Parázs vita alakult ki az alatt a kép alatt, amit Dombóvári István posztolt a Facebook-oldalára. A képen fiatalokat láthatunk, akik a buszon ülve a telefonjukba mélyednek, míg mellettük az idős nénik ácsorogni kényszerülnek. 

Voltak, akik a fiatalokat marasztalták el az udvariatlanságuk miatt, de bőven akadtak olyanok is, akik a néniknek szóltak be. A szeretlek magyarország össze is szedte a legtalálóbb kommenteket mindkét oldalról. 

Nos én nem azt mondom hogy ez így helyes, mert nem az de még nem jöttem rá hogy a nyugdíjasoknak miért kell a reggeli csúcsban menni? És most nem azt mondom aki épp megy az orvoshoz hanem aki nap mint nap ezt csinálja és aztán fennhangon panaszolják egymásnak hogy mennyien vannak...

Egyetértek. Bár én reggel is át szoktam adni a helyem, tényleg nem értem, miért nem tudnak 1-2 órával később menni bevásárolni, ha úgyis csak panaszkodnak, hogy mennyien vannak a buszon.

Teljesen mindegy, hogy az idős embere hová megy és miért, aki ezt firtaja szégyellje magát! Aki normális nevelést kapott az felpattan egy idős személynek vagy terhes nőnek! Ennek zsigerből kellene jönni...

Amikor szakmai gyakorlaton voltam egy wellness szállodában mint felszolgáló,és letelt a gyakorlatom több km-rel a lábamban és a wellnessből kijövő öregek fel akartak állítani a hazafelé tartó buszon,na akkor én se adtam a helyem.Egy fiatal lehet hogy kimerültebb mint egy idős,aki csak az orvosi rendelőben ült,vagy a piacon pletyizett...

Amíg 65 éven felül nem kell fizetni semmit addig szerintem a tema lezárva :) örüljön h ingyen utazhat, jo hogy nem mar ingyen utazás helyfoglalással

Erre csak egy szavam van ez szomorú, egyre lejjebb csúszik a társadalmi értékrend, de tényleg illenne minimum ennyivel megtisztelni az időseket, hisz ez nem is kerül semmibe 

Lehet hogy az egyiknek pont most van meg s annyira görcsöl,hogy majd besz...ik... a màsik meg lehet hogy èppen èjszakai mûszakot tolt le a gyarban minimál bèrèrt s màr elege van ... akàr...

