Eddig tilos volt, de az uniós joghoz alkalmazkodva ezután szabad lesz az elítélteknek mobilt használni a rácsok mögött – írja a Bors. 

A készülékeket heteken belül kiosztják, az intézkedés mindenkire vonatkozik függetlenül attól, hogy ki milyen bűncselekményért tölti büntetését. Az összeg több tízmillió forintra rúghat.

A speciális alapfunkciós egyenkészülék törésálló és szétszerelhetetlen, így elvileg a raboknak nincs lehetőségük manipulálni a telefon képességeit.

Az új mobilokkal is szigorú szabályokhoz kötik a kapcsolattartást. A fogvatartottaknak re­gisztrált kapcsolattartóik vannak, akik elsősorban a rokoni körből kerülnek ki. A mobilról kizárólag a kijelölt kapcsolattartó száma hívható.

A készülék csak kimenő hívásokra kalibrált, fogadni nem tud. Akárcsak az eddigi, vonalas telefonon bonyolított beszélgetések esetében, a bv-intézet hallgatja a fogvatartottak beszélgetéseit.

Megítélésem szerint ez egy remek intézkedés, amely nemcsak az elítéltek, hanem a bv-dolgozók életét is megkönnyíti. Az elítéltek mindennapjaiban a kapcsolattartás a legfontosabb esemény. A mobiltelefon erősíti a kötődést a hozzátartozókhoz, ez megnyugtatja a fogvatartottakat. Korábban levelezéssel érintkeztek a külvilággal, s emlékszem rá, hogy hatalmas feszültségeket okozott, ha a levél nem érkezett meg időben. Nem látok kockázatnövelő tényezőt, a fogvatartottak nem bolondok, tudják, hogy a bv hallgatja a beszélgetést, nem telefonon keresztül vitatják majd meg, ha szökni szeretnének

– mondta a lapnak Dr. Végh József kriminál-pszichológus.

84 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
Guminőt nem kapnak véletlenül?
Persze hozzávaló pumpával, nehogy elfáradjon a rabok szája a fújástól... :(
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Levendula
Guminőt nem kapnak véletlenül?
Persze hozzávaló pumpával, nehogy elfáradjon a rabok szája a fújástól... :(
Toby
@Levendula: Guminőt ? Eredeti, élőt, 8 nyílással,

vagy a bv-kben is lesz "szexszoba" aztán már csak egy kis szolíd bár hiányzik, menő piákkal, a konditerem meg már most is adott ! Ahelett, hogy gátakat építenének az árterületek környezetében !
Mobil123
Beszarás!! A börtöntöltelék megkap mindent, de a tisztességes ember kint meg dögöljön meg éhen, éljen az utcán stb mert arra nincs előiras hogy lakhatashoz, élelemhez és a tisztességes élethez megfelelő munkához kell juttatni. Stb.
papa.49
Készülődnek a fiúk a bukfenc utáni időkre, ez egyértelmű)))))))))
1magyar
Na ugyan ki lehetett ez az elmebeteg aki ezt kiagyalta??? Még ha kifizetné sem bocsájtja meg neki a magyar dolgozó ember.
Rohadna meg!!!
Zsoel
Innen már tényleg csak egy lépés a tortában, bagettben becsempészett reszelő és fűrészlap. :)
verum
Ez egy hatalmasan nagy marhaság. Szerintem nagyon sok konkrét baj lesz, mire ezt visszavonják egyszer...
vizinyuszi
Ebben az országban csak a selejtnek megy jól. Aki dolgozik, aki tisztességesen szeretne megélni, azt az embert ezerrel szivatják.
sokanvagyunk
Esetleg még egy bicskát is, hagyományőrzésként...
TASzSz
@Levendula: Na ez jó ötlet! Csak dolgozzon meg érte a gyárban!
eszegfu
@verum: 7:46 Gondolod, hogy valaha is visszavonják?! A trafikok "lefóliázásában" sem történt semmi, pedig volt "konkrét baj".
wagabund
.."Megítélésem szerint ez egy remek intézkedés"... -mondta a lapnak Dr. Végh József kriminál-pszichológus.

