A kisebbségi ügyek nem tekinthetők belügynek egyetlen létező európai és nemzetközi jogszabály szerint sem – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán.

Algériába tartva a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről jelentkezett be élő Facebook-videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a tárgyalások főbb témái mellett kitért a fokozódó diplomáciai konfliktusra is Ukrajnával.

Szijjártó Péter a közzétett videóban azt mondta, hogy az ukrán külügyminisztérium bekérette a kijevi magyar nagykövetet, és azt a döntést hozta nyilvánosságra, hogy két magyar – valószínűleg kormányzati – tisztségviselőt ki akar tiltani Ukrajnából arra hivatkozva, hogy beleavatkoztak az ukrán belpolitikai folyamatokba.

A miniszter azt mondta: nem tudja, mire gondoltak beleavatkozás alatt. Arra, hogy a magyar kormány ötven lélegeztetőgépet adományozott Ukrajnának a kárpátaljai kórházak fenntartásáért és a koronavírusos betegek ellátásáért, arra, hogy Magyarország az egyetlen, amely megengedi az ukrán állampolgároknak a tranzitállást Nyugat-Európa felé vagy arra, hogy magyar költségvetési forrásból finanszírozzák az egyik legszennyezettebb kárpátaljai folyó vízének tisztítását? – sorolta Szijjártó Péter.

Szerinte a döntés "szánalmas és nonszensz", amely azt üzeni, hogy Ukrajna lemondott az európai és euroatlanti integrációért tett eddigi erőfeszítéseiről, és arról, hogy Magyarország támogassa ebben, mivel az Európai Unióban és a NATO-ban minden tagállam egybehangzó támogatására van szükség ahhoz, hogy új országokkal szorosabbra fűzzék az együttműködést.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország továbbra is készen áll a jó szomszédi viszonyra és a párbeszédre, de az elmúlt időszak azt mutatja, hogy ez a szándék egyoldalú.

A miniszter a kárpátaljai magyarokat a kormány teljeskörű támogatásáról és együttműködési szándékáról biztosította, valamint ismét gratulált a KMKSZ "történelmi, átütő sikeréhez" az ukrajnai önkormányzati választásokon.

A Kárpátalján elért eredmények világossá teszik, hogy a magyarok véleménye megkerülhetetlen lesz a térség jövőjének tekintetében a következő időszakban is

- mondta Szijjártó Péter.

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap este közleményében vádolta meg a magyar diplomáciát azzal, hogy közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba, és emiatt "kemény reakciót" helyezett kilátásba.