Amikor 40 hetes terhesen minden nap kellett vizsgálatra mennem, ugyanez volt a villamoson, és az volt a szomorú, hogy egy öreg néni akarta átadni a helyét, mert a fesztiválozásban/gólyatáborban megfáradt egyetemisták üveges szemmel bámultak ki az ablakon.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
Nem mondok véleményt.
Csak egyetlen egyet kérek: mindenki gondolja oda az idősekhez a saját édesanyját, nagyanyját.
Aztán döntsön lelkivilága szerint.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria1
Sajnos az illemet ma már tanítják. Mikor mi voltunk fiatalok pl. a villamoson buszon amikor még kalauz volt rögtön szólt ha idős, terhes vagy kisgyermekkel szállt fel valaki és bizony átkellet adni a helyet.
szep napot
Nem tudom melyik a rosszabb.
a) Fiatal lanyok nem adjak at a helyet a buszon az oreg neniknek.
b) Felnott ferfi, a buszon fotokat keszit fiatal lanyokrol tudtukon kivul, majd azt megosztja. (Lehet, hogy otthon a WC-n "nezegeti oket" ki tudja)
dr. prédikátor
Röviden : BUNKÓK!!! De egyszer ők is lesznek idősek!!!
sokanvagyunk
Időnként legalább van időnk állva merengeni - hol is szabtuk el...
offside
"...egyre lejjebb csúszik a társadalmi értékrend..." Igen. A mi, az idősek hibája. Mi neveltük ilyen szarkupaccá ezeket. De az az öröm azért megillet minket, hogy az a társadalmi értékrend" majd még lejjebb csúszik, és visszakapják ezt a gyerekeiktől. Kamatostól! Talán még a villamosról is le fogják rugdalni őket.
lampa laz
Az ilyen viselkedést ma már annyira megszoktuk "sajnos", h én akkor szoktam furcsán nézni, ha udvarias gyerekkel találom szembe magam. Mindjárt az ötlik fel bennem, h úristen, ez szegény "beteg", pedig nem, csak jólnevelt...
Csizmás Kond
...pedig azok a gyerekek a " mi" gyerekeink, azoké is akik mellettük állnak...
elnyomott
Nem mondok véleményt.
Csak egyetlen egyet kérek: mindenki gondolja oda az idősekhez a saját édesanyját, nagyanyját.
Aztán döntsön lelkivilága szerint.
eszegfu
Vonaton utazva tapasztalom, hogy az ülő emberek -- fiatalok, de az 50-60 évesek is -- számitógépüket, telefonukat bámulják, vagy éppen játszanak rajta, persze fülbe helyezhető hallgatóval... még csak véletlenül se kelljen egy köszönés-félét mondaniuk, vagy "istenments" beszédbe elegyedni... kizárják a világot... nem "vegyülnek" idegenekkel... teljesen közömbösek egymás iránt. Szerintem az, hogy nem adják át a helyüket a fiatalabbak az idősebbeknek a közömbösség is szerepet játszik... természetesen ez is nevelés kérdése.
wagabund
olyan húszéves forma fiatal ült a (tömött)villamoson, és nézett kifelé az ablakon..aztán a körülötte állók kezdték cikizni a megjegyzéseikkel, amiért nem adja át a helyét a nagyon időseknek...
ő ránézett némelyik álló pofázóra, nagy nehezen felállt az ülésre, majd letolta a nadrágját.. ..mind a két lába borzalmasan össze volt kaszabolva, heg heg hátán... kérte jól nézzék meg, ezek műtéti hegek, ugyanis izomsorvadásos, ezért is nyugdíjas .. sajnos eddig állt, mert az ingyenkonyhán nem volt ülőhely..

