Ahogy azt sejteni lehetett, a csok kibővítését fedezi a kormány ezzel az összeggel.

Itt a bejelentés: erre költi a kormány a lakáskasszákból felszabaduló forrásokatFotó: MTI

A kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik meg – jelentette be a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítéséről szóló kormánydöntést ismertetve Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ez az első lépés a család- és lakástámogatási rendszer kibővítése irányába – hangsúlyozta.

Azt mondta:

a lakáskasszarendszer átalakításából felszabaduló forrásokat a csok kibővítésére költik.

A kormány állja a szavát, bővíti a csok rendszerét – mutatott rá Gulyás Gergely.

Elmondta, a lehető leghamarabb, lehetőség szerint még idén szeretnék, ha a csok változtatásai hatályba lépnének. A támogatás megemelésére vonatkozó kérdésre közölte, ez az összeg még nem növeli nagy mértékben az ingatlanárakat. A csok bevezetésekor volt egy olyan rövidtávú hatás, hogy jelentősen megnőttek az ingatlanárak, és ha ez így történik, a segítség relatívabbá válik

- magyarázta.

Jelezte továbbá, hogy a kormány a hét végén bejelentést tesz a családi nemzeti konzultáció részleteiről, és ennek eredményeit követően – és részben attól függően – további család- és lakástámogatási döntések születnek majd.

Megjegyezte azt is, a kormány foglalkozik a 2019 végéig tartó ötszázalékos lakásáfa meghosszabbításának kérdésével.

A kormány határozott továbbá arról, hogy Budapesten nem három, hanem négy súlyponti kórház lesz, ugyanis a Szent János Kórház is ilyen intézménnyé válik – közölte a miniszter.

Elmondta, a Szent János Kórház tervezésére 495 millió forintot biztosít a kormány, így egy több mint 500 ágyas kórház felépítése, újjáépítése történhet meg. A másik három, már eldöntött súlyponti kórház a Honvédkórház, a Szent László és a Szent István Kórház összevonásával létrejövő intézmény, valamint a dél-budai centrumkórház lesz. Ezekre már kiírták a tervpályázatokat, amelyeknek december 9-ig meglesz az eredményük

- tájékoztatott.

A Miniszterelnökség vezetője más kormánydöntésekről is beszámolt. A hulladékgazdálkodási problémákkal kapcsolatban kijelentette: nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, ezért nem engednek a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, de nem ez a cél. A szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, illetve egy létrejövő bizottság – amelynek Balla György fideszes országgyűlési képviselő, továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Miniszterelnökség képviselője lesz a tagja – egy héten belül jelentést tesz a hulladékgazdálkodás állapotáról – közölte. Megjegyezte, hogy jelentős, részben rossz gazdálkodásból eredő tartozások halmozódtak fel, ezeket most mérik fel, de a nagyságrend több tízmilliárdos.

Arról is beszélt, hogy a kulturális tao-pénzek területén jelentős visszaélések voltak – szavai szerint ugyanis a jegyeladásból befolyó összeghez kapcsolódó kritérium "nem mindig szolgálta az átláthatóságot"

-, ezért új támogatási rendszert vezetnek be. Az eddigi ráfordítások nem csökkennek, azokat jövőre is biztosítják, de nem a jelenlegi formában – mondta, hozzáfűzve, az átalakításról a tervek szerint a következő kormányülés dönt.

Kérdésre elmondta, a jelenlegi kulturális tao-támogatásból 35 milliárd forint jutott a kultúrára, ennek az elosztása azonban egyenlőtlen volt, és visszaélések is történtek. A forrást nem kívánják csökkenteni – erősítette meg –, de az lenne a jó, ha pályázati formában vagy világos, előre megismerhető szempontok szerint a kormány, a kulturális kormányzat döntene a források felhasználásáról.

Egy másik kérdésre úgy fogalmazott, ez az ügy "a kultúrharcnak azért nem lehet része, mert mi semmilyen kultúrharcban nem vagyunk érdekeltek, semmilyen kultúrharcot nem támogatunk". A miniszter rögzítette: a kulturális támogatás nem politikai alapon történik, bár politikai viták tárgya lesz. Elmondta, a kormány támogatói között is sokan vannak, akik haszonélvezői a tao-nak.

A Terror Háza Múzeumnál tartott október 23-i ünnepség – ahol Orbán Viktor miniszterelnök beszélt – szervezési részleteit firtató felvetésre Gulyás Gergely azt felelte: nem volt szervezett szállítás az ünnepségre. Szerinte egyébként a rendezvénnyel kapcsolatos "álhírgyártás" arra vezethető vissza, hogy az ellenzéki megmozdulásokon összesen körülbelül tizedannyian vettek részt, mint amennyien a kormányzati megemlékezésen.

