenyhelyzetben jelentősége van annak, hogy ki az, aki személyesen van jelen az eljárás megindításakor, azaz a bélyegzésnél is. Ebből a szempontból pedig Nyakó István beadványa "erősebb", mert ő személyesen intézte az érkeztetést. 

Erdösiné népszavazási kérdését hitelesítette az NVB

Az elnök szerint az is a hitelesítés megtagadása mellett szól, hogy – ahogyan a bizottság nem sokkal korábban egy másik határozatban megállapította – a kezdeményezés benyújtásakor olyan választópolgárok is jelen voltak, akiknek a jelenléte "a választási eljárási törvény alapelveibe ütközött". Mint mondta, a kérdés emellett nem felel meg az egyértelműség követelményének, mert egy már meghozott törvény megerősítését célozza.

Lovas András, a KDNP delegáltja amellett érvelt, hogy a kérdést hitelesítsék, mert a választási eljárási törvény kiterjesztése lenne, ha a beadvány benyújtásához kötött személyességet az időbélyegzésre is kiterjesztenék.

Megjegyezte: a kérdés megfelel az alaptörvény előírásának, már alkotott róla törvényt az Országgyűlés, és megfelel a választói és a jogalkotói egyértelműség követelményének is, világos, hogy amennyiben az igenek győznek, nem kell az Országgyűlésnek törvényt alkotnia a kérdésben, a nemek többsége esetén pedig változtatni kell a szabályozásban.

Hozzátette: a személyes benyújtás a személy jelenlétét jelenti adott eljárási cselekménynél, márpedig Erdösiné végig jelen volt, így akkor is, amikor átadta az iratokat az NVI munkatársainak.

Sasvári Róbert, a testület Országgyűlés által választott tagja is amellett érvelt, hogy kiterjesztés lenne, ha a személyességet a blokkolásra is kiterjesztenék.

Litresits András, az MSZP delegáltja szerint ténykérdés, hogy Erdösiné nem személyesen nyújtotta be a kérdését, holott a jogszabály ezt írja elő. Mint mondta, a személyes benyújtásnak egyedül Nyakó István beadványa felelt meg, mert nincs olyan a jogszabályban, hogy "kísérő", vagyis a "személyesen" kitételt nem lehet másképpen magyarázni. Példaként megjegyezte, olyan ez, mintha a házasságkötésnél a tanú mondhatná a kérdésre, hogy "igen".

Pálffy Ilona, az NVI elnöke kérdésre válaszolva elmondta: időhúzás lett volna, ha valamelyik kérdést elutasítja, emellett álláspontja szerint csak tartalmi vizsgálat alapján dönthető el a beadványok közötti sorrendiség kérdése.

Fábián Adrián választott tag szerint ha a benyújtáshoz hozzátartozik az érkeztetés, és benyújtani csak személyesen lehet a kezdeményezést, akkor ebből logikailag következik, hogy érkeztetni is csak személyesen lehet.

Az NVB többsége végül a kérdés hitelesítése mellett döntött, nemmel szavazott Patyi András, Bodolai László, Borbély Andrea és Litresits András.

Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához.

Az NVB ezt követően tárgyalta Nyakó István (MSZP) kérdését, amely úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Az NVB többsége a "párhuzamossági moratóriumra" hivatkozva megtagadta a kérdés hitelesítését. A népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, márpedig a testület percekkel korábban döntött Erdösiné kérdésének hitelesítéséről. A hitelesítés megtagadása ellen szavazott Fábián Adrián, Bodolai László, Borbély Andrea és Litresits András.

