Megszünteti a kormány az 55 év feletti munkavállalók után járó szocho-kedvezménynek nevezett adókedvezményt.

Megszünteti a kormány az 55 év feletti munkavállalók után járó úgynevezett szocho-kedvezményt, amelynek értelmében a munkáltatók által fizetendő, jelenleg 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó most még a bruttó munkabér 9,75 százalékával csökkenthető (legfeljebb 100 ezer forintig). Ez éves szinten 117 ezer forint kedvezményt jelent az időseket foglalkoztató munkaadóknak – írja a Népszava.

Megszünik az 55 év felettieknek járó adókedvezmény

A munkáltatóknak járó adókedvezménnyel korábban éppen az 55 év felettiek (újra) munkába állását akarta támogatni a kormány, hisz ez a csoport az, akit egyre kevéssé alkalmaznak.

55-64 éves korú magyar munkavállalóból jelenleg közel 689 ezer van, a 2013-as munkahelyvédelmi terv indulása óta pedig közel 200 milliárd forintnyi kedvezmény maradt a munkáltatóknál az 55 évnél idősebbek foglalkoztatása után.

A lap szerint Varga Mihály pénzügyminiszter azzal érvelt a kedvezmény eltörlése mellett, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatása jövőre még kedvezőbb lesz, ugyanis utánuk egyáltalán nem kell a foglalkoztatónak szochót fizetni.

A nyugdíjkorhatár viszont 58-65 év között mozog, 55 éves kor felett pedig van pár munkában eltöltött év.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(nepszava.hu)

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vladimir putin
NER Nyugdíjkassza Mesterterv:

1: Kirúgják őket
2: Elmennek közmunkára pár évre (50 ezer/hó)
3: Hajléktalankodni tilos!
4: Elérkezik a nyugdíj, megállapítanak nekik 28 ezret.
5: De legalább nincsenek migráncsok!

Problem solved
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vladimir putin
NER Nyugdíjkassza Mesterterv:

1: Kirúgják őket
2: Elmennek közmunkára pár évre (50 ezer/hó)
3: Hajléktalankodni tilos!
4: Elérkezik a nyugdíj, megállapítanak nekik 28 ezret.
5: De legalább nincsenek migráncsok!

Problem solved
Eladott Ország
Semjén Vadász Zsolt, amikor ráült Kanadában a halott bölényre, elégedetten nézett körbe: na lám! Nem volt ott senki, talán csak ketten, akik cipelték utána a hóbeleváncát. Ejnye, a Fidesz-kamerák hol fenébe kóvályogtak? Megállapította, hogy ő akkora, de akkora vadász, mint Széchenyi Zsigmond. Legalább. Boldogságban úszva ült repülőre, kigondolta, tenni kéne valami ütőset itthon is. Tett. Kipattant az agyából a törvényjavaslat: föl kellene emelni a miniszterek fizetését akkorára, mint a hozzájuk tartozó állami cégek vezetőié. Legalább.
Varga Mihály egyből ráharapott a felvetésre, és ha már ráharapott, abból így is, úgy is törvény lesz. Mert ő pénzügyérként, Semjén nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért (+ ürgeöntésért) felelős miniszterelnök-helyettesként érintett. Mert ezek a saját zsebbe mászó akaratok 99,99 százalékban meg is valósulnak. Mert ma semmi gondunk, bajunk, ez a legfontosabb elérendő cél szép kis hazánkban. Ötmillió forint is lehet majd fizetésük. Ennyit kap a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek, a Magyar Fejlesztési Bank vagy a Magyar Államvasutak Zrt. feje. Mások sem morzsikát, Hárommilliót. Legalább. Dübörög a magyar gazdaság, fel is riadok rá minden éjjel. Így hát futja a közös pénzünkből a hatalom kényeztetésére. Annyit kaphat majd egy miniszter egy hónapban, mint 15 átlagkereset. Jó kis átlagnövelő summa ez az ötmillió. Úgy látszik még nem elegen távoztak el az országból. Szarháziak!
wpym
Inkább a millió felesleges és inkorrekt kedvezményt kellene megszüntetni a tömegközlekedésben.
koszpeko
@wpym: Akkor, hogy jönnek ide szavazni a határon túliak?
Ha pl. megszüntetnék a Magyar igazolványon lévő kedvezményeket?
Szegény narancsos banda elvesztené nagyon nagy részét szavazó bázisának :)
papa.49
Kérdés ha elveszíti a munkáját az 56 éves faszi kifogja újra alkalmazni, vagy az elkövetkező 9 évben tegye el magát befőttnek ???
Nessy
Ez logikus lépés! Ha a nyugdíjas dolgozni szeretne, tegye a Szövetkezetek keresztül és tartson el egy pár léhűtő fidesz kegyencet!
Nessy
@wpym: tehettél volna javaslatot, hogy a sokadik módosításba írják bele, mi szerint a jelenlegi passzív eutanázia mellett legyen az aktív eutanázia 70 és 80 között opció, 80 felett kötelező. Probléma megoldva!
Csak akkor majd kell keresni másik célcsoportot , aki Orbán áldó kezeit csókolja!
Yoda69
"Lassan mondom:
NEM LESZNEK MEGSZORITASOK
(csak ne azt figyeljek amit mondok, hanem amit teszek) Ha-ha-ha..."

