Csütörtökön, elsőként Budapesten, megkezdődött az oltás a Szputnyik-vakcinával – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

2800 idős magyart oltanak be az orosz vakcinával a héten
Beoltanak egy férfit a Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben 2021. február 12-én. MTI/Balogh Zoltán

A kormányzati portál szerint a héten 2800 idős embert oltanak be az orosz vakcinával négy budapesti kórházi oltóponton, a Dél-Pesti Centrumkórházban, a Honvédkórházban, a Szent János Kórházban és a Szent Imre Kórházban. A fővárosi háziorvosi praxisok választhatták ki az oltáshoz azokat a regisztrált időseket, akik megfelelnek a feltételeknek – tették hozzá.

Közölték: a Szputnyik már a negyedik Magyarországon alkalmazott vakcina a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca mellett. Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, Magyarország leszerződött Oroszországgal egymillió ember oltásához elég oltóanyagra, amely három hónap alatt érkezhet meg.

Emlékeztettek: a magyar gyógyszerészeti hatóság január 20-án engedélyezte az orosz vakcinát. A most oltásra kiosztott vakcinák decemberben érkeztek Magyarországra, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) február 7-én engedélyezte a felhasználásukat. Megjegyezték: a február 2-án érkezett 40 ezer adag Szputnyik V vizsgálata még zajlik, azokkal később kezdődhet meg az oltás.

Az orosz vakcináról az írták: 18 év felett adható és két oltás szükséges belőle, 21 napos különbséggel. Oroszországban és Szerbiában is minden 18 év feletti korosztályban használják, a vajdasági magyarok is nagy számban oltakoznak ezzel a vakcinával – tették hozzá.

Idézték Müller Cecília országos tisztifőorvost, aki a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az orosz alkalmazási előiratban volt egy olyan rész, amely arról szólt, hogy bizonyos krónikus megbetegedések esetén kellő óvatossággal kell adni ezt a vakcinát. Ezért a magyar gyógyszerészeti hatóság úgy döntött, hogy – a biztonságot előtérbe helyezve – egyelőre azokban a betegségcsoportokban nem alkalmazzák. Ugyanakkor életkor szerinti határ nincsen, tehát azok az idősek, akik nem szenvednek ezekben a krónikus betegségekben, ugyanúgy megkaphatják az orosz vakcinát, mint a többi oltóanyagot – mondta az országos tisztifőorvos.

Hozzátette: az alkalmazási előírások idővel változhatnak, hiszen az egyes vakcinákról újabb és újabb információk, tudományos eredmények látnak napvilágot. Amint ezek megjelennek, a gyártó fogja változtatni az alkalmazási előírást, és annak megfelelően módosulhat az is, hogy kik kaphatják meg biztonsággal a vakcinát.

A koronavirus.gov.hu oldalon ismertették a Szputnyik V oltóanyaggal kapcsolatos legfontosabb információkat is. Azt írták: ez egy kombinált, vektor alapú vakcina, amelyből két oltás szükséges. A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet.

A Szputnyik V 18 éves és idősebb embereknél alkalmazható, koronavírusos megbetegedést nem okozhat. Az oltóanyag a szövődményekkel járó, illetve súlyos lefolyású, halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet. Hozzátették: a vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert.

Közölték: azok is olthatók ezzel a vakcinával, akik már átestek a betegségen és meggyógyultak, oltás előtt pedig nem szükséges antigén-gyorsteszt.

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a kijelölt oltópontokon, ahol az oltóorvos kikérdezi, szükséges mértékben megvizsgálja a z oltandót, és azután dönt, hogy beadható-e a vakcina.

Nem javasolt az oltás akut lázas betegség, az oltás összetevőivel szembeni allergiás reakció, kórelőzményben szereplő bizonyos gyógyszerallergia, várandósság, szoptatás, 18 évnél fiatalabb életkor, krónikus vesebetegség vagy májbetegség, endokrin betegségek, jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben, nem megfelelően kezelt cukorbetegség, súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegség, akut koronáriaszindróma, akut agyi keringési probléma, szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás, autoimmun betegség és rosszindulatú daganatos betegség esetén – ismertették.

Hozzátették: az oltás után reakció lehet érzékenység, fájdalom és duzzanat, esetleg bőrmelegség a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz, étvágytalanság, hányás, szédülés. Az oltási reakciókat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek vagy a NNK-nak is lehet jelenteni – közölték.