csönd lett.
szaboria1
@wagabund: Egy bot a kezében és máris nem fogják meg szólni, izomsorvadással bot nélkül nehezen tud járni.
cikicakk55
@eszegfu: Nem ítéllek el a beírásodért,de én is ezt szoktam csinálni,bár nem a járműveken,mivel a pánik betegségem miatt már 6 éve nem ültem tömegközlekedési eszközön.Akkor szoktam a telefonomon játszani,mikor az orvosnál,gyógyszertárba,vagy bár hol várnom kell.Így nem látom a környezetemet,nem látom a sok embert.A figyelmem a játékra összpontosítom,így több az esélyem,hogy nem jön ki rajtam a roham.Sajnos,ha mind ehhez,még hangzavar is járul,akkor már tehetetlen vagyok.Próbálok nem oda figyelni a zajra,de remélem nem ismered és nem is fogod soha megismerni,milyen etnikum jár nagyon gyakran a pszichiátriára. Az én betegségem oda tartozik,így egy évben 1x biztos mennem kell,mert a gyógyszer javallatot csak személyesen lehet megújítani. Tehát jól írtad,semmi gond azzal amit írtál,csak most beugrott,hogy lehet rajtam kívül más pánik beteg is,aki ilyen megoldáshoz fordul. Engem nem neveltek erkölcstanra, és én sem a gyerekeimet,de nálunk ez alap,hogy az időseknek átadjuk a helyünket.A másik ami alap,hogy nem szemetelünk,ha nincs kihelyezett kuka,akkor kézben visszük a szemetet,amit elakarunk dobni,addig még nem találunk erre kijelölt tárolót. Szia,ne haragudj!
ila51
Általában belátó vagyok , nem huppanok le rögtön az első ülésre , az jó lehet annak aki épp fel tudja magát kacinbálni. Londonban direkt jelzett ülések , na nem rokkant , csak épp valami más okért , azok kelnek el a végén , de ha valami nehézséggel küzdőt látnak át is adják neki.
Szóval nem zavar , ha nem adják át a helyet , csak jól esik.
szaboria1
Azért van különbség a Bp. és vidéki város közötti viselkedésben. A Bp-iek már nem igazán udvariasak. Mostan sokat kellett Szegedre mennem és eddig mindig átadták az ülőhelyet a villamoson.
Nessy
@szaboria1: A bot sem jelent semmit. Öreg harci paci vagyok, elveszett izomtónussal. (Nem tartanak meg a lábaim, bár nem vagyok túlsúlyos).
Nehezen bár, de felkapaszkodtam a villamos lépcsőn, mire az elöl ülő 50 körüli hölgy "kedvesen" megjegyezte: Hiába szállt fel ilyen látványosan nehezen, akkor sem állok fel. Kettót nyeltem, és halkan megjegyeztem: Nem is kértem!
Ahova lehet, alacsony padlós járművel közlekedek. Tényleg jó a BKK menetrend, mert jelölik, és be is tartják. Köszönet érte.
Az ifjaknak csak annyit, hogy a fiatalság múló állapot!
kokopelli
Azt a kérdést veti fel valaki a cikkben,hogy miért kell az öregeknek pl.
a reggeli csúcsforgalomban utazni?
-pl. ha délelőtt az unokákhoz megy,mivel mindkét szülőnek "gályázn"i kell,
hogy egy olyan házat vehessenek külügyminiszter vagy.
-pl. a daktari-hoz kell menniök és nem akarnak az (n-1)-ik várakozónak lenni vagy
-pl. ki a farokra tartozik,hogy miért? (takarítani a giganyugdíj mellé,divatbemutatóra,
maraton edzésre,öttusára...stb)
..egy szónak is száz a vége: Kire tartozik?
Az ülő kislányokat meghajtották a disco-ban, vagy a lepedőn éjjel..vagy..vagy!? Álljanak fel!
A mutter is felállított bennünket anno,ha mindhárman "fáradtak" voltunk a napi igénybevétel-
