Pénteken reggel közölte a KSH az aktuális inflációs adatokat, amelyekből kiderült, hogy 2022. januárban a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007. augusztusban volt ennél nagyobb az infláció számol be róla az mfor.

„Mit sírnak, most kaptak egy zsák pénzt” – gyomrost kaptak Orbánéktól a legszegényebb nyugdíjasok
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az adatok szerint az egyik legnagyobb mértékű növekedést a statisztikusok az élelmiszerek esetében mértek, ezek átlagos ára 10,1, ezen belül az étolajé 33,4, a liszté 31,0, a margariné 21,2, a kenyéré és a baromfihúsé 18-18, a tejtermékeké 17,2, a tejé 16,9, a sajté 15,8, a száraztésztáé 15,1, a péksüteményeké 14,9, a munkahelyi étkezésé 11,3, az éttermi étkezésé 11,2, a cukoré 11,0 százalékkal emelkedett. Ez pedig súlyos csapás azokra a fogyasztókra, így az alacsony jövedelműekre és a nyugdíjasokra, akik

a jövedelmük nagyobb arányát költik élelmiszerre.

Az élelmiszerárak megugrása ellenére az úgynevezett nyugdíjas infláció kis mértékben elmaradt az alapmutatótól, annak értéke ugyanis a KSH szerint januárban 7,4 százalékot tett ki. Ennek hátterében az áll, hogy az idősek az élelmiszerek mellett a nyugdíjból jórészt a lakhatási- és rezsiköltségeket fizetik, továbbá egészségügyi kiadásaik (pl. gyógyszervásárlás) vannak.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően a megugró energiaárat az idősek egy része közvetlenül nem érzékeli, hiszen a villanyáram vagy a vezetékes földgáz hatósági áras. A probléma azonban az, hogy nagyon sok olyan egyébként is nagyon alacsony járandósággal rendelkező idős van, aki infrastrukturálisan elmaradt vidéken él, ahol sokan palackos gázzal főznek és fával fűtenek.

Az ő költségeik viszont meredeken növekedtek, hiszen

ezek piaci áras termékek, így nagyon megdrágultak, így az egyébként is hátrányos helyzetben lévő nyugdíjasoknak ez az áremelkedés újabb komoly csapást jelentett. 

Az elmúlt időszakban akár utcai beszélgetések alkalmával is előfordult, hogy ha egy idős ember a nehéz anyagi helyzetéről beszélt, akkor azt a választ kapta, hogy ő csak ne panaszkodjon, hiszen folyamatosan plusz pénzeket kap.

Ezt ugyanakkor ellensúlyozta azt, hogy az erős 2021-es gazdasági növekedésnek köszönhetően járt a nyugdíjasoknak a szintén jogszabályi előírásokba foglalt nyugdíjprémium. 

A nyugdíjasok számára nagy nap a pénteki, hiszen ekkor kézbesítik a 13. havi járandóságot, amelynek köszönhetően nem csökken juttatásaik reálértéke. A pluszpénz nélkül viszont komolyy kérdőjelek lennének e körül.

A 2022-es költségvetés tervezésekor ugyanis 3 százalékos inflációval számoltak, miközben jó ideje egyértelmű volt, hogy idén ennél nagyobb lesz a pénzromlás üteme. A kormány ugyan egy ideig „taktikázott”, ám a választások előtt jobbnak látta a realitásokhoz igazítani a nyugdíjakat, így már az év vége előtt határoztak arról, hogy 2022-re 5 százalékos nyugdíjemelés jár majd. Hogy ez valóban fedezi-e majd az infláció okozta veszteséget, az a januári adatok tükrében több, mint kétséges, az év első hónapjában ugyanis az infláció jóval magasabb volt, mint amennyivel a nyugdíjak emelkedtek.

Aki ennél a 116 158 forintnál kevesebb összegből gazdálkodott havonta, az statisztikai értelemben szegénynek tekinthető.

Nyilvánvaló, hogy ez az összeg az elmúlt évben jelentősen tovább növekedett, így reálisan feltételezhető, hogy tavaly még több idős ember csúszott a szegénységi küszöb alá. 