(MTI)

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Nem értek valamit. Röpködnek itt a számok az orosz/kinai kotyvalékokról. Néma csönd/és "ibolya szag" a nyugati vakcinák beérkező számáról, arról, hogy azokkal kiket oltanak. Vagy a magyar kormány- igen ő- visszamondta a megrendeléseket? Mert, mint tudható az Eu lekötötte a mennyiségeket, de konkrét megrendeléseket, a szállitási ütemezést a "nemzeti" kormányok maguk intézik közvetlenül a gyártókkal. Kuka csönd van e körül. Tényleg nem lesz más , csak amit szijjártó engedélyezett?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
A világ vezetői mindenhol elsőként oltatják be magukat, hogy bizonyítsák a vakcina biztonságosságát. Putyin a mai napig nem oltatta be magát a saját vakcinájával, amit korrupt hülyéknek árusít. Ez sem gyanús az okos magyar embernek? Egyelőre csak annyit tudunk róluk, hogy a méreghez értenek, bár néha ott is eltévesztik az adagot.
simmering73
Szegények. Remélem nem lesz semmi bajuk.
Nyírfa
2800 makkegészséges idős embert oltanak be. Ez azért lehetséges, mert pártunk és kormányunk, a továbbiakban Orbán Viktor, az elmúlt 10 évben minden nyugdíjasnak külön sportcsarnokot építtetett, a nyugdíjas köröknek pedig stadiont , ahol járókerettel és tolószékekkel felszerelt focipályák is rendelkezésre álltak. A rendszeressé vált, majd kötelezővé is tett mozgásnak köszönhetően azonban a nyugdíjasok ma már repkednek a levegőben. A tisztesség azonban megkívánja, hogy a nem dokumentált, ellenben szájról szájra terjedő csodáról is beszámoljunk: Orbán Viktor több ízben megjelent tetszőlegesen kiválasztott helyszíneken, mindig váratlanul, egyedül, szerényen, fehér gyolcsba öltözve, s miután fogadta a boldog nyugdíjasok rajongó üdvözletét, csak ennyit szólt: -Keljetek fel, és járjatok!

Hát, ezért lehet beoltani a nyugdíjasokat, bármivel, bármikor, akárhányszor.
Aki nem hiszi, hogy a magyar nyugdíjasok majd kicsattannak az egészségtől, az járjon utána!
Pálinkás Pál
telex.hu/koronavirus/2021/02/12/oltas-vakcina-haziorvos-rendelo-szervezes-oltopont-pfizer-astrazeneca-szputnyik ez kicsit mást mutat
„Tegnap éjfélig úgy kellett összevadászni a hét embert az orosz vakcinára”

– mondta a Telexnek egy háziorvos.
Nessy
@Pálinkás Pál: Nem volt egyedül a problémával! Arról nem beszélve, hogy tegnap a pocsék időben a háziorvosig még elballagott valaki, de oltópontra utazni már nem volt kedve, pláne nem orosz vakcináért. Bár lehet, hogy jobb, mint a következő pici occó kínai vakcinácka!
Pálinkás Pál
@Nessy: no igen..tudod...engem egyik sem érdekel...de azért nem az időseken kéne kisérletezni..
gina
Azért az öregek sem hülyék,, meglátjuk mennyien oltatják be magukat, a fidesz számok hazudnak ezt tudjuk,, talán 28 an a nullák lemaradnak
gina
@Pálinkás Pál: Dehát ez a céljuk, nem veszed észre? az elhasznált "rongyok" nem kellenek de a nyugdijuk annál jobban !!!
Nessy
@Pálinkás Pál: Hadd hulljon a férgese! Megtakarítás későbbiekben a tb és nyugdíj kiadásoknál.Lényeg, hogy lehessen villogni Orbánnak, mennyi embert oltottak be.
surdilloFUJT
@Horizont: ...Már el is""" simitották"" ügyes kezek a mintának küldött és az oltásra küldöttek közötti minőségi külömbséget???
division
@Horizont: Nem kell félni tőle. Azért írom neked, mert téged értelmes embernek tartalak.
division
@voltmárjobbis: Senki nem fog belehalni, te sokadik virológus jelölt.
TollerBela
Felelőtlenség ezzel a vakcinával oltani ! Gyakorlatilag semmit sem lehet tudni a korreláns hatásairól.Lutri ! Persze, van esélye a sikernek is ...
balos
Esetleg aki a nemzethy gecikre allergiás azt is szeretnék "oltani"?Nem volt még elég a vírusukból?Tovább próbálkoznak a "leoltással"!
kereső
Nem értek valamit. Röpködnek itt a számok az orosz/kinai kotyvalékokról. Néma csönd/és "ibolya szag" a nyugati vakcinák beérkező számáról, arról, hogy azokkal kiket oltanak. Vagy a magyar kormány- igen ő- visszamondta a megrendeléseket? Mert, mint tudható az Eu lekötötte a mennyiségeket, de konkrét megrendeléseket, a szállitási ütemezést a "nemzeti" kormányok maguk intézik közvetlenül a gyártókkal. Kuka csönd van e körül. Tényleg nem lesz más , csak amit szijjártó engedélyezett?
Nessy
Beoltják, ha sikerül annyi embert összeszedni. Jelenleg a háziorvosoknak még az ötöt sem mindig sikerült.
tudode
Azért annak jelzésértéke van, hogy Budapesten kezdeti a naki az orosz vakcinával beoltani azokat akiknek már kevesebb van előre, min t hátra!
.
Ügyes!
division
@Horizont: Akkor még volt Pfizer. Egyébként tesóm és sógornőm mondták, hogy mi az eltérés a különböző vakcinák között, onnan tudom, hogy alaptalan a félelem, főleg ami az oroszt illeti.
division
@Horizont: Tudom. Az a baj, hogy politikai érdekek is vezérlik az oltásokat, de nem csak nálunk, lásd az ukránokat.
1984
Olyanokat választottak, akik nem tudnak tiltakozni vagy védekezni, akiknek nincs senkijük és ha elmennek, nem perel utánuk senki?

