A magyar gazdaságban szemléletváltásra van szükség, a támogatásoknak a jövőben a hozzáadott értékláncot kell javítaniuk – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken a SAP Hungary Kft. szoftverfejlesztő cég 4 milliárd forintos beruházását bemutató rendezvényen Budapesten.

Kifejtette: a paradigmaváltás részeként a képzési rendszert a gazdaság igényeihez igazítják, a munkavállalók megtartásához pedig bérfelzárkóztatás mellett szükség van vonzó karrierpályára is, hogy a fiatal szakemberek a magyar gazdaságban találják meg számításaikat.

Varga Mihály rámutatott: a magyar bérszínvonalat közelíteni kell a nyugat-európaihoz, ezt segíti, hogy az idén az első fél évben 7 százalékkal emelkedett a magyar reálkereset.

Jelezte: a szaktárca hamarosan javaslatot tesz a kormánynak a közterhek csökkentésére, amely úgy teszi lehetővé a bérfelzárkóztatást, hogy ez nem rontja a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a támogatást nyújtó pályázatoknál a jövőben elsődleges szempont lesz a kapacitásbővítés, a technológiaváltás, a hozzáadott értéknövelés, míg a munkahelyteremtés másodlagos szempont.

Varga Mihály elmondta: a paradigmaváltás segíti a gazdaság fejlesztésének lehetséges irányait kijelölő Irinyi tervet, illetve az elektromobilitás elterjedését ösztönző Jedlik Ányos tervet.

Ablonczy Balázs, a SAP Hungary Kft. ügyvezetője kiemelte: a nemzetközi szoftver cég jó befektetési területnek tartja Magyarországot, az év elején indított 4 milliárd forintos új beruházásuk erősíti az SAP 3 milliárd forintos korábbi befektetését, a globális felhőinformatikai támogató központ létrehozását Budapesten.

Az SAP Hungary Kft. az elmúlt három évben megduplázta magyarországi alkalmazottainak számát, és több mint 900 magasan képzett munkavállalót foglalkoztat. A Graphisoft Parkban meglévő 8800 négyzetméter iroda mellé épülő 5500 négyzetméteres új irodaház 2017 elejére készül el, és a 4 milliárd forintos beruházással 250 új munkahely jön létre, amelynek egy részét már betöltötték – mondta Ablonczy Balázs.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@quadrocopter: jó, de ők másfajta szemétlélekváltásban gondolkodnak. Hogy lehetne százszor annyit lopni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Csak a propagandahazugság megy megint.
karma1
Hogy bir ez a diszf@sz kimondani ekkora hazugsagot??? Hogy a realber novekedett volna 7 %-kal??? Ez akkora GDP novekedes mellett johetett volna csak letre, ami meg az USA-ban sincs,...
Vajon kinek akarjak ezt a sok maszlagot beadni? Mert ettol egy elefant is kinyulna, nem hogy egy agyongyotort magyar allampolgar...:o(((
karma1
Ugy latszik, mostanra valt nyilvanvalova, hogy nem lesz unios penz csak ugy, mert rajottek, hogy minden penz eltunt orban es a csokosai zsebeben... Nana', hogy kell valamit valtoztatni...
szaboria1
Már a szeptember is mínusz inflációt mutatott.
karma1
@szaboria1: vagyis deflaciot,.. Az se jo nekunk,...
Just look my avatar
"Varga: A magyar gazdaságban szemléletváltásra van szükség"