től!! (foci,bringa,roller,bunyó ..stb...stb)
Még ma is felállok,ha egy akár kicsit fiatalabbnak saccolt hölgy áll! :=)
Nessy: a fiatalság múló állapot,de sok fiatalnál a hülyeség nem!??
Ps.: kipihenni magam is van időm a nagy hajtásban :=) :=)
eszegfu
@cikicakk55: 13:43 Eszemben sincs haragudni... nincs is miért! Ez is egy vélemény, melyre én nem gondoltam... Tudod, amikor u.azok az arcok, vagyis emberek utaznak nap mint nap u.azzal a vonattal, egyáltalán nem gondoltam arra, hogy valamelyikük is pánikbeteg lehet. Én restellem a figyelmetlenségemet... mint elefánt a porcelánboltban, olyan voltam!
cikicakk55
@szaboria1: Ebben teljesen igazad van.Igaz én 6 éve voltam utoljára Budapesten,mert édesanyám ott lakik,viszont én a pánikbetegségem miatt már rövidebb távon sem ülök tömegközlekedésre. Már akkor is rettegtem Budapesttől,nem csak a metrón,villamoson,buszon,hanem a városban is. Mennek mint akik nem látnak,fülükben a zene úgy ordít,hogy még én is hallom.Pont egy ilyen miatt egy balesetet is láttam.Az útkereszteződésnél nem volt lámpa,de a fiatal fülében a fülhallgatóval szét sem nézve lelépett. Jött egy mentőautó szirénázva,lámpával,de se nem látta,se nem hallotta.lelépett és épp a mentő elé.Utána kaptam,de már késő volt.Annyira hírten kanyarodott,hogy ha tudom mi a terve,még időben szólok neki.nem vártam meg mi lett a vége.Ameddig a rendőrök ki nem jöttek,ott kellett lennem,de nem tudom,hogy a mentőápoló és a beteg mennyire sérült.Az autó vezetője a nyakát fájlalta és vérzett az orra. A felelőtlen fiatalért egy másik mentő jött. A metróóban meg már évek óta nem merek még a figyelmeztető sáv közelébe sem menni.Főleg csúcsidőben hatalmas a tömeg,és amint érezni,hogy jön a metró már lökdösődnek.állandóan attól rettegtem,hogy belöknek a metró elé.A buszokon és villamosokon is életveszélyes utazni,mert gondolom a járművek és a gyalogosok miatt gyakoriak a hirtelen fékezések.ezért a dominó elmélet gyakran valósággá válik.Ahol nem a közlekedés a gond,ott meg az emberek figyelmetlenek.Édesanyám a IX. kerületben lakik. nem írnám ide a kerület lakosainak az etnikumát,de kb 70 a 30-hoz az arány és nem a fehér bőrűek vannak többen.80-10 fős csoportokban álldogálnak a járdákon,félig az úttesten és bizony elég félelmetes köztük elmenni.Főleg a kisgyerekek elég szemtelenek,mert már többször megpróbáltak kivenni a szatyromból amit elértek volna.A kisfiamtól(ma már 21 éves) nem is egyszer elvették azt ami épp a kezében volt.Akár játék,akár valami ennivaló.Én Hódmezővásárhelyen lakom.Ez Budapesthez képest maga a paradicsom.
szaboria1
@cikicakk55: 2003 költöztünk vidékre Budapestről sajnos mára már nekem is túl zajos és zsúfolt csak akkor utazom fel ha a fiamékhoz megyek.
cikicakk55
@eszegfu: Jaj dehogy vagy olyan. Szerencsére ez wgy ritka betegség így nem csoda,hogy nem ez jut eszedbe minden telefonálórol
wagabund
@szaboria1: igazad van, csak szégyellte még az életét is...ugyanis a szülei eldobták, és már az intézetben sem élhetett..
nagyon nehezen jár, és a bot miatt is cikizik...