A "BÁTOR" kis geci Orbán!
Az összes érdeklődés hiányában megmaradt orosz és kínai vakcinát Orbán geci anyjába és a még gecibb apjába oltsák be!

Az Orbánék mindenkistül úgy gecik, ahogy vannak !!!
Mindenki patkány - egy jó sincs az egész Orbán családban!
ómió
Az "efftársi bojkott" dacára? Aszta!
kereső
@division:" Akkor még volt Pfizer. "- mert már nincs? Hova lett? Elvitte a kisnyúl??? Vagy mi a fene történt? Orbán visszamondta a 6500000 adag megrendelést???
kissé felnőttem
dáridózni akar már májusban? mert nem lészen a hegyeken turista ? meg pancsoló kislányok sem Balcsi -ban?, kenyér nélkül marad a turizmus nem lesz szalámi meg szalonna sem, pájinka később érik az meg demizsonszámra az annya szemit nekije, lemaradunk mert ránktör az infláció
lampa laz
Ez is orbán bosszúja a főváros ellen, remélem túlélik.
1984
@ómió: A velődig undorító féreg vagy!
Szívem szerint lepatkányoználak, de a patkány emlős állat - ergo, fejlettebb nálad -, te meg csak egy undorító féreg vagy.

Ráadásul téged nem a pénz motivál, hanem te tényleg egy ennyire undorító gennyes féreg vagy a bensődben.
Egy rothadt gazember a legényeged legbelül - egy posztkommunista újfasiszta métely!
voltmárjobbis
@division: tegnap 23:38: oké! Akkor neked javaslom aa kínai/oroszt. Oltasd be vele magad. Szólj, ha beoltottak!
1984
Elesett kiszolgáltatott megfélemlíthető öregembereken kísérleteztek?
Nem szégyellitek magatokat!?
Most olyat zuhantál a szemebemben, hogy mindenre képes vagyok ellened.

