Eljárást indít Magyarország ellen az Európai BizottságKötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság, mert az Orbán-kormány nem hajtotta végre az Európai Bíróság civil törvényről szóló döntését – írta meg az EUrológus alapján az ATV honlapja.

Az Európai Bizottság először felszólító levelet küld a kormánynak, hogy hajtsa végre a 2020. június 18-án kelt ítéletet.

EU-s jogot sért a törvény

A korábbi ítélet szerint a civil szervezetekről szóló magyar törvény EU-s jogot sért, azzal ugyanis, hogy

Magyarország nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek egyes kategóriái tekintetében.

Ez alapján szankciókat helyezett kilátásba az EB, mert a kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezeteket és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyeket hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

2017-ben fogadták el a törvényt

A törvényt – mely nyilvántartásba vételi, bejelentési és átláthatósági kötelezettségeket vezetett be az 500 ezer forintot meghaladó külföldi támogatásban részesülő civil szervezetek egyes kategóriai tekintetében, amennyiben az éves támogatási összeg meghaladja a 7,2 millió forintot – 2017-ben fogadta el a fideszes parlamenti többség.

A jogszabály értelmében a szervezeteknek fel kell tüntetni az adományozó nevét és a pontos összeget, amit később egy nyilvános portálon tesznek közzé. Ezen felül minden kiadványukon és a honlapjukon is jelezniük kell, hogy „külföldről támogatott szervezet”-nek minősülnek. A törvény pedig szankciók alkalmazásának lehetőségéről is rendelkezik az említett kötelezettségeknek eleget nem tevő szervezetekkel szemben.