lári-fári...meg van mondva...
ha remek, akkor remek.
már csak az a kérdés, fizet-e érte a rab...mert azt mondta a miniszter régebben, hogy minden szolgáltatásért köhögni kell valamicskét..
Feraj49
Ja ha az Unió mondta az mindjárt más ! Azt " véletlenül" nem mondta,hogy a sok millió forintot az operációra is kellene költeni,hogy ne haljanak meg az ellátás hiányában emberek.Vagy csak nem hallották Azt sem ,miszerint most már EMBERHEZ MÉLTÓ politikát folytasson a kormány.Az UNIÓ-s pénzeket és a segélyeket ne csak "egyes" emberek,csoportok kapják érdemtelenül. De sorolhatnám a többit is.De a telefont meghallották.
sentinel216
Lesznek azért jó páran akiknek a fideSS székházba lesz közvetlen vonala. Habony-kubatov meg tudja mondani, ha szorul a hurok orban basi és bandája körül, mit kell felgyújtani, kinél kell jelentkezni vasrudakért, molotov koktélért, esetleg kalasnyikovért.
magyarbakancs
Tényleg isten állatkertje nagy ,csak a kerítés alacsony.Az EU bürokraták meg idióták.
A drog dílerek bentről intézik majd az üzletet?
Börtönben élők zaklathatják az áldozatukat?
wagabund
itt látom, hogy nagy az isten állatkertje...
-tehát megkérdezném, persze csak úgy költőien, hogy a tököli börtönben látott körbeszart-hugyozott zárkák lakói is kapnak mobilt? törtek-zúztak, munkát megtagadnak mint láttuk...
mert ha kapnak ők is, akkor ezt jutalomnak fogják fel a jövő reménybeli adófizetői..akik most egy picinykét rápihennek az élet elejére..addig két (unijós jutalom)telefonálás között friss szart kennek a falra...
mert az olyan jó...

ja, ezek egyszer kiszabadulnak, és ott fognak melettünk álli a villyanyoson...aztán meggusztálják lányainkat is...esetleg fiainkat...(mert azt szokták meg.)
lópicigáspár
Remélem eléri célját! Hamarabb megtudják legalább, hogy az asszony otthon mással hetyeg és hátha idő előtt felkötik magukat!
Strong
...ja, hát ha uniós akkor az uniós...mert az tutira jó..
Knapp75
Azzal sem értetek egyet, hogy a raboknak járjon a beszélő vagy hogy levélben tarthassák a kapcsolatot a kintiekkel?
Ez is csak a kapcsolattartás egy módja, bár azt én is remélem, hogy a fogvatartottak illetve a hozzátatozóik állják a számlát.
Abban nem látok semmi "luxust" 2015-ben, hogy egy pár perces, lehallgatott hívást, egy bizonyos személlyel lefolytathatsz akár naponta is. Szerintem ettől a rabok egy része még kezelhetőbb is lesz, mert mondjuk büntetésként a "mobilmegvonás" is a repertoárba kerül...

Ha meg a rendszeres kapcsolattartás segít megőrizni a kötődésüket a párjukhoz, a családjukhoz, akkor még annak is nagyobb az esélye, hogy könnyebben vissza tudnak illeszkedni szabadulásuk után.

