Nem alaptörvényellenes az a kormányrendelet, amellyel nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítették a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) bővítését – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) csütörtökön közzétett határozatában.

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van, hogy nemzetstratégiai jelentőségű lett a fideszes médiabirodalom
Fotó: azonnali.hu

Az Ab-döntésről szóló, a testület honlapján olvasható közlemény szerint a kormányrendelet azt minősítette nemzetstratégiai jelentőségűvé, hogy a KESMA megszerezte

az Echo Hungária TV Televíziózási, Kommunikációs és Szolgáltató Zártkörű Részvénytársaságot, a Magyar Idők Kiadó Korlátolt Felelősségű Társaságot, a New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot, valamint az Opus Press Zártkörűen Működő Részvénytársaságot.

Az országgyűlési képviselők negyede fordult utólagos normakontroll-indítvánnyal az Ab-hoz, mert álláspontjuk szerint a kormányrendelet sérti a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt. Továbbá az indítványozók szerint

a kormánynak a médiacégek összefonódása tekintetében a közérdek fennállására vonatkozó érvei megalapozatlanok, ezért a nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítés feltételei nem állnak fenn.

A nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítés következményeként az összefonódást nem kellett bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak, így a médiatanács sem vett részt szakhatóságként az eljárásban és "nem vizsgálta, hogy a független véleményforrások összefonódás utáni szintje is biztosítja-e a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését" a médiapiacon. Az indítványozók álláspontja szerint

mindez sértette a sajtó sokszínűségére vonatkozó alkotmányos szabályokat.

Az Ab az indítványt elutasító döntésében hangsúlyozta: a médiacégek összefonódása, gazdasági, versenyjogi értelemben vett fúziója nem jelenti feltétlenül a sajtó sokszínűségének sérelmét.

Az Ab két alkotmányos értéket mért össze: egyfelől a kormányzati minősítés alapjául szolgáló közérdeket, másfelől a sajtó sokszínűségéhez fűződő alkotmányos érdeket.

Az Ab megállapította, hogy

nem feladata tartalmilag minősíteni, mit tart a kormány nemzetstratégiai szempontból közérdeknek, ezt az Ab csak határesetekben bírálhatja felül, jelen eset pedig nem tekinthető ilyennek.

A sajtó sokszínűségével mint alkotmányos értékkel kapcsolatos mérlegelés során pedig az Ab azt állapította meg, hogy az objektív intézményvédelem szintjének indítványban kifogásolt potenciális csökkenése alacsonyabb alkotmányos védelmi kötelezettséget teremt.

"Az indítványozók nem hivatkoztak egyéb olyan körülményre, amelyből okszerűen következne, hogy Magyarországon a sajtó szabadsága és sokszínűsége, illetve a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás és tájékozódás feltételei általában ne lennének biztosítva"

- áll az Ab közleményében.

A határozathoz Czine Ágnes alkotmánybíró párhuzamos indokolást, Schanda Balázs és Szalay Péter alkotmánybíró pedig különvéleményt fűzött.