Kedd délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként Erdösi Lászlóné tudta leadni, négy másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eugen4402
Erdősi néni "jó ügy" érdekében fáradozott, mondhatnám: jószolgálati küldöttség élén hivatalos, baráti látogatáson vett részt a Nemzeti (a teremben elszórt nevetés) Választási (a teremben hangos kacagás) Iroda (a Kárpát-medencében viharos, szűnni nem akaró röhögés-orkán) épületében, ahol benyújtotta a NÉPSZAVAZÁS kiírására vonatkozó beadványát, miszerint Ne változzon semmi, maradjon a jelenlegi HÜLYE állapot.
Reggeli gyógyszeradagot tessék bevenni, mert a ma mindig nehezebb lesz, mint a tegnap volt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Sajnos ez - mint jeleztem - várható volt!
kabóca
Üzemorvos látta már ezeket a hitelesítőket? Igaz állampolgári jog hü...nek lenni jó pénzért.
Pestilence
Hát gratula. Inditványoznám, hogy szavazzunk arról is, hogy nappal legyen világos, nyáron legyen meleg, az eső legyen nedves, stb.

Annyi pénze van az országnak, hogy olyan dolgokról népszavazzunk, ami már érvényben van? Hányszor? Talán havonta? Hetente?

Hihetetlen, ami itt megy. Hányinger.
pbalage
Ön is szeretné megtekinteni az "Erdősiné és a kopaszok..." című pornófilmet?
POLGÁRTÁRSAIM!!! NEM KELL MINDENFÉLE DISZNÓSÁGOKRA KÖLTENI,
MERT MOST ÉLŐBEN LEADJUK AZ NVI-NÉL!
CSAK MOST, CSAK ÖNÖKNEK!
REZSICSÖKKENTÉS!!!

24.hu/app/uploads/2015/09/rezsicsokkentes2.jpg
colibri
Akkor miért húzgálta egész nap az Index a mézes madzagot ennek a nagyon aljas döntésnek az ellenkezőjéről? Ráadásul az összes nem kormányzati médea is átvette.
nevemnick
,,Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"

-> Nem
colibri
@Horizont: Olvastam. Meg hallottam a tv-ben Török Gábortól, hogy a bizottság fidesses, kdnp-s tagjai álltak ki Erdősiné mellett, még azzal is védték, hogy idős, rokkant, nem tudott saját maga az érkeztetőhöz lépni.
A Patyi kb előre kiszívárogtatott az Indexnek.
Pestilence
Buszjáratokat kellene inditani Herceghalomra, és jelentkezni a nyanyánál, hogy jöttünk aláirni a népszavazási kezdeményezést.
Pestilence
@nevemnick: Csak ehhez az idióta néninek össze kellene gyűjtenie 200.000 aláirást. Segiteni kellene neki ebben, ezért ajánlottam a buszkirándulást.
nyanya001
Mocskos vén kúria remélem ennél nagyobb örömöd nem lesz az éltben !
Dr. Felipe
Volt egy kis pávatánc ugyan, de azért győztek a kopaszok a demokrácia ellen. Amúgy azt nem is vizsgálta a "tisztelt testület" hogy az a kurva sok kopasz mit is keresett ott? Meg nem is a nyanya hanem az egyik kopasz pecsételt, vagy ez nem is számít elvtársak?
nevemnick
@Pestilence: a frász aki olyan sokat utazik. Írunk neki, hogy küldjön íveket, de szerintem a ,,független magánemberek" úgyis kérnek tőle :)
Pestilence
@Dr. Felipe: Itt semmi nem számit már. Csak a fidesz, meg a határtalan hatalomvágyuk és pénzéhségük.
zöldszem
Birka béget, migráncsozik, tapsol...
Vezér elégedetten nyalogatja a szája szélét...
A demokrácia sárba taposása!!!
Nincs szó ami kifejezné, hogy mivé változott Orbán! A geci túl jó!!!
kepkezelo.com/images/audwu73vfwfkz8dniwy7.jpg
Cicero
Úgy vélem,a közvélemény kutatók blöffölnek.:))))) Utálják orbánt mint a szart.:D
m.borsonline.hu/20160229_onok_szavaztak_orbant_utaljak_a_legjobban?fbrkMR=detect
gibgab
Nemzeti Választási Bizottság? Ez a gittegylet? Ugyan már, közröhej tárgyai, szánalmas gerinctelenek gyülekezete. Tisztelet a kevés kivételnek. Pálffy Ilonka meg egy nagy rakás tehetetlenség.
Butautáló
Sosem volt kemény honvágyam...azt hiszem, már nem is lesz!
verum
Most ezt nem értem.
Miért nem jó, ez a népszavazás kérés?
Erre is lehet úgy szavazni, hogy a vasárnapi nyitva tartás meglegyen!
Értem én, hogy szabálytalan, meg pofátlan, de ha már ilyenek a körülmények, akkor is ki kellene használni, hogy mégis lesz az ügyben népszavazás és lehet véleményt nyilvánítani.
A kigyúrt kopaszok meg falják fel egymást.
Desischado
Ha így lesz találatom a lottón, ahogy tudtam, hogy ez lesz, akkor hétvégére milliomos leszek! Ez volt a forgatókönyv, előre meg volt írva! Aljas, mocskok!
human
Nem is tudom. A maratont is meg lehet nyerni, ha csak az utolsó száz méteren csatlakozom be és úgy sprintelek le mindenkit? Mert a kapuba jóval korábban érkeztek az mszp-sek. A nőt a kopaszok engedték előre és így léphetett elsőként a hivatalba.
Én egy békés ember vagyok, de ha legközelebb botokkal várják az ellenzéket, akkor oda botokkal kell nekik is menni. A politikai korrektség, mint látjuk ismeretlen a fideszeske számára.
Rumcájsz
Hamár ilyen a rendszerünk, meg kell mutatni a jobb orcánkat nekik!