Nekem nem kell lőfegyver, szúró fegyver, te köcsög! Puszta kézzel szedlek darabokra!
(Vadász vagy?
Még jobb!
A saját puskáddal verlek agyon!)
Hidd el, meg van erre technika. csak az első lövést, az első szúrást kell elhárítani, kivédeni, aztán amikor rádugrom, még arra sem marad időd, hogy felfogd, hogy meghaltál.)
1984
Túl szép halál ez egy embergyilkos posztkommunista fasisztának!
Ki kell dolgoznom egy tervet, hogy lassabb és fájdalmasabb legyen a vég.
szegfue
@Horizont: tegnap 18:09 Nekem azért még az is a kérdésem: valóban regisztráltak az idősotthonokban élő emberek?!
szegfue
@Horizont: Egy nővérke mondta, hogy az otthon lakóinak többségének fogalma sem volt mi történik velük... demensek, mozgássérültek, a világukról sem tudnak... mint ahogy a Covid járványról, a korlátozásokról, az oltásról meg még ugysem! (Ő jár anyukámhoz is időnként, ha gondunk van. Anyukám sem érti miért van rajta maszk, hiába magyarázzuk.) Valósággal "lelki beteg" volt.:(
szegfue
@Horizont: Bizony nagy felelőssége van a hozzátartozóknak és a gondozóknak is, akik kénytelenek idősek otthonába adni a szüleiket, amikor már kimerültek lelkileg és fizikailag is.
Kösz.! Anyukám -- amikor még "eszénél" volt -- kijelentette, hogy ő 100 évig fog élni...nagy valószinüséggel igaza lesz:)
division
@voltmárjobbis: Már megkaptam a két Pfizert rokonaimnak köszönhetően, de legközelebb jöhet az orosz ha nem lesz más.
voltmárjobbis
@division: Gratulálok. Miért gondolod, ha egyszer már megkaptad a Pfizert, kell még több is, akár az orosz?
division
@voltmárjobbis: Nem lehet még tudni, mennyi időre leszel védett. Nagy eséllyel olyan lesz ez is, mint az influenza oltás, évente ismételni kell.
voltmárjobbis
@division: ma 18:54 És akkor miért a - magyarországi - védettséget igazoló okirat? Azon se lesz mennyi ideig vagy védett
division
@voltmárjobbis: A 6 hónap ami biztos, a többit nem tudni még 100% - ig.
lampa laz
Ez a védettséget igazoló kártya is elég izgalmas lesz, mert tartalmazni fogja, h ki milyen oltóanyagot kapott. Akkor majd be lesz határolva, h melyik vakcinával hova lehet be és kilépni és hova meddig lehet eljutni? Nyugatival nyugatra, mert ott a kínai+orosz oltást nem fogják elfogadni, keletivel, keletre, mint régen kék és piros útlevéllel? Gyanítom, h a kínaival csak a legközelebbi boltjukig lehet majd elsétálni, mert máshova nem engednek be.
teuton57
@Horizont: Na pont ezt akartam en is kerdezni, csak kesön olvastam a hirt. Arrol persze nem lesznek majd hirek, ha tucatjaval halnak meg a beoltottak, majd rafogjak az alapbetegsegere.
lampa laz
@Horizont: Mivel a bizalmatlanságom nagy az irányukba úgy gondoltam, h az orosz+kínai oltásigazolás jól jön majd itthon lölöke épülő, szépülő szállodáihoz, kempingjeihez a sok szép kártya elköltéséhez. Képzeld csak el egész nyáron teltházzal fognak majd můködni. A csóró itthon a Pfizerrel meg tombolhat az elit külföldön.
Nessy
@lampa laz: A "csóró" sem igazán Lőrinc barát szállodáinak a vendégeit gyarapítja. Ma már kempingek sincsenek, csak Mészáros tulajdonába, azaz nem a "csóróknak". Igaz, 100 évvel ezelőtt sem a plebsz nyaralt a Balatonnál. Az az átkosban volt divat!
kereső
@sgl: Miért nem adta még be a fejlesztő a Szputnyik-V engedélyezési kérelmét az EMA-hoz? Hm...
ómió
@1984: Undorító férget láttál a tükörben, bolsi fajgörény!? Ráadásul olyat, aki még egy posztkommunista-újfasiszta métely is!? És már magadat se ismred meg, bolsiék elmebetege!? Kérjél már az ápolóidtól valami hatékonyabb terápiát, mert még így maradsz!
lampa laz
@Nessy: Sajnos sosem volt olyan, h a jó mindenkire egyformán vonatkozhatott volna és én sem a legszegényebb rétegre gondoltam meg azokra akik közmunkából kénytelenek megélni. De orbán a cafeteria juttatást sajnos direkt úgy alakíttatta ki, h annak a legnagyobb része szállásra fordítható legyen és a vendéglátásban elkölthető. Ebből aztán könnyű kitalálni, h a hozzá közelálló turizmust preferálja ezzel. Ezt azért általában a multik és nagyobb létszámú cégek adják is a dolgozóiknak. Így aztán kénytelenek felhasználni arra amire kapják, vagy elvesztik. A családom tagjai is ezen háborognak, h nem a megélhetésre költhetik el ami sokkal nagyobb segítség lenne 3 gyerekkel, most főleg ilyen élelmiszer árak mellett. Az ellenzék próbálkozott vele, h élelmiszerre költhessék az emberek, de a kormány lepattintottak őket azzal, h a turizmus fellendítéséhez szükség van erre a juttatásra. Ésszerűtlen mint minden amit létrehozták.
Nessy
@lampa laz: Jelenleg egyetlen gazdasági ágazatot preferál a kormány,. a turizmust, vendéglátást! Persze ott is csak egy adott kört! De miután sokan mennek akár hitelből, legalább egy hétre "pihenni" a családdal, azokat támogatni is kell! De ha ismét megnyílnak a határok, lehet, hogy sokan inkább távolabbra utaznak a Balatonnál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.