Az orosz kormány bevételei vészesen fogynak. Az év eleji robbanásszerű bevétel növekedés dacára tavaly nagy deficittel zárt a büdzsé. A kormány gigantikus különadót vetett ki a magas gázárak miatt nagyot kaszáló gázszolgáltatókra, és további különadókat is tervez.

Putyin kutyaszorítóban: elfogyott a pénze, így a háborúját sem tudja folytatni

Hiába trükkök százai, Putyin körül szorul a hurok. Forrás: Pixabay

A januári hiány viszont a vártnál megint sokkal nagyobb, és nem sok esély látszik a költségvetés egyensúlyba billenésére. Ennek híján viszont gyorsan eljöhet az igazság pillanata, amikor Putyin kormányának döntenie kell, hogy vagy a háború finanszírozását, vagy a gazdaság támogatását fogja vissza – írja a Portfolió.

Az orosz kormány úgy számolt, hogy a háború költségeit bőven kompenzálja a világpiaci energiaárak emelkedése. Az oroszok már 2021 végén elkezdtek játszani a gázszállításokkal, hogy a koronaválságból való újraindulás miatt megugró földgáz- és olajárak természetes áremelkedését felhangosítsák. Mindenki arra gondolt, hogy az olajat és gázt nagy tételben exportáló oroszok most jócskán megszedik magukat, ennek dacára most a költségvetésükön komoly lyuk tátong.

Az orosz költségvetési pozíció 2022 folyamán folyamatosan romlott, de a decemberi óriási hiány fordította át az egész évet deficitbe. Az orosz kormány ősszel nagy összegű egyszeri különadót vetett ki, főleg a Gazpromra. A Gazprom a legnagyobb adófizető volt 2022 folyamán, összesen több mint 5000 milliárd rubeles befizetés származik tőlük – ebből 1248 milliárd euró keletkezett szeptember és november között a különadók miatt. Ősszel tehát a Gazprom mentette meg egyedül a kormányt a veszteséges hónapoktól,

Decemberben ez a bevétel már nem jelentkezett így egyetlen hónap alatt 4050 milliárdos hiány keletkezett a költségvetésükben. Az orosz kormány 2021-ben 24 771 milliárd rubelt költött összesen, tavaly a kiadás már 31 312 milliárd rubel volt, ami 25%-os növekedést jelent. A kiadási oldalnál az orosz kormány tavasz óta nem közöl részletes bontást.

Ez a szempontjukból érthető: a háború következtében jócskán megnőttek a közvetlen hadi kiadások: lőszerek, üzemanyag, katonák fizetései, az operatív teendők (például a sorozás) költségei, az elveszett járművek részleges pótlása. Emellett nőtt a háború közvetett költsége is: az elhunyt katonák családjainak juttatott térítések, a propagandára fordított összegek növekedése stb.

A szankciók és az általános bizonytalanság miatt bekövetkezett gazdasági visszaesés mérséklésére több ezer milliárd rubelt fordítottak. Az orosz költségvetés kilátásai mégis kifejezetten rosszak. Az olaj- és gázbevételek még mindig nagy arányt tesznek ki a költségvetésen belül, októbertől decemberig ez az arány nagyjából 40% volt. Sem az olajból, sem a gázból nem számíthatnak komoly bevételnövekedésre az oroszok a közeljövőben.

A hiány növekedése egyre fájdalmasabb az oroszok számára, nem véletlen, hogy különféle adóemelésekkel próbálják már ellensúlyozni a gazdasági háború hatásait. Ha a hiány tovább nő – amire minden esély megvan –, akkor egy ponton az orosz vezetésnek döntenie kell: vagy a gazdaság támogatását célzó ipar- és szociálpolitikából adnak alább, vagy a háborús kiadásokat veszik vissza. Jelenleg még járható a harmadik út, azaz az adósságból történő költekezés, de már nem sokáig.

Forrás: Portfolió
Fotó: Pixabay

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
hál isten, nem hatnak a szankciók,igaz fidesznyikek..?..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
@Maccska: Putyin élt, putyin él, putyin élni fog...hiszen minden oroszok/és nem oroszok cárja, nem halhat meg csak úgy, mint egy földi halandó. A "gonosz", nem viszi el a gonoszt...
Peller Anikó
Nna, várjuk a többi hülyét is a semmitmondó agylágyulásukkal, sorakozó!

