Szerdától lehet jelentkezni a kárpátaljai szociális programcsomag friss pályázati felhívására, amelynek az idei évre előirányzott keretösszegét a magyar kormány 2018 őszén megduplázta, így már meghaladja a 2,5 milliárd forintot – tájékoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerdán az MTI-t.

2,5 milliárdot költ a magyar kormány a kárpátaljai magyarok bérkiegészítéséreFotó: Illyés Tibor/MTI

Potápi Árpád János közleményében kiemelte, hogy a program célja

a nehéz gazdasági és szociális helyzetben lévő kárpátaljai magyarság anyagi támogatása.

Fontos, hogy a kárpátaljai magyarok érezzék: nincsenek egyedül, mindenkor számíthatnak az anyaország segítségére – közölte az államtitkár. Hangsúlyozta: különösen igaz ez az utóbbi időszakban hozott, a nemzeti kisebbségek jogait súlyosan sértő rendelkezések, köztük az ukrán házelnök által kedden aláírt nyelvtörvény fényében.

A magyarság jogait csorbító, a magyarság mindennapi életét ellehetetlenítő lépésekre az anyaország válasza, hogy tovább növeli a kárpátaljai magyarságnak nyújtott segítséget az élet minden területén. Ezt a célt szolgálja a szociális programcsomag is

- írta.

Az államtitkár a közleményben felidézte, hogy a kárpátaljai szociális programcsomag bevezetéséről 2015-ben döntött a magyar kormány.

A program keretében a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága

évi egyszeri bérkiegészítésben részesíti a magyar nyelvű oktatási és nevelési feladatokat ellátó tanárokat, óvónőket, a művészeti és zeneiskolák magyar nyelven oktató pedagógusait, a munkájukat magyar nyelven ellátó egészségügyi dolgozókat, a magyar nyelvű médiában tevékenykedő újságírókat, művelődésszervezőket, könyvtárosokat és színészeket, ezzel is hozzájárulva szülőföldön való megmaradáshoz és boldoguláshoz.

Támogatásban részesülnek továbbá a kárpátaljai egyházi személyek és hitoktatók, akik magyar nyelven szolgálnak, valamint az óvodás és kisiskolás gyermekek étkeztetése. A program indulása óta évente több tízezer kárpátaljai magyar mindennapi megélhetését tudták segíteni – jelezte Potápi Árpád János.

Felidézte: tekintettel a bizonytalan ukrajnai gazdasági és politikai helyzetre, a kormány tavaly ősszel duplájára emelte a program idei keretösszegét, amely így meghaladja a 2,5 milliárd forintot.

Jelentkezni már szerdától lehet, a friss pályázati felhívás a www.bgazrt.hu oldalon érhető el.

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Évente 14 milliárd!!! Ft-ot fizetünk ki az ukrán nyugdijakra. Ez az összeg annyit jelent, hogy az átlag alatti nyugdijakat havonta 16000 Ft-al lehetne emelni. Jelenleg 70-75 ezer nyugdijas kap 50.000.-Ft/hó alatti ellátást. 1,1-1,2 millió nyugdijasnak nem éri el a nyugdija a 100.000,-Ft-ot. Mindenki szavazzon a fidessre!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
a hazai szegények meg dögöljenek meg! =))
Commenter
Polpotápi, a sugárzást áteresztő mellények a Péterfyben és úgy általában a magyar eü helyzete meg a nem létező szociális háló nem zavarnak benneteket?
dr. prédikátor
A szemét kurva patkány anyátokat tetves férgek!!! Az itthoni magyarok meg dögöljenek meg!!!
1magyar
Hihetetlen, nincs egy normális kormány se! Az egyik a migránsoknak adná a pénzünket a másik meg a külföldi magyaroknak meg festményekre pazarolja.
Az itthoni magyarokkal mi lesz?
Éljenek meg 22 ezer meg 30 ezer ft-ból?
lampa laz
A sok kibsztt agyatlan patkány meg megy a fideszre szavazni, ha éhen döglik akkor is, csak a fidesz...
kereső
Évente 14 milliárd!!! Ft-ot fizetünk ki az ukrán nyugdijakra. Ez az összeg annyit jelent, hogy az átlag alatti nyugdijakat havonta 16000 Ft-al lehetne emelni. Jelenleg 70-75 ezer nyugdijas kap 50.000.-Ft/hó alatti ellátást. 1,1-1,2 millió nyugdijasnak nem éri el a nyugdija a 100.000,-Ft-ot. Mindenki szavazzon a fidessre!
CsipkeRózsa
Orbán előbb itthon adjon pénzt bérkiegészítésre, és egyéb szükséges intézkedésekre!