Forrás: mfor
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@jesz: Én tegnap mentem bevásárolni, de a Pennyt a parkolóját látva inkább kihagytam, a Tesco - ban kevesebben voltak szerencsére. Sajtot meg tejfölt akartam venni főleg, gondoltam nem fogok nyomorogni a sok "adóvisszatérítővel". Majd megyek a jövő héten, amikor már elfogy az alamizsna amit kaptak, örökké úgysem fog tartani (bár rendőr cimborám 1.850.000. ft fegyverpénzt kapott, ami mondjuk nem kevés.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
ma délelőtt dugig volt vevővel az osan áruház..
-nézd, a nyugdíjasok költekeznek...mondta egy fiatalabb nő a társának..
- az egyik munkatárs hallotta, és megszólalt: - a zöme inkább adóvisszatérítéses, és fegyverpénzes...
sok volt a kisgyerek, akik örömmel mutatták a játékosztályon:..ezt kérem...ezt kérem

Ki gondolta volna..
division
@jesz: Én tegnap mentem bevásárolni, de a Pennyt a parkolóját látva inkább kihagytam, a Tesco - ban kevesebben voltak szerencsére. Sajtot meg tejfölt akartam venni főleg, gondoltam nem fogok nyomorogni a sok "adóvisszatérítővel". Majd megyek a jövő héten, amikor már elfogy az alamizsna amit kaptak, örökké úgysem fog tartani (bár rendőr cimborám 1.850.000. ft fegyverpénzt kapott, ami mondjuk nem kevés.
Szevasztok
Berci mondta, minimális fizetés minimális nyugdíj.
Emmersson71
@division: Kb öt éve csak nagyon ritkán ugrom be nálunk a kisboltba. Mindent neten rendelek. Ma már a Tesco, az Auchan és a Spar is szállít házhoz, de kedvelem a Kiflit is. A CBA-t még neten is kerülöm ;)
beric
De köcsögpropellerék olyan szavakat adnak Orbán szájába, amiket nem mondott...
justhpeter
A kormány szerint 1 hónap öröm elég a nyugdíjasoknak.
Nessy
@Szevasztok: Nem tudom, ki ez a Berci, de nagy marha a drágám. Mit gondol, a múlt században mennyi volt a fizetés? Hiába dolgoztál több mint 40 évet, nem sokkal van az átlag fölött a nyugdíjad! Különösen a 90-s évek degressziós nyugdíj számítása után!
Szevasztok
@Nessy: Tóth Bertalan,kampány dumája volt.
magyar1
Ezt az inflációt az élelmiszerekre visszamenőleg 10 hónapra számolhatták ki, de még ez sem állja a valóságot mert a leggyakrabban használt élelmiszerekre liszt, cukor, étolaj kellene kiszámolni ne vegyék bele a mazsolát is amit kevesen fogyasztanak.
2-3 éve még az étolaj 300 ft körül mozgott a nyugdíjak meg ennyi idő alatt nem emelkedtek 150 %-ot mint ezek a gyakran használt élelmiszerek árai.
Nessy
@Szevasztok: Akkor is marhaságot mondott! Egy szöveget nem párt szempontból értelmez az ember, hanem a tartalom vonatkozásában. Sajnos, most mindegyik párt vezére, szócséplője rengeteg szamárságot fog összehordani, kivétel nélkül! Ezt a pár hetet ki lehet bírni. Tragédia, nézd komédiának, és szórakoztatni fog legott! ( Lucifer)
kissé felnőttem
7,9 meg amivel ez tőbb de leszarni valók a- z ig 12 éves szinjátéknak legyen vége .
kissé felnőttem
egy zsákkal anyád kinja az a zsák arról szól hogy a takarékbankosoknál még pénz sem volt tegnap tudd na akkor julas a zsák ?
magyar1
@kissé felnőttem: nem csak 12 év az hanem már 32 is megvan színjátékból.
Juliusz48
Csak a 2007-es 8% inflációra nem volt csak 4,8% minimálbér emelés és a nyugdíjakat sem egészítették ki az éves inflációra novemberben. Az infláció mértéke meg tényleg magas volt akkor is. Most meg lehet, hogy ahogy tavaly, a nyugdíj emelése hamarabb is megtörténhet.
kissé felnőttem
@beric: Gyurcsánnyal éppen ezt tették avagy? meg Zajjal is ám
edelényi miklos
jellemtelen Fidesz! talán nem törlik mint az eddigieket!!
vacsi
"Az elmúlt időszakban akár utcai beszélgetések alkalmával is előfordult, hogy ha egy idős ember a nehéz anyagi helyzetéről beszélt, akkor azt a választ kapta, hogy ő csak ne panaszkodjon, hiszen folyamatosan plusz pénzeket kap."
És ezt a hülye firkász szerint "Orbánék" mondták?! Vagy egy másik járókelő?
Néro
Csutilandban Fityma már megmondta :47000 Ft-ból Zsiga Marcell (FIDESZ) szerint is meg lehet élni.
Na ugye.
Feró25
Amúgy nem értem a nyugdíjasok örülnek hogy kapnak egy kis pénzt.Kérdezem anyumat,hogy az eddigi 12 évben te nem voltál nyugdíjas pedig igen,egyszeriben ennek a piszok cigánynak most léteznek a honi magyarok is.
tothjani
A minimálbér emelésnek hála a 4 gyereket nevelő emberek pedig elesnek az eddigi ingyenes iskolai étkezéstől, hiszen a jövedelem határokat több éve húzták meg.
Igy most ugyan a minimálbért emelték, de az iskolai étkezés már fél áron van.
Toller Béla
Egyrészt, ne sírjanak, menjenek el szavazni, másrészt, hiába is sírnak, egy darabig biztosan nem kapnak ilyent. Ha orbán marad, minek kapnának, ha megy, nem lesz miből adni !
Málna