Engedni kell a kérdést, hagy menjen az útján.
Mindenki menjen el szavazni, és a NEM négyzetet jelölje be!

Időhúzásnak teljesen megfelelő a hölgy kérdése. Viszont a 200.000 aláírást nem fogja összekaparni, érvénytelen lesz a gyűjtés!
Kezdődhet a cirkusz újra!!!

Csak az időt húzzák!
nezelodo
Ha Orbán azt hiszi, hogy ezzel a tőle megszokott sunyisággal nyert valamit, nagyon téved, a nyaloncaival együtt. Már róla is írják a Fletó típusú film forgatókönyvét valahol. A kilóra megvett lihegő hívei pedig készülhetnek az általuk már többször is bejárt damaszkuszi útra.
lampa laz
Ez már duplán aljasság volt! Tisztességesebb lett volna, ha a történtek miatt mindkettőt elutasítják.
dr. prédikátor
Idős és rokkant? agyilag!!! Mi az hogy idős? Vajh hány éves a vén picha???De Herceghalomról felutazni nem volt rokkant? Ki vitte az NVB irodához? Tolószékben érkezett??Szerencsétlen vén hülye luvnya,de remélem "élvezte" a helyzetet!!!
nezelodo
Nem kel bántani a Nemzetes Asszonyt! Elég büntetés neki a beszűkült tudata miatti megvetés, meg a pikírt megjegyzések, hogy "az oroszlán is sírva enné meg". Azt pedig, hogy mindegyik politikai oldal tudja, ha lenne népszavazás, elsöpörnék az elsöprőéket, majdnem elégtétel azoknak, akiknek elege van a maffiakormányból.
eugen4402
Erdősi néni "jó ügy" érdekében fáradozott, mondhatnám: jószolgálati küldöttség élén hivatalos, baráti látogatáson vett részt a Nemzeti (a teremben elszórt nevetés) Választási (a teremben hangos kacagás) Iroda (a Kárpát-medencében viharos, szűnni nem akaró röhögés-orkán) épületében, ahol benyújtotta a NÉPSZAVAZÁS kiírására vonatkozó beadványát, miszerint Ne változzon semmi, maradjon a jelenlegi HÜLYE állapot.
Reggeli gyógyszeradagot tessék bevenni, mert a ma mindig nehezebb lesz, mint a tegnap volt!
human
Orbán stratégiája 2010-ben egyszerű volt. Ígéretekkel megválasztatta magát 2/3-al demokratikus választással, majd már hatalmon ezt a jogot elveszi, hisz saját magáról tudja, hogy kétélű fegyver.
Strong
Saját kérdésem:

Szeretné-e, hogy az üzletek vasárnap is nyitva legyenek? IGEN? NEM?

..és ennyi

A válaszom IGEN! szeretném.

