Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Washingtonban a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap éves közgyűlésén vett részt, ami után a közmédiának nyilatkozott.

Varga Mihály szerint a magyar válságkezelés mintaértékűMTI/Rosta Tibor

A miniszter az interjúban elmondta, hogy Magyarország ma már a segítő, a donorországok közé tartozik, így tárgyalt a Világbank alelnökével is, akivel arról állapodott meg, hogy keresik azokat a lehetőségeket, amelyek révén magyar vállalatok bekapcsolódhatnak világbanki finanszírozásból megvalósuló ukrajnai programokba.

Varga Mihály, aki európai országcsoportot képviselő kormányzó-helyettesként részt vett a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság plenáris ülésén, közölte, hogy érzékeltetni akarta régiónk speciális helyzetét, amelyben Közép és Kelet-Európa az orosz-ukrán háború közvetlen közelsége miatt van. Ebben az energiakitettség nagyon fontos kérdés, amire válaszokat kell találni, az alternatív lehetőségek megtalálásán keresztül is – mondta és hozzátette, hogy a szankciós energiaválság kezelése is feladata a régió országainak.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magas energiaárak jelentősen megnövelik az infláció mértékét ebben a régióban, ami már olyan tehernövekedést jelent a középosztály, illetve az alsó-középosztály számára, amit állami segítség nélkül nagyon nehéz kiküszöbölni. Ezért hangsúlyozta a magyar kormány rezsicsökkentő akcióját, kihagyva azt a tényt, hogy a választások után elvágták azt.

Varga Mihály kiemelte, hogy míg Magyarország korábban rá volt szorulva a Nemzetközi Valutaalap pénzére, most azt érzékelte, hogy a szervezet akár a magyar megoldásokra is nyitott, és "érdeklődéssel fordulnak felénk". Persze az Európai Unió pénzével már nem ugyanez a helyzet.

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap éves közgyűlésén bemutatták a valutaalap friss gazdasági előrejelzését. A helyzet drámai megváltozását mutatja, hogy míg a tavaszi gazdasági összefoglaló címe az volt, hogy a "Háború visszaveti a gazdasági kilábalást", a héten kiadott dokumentum már úgy foglalja össze a helyzetet, hogy "Szembeszállni a megélhetési költségek által okozott válsággal", ami azt is jelenti, hogy a világ jó részében idén és jövőre is az infláció okozza majd a legnagyobb gondot. Erre mutatott rá Kristalina Georgieva, a szervezet vezérigazgatója a közgyűlés idején tartott sajtótájékoztatóján. Ahogy mondta, az infláció azt jelenti, hogy a lakosság jó része gazdasági válságot érzékel majd, még akkor is, ha országában a gazdasági növekedés összesített száma nem kerül a negatív tartományba.

A szervezet vezetője felhívta a figyelmet, arra is látnak esélyt, hogy a jövő évi globális gazdasági növekedés történelmi mélypontra, 2 százalékra kerül. Kína gazdasági növekedése ugyanakkor ismét erőre kaphat, az idei 3,5 százalék után jövőre már a 4 és fél százalékot közelítheti.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Várd meg te ostoba, amíg valaki más megdícsér ! Ha te magad teszed, ki fognak röhögni ! A válság kellős közepén !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toller Béla
Várd meg te ostoba, amíg valaki más megdícsér ! Ha te magad teszed, ki fognak röhögni ! A válság kellős közepén !
telegdilaci
@Toller Béla:Annyira példa értékű hogy egy EU-tagállam sincs ennyire nyomorúságos helyzetben mint Magyarország,miben is tűnik ki az Ország másoktól,a lakosság nem ezt érzi,miért kell mindíg hazudni nagyokat mondani!
Törölt Nick
Öndicséret büdös. Azt hiszi annyira hülyék vagyunk, hogy nem vesszük észre, hogy ők unortodox módon a sor végéről számolják az elsőséget, mindenki más meg előlről.
Havanagi
Ezek már soha nem tudnak igazat mondani,a génjeikben van a HAZUGSÁG!!!
Törölt Nick
@KisTehen: Te ökör, nálunk drágult legjobban az élelmiszer, nálunk nőtt legnagyobbra az infláció, ebben lettünk elsők te szerencsétlen hülye.
csak úgy....
@KisTehen: "verőce21Én is félek a következő gázszámlámtól..., előzetes számítás szerint 420 ezer lesz...! :( " -de úgy különben minden faxa! :)
Qqberci
Mintaértékű. Még soha, sehol nem tudták ennyire elb@szni...
yell
Valóban minta értékű, a "hogyan nem szabad csinálni" kategóriában.

