Az osztrák szövetségi kormány szakértőkkel vizsgáltatja meg, hogy lehetséges-e az egészségügyi dolgozókra, illetve az egész lakosságra vonatkozóan oltási kötelezettséget előírni a Covid-19-es betegség ellen – írja a napi az ORF nyomán.

Komoly szigorítás: teljes lezárás és kötelező védőoltás jöhet Magyarország víruslaborjában – bekeményít Ausztria
Kép: Pixabay

Alma Zadic igazságügyi miniszter elmondása szerint az Egézségügyi Miniszter által javasolt kötelezettségről folyamatosan egyeztetnek jogi szakértőkkel, és a fenntarthatóságért turizmusért felelős miniszter is megerősítette, hogy vizsgálják ennek lehetőségét. Elisabeth Köstinger elmondása szerint az oltási kötelezettség elrendelése segítene a járvány elleni küzdelemben.

Az osztrák egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein még a hét végén jelentette be, hogy el kívánja rendelni az egészségügyi és ápolási szektorban dolgozók számára a Covid-91 elleni védőoltás kötelezővé tételét, azonban a rendelkezés konkrét végrehajtása még nem eldöntött, hogyan nézne ki. 

Ausztriában jelenleg nincs olyan védőoltás, amelynek beadása általánosan kötelező lenne, mindössze javasolt oltások vannak.

Az országban eddig 6,154 millió ember kapott legalább egy koronavírus elleni védőoltást (ez a 8,19 milliós lakosság 75,1 százaléka) és 5,429 ezren kaptak másodikat is (ez 66,2 százalék).

A lakosság 10,2 százaléka már a harmadik oltáson is túl van. Ezekkel a számokkal a szomszédos ország a nyugat-európai országok között sereghajtónak számít, azonban még mindig jó 6 százalékponttal megelőzi Magyarországot a második oltások tekintetében, a harmadik oltások számában azonban elmarad attól.

Eközben sajtóértesülések szerint tekintettel a kórházak terheltségére, komolyan fontolóra veszik azt, hogy a hétfőn az oltatlanokra bevezetett kijárási korlátozásokat követően az ország teljes lezárását is elrendeljék.

A kórházak terheltsége elsősorban Felső-Ausztriában és Salzburg tartományban érte el a kritikus szinten, nem meglepő módon azokban a tartományokban, ahol a lakosság átoltottsága a legalacsonyabb. A tartományi kormányzókkal pénteken tartandó értekezleten születhet döntés az újabb lockdown-ról, amelyet elsősorban egészségügyi szakemberek szorgalmaznak, mondván, arra legkésőbb decemberben úgyis sor kerülne.

Orbán Viktor már a tavaly tavaszi első hullám alatt is hivatkozott Ausztriára, mint Magyarország víruslaborjára, mivel úgy látta akkor, hogy egy-két hét lemaradással követi a magyar járványpálya az osztrákot. Sok intézkedést ennek megfelelően hoztak meg, követve a bécsi intézkedéseket.

Egészen az idén nyári időszakig valóban pár hét eltolódás volt az egyes lépések között, azonban most a magyar kormány hasonló fertőzöttségi adatok mellett egyelőre nem kíván lépni.

Csütörtök reggelre Magyarországon egyetlen nap alatt 10 265 fertőzöttet és 178 halottat jelentettek. Ausztriában 14 416 pozitív esetről számoltak be, míg 41 új áldozatot követelt a járvány. 

Forrás: Napi
Címlapkép: Pixabay

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Pálinkás Pál: Nem a lázadás közeledik, hanem végre a kötelező oltás bevezetése. Be vagy tojva mi?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rizikó
Akkor nem kéne erőltetni, csak azért, hogy a gyártóknak még nagyobb haszna legyen!
KisTehen
@Pálinkás Pál: lázadás már van, hogy azért se adatják be az oltást
Pálinkás Pál
@KisTehen: majd meglátjuk..polgárháború felé araszol a világ...
division
@Pálinkás Pál: Nem a lázadás közeledik, hanem végre a kötelező oltás bevezetése. Be vagy tojva mi?
Peller Anikó
5 429 ezren kaptak másodikat is, vessző nélkül, vagy
5,429 millióan kaptak másodikat is.

Be.
Pálinkás Pál
@division: én aztán mitől te buzeráns, már egyszer megbeszéltük hogy bármikor szerezhetek covid bárcát...
sgl
Elmenjek 4. oltásra? o))
habozok!
22-től szabadon lehet vakcinálódzkodni, csábítást érzek!
Biztos ami biztos!
2 sino, 1 Pf után 1 Jansen nem árthat.
sgl
@sgl: hol van ez még a 6+1+2 veszettségimtől.
o))
division
@Pálinkás Pál: Szerezzél, de remélem te is meg aki kiadja is oda kerül ahová valóak vagytok.
Pálinkás Pál
@division: te ostoba állat, nem kamu igazolványról beszélek...hivatalosról...
division
@Pálinkás Pál: Oltás nélküli hivatalos igazolványról...Tényleg nem zavar téged, hogy rajtad röhög már mindenki, én meg nem győzöm olvasni a veled kapcsolatos priviket:-))))
Pálinkás Pál
@division: látod milyen ostoba vagy...az kap hivatalos igazolványt akit az orvos beír oltottnak...kezded már kapisgálni húgyagyú...
division
@Pálinkás Pál: Azaz csalással, embereket veszélyeztetve ezáltal. És én vagyok az ostoba, te meg a tisztességes az orvosoddal együtt...
division
@csak úgy...: Semmi különös. Az oltott is elkaphatja a vírust, nem értem miért kell ezen állandóan fennakadni. Nekem is vannak ismerőseim, akik az oltások ellenére pozitív tesztet produkáltak, de vagy nincs tünetük, vagy csak tüsszögnek kicsit. Ez nem ugyanaz, mint intenzívre kerülni oltatlanként. Az oltott ráadásul kevésbé fertőzi a környezetét is, főleg ha maszkot is visel.
Pálinkás Pál
@division: az intenzíven ápoltak legalább fele oltott, ha nem több...
division
@Pálinkás Pál: Levezettem " leendő csalókám" egy másik cikknél, hogy miért lehetséges ez is.
Pálinkás Pál
@division: mindegy hogy vezeted le, a lényeg, az oltás semmitől nem véd meg, a vénemberek és a betegek oltottan is ott végzik ahol oltás nélkül, a többinek meg nem kell, főleg erőszakkal..
division
@Pálinkás Pál: Gondolom nem olvastad el, vagy nem értetted meg. Mindegy is, nincs már több időm most, majd talán késő este. Jó oltásellenességet a hátralévő "munkaidődben" :-)
Rockxy
ezért kellett a kis kurcot seggbe rúgni.
Ludas Matyi
@division: megertette! Nem mindeni olyan agyatlan mint te!
division
@Ludas Matyi: Agyatlan? Humoros gyerek vagy nagyon, aki kb. annyira ért az immunológiához, mint Pali barátod.
Ludas Matyi
@Ludas Matyi: tudom, hogy meleg vagy, de meg sem hagyom, hogy leszopjal. Vannak is masok akik veled egy Levelen vannak azokat leszophatod!
Nessy
Milyen igaza van Pálinkásnak! A vének, meg betegek pusztuljanak, mert csak pénzbe kerülnek ( tb, nyugdíj), népgazdasági hasznot nem hajtanak, és csak baj van az ellátásukkal! Hogy ők is valakinek a szülei, nagyszülei, ki figyel oda! Részlet kérdés! Van azért egy rossz hírem számukra! Ha pechjük van, ők is megöregszenek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.