Forrás: ATV

Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Volt már olyan kifogásolt törvény, rendelet, amit figyelembe vett a kormány és változtatott rajta?
Dr Beviz Elek
OK. De ez a folyamat eleje, vagy már a vége?!
Gazella
@CsipkeRózsa: nem és nem is lesz soha!
kissé felnőttem
mekkorát csücsörít ? mindha nem erre számithatna. csak a népet büntetik mert róla lepörög. aztán
" minden megy tovább Te szőke gyerek "
csak úgy....
már 100x elmondtam,hogy ez nem olyan egyszerü mint a piás hugyos józsit kitenni a korcsmából!
itt kettö dolog van egyszerre, -orbánt és a fideszt nem tudják úgy büntetni,hogy annak ne az ország és a lakosság igya a levét!
nem tudom,hogy ezt miért nem lehet fölfogni,megérteni..
Manhattan
Nem "Brüsszel" és nem "Magyarország ellen" hanem helyesen "Eljárást indít az Európai Bizottság az Orbán kormány ellen, a magyar emberek védelmében, Magyarország érdekében!"
cikicakk55
@csak úgy...: Hidd el,hogy meg lehetne bűntetni Orbánt úgy,hogy a nép jól járjon,de neki semmi ne jusson. Egyből a rászoruló Önkormányzatoknak kell küldeni a segítséget és nem a Kormánynak.Természetesen arra is figyelnie kellene az EU-nak,hogy az Önkormányzatok is a szociális szgéra megsegítésére költse a pénzt. A Pandémia miatt munkájukat elvesztett embereknek anyagilag segítsenek. A létminimum alatt élőknek emeljék fel a nyugdíjukat, a fizetésüket, a rokkantsági támogatásukat annyira,hogy meg is élhessenek belőle. Támogassák az egészségügyet, az oktatást. Mind ezt úgy,hogy közvetlenül a kórházak, a körzetorvosok, a Polgármesteri hivatalok kapják meg a támogatást és legyen kötelességük elszámolni az Unió fele. Sajnos az Unió is egy kalap akármi ér. 9. éve látják,hogy ez a kormány lop,csal,hazudik,korrupt. Az Olaf már 2014-ben jelentette a csalásokat az EU-nak. Aztán volt a Sargentini jelentés. a =. cikkely. Mi valósult meg belőle eddig ? Semmi.. Ne adjanak több pénzt a kormány kezébe.. Épp eleget ellopnak a közpénzből. Az Unióra várni teljesen felesleges,mert csak levelezgetnek Orbánnal,csak fenyegetik,de eddig még semmit nem tettek ellene. Mi velünk hogy tudna kitolni az Unió? Ennél többet már hogy tudnának elvenni az emberektől? Putyinnak csak addig kellünk,még EU-s tagállam vagyunk. Aztán már csak nyűg leszünk a nyakában.
Csizmás Kond
ez olyan mint a tévéfilmek tízszer ismételik hetvenkét óránként.
csak úgy....
@Shikari: 16:02 mennének ha orbán és te valamiböl visssza is tudnatok fizetni azt a sok kibaxott, elbaxott pénzt! drága lesz még ez nektek,..,persze téged, mint munkakerülö csótányt nem érint a dolog..
csak úgy....
@Csizmás Kond: cirmim,isten malmai lassan örölnek ,hamarosan kezd majd izgalmas lenni...
csak úgy....
@cikicakk55: 16:42 elvileg igen,gyakorlatilag nem!
Málna
Azért fura, hogy az EB bünteti, ha valaki átláthatóságot akar.
Gazella
@justhpeter: de milyen pénzből fizeti ki a büntit?? A mi adóforintjainkból... ez a nem mindegy.
justhpeter
@Gazella: Másodszorra fizet a mi pénzünkből, mert elsőre Magyarországgal kell önmagát azonosítania.
csak úgy....
@Málna: az a fura,hogy te a titkosítási világbajnok fideszben átláthatóságot látsz! :)
Szevasztok
Mire lesz ebből valami, arra már Feri lesz a főnök és akkor rendeződni fog.
Rockxy
ha eljárás van, lennie kell visszajárásnak is.
egyébként tör vény telen!
Málna
@csak úgy...: Ebben a törvényben látok azt. Nyugi, senki nem várja el tőled, hogy értsd.
Nessy
A civilszervezetek esetében teljes transzparencia, kormány szinten üzleti titok, nemzetbiztonsági kockázat, ha kiderül hogy hányszorosan árazott túl egy beruházást Lőrinc barát,ergo adatok titkosítva! Sok milliárdos hitel felvétel 30 évre titkosítva egyéb témákkal egyetemben. Mire költik az uniós pénzt, amit az ország kap? Semmi közünk hozzá! A fidesz átláthatóságához képest egy vakablak is átláthatóbb.
csak úgy....
@Málna: téged mindenki az eszedér meg a miegymásod miatt tisztel és szeret! :) mesélj még bábuska...
ómió
Bizony! A "haladó" Soros-csicska szervezetek hogy lehetnének már transzparensek!? Gyuri gazdi nem azért vette meg fél Brüsszelt!!!
Lepényleső
Magyarország ellen,nem inkább a Magyarnak mondott kormány ellen?
Aki Én
Sokan azt is szeretnék átlátni, hogy a közpénzből támogatott fideszes ,,civilek" mire költik a közpénz milliárdokat.
Aki Én
@ómió: A "haladó" Soros-csicska szervezetek, mint orbánék nem is átláthatók, te félkegyelmű hazudós.
ómió
@Aki Én: Már Gyuri gazdátokat - aki "annyi szép migráncsot" hozna Böszme vezéreteknek, hogy "még jól is járna" velük - és az ő egyik "fő művét", a benneteket körbenyaló anarchista szervezeteit is a "Zorbánra" hazudnád, tetühuszár!? Előbb benyalsz neki meleg szarig, utána meg "efftársiasan" másra hazudod, szarkupac? Ez ma "az efftársi trendi"?
Aki Én
@ómió: Gyuri gazdám??? hmmm... Nem én voltam Soros-ösztöndíjas besúgó, balfaszkám.
És nem a Böszme szerelmed engedett be TITOKBAN!!! pár ezer migráncst, te tájékozatlan bolsi!
Te, meleg szar nyalogató, te...
ómió
@Aki Én: Nem te voltál Soros ösztöndíjas, bolsiék önnön tetves bolsiságát mindig másokra hazudni igyekvő idiótája!? Látod, a bolsi agyatlanoknak milyen észrevétlenül állt az oldalukra Gyuri gazdijuk, gazditok! Azelőtt még a kommunizmusotok lebontását ösztönzendő adta az ösztöndíjakat, ma meg - mellétek állva - a visszaépítésére! Ezt se vetted észre agysorvadásodban!? Nem csoda, hogy a migráncs meg az ideiglenes tartózkodást kapott valódi menekült között se vagy képes különbséget tenni! De legalább a Böszmeszart töröld már le a szád széléről!
kereső
Magyar kormány: magasról nagy ivben- sérti a nemzethy szuverenitásunkat, belügyekbe való beavatkozás, egyébként is hazudnak.
Aki Én
@ómió: ...megint hazudozol, buta bolsi csicska?
ómió
@Eladott Ország: Neked, bolsiék fajgörénye, hány évtizedet kell visszalapoznod egy-egy öblös aljaskodásért? Abszolut nem zavar, hogy Gyuri gazdátok 90. táján még a mocskos bolsevizmusotok lebontóit (köztük Orbánt is) támogatta, ma viszont éppen az azt visszaépíteni törekvőket (benneteket)? Így "szép összemosni" a Soros-ösztöndíjasokat, fajkretén!? Az meg Gyuri gazdátok "külön minősítése", hogy számára a 90-ben még támogatottak ma már "ganéeredet"! Észre se veszi a szarkupaca, hogy önmagát minősítette!
ómió
@Aki Én: Megint elrontotta a közérzetedet, bolsi, fajgörény, a tetves bolsiságod másrahazudási szindrómája!? Vagy csak az erre nemlétező terápiát hiányolod?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.