Ezt a szemétséget, legalább a környezete szólaljon meg, vagy ők sem érzik a Orbán aljas eljárását?! Nem csak most teszi ezt, hanem folyamatosan.
Lassan már ott tartunk, hogy a kinti országokban élő magyarok kapják a javát, a maradék pedig már a magyarországi magyaroké lehet.
görbetükör
A Kárpát medencei magyar orvosok, nővérek, tanárok, alkalmazottak, stb. meg mehetnek a lecsóba.
CsipkeRózsa
@1magyar: Ne essél túlzásba, nincs olyan kormány, ill. választást nyerni akaró oldal, amelyik a migránsoknak adná a pénzt.
Lepényleső
Lelkeket venni lelketlenül-remélhető ha van pokol,a bán oda kerül,csőstül?
Commenter
@CsipkeRózsa: Miért szólalna meg a környezete? Nem érdekük, hisz ebből és belőle vagyis belőlünk és az EU-ból élnek. Itthon csak minden jót és kitartást tudott kívánni a sokadik kilakoltatásra váró családnak, amikor a Brezovics nevű határon túli barátjánál ütött ki valami tűzkár, rögtön küldött "pénzt, paripát fegyvert"...mindent megígért nekik amit csak lehet,
Nessy
Néha inkább nem írom le, amit gondolok! Azért az is "jellemes ember", aki pénzért átszavaz egy másik országba, a probléma már nem az övé, neki csak a markát kell tartani! Lassan tényleg mi "határon belüli" magyarok másodrendű állampolgárok leszünk a saját hazánkba!
colibri
Tényleg nem értem a magyarországi szavazókat. Se szeri se száma azoknak a fontos teendőknek, amikre nem jut pénz az orbánék baromságai miatt! Az oktatás, az egészségügy, a gyalázatosan sok alacsony nyugdíj, a röhejes emelés, az agyonhasználódott, lyukas utak, mind mind előbbre való megoldást követelnének a határon túlra elpazarolt tömérdek adóforint helyett! Az emberek nem tudnak gondolkodni? Inkább nélkülöznek vagy tengelytörést kapnak a gödrös utakon.
namihami
Mert nekünk Mohács kell.
És íme, mert jó a Fidesz hozzánk, hát meg is adja nekünk.
csak úgy....
@1magyar: te meg vagy védve a migráncsoktól,jobb ha nem szólsz semmit ...
csipetke
...és akik itt élnek,fizetik a járulékokat,azokkal mi van?Lehet,hogy a nemzeti fényességes zsírosbödön nyer szavazatokat Ukrajnából,de ugyanezért a itthon jó sokat elveszít.Sajnálom az ukránok sz@r helyzetét,de a miénk se rózsás,pont azért,mert egy elmebeteg rohadtsok pénzt szór el a mi adóforintjainkból.Ki a büdösnyavalya hatalmazta fel erre orbánt?Igaza van Dobrev Klárának,orbán úgy csinál a nép vagyonával-pénzével,mintha a sajátja lenne.Szégyen ez a puhapöcs kormány,hogy minden f@szságot ráhagynak egy elmeroggyantra
papa.49
Aki meg itthon él, dolgozik az dögöljön meg, hogy több jusson a tetves külhoniaknak !!!
Eriksson
@papa.49: Miért sajnálod azt bárkitől, ami nem is a tiéd?
papa.49
@Eriksson: Mit gondolsz te én még mindig dolgozom a nyugdíj mellett, és fizetek mindent amit kell, gondolom jogosan ugatok, hogy a csutitetű ne az ukránoknak adja a megkeresett pénzt, hanem adja az itthoniaknak !!!
Miért nem sajnálhatom az itthon megtermelt javak elherdálását szerinted ???
Eriksson
@papa.49: Ne ragadtattasd el magad annyira. Nagyon sok külföldi kormány éppenhogy a magyarokat kényezteti hasonlóképpen. Ez így működik.
papa.49
@Eriksson: De nem is a csutitetűjé !!!
A sajátját osztogassa ha akarja, de nem az ország pénzét !!!
Ha ezt nem érted akkor csak sajnálni tudlak !!!
Eriksson
@papa.49: Kár a szóért ha át sem gondolod, hogy miről beszélek.
papa.49
@Eriksson: Egyetlen példát talán ha hoznál !!!
Mert egyenlőre csak azt látni, hogy nyugatról jön segítség a kórházaknak, a segélyszervezeteknek, a mi kormányunk meg osztogatja a javakat a határon túliaknak, meg szerte a világba !!!