Egyébként maga a mobiltelefon hülyeség, elég lenne a vezetékes is, úgysem fenyegeti őket, hogy éppen úton lesznek telefonálás közben. :)
vizinyuszi
Én pedig azzal nem értek egyet, hogy koszos bűnözőknek bármilyen, a benti életüket javító eszközt vagy szabályt alkalmazzanak.
Az uniós liberális szabályok helyett durva lágerek kellenének, ahonnan nem kerülnek ki bűnözők. Vajon az áldozatok hozzátartozói vagy maguk az áldozatok (kirabolt, megerőszakolt, stb.) is egyet értenek a kapcsolattartással vagy a társadalomba való visszaengedéssel?
papa.49
@vizinyuszi: Nem sokszor értek veled egyet de most TELJES MÉRTÉKBEN))))))))
verőce21
Azért remélem a wifi is elérhető lesz szegényeknek. :)
Csak az ortodox bolsevista szemlélet tartotta egyformán burzsujmasinának az illatszerlocsolót, a fényképezőgépet, a gégetükröt, a virágvázát és a fagylaltgépet!
Január
@verum: Szerzett jogot nagyon nehéz visszavonni. Kódolva a börtönlázadás.
verum
@papa.49: - én nem értek egyet most sem vizinyuszival.
Az emberséget ugyan nem ők érdemlik meg, de aki törvényes keretek között tud embertelen és törvénytelen lenni, azt mindig megvetem és az mindig csak bajt hoz.
Az ilyen embertelen és törvénytelen közegből kikerült emberből még veszélyesebb bűnöző lesz, mintha megtapasztalja, mit is jelent a törvény!
Mondjuk, a mobiltelefon szerintem is orbitális hiba.
human
Volt a tévében, hogy a rabok az utcán lévő rokonokkal egész jól tudnak karjelzésekkel kommunikálni. Nagyon találékonyak. Könnyen lehet, hogy telefonon keresztül is tudnak majd rejtett üzenetet közölni, amit vagy észlelnek a rendőrök vagy nem. Szóval nem tudom, hogy mennyire biztonságos megoldás ez.
1magyar
Azért a kint lévőknek, akik 73 ezer minimálbérért dolgoznak lassan világossá válik, hogy érdemesebb lesz a valós börtönben élni.
Gömblulus
Mobilt a raboknak, zseniális...:D :D :D Rég röhögtem ennyit...komolyan nem értem, miért kell újabb eszközt az ilyen emberek kezébe adni amiből fegyvert kovácsolhatnak. Vagy ez volna a cél?
wagabund
@vizinyuszi: 11.52..
egyetértenék, de már valaki feljebb megmondta a tutit...
...szerinte ezek készülnek a keserű jövőjükre, és már most bebiztosítják a jobb ellátást...

