Az ügy előzménye, hogy Orbán Viktor egyik videójában látható volt egy emléktábla: „tengerre magyar" felirattal. A horvát sajtó azonban ezt „magyar tengernek“ fordította félre, és provokációt emlegetett.

Több tiszteletet várunk el azoktól a horvát politikusoktól, akik az elmúlt napokban alaptalanul kritizálták Magyarországot és álhíreket terjesztettek Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatban

- írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára közösségi oldalán kedden az MTI szerint.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár bejegyzésében azt írta:

a horvát gazdaság sikerében jelentős a magyar hozzájárulás.

Ezt alátámasztandó felidézte: 2019-ben 644 ezer magyar turista 3,2 millió vendégéjszakát töltött Horvátországban, a Mol "éppen a legnagyobb horvátországi beruházását hajtja végre" és a Magyar Villamos Művek (MVM) "6,75 milliárd köbméter gázt fog vásárolni a Krk szigetén lévő LNG-terminálból".

"Mindezt figyelembe véve több tiszteletet várunk el a Magyarországot alaptalanul kritizáló, és álhíreket terjesztő horvát politikusoktól!" – írta Menczer Tamás.

Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy

ez a magatartás "különösen nehezen érthető akkor, amikor a horvát turisztikai szezon szempontjából rendkívül fontos határnyitásokról zajlanak egyeztetések".

Az ügy előzménye, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a sátoraljaújhelyi trianoni megemlékezésről egy olyan videót tett közzé Facebook-profilján, amelyen a frissen felavatott emlékmű táblája látható, rajta a "Fiume – Tengerre magyar" felirattal.

A horvát sajtó a mondatot "magyar tengernek" fordította és provokációnak nevezte.

A 24 Sata horvát bulvárnapilap azt írta, hogy „Orbán megint provokál” – emlékeztet az Azonnali.hu. A baloldali Nacional hetilap is azt állította cikkében, hogy a „Tengerre magyar” „madjarsko more”-t, azaz „magyar tengert” jelentene. A szerb soviniszta bulvárnapilap, az Informer is azonnal átvette a félrefordítást, de ők kárörömmel tálalták: „dühösek lesznek a horvátok, Orbán elveszi tőlük Fiumét”. A fiumei baloldali Novi List napilap egyenesen azt kérdezte véleménycikkben,„hogy Horvátország reagál-e hivatalosan a feliratra, miszerint Fiume magyar tenger”.

Orbán Viktor videójában azonban egyértelműen látható, hogy nem „magyar tenger”, hanem Kossuth Lajos szállóigéje, a „Fiume – Tengerre magyar" szerepel az emléktáblán – teszi hozzá az Azonnali.hu.

Végül a zágrábi kormány részéről a félrefordított emléktáblára Oleg Butković, horvát közlekedésügyi miniszter reagált, aki azt írta a Facebookján: „a kormány nem reagál olcsó provokációkra”, de arra figyelmeztetett: „a történelem történelem marad”. Butković azt hangsúlyozta, hogy „Rijeka [Fiume] Isztria mellett az első volt, amely fellázadt a fasizmussal szemben, ezért tiszteletet érdemel”, és ezt várja el más kormányoktól.

A horvát külügyminisztérium közölte:

magyarázatot kérnek a zágrábi magyar nagykövetségtől az emléktáblára.

Forrás: MTI, Azonnali

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Ez most miért lett volna tiszteletlenség? Miért várunk mindenkitől, mindig több tiszteletet, mert megérdemeljük?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Ez most miért lett volna tiszteletlenség? Miért várunk mindenkitől, mindig több tiszteletet, mert megérdemeljük?
Gyütt Mönt
Várom, hogy Szijjártó Péter berendelje a horvát nagykövetet. Ez a forgatókönyv.
Nessy
@CsipkeRózsa: Ez már kóros pártunk és kormányunk részéről! Az állandó "több tisztelet" és "bocsánatkérés" követelés!
Talán néha két követelőzés között odafigyelhetnénk Szíjjártó és több kormánytag részéről a környező országok belügyeibe való beleszólásra, némi uszításra, esetenként zsarolásra is! Gondolom, ők sem fognak "bocsánatot kérni".
Nessy
@Gyütt Mönt: Esetleg a horvát külügyminiszter a magyar nagykövetet!
Lenne itt "báncsák a magyarokat" interpelláció a parlamentbe!
olivetti
A gengszterrezsim állandóan keveri a szart, aztán jön a gagyi felháborodás!
csak úgy....
bezzeg a tatártól,töröktöl nem várnak bocsánatkérést,föleg- mióta kiderítették a rokoni kipcsák szálat...
szerintem,itt már a vitéz nagybányai is forog a sírjában a horvát bánokról a zrinyiekröl nem is beszélve!
kokopelli
Ez az esete annak,amikor a század nem jól lép,mert a Viktor honvéd és a raja asztat "röktön" megállapíccsa"!
Giovanni Alba
Talán okoskodásnak tűnik, de : Tengerre magyar!
Kossuth Lajosnak a Hetilap 1846-iki 8. számában megjelent: «Tengerhez magyar, el a tengerhez!» címü cikkéből alakított szálló ige, mely, mai használatában, a tengerészeti pályára buzdítja az ifjuságot. V. ö. Tóth Béla, Szájrul szájra.