Na mi van VAZZE? Mostakkó mégsem szárnyalunk az Európai levegőt élen hasítva?
eszegfu
Most árulja már el nekem valaki, hogy a lakosság hozzáállásának megváltoztatásához -- mert ugye ezt jelenti a paradigma váltás, amely kevés pszichikai energiával, jelentős alkotó energiát szabadit fel -- a feltételeket csak most, 6 évi kormányzás után tudják nekem elmesélni?! Már réges-régen "csinálni" kellett volna és akkor az én szemléletemben is változás állna be. De bérekről beszélni pl., amikor pont most átverték a fiatal orvosokat (kaptak béremelést, csak az ösztöndijukat törölték el!)?! Bizony náluk éppen ezzel történt meg a "szemlélet váltás"!:(
Kutyuska
Úgy lesz ez a bérközelítés a nyugati bérszínvonalhoz, hogy mindenki úgy jár, mint azok az orvosok, akik a béremelés után 30-40 ezer forinttal kevesebbet visznek haza.
Miért gondolja Varga, hogy a fiatalok eddig nem találták meg a számításukat?
Eddig azt pofázta a vezére, hogy itthon mesés életük van a fiataloknak, aki külföldre megy, az csak kalandvágyból teszi.
Akkor hogy van ez, ha most is megtalálja az a fiatal a számítását, aki nem ment külföldre, akkor min kell és miért kell változtatni?
A nagyobbik fiam épp most három éve ment külföldre és NEM KALANDVÁGYBÓL, hanem azért, mert több nyelvvizsgával, ELTE végzettséggel sehová nem tudott elhelyezkedni, pedig másfél éven keresztül több száz önéletrajzot küldött el, hogy találjon állást, pedig még pizzafutárnak, benzinkutasnak, sőt hullamosónak!!! is beállt volna.
Ennyit erről a hihetetlen vonzó, sikeres magyar gazdaságról.
Soha nem akar visszajönni, amit megértek teljesen, főként,mióta a tavasszal voltam nála Londonban.
Akinek egy csöpp esze és persze lehetősége van, pucoljon innen addig, míg Orbán le nem záratja a határokat előttünk is. 2018-ban mindenképpen marad a FIDESZ a Jobbikkal összeborulva, úgy hogy még addig menjen, aki tud és akar.
Equus
persze, h nő a bérszínvonal... már annyi álamtitkár, kormánymegbízott, miniszterlenöki megbízott van, h Dunát lehet velük rekeszteni... Az MTVA is el kell vhogy költségelje a milliárdjait... ettől lefelé a lényeg nem változott. Egyetértek az előttem szólókkal abban, h épeszű ember ilyen országban nem marad.
Kutyuska
@eszegfu: Ez csak blöff, blöff, blöff, hogy a nagy klasszikust idézzem.
Semmiféle váltás nem lesz, csak nagyon közel van már a 2018-as választás.
Ígéretek milliói fognak elhangzani, amelyektől a normális emberek tépik a hajukat, a Fidesz nyáj pedig el lesz alélva, és úgy is fogják érezni, mert úgy akarják érezni, hogy minden ígéret meg is valósul.
Kész röhej, amit Varga előad.
Nessy
Erre mondták egykoron: Bla - bla -bla!!!
Talán ha ehelyett előadnák a tavalyi lopott holmit, többre mennénk.
Különösen O.V. szerint az Ipar kamarával egyeztetett szakoktatás eredményes volt és ez lesz az alapja a szakmunkás képzésnek!
És az igért 1 millió munkahelyből már 660 ezer megvalósult! természetesen közmunkásokkal és a külföldön dolgozókkal együtt!
eszegfu
@Kutyuska: Én is többször elolvastam Varga nyilatkozatát, mert a frázisok puffogtatásán kivül nem igazán érti az egyszerü ember, mit is akar mondani?! Mondhatom, hogy már minden "tájékoztatójuk" érthetetlen, idegen szavakkal és az általuk kreált fogalmakkal van tele, nincs benne "igazi" mondanivaló! Ugy érzem: az "átkosban" az országgyülési felszólalásokkal egyenértéküek, u.azokat a kifejezéseket, mondatokat mondták el minden alkalommal, és amiből szinte egy kukkot sem értettem! De nagyon jól irható volt gyorsirási háziként: egy kevéske "szókinccsel" pikk-pakk készen voltam vele.
quadrocopter
Varga, nagyon egyszerű a suzemléletváltás: " Ne lopjatok!" Mindössze ennyi!
Perwool
@Equus: " Egyetértek az előttem szólókkal abban, h épeszű ember ilyen országban nem marad."