jelentem, ezt nem én találtam ki, de olyan jópofa...röhögnék, de nem merek...
papa.49
@verum: Alapjában véve avval értek egyet hogy MINEK A BÖRTÖNTÖLTELÉKNEK MOBIL TELEFON, meg vallom azt is hogy NE LEGYEN JOBB KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT A BEBÖRTÖNZÖTT CSIRKEFOGÓ, mint a kint élő ,,szabad polgár,, és itt e ponton azt mondom hogy az Unió is elmehet a sunyiba, ők dajkálják azt norvég szarházit aki 87 embert ölt meg, és néhány év múlva kiengedik, ez nem igazság, bűnhődjön meg a tetteiért!!!
De ne úgy hogy jobban él mint aki kint gürcöl, próbál megélni, gyermeket nevelni!!!
verum
@papa.49: Ha néhány év múlva kiengedik, nem mindegy, hogy milyen ember jön ki a börtönből.
És ismétlem, aki képes kegyetlenkedni, aki képes emberi körülmények megteremtésére és nem teszi, azt én mélyen megvetem, ugyanannyira, mint a bűnözőt.
Nem azt mondom, hogy jobb körülménye legyen, mint egy átlag polgárnak, de a minimum feltételek legyenek meg, mert emberekről van szó, akik visszajönnek a társadalomba. És ha beléjük ivódik, hogy nem a törvénytelenség a bűn, hanem a kiszolgáltatottság, akkor ennek megfelelően fog a zöm viselkedni.
Csak ismételni tudom, akinek a lelkivilága lehetővé teszi, hogy kiszolgáltatott rabbal igaztalan, kegyetlen és törvénytelen legyen, az rács mögé való.
És ezzel éppen hogy nem a bűnözőket védem!
papa.49
@verum: Én se azt mondom hogy kegyetlenkedjenek a rabokkal, csak semmi szükség ilyen olyan flancokra, mint a mobil, de mindenesetre érezze a delikvens, hogy nem üdülni, vagy továbbképzés céljából van a börtönben, nem megalázni kell a foglárnak a rabot (azt megteszi a többi rab) hanem azt tudatosítani benne hogy NEM KELL IDEKERÜLNI, szerintem ez volna a helyes út...Aki meg odakerült, VISELJE EL AMIT A TÁRSADALOM A BÍRÓ RÉVÉN RÁ KIMÉRT, oszt. jónapot !!!
qxy
Kell is nekik. én is adnák nekik. még szabad napot is. naná. hetente vagy nyólc napot. havonta meg mehetnének Ibizára is akár . Nem?elvégre azért vannak a börtönbe nem? Nyakon is vágnám azokat akik ezt egyáltalán kiagyalták.
Vagy meg kérdezném tőlük.Lehet hogy az ön gyermekét gázolta el és cserbe hagyta. Vagy ő volt aki agyon verte a nagyapját 10 ezer forintért. Na? adjunk neki mobilt? Ja. Vas lapáttal.
verum
@papa.49: a büntetés módja nem csak abból áll, hogy rossz körülményei legyenek, hanem abból is, sőt főleg abból, hogy akkor legyen neki rossz, ha rosszat tett. A mobilról már én is írtam, hogy nagyon nem helyeslem.
De ettől még emberi körülményeket kellene teremteni. Persze, az anyagi lehetőségekhez képest.
Tisztán tartani a cellákat, egyéb helyiségeket lehetne rendszeres takaríttatással, amit az elítéltek végeznek.
Én a munkaterápiában hiszek. Azt megszerettetni kellene, megszokottá tenni és nem értelmetlen kegyetlenkedések és rossz körülmények létrehozásával.
Vizinyuszi meg azt mondja, az elítéltekre ne vonatkozzon semmi a jogból és a törvényből és a körülményeik mesterségesen legyenek rosszak.
Ez megfelelő lelkivilágra vall, ami nem sokban különbözik, ha egyáltalán különbözik az elítéltekétől. Ők is csak a saját érdekeiket nézik mások ROVÁSÁRA. És ezt követni, nem más, mint bűnözővé tenni egy országot.
Manhattan
Nem másról van szó, csak egy újabb korrupciógyanús ügyletről. Állami szintre emelve. Ugyanis 20 ezer mobilt akarnak beszerezni 42 milliárdért. Darabját 2,1 millió Ft-ért. S még állítólag ezek a mobilok le is lesznek "butítva". Óriási! ( A HÍR TV közli ezeket az adatokat.)
Sziszifusz
Kinek áll érdekében a rabokat telefonnal ellátni ? Kinek lesz ebből haszna ?
A hírekben 42 milliárd forintos kiadásról van szó. A 20 ezer fős fogvatartotti létszámot figyelembe véve, fejenként több mint 2 millió forintba kerül. Ilyen gazdag ez az ország ?
Ez a dolog is messziről bűzlik a korrupció szagától.
verum
@Sziszifusz: - "nemzeti" mobiltelefon raboknak.
kakaósbögre
én inkább nem mondok semmit ez még jól jöhet. :)
vizinyuszi
Fizethetjük a beszerzést, a számlát, azért, hogy a bűnöző selejt jobban érezze magát!
Elképesztő!
De fizetik az áldozatok és a családtagjaik is.
Mézike
baxki! Vannak olyan iskolák ahol 50 gyerekre jut egy számítógép, Vannak olyan körházak ahol elavult, lelassult gépekkel dolgoznak...
Az nem uniós előírás hogy a gyerekeknek , betegeknek , dolgozó embereknek mi jár?
Dehogynem A pofánk az járhat!
Lepényleső
Ha lesz nő,meg pia is,akkor sokaknak benn jobb lesz.
sentinel216
Egy szociális munkás munkakörben 15 éve dolgozó hölgy 29 azaz bruttó 29 Forint béremelést kapott. A gyilkosoknak, erőszakolóknak meg mobiltelefon. Valaki a vezír környezetéből ráakadt egy ilyen EU -s lehetőségre. Nosza mutyizzuk meg a dolgot!
A többszörös erőszakért ülő elítélt felhívja hajnalban az őt elítélő bírónőt, hogy mi van rajtad husi?
gallja
@Manhattan: "20 ezer mobilt akarnak beszerezni 42 milliárdért. Darabját 2,1 millió Ft-ért."

