A parlament kedden csökkentette harminchat ellenzéki országgyűlési képviselő tiszteletdíját. Kövér László házelnök a tavaly december 12-i túlóratörvényes tiltakozásuk miatt javasolta a büntetést, amelyet a Fidesz–KDNP-s többség ma jóváhagyott. A büntetések összesen több mint 41 millió forintot tesznek ki.

Jakab Péter nem kapja meg 1,2 millió forintos havi fizetését, mert elfoglalta Orbán székét – videó

Papírlapokat szórnak a karzatról ellenzéki képviselők az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. december 12-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Döntött a parlament:

csökkentették, illetve megvonták a fizetését négy jobbikos, tizenkét MSZP-s, hét DK-s, hat LMP-s, öt párbeszédes és két független képviselőnek.

Az Országgyűlés harminchat ellenzéki országgyűlési képviselő tiszteletdíját csökkentette a tavaly december 12-i plenáris ülésen történtekkel összefüggésben, ahol a munka törvénykönyvének módosítása miatt tiltakoztak a politikusok.

Ellenzéki képviselők az ülésen papírokat szórtak szét, molinót feszítettek ki, és többen végig a Facebookon közvetítették élőben az eseményeket.

Teljes fizetésmegvonást azért kaptak MSZP-s, DK-s, párbeszédes és független képviselők, mert elállták az elnöki emelvényt, sípoltak, szirénáztak, táblákat tartottak fel.

A büntetések összesen több mint 41 millió forintot tesznek ki.

Büntetést kapott: Arató Gergely (DK), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Bősz Anett (független), Burány Sándor (Párbeszéd), Gréczy Zsolt (DK), Gurmai Zita (MSZP), Hajdu László (DK), Harangozó Tamás (MSZP), Hiszékeny Dezső (MSZP), Keresztes László Lóránt (LMP), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd), Korózs Lajos (MSZP), Kunhalmi Ágnes (MSZP), László Imre (DK), Mellár Tamás (Párbeszéd), Molnár Gyula (MSZP), Molnár Zsolt (MSZP), Oláh Lajos (DK), Szabó Sándor (MSZP), Szabó Tímea (Párbeszéd), Szél Bernadett (független), Tóbiás József (MSZP), Tordai Bence (Párbeszéd), Tóth Bertalan (MSZP), Vadai Ágnes (DK), Varga László (MSZP) és Varju László (DK).

A legmagasabb összegű elvonás – több mint 1,7 millió forint – két frakcióvezetőt, Szabó Tímeát és Tóth Bertalant sújtja.

A jobbikos képviselők közül Jakab Péterre szabták ki a legnagyobb büntetést

Az ellenzéki politikus azért nem kapja meg 1,2 millió forintos havi fizetését, mert elfoglalta az ülésteremben a miniszterelnök helyét, ott kezével letakarta a szavazógombokat, így Orbán Viktor nem tudott szavazni a szakképzési törvény módosításáról.

Jakab Péter ezt követően az ülést vezető elnökkel egy időben, az ülésterem közepén állva egy kihangosított mikrofonba beszélt és igyekezett a zárószavazást megzavarni.

A többi jobbikos képviselőnek, Ander Balázsnak, Rig Lajosnak és Stummer Jánosnak azért csökkentették egyharmadával a havi javadalmazását, mert egy molinót tartott.

Az LMP-s Csárdi Antal, Demeter Márta, Hohn Krisztina, Schmuck Erzsébet és Ungár Péter fizetése is csökken ugyancsak egyharmaddal, mert az ülés kezdetén "a rabszolgamunka" elleni tiltakozásul papírcédulákat szórt le a karzatról a padsorok közé.