Sajnos a fiataloknak jövőkép nem létezik..illetve csak olyan, hogy tanulj és menekülj itthonról...
Peller Anikó
@quadrocopter: jó, de ők másfajta szemétlélekváltásban gondolkodnak. Hogy lehetne százszor annyit lopni.
quadrocopter
@Peller Anikó: Valószínű, hoigy így van!
Equus
@quadrocopter: Ady Endre: A perc-emberkék után

Otthon bolondját járja a világ,
Majmos, zavaros, perces, hittelen,
Nagy, súlyos álmok kiterítve lenn,
Fenn zűrös, olcsó, kis komédiák.

Magyar Bábelnek ostoba kora,
Ments Atyaisten, hogy bennelegyek -
Engemet kötnek égbeli jegyek
S el kell hogy jöjjön nászaink sora.

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Robogok honról rejtett vonaton,
Ebek hazája ma, nem az enyém -
S ha marad csak egy hivőm, szent legény,
Még a holttestem is ellopatom.

Ez a ricsaj majd dallá simul át,
Addig halottan avagy éberen,
Pihenjen a szent láz s az értelem,
Míg eltünnek a mai figurák.

Magyar leszek majd hogyha akarom,
Ha nem sutáké lesz itt a világ,
S fölcsap minden szent és igazi láng
Rejtekből avagy ravatalon.
quadrocopter
@Equus: Ez a jelenlegi valós helyzet, Ady sem gondolta volna, hogy lesz még aktualitása a XXI.szd., elején is!
papa.49
Faszfejmiska nem szemléletváltásra, hanem vezető váltásra van itt szükség, ti mindnyájan eltakarodtok a büdöspicsába, és helyetek hozzáértő szakemberek üljenek le a székekre!!!
Ennyi lenne a váltás!!!
Eladott Ország
Arra azért ügyelnek a Nyugat-Európai országok, hogy keleten csak kis hozzáadott értékű termelést (összeszerelést) telepítsenek, amihez elegendő az alacsony bérezés. A fejlesztést, a kutatást, a nagyobb hozzáadott értékű munkát azt odahaza végzik. Így tartanak bennünket rabszolgasorba, melyhez még a kedves vezetőink is rátesznek egy lapáttal, az alacsony bérezés igéretével. Lényeg, hogy az ő zsebük legyen tele, és éljenek Nyugat-Európai módon.
A keményen dolgozó kisember meg nem érdekes vessen magára, annyit is ér.
eszegfu
@Eladott Ország: Varga véleménye szerint: "...elsődleges szempont... a hozzáadott értéknövelés...", mely pont ellentmond a nyugati országok törekvéseinek! Akkor most hogy a nyavalyában változtassam meg a szemléletemet?!
laja70
Erre az elmúlt hét évben nem jöttek rá, vagy már kevés a rabolni való?!
simmering73
Ezek miért szedhetnek büntetlenül dizájner drogokat? Miska neked is elmentek otthonról? Tájékozódj te idióta. Van ahol 8 éve nem volt béremelés (közalkalmazottak). Miről ugatsz?
papa.49
@laja70: Elfogyott a könnyen lovasítható lé!!!
Lepényleső
Arra meg a legjobb megoldás,ha lelépnek a lopott holmi nélkül?
Borsodi
Ezek után csak módjával,kevesebbet kell lopni,mert nagyon felfigyeltek ránk,gyorsan elcsitulnak és mehet minden úgy mint régen.Szemlélet váltás helyett egy kormányváltás többet érne az országnak.
Profonn
Nem a bútort a kurvákat kellene cserélni !
vadsanca
"A magyar gazdaságban szemléletváltásra van szükség," Én is azt mondom! Illő lenne már egy "nagy takarítást" végezni!
Fradigege
Szemléletváltás? Kezd a gazdáddal Misikém! mészáros&mészáros-t is megmasszírozhatnád. A TAO titkosításokat pedig te is elfogadtad Misike. Ne hintsed itt a púdert. Nesze semmi fogd meg jól kommunikációval tele a padlás.
Desischado
@Kutyuska: "Akinek egy csöpp esze és persze lehetősége van, pucoljon innen addig, míg Orbán le nem záratja a határokat előttünk is. 2018-ban mindenképpen marad a FIDESZ a Jobbikkal összeborulva, úgy hogy még addig menjen, aki tud és akar."
Pontosan, ez az én véleményem is. Mert lefogja zárni a határokat, ha hatalmon marad. És én is ettől félek, hogy koalició lesz a jobbikkal. Na, akkor lehúzhatjuk a rolót. Igaz, még akkor van két év rá, hogy eltűnjünk innen.
varga vajon milyen szeren van, hogy ekkorát képes hazudni?! Igen, eddig is nekik volt jó, de az emberek ebből semmit sem éreznek! Hazug mocskos fidesz patkány!