Abba lehet hagyni a rémhírterjesztést! Nem mindegy, hogy mire fekszel: nedves kőre vagy kedves nőre!
Elírták a büntetés-végrehajtás honlapján a beszerzési árat, nem 42 milliárd forintba, hanem 42 millióba került a 20 ezer mobiltelefon, amit az elítéltek rendelkezésére bocsát az állam.
vs.hu/gazdasag/osszes/megvan-a-magyarazat-a-raboknak-vett-mobiltelefonok-brutalis-arara1-0803
Avokado
Az a helyzet,hogy az életfogytiglani bőrtönbűntetést kapott elitélt,mivel gyilkolt,halálbüntetést érdemelne! 12 EURÓPAI országnál élnek a halálbüntetés jogával+! Ők ha jó magaviseletűek-márpedig azok,hiszen ki akarnak jutni!- előbb szabadulnak,s élhetnek a bosszú átkával,újra gyilkolni De hogy most még mobil-telefonjuk is legyen!!! Az mindennek a teteje!!!
Szeparepa
Rendszeres telefonálási joga mindig is volt a raboknak... havi nem tudom hány 2-3 telefonáláshoz joga van, ahogy a látogatáshoz is, meg az emberi alapjogokhoz is stb stb
Namost nem tökmindegy, hogy a közös telefonoknál állnak sorban, vagy van egy rendszeresített, lekorlátozott mobiljuk, amin ugyanúgy, csak annyit beszélhet és azzal, amit engedélyeznek és a jog biztosít számára..?
kkalman
Mobil telefont az elítélteknek! Meg thai masszázst jakuzzival, fehér ruhás szűzlányokkal, és állandó kimaradási lehetőséggel. :-))) Plusz, mint a híradóban mondták, az előzetesben levőknek is jár a mobiltelefon.
Aki meg a rácsokon kívül "ragadt, mert annyira >hülye
Lackó50
Egyértelműen egy óriási nagy biznisz. A telefon gyártók és szolgáltatók lobbizták ki az EU-nál, mert már a piacot elárasztották és újabb piacot kellett keresni. Gondolom, hogy azoknak a zsebébe is csurrant cseppent valami pici a zsebbe, akik ezt a rendeletet meghozták. EU-s szintem ez már több milliárdos üzlet, amit állami költségvetésből lehet elvonni, mert a fogvatartottak sajnos nem keresnek annyit, hogy ezt megvásárolják.
A másik érdekes pont, hogy
"elvileg a raboknak nincs lehetőségük manipulálni a telefon képességeit."
A hívható számok nincsenek beleégetve, ezt egy szoftver segítségével teszik bele. Mivel nem szedhető szét, kell hogy legyen egy csatlakozó rajta, ahol a hívható számokat bele teszik. A bűnözők nem hülye gyerekek. Meg fogják találni a módját, hogy lehet ezt manipulálni. Ennél komolyabb problémát is megoldottak már. A kórházba az ápolónő pedig elképesztően magas BRUTTÓ 209 Ft-os bérpótlékot kapott ! Ebből még a telefon számláját se tudja kifizetni. Pedig semmit nem követett el, azon kívül, hogy naponta harcol emberek életének a megmentéséért. Na de ilyen világban élünk, ahol a bűnözőknek több joguk van, mint azoknak, akik becsülettel végig dolgoznak egy életet. Lassan vonzóvá válik a bűnözés, mert jobb ellátást kapok, mint egy közmunkás. Nincs lakbér, villanyszámla, ... stb. teljes ellátás és ha beperelem a börtönt még több milliós kárpótlást is kapok. Jobban járok ha elkapnak, mint ha sikerülne a bankrablás, mert ott nem biztos, hogy akkora lesz a bevételem.
vadsanca
Luxus-börtön. Lehet, hogy megéri bünözni? Tényleg ennyi mindenre van joga egy elitéltnek?
A civil embereknek miért nincs? Ez egyszerűen BESZARÁS!!!
Nagyon sok minden másként van az unióban, ami a civil lakosságnak kedvezne hazánkban. Arról miért feletkeznek meg? Lehet, hogy azokat olcsobban megúsznánk!?
Emlékeztek a HOFI-ra? Még annó azt mondta, hogy a rossz begyűrüzik hazánkba, a jó pedig valamiért megáll. ( Ha nem pontos az idézet, elnézést mindenkitől! ) Ez volt a szociban. Valójában akkor mi is változott ezen a téren?
verőce21
Valami kis IMF-hitelt is kellene felvenni, hogy megfelelő komfortot biztosítsunk a raboknak?
lampa laz
@verőce21: csitt, mert még meghallja valamelyik
eszegfu
Eltekintve 1-2 technikai problémától (ki fizeti a telefon feltöltését, vagy az előfizetési diját) nyilván nem "okos" telefont kapnak vagy vesznek, azt gondolom talán ez lesz az egyedüli "luxus" a börtönben. (3 emeletes ágyakon 1 zárkában 30 ember van, a WC öntött vasból készült, függőnnyel eltakarva, mellette az étkező asztal... ez minden, csak nem luxus!) Azt meg végképpen nem szabad elfelejteni, hogy nemcsak erőszakos büncselekményekért vannak börtönben: Lehet akár sulyos közlekedési baleset okozásáért, lopásért, csalásért is ülni. A kapcsolattartás a családdal igenis fontos, akár a havi 1 levél, telefon, vagy látogatás formájában. Igy az 1 "hülyeségért" a börtön után még van remény, hogy visszailleszkedik a hétköznapi életbe. Nem tudom viszont megitélni, hogy a mobil használata célszerübb, mint egy vezetékes telefon, vagy a levél...a fogvatartottaknak mindenképpen "kényelmesebb" lenne.
pistapapa
A börtönlakóknak munka kell. Olyan munka,amivel megtermelik az ellátásuk költségeit,elveszi a kedvüket a bűnözéstől és hasznot jelent az országnak. Ez menne telefon nélkül is,csupán JOBBIK kell hozzá.
vizinyuszi
@papa.49: Sajnálom, hogy ritkán értesz velem egyet, annak viszont örülök, hogy legalább ebben egy véleményen vagyunk.
vizinyuszi
vera:

És mennyivel jobb törvényes keretek között eltartani, kedvezményeket biztosítani bűnözőknek, valamint rengeteg bűnözőt visszaesővé tenni. Hát persze, hogy ez a tuti.
A társadalomnak nincs szüksége ilyen figurákra.
wagabund
@eszegfu: 7.32..
olvasom együttérző soraid...azért a fehérgallérosok, értelmiségiek nem azok akik körbekenik a cella falát...ők máshol vannak lhelyezve, talán jobb körülmények között...
persze a telefon mindenkinek jár..
JAJMÁR
És? A képviselőknek is fizetjük a mobilját. Gondolom nekik is főleg azért, hogy tartsák a kapcsolatot a külvilággal.
Lehet, hogy ehhez rács mögé kell vonulni?.
eszegfu
@wagabund: 8:57 Te csak gondolod, hogy "bünök" szerint vannak jobb körülmények között elhelyezve... sajnos "elsőkézből" tudom a rokonságból. Egy gyerekgyilkos napi 1 szál cigiért mosta a lopásért elitélt szennyesét. Lehet, hogy "együttérzést" sugaltak a soraim, pedig inkább csak az elitéltek és családjuk szemszögéből próbáltam hozzászólni.
eszegfu
@pistapapa: 8:35 Mégis milyen munkára gondolsz? A "kinti" embereknek is csak a közmunka jut. Mi a jó fenét tudna megoldani ezen a Jobbik?! Talán csak a "szájtépést"!
wagabund
@eszegfu: te szépen szoktál mindenről,mindenkiről írni, így értettem.

