Szijjártó Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, hogy az orosz és a kínai állami szervekkel tárgyalt politikai oldalról a vakcinabeszerzésről, a megállapodások üzleti részével egy másodpercet sem foglalkozott. A külügyminiszter szerint a kínai Sinopharm részéről érkezett „jelzés”, hogy egy importőr céggel tudnának megállapodni, ezét nem az állam, hanem egy magáncég szerződött velük.

Szijjártó csak a politikai tárgyalásokat intézte a kínai és az orosz vakcinabeszerzések során, "máshoz nem volt köze"

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Csak a politikai tárgyalásokat bonyolítja, ami ezután történik, ahhoz nincs köze, ismételte többször is Szijjártó Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A beszélgetésből a 444.hu és a 24.hu pár gondolatot emelt ki.

Arra a felvetésre, hogy míg korábban az emberéletek megmentésében mérte a kormány a sikert, azzal szemben most a beadott vakcinák számában, Szijjártó úgy reagált, hogy bántó lenne egyszerűnek minősíteni az összevetést,

"mert egy borzasztó rossz és bonyolult dolog, amit a világjárvány idehozott, de mégis egyszerű a válasz: minél több embert minél hamarabb be tudunk oltani, annál több halálesetet kerülünk el."

Majd a vakcinabeszerzéssel folytatta, a járvány során elhunytakat nem hozta szóba a miniszter.

Azt, hogy mennyire szokványos, vagy nem szokványos, nem tudom megítélni, mert soha korábban oltóanyag-vásárlásról még nem tárgyaltam

- reagálta a kínai Sinopharm beszerzésében közreműködő gyanús magyar cég megjelenésére.

Szijjártó azzal tolta el magától az 55 milliárdos üzlet zavaros hátterű szereplőjét, hogy mind az orosz, mind a kínai vakcinavásárlás esetében a politikai tárgyalásokat intézte.

Az üzleti résszel egy másodpercig nem foglalkozott.

"Azt a versenyt kell megnyerni, ami a vírus és az oltás között zajlik, akit beoltunk, az nagy valószínűséggel a legrosszabbat el fogja kerülni hiszen 80 százalék fölötti hatékonyságról beszélnek a szakemberek a használható oltóanyagok kapcsán – mondta a külügyminiszter. Elmondta azt is, hogy

Magyarországon az OGYÉI és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakembereinek van meg a joga, a tudása és a felhatalmazása ahhoz, hogy megmondják, melyik oltóanyag használata biztonságos.

Forrás: 444.hu, 24.hu

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Ez már picit úgy hangzik, mintha a bíróságon próbálna mosakodni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Hogyan is várhatta el bárki is, hogy a cselekedeteiért egy maffiatag vállalja a felelősséget is?!
Itt a példa: A Peti már kezdi eltolni magáról a felelősséget, mindenki másra.
Mocskos, aljas banda.
Amelyik ellenzéki párt vagy politikus nem teszi a programjába ezek szigorú elszámoltatását, az ne is várja a szavazatomat!
Ebből a szempontból az eddig kormányon volt MSZP és a belőlük kiváló DK-sok mivel soha semelyik politikusi bűnözőt nem számoltatták el érdemben, ezért már eleve hátrányból indulnak.
kereső
Miért kell!!! egy gyógyszer beszerzéséhez "politikai tárgyalás"??? Ez elsősorban nem tudományos, orvosi és gyógyszerészi kérdés kellene legyen?? Lebuktál toporzék, és viszed magaddal a dicsőséges dns-t: politikai megfontolásokból vett az ország két olyan vakcinát, amelyeknek vizsgálati eredményei tudományosan nem lettek publikálva.Aztán meg az engedélyezés körülményei: hiszen te magad engedélyezted . Elfelejtetted??
Itt egy kis emlékeztető 2021.01.28.-áról:
A mai közlönyben pedig a szóban forgó rendeletnek a módosítása jelent meg, amely a gyakorlatban azt teszi lehetővé, hogy

"BIZONYOS FELTÉTELEK TELJESÜLÉSE ESETÉN ÚJABB VAKCINÁKAT ENGEDÉLYEZZENEK AZ OGYÉI SZAKÉRTŐI VIZSGÁLATÁT MEGKERÜLVE.

A jogszabályalkotó az EGT-s tagállamok és Nagy-Britannia területén engedélyezett vakcinák mellett most már elfogadja azokat a vakcinákat is, amelyek legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – államban engedélyezettek, és legalább egymillió főnek beadták.