Az Ab határozata a testület honlapján olvasható.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Szégyen! Szégyen az országra, szégyen a hazai jogrendre!!! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Szégyen! Szégyen az országra, szégyen a hazai jogrendre!!! =))
lampa laz
"Az Alkotmánybíróság elveszítette Alkotmánybíróság jellegét"... ez már csak 1altokmánybanda, az ország egyik legundorítóbb hivatala lett mióta csak narancsos majmok ülnek ott is.
Rockxy
bizonbizon a kormánypártok minden országban kussolnak, mer demokrácciába csak az ellenzéknek lehet szava, nemúgy mint itthon, hogy a puttin irányít, meg a kósa-báyer duó!
balos
Tákolmány bíróság lesz ez!Mert amilyen ütemben válnak a ner "rabszolgáivá", olyan lendülettel folyik belőlük a szarabbnál szarabb megnyalvánulás!
Nessy
@RonaGyuri: Mikor mertek ezek a pártkatonák nemet mondani Orbán bármelyik agymacskájára? Soha! Náluk is a LÉ határozza meg a tudatot!
Eladott Ország
Akkor ez nem alkotmánybíróság, hanem csak egy trágyahalom! Van bőr a pofájukon ilyen gyalázatos kijelentést tenni. Már az élet igazolta, hogy a megyei napilapok olvasottsága jelentősen csökkent és az alkotmánybíróság a fidesz nevű bűnöző és politikai prostituált banda mellé állt. Szégyen és gyalázat hogy ehhez az alkotmánybíróság ( így kisbetűvel) nevét is adja! Magyarország már régen nem jogállam! Van az a pénz...
uploads.disquscdn.com/images/b844587eac06b807da09562c40b813fbd38cbc45852985cbb89dbd169eeff9b9.jpg
Clavigo
" Mószer Aranka Szocialista Brigád ".. ...Jár a " barack " a buksitokra,Orbán Apátoktól.
tudode
Szándékkal, vagy ki tudja milyen okból, de az un. TÁKOLMÁNYBÍRÓSÁG, ha szentesíti azt, hogy
.
--- az ALAPTÖRVÉNY KÖZJOGILAG ÉRVÉNYTELEN
.
www.google.com/search?q=az+alapt%C3%B6rv%C3%A9ny+k%C3%B6zjogilag+%C3%A9rv%C3%A9nytelen&oq=Az+alapt%C3%B6r&aqs=chrome.1.69i57j69i59j0l6.5628j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
-----------------------
.
Amelynek kövekeztében Magyarország nevű állam jogilag nem létezik
.
www.google.com/search?sxsrf=ALeKk03DdgKNRItqw5fyJpcYdOwC8vyN2A%3A1593094883965&ei=47L0XvGoOoGJrwTY0ovIBA&q=magyarorsz%C3%A1g+nev%C5%B1+%C3%A1llam+jogilag+nem+l%C3%A9tezik&oq=Magyarorsz%C3%A1g+nev&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgAMgQIIxAnMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAOgQIABBHOgUIABCDAToFCAAQsQM6BAgAEENQ2YEDWMSjA2CUuANoAHABeACAAX-IAeUKkgEEMTQuMpgBAKABAaoBB2d3cy13aXo&sclient=psy-ab
------------------------------------------
.
Saját magának köszönhetően, túlturbózva a bombabiztos állami járgányunkat, Orbán Viktor nem is miniszterelnök
.
.www.youtube.com/watch?v=k5ILmQY_DGk&t=88s
----------------------------------
.
Ezt adják össze, és TABU ország lett belőle, szentesítve azok által, akiknek tizedik éve ki kellett volna nyitni a tudományukat!
Eladott Ország
Az alkotmánybíróság (ab) lement kutyába és végrehajtotta azt, amire a fidesznek szüksége volt. Az ab-t ezek után komolyan venni nem lehet. Mint ahogy a választási bizottságot és a területi bíróságok zömét is egyre nehezebben. Igaz ez a legfőbb ügyészre, valamint a köztársasági elnökre is egyaránt. Kivel lehet még egyáltalán számolni, hogy az igazságosság érdekében független döntést hoz? Ki az vagy kik azok, akik még nem Orbán parancsait követve hunynak szemet a bűncselekmények felett? Mégis hol marad a fékek és ellensúlyok rendszere? Megmondom én: megszűnt létezni. Vannak az átlagpolgárokra érvényes törvények és van a NER, amelynek minden egyes szereplője külön besorolásba tartozik. Az általuk elkövetett csalások vagy bűncselekmények más minősítést kapnak. Az ő ügyük speciális, azt más megítélés szerint kell kezelni. Ügyek tucatjait lehetne felsorolni, ahol elég egyértelműen politikai döntés született. Elég csak Tiborczra vagy Farkas Flóriánra gondolni, akik ügyei a mai napig nem jutottak el még csak a nyomozási fázisig sem. Vajon miért nem? Az nem a puszta szerencse kérdése volt, messze nem. Aki még mindig azt hiszi, hogy ezek csak feltételezések, az éljen csak abban az álomvilágban. Amelyben Magyarországon még jogállam van, és a bíróságok független döntéseket hoznak. Nekik kár magyarázni azt, ami ma már a mindennapok részét képezi, vagyis azt, hogy a kormány az igazságszolgáltatásra is rátette az enyves kezét, és nem fogja azt levenni onnan egyhamar.
Clavigo
@Shikari: Lassan le kell adnod a szolgalat te- lót,,te pöcs. Reggelig megint nem lesz neted ???..te román pöcs.. Orban elvtárs szeret téged,buckalakó...
tudode
Sőt!
.
Még a tákolmánykat is eltemették
.
---- Eltemetett alaptörvény
magyarhang.org/publicisztika/allaspont/2020/02/29/eltemetett-alaptorveny/
.
""" Ami az Országgyűlésben történt február 24-én, az mérföldkő a magyar jogállamiság lebontásának szemünk előtt lejátszódó történetében. Az Országgyűlés kormánypárti szavazógépezete a Jobbik-frakció segítségével úgy döntött, hogy mostantól fittyet lehet hányni a jogerős bírósági ítéletekre. Ehelyett egy hatályos törvényi rendelkezésről nemzeti konzultációt tarthatnak, és ennek eredményét figyelembe véve majd valamikor törvényt módosítanak. A milliárdos költséggel járó nemzeti konzultáció szükségességét azzal indokolják, hogy a kormány erős felhatalmazást akar a majdani törvénymódosításhoz. A jobboldalnak most kétharmados többsége van a parlamentben. Ha ez nem elég felhatalmazás a törvényalkotáshoz, vajon mire lenne még szükségük az ország alkotmányos irányításához?