Forrás: Index, HVG, MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maxipocak
Annyira kilóg már a ló is, hogy nem is takargatják. Szarnak ezek a külhoniakra amúgy, csak a szavazat kell meg indok hogy blokkolják Ukrajna EU-s és NATO csatlakozását, moszkvai utasításra. Tökéletesen beleillik a "Putyin trójai falova" képbe. Ott bomlasztja a dagadt geci és bandája az EU-t, ahol tudja. Cinikus, pofátlan és aljas. Mint ahogy a fidess un block.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
...az,- ahogy az arra adott válasz is,ami gyakorlatilag zsarolás,ami pedig állítólag bűncselekmény?
Nem itt,és nem általa,- hanem valahol Európában,ahol általuk soha nem leszünk valójában?
kereső
Az a szánalmas toporzék, amit te művelsz "diplomácia" cimén.
ómió
Kisebbségi ügy? Az ukrán posztkommunizmusban bizony még belügy!
Eladott Ország
Orbán igyekszik befolyásolni a román, ukrán, szlovák belpolitikát is. Arra hivatkozva, hogy neki ehhez joga van, hiszen ott magyarok élnek, beavatkozik más országok választásaiba. Amikor aztán olyasmi történik, ami Ukrajna esetében, akkor jön Szijjártó, és megfenyegeti Ukrajnát, hogy leshetik az uniós integrációt, mert bosszúból gátolni fogja a jómagyar kormány.
Én elhiszem, hogy a külhoni magyarok egy része isteníti Orbánt, hálás neki a – tőlünk elvett – pénzért, de majd hosszabb távon kénytelenek lesznek felismerni, hogy senki nem ártott annyit a külhoni magyaroknak, mint ez a kormány. Itt még nem tartunk, most ott tartunk, hogy Mipetink' felült a kettős mércére, és igyekszik meglovagolni, mint kipcsak vezér a döglött dakota lovat. Szép is ez.
Peller Anikó
Szánalmas és nonszensz ez a reakcióhős nyavalygás nyomorult kaka adu. Túllőttetek acélon.
Eladott Ország
@ómió:ma, 10:47 ☻ Az szomorú, hogy Orbán és bandája a magyar emberek adóját osztogatja azért , hogy hatalmon tudjon maradni, idehaza meg dúl a szegénység. Európa koldusháza lettünk, a fiatalok menekülnek az országból. Milyen magyar miniszterelnök az, aki határon kívüliekkel kampányol. A mi adónkból számolatlanul kap ukrán orosz szlovák román,
hogy az ördögbe, mi nem tudunk szerezni ilyen jogosítványokat mint a külhoni magyarok.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/96151889_853593215120587_8423024655274606592_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=hqHBdo3GLRYAX9Zl6ms&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=cd2a885993771dec34576c1349ca89a3&oe=5FAFEDC6
Ukrán, szerb és román konzulátusok száma:...
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/81463728_767811440365432_6284388669969137664_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=IloXjsvSn-YAX8ZhuWE&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=8c0d82124881bd0b5f0e360d85424432&oe=5FB54534
Maxipocak
Annyira kilóg már a ló is, hogy nem is takargatják. Szarnak ezek a külhoniakra amúgy, csak a szavazat kell meg indok hogy blokkolják Ukrajna EU-s és NATO csatlakozását, moszkvai utasításra. Tökéletesen beleillik a "Putyin trójai falova" képbe. Ott bomlasztja a dagadt geci és bandája az EU-t, ahol tudja. Cinikus, pofátlan és aljas. Mint ahogy a fidess un block.
Clavigo
Ha valaki - valami itt szánalmas,,akkor az te vagy Pötyike,,meg a faszvakaró Gazdaállatod...Oszt jó napot.
kulabombaafityiszre
Akkor azt magyarázza el nekem himvesszőtlepippantó petike,az mennyire szánalmas,
hogy nálunk a legmagasabb a világon a bekéretett nagykövetek száma.
Vajon mit tudhat a fityiszes vezetőkről putyin amiért ennyire pitiznek nála.
Gazella
Te szarházi kakadu! A mi belügyeinkbe mióta szól bele küflföld??? Heee!!! Ostoba féreg.
vitriol
szíj-ártó felháborodása odáig terjedt, hogy bőszült állapotában titkokat fecsegett ki. Így kellett megtudnunk, hogy a csehek után már az ukránoknak is ajándékozunk a drága pénzen beszerzett lélegeztetőgépekből. Az sem volt eddig nyilvános, hogy a "legszennyezett folyójuk tisztítását mi finanszírozzuk", mintha nálunk nem lenne erre igény! Szóval háborogj csak nyugodtan és mesélj még, mi szívesen értesülünk arról, hogyan veritek át a magyar embereket!
volvós
Petyakölök !!! iszonyú gyáva féreg vagy, hogy a FB-on és a reptéri rendöri háttérrel egy polóban
oktatod ki az ukránokat...az ilyen hangoskodást próbáld meg ott (!) Ukrajnában a Főtéren a TEK-es
kíséreted nélkül kiordbálni, és csodálkozol, hogy menekülés közben váratlanul tarkón lövöd magadat...
Málna
@vitriol: Az ukránoknak még a csehek előtt adományoztunk lélegeztetőgépeket, és nem volt titok, a Propeller is megírta.
A folyótisztítás meg valószínűleg a mi érdekünk is, hogy ne jöjjön át annyi szemét.
simmering73
Ne üzengess senkinek, senki se kíváncsi rá. Te is egy sz@r alak vagy.
csak úgy....
@Shikari: az ukrán vendégszavazókat mikor szeretnéd kitiltan?
csak úgy....
@Málna: a kedvenc humoristád egy adományozó típus! mire neked leesik,eladományozta az országot..
csak úgy....
dühöng a berendelös pötyi,-szánalmas..
csak úgy....
@Horizont: már fegyverkeznek,ne fösd az ördögöt a falra..
Nessy
@csak úgy...: Aztat nem lehet!!! A levelezó tagozatosok nélkül nem biztos hogy meglenne a kétharmadhoz szükséges kb. 49%, ami kis hazánkban elégséges!
csak úgy....
@Nessy: valóban nem! az ukrán és román efftársak jobban tudják,hogy mi terem a magyar szívében! ...
Nessy
@csak úgy...: És mennyit kapnak a költségvetésből, hány milliárdot!
csak úgy....
@Nessy: ök a viktor szem-száj ingere,saccolni sem merem...
Nessy
Kezdek allergiás lenni a jó pénzért hű magyarjaikra!
csak úgy....
@Nessy: gondold meg és igyál,örökké a világ sem áll ,mert elpukkan mint a buborék ...
@Nessy: ...,mi a szívükbe tiprunk a magyar tesóknak az allergiánkal de,lásd se kond se senki nem könyörül rajtunk,mert ök megérdemlik...,akkor meg hurrá!
Nessy
@csak úgy...: De miért nekem kell őket fizetni??? Helyes, mit iszunk??
csak úgy....
@Nessy: törököt, labancot, ruszkikat ki fizette,lassan a türk tanácsot is !?
a pálinka adómentes maradt? akkor azt!
ómió
@Eladott Ország: Na, bolsijózsi! Új "műsorral" jelentkezett az Athina TV? "Dúl a szegénység" meg "koldusház" lettünk, fajgyökér? Nem baj, hogy "csak" 10 évet késtél a "diagnózissal"? Tudod, amikor Böszme vezéredék éppen népzsebeltek! Nyugdíjat, fizetést loptak a magyartól, évi 2x "gázáremeltek" az egyéb "népjóléti intézkedéseik" mellett! Akkor úgy lapítottál a "bejelentéssel", mint bolsiszar a fűben! Most, hogy 10 év alatt duplájára nőtt a megelőző 65 év átlagbére, most már hirtelen "dúl a szegénység" meg a "koldusház", te fajtetü?! Nem szakadt még rád a Lenin szobor? A "pénzosztással" meg a magyar,mindig az aktuális kormányt szokta megbízni - bármilyen fájó is lehet efftársilag, hogy manapság nem lophattok! A magyar miniszterelnök - legalábbis a mostani - magyarokkal kampányol, bolsijózsi, még, ha határon kívülre trianonizáltak is, és nem - ahogy ti szoktatok - Brüsszelbe fut seggnyalni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.