"A januári hiány viszont a vártnál megint sokkal nagyobb, és nem sok esély látszik a költségvetés egyensúlyba billenésére. Ennek híján viszont gyorsan eljöhet az igazság pillanata, amikor a Vikktor kormányának döntenie kell, a stadionok építkezését vagy az inflációt fogja vissza". Vélhetően egyiket sem.

"Jelenleg még járható a harmadik út, azaz az adósságból történő költekezés, de már nem sokáig."
Pálinkás Pál
hál isten, nem hatnak a szankciók,igaz fidesznyikek..?..
justhpeter
Kész röhej, amikor Putyin azt hazudozza, hogy a nyugat fel akarja darabolni Oroszországot. Szerintem a nyugat ne akarja ezt, tartsa egyben, úgy nagyobbat szól amikor hanyatt eseik. Még a magyarországi Putyin-hívek is hangosabban hallják meg !
jáger laszló
Ennek LNÉ-re vannak továbbra is a fehér oroszok,kis oroszok nagy oroszok államformájukat illetően,de mindezek LNÉ-re oroszok már csak történelmileg is lásd a kijevi fejedelemséget anno!!csak ennyi
barátilag
J.L.
Aki Én
orbán is megmondta, hogy káros a szankció.
Igaza lett...
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: ...de hatnak Pali csak az a baj hogy felénk...de szerinted ez a jó igaz ?
Clavigo
@Csizmás Kond: @KisTehen: @Maccska: Kezdjetek el " kalapozni" ,Putyin apátoknak.
csak úgy....
@Csizmás Kond: érdekes,hogy felénk nem! :) sicc,te kibaxottu buta!
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: már hogy érted ..?...az orbáni inflációra gondolsz, vagy a többszörös áron vásárolt gázra--.esetleg az adófizetők pénzéből épített, abból üzemeltetett ,13 Ft / Kwh -ért előállított áramot 40 Ft-ért adni " rezsicsökkentve "..?? az a ti szerencsétek hogy szavazóbázisotok átlag IQ-ja 35 körül mozog, így bármi baromságot bevesznek...
csak úgy....
@Clavigo: akik egyszer ruszki szart kóstoltak, azoknak a kedvencük lesz,mint putyinnak a kaviár...:)
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: ...egyfolytában csak azon csodálkozom, hogy hogy a kibaszott picsába annyira tehetetlen és béna a baloldal amikor hallgatva, olvasva titeket csupa lángész vagytok az egész bagázs...
...éspéldaként a 13 ft-os izé...amit vakon hisztek és hírdetitek mint Máté az evangéliumot...számolj utána Pali ha kijózanodtál, hogy ma mit adnak 13 ft-ért, és akkor képzeld el mekkora ökörségeknek vagy a híve.
csak úgy....
@Csizmás Kond: egyfolytában csak azon csodálkozom, hogy te mitü vagy ennyire hülye! :)
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: a 13 Ft..az amit pakson állítanak elő...a mi, adófizetők pénzén...ami az ellenzéket illeti,egyetértünk...impotens banda,...máshol írtam már, ha lenne párezer olyan ember mint én, a fidesz már emlék sem lenne...de amíg egy diktatúrát petíciókkal,meg majálisi felvonulásokkal akarnak megbuktatni, nincs miről beszélnünk...
csak úgy....
@KisTehen: te egyre trébb emberszabásu valami..., te mocsok pedo!
Eladott Ország
Orbán besegít Putyinnak, mivel a magyarok fizetik Európa legmagasabb földgáz és kőalaj árat, és Paks 2 folytatásával még az unokáinkat is gallyra vágják.
csak úgy....
1db tehen eladó , a vételárat kérem putyinnak átutalni!
Eladott Ország
@Maccska: ma, 14:16 ☻ Putyin "csak" agyilag élő halott, agyilag zokni.
csak úgy....
@KisTehen: te egy zavarodott elme! fogadok,hogy a klotyódba is egy 0rbán oltárt tettél...
csak úgy....
@simmering73: ha arra gondolsz, hogy egy dinamóval, két pedállal és egy agresszorral naponta mennyi áramot lehetne termelni , akkor is vesszen? én elnézegetném, ahogy a nép javára pedálozik...
kereső
Legfeljebb zaciba dobja Szibériát Kinának...
csak úgy....
@kereső: alaszkáznak egy nagyot ? :) szerintem putyin kinát sem csipi különösebben és még irigy is rájuk,hogy a maoi sötétséböl sikerült kimászniuk ...
csak úgy....
@KisTehen: mint az oviba..,pisti is kiöntötte a levest, öt ki büntet meg..
lehet,hogy nem is te használtad ki a gyerekeidet sexuálisan, inkább ök téged, amennyire te egy buta csira?! :)
Tunes1106
Hát putyin rákos haldoklik meghalt elfogyott mindene! De európában kiszámolja a szopás mértékét? Az únió lotyója is csak oroszokkal van elfoglalva , közben beledöglünk a szankciókba mi is! Senki sem merte még kimondani hogy mekkorát bukott az unijóóó! Közben a brics országok a világpiac felét birtokolják és egyre több ország akar csatlakozni hozzájuk. Na ez a fájdalmas unijónak meg a yenkiknek , sőt a legnagyobb szopás!
kereső