Csúfot lehet űzni az Országgyűlésből, ha Orbán Viktornak ehhez támad kedve, ám ahhoz semmilyen parlamenti döntés vagy nemzeti konzultáció nem adhat felhatalmazást még neki sem, hogy jogerős bírósági ítéleteket függesztessen fel! Ez inkább nevezhető egy alkotmányos puccshoz vezető utolsó lépésnek, mintsem egy alkotmányos parlamenti demokráciához méltó törvényhozói döntésnek! Tényleg, mit képzel magáról a kormányfő, ott, fenn a Várban? Ő nem a korlátlan hatalommal felruházott király, hanem a végrehajtó hatalom első számú felelős vezetője. Sétáljon át a Sándor-palotába, és kérdezze meg a köztársasági elnököt, hogy szerinte rendben lévő dolog-e, ha jogerős bírósági ítéletek semmibevételéről szavaztatja meg az Országgyűlést. Ha még teljes jogkörű köztársasági elnöknek tekinti magát Áder János, megadja majd a helyes választ. """ (...)
----------------------------------
.
Ezek szerint a jogÁSZ társadalom az Ecserin vásárolta talán a diploMÁJÁT!!!
lusta
@RonaGyuri: Az Ab megállapította, hogy ˝nem feladata tartalmilag minősíteni, mit tart a kormány nemzetstratégiai szempontból közérdeknek, ezt az Ab csak határesetekben bírálhatja felül, jelen eset pedig nem tekinthető ilyennek.˝
Akkor mégis minek vannak? Fügefa levélnek?
namihami
""Az ámulattól eltátom a szám...""
Micsoda meglepetés, az Abortusz Bizottság nem akart/mert ellentmondani a fizetőnek?
Naaaa, ilyen se volt még, az első eset a Fidesz történetében, hogy igazat adott neki az AB.
solidedge
Orbán kuplerájt csinált az országból. De mit várhatnánk egy kis faluban felnőtt beteges hatalomvágytól eltorzult lelkű embertől?
ómió
Minthogy a "nemzetstratégiai" szó az efftársi szótárból amúgy is hiányzik, nincs ezen semmi meglepi! De majd Strasbourgból anarcholiburnyákék tuti "megaszongyák"!
Aki Én
@ómidióta a buta bolsi: Mi a nemzetstratégia abban, hogy toljátok a hazug propagandát, százmilliárdos közpénzből, te tájékozatlan bolsikomcsi munkásőr? Csakis nemzetstratégiai efftársilag, te elmebeteg:

de-de.facebook.com/635746939881011/photos/kedves-komcsiz%C3%B3-libsiz%C5%91-fidesz-h%C3%ADvektudt%C3%A1tok-hogy-a-fidesz-legf%C5%91bb-vezet%C5%91i-p%C3%A1lya/1487899654665731/
ómió
@Eladott Ország: "Szép passzusokat" találtál rá a bolsi hazugságlexikonban? Gyönyörködj bennük!
ómió
@Aki Én: Már nemcsak a tetves bolsiságodat, de még a nemlétező bolsevik "nemzetstratégiát" meg a hazug propagandátokat is a másikra hazudnád, szarkupac?! De "belehúztál"! A távoli perspektívában már a neked járó Lenin Díj dereng fel? Hacsak úgy nem!
Aki Én
@ómidióta: te mindent csak úgy beugatsz, semmit nem igazolsz vagy cáfolsz. Melyik mondata nem igaz az írásnak? Vagy tányleg ennyire gátlástal, beteges hazudozó vagy? Gondolod ha tagadod a tényeket, akkor azok nincsenek? Ez beteges.
namihami
@Aki Én: ""Ez beteges.""---írod.
Nem, ez fideszes életszemlélet. Ahogy a KISz-titkári, MSzMP-s továbbképzéseken is elénekelték az érintettek, hogy "" A múltat végképp eltörölni"". Hát, most ezügyben megy a harc. Pechjükre nemcsak 1990-től születettek élnek ebben az országban, az internet pedig nem felejt. És a besúgólistákat a fiúk ugyan kimazsolázhatták, de az internetbe nem tudnak beletörölni.
A hívőknek pedig elég annyi, hogy ha a Vezér azt mondja nincs, akkor az nincs. Vagy ahogy a régi vicc mondja::
-Most a szemednek hiszel vagy nekem. Hát a plebs nekik hisz, mert különben egy fél élet hitét kellene megtagadnia.
Aki Én
@namihami: Ez tegnapi, de idemásolom:

A Fidesz a parlament elé sem engedi az ügynöklisták feltárásának ügyét, azokat már a bizottsági tárgyalásokon leszavazzák. Eddig HÚSSZOR!!!

„Csak egy példa a rend kedvéért: 2000-ben az első Orbán-kormány azt a Tasnádi Lászlót nevezte ki az APEH bűnügyi igazgatójává, aki a BRFK III/II-es operatív tisztjeként a Nagy Imre-temetésről, tehát az ott felszólaló Orbán Viktorról is szóló jelentéseket olvasgatta annak idején. (…) 2002-ben leváltották, de Áder János 2013-ban vezérőrnaggyá léptette elő, majd 2014 májusától rendészeti államtitkár lett.”

„Az elmúlt napokban azonban ismét sikerült szintet lépnie a Fidesznek: a Szent István Rend utáni második legmagasabb állami kitüntetést, a Corvin-láncot adományozták az 1968 és 1989 között "Magasdi", illetve "Marosvásárhelyi" néven a Belügyminisztérium III/II-es főcsoportfőnökségnek szorgalmasan jelentgető Martonyi János volt fideszes külügyminiszternek.” – írta Szávay.

„a Fidesz tehát nemhogy elszámoltatni nem akarja a diktatúra fenntartását segítő egykori besúgókat, hanem még ki is tünteti azokat.”
csak úgy....
@ómió: a rendszerváltás elött is ilyen intenzív voltál,vagy akkor még a cccp nyunyóka volt a szádban?
namihami
@Aki Én: ""Senkit nem hagyunk az út szélén!"" Ha az az ő útjukat tapossa.
Megmondták? Neeeeemmmmm?
És, csak úgy mellékesen, az igazság kedvéért. A fél Fidesz vezérkara ezekből a ""bevált"" őskomcsikból áll. De azt azért el kell ismerni, hogy a Martonyi (légyen bár megtért fideszes komcsi), legalább ÉRTETT a külügyekhez. Jött helyette a Szijjártó!!! Ha a különbséget zongorázni tudnám...
És szinte a teljes stábra igaz, hogy a szakmai szinvonalat egyre inkább a szakmához hülye, de a Vezérhez 100%-ban lojális senkikkel töltetik fel. Persze, a fizetés a hűséghez igazodik.
kereső
Természetesen igaza van az (Al)kotmány biróságnak. Hiszen orbán a "nemzet".
ómió
@Eladott Ország: Bolsevik hazugságlexikonotok legújabb frissítése ezt hazudja? És te vagy a "szerző"? Gratula! Van még lejjebb is, csak folytasd!
ómió
@csak úgy...: Az, hogy ti efftársak mindig magatokból indultok ki, még rendben! Na, de, hogy ezt kapásból mindjárt másra is hazudjátok, az már egyedi bolsi!
ómió
@Eladott Ország: Az én dolgom az, hogy soha ne szavazzak oda be se bolsit, se anarcholiburnyákot! Tudom: a tiéd meg pont fordítva!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.