@tothjani: A probléma ott kezdődik, hogy egy minimálbéres mi a fenének csinál négy gyereket?
ómió
Gyomrost? Nem, efftársak! Orbánéktól pénzt kaptak! Tőletek meg zsebelést!
levarosbukta
@Málna: Mert valószínű amikor gyártotta a kölköket még volt normális munkahelye ahol rendesen megfizették. Aztán jött két év covid, ha nem rémlene.
Málna
@levarosbukta: Munkaerőhiány van, a bérek pedig magasabbak, mint a covid előtt. Ezt átaludtad?
Málna
@kissé felnőttem: Mit értettél félre már megint?
lusta
Mindegy minek hívjuk. Nyugdíj-prémium, fegyver-, pulykapénz. Adóvisszatérítés, meg ez meg az.
1. Választások lesznek.
2. Az infláció így is, úgy is elviszi a juttatás jelentős részét.
3. Egyik sem épül be az alapjuttatásba (bé, nyugdíj).
kissé felnőttem
@justhpeter: miért nem tesznek utána 11 hónapra sittre kaja szállás orvosi ellátás nulla rezsivel sziszi nélkül fél főnyeremény
levarosbukta
@Málna: Hol élsz te mondd? Egy csomó vállalkozás tönkrement. A munkáltatók trükközni kényszerülnek a magas adóterhek miatt. Kettős játszma folyik nem látod? Sajnálom.
Málna
@levarosbukta: Akkor egy csomó vállalkozásnak meg alakulnia kellett ahhoz, hogy munkaerőhiány legyen. Én is elveszítettem a fő munkahelyemet már a járvány elején, de ez nem jelenti azt, hogy azóta csak minimálbért keresek.
Málna
@lusta: Csak ott lehet próbálkozni?
Ezt már egyébként megbeszéltük. Más dimenzióban látjuk a világot, én nem a kifogásokat keresem. Biztos ezért nem vagyok minimálbéres.
Nessy
Nem tudom, a hívek közül hányan próbáltak kis településen, vagy közvetlen a környékén állást keresni, és milyen eredménnyel! Jól hangzik, 50km -rel arrébb a városban van minimálbéres állás, de oda el is kellene naponta jutni. Nem mindenkinek áll kocsi a garázsban vagy a ház előtt. A közlekedés viszont katasztrófa sok helyen. Reggel, délután egy buszpár, a vasúti közlekedés megszűnt! Nem abban a bizonyos "emútt nyócévben", hanem a legutóbbi 10 évben!
Málna
@Nessy: Na és akkor mi a megoldás, Nessy? Ha nincs munka helyben, hát nincs, akkor nyomorgunk és várjuk a csodát?
lusta
@Málna: @Nessy: Igenis van megoldás, de ez a föld-trafik tolvaj tetves ártunk és qurmányunk szinte minden megoldást elvett például az önkormányzatoktól. Itt csak csókosok kaphatnak egy kis lovettát. Mondom, mert ott voltam.
Igen, de igen hátrányos települések polgármesterei tartottak megbeszélést, ahol többek köozött errről is beszéltek. A polgármesternek, vagy a hivatalnak össze kell szednie a hadra fogható népet, ők tudják, hogy a náluk lévő munkanélküliek közül hányan vethetőek csatába, majd elbattyogni az első, ha nem jön össze a második multihoz, ahol beajánlja a dolgozókat. És bizony itt ismételten a hivatalnak, vagy a polgfrmesternek kell lépnie. Minden nap bevinni és hazahozni őket. Ez két-három hónapos kőkemény munka, mert utána, mikor kézhez kapják a pénzt és látják, hogy lehet, persze addig bizony hordozni kell őket. Erre viszont nincs lovetta. A szegénység és a munkanélküliség nagy ívben le van sajnálva.
Málna
@lusta: Dehát felnőtt emberekről beszélünk, nem fogyatékosokról. Miért másnak kell munkát keresni helyettük, miért másnak kell megoldani az utazásukat?
Nessy
@Málna: Nem megoldást akartam kínálni, nem az én kompetenciám. Csak már unom, ezt az állandó szöveget, hogy van munka, aki dolgozni akar, az talál! Ez is egy eset, amikor hiába, akar valaki, ha nincs mit!
Málna
@Nessy: Én meg a kifogáskeresést unom nagyon. Hogy mit miért nem lehet. Csodálkozom, hogy lehet életben maradni ezzel a hozzáállással a mai világban.
Nessy
@Málna: Mert gyalog a napi 50-60 km. kissé sok lenne, plusz a munkaidő! Ne városi távolságokba gondolkodj! Jó, néha ott is elutazik valaki naponta két órát, de buszon, villamoson , elővárosi vonaton stb.
Az Ördög Ügyvédje
@division: Bizony! Lidl is megközelíthetetlen... amúgy ott mindig nehéz leparkolni! Penny megújult nálunk, az egyik kész, a másik a jövő hónapban... No, meg hát visszautalták az SZJA-t is, 13. havi nyugdíj, stb. Most elköltik... Persze ez a nemzatgazdaságnk jó, mert visszaforog a zsé! Február még tél, beszorultak az emberek az otthonukba, főznek, szenek, isznak... Ha kimozdul nem külföldön nyaral, hanem itthon vásárol...
Ja, Aldi, CBA, Reál tegnap szintén totál tele volt.
lusta
@Málna: Úgy látom Magyarország egy részéről halvány lila fogalma sincs.
Málna
@lusta: A tehetetlenségről nincs fogalmam. Mifelénk nem jellemző.
kissé felnőttem
hát a rogán kabinettfőnőkének a 3 milliárdjához képest alamizsna 800 év alatt sem kaptam volna annyit na akkor rátok szavazzon a jegesmedve,főleg ha üres a gyomra.
Aki Én
@Málna: ,,Munkaerőhiány van, a bérek pedig magasabbak, mint a covid előtt. Ezt átaludtad?"