Ha mondjuk olyan jól állna az ország mint a nyugati államok kit érdekelne, hogy adnak másoknak is, de amíg 2 millió embernek a nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot se addig nem kifelé kéne tolni a suskát !!!
papa.49
@Eriksson: Vége, veled nem érdemes szóba állni se, te vagy a veréb a sakktáblán !!!
Eriksson
@papa.49: Ott vannak a különböző külföldi jótékonysági szervezetek, akik miatt majdnem világháború tört ki, amikor a kormány átláthatóvá kívánta tenni az adományok útját és célját.
A nyugdíjakkal kapcsolatban: Lehet, hogy nincs igazam, de szerintem a nyugdíjak a befizetésekkel arányosan vannak meghatározva. Sokan azt hitték, soha nem öregszenek meg, most meg sopánkodnak.
Egyet érdemes megszívlelni. Mindenki addig nyújtózkodjon, amennyire a lehetőségei engedik. Vagy dolgozhatnak életük végéig, mint te is.
Eriksson
@papa.49: Ha nem a magam véleményét mondanám hanem a tiédet, akkor minden rendben volna?
Érdekes, hogy mennyire sajátosan kezeled a szólásszabadságot, a véleménynyilvánítási jogot, meg efféléket.
Desischado
A jó rohadt... a többit nem írom le! Kellenek a szavazatok, mi?! GHogy rohadna meg elevenen, itt és a határon túl is, akik erre az alajs, tolvaj országrabló, népnyomorító parazitákra szavaz!
papa.49
@Eriksson: Veled többet nem váltok szót érted !!!
Aki Én
@1magyar: Az még mindig nincs meg, hogy senki nem adná a pénzt a migránsoknak?
1magyar
@Aki Én: Képes vagy a tények ellenére ilyen hülye dumával előhozakodni?
Aki Én
@1magyar: Javaslom, hogy gyakrabban ellenőrizd a fidesz állításait
Kookas
@Lepényleső: az sem lenne baj ha a dögkútba kerülne soron kívül!
Macskaszem
Nem értem, hogy a csúti G mért nem a hazai magyarok szavazatát akarja megvenni. Ha azt az irdatlan pénzt, amit a határontúli szavazatokra elb@sz az itthoni magyarokra költené, ő is jobban járna, meg az itthoni magyarok is, sőt nem kéne migráncsozni orrvérzésig.
csipetke
@papa.49: 00:53 Nekem is az jutott eszembe,hogy egyetlen konkrét példát se tud mondani,csak a külföldi segélyszervezeteket,amiket nem tartott a fidesz átláthatónak.Ha a fidesz "kezén" menne át a lóvé,akkor nem kéne az átláthatóság,mert abból is tudnának lenyúlni,lásd:-a Soros által adott 1 millió dollár a kolontáriaknak,amiből az érintettek egy buzernyákot se láttak,asszem valami tanösvényt csináltak belőle,amire nyilván nem ment el ennyi pénz,azaz,nagyrészét lenyúlták.Erikssonnak elég nehéz megmagyarázni dolgokat,ne próbálkozz vele...Ja,és szerintem nincs még egy ilyen kormány(orbán) akik ennyi pénzt öntenek zsákszámra a külföldre szakadt egyedeinek,akkor,mikor az anyaország is nyakig van a sz@rban,és pl a "világhírű" egészségügy miatt tízezrek halnak meg évente.
vacsi
Magyarországon mennyit is keres egy közmunkás?! Pl. akit simán kirúgtak, majd közmunkásként ugyanott tovább foglalkoztatják? Abból meg lehet élni?! Gyerekeket lehet nevelni? Öreg, beteg szülőket lehet támogatni? Tudom, Matolcsy szerint igen, mindezt lehet. Előbb a hazai helyzetet kell rendezni (egészségügy, oktatás, közlekedés, munkabérek, nyugdíjak, stb.), azután lehet a megmaradt pénzt szórni más célokra!
relatív
@csipetke: Azt a regnáló nagyon IS felmérte, hogy őt a hatalomban csak a félművelt ( független az iskolázottságtól ! ), gyűlöletre alkalmas egyének tartják, így a válogatása IS e szerint történik. A közvetlen munkatársainak kiválogatása IS (miniszterek, stb...) ilyen alapon történik, előfeltétel a beszűkült agyműködés !