( ismerem a fiatalembert)
esperanza
@elnyomott: Pontosan ezt akartam en is irni. Egy dolgot hozzafuznek, ezek a fiatalok is lesznek egyszer nyugdijasok. (talan...?!?)
terlasz
@eszegfu: Arra én sem gondoltam volna, hogy ilyen sok pánikbeteg lenne, de az ember mindig tanul.
terlasz
@cikicakk55: A mérhetetlen sok bunkóságot ne akarjuk egyedi esetekkel mentegetni!
Yoda69
Ez is bizonyitja mennyire lefele tart az orszag. Ez nem is lehetne vita tema.
Egyertelmu hogy at kell adni a helyet!
Az pedig hogy mikor es hova megy az mindenkinek a maganugye.

Csakhat "Megvedjuk a kulturankat "...
Hofipisti
Én még emlékezem olyanra, hogy a tömegközlekedési eszközökön időnként - rendszeresen bemondták, hogy kérik az utazóközönséget, hogy az öregeknek betegeknek, terhes anyáknak adják át az ülőhelyeket. Ez ma bűn lenne?
cikicakk55
@terlasz: Eszwmbwn sincs mentegetni a telwfonon lógó. fiatalokat. Ez a betegség egyébként sem az Ő korosztályukban tarol. Tudod hányszor kiröhögnek,megszólnak? Né má az öreglány úgy csinál mint aki tudja mi az a mobil telefon. Ilyenkor felaszalad a pumpa és ha nem rettegnék a saját magam okozta zajtól,elmesélnélnsé
cikicakk55
Elnézést a zavaros írásért, de 2 hete kaptam a fiamtól egy telefont. Eddig a hozzászólásokat az asztali gép billentyűzetén írtam .Nekem még nagyon új,hogy ágyból fekve is lehet internetezni. Az írás még nem nagyon meg. Az előző hozzá szólásomat rövidre fogva,leordítottam volna a fejüket.
Desischado
Nálam a kép is kiverte a biztosítékot. Hogy nem sül ki a szemük azoknak a libáknak! Néha élőben is láthatok ilyet, ha nagy ritkán villamoson utazom. A különbség annyi, hogy én rászólok az ilyenre, és fel is állítom. Akkora bőr van a képükön ezeknek a libáknak, hogy a krokodil sírva könyörögne érte!
JAJMÁR
A helyszín egy szemklinika! Tömve emberekkel a folyosó. Nekem egy idő után jutott hely, jól is esett leülni, bár alig 5 perc pihi után jöttek járókerettel, meg sántikálva, és nagyon idős, láthatóan mozgásukban korlátozott emberek. Persze, felálltam, hogy lehetne így ücsörögni? Az én lábam, hátam, gerincem nem fáj.
Egy szimpatikus kék szemű férfi mellé keveredtem, és beszélgetni kezdtünk. Jó társaság volt. Aztán felszabadult egy ülőhely, és láttam, hogy vágyakozva tekintget arra, de leülni nem mert. Hiszen ott voltam én, a NŐ, aki előtt nem akart gyengének mutatkozni. De láttam,hogy alig tudja tartani magát.
Elköszöntem azzal az indokkal, hogy megkeresem a doktornőt a folyosó végén, és a kanyarból fél szemmel meglestem, amint megkönnyebbülten zuhan le a szabad ülőhelyre a derékszaggató fájdalomtól kísérve.
Mindig van közünk egymáshoz, még ha nem is egyformán fáj. Nekünk pl. a "jaj de szép kék szemünk", és a szemideg-sorvadásunk volt az. Mégis sokszor úgy megyünk el egymás mellett, mintha a másik pusztán amiatt, hogy idősebb, vagy fiatalabb, nem lenne ember. Pedig birtokában vagyunk a gondolkodás és beszéd képességének.
eszegfu
@JAJMÁR: Csak egyetérteni tudok, egyetlen aprósággal... valóban, ahol hosszabb ideig kell várakoznunk, ott lehet "gyakorolni" a gondolkodás és a beszéd képességünket - ahogy irod. De pár megállót utazva a tömegközlekedéssel ez nem igazán müködik. Nem tudom a megoldást, hogyan is lehetne udvariasan, körültekintően megszólitani egy fiatalabbat (aki lehet, hogy beteg, csak nem látszik): adja át a helyét?
eszegfu
@terlasz: tegnap 19:48 Egy betegségről szinte csak akkor tudunk meg többet, ha a környezetünkben előfordul... ekkor próbálunk különböző helyekről valami információt szerezni. Soha sem felejtem el, amikor az iskolában ugy 16 éves koromban "nagy pofával" ujságoltam az osztálytársaimnak: láttam xy-t a szeme alatti hatalmas folttal, biztos jól elverték... a lány -- ahogy tudomására jutott -- elémállt és csendben mondta: meghalt a nagymamája és már órák óta sirt...ezért néz ki igy. Nagyon "leégtem"... előbb járt a szám, mint az eszem, mert még ilyent én nem tapasztaltam, de attól még létezik.
Ludas Matyi