Kovács Zoltán kormányszóvivő hozzátette: a világon minden olyan rendezvényen, ahol kiemelt védelemben részesülő személy van jelen, csak átvizsgálás és szigorú biztonsági körülmények biztosítása után lehet a színpad közelébe menni.

Az MTVA-székháznál tartott október 23-i jobbikos tüntetésre Gulyás Gergely kérdésre úgy reagált: a békés véleménynyilvánításnak megvannak a határai, a tojásdobálás nem feltétlenül tartozik ebbe a körbe. "A Jobbik mindig egy szélsőséges párt volt, és a pártszakadást követően mintha külön is bizonyítani kívánta volna a szélsőségességét. Viszont régen egy tömegpárt volt, most azt bizonyította, hogy hívei már nincsenek, legfeljebb néhány fizetett alkalmazottja, aki hajlandó még velük kimenni tiltakozni" – fogalmazott.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Edmond Dantes
Ezek vagy nem értik,vagy nem akarják érteni,hogy mitől nagyobb és kiterjedtebb segítség a lakástakarék,mint a csok.Ez olyan mint a kisvasút:most meghosszabbítják Lovasberényig akkor is,ha a kutya sem használja.Meghosszabbítják,ha beledöglünk,akkor is!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
ja persze ahogy szokták; nagy részét ellopva! =))
görbetükör
Elvehették volna máshonnan is azt a pénzt. Jó néhány zsebből pl.
m73
Na barom magyar!Ezt is csak nyugodtan hidd el!Birka egy nép vagyunk!
Dr plágium
Stadionra! Ha nem itthon akkor Erdélyben, vagy Szabadkán, esetleg még szóba jöhet Oroszország is...
Edmond Dantes
Ezek vagy nem értik,vagy nem akarják érteni,hogy mitől nagyobb és kiterjedtebb segítség a lakástakarék,mint a csok.Ez olyan mint a kisvasút:most meghosszabbítják Lovasberényig akkor is,ha a kutya sem használja.Meghosszabbítják,ha beledöglünk,akkor is!!!
kereső
Szóval azok kapják, akik nem szorultak rá az ltp.-re, és nem igazán szorulnának rá a csok-ra.
Lesz itt olyan ingatlan boom,hogy maga alá temet mindenkit.
Hellcat
Állami támogatás helyett vehetsz fel állami kölcsönt...a kurva anyátok fidesznyikek...Hagyni kellett volna az LTP-ket csak mondjuk a propagandára elbaszott pénzt is beleforgatni, hogy ne SZÁNALMAS 72 EZER forint legyen évente bazdmeg.
magyarbakancs
Bazseválom csinanázok három purdéjt aztán majd ad nekem Viktor házat.
Élek a csanádiból,támasztom közmunkán a lapátot.
Eladott Ország
A lakástakarék pénztári forma azért volt népszerű, mert megfelelő előtakarékosság után kedvezményes hitelhez is lehetett jutni, ezzel a fiatal nem vált kiszolgáltatottá (nem kellett úgy gyermeket vállalni előre, hogy az esetleges gyermektelenség romba is döntötte a családot). De ez nem tetszik a Fidesznek, ezért korrektül, ahogy szokták, megoldják a kérdést. Először megbeszélik az érintettekkel, mert ez egy ilyen unortodox illiberális virágzó demokrácia. Ja, nem. Úgy van, hogy rendkívüli és sürgős. Ezért ma napirendre tűzik és ha elég ügyesek azok, holnap már meg is szavazhatják. Hurrá! Valakinek rohadtul fontos, hogy a CSOK legyen az egyetlen lehetőség a fiatalok számára. Háromszor gyorsabban nőttek a lakásárak a jövedelmeknél, következésképpen egyre kevesebben is lesznek hitelképesek.
Sámannus
Mondjuk én csak sejtem, hogy stadiont terveznek sokat, de alapjában véve nem vezették még le sehol a kalkulációjukat, csak az okádást amikor előhozakodnak vele.
Biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz elszámolás semmivel.
CsipkeRózsa
@staro2: "Majd kiderül az elszámoltatáskor!"