Read more: www.kislexikon.hu/tengerre_magyar.html#ixzz6Os8mrND3
RonaGyuri
mindentől függetlenül, pontosabban minden ilyen bunkóságra - már nem első alkalom, hogy szólok - A TISZTELETE KI KELL ÉRDEMELNI!!! =)):
kokopelli
@Horizont: ...ők csak az egyirányú utcát ismerik!
csak úgy....
@Giovanni Alba: ezek szerint a kossuth "apánk" is többrétü üzletember lehetett,fogadok a 48 as forradalomba sem fektetett semmit a lelkesítö szövegein kívül...,- mikor derengett neki a világos, akkor inkább lelépett mert nem szerethette a vérgözös aradi bulikat...
simmering73
Ez is csak ennyit tud mondani? Több tiszteletet várunk...
namihami
Ez a ""tiszteletvárás"" már tényleg perverz.
tudode
Ne má!
.
Ki tudja hány milliárdért Szlovéniában második vasúti párral biz'a elszeretett volna őfélesége jutni a tengerig, Csak hát népszavazással aszonták, kívül tágasabb.
.
Aztán "tengerre magyar" gyermekkori álma megvalósúlt őféleségének ki tudja mi mennyiért Triesztben:
.
Lássuk csak mit örökített meg a világháló:
.
--- Magyarországtól féltik a koperi kikötőt
.
hajozas.hu/magazin/kulfold/vasuti-fejlesztes-tolunk-feltik-a-koperi-kikotot/
.
"""Valamennyi ellenzéki párt megtagadta a támogatását, elsősorban arra hivatkozva, hogy a törvény elhamarkodott, de ellenezték a kikötő szolgáltatásait igénybe vevő országok bevonását is a finanszírozásba. Köztük többen nevesítették Magyarországot."""
------------------------------
.
-- Szijjártó Péter a trieszti kikötőről: Ezzel Magyarország erősödik
.
www.origo.hu/itthon/20190725-szijjarto-peter-interju.html
----------------------------------
.
Mielőtt bárki meakulpázik nem árt körülnézni, mielőtt bárki megvédi a megvédhetetlent a sportpályáktól kezdve, a templom tatarozásig, amúgy a bennszülőttek adófroncsijukból!
peterkelemen
A magyarok mindent elkótyavetyéltek még tengerük sincs. Most is elkütyavetyélnek mindent hagyják, hogy Orbánék felvásárolják és kisemmizzék ttálisan őket. Ekkora hülye népet még a világ nem látott.
kulabombaafityiszre
Ez a több tiszteletet várunk olyan vicces,főkébb amikor a viktátor seggében élő senkiháziak ,mint egy
szellemileg fogyatékos kórus adja elő ezt a pár mondatot.
Clavigo
Mi a szart lehetne tisztelni ezen a Kondán ?
Zsopiale
Rágalmazzatok csak kormányokat is náci patkányok, aztán majd jól rá fogtok baszni, ha jön az idézés...
luiz
A mi kutyánk kölyke... már csak ezért a kijelentéséért megérdemelne egy golyót orbán a Horváth hazafiaktól
csak úgy....
@luiz: és mennyire igazad van! és ezért akkoriban nem lázadozott senki!
szegfue
@Giovanni Alba: 14:54 Kösz. a magyarázatot, mert én ezt nem tudtam. Viszont ma miért kellene a "tengerre magyar", vagyis buzditani a fiatalokat a tengerészeti pályára, hiszen nincs tengerünk és nem is lesz már soha. Szerintem ma ez elég kétértelmü, de mondhatom "áthallásosnak" is... sőt O.V. is pontosan tudta, hogy ez elég érzékeny téma, ezért nem igazán kellett volna ezzel a háttérrel provokálni bárkit is... mert ez szerintem az volt.
Joker
Mindenkitől több tiszteletet akarnak . Mi Magyar állampolgárok több tiszteletet akarunk az Orbánkormánytól ,és hogy bukjanak vagy még előtte mondjanak le .
csak úgy....
@Joker: hamarosan konzultálnak veled ...(is) ,hol itt a probléma?