Na vajon kitol ideztem?
namihami
Újabb segítség a munkaadóknak és a munkavállalóknak. Ismét egy akció szociálisan roppant érzékeny kormányunk részéről. Jöhetnek az újabb és újabb ""nemmegszorítások"".
Ha már kedvezményt se kap a munkaadó, akkor (mit gondoltok) kiket fog először elküldeni? Először is, a fiatalnak kevesebbet kell fizetnie, másodszor (már csak a kora, fizikai állapota miatt is) jobban terhelhető. Tehát, kit rúg ki először?
Helyes válaszokat a szerkesztőségbe kéretik.
ibn Said
@namihami: Válaszolok:
1. kirúgja a titkárnőt (ha van).
2. kirúgja a takarítónőt (ha van)
3. kirúgja a "nem termelő" munkát végzőket
4. kirúgja a 50-60 év közötti fizikai állományt
5. kirúgja a 30-50 év közötti fizikai állományt
6. kirúgja a 18-30 év közötti fizikai állományt
7. alkalmazza a FIDESZ-es polgi rokonait "nem termelő"-i munkára
8. a vállalkozása csődbe menetele előtt jelképes összegért eladja a polginak a vállalkozását.
9. a vállalkozás csak állami megrendeléseket kap ez után
10. a vállalkozás ismét sikeres...

(hogy kik dolgoznak ott azt nem tudni, csak azt, hogy a polgi rokonai vannak bejelentve mint munkavállalók!)
ittott
megszopták a szavazóik. tört volna el a kezük
Desischado
@Nessy: Pontosan, itt van a kutya elásva. Aljas rohadékok!
emerencia
"A nyugdíjkorhatár viszont 58-65 év között mozog, 55 éves kor felett pedig van pár munkában eltöltött év." A kivételezett női negyvenen kívül (akik már akár 54 éves korukban is nyugdíjba mehetnek) kik azok akik sima, elsődleges munkaerőpiaci munkavállalóként 58 évesen nyugdíjba vonulhatnak? A kollégám pl. a napokban vonult nyugdíjba 63,5 évesen. Nekem viszont most, a hatvankettedik évemben még majd három év van hátra gránitszilárdsággal mert a tanulásért és a rendszerváltás utáni zárt munkaerőpiaci munkanélküliségért idős korunkban kötelező jelleggel meg kell lakolnunk.
terlasz
Lesznek itt még komolyabb népnyúzások is! 2019-től megszűnik a pénzcsap az Unió irányából és valamiből mégiscsak lopni kell.
Macskaszem
Szerintem mostanában nem kell tartani a kirúgásoktól, mert egyelőre komoly munkaerőhiány van. Gondolom, azért is szüntetik meg a kedvezményt, mert anélkül is kell a munkaerő, bármilyen korú, nemű, származású. Hallottam, van olyan cégvezető, aki akár majmokat is alkalmazna, csak hát azok sincsenek. Más dolog, hogy vannak vidékek, ahol nincsenek összeszerelő üzemek, ott viszont gáz van.
Eladott Ország
@Macskaszem: Vidéken gáz van, vezeték nélkül is.
kolozsvaros.com/2017/02/28/menjel-falura-fiatal/
A magyar kormány – végtelen jóságáért örök hála – most a fiatalokat és a vidéket borítja virágözönbe. Novák Katalin, aki akkor érte el karrierje csúcsát, amikor anyuka lett, elmondta az ország vezetőinek legújabb, szenzációs, fantasztikus és természetesen zseniális ötletét. Már megint értünk, a mi érdekünkben tesznek éjt nappallá. Hogy nekünk jó legyen. Most éppen úgy boldogítanak minket, hogy a fergeteges sikerű Gyere haza fiatal program után meghirdetik az Esély Otthon fantázianevű akciót.
gulyasgyula
Mi ez a nagy sírás --rívás az amugy se szegény munkaadótól vett --vesz el ...A dolgozónak nem volt semmi haszna ebből a pénzből ..Most nem lesz kára se ...
emerencia
@Macskaszem: Nem mondom, hogy mindenhol ez megy de gyakori:

Aki egy cég munkaerő felvételi hirdetését böngészi nem tudhatja, hogy ugyanazon a munkahelyen hátul az irodában éppen embereket rúgnak ki közös megegyezéssel és kicsinyke baksissal, így a statisztikában nem jelenik meg, hogy kollégákat tesznek lapátra minden valós ok nélkül. Ezzel a trükkel szokták leplezni, hogy igazában nincs is szándékukban érdemben növelni a létszámot. Továbbra is az a cél, hogy kevés, olcsó emberrel végeztessék el azt a munkát melyet nagyobb létszámú, megbecsült munkavállalóval kellene.