A szomorú, hogy minden elszórt, elcsórt pénz a mi zsebünkből veszi ki, onnan hiányzik !!!
Mézike
@Horizont: Tapsikolnak azok mert teljes mértékben egyetértenek azzal hogy a külhoni magyar többet ér mint az itthon güriző közmunkás, illetve minimál béres. :-( mer' a ugyi a fideszre szavaz mi + nem.
kokopelli
@Mézike: Igazi kohány reagálás a kormány cselekvése! Kilóg a rongyból a schegge,de a
csehóban minden idegen az ő vendége!! Kinek akar villogni egy "kopott-báró"?
Viktor az igazságos!?...már nem a Mátyás?!
F_Viktor
@Macskaszem: Írod:
"Nem értem, hogy a csúti G mért nem a hazai magyarok szavazatát akarja megvenni."

Mert azokat már megvette, 2010 óta nem tudta növelni a hazai szavazóbázisát.
A 2 millió hibbantnak ennyi elég (5 kg krumpli, 20 db tojás), a többi 6 milliót pedig nem tudja megvenni, ezért külföldről gyűjtögeti a szavazókat. Természetesen a 6 millió nem rá szavazó pénzén!
csipetke
@relatív: 12:43 Hát persze,úgy van,ahogy írod.Nem véletlenül hívják a fidesz szavazókat birkáknak.Nem véletlenül pusztították le az oktatást is,hiszen nem cél az okos ember ebben az országban.A fidesznek az a legmegfelelőbb,akinek az IQ-ja nagyjából egyező a cipőméretével.A külhoniakat pedig nem érdekli,hogy nekünk mennyire rosszat tesznek, (Hofi után szabadon):-pénzért mindent,szopok nyalok,gombot varrok...
F_Viktor
@nusika: Igen, ezek ismert tények, amivel az eddig nem nagyon akart foglalkozni. Még a legaggasztóbb 12. állítással sem.
F_Viktor
@nusika: Kimaradt egy szó, helyesen:
"...amivel az EU eddig nem nagyon akart foglalkozni."
Borsodi
Talán nem tudja melyik ország minisztere? Rosszul van programozva minket ellenségnek hisz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.