Annak rohandjon le a laba, aki a fenti kommentarokban kifogasokat kerestek arra, hogy miert is nem adjak at az ülöhelyet az idösebbeknek. Gondolj arra, hogy lehet ö a beteg edesanyad, nagymamad, vagy akarkid aki mar lenyomot 40 vagy 50 evet kemeny munkaval azert vazeg, hogy neked (nem neki) jobb legyen. Hogy nem nyafog, hogy faj a laba azert van, mert joval szivosabbak, mint a mai hernyo, fiatalsag (tiszt. a kiv.) A problema ott van, hogy ez nem törtenhetett meg az 50-es,60-as, 70-es evekben mert ugy basztak volna ki az ülesböl az allo felnöttek, hogy öröm lenne nezni. Manapsag sajnos mar a felnöttek is nyulak, mert inkabb behuzzak a farkukat, mint az hogy egy idös nenit vagy bacsit tamogassanak. Pfujj egoista, arrogansa mai neveletlen fiatalsag!
terlasz
@eszegfu: Igazad van, de most nem egyedi esetekről beszélgetünk, hanem általános jelenségről. A betegség is más és az elszaporodott bunkó neveletlenség is. Arra céloztam, hogy ne mentegessük a ritka betegséggel a mindennapos, széleskörű udvariatlanságot.
qxy
Ez olyan dolog szerintem, hogy ha van esze a fiatalnak és megértése, ( szereti, vagy szerette a szüleit nagyszüleit() akiket tisztel, akkor igen is neki nem kell mondani hogy adja át a helyét. De a mai fiatal, be kell látni, mert én is látom, fél óra álló munka után össze akar esni és sír hogy nem bírja. Régen lehetett látni hogy a fiatal, gyerek fut a boltba. oda vissza. Ma?? Ki fut a boltba? ? Ma nincs hogy szaladj már le kisfiam tojásért.Ma az van, hogy a gyerek a gép mellett olyan fáradt hogy a mosatlan tányért sem bírja a mosogatóba tenni nem hogy el is mosná. Na de ki tehet erről?? Igen, Nem a gyerek. . Lehet a tükör elé állni és kérdezni. Ezt tényleg én tettem? Nem is gondoltam rá hogy ha meg halok, kinek szól a gyerek hogy ," anyaaa hozzá má be kóóólát. nem érek rá mert harcolok a trollokkal. és anya ugrik. Felnő a gyerek és azt sem tudja merre van arccal és az anya büszke lehet ott fent a felhők közt, hogy " Igen, ezt én neveltem én tettem ilyenné. Lószarhoz nem ért, nem tud meg csinálni semmit, és abba is úgy elfárad hogy majdnem bele is hal. De ezt is majd az anyu el vállalja, mert maradj csak kislányom, anyu meg csinálja majd én meg halok helyetted .te csak fessed a kis arcodat mert várnak a faszok.
JAJMÁR
@eszegfu: Pedig nem lehet megítélni pusztán a látszat alapján, hogy ki miért áll, vagy ül.
Sokszor járok úgy, hogy - hagyja csak kedves, nekem leülnöm, majd onnan felállnom újra sokkal nehezebb, mint állni pár megállót :)
Meg kellene tanulnunk szólni és kérni, kortól, nemtől függetlenül. Nem egy személyhez szólni, hanem az "utasokhoz". Mindig lesz közöttük olyan aki segít és szívesen átadja a helyét annak, aki igényli bármely indokolt okból.
Persze, nevelés kérdése is. És össztársadalmi elvárás kérdése is. Pl. a busz utazóközönségéé.
Amúgy jók az írásaid, és mindenkiében van igazság :)
eszegfu
@JAJMÁR: tegnap 18:02 Ma már én is tudom, nem szabad látszat alapján "itélkezni". Ez meg jó tecnikának tünik...mármint ugy általában az utasokhoz szólni, nem pedig 1 embert felszólitani. A hsz-ket olvasva látom, hogy egyetlen témát hány oldalról is lehet megközeliteni és hány "igazság" van...csak nézőpont kérdése...
relatív
Ez a ' jelenség ' - miszerint a fél napot ülve töltő diák tolakodva elsőként ( elsők közt ) siet a megérkező járműre, és leül (! ) - IS a közéletünk egy megjelenítése.

Az egymás elleni állandó harc ez esetben IS megjelenik, mégpedig " mindenki annyit ér amennyije van ( értékben, és az ülés lehetősége IS ilyen érték ) " .. vagy valamilyen ehhez hasonló szemlélet szerint !

Az empátia kihalófélben van az emberek többségében, és sajnos a tendencia az, hogy ezek érvényesülnek, még az ülés szintjén IS !!!
Sámannus
Aki nem adja át a helyét, az egy fityesz mocsok. Én azért sem kérném a másik helyét, hogy edződjek, és kilencven évesen is vigyoroghassak a sok elmacskásodott lüke Tónin.
Cicamama55
Fenekestől felfordult ez a világ! :(((( Mi IS dolgoztunk fiatalon, nekünk is voltak saját problémáink, mégsem volt kérdés, hogy átadjuk-e a helyünket az idősebbeknek! Nem mi változtunk meg, hanem ez a nagyon állkeresztény társadalom, amely generálja a generációk közötti ellentéteket IS, s az etikát és hittant oktató, elfuserált magyar iskola rendszer! Erre a helyzetre mondom én azt, hogy úgy sz.r, ahogy van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.