A nagyobbik kormánypárt inkább gazdasági alapon gondolná újra a román régiókat, az ellenzék szerint ez is csak egy gumicsont.

Leszavazta a román szenátus az erdélyi magyar autonómiatervezeteket

Illusztráció: Pixabay.com

A román képviselőház után a szenátus is elutasította pénteki plenáris ülésén az erdélyi magyar autonómiatervezeteket, amelyeket Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József RMDSZ-listán mandátumot szerzett parlamenti képviselők kezdeményeztek. A kétkamarás román parlament felsőháza – a képviselőházhoz hasonlóan –

sürgősségi eljárással tárgyalta a három autonómiatervezetet.

A plenáris ülést hibrid formában tartották, a jelen nem lévő szenátorok online csatlakoztak és szavaztak. Elsőként Székelyföld autonómiastatútuma szerepelt napirenden, melyet a magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútuma és a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezete követett.

Valamennyi román párt az elutasítás mellett voksolt, a tervezetet csak az RMDSZ támogatta.

A román pártok szenátorai képviselőtársaikhoz hasonlóan fő érvként azt hangoztatták, hogy a jogszabálytervezetek ellentétesek a román alkotmánnyal, amelynek első cikkelye kimondja: Románia szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. Szerintük a tervezetek etnikai alapú szegregációt, enklávékat eredményeznének.

A román törvényhozás elutasítása ellenére az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) az önkormányzatok és a bukaresti döntéshozatal szintjén is folytatja az autonómiaküzdelmet, és vállalja, hogy újra beterjeszti a tervezeteket.

A nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, Titus Corlatean volt külügyminiszter a székelyföldi autonómiaigény kapcsán rámutatott: Romániában szükség van a régiók újragondolására az uniós források hatékonyabb lehívása érdekében, de ennek nem etnikai, hanem gazdasági szempontok alapján kell történnie.

A kisebbik kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője, Daniel Fenechiu hangsúlyozta, pártja mindig el fogja utasítani a „toxikus” tervezeteket, amelyekben szerepel az „autonómia” szó.

Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Eugen Negoi gumicsontként jellemezte a tervezeteket, mellyel a hatalom a valós problémákról próbálja elterelni a figyelmet.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay.com

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
@balos: A másik meg az , hogy azóta kinőtt onnét lassan 2 generáció azok meg jó része már keveredett románokkal , azokat a részeket többségében kevert nép és ekte románok lakják nagy többségben .
balos
Minek oda autonómia,mikor úgy járnak át a fideSSes maffiuk,mintha haza járnának szarni!
Nyírfa
@balos: Nemcsak autonómiát adnék. Kikötném, hogy önálló országként kell létezniük, amely többek között azzal járna, hogy újból jelentkezniük kellene az EU-ba, a NATO-ba, ahová, feltehetőleg soha nem vennék fel őket. Tanuljanak meg egyedül boldogulni. Amennyiben a magyarokkal akarnák eltartatni magukat, javaslom, hogy az unió helyezze pályán kívülre a magyar államot. Nézzük meg, ki támogat kit a közös bicegésben.
Péter2
@balos: A másik meg az , hogy azóta kinőtt onnét lassan 2 generáció azok meg jó része már keveredett románokkal , azokat a részeket többségében kevert nép és ekte románok lakják nagy többségben .
namihami
És még igazuk is van a románoknak! Eddig is (és eztán is biztosan) komoly Orbáni hátszéllel folyamatosan hátbatámadják őket, akkor még ló is legyen alattuk?!?!?!
Clavigo
Román belügy..Oszt jó napot . Kicsit konkrétabban,, leszarom.
balos
@Péter2: Azért az ingyen támogatásért könyékig nyúlnak bele a "zsebünkbe"!A székekyeket pedig nem értem4Azt hittem,hogy jó emberek?Hát csak tévedtem ismét,mert a pénz nagy úr!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.