A béreknél meg csak az árak emelkedtek jobban. Ezt átaludtad?
Málna
@Aki Én: Igen. Az én bérem nagyobb mértékben emelkedett, mint az árak.
Aki Én
@Málna: Nem a te béredről beszélek, hanem a brutális áremelésekről. Téged leszarlak, meg a pláza büféig repítő 400 ezres fizetésed.
Tudom mire elég :)
Dolgoztál a Műszaki Egyetemen? Mert ha igen, van egy közös ismerősünk. Legalábbis azt mondja, hogy szerinte nagy eséllyel tudja ki vagy.
Málna
@Aki Én: A bérekről is beszéltél. Abban pedig az én bérem is benne van.
Nem tudom, majd te megmondod, hogy dolgoztam-e ott...:-)
Aki Én
@Málna: ...lehet, hogy most is, de erről nincs infóm. Az ismerősöm már eljött onnan. Dolgoztál ott? Nagyon úgy néz ki, hogy igen. Ez vicces lenne.
Málna
@Aki Én: Nem dolgoztam ott. Ne rugózz rajta feleslegesen.
Aki Én
@Málna: ...nyilván nem mondanád el, mert tudod, hogy sok jót nem tudnak mondani rólad.
Ehhez mit szólsz?:
propeller.hu/itthon/3776403-luxussa-valik-ettermi-etkezes-akkora-aremeles-jon?all#comments
Úgy néz ki, marad neked a pláza büfé :)
Málna
@Aki Én: Mondtam, hogy majd te megmondod...:-)
jesz
száz szónak is egy a vége...nagyobb összegbe fogadnék, hogy még a választás(szavazás)előtt a nyugdíjasok kapnak egy kisebb, de szabadszemmel látható összeget, mert az infláció elérte a 7,9%-ot(bevallottan)...ehhez jönnek a tanárok, és akkor talán Orbánék egy picinykét kidughatják a fejüket a szarból egy lélegzetvétel erejéig..

most MZP kér egy kávét...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.