@papa.49: Papa, hova gondolsz?! Akkor miből lopnának?
Eladott Ország
Nyugat-Európa a nagyobb hozzáadott értékű termelést nem hozza ide, nem érdeke, csak az összeszerelő munkát, az alacsony bérezésű termelést. Nekik csak piac kell és olcsó munkaerő. A kutatás, fejlesztés értékesítés náluk marad. Kedves vezetőink ehhez még hozzátesznek egy lapáttal, hogy itt olcsó munkaerő van és ezt hirdetik. Maradunk Európa másodrendű állampolgárai illetve bérrabszolgái.
human
A szemléletváltás már megvolt azzal, mikor a Századvégtől a Corviushoz rektorként igazoló Lánczi kijelentette, hogy ami korrupció az általános vélekedés szerint az valójában Orbán kormányprogramja. Ennél jobban hogy lehetne jellemezni azt ami történik?
human
@human: Persze lehet ez még rosszabb is. Szorgosan lopnak a fiúk és próbálnak egyre hatékonyabbak lenni benne.
emerencia
@Eladott Ország: Tegnap 17:21-re: nemcsak a fejlesztés, a kutatás és az un. nagyobb hozzáadott értékű munkák hiányával van a baj. A mindennapi szakértelem hiánya is cégeket tesz tönkre. A szakképzés tragikus állapotban van, az iskolarendszert összekuszálták, átnevezték. Műszaki területen régebben legalább még a BME-n nappalin végzett mérnökökben meg lehetett bízni. Ma már mindenki mindenkit lenéz, szinte minden szinten. Tisztelet a kivételeknek de sajnos egyik másik munkahely már lassan kezd olyan lenni mint egy birkaiskola, ahol aki hangosabban béget, az kap dicséretet. A szorgalommal, szakértelemmel munkájukra koncentráló munkatársak pedig nagyon sok cégnél már csak páriák akik fillérekért dolgoznak.
pali85
@eszegfu: És a nyugdíjasokról nem ejtettél szót,pedig csak 1,8.%emelésre értékeltek,itt is szemlélet váltásra lenne sürgősen szükség.Puszi.
pali85
@papa.49: Remélem,hogy nem magadra gondoltál,amikor hozzáértő szakembereket említesz az írásodban,mert ennél hülyébb trágárabb kifejezést senki nem tud,csak te.Szünyj meg a pártoddal együtt.
Szókrakész
De miért most jött ez az ötlet?
6 éve te vagy a góré, már az elején látnod kellett volna.
eszegfu
@pali85: Szándékosan nem irtam a nyugdijasokról! Varga csak a "hozzáadott értékről" beszélt, amit -- mivel legtöbbjük már nem dolgozik - ők már nem tudnak megvalósitani. Max. közvetve, ha mondjuk vigyáznak az unokákra, hogy azok szüleik tudjanak hozzátenni az értékhez. Majd ők kb. 2017. végén és 2018. elején lesznek fontosak.
papa.49
@pali85: Fütyi téged ki a jó nehézség kérdezett, tudod ez nem telefon ne szólj bele, egyébként meg ne engem ekézz, hanem a témához szóljál, ja és töröld meg az orrod taknyos!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.