..de persze elbuknék a beadványon, mert nem lenne oldalszámozva, vagy nem újrahasznosított papíron adtam be, vagy nem köszöntem a biztonsági őrnek, vagy zárt térben tüsszentettem, vagy nem megy a zoknim színe a sapkáméhoz a leadás pillanatában...vagy...
Yoda69
Akkor ezekszerint megis lesz nepszavazas? Vagy meg kitalalnak valamit amiert megse.
eszegfu
Simonné tordasi "magánszemély" miatt maradt le előzőleg az MSZP. Nyilván a hölgy nem tudta összegyüjteni az aláirásokat, ezért most következhetett Erdősiné, aki szintén "betett" az ellenzéknek. Nem értem: egyetlen, erre hivatott "szervnek" nem tünik fel, hogy a népszavazási kérelmek beadása e 2 magánszemélytől nem komoly, "hazafias" szándéku, csupán az ellenzék ellehetetlenitése?! A "leelőzésen" kivül nem érdekli őket inditványuk "sorsa", nem látom, hogy aktivan gyüjtik az aláirásokat akár a lakhelyükön, akár a környező településeken. Ugyhogy senki se akarja elhitetni velem, hogy "magánszemélyek" kezdeményezése!
human
"Tudja, én a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam. Hanem azok ellen harcoltam, akik csinálták a diktatúrát." (Orbán Viktor, 2012. november)
youtu.be/o5J06vjzlDQ?t=8s
sokanvagyunk
Szerintem meg legközelebb egy bíróságon - a tanú jelenléte mellett - elég lesz egy szóvivő vallomása is.
Lepényleső
Ilyen nagy számuk van a seggnyalóknak,egy-két emberrel szemben? Miért ide születtem?
Bercifiu
Lovas András csak a főnöke érdekeit képviseli.
Az egész OVI leégette magát, már a szavazás körülményeit tisztázni kellett volna, magyarul rendőrséget hívni.
A kopaszok magatartása sérti az alaptörvényt, ezért az bűntett. Ha bűntett következményeként kerül egy beadvány népszavazásra, akkor az érvénytelen.
Idióta ötlet egy érvényes törvényről népszavazást tartani. A választási bizottság fideszes tagjai ezt nem tudják? Akkor menjenek Lőrinc barát hizlaldájába dolgozni.
Mangu
Két dolgot jól összemosott a média. Akik nem olvasták a cikket és a botrányos akadályoztatás körüli cirkusznál nem látnak tovább, nem értem a felháborodásukat. El kell menni szavazni és "NEM"-et jelölni! A kormánynak lépni kell, ha akar, ha nem. Még a KDNP-s Lovas András is megjegyezte, hogy: "a nemek többsége esetén pedig változtatni kell a szabályozásban". Tényleg csak cirkuszoltak a szocik és a balfácán jobbikosok bedőltek a cirkusznak. Az NVB szemétsége az, hogy az akadályoztatás előfordulhatott és szemet hunynak felette. A képviselő pedig pereljen "mozgási szabadság korlátozása" miatt, vannak bizonyítékai.
sentinel216
@Mangu: "El kell menni szavazni és "NEM"-et jelölni!"

Csakhogy itt nem arról volt szó, hogy a népek szavazhassanak is a kérdésben. A fidesz maffia időhúzásra játszik, ebben a kérdésben már nem először. Soha nem fogjuk látni ennek a szavazásnak a kiírását. Miből lesz pénze (kb.3 milliárd) a máminak, amiből egy ilyen szavazást finanszírozni kell? A választási bizottsági tagok pedig kaptak egy újabb adag ragasztót, amivel a feneküket a székükhöz erősíthetik. Nem volt olcsó, de mi fizettük.
panellproli
Tök mindegy lenne, hogy melyik kérdésre írják ki a népszavazást, mert a banyáéra nemet, a másikra igent kell írni és egy az eredmény. Csakhogy itt szerintem azért rendezték a cirkuszt, hogy ez alapján mivel nem volt tiszta dolog, le lehessen fújni az egészet.Rothadt fifikás itt minden, csak az a baj hogy ezt a nagy észt nem a mi ,hanem a saját javukra fordítják minden téren.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.