ha sitten lennék, lehet, hogy én is mosnék egy szál cigiért..minden előordulhat, és annak az ellenkezője is..
eszegfu
@wagabund: Na látod! Ezt pont nem gondoltam, hogy ennyire "nyitott könyv" vagyok a hsz-immel! Utolsó mondatodhoz annyit: ha még valaki nem "próbálta" meg sem a börtönt, sem családtagként feldolgozni ezt a helyzetet, annak csak elképzelése van, a valóság pedig sokkal szörnyübb. Ezt csak ahhoz tudnám hasonlitani, hogy amikor a családnak kell feldolgoznia az elhunyt elvesztését...Azzal együtt, hogy nézetem szerint, ha valaki törvényellenest tesz, annak bizony vállalnia kell a következményeit is.
sentinel216
Hová lesz a világ! A rendőröknek, biztonsági őröknek, börtönőröknek szolgálatba lépéskor le kell adniuk a mobiltelefonjukat, a náluk lévő nagyobb pénzösszeget.
Látszik,hogy bűnözők irányítják a világot, kedveznek a kollégáknak. Megáll az ész!
vizinyuszi
@sentinel216: Bizony fő a humánum, az együttérzés! Éljen az EU!
Legközelebb lőfegyvert kapnak?
Ticsi
Kapcsolattartás a hozzátartozókkal: akinek esetleg a "kedves" elítélt megölte a hozzátartozóját az hogyan tartja a kapcsokatot az elhunyttal??? Annak az embernek is vannak/voltak jogai! Azért nem minden rabnak engedélyeznèm ezt a telefonosdis dolgot. Gyilkosok, erőszakolók, pedofilok főljetek a levetekben, hogy mi lehet otthon a családdal...
Mézike
@vizinyuszi: Na persze! Mert ha mobilt kapnak + minden egyebet akkor nem esnek vissza mi?
vadsanca
@eszegfu: A közlekedési balesetet emelném ki a gondolatodból. Ebben egyetértek. De mi van akkor, ha egy figyelmetlen és lusta kerékpáros átsuhan (mindenféle körültekintés nélkül) a zebrán ami a gyalogosoknak van fenntartva? Tudomásom szerint a kerékpárt tolni kellene a zebrán. Már volt "szerencsém" ezt megtapasztalni. Miután átengedtem a gyalogost és már elindultam az autóval egyszer csak a semmiből élém termett egy fiatal lány a kerékpárjával aki kb.25-30km/h-val haladt. Szerencsére nem történt semmi a nagy ilyedségen kívűl. Ennek ellenére még Ő volt felháborodva. Mi van ha tragédiába torkollik az esemény? Ki a felelős?
Ezt csak azért említettem meg, mert az "elkövetők" lehetnek áldozatok is. E tekintetben lehetne szelektálni az elitélteket.
Aki lop, csal, garázdálkodik esetleg gyilkol annak miért is járna ez a lehetőség? Talán nem tetszik a kinti élet?
Eleve nem kellene ilyen kényelmi szempontokon gondolkodni az "okosoknak", ha szigorúbbak lennének a büntetési tételek. Pl. "A Csontbrigád"-hoz hasonlóan töltenék idejüket a rabok.
eszegfu
@vadsanca: 23:42 Véleményedet elfogadom. Azt azért Neked is be kellene látnod, hogy nem egyforma sulyu a "lop, csal" és a "garázdálkodó, esetleg gyilkoló" elkövető. Pl. a gyermekekkel való bármilyen bünelkövetőt maguk a fogvatartottak is "leckéztetik", kiközösitik. Ahogy irtad: valóban "e tekintetben lehetne szelektálni az elitélteket", de a valóságban ez nem igy van. Nem akarok én Veled sem vitázni...csupán az elitéltek benti életét ismerem, és én ebben az egyetlen valódi luxusnak a mobilt látom. Azt meg fogadd el tőlem, hogy ha ezeknek az embereknek nincs kapcsolata a családjával, akkor szabadulásuk után nem képesek egy "normális" élet kezdéséhez. Ha a hozzátartozók nem támogatják (főleg lelkileg), nincsenek mellette, akkor "elvesznek", visszajutnak ujra a börtönbe. Ami azt is jelentheti, hogy egy idő után egyre több "massziv" bünözők élne környezetünkben. Sem a társadalom, sem az egyén számára ez nem lehet jó. Sajnos szerintem a börtön nem "nevel", csupán elzár, mintegy "megőrző", ez -- ha már előtte elmulasztották -- mindenképpen a család feladata. Végezetül a mobilról...azt nem tudom eldönteni, hogy ez a jó eszköz (esetleg a régi gyakorlat szerinti vezetékes telefon, vagy levél) a kapcsolattartásra, csak azt tudom: fontos kapcsolatban lenni, maradni az elitéltekkel.
1magyar
Nagyon el kellene különíteni a véletlen balesetek és a tampont lopókat a gyilkosoktól,pedofiloktól - bár én az utóbbilakt gondolkodás nélkül lelőném.
vizinyuszi
@Mézike: Persze, hogy nem, sőt minta polgárokká válnak. xd
vizinyuszi
A különböző bűncselekmények valóban nem egyforma megítélés alá esnek, de ennek nincs jelentősége. A bűnöző az bűnöző, melynek nincs helye a társadalomban.
Nincs jelentősége annak sem, ha nincs kapcsolata a családdal: ezen a bűncselekmény elkövetése előtt gondolkodott volna!
A bűncselekmények és bűnözők eltakarítására kiváló módszer a durva kényszermunkatábor.
Ha bekerül egy olyan helyre, ahol még a bliccelésért 6 hónapra lecsukott figurának is 20% esélye van az életben maradásra, akkor a bűnözés mértéke durván lecsökken.
Most sincsenek sokan kb. 18-20000 fogvatartott van, melyhez ha hozzáadjuk a szabadlábon lévőket, még akkor sem mondható nagynak a létszám az összlakossághoz viszonyítva.
(A cigányokat most hagyjuk, náluk más módszerre lenne szükség.) Tehát adott esetben ez az amúgy sem jelentős létszám gyakorlatilag elfogyna. Amelyik pedig nem a lágerben rohadna el, de elfogásra sem kerülne, nos azok a figurák külföldre települnének.