kismari
Az átkosban volt utoljára tengeri flotta és magyar tengerész. Ma már dunász se nagyon van. Még némi állami segítséggel az óvodákban fel lehetne éleszteni a papírhajó gyártást.
Joker
@csak úgy...: Biztos ktörlöm vele a pixámat egy jó kiadós xarás után mikor karimáig vágtam a retyót .
csak úgy....
@Joker: egyszer volt szerencsém látni ezt a nyomdai terméket, ha azzal akarod törölni az már a popeszod szempontjából is egy rossz ötlet mert kemény mint a kö és a lehúzás után dugulást okoz!
Joker
@csak úgy...: Én azért +próbálom ,állampolgári jogom .
csak úgy....
@Joker: rohaggyon meg,aki téged az állompolgári jogaidban gátol!
csak úgy....
@Joker: ...azért elötte picit áztasd be! :)
Józsipapa
maradtál volna a futsal - nál...az való neked ...
nezelodo
Fölháborító, mindenki a magyart báncsa!!! A kormányunk, (Orbán) meg jól megsértődik. Mi lesz akkor ha az Ausztriában élő magyarok pedig föleszmélnek, hogy diszkrimináció érte őket, se beiskolázási támogatás, se magyar igazolvány, de még egy nyamvadt futballakadémiát se illettek meg!
Jozefina
Tiszteletet az követelhet, aki ad is!!!
Giovanni Alba
@szegfue: Szerintem meg nem néznek utána az ilyen és hasonló, jól hangzó, jól bejáratott szlogeneknek. Nem mindenki olyan kukacoskodó mint én :-) Nekem egyszerűen gyanús volt, mintha már olvastam vagy hallottam volna más verziót, ezért (a gugli a barátom) rákerestem, s íme :-)
Eladott Ország
Szijjártó Péter a diplomácia giccshuszára, minden valóságot nélkülöző báb, előregyártott mentalitással hazudtolja meg, hogy most a 21. században él. Minél jobban erőlködik, annál szánalmasabb, mert azt hiszi, hogy a világ körüli futkosása előtt majd fejet hajtanak a magyar emberek, hát még a demokráciához szokott külföldi politikusok. Alapot az Orbánhoz fűzött imádata adja, ez a főnöknek is nagyon tetszik, mert Szijjártó magasságos tudásában majd elintéz mindent a határon kívül: keleten, nyugaton, délen. Felkészül az Északi-sark. Ez az ember ellenkezője a diplomata szakmának, nem ért hozzá, hiányzik belőle a kompromisszum készség, a tárgyalási etikett, a tolerancia. Orbánnak pont ilyen ember kellett. Egy gyenge vagy éppen tudatosnak érzett pillanatában rábökött Petyára: ti kellesz, te leszel a külügyminiszter. Sőt te képviseled hazánkat a nemzetközi forgatagban. Majdnem így is lett, attól az apró bibitől eltekintve, hogy a külügyminiszter nem hazánkat, hanem az orbánizmust képviseli mindenütt. Lehet-e ennél rosszabb? És ebbe a kifordított magyaros diplomáciai világba belefér, hogy ez a hol tüske, hol kakadu fejű ember eljátssza a porszem helyett a sziklát. Magam előtt látom ezt a hernyót, amint hetvenévesen, a kübli fölött motyogva, nyelvére ragadt Orbán - ánusz szőrzeteket borotválva, hajdani fűtött úszómedencéjéről álmodik. Cellatársa, a Tóni, Cilike képére rejszol, míg Peti becsúsztatja neki.
Giovanni Alba
@Jozefina: Én is azon a véleményen vagyok, hogy a tiszteletet ki kell érdemelni, követelni nincs értelme. Olyan, mint a közlekedésben az elsőbbségadás : elsőbbséged akkor van, ha megadják.
szegfue
@Giovanni Alba: 14:47 Ebben is egyetértünk! Én is előbb rákeresek, ha valamit nem tudok pontosan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.