@csak úgy...: Ó, ezek ,műr alaszkát is visszakövetelik, holott azt csengő aranyakért eladták. Nem véletlenül irtam Szibériát- kinának régen fáj a foga erre az "ősi kinai" földre. Arrafelé kevés európai etnikumú él.
csak úgy....
@kereső: akkor ebböl még izgalom lesz! a sárgaveszedelem az ural mögött kezdödik...
human
@Tunes1106: Ne legyél már ennyire elvakult. Putyinnak nem jött össze semmi. Az volt a terve, hogy magához édesgeti az EU-t az olcsó gázzal és olajjal pont azért, hogy mikor megtámadja Ukrajnát nem mernek fellépni ellene. 2022-ben pont az ellenkezője történt mitn amire Putyin számított. Az Ukránok nem fogadták sóval és kenyérrel az orosz katonákat. Az EU szorosabb szövetség lett, mint valaha és a NATO két újabb taggal bővül. Ez pont az ellentéte annak amit Putyin remélt.
A szankciók pedig nem varázsütésre hatnak, hisz az oroszoknak is vannak tartalékaik ezért amit nyugati elektronika nélkül nem tudnak legyártani azt még meg tudják venni egy darabig, de ez hatalmas plusz költség. És pont ez az EU terve a szankciókkal. Hogy ne legyen pénze Putyinnak háborúzni.
Tunes1106
@human: A Nato háborúzik oroszokkal, nem az ukránok. A műholdas segitség és a hadianyag nélkül sehol sem lennének. Ezt neked is be kell ismerned! Hogy nem jött össze azért nézz körbe európában. Az amcsik 40% növelték a kereskedelmet az oroszokkal, beléptek a szankciózó unijó helyére. Eladják a kurva drágán a kitermelt palagáz , amivel évekkel ezelőtt felhagytak mert nem érte meg kitermelni. Ez az egész háború az amcsi gazdaságról szól , mint az összes amit a világ csendőre szított.
Terminátor
Hanta!
A szankciók nem működnek!
Forrásom: O1G
human
@Tunes1106: Gondolkodj már egy kicsit! Ha az amcsikkal háborúzna Putyin már rég Moszkváig menekültek volna Putyin csapatai. Nyílván támogatja a fejlett világ Ukrajnát, de a harcot az ukránok vívják az oroszok ellen a csatamezőn. Azt hiszed az oroszok nem kapnak fegyvert és lőszert más országból? Ennyire ne legyél már szemellenzős!
MIndez nem történt volna meg, ha Putyin nagybirodalmi elmebajból nem támadja meg Ukrajnát.
Tunes1106
@human: Meg az az érdekes hogy már mindenki elismerte nyugaton hogy eszük ágában sem volt betartani a minszki egyezményt . Hogy halomra lőtték az embereket donbaszban , akkor hol volt az unijó? Ja felfegyvereztük ukrajnát , most harcolunk az utolsó ukránig! Pont úgy mint afganisztánban stb stb ! Énsem szeretnék cigány családot a szomszédba, de gondolj csak a kubai válságra ! Mikor oda mentek az oroszok támaszpontot létesíteni meg nicaraguába majdnem 3. világháború lett belőle! De a nato nak lehet ,az a lényeg hogy európában vívjuk meg a háborút ne amerikai földön!
human
@Tunes1106: Az orosz csapatokat jobb az ukrán-orosz határon megállítani, mint a magyar-ukrán határon. Ehhez nem kell nagy logikai képesség. Nem kell az ukránokat imádni, csak logikusan kell gondolkodni.
Kamu híreket meg nem kommentálok.
drrotf
A cikk után mindenki levonhatja a konzekvenciát, hogy volt e hatása az eus szankcióknak vagy sem, és hogy Orbán igazat állított-e ezekről vagy sem!
Dr. Proktor
Ajjajj! Rossz ez a hír illetékeseinknek...
Eladott Ország
Ha másból nem, már abból sejthető volt, hogy működnek az oroszok elleni szankciók, hogy a Nemzthy Varacskosdisznónk televisítozta vele a médiát, hogy nem működnek. "2022 januárjában két fosszilis energiahordozó külföldi értékesítéséből befolyó pénz tette ki az orosz költségvetés 45 százalékát." Ne feledjük, nekünk van még egy talán 10 milliárd eurós Paks2 projektünk a ruszkikkal, ki tudja milyen hitelkonstrukcióban, lehet mi fogjuk eltartani őket a kamattal. Azért az sokat elárul a fidesz szakmai hozzáèrtéséről és kormányzási képessegéről, hogy a teljesen kontraszelektív alapon kinevezett Putyin csicskák vezette, oligarchák által szètlopott és a fél világ által szankcionált oroszok néhány szempontból jobban vészelik át a háborút, mint a háborúban és szankciókban semmilyen szinten nem érintett EU-s pènzekkel kitömött Magyarország, a világgazdaság legjobb 10 éves konjunktúrája után.
ómió
Ilyet álmodtatok, efftársak!? Kérjetek időbeni ébresztőt!
drrotf
Nem tudom hogy Putyin tudja e azt amit Montecucoli mondott hogy mi kell a háborúhoz?Ha ismeri , akkor holnaptól béke lesz Ukrajnában!
Peller Anikó
@Csípió: Valójában csak egyetlen hihető forrás létezik magyarországon, az origó és a vicctor. Mert ez a kettő egy, mint az összes többi kormányzott média.

