Álságos és önsorsrontó az ukrajnai békével kapcsolatos európai uniós érvelés, miszerint egyelőre nem megfelelőek a körülmények a rendezésről szóló tárgyalásokhoz, ezzel szemben Magyarország továbbra is mielőbbi fegyverszünetet és béketárgyalásokat sürget – jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az esztergomi MCC Feszten.

Szijjártó Péter kiborult, hogy putyinistának, a Kreml propagandistájának, az oroszok barátjának és kémének nevezik

A tárcavezető a magyar külpolitika és külgazdaság kihívásairól szóló panelbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy az ukrajnai invázió több mint ötszáz nappal ezelőtti megindítása óta Európa háborús pszichózisba süllyedt, és a közös külpolitika leszűkült erre az egyetlen témára.

Több mint ötszáz napja csak a háborúról beszélünk. Holott pontosan tudjuk, hogy a háborúról ki mit gondol. Gyakorlatilag ugyanazt gondolja mindenki. Ez a háború rossz, brutális, a háborúban emberek halnak meg, gyakorlatilag rommá lőnek egy országot, a háborút abba kell hagyni, el kell ítélni, világosan meg kell nevezni, hogy ki az agresszor és ki az áldozat

- mondta.

Hiába próbálják egyesek úgy feltüntetni, ebben nincs vita. De ötszáz napja csak erről beszélünk (.) És mikor felvetjük, hogy beszéljünk a békéről, akkor jön, hogy te putyinista vagy, a Kreml propagandistája vagy, az oroszok barátja, kéme, satöbbi

- sorolta.

Holott én azt gondolom, Ukrajnának, az ukrán embereknek is, Európának is, sőt az egész világnak az lenne az érdeke, hogy végre béke legyen

- tette hozzá.

Majd képmutatónak nevezte, hogy az EU a világban máshol dúló fegyveres konfliktusok kapcsán rögtön tűzszünetre és béketárgyalásokra szólít fel, Ukrajna esetében viszont nem ez történik, amely kettősség elfogadhatatlan és káros.

Felidézte, hogy mindig az az ellenérv, hogy a körülmények nem megfelelőek még erre, miközben szavai szerint látni kell, hogy "holnap rosszabbak lesznek a körülmények, mint ma, és tegnap jobbak voltak a körülmények, mint ma, mivel tegnap még kevesebb ember halt meg, mint ma, és holnap még több lesz a halottak száma".

"Tehát álságos, elfogadhatatlan és önsorsrontó az az érvelés, amit az európai uniós kollégáktól hallunk a békével szemben" – vélekedett. "Hiába támadnak minket emiatt, ma Európában mi állunk ki egyedül a béke szükségessége mellett" – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter megdöbbentőnek minősítette az EU azon javaslatát, amelynek alapján a következő négy évben akár húszmilliárd euróval is támogathatnák az ukrajnai fegyverszállításokat, ami azt jelenti, hogy a közösség úgy gondolkodik, hogy négy évig még biztosan háború lesz.

Rámutatott: az is problémás, hogy Magyarországnak úgy kellene 200 millió eurót beleadnia ebbe, hogy közben hazánk nem kapja meg a neki járó EU-s forrásokat, illetve az OTP rajta van a háború nemzetközi szponzorainak ukrajnai listáján.

A szankciók kapcsán azt hangoztatta, hogy az elrendelt korlátozások megbuktak, az eredeti céljukkal szemben ugyanis nem kényszerítették térdre Oroszországot és nem vittek közelebb a békéhez, szerinte ezért le kellene vonni a politikai következményeket.

Valamint kifejtette, hogy noha a mainstream azt akarja elhitetni, hogy a világ a transzatlanti térséggel egyelő, valójában a globális többség a béke pártján van, mert a háború árát világszerte mindenki fizeti.

A miniszter az EU-s források befagyasztásáról szólva azt mondta, hogy nem bizonyos törvények állnak a háttérben, a valódi ok az, hogy Brüsszelnek küldetésévé vált a kereszténydemokrata, patrióta magyar kormány megbuktatása.

Azért vagyunk nekik kényelmetlenek, mert homlokegyenest ellenkező politikát folytatunk, mint ami szerintük az egyetlen helyes, létező, elfogadható, tolerálható politikai irányvonal, s ha mindez még nem lenne elég, sikeresek is vagyunk

- fogalmazott.

