Nagyban zajlik az Európai Parlament frakciói alakulása. Az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjának társelnöke kijelentette, a Fidesz soha nem nyújtott be hozzájuk csatlakozási kérelmet, de valószínűleg föl sem vennék. Pedig Orbán Viktor miniszterelnök korábban arra utalt, hogy egységesíteni szeretné az európai jobboldal erőit.

Nicola Procaccini, az Európai Parlament (EP) Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) politikai csoportjának társelnöke a Népszavának kijelentette: a Fidesz soha nem nyújtott be hozzájuk csatlakozási kérelmet, hiába utalt arra Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, hogy beültek volna hozzájuk.

Nem kérnek Orbán Viktorékból az Európai Konzervatívok – Már akkor elküldték őket, mielőtt jelentkeztek volna

Orbán Viktor miniszterelnök szeretné az európai jobboldal erőit egyesíteni/Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kocsis Máté egy Facebook-posztban azt írta, hogy azért lehetetlenült el a közös képviselő-testület, mert az ECR felvette a Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR), amit a párt politikusa szélsőségesen magyarellenesnek ítélt meg, egy ilyen párttal pedig nem közösködik a Fidesz.

Procaccini most azt mondta, hogy a Fidesz soha nem nyújtott be hozzájuk csatlakozási kérelmet. Ennek az lett volna a feltétele, hogy aláírjanak egy nyilatkozatot, melyben az szerepel: támogatják Ukrajna honvédő háborúját Oroszországgal szemben.

Az AUR-t Moldovában és Ukrajnában is biztonsági kockázatnak minősítették, ezért kitiltották a pártot. Procaccini azonban azt mondta, hogy az AUR is aláírta az Ukrajnát támogató nyilatkozatot.

Az EP frakcióinak nem hivatalosan július 4-ig, hivatalosan pedig július 15-ig kell megalakulniuk. Addig alkudozhatnak és szövetségeket köthetnek.

Orbán korábban többször is jelezte, hogy a Néppártból való kilépése óta az EP-ben függetlenül politizáló Fidesz szívesen menne az ECR-be. A miniszterelnök a hétfői EU-csúcs után azt írta ki Facebookjára:

„Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit.”

De az ECR több tagpártja elutasítóan állt a kérdéshez, például a Finn Párt, a belga Új Flamand Szövetség, a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) és a Svéd Demokraták is. Ezt is mérlegelve dönthetett úgy az olasz politikus, hogy inkább nem veszik fel a Fideszt a frakcióba.

Forrás: nepszava.hu, telex.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Jelentkezni akart, de végül, mégsem. Úgy volt, hogy felveszik az ECR-be, de végül, mégsem. Európa vezetője akart lenni, de nem lesz. Királynak is álmodta magát, de az sem lesz - kis tételben fogadnék, hogy felpróbálta a koronát -, úgy volt, hogy meghódítja Brüsszelt, de mégsem.
A mi házi nindzsánk kiérdemelte a juszt is, a juszt sem és a teljesületlen vágyak kategóriájának aranyérmét. Na ugye, hogy első is tud lenni!
Azért egy kis gond ezzel az első hellyel is van: nem tud egyedül fellépni a dobogóra. Meg le sem. Nem baj, hagyjátok ott, majd lemászik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Talán az Orbán dominára elég gondolni. Felesleges elemzést csinálni egy hülyegyerekről a tizedik nikkjén.
Namely
@Pálinkás Pál: ha lenne mivel "gondolnod", akkor tudnád értelmezni, amit olvasol. De nem tudsz mást, csak "kiscsírázni". Sima dogmatikus idióta vagy.
jáger laszló
ECR nem kér a magyar konzervből!
csak ennyi
barátilag
J.L.
human
Orbán sorozatos melléfogásaira (ami nekünk sújos milliárdokba fáj) a fideszes szavazók szájába azt a választa adta a propaganda, hogy Orbánnak nem igaza van, hanem igaza lesz. Ebben az a trükk, hogy időkorlátot sem adnak meg.

Tehát ha ma én azt mondom esni fog az eső akkor is igazam lesz egyszer, ha ma vagy holnapő vagy egész héten nem esik. Csak hát ennek semmi hasznossága sincs. Hisz nekem holnapra kellene tudnom, mert akkorra tervezzük a kirándulást.
Ugyanez igaz Orbán jóslataira is. Ha téved, akkor be kellene látnia. De helyette ragaszkodik a tévedéséhez és folyton időúben odétt tologatja, hogy majd egyszek valamikor csak igaza lesz.
namihami
Úgy azért sokkal tisztább a kép, ha előre szólnak, hogy ne is jelentkezz, mert nem kellesz! És a Mi Vityánk azonnal értett a szóból és kijelentette, hogy akkor inkább nem is aspirál!
Háááát, szóból ért az ember!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.