Forrás: MTI, HVG, Index

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
A fideszes közbeböfögők, kiabálók, tapsolók és hasonlók (már csak a mennyiségük alapján is) egy másik felsorolásban vannak?
Hogy őket nem kell/szabad/lehet felügyelni? Ezt bizony nem tudtam, de a jelek szerint a vice azért tisztában van vele.
Amikor arról volt szó, hogy indulni se kéne az ellenzéknek a választáson, akkor voltak fenntartásaim. Az volt a véleményem, hogy akadna olyan "" ellenzék"" (lásd LMP vagy Jobbik), amelyik a részvételével legalizálná a bekövetkező minimum 4/5-ös eredményt. Ezek az averzióim egyre radikálisabban csökkennek. Ez --EZ-- a fideszgyűlés valóban elvan ellenzék nélkül. Igazán csak úgy van el. A Gazda szive szerint pinocsetelne valamelyik stadionjában az ellenzékkel.
cikicakk55
Na az ilyen helyzeteknél böffen fel,hogy mikor a Fidesz még ellenzékben volt,ennél sokkal durvább dolgokat engedtek meg maguknak és semmilyen büntetést nem kaptak. A legvadabb a 2006-os tv székház ostroma volt,amiről még a leghülyébb Magyar ember is tudta,hogy Fidesz megbízatásra történt.Még utána 4 évig az MSZP volt kormányon,de nem tudok semmilyen büntetésről,amit a Fidesz,de még az ott randalírozók is kaptak volna. Arra viszont emlékszem,hogy 2002-2010 közt hány olyan szavazást és kormányülést kellett érvényteleníteni,vagy félbe hagyni,mert a Fidesz vagy be sem ment,vagy kiment a szavazás alatt. Ugye akkor nem volt 2/3 a kormánypártnak,így az ellenzék nélkül minden érvénytelen volt.Most nincs szükségük az ellenzékre,mert a 2/3 mindenre elég. Undorító amit csinálnak. A Fidesz könnyen ugrál,mert az EU-s pénzeken kívül az adózók által befizetett közpénzhez is hozzá jutnak,így nekik futja óriás plakátra,média birtoklására, hazudozásra az emberek zsarolására,egymásnak ugrasztására. Jó lenne már észre venni,hogy bár mit tesznek a mi hátunkon csattan az ostor.A most megbüntetett emberek,nem válnak nincstelenné,ugyan is mindegyiknek van valamilyen üzleti érdeke,vagy cége.
lugas
Nagyon helyes ! Ez jó tanuló pénz volt nekik! Ha a fideszes csinálná, ugyan ezt érdemelné!
namihami
@lugas: A probléma az, hogy csinálták.
Csak akkor nem fideszelvű volt a házelnök. Ez a szint egy kövéri tajparasztra van ráruházva. Az új parlamenti jogosultságok kiszabásánál el se tudta senki EZT a nívót képzelni.
És íme, van...
nezelodo
A Lázár nem ült le Orbán helyére, mégis repült. Lehet, hogy a ráutaló magatartása végett? És még a nagyon törvényes elsöprőékkel sem szavaztatták meg!
kereső
Má' bocsánat- ,hogy a csapos közbeszól, DE!- a lényegi különbség nem a parlamenti ellenzék különbségében van az "emmuttnyocév"-és a jelenlegi helyzet között. Az "emmuttnyocév " parlamentjében érvényesültek az ellenzéki képviselők jogai
eleget téve az alkotmányban foglaltaknak- parlamentáris képviseleti demokrácia.
Most: az alapizé rendelkezéseivel ellentétben a parlamaent egypártiként műkszik- van a porondmester,és vannak a fideszes képviselők, és van biodiszletnek az ellenzéki képviselet. Jogaik csak és kizárólag arra korlátozódnak, hogy ott legyenek, néha szóljanak- érdemi válaszok nélküli kérdéseket tegyenek fel, azaz ők legyenek a diszlet a "régi vágású kereszténydemokrácia" = egypárti(állampárti) diktatúra elfedésére.

Csak halkan kérdezem- megéri ezért az ellenzéknek?
CsipkeRózsa
Akárkinek a székét nem használhatják mások le lehet tiltani ezért a képviselői díjat? Hol élünk?