@KisTehen: alias orbánista gyökér, nyugat-európai, ill. V4 országokhoz hasonlítsd Mo-ot!
yell
@KisTehen: Tudtommal az a cél, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát és nem az, hogy Litvánia, Lettország, Észtország és Bulgária előtt kullogjunk.
Nessy
Lehet, hogy havi több millióért, nekem sem lenne bajom a kormány pancser válság kezelésével?
Feró25
Ez a sok agymosott fideszes barom magyarország hasít mint a rakéta szlovákia szegény rokon.szlovákiában nincs üza hiány mint magyarországon nem kell az árakat berögzíteni amikor magyarországon a rezsicsökinek mondott paraszvakítás ment itt akkor is kevesebbet fizettünk az energiáért, mint most is pedig itt nem az imádott csodatévő vajdátok uralkodik.Amúgy magyarországról költöztem ide szlovákiába magyarországon is élnek még a rokonok, úgyhogy mondják a dolgokat de az ember ezen csak röhög , hogy az otthoni embrreket mennyire hülyének tudják nézni, főleg aki a propagandát nézi és talán a város, vagy falu határnál messzebb nem volt de a másik országról jobban tud mindent annál aki ott él.egyébként a ft euro árfolyam most 439 1 euro
Apfelbaum
A cinizmus felső foka amit ez a karcagi paraszt gyerek előad,de igazából akkor lehet ezt minősíteni mikor a vége lesz..
Ez pont olyan mint tegnap a vályogvető felcsúti cigány bemondott:"utasítás adtam, hogy jövőre felé ennyi lehet az inflációs ráta"
Mert ez úgy működik,hogy bemondja ez a mosdatlan Geci és akkor úgy lesz... ahhoz viszonyítva eddig akármit bemondott az tönkre ment, befuccsolt vagy ellopta...
Jah és a bdskrvnydt orsós Geci
Edebácsi
A példa: Az élelmiszerek inflációja magasabb, mint a háború sujtotta Ukrajnában. A forint rohamosan gyengül. A tanárokat sem tudja az állam saját erejéből megfizetni, stb. ...
Nagyon-nagyon rossz példa!
Giovanni Alba
@Apfelbaum: ma, 09:34
Lukasenka betiltotta az áremeléseket, így kell ezt csinálni. Sztrájkolnak a tanárok a diákokkal együtt? Akkor arra a napra (aznap) rendkívüli tanítási szünetet rendelnek el.
134.bátor
Ès kibîrták röhögès nèlkül,a "közepes kèpessègű" könyvelő szavait. Azèrt mèg a tállait kivittem volna magammal,hátha akkor már nem bîrják röhögès nèlkül
Baker
Amikor a cím egx kapitális hazugság, a cikket már nem olvasom el!
Varga, rohadj meg!
polgarb
@KisTehen: Te azt nem fogod megérni te hülye tehén, addigra már a vágóhídon leszel!
ómió
Pedig az infláción túl a "nép" totális kizsebelése lenne csak efftársi!
ómió
@fideszes gyökér: Amit Bokros efftársadék nyultak le az állami nyugdíjkasszából és tettek (loptak) át efftársi magánkasszákba??? Nem, most nem erre gondoltam!
Jozefina
Szerintem ő is tudja, hogy ostobaságokat beszél, de nekei ez a kötelező!!?? Persze, ha jó szakembernek tartaná magát, akkor inkább lemondhatna!!??
kereső
Úgy, mint az egész kormányzás- propagandában, szóban. Az "öndicséret" meg büdös mihály- főleg a te és matolcsy szájából. Jól elqúrtátok- és elloptátok a két marshall segélynyi eu-s pénzt.
Lepényleső
...ahogy az infláció is? S mivel mi mindenkinél jobban teljesítünk és szerénykedünk,nálunk csak 15-20%-ról beszélnek,
holott a valóság a 65-85 %-nak felel meg? Ez mintaérték hol lehet,ahol nagy a rablásra készülő tömeg?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.