Az Erasmus jelentős EU-s forrásaihoz való hozzáféréshez hét miniszternek és több miniszterhelyettesnek, államtitkárnak, kormánybiztosnak vagy miniszteri megbízottnak, több mint két tucat politikai megbízottnak kell lemondania kuratóriumi tagságáról – számolt be róla a G7.

A fél Orbán-kormánynak le kell mondania az  EU-s dokumentumok alapján
Kép: kormany.hu

A lap szerint a nyilvános EU-s dokumentumokból ez olvasható ki, ugyanis a 2021-ben létrehozott, többségükben felsőoktatási intézményeket fenntartó, közel három tucat közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumaiba és felügyelő bizottságaiba ültetett összesen bő 250 személyből több mint 30 tag politikai köztisztviselő.

Nagyon bízom abban, hogy most csak egy félreértésről van szó

- nyilatkozta Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter január 9-én.

Ezzel a reménnyel szemben állnak azok a különböző EU-s dokumentumok, amelyek megfogalmazzák a magyar közérdekű vagyonkezelő alapítványok körüli összeférhetetlenségi és átláthatósági problémákat. 

A határozat szerint Magyarország a közérdekű vagyonkezelő alapítványok terén nem tette meg a szükséges és elégséges intézkedéseket ahhoz, hogy a jogállamisági elvek sértetlensége biztosítsa az EU-költségvetés integritását

- mondta el a lapnak Ligeti Miklós, a Transparency International jogásza.

Nyolc miniszternek összesen 11 kuratóriumi helyről kellene távoznia:

- Csák János kulturális és innovációs miniszter, Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány

- Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány 

Lázár János építési és közlekedési miniszter, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány, Jövő Nemzedék Földje Alapítvány, Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány

- Nagy István agrárminiszter, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány

- Navracsics Tibor területfejlesztési uniós forrásokért felelős miniszter, Pannon Egyetemért Alapítvány

- Szijjártó Péter külügyminiszter, Széchenyi István Egyetemért Alapítvány

- Varga Judit igazságügy-miniszter, Universitas Miskolcinenesis Alapítvány

- Varga Mihály pénzügyminiszter, Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány és Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítvány

Egy sztenderdnek mondható összeférhetetlenségi szabályozás során magas rangú kormányzati tisztviselőnek, ezért összeférhetetlennek számítana továbbá két miniszterhelyettes, hat államtitkár, egy helyettes államtitkár, öt kormánybiztos és két miniszteri megbízott, valamint egy miniszterelnöki politikai igazgató. Összesen tehát további 17 tisztviselő.

A további részletek a G7 írásában olvashatóak! 

Forrás: G7
Fotó: kormany.hu

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Törölt Nick
@Maccska: Sehol nincs olyan, hogy állam pénzén alapítványosítják, aztán telerakják a kurvatóriumokat a kormány embereivel, ráadásul életfogytig. Ilyen sehol nincs.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Igen nekik le kellene mondaniuk, nemcsak az EU dokumentumok miatt, hanem az erkölcs miatt is, de sajnos az utóbbinak a hiányában szenvednek és ezért van szükség az EU dokumentumokra!!!
Törölt Nick
@Maccska: Sehol nincs olyan, hogy állam pénzén alapítványosítják, aztán telerakják a kurvatóriumokat a kormány embereivel, ráadásul életfogytig. Ilyen sehol nincs.
Toller Béla
@Maccska: A kurvatóriumokban a szabályos működést és pénzszerzést ellenőrzik, erkölcsi felügyeletet adnak. Ezek itt, a mieink, ebből egyet sem húznak be ! A szakmai működésbe avatkoznak be, a pénzek elköltését irányítják maguk felé és nincs semmiféle erkölcsük !
Galway
@FLETÓ: Melyik magyar egyetem pénznyelő kuratóriumaiba és felügyelő bizottságaiba ültek be az EU felei, he?
Hát tégedet se az eszedér' szeret, ha van, aki szeret!
lampa laz
@sgl: (7:27) Na, erről van szó, de erről mindenki kussol.
Pálinkás Pál
@Maccska: ha buktok, életfogyt lesznek,csak nem a kuratóriumban...
Galway
@Maccska: Kulturált propandista megjelöli a forrást, két ok miatt:
1. mert lopni bűn, ha ennyire könnyű lebukni;
2. ha mégsem igazak az állítások, akkor nem ég rá a hazugság!