Orbán székén csak a szentseggűnek hitt Orbán ülhet?
Commenter
@kereső: nem kellett volna felvenni a mandátumukat a "választások" után, tényleg ez lett volna az egyetlen megoldás.
Commenter
@CsipkeRózsa: a Várban már trónja is van...
lugas
@namihami: Írd meg nekem mikor volt! Mert én már nem mai gyerek vagyok, és nem emlékszem hasonló viselkedésre a parlamentben, a rendszer váltás után!
Nessy
Kövér egy személyben vádló, ítélő bíró, ítélet végrehajtó?
Ahogy régen mondták: ezt a levont pénzt költse a fidesz frakció patikára!
Nessy
@lugas: Enged meg, hogy válaszoljak! Eddig nem is volt rá szükség, mert ellenzéki korában a fidesz remekül tisztába volt az "ellenzék jogaival", és élt is vele, miután a kormány tiszteletben tartotta azokat! Sőt, nem egyszer vissza is élt vele. Hogy vele szembe ilyen ne fordulhasson elő, mindenért bünteti az ellenzéket, egyetlen javaslatát sem veszik napirendre, mert már a bizottságok leseprik az asztalról azokat. Természetesen a fideszes bekiabálások, gorombáskodások nem okoznak problémát "igazságos" házmesterünknek!
lugas
@Nessy: Ez oda vissza megy! Mikor az MSZP volt hatalmon akkor meg a Fidesz javaslatait söpörték le, egy az egyben! És ez a büntetés meg nem a bekiabálásokért lett kiszabva,hanem a rendbontásért a ház rendjének megzavarásáért! Ha a Fidesz tenné ezt,akkor ők is ezt érdemelnék!
namihami
@lugas: Egy ilyen szintű parlamenti megnyilvánulás nem az égből pottyan le. Az, hogy az előző (mostani ellenzéki) ciklusban ilyenre nem került sor, pusztán annak köszönhető, hogy a dolgok nem is fajulhattak volna el idáig. És ez csupán annak köszönhető, hogy a vezetők EMBER- és nem székdarabszámba vették az akkori ellenzéket. Mert, ha emlékem nem csal, pont a Füsti nyitott/nyithatott egy, akármilyen módon összeállított, vàlasztás utàn azzal, hogy::
A Parlament működik ellenzék NÉLKÜL is. És mindezt az általuk állandóan szajkózott demokrácia keretei között. Tehát, nem a jelenség kellene, hogy elitélendő legyen, hanem az odavezető út. És erre elég egy ilyen mentalitással bíró zárt pártvezetés. Tudod: a rohadt alma és a kosár esete.
lugas
@namihami: Az a helyzet ,hogy az ellenzéknek jobban kéne szerepelni a választásokon !De ez rendre nem sikerül nekik! Erről pedig nem a Fidesz tehet!
Nessy
@lugas: Akkoriban ha még emlékszel, az ellenzék népszavazást is kezdeményezhetett,( igaz, azóta sokkal több pénzt vesz el a szavazóktól mindkét témában, mint amit akkor leszavaztatott) kempinget csinálhatott hetekig a Kossuth téren és a többi "konstruktív ellenzéki megmozdulásai".
namihami
@lugas: De, ha csak részben. És ez a rész pont az a pénz, amit a Te, az én és a többi adófizető zsebéből veheti ki, minden ellenőrzés nélkül.
Ki ismerhetné az álláspontodat, ha itt (és máshol talán) nem jutnál nyilvánossághoz. És pont ez az, amit a Fidesz oly rafináltan zár el az ellenzék elől.
A szoci érában sem a nyilvánosság, sem a hozzávaló ÁLLAMI pénz nem volt egyirányba becsatornázva. Ma nemhogy pénzhez (mert azt is tönkreteszik, aki adna vagy eleve nem jut megrendeléshez), de nyilvánossághoz, hirdetőfelülethez se jut az, aki nem fideszes. És ez az a pénz, ami, vastagon túlárazva, de juttatja a népbutításhoz, a haveri zsebekhez és a pártkassza feltöltéséhez szükséges fedezetet.
Mindezt adóforintokból, közpénz--magánzseb átalakulás.
lugas
Meg kell nyerni a választást ,és ha a Fidesz ezt műveli , akkor kamatostól adják vissza nekik!
solidedge
Jogosnak tartom Jakab büntetését. Nem szabad morálisan arra a szintre süllyedni ahol Orbánék vannak.
kereső
@lugas: ne haragudj, de mi lesz ebből az országból, ha ezt követné mindenki amit javasolsz. Azon nem háborodsz fel, hogy teljesen törvényellenesen szavaztak meg a fideszes képviselők egy rakat törvényt azon a napon-többek között az elhiresült "rabszolga törvényt"-leánykori nevén a Munka Törvénykönyvének módositásait IS!.És miért is volt törvényellenes? Mert a szvazatszámláló a képviselői kártyák nélkül is működött- ami elvileg lehetetlen kéne éegyen. Ez persze nem számit- csak az, hogy az ellenzék a tiltakozásnak egy formáját választotta a fenti törvény ellen, ami bántotta a kényes izlésűeket. Én meg azt mondom,ideje volt.
És azért mégegy dolog: az ellenzék pártjaira 20118 áprilisában többen szavaztak, mint a fideszre. Ebből lett a fidesznek 2/3 képviseleti aránya a parlamentben- ami nem egyenlő az ország, sem a választásra jogosultak kétharmadával.
Ezt az útszéli, alpári stilust a fidesz honositotta meg- 2002-20010 között nem olvastam a felháborodásodat.
kereső
@solidedge: finoman eltartoott kisujjal, a bajszunk alatt azért lehet ejnye-bejnyézni? Tudom," egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk egy bizonyos szint alá", de semmi inmorálisat nem találok Jakab pééter viselkedésében, én inkább azon akadok fel, -hogy volt gusztusa beleülni abba a székbe?
kereső
@Commenter: ezt tavaly április 9-én reggel már nagyon sokan mondtuk! És most jobb?
Ja a magyar közlönyben jelent meg egy kormányhatározat,(még január 31.én), hogy a momentum alapitványa több mint 78 milliát kapott támogatásként a költségvetés általános tartaléka terhére. Hogy is állunk a 2018-as kétharmaddal?Lehet,hogy nem csak az lmp,kétfarkú, jobbik volt ott a hunyó?
nezelodo
Jobban tette volna ha focimeccset rendez a Munkácsy Teremben mint azok a hajdanvolt idióták, akik ma kormánypártnak nevezik magukat.
Commenter
@kereső: dehogyis jobb. Már soha nem fogjuk megtudni melyik ellenzéki pártok is voltak a hunyók. Azzal, hogy felvették a mandátumot így utólag nézve mind :(
Ami azt illeti a Fideszből kinőtt pártok sohasem (jobbik, lmp, momentum) már sose fogják tudni lemosni magukról hogy honnan is indultak, (talán ezért sincs igazi ellenzéki erejük?) ahogy a fidesz sem tudja hiába is akarja letagadni, elfelejtetni a mszmp-s múltját... ez van.
Sámannus
Nem baj Petya az enyém a negyede sincs, vagyis én is feddésben vagyok, csak tudnám miét.
Ha az ország lemaradása volt a cél akkor jól dolgoztatok mindannyian.
menekült
Hát ha nekem a munkaadóm büntetésből elvenné egy havi fizetésemet (és már nem először), azt nem tudnám ilyen könnyen venni. Na de a képviselőknek nem Kövér a munkaadója! A képviselőt a választói szavazták be a parlamentbe, tehát a szavazók, MI vagyunk a munkaadói, és a fizetésüket a MI pénzünkből, a MI adóinkból kapják. Tehát csak MI vonhatnánk meg tőlük a fizetést.