Te csak azt hidd el amit ők hazudnak gyagyás.
vitriol
Ez az első igazán jó hír a háború kezdete óta!
drrotf
És mikor lesz a "veres kutyafasza" nemzeti?Soha már?
drrotf
Szerintem az oroszok is jól tudják, hogy mindig mindenre van megoldás, úgy hogy nem dőlhetünk még hátra!
Tunes1106
@human: Magyarország már nato ország ,itt már él az ötös cikkely! Úgyhogy kamu hír egész európa lerohanása, csak hülyítik a népet.
nejlontacskó
@Csizmás Kond: ugyan nézd már meg a villanyszámládat, olvasd is el.
Ha ez megvan, támaszd meg okos kis buksidat, és tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi lehet az a rendszerhasználati díj, ami a számla 85%-át adja?
Aztán gyere ide vissza, és magyarázd el nekünk, hogy mitől jó ez így?
Mert, ha valóban a villamos hálózat fenntartására lenne költve, stabilabb lehetne a rendszer...
gina
Ugyan már cigánybárónk megmondt,,a a szankciók nem müködnek, ö csak tudja a skizofrén...
Istenakinincsen
Ki akar háborúzni és miért? Mi a célja a fegyverkezési versenynek? Ez a nagyhatalmak harca, hogy eldöntsék ki lesz a világ uralkodója? Az emberek békében szeretnek élni, nem háborúban. Elmebeteg vezetők fegyverkeznek és indítanak háborút a mai világban.
C_3PO
@Peller Anikó: Anyád a gyagyás aki megellett!
Csizmás Kond
@nejlontacskó: néztem ...és íme a magyarázat. www.eon.hu/content/dam/eon/eon-hungary/documents/Lakossagi/aram/szamlamagyarazat.pdf
Amúgy én soha nem a részleteken akadok fen hanem megnézem mennyit fogyasztottam és azért mennyit fizekek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.