magyarnemzet.hu/velemeny/2022/09/verhofstadt-bort-iszik-es-vizet-predikal
Verhofstadt bort iszik és vizet prédikál
Szerző: IFJ. LOMNICI ZOLTÁN, 2022.09.22. 09:30
lusta
@sgl: Sajnos az ellenzéki politikusok is a föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk tagjainak az alapítványósdiban betöltött szerepükön rugóznak, holott az egész kuka. Alapítványokba kiszervezték, privatizálták a felsőoktatást. A pár megmaradt egyetemet most akarják kisajátítani, természetesen előtte a lehengerlő hazug statisztikai adatokkal. Szóval mutathatna nekem valaki a világban olyan alapítványi egyetemet, ahol a vagyon egy az egyben állami tulajdon volt, az egyetem finanszírozása egy az egyben állami (uniós) pénzekből. Ugyanakkor az egyetemi működést 100%-ban ellenőrző alapítványi emberkék 1. életük végéig tagok maradnak és 2. őket senki, de senki sem ellenőrzi. Az egyetemi autonómia megtestesítői, a szenátus, a rektor semmibe sem szólhat bele. @Maccska: Mutasson akkor csak egy külföldi egyetemet, amely így működik.
ómió
Korrupték minden "dokumentuma" szerint!? Hogy aztán, ha a fél kormány lemondana, "új efftársi igényként" jelentkezhessen a másik felének lemondása is?! Majd, vég nélkül, az azt követőé is? Túl jól is merjük már a korruptbolsi tetüfajtátokat, efftársak!
justhpeter
@Pálinkás Pál: Nem zárkózom el, hogy a szegedi csillagot "NER Kuratórium"-ra átnevezzék.
Eladott Ország
Azt nem értem, hogy mit akar Orbán kifizetni. Ez egy rendszer a hallgatói ösztöndíj is, meg a kutatói is. Az nem úgy van, hogy Pistike bejelentkezik a Sorbonne-ra, hogy jöttem fél évre, pénzt hoztam magammal.
„Az EB, már 2020 december óta folyamatosan jelezte problémáit: semmilyen garanciát nem lát arra, hogy a kiszervezett egyetemek átláthatóan gazdálkodnak majd, a rájuk bízott vagyonnal...” Igen, már több mint 1 éves történet. De az Orbán banda megpróbálja bemesélni, hogy meglepetésként érte őket. Nem látom az egyetemistákat az utcákon, és nem lángol a Karmelita sem. Szóval, ezt is eltűrjük, mint a többit! Szép látlelet a társadalmunkról. Hogy fogunk kilábalni mindezekből? Nem csak ebből hanem a 13 év leminősítéséből. Utálnak minket mindenhol mint a szart, nem is látnak szívesen. Sose lehet rendbetenni ezeket a károkat a qrva anyátok! Általában csak a pénzről beszélnek, de ha kizárnak minket külföldi kutatásokból, akkor azt nem tudja Orbán helyettesíteni.
uploads.disquscdn.com/images/aeba63a47c51b49efb9c7e96c2b8a5bef0e2f8c34f456419d0283ec7397763a1.png?w=800&h=319
jáger laszló
Ez az óhaj bizony csak sóhaj marad
Sok reményt ne fűzzetek hozzá!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
Óriási a javulás a modellváltáson átesett egyetemeknél-mondta Csák János. Aki távcsőként használja a mikrofont
mobile.twitter.com/MartinSzucsi/status/1617151625268965382/photo/1
Szabolcs-Szatmár -Bereg Vármegyei Határvadász ebédszünetben... ehhez nem kell egyetem/Erasmus
mobile.twitter.com/csorike1520/status/1617082119519346688/photo/1
gina
Kezdjék a zsiros román cigánnyal és jöhetne a többi, elég volt ezekböl a rohadt hazaáruló tolvaj szemettekböl,, bárcsak lenne erre kehetöség, de sajnos ez csak álom
Eladott Ország
@almalibre: ma, 09:33 ♣ A magánegyetemeken mások az előírások, mint az állami egyetemek esetében, bár sok esetben a magánegyetemek is kapnak állami támogatást, nem is keveset. Azért az nagyon beszédes, hogy a kuratóriumba nem fért be egy ellenzéki politikus sem, hiába minden szentnek maga felé hajlik a keze. Olyan viszont a világon sincs, hogy a kuratóriumi tagok életfogytig legyenek tagok.
lusta
@Eladott Ország: Az egész duma a nemzethy matyar gyapjasoknak szól. Szerintem, ámbár az utóbbi időben egyre több kétségem van, ők is tudják, hogy az Erasmus és a Horizont is úgy működik, hogy a Tempus Közalapítványon keresztül bejelntkeznek a külföldi egyetemek. Miután a zunió látja a nagy lopást, nem lesz európai jelentkező egyetem, így az egemista sehova sem mehet. Talán majd a pirézeknél lesz elfogadó egyetem.
Eladott Ország
@Maccska: Mégis mit képzel ez az EU! Mi ittt a szép törvényeinkkel aláágyazunk az oktatrásra, tudományos kutatrásokra szánandó uniós eurómilliárdok lenyúlásoknak, erre nem akarnak fizetni! 12 év után lesz elegük abból, hogy mi mindent ellopunk? Ez gyalázat! A magyar tolvajt nem lehet sarokba szorítani!
mobile.twitter.com/janos_hary/status/1615968398462324736/photo/1
jáger laszló
Mindenkinek van véleménye de talán hallgassuk + az érintetteket ,az Erasmusra jelentkező diákokat is!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
balos
@Eladott Ország: Szeretném javasolni,hogy 2nap eltelte után fussanak maratont!Aki túl éli az felmentést kap!Aki nem az úgy járt!
telegdilaci
@Törölt Nick:Ezekben a telhetetlen politikusainkban,minisztereinkben lenne egy szemernyi tisztesség maguktól lemondanának,bár erre nem látok sok esélyt!
almalibre
@Fenyöfa58: Kedves Fenyöfa58!
Köszönöm hozzászólásod! Iszonyat bunkó lehetek, mert nem értem, hogy az írásod, milyen érteleben érinti a témát, ez vélemény, idézet, vagy bizonyíték?
almalibre
@Eladott Ország: Minden bizonnyal igazad van, mindezzel együtt a téma alaposan túl van lihegve...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.