"És ez azért durva, mert az összes, velünk szembeni eljárás okaként a demokrácia hiányát jelölik meg, miközben pont ők azok, akik lábbal tapossák a demokráciát, mert nem hajlandóak elfogadni a magyar emberek demokratikus akaratát" – jelentette ki.

"A demokrácia legnagyobb szégyene ma Brüsszel és az európai bürokrácia" – közölte.

Szijjártó Péter óriási dolognak nevezte, hogy alig tízmilliós országként Magyarországgal foglalkoznak a nap 24 órájában egyes európai politikusok. "Én annyira sajnálom ezeket az embereket, egyszerűen úgy látom rajtuk, hogy ez gyógyíthatatlan hungarofóbia, amiben szenvednek" – mondta.

A David Pressman amerikai nagykövet bírálataival kapcsolatos kérdésre válaszolva pedig arról számolt be, hogy neki mik az elvárásai a magyar nagykövetekkel szemben. Tilosnak nevezte egyebek mellett a "beledumálást" a fogadó állam belpolitikájába, a politikusi megnyilvánulások kommentálását, illetve a részvételt a különböző felvonulásokon, tüntetéseken.

"Ha nekem egy nagykövetem a másik országban folyamatosan beleokoskodna belpolitikai ügyekbe, én azonnal hazahívnám, mert nem az a dolga és tiszteletlenség a másik országgal szemben" – emelte ki.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Azért borult ki, mert most már mindenki tudja, hogy egy putyinista kém.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Azért borult ki, mert most már mindenki tudja, hogy egy putyinista kém.
namihami
Ha sokszor mondod, akkor a végén majd talán csak lesz olyan (aki még nem ismer az) aki elhiszi!
kereső
Druzsba pjotr, hányja-veti magát mint egy fürdős qrva. Betalált az igazság pjotr? Fáj? Nekünk még jobban, mert mahasról nagy ivben nem foglakoznánk vele, ha te csak a fideSS "szóvivúje" lennél, de ennek a szerencsétlen országnak te vagy a külügyminisztere. Az állandó békeszólamatok, meg csak az oroszok érdekeit szolgálják, hiszen az azonnali "béke"/ttúzszünet azt jelentené, hogy ukrajna lemond területének 20 %-ról. Ti a béke érdekében ilyen helyzetben lemondanátok két Tiszán-túli megyéről?? És, az ahogyan te és főleg orbán megnyilvánul az ukrán állammal, annak elnökével szemben- semmi mást nem igazol, mint azt, hogy az elhangzott vádak igazak.
"Iványi Gábor ukrán kitüntetése jól kifejezi, ki melyik oldalon áll. Iványi Gábor üldözőit, a fasiszta magyar állam vezetőit, Orbánt és Szijjártót az oroszok tüntették ki. Orbánt a háborús bűnös „Kirill pátriárka”, Szijjártót Lavrov orosz külügyminiszter tüntette ki a Kreml hűséges szolgálatáért. Az oroszok által adományozott kitüntetések önmagukért beszélnek, és elhelyezik Orbánt és Szijjártót a világpolitika színpadán. Vannak kitüntetések, amelyek szégyenletesek, a tömeggyilkos orosz állam kitüntetései ilyenek."

Szóval pjptr, jobb lett volna, ha hallgatsz.
kereső
Ugyanazzal a fenékkel szarjuk le a hazánkat, mint Ukrajnát.

A Putyin-párti békepártiság üzenete arra a feltevésre épül, hogy a magyarok leszarják, mi lesz Ukrajnával, leszarják mi jön(ne) Ukrajna bukása után, csak nekünk ne kerüljön a háború lehetőleg semmibe.

Ha valaki azt hitte volna, hogy itt a nemzeti érdek abszolút primátusáról van szó Ukrajna és a nyugatos Európa létérdeke ellenében, azt a Publicus Intézet legújabb felmérése kiábrándítja.

A szolidaritás hiánya és a hazafiasság hiánya ugyanaz a hiány. Az Ukrajna léte és területi integritása iránti közöny és Magyarország léte és területi integritása iránti közöny ugyanaz a közöny.