Ha az ellenzéki képviselőknek továbbra sem lesz (nincs kétségem, hogy nem lesz) lehetőségük, hogy a választóik akaratának érvényt szerezzenek, és a jövőben is hasonló eszközökhöz kényszerülnek nyúlni, akkor meddig, hányszor vehetik el a fizetésüket? És milyen jogon??? És mikor tudhatjuk meg, hogy mit csinál Kövér ezzel a pénzzel?

@namihami: ma 15:46
Igen, a maszületetteknek úgy kell elmagyarázni, hogy a szoci kormányokban miért nem voltak semmilyen büntetések, nemhogy ilyen hajmeresztőek. Mert a kormány nem lehetetlenítette el és alázta folyamatosan ilyen gyalázatos módon az ellenzéket. Bár megtette volna! Na de a szocik demokraták voltak, a Fidesz meg csak a nevében az. És már elég vének is ráadásul.
namihami
@lugas: Bocs, egyszer kifejtettem. Több irányból és részletesen. Tudom, hogy: "" Ismétlés a tudás anyja"", de se kedvem, se energiám ugyanazt újra és újra a pusztába kiáltani.
Ha nem voltam érthető, valószinű, hogy én voltam a hibás, de nem kezdem előlről. Reméltem, hogy nem a halfarok vagy a csikari vagy. Erre is tudok egyet:: "" Tévedni emberi dolog."" Ja és még az::"" A remény hal meg utoljára."". Oké, közhelyek. De minden ilyennek van némi sűrűje.
Kösz az eddigi társalgást.
Borsodi
Nekem az jobban tetszett amikor a Mónika sóban összeverekedtek mert egymás szemébe hazudoztak.Nem lehetne már itt is ezt bevezetni?
civilkontroll.com/tetszik-vagy-sem-orban-eladta-a-devizakarosultakat/
juttka
@menekült: Az a kb. 41 milla, amit kövér et. kirótt az ellenzékre, el fogja veszíteni közpénz jellegét.
Yoda69
Bezzeg koteles kover diszno buntetlenul uszithatta a magyarokat tomeges ongyilkossagba. Azert meg csak megrovast sem kapott a gecije.
Lepényleső
Felségsértés? Ezután mi jön,a kivégzés? Meglepne valakit az ilyen intézkedés?
Főleg,ha közülük szinte mind kövér-kés?
CsipkeRózsa
1,2 millióba kerül Orbán széke, akkor azon sok az alkotmányos költség.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.