Érdemes azt is megfigyelni, hogy ebben a nagy munkaereőhiányban a "hatalmas" béremelések dacára még mindig olyan alacsonyak a jövedelmek, hogy még Romániában is magasabb az egyéni fogyasztás mint nálunk. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az egészségre és testi épségre veszélyes munkahelyeken nagyon sokszor csak optikai tuning van, az ártalmak és veszélyek változatlanok.

A legtöbb munkavállalónál simán leesik előbb utóbb a tantusz és rájön, hogy a mézesmadzagok ellenére érdemben nem változott az élete.
Eladott Ország
@emerencia: A fidesz féle magyar "nemzeti" oligarchák mellett csak éhen döglik a keményen dolgozó magyar kisember. Ezektől aztán várhatjuk az európai bérfelzárkóztatást, telibeszarják!
Egy megoldás van a kivándorlás, hogy munkaerőhiány legyen, másképpen nem jutunk ötről a hatra. Csak erőből értenek!
kereső
@gulyasgyula: egy haszna volt a dolgozónak. Volt munkája.
gulyasgyula
@kereső: ...Munka most is van bőven saját bőrömön tapasztalom nyugdíjasként is ..A bért meg nem a kormány adja .Az már a PIACI FOLYAMATOKBA VALÓ BEAVATKOZÁS ...
kereső
@gulyasgyula: Attól függ,hogy van- munka,vagy nincs,hogy hol élsz. Pesten,Pest megyében igen./talán.Menj el Tirpákiába és keress munkát 40+ évesen.Majd megtudod.
gulyasgyula
@kereső: ...Én a családi cégben nyugdíjasként pont szombaton voltam ""tirpákiába ""Mátészalkán , ott végeztünk ,mentünk Egerbe dálután 16-kor voltunk a Mercedesbe Kecskeméten ...Speciális épület gépészeti fellülvizsgálatot végzünk 17 multi cégnek ..18-éve járjuk az országot úgy hogy sokkal jobban látom hogy mint az átlag ember hogy van egy réteg aki se Sopronba se Nyiregyházán nem akar dolgozni ..LÁZADOZNI AZT TUDNAK ...Bezzeg Ausztriában 10-órából 9.5 órát dolgozik és havi 300-400 ezerért ...
Eladott Ország
@gulyasgyula: Itthon meg dolgozik bejelentés nélkül 100-150 ezerért és nem csak "tirpákiában"
látástól-mikulásig. Lásd még Mészáros Lölőt, aki még a KSH által kimutatott átlagbért sem fizeti ki. ( Nyelvvel a fidesz segge felé)
kereső
@gulyasgyula: úgy vélem itthon is keményen ledolgozna 9.5 órát, annyiért.De,ki az aki ennyit fizet egy melósnak?/mondjuk az audin,mercedesen kivül/ Te?,mint vállakozó?
emerencia
@gulyasgyula: tegnap 20:32 Meg van a lehetőség, költözz Mátészalkára és bizonyíts kitartóan! Megmutathatod, hogy az ottani nehéz körülmények között képes vagy-e leutánozni a szorgalmukat és a kitartásukat. Osztozz a sorsukban a még hátralévő életedben! Egy villámlátogatás után könnyű gúnyolódni és leszólni azokat az embereket akiknek Európa egyik legszegényebb régiója a szülőföldje.
Hari
Egyértelmű, hogy elfogyott a beetető madzagra szánt pénz, a fiatalok meg mennek kifele. Ez az improvizált magyar gazdaság vezetés és látvány politika egyik "eredménye", dióhéjban. .
gulyasgyula
@kereső: 16 multi céggel vagyunk üzleti , munka kapcsolatba közel 20 -éve ...Járjuk az országot a keleti határtól a nyugati határig ...Én látom a különbségeket és az évek óta tartó változásokat is ...Nem a médiából tájékozódom ..
gulyasgyula
Nagyon eltértünk a témától ..Az adókedvezmény a munkaadó zsebébe ment nem a nyugdíjas munkáséba ...A nyugdíjas nem károsodott egy forinttal se ...
emerencia
@gulyasgyula: Negyvenes éveim elejétől dolgozom ugyanannál a cégnél. 55 éves koromtól a cégem szedi fel utánam ezt a járadékot. Én csak onnan tudtam meg, hogy feltüntették a fizetési jegyzékemen. Ezt a kedvezményt nem a nyugdíjasok kapják, hanem az 55 éven felüli munkavállalót alkalmazó munkáltató. A nyugdíjasokat ne keverjük ebbe bele.
emerencia
@gulyasgyula: Nem voltam benne biztos, hogy így értetted. Örülök, hogy igen.