/Révész Sándor/
Béla333
Lavor által kitüntetett mocskos hazaáruló ez a szemét ember!
A történelem szemétdombján a helye!
namihami
A nejem csak annyit tett hozzá: ""Eddigi tevékenységed alapján, mégis, mi mást mondhattak volna?""
Nessy
Miért. külügyérünk nem az? Szép ez a napi békeszózat. de használható tippjük sincs, hogy milyen formában, hogy lehetne béke tárgyalásokat kezdeni! A háborút bejelentés nélkül kirobbantó agresszort még megnevezni sem merik, nem hogy elítélni! Tényleg olyan álságos, hiteltelen minden mondatuk ezzel kapcsolatba.
troppauerhumer
Miért borul ki egy putyinista, Kreml-propagandista, oroszügynök , ha putyinistának, Kreml-propagandisának, orosz kémnek nevezik hehee..
jáger laszló
Én inkább realistának nevezném,bár olykor-olykor elveti a sulykot, nem tudja hogy hol a határ: Azonban elsősorban a magyar érdekeket képviseli!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
@jáger laszló: Ezt el is méltóztatik hinni?
csipetke
Bizony,bizony, semmi nem fáj annyira,mint az igazság...Madárfejűlajcsikának se esett jól. De aki a ruszkik kottájából játszik,és lavrovtól vett át kitüntetést, az ne csodálkozzon ezen.
csipetke
@Nessy: 19:30 Tippjük az nincs,csak célozgattak rá,hogy mi lenne a megoldás.--Zelenszkijnek át kéne adnia Ukrajna képzeletbeli kulcsát putyinnak, és megoldódna a háború kérdése. Vagy, Ukrajna adja át azokat a területeket, amiért putyin annyira vergődik. Szidják Zelenszkijt,hogy miatta halnak meg emberek, de aki látott már ukránokkal 1-1 riportot,az láthatta,hogy mindenáron védik a hazájukat, anélkül,hogy bárki a hátuk mögé állna pisztollyal
jáger laszló
Röviden
Én vagyok én,te vagy te
Akkor ki a hülye
Én. vagy te!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Edebácsi
Hát, igen! Ha valami úgy hápog, mint egy kacsa és úgy néz ki, mint egy kacsa. Akkor az minden bizonnyal egy kacsa
Edebácsi
"A párttal, a néppel egy az utunk,
A jelszavunk munka és béke.
: Mi kommunista ifjak indulunk,
Mert bennünk apáink reménye..,"

Még ismerős, nemde,?
balos
@Edebácsi: Minden "vallás" annyit ér amennyit az emberekért vállal!Olyan pedig nem létezik,mert ott az egyén már nem független!Ember ki oda belépsz(VALLÁS POLITIKA)ott már nem lehetsz egyéniség!Mert megbontod az egységet!
szép új világ
Alig fél éve, hogy Lavrovtól vigyorogva vetted át a "Barátságért" kitüntetést Moszkvában, most meg van pofád sérelmezni, hogy az oroszok barátjának neveznek!
Na ennyire vagy te hiteles a pártoddal együtt!
Toller Béla
Az vagy kakadu, és a demokráciáról halovány fogalad sincs, Mitől is lenne ? Sohse dolgoztál olyan helyen ahol annak napi ereje lett volna. Szolidaritás, bajtársiasság, együttérzés, valami emberi...semmi !
ómió
Pedig, hát, a "minél több hulla", az egy "haladó brüsszeli ajrópai érték"! Nem tudtad, Petya!?
laszlobihari
kaka(du)! ha kurva vagy akkor ne menj olyan helyre ahol ismernek mert lekurváznak! igaz a bolygónk nagyon nagy, ennek ellenére egyre kisebb az a terület ahol még hisznek neked, te ostoba moszkovita seggfej!
Pálinkás Pál
és ki kezdte a háborút, te nyomorult féreg..?
Dr. Proktor
Szólj igazat, betörik a fejed, de legalábbis sértődés lesz a vége - mint látjuk!
infinity
Az igazság fáj, még Szijjártó Péternek is!
De neki, politikus bűnözőként nem az fáj, hogy "putyinistának, a Kreml propagandistájának, az oroszok barátjának és kémének nevezik", hanem az, hogy LEBUKOTT és nyíltan annak nevezik, ami - ahogy a bűnözők sem a bűnelkövetés miatt sírnak, hanem azért, mert lebuktak és megszégyenültek!
Clavigo
Oszt ott van még Dzsuva Balu is... ( barát vagy barátnő.. (??) )...
kakukkmadár
"Európában mi állunk ki egyedül" - na igen, mindenki más hülye, csak én vagyok villamos...bocs, kakadu. Graz Peti, Graz.
Aki Én
@Clavigo: Egyre több helyről hallom, hogy ezek egy pár. Mármint Dzsudzsákkal.
Én elhiszem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.