Ez azt jelenti, hogy az itteni hozzászólók közül sokan már nem fogják megtudni.
CsipkeRózsa
A családok éve nem azt jelenti, hogy másoktól elvett kedvezményeket csak a családosoknak adjanak. A többieknek csak az adóemelés és az újabb adók.
desiro
"Arról is beszélt, hogy a kulturális tao-pénzek területén jelentős visszaélések voltak"
A stadionoknál mi a helyzet gergő majom???
nezelodo
@desiro: "kulturális tao-pénzek területén jelentős visszaélések voltak"
Ady meg csúnyákat írt a disznófejű nagy úrról, hát ki kell takarítani a tananyagból, helyette biztos az L Sajmon Istenes verseit kell szavalni barackmag rágcsálás közben.
Eladott Ország
@desiro: Gergő a jogászok gyöngye ifjú titán, most számol és összehasonlítja az albán kecskepásztor fogainak számát a születések számával és a szaporodási biztos úr megállapította, hogy a születések száma győz. Én már követni sem próbálom, hogy miféle számrendszerben számolnak a kormánytagok és mit mivel hasonlítanak össze, hogy úgy tűnjön, minden rendben.
CsipkeRózsa
Gulyás Gergely azt is mondta, hogy a művelődési házak károsak.
eszegfu
@desiro: 14:36 U.ez jutott az eszembe!! De ez nem véletlen, hiszen a foci TAO-val az MLSZ felé kell elszámolni (ugye Csányi az elnök), a kulturális TAO-val pedig a kormányhivatalnak! Azért az MLSZ nem egy "hatóság", mint a kormányhivatalok! Gondold el, hogy az MLSZ TAO ellenőrzésével foglalkozó munkavállalói külön céget csináltak arra, hogy a kapott támogatás 3 %-át "ellenőrzési dijként" leszámlázzák!
Nessy
Minden tiszteletem a kisgyerekeseké. De azért él pár millió ember, kis hazánkban, akinek ,már felnőttek e gyermekei, akiknek nem adott a sors egyet sem, vagy csak egyet! Esetleg a dübörgő gazdaság mellett ne az idősek, a gyermektelenek fizessék meg a kormány "ajándékát"!
Arról nem is beszélve, hogy a társasházban lakó fiatal családoknak sem mindegy, hogy majd mibe kerül egy nagyobb felújítás, vagy beruházás.
vacsi
Ha jól tudom, a CSOK a 3 gyerekes családoknál 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatás, és - mivel ez a pénz egy lakásra nem elég - 10 millió Ft kedvezményes kölcsön. Ezt emelik most meg 15 millára.
2 gyerekes családoknál hogy fog alakulni? Jó, kap 10 millió kedvezményes kölcsönt, és ennyi? Vagy itt is lesz vissza nem térítendő támogatás?
csak úgy....
szerintem soros és migráncs ellenes dógokba kéne fektetni azt a pénzt!
az eddig is ,mindíg bejött,...mert inkább hal éhen vagy fagy meg egy igaz magyar,ha köll a pénz a plakátokra és a nemzeti konzultációra...,szerintem arra az inget,,gatyát áldozna !
kisrigó
@desiro: Mi vaaan?! Csak úgy bemondja, "hogy visszaélések voltak a művészeti Tao pénzekkel"! Milyen visszaélések te majom? A legtöbb vezető a ti kutyátok kölyke már. Miért nem kértétek számon rajtuk, ha "visszaéltek!" Inkább arról van szó, hogy aki még a brancson kívüli , ne kapjon támogatást! Így legalább kevesebben lesznek, mert ahhoz gyávák vagytok, hogy ne sunyi módon akadályozzátok őket!
nezelodo
@Gauntlet: Jaj, dehogy adósodik el a nép, nem látod, hogy ez a módszer a bankok elleni kemény harc egyik eleme? Különösen kegyetlen harcot folytat a vezér a nem stróman Lőrinc bankja , meg a Csányi sporttárs pénzintézete ellen! Lehet, hogy Adyval meg az a baj, hogy annak is az apja Lőrinc volt, és félreértik még a nevét is az emberek?
dr. prédikátor
Nem tudom ki hogy van vele , de ha meglátom ezt a buzit úgy szájba tudnám baszni egy szívlapáttal hogy az összes foga a seggén jöjjön ki!!!
Eladott Ország
A pénzt nem veszik el, hanem beosztják nekünk. A kormány azért darálta be a lakáskasszákat, mert majd ők elosztják a pénzt. Akinek nincs gyereke, az annyit is ér. Vegyen lakást önerőből. A többit majd megbeszélik a híveikkel a következő nemzeti konzultáció keretében. A mai lakásárak és fizetések mellet lehet vizsgálni a saját erőt és a hitelképességet, szánalmas a végeredmény.
desiro
@kisrigó: Nagy sötétség lakik a fejedben, madárka. Húzd ki a segged a gazdád fejéből aztán nézz körül!!
balos
A faszbukon egy kormánygeci azt találta mondani,hogy golyót kellett volna adni a MIGRÁNCSOKNAK,és akkor nem lenne probléma!Hát a probléma a nemzetileg sőtét fejekben van!Egy két luk és megvilágosodnak!Remélem megérem,hogy a közmunkán amit "saját" lopott pénzből fizetnek a redvás rokonjaikkal kitakarítják az "istállót",amibe belerondítottak!
kisrigó
@desiro: A majmot nem rád, hanem Gulyásra értettem! Félreértettél, mert nem te, hanem ő beszélt visszaélésekről a TAO pénzeknél.
desiro
@kisrigó: Bocs tényleg félre értettelek!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.