Azt, hogy egymillió ember megkapta-e az adott készítményt, a külpolitikáért felelős miniszter, vagyis Szijjártó Péter ítéli meg.

A Sinopharm-vakcinával oltanak Szerbiában, amely tagjelölt állam, és ezzel a vakcinával már messze egymillió kínait beoltottak, így nem nehéz arra következtetni, hogy éppen ezt a vakcinabeszerzést könnyítené meg a kormány a rendeletmódosítással."

Ezt kormányrendelet rögziti! Miről beszélsz more? És akkor még nem szóltunk arról a megközelitőleg 5 milliárdról, amely a zsebetekbe vándorolt abból az "üzletből"- amelyen te nem voltál ott sehol.
Giovanni Alba
Hirtelen felmerült egy kérdés, ha a KÜLGAZDASÁGI és külügyminiszter csak és kizárólag a politikai tárgyalásokat intézte a vakcinabeszerzés során, akkor ki vezette a tárgyalásokat az egyéb, úgymint szállítás ütemezési, minőségbiztosítási és kifizetési, valamint a garanciális biztosítékok egyeztetése során? A szomszéd, a postás, a villanyszerelő, a házmester, a fia és a kéményseprő? Vagy volt kéznél egy mindenkinél okosabb gázszerelő?
Vajon mit érzett meg petya, amiért már most elkezdi a mosakodást?
Nem ciki azzal védekezni, hogy én ott se voltam, csak aláírtam, és különben is, parancsra tettem?
Emmersson71
Ez már picit úgy hangzik, mintha a bíróságon próbálna mosakodni.
dr. prédikátor
hazudsz zsiráfnyakú zselés kakadu a kurva anyádat!!! neked mennyi esett le az üzletből!!!
Nessy
Az Unio leírta, hogy az állam, amennyiben az engedélyezett vakcinán kívül máshonnan, mást szerez be minden felelősség a beszerző államot terheli! Ezt még a kezdet kezdetén miniszterelnökünk is aláírta. Majd miután soron kívül engedélyeztette az OÉGYI-val, közölte, hogy a felelősség a szakmát terheli, valamint az oltóorvosokat.
nezelodo
@Emmersson71: ma 11:49. Remélem eljön az idő amikor élesben is előadhatja a mentegetőzését!
Nyírfa
Úristen, de kilóg a lóláb! A süllyedő hajót elvileg a kapitány hagyja el utoljára, nálunk természetes, hogy elsőként. De csak azért, mert bátor, büszke nép a magyar, leleményes is, hát bátran , felháborodva kikéri magának, hogy bármiért is felelős lehet.
Fideszesek, ne féljetek meghalni értük!
Eladott Ország
@Nyírfa: ma, 12:26 ♦ Már nem csak a lóláb ló ki, hanem az egész ménes. Ennyi mocsok után, amennyit ti lenyomtatok ennek az országnak a torkán, én sem aludnék nyugodtan. Petya, ennek már így se, úgy se lesz jó vége. A demokratikus megválasztás nem ad örök felhatalmazást a hatalomban maradásra.
cdn.shortpixel.ai/client/to_webp,q_lossy,ret_img,w_1280,h_862/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/07/NPschorr.jpg
verőce21
Mi a helyzet az elhunyt mélydékás képviselővel, akinek a felesége megkapta a kínai vakcinát, és még mindig él?
tudode
Abba döglik bele az ország, hogy - szinte minden szinten ezek a sunyi, félművelt parasztok félmunklát végeznek, húzogatva az EU bajsza meg a tatárá!
namihami
Ebből is látszik, hogy milyen gazdag nyelv a magyar. Nemcsak a káromkodásban vagyunk jó helyen, de a politikusaink egyszerű lopásait is annyiféleképpen tudják körbeírni, hogy a végére már csak a korrupció ténye tűnik úgy, mintha nem is lett volna.
simmering73
Olyan folyékonyan hazudik már mint Orbán.
Nyírfa
@Eladott Ország: Jó a Kolozsváros, egy volt blogtársam miatt olykor odamegyek, csak , amikor feljövök a netre, annyifelé olvasok, hogy hozzájuk már ritkábban jutok el.

