A legjelentősebb kazahsztáni egyetemen, a nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen kapta meg a címet – írja a Blikk.hu.

Egyúttal magyar nyelvi kabinetet nyitottak meg az oktatási intézményben, ahol szeptemberben indul el a magyartanítás -írja a Blikk.hu.

Kazah díszprofesszori címet kapott Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Siemens Mobility Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. március 25-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

A miniszter elfogadó beszédében elmondta, hogy Magyarország is tiszteli a gazdag kultúrájú nemzeteket, és a kölcsönös tisztelet ad kiváló alapot a magyar-kazah együttműködés továbbfejlesztésére.

Minket, magyarokat Attila kései leszármazottaiként, a hun-török eredet talaján állókként azonosítanak. A magyar nemzet úgy helyezkedik el Közép-Európában, mint sziget az óceánban. A nyelvünket nem érti senki, és mi sem értjük a bennünket körülvevők nyelvét. Nem tartozunk sem a szláv, sem a germán, sem az angolszász, sem a balkáni nyelvek családjához. Ugyanakkor számos magyarázatot találunk a türk nyelvekkel történő rokonságunkra. A nyelvünk tehát egyedi, olyan, mintha egy titkos kódrendszer volna

- mondta Szijjártó. Majd folytatta,

Büszkék vagyunk a közép-ázsiai országokkal való történelmi-kulturális örökségünkre. Sokszor mondták ránk, hogy mi vagyunk a legnyugatibb keletiek vagy a legkeletibb nyugatiak. Ez régen lenézésnek hatott, ma már azonban az új körülmények között dicséretnek számít. A magyar és a kazah nemzet együttműködése és barátsága a kölcsönös szimpátiára épül, és ez jó alap arra, hogy jó legyen az együttműködésünk. Ennek erősítéséhez az emberek közötti kapcsolatokat kell erősíteni. Ez pedig az oktatáson keresztül történhet meg a legjobban. Ezért büszkék vagyunk együttműködésünkre az Eurázsiai Egyetemmel, amely Kazahsztán egyik vezető egyeteme, az első személyes elnöki döntéssel létrehozott egyetem Nur-Szultanban. Büszkék vagyunk arra, hogy megindul a magyar nyelv oktatása, szeptembertől magyar vendégtanárok fognak itt tanítani.

A Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetem díszprofesszori címét egyébként többek közt Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, Aleksandar Vucic szerb elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és a néhai II. János Pál pápa is megkapta.

Forrás: Blikk.hu

Címlapkép:Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Elena Ceausescu is jó pár díszdoktori címet kapott. Udvariassági gesztus, mint Putyin azt hiszem Debrecenben.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gina
Hát olyan is azzal a viz fejével. de menne is oda örökre, azon a nivón is van ez a förtelem
namihami
A Fidesz Egyetem vakcinabeszerzés-szakán. A nagydoktoriját anno a ""Túlárazott lélegeztetőgép-beszerzésből"" írta.
Nyírfa
Gondolom, meglesz a gratulációm nélkül.
justhpeter
@namihami: Igenis, az offshore díszprofesszori cím jár vakcinabeszerzésért. Természetesen a 10 év fegyház mellé.
Clavigo
Ez a kazah buznyák haver keresztelte át a főváros nevét ,,a sajátjára...:):):):):):) ,,mert ott nincs személyi kultusz.DDXDXDD. Büszke lehetsz magadra Pötyike...faszfej.
human
Ez van fidesznyikek. Az EU parlamentben a széljobb és szélbal közül választhattok. Elismerést is csak diktatúráktól kaptok.
Nessy
Elena Ceausescu is jó pár díszdoktori címet kapott. Udvariassági gesztus, mint Putyin azt hiszem Debrecenben.
kereső
Szóval toporzék "diszf@x" lett, egy féldiktatúra egyetemén. Én gratulálok ehhez toporzéknak.!,
balos
diszdoktorék nem kérték ki maguknak,hogy egy diszfaszt is kaptak az aszta-lukra?
nezelodo
Jaj mi lesz, ha erről a címről is kiderül, hogy (lopott, hamis, vásárolt, képzelt, kikönyörgött, nem létező), mindenki fantáziája szerint választhat a listából, vagy mondhat találóbbat, mint a sümegi fideszes, több mint kétmillás fizetésű eü főnökasszony érettségi bizonyítványa.
Clavigo
@Nessy: Ez a féleszű Orbán is díszdoki... DDDXDDXDDXDD.
kereső
@Nessy: Na , de Elenának "doktori cime" is volt - a kémiai tudományok doktora!
Toporzék meg kiérdemelte a "portyázók-és fürkészek doktora" cimet, nem mellesleg ő lett Magyarország vezető gyógyszerésze, immunológusa, virológusa . Ezen az alapon jár a diszdoktori!
simmering73
Сыртқы істер министрін құттықтаймыз.
Madácsi Pali
A világrangsor kb 15627. egyetemén kapott egy díszbojtot a valagára, hogy a főnökének legyen miben gyönyörködni közben.
Clavigo
Nem ártana már,,hogy itthon is kapjon valamit,,,lovalagrend- plecsni,kossuth díj, matyómintás zabostarisznya...
csipetke
@Clavigo: :07:10 A Nagy Valagrendhez mit szólsz?Szerintem egyedül ez járna neki...:)
human
Fidesznyikek! Ezt szeretnétek ti is Magyarországra, mi?

A kazah poltikáról
"A legnagyobb párt a Nur Otan, a Haza Fénysugara pártja, amelyet az elnök Nazarbajev vezet. Két másik, az elnökkel szimpatizánsnak tekinthető párt van, az agrár-ipari blokkot képező AIST és az ASAR párt, amelyet Nazarbajev lánya alapított. Az ellenzéki pártok mindösszesen egyetlen parlamenti helyet értek el,[mikor?] a választások az EBESZ szerint nem feleltek meg a nemzetközi standardoknak."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.