kereső
@gulyasgyula: 21:47 én sem a médiából tájékozódom, persze onnan is.Vannak tapaszatalataim -amit alá támaszt az általam irtaknak a pénzügyminsztérium legutóbbi tájékoztatása a magyarországi munkaügyi felügyeleti ellenőrzésekről.Szó van benne fekete foglakoztatásról, a pihenőnapok és a szabadság elmismásolásáról, a minimálbér emelés kapcsán a munkaidő csökkentésről- mind, mind huszonéves témák, és úgy tűnik semmi sem változott a magyar munkáltatók mentalitásában.És nem tanultak semmit, hiszen a nyilvántartásaik szabálytalanságokkal vannak tele.Az meg,amit irsz 21:52 kor:".Az adókedvezmény a munkaadó zsebébe ment nem a nyugdíjas munkáséba ...A nyugdíjas nem károsodott egy forinttal se ..."-egyenesen sületlenség.Nem a nyugdijas munkavállalókról szól az 55+ feletttiek után járó adókedvezmény megvonása.Ez azoikról a munkavállalókról szól,akiknek még minimum 10 évük van a jelenlegi nyugdijkorhatár betöltéséig, és ha a munkáltatói kedvezmény megvonásra kerül, és emiatt megszüntetik a munkaviszonyát esélye sincs ujból normál munkahelyhez.Közmunkához, vagy fekete munkához igen.
Amúgy nem válaszoltál Te mint vállakozó megagnád,megadod-e azt a bért egy jó szakmunkásnak,amit az osztrákoknál megkeresnek?
gulyasgyula
@kereső: ...Engem a kényszer már régen rávisz hogy jól fizessek , meg meg is fizettem a multikkal mert utánam a katasztrófavédelem / tűzoltó / jön ellenőrizni aki aztán keményen bírságol ..Pl. Egyedi munka másfél napra hivatalosan bejelentve nettó 60000 ft ..De a környezetembe hasonló munkát végző cégek is a hiányzó speciális szakemberek miatt rákényszerülnek a nettó 200-300 ezres fizetésekre ..A szakmunkás hiány ki fogja kényszeriteni a magasabb bért .. Ismerősöm munkatársa nettó 400 ezerre kért béremelést //egy elektromos zseni // nem adtak neki de ő számított rá és a kezébe nyomta a főnökének a felmondást ..1-2 hónap és borult a billi , hívták vissza nettó 500 ezerért ..Nem vállalta csak vállalkozóként kötetlen munkaidővel havi 3 millióért ...MEGADTÁK NEKI !!! Sok ilyen fiatal kellene ...Szerintem jó az írány és nem kell félni hogy a 55-év feletti jó szakembert elküldik ..VÉGE ANNAK AZ IDŐNEK ...
wpym
@Nessy: Kiváló ötlet. Támogatom.
babp1982
@gulyasgyula: több az havi 3-400 ezernél van az a duplája is!
Yoda69
@vladimir putin: Az meg hozzatartozik, hogy a nyugdij korhatart felemli a fideSS 72 evre (a ferfiak atlag eletkora 75 ev). Es a tetejebe meg ott van a temesd el magad program.
Ordogien kifundaltak ezt orbanek, hogy ne keljen jaradekot fizetni egy ledolgozott elet utan.
advocat
Ezt megúsztam! Így a nyugdíjamból most fogok befizetni egy egyhónapos Hawaii útra. Mert élvezem a nyugdíjas éveket! Aztán felébredtem.
Lepényleső
Ezektől vígan éhen is lehet pusztulni,csak nehogy 65 felett nyugdíjat kelljen fizetni?
Eladott Ország
@wpym: 2018. június 23., 10:29; Majd Mészáros Lölö fogja őket szállítani, nem csak csúti ünnepi beszédeire és a választásokra.
emerencia
@advocat: Valamelyik éjszaka éppen azt álmodtam, hogy kaptam egy hónap +szabit megszakítás nélkül ugyanannyi fizetéssel mintha dolgoznék és később sem vonnak le emiatt a szünet miatt a jövedelmemből egy kanyit sem. Ráadásul még a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időbe is beleszámít. Azt mondták, hogy 62 évesen a cégnél eltöltött majd húsz évért megérdemlem. Nem mentem sehova csak otthon pihentem és az elmaradt magándolgaimat rendeztem. Nagyon jól éreztem magam a szabin csak az a baj, hogy csörgött a telefonom: ébresztőőőőőőő, munkába kell menni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.