Azt említett blogtárs:

kolozsvaros.com/2021/04/11/vegkepp-eltorolni/

Nagyon jól ír!
verőce21
@Nyírfa: (13:38) De legalább támogatod anyagilag, ha már éltetni akarod őket ? :)
Nyírfa
@verőce21: Maradjunk annyiban , hogy szívesen beszélgetek veled a Balatonról. :)
Pági
@verőce21: Eszetlen!Mi lenne vele?Meghalt!
Nakivagyok
Papagáj-Pitike tudjuk Nagy Orr Bánod okán,hogy Ti üzleti ügyekkel nem foglalkoztok. Nektek csak a Nemzet a Haza lebeg a szemetek előtt.De innen lentről csak a valódi szlogenetek látszik.Éljen a Haza vigyük haza ! Bár nem is tom' lehet nem így van.Olyan bizonytalan vagyok.Jahhhh.
gina
Te vizfej undor, de a nyereséghez sok közöd volt ugye???
Nyírfa
@verőce21: 14.01

Látod, pontosan így működik a negatív propaganda: kérdeztél valamit, amire ugyan kaptál választ, csak nem abban a tárgyban,amire a kérdésed vonatkozott, Erre mit csinálsz? Az eredeti kérdésedet állítássá fordítva fűzöd tovább a gondolatod. Nem fair, így ebből Balaton sem lesz.
verőce21
@Nyírfa: (14:11) Tévedés! Nem "állítássá formáltam", hanem felkéréssé...
Ez óriási különbség...! és még időben is vagyok, az adó 1%-os felajánlásával... :)
Nyírfa
@verőce21: Én figyelek: ott van az is! :)
verőce21
@Nyírfa: Remélem nem magyar nyelv és irodalmat tanítottál, csak egy butuska kis alsós tanítónéni voltál...?
verőce21
@Nyírfa: No, kapsz egy könnyebb kérdést, az általad idecitált cikkből...

És ehhez mit szólsz, az általad dicsért KSZ cikkből? Ez is tetszett a "jó írásból"...?
"Szó sem lehet a regisztráció eltörléséről, sokkal inkább az ellenzéket kellene eltörölni." !?
kissé felnőttem
tudatom az urfival,hogy ezt a művet Karinty már megirta Magyarázom a bizonyítványomat? ki hisz neked ennyi kavargás után mit gondolsz???
Nyírfa
@verőce21: 15.25

Az oskolában, ha valaki elsőre nem érti meg az anyagot, lehetőséget kap az óra után a korrepetálásra.
Ez itt és most abból áll, hogy elolvastatom veled még egyszer a cikket. De figyelmesen olvasd, ne rohanj, inkább fuss neki többször egy-egy mondatnak. Nem baj, ha azonnal nem világos a mondanivaló, a lényeg az, hogy végül megértsd. Koncentrálj, és sikerülni fog!
RonaGyuri
Tudjuk Sinopharm részéről érkezett „jelzés”, hogy egy importőr cégen keresztül tudják kifizetni az alkotmányos költségeket! =))
verőce21
@Nyírfa: (15:40) "az ellenzék jobban teszi, ha meg se szólal, a kormányoldal bármit képes visszájára fordítani." :)
verőce21
@Nyírfa: 15:55 De ez vice versa így van...! :)
Nyírfa
@verőce21: @verőce21: Nagyon vicces vagy, Móricka, de ez most nem elég ahhoz, hogy tovább engedjelek. Hozd ki, kérlek az ellenőrződet, értesítem a szüleidet. hogy alapvető szövegértési problémák miatt, meg kell, hogy buktassalak. Ne búslakodj, szép az iskola, jó meleg van, és finom a menza. Aztán ne Te írd alá az ellenőrződet, mert úgyis észreveszem!
Nessy
Drága külügyérünk mindenkit ostobának néz! Ezt a süket dumát adja elő a bigott,szűk látókörű illiberális híveknek!
Béla333
Ez is csak egy mocskos hazaáruló senki, ahogy a többi maffiatag is...
verőce21
@Nyírfa: De ott a főzelék nem olyan finom...!
Most megpróbálod kihozni, ami nincs is benne...? :)
Kár volt neked mentőövet dobnom...

Ez már majdnem olyan, mint az ellenzéki együttműködés: a pártoknak egy folyamatos, egymás rovására történő nyomulása.
kulabombaafityiszre
Szijjártó csak a politikai tárgyalásokat intézte és az alkotmányos költség neki járó részét.
gina
Elfog a hányinger ha rá nézek erre az agytalan vizfej pofájára, minden fidesz miniszter olyan is , bünözők és elmebeteg mocskos alakok, amilyen a külső olyan belül is Rohadó !!!
gina
@Béla333: Bocsánat rossz cikkhez irtam és rossz személynek ,,nem tudom törölni sajnos
desir62
Hazug vagy bazd meg, mindig mást pofáztok, amikor rá kérdez egy újság író.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.