A lényeg: a bűnözőkkel nem harcolni kell, hanem meg kell szabadulni tőlük. Ezzel szemben liberális, humánus eszközöket, szabályokat vezetünk be, amely nem szolgálja a társadalom érdekeit.
eszegfu
@vizinyuszi: 8:59 Elég radikális ebben is a felfogásod, de nyilván ilyen a habitusod is. Csupán az a kérdésem, akkor is ezt gondolnád, ha a gyerekedről lenne szó és Te anya lennél
(tudom, hogy Te is apuka vagy, akik a gyermekükhöz egészen másképp kötődnek, mint az anyjuk)?
vizinyuszi
A mi lenne ha c. történet most sem játszik, most is maradjunk a tényeknél.
cirip
@eszegfu: A kapcsolattartás nem egyenlő a jó útra téréssel. Nekem is vannak ismereteim, tapasztalaim e téren. A családi háttér nem változik. Ám mint minden téren, itt sem ehet általánosítani. Hisz a legjobb családból is kerülhet ki bűnöző (pl.: pszichológát oktató főiskolai tanár anya és szintén értelmiségi apa gyereke 16 éves korában benzinkutat rabol...) Ez nem ugyanaz , mint egy generációkon át a bűnözést, mint életformát megélő család.
Viszont nem lehetne szelektálni a börtönben, hogy ki kap telefont és ki nem: el tudom képzelni, milyen következményekkel járna az elítéltek között!
vizinyuszi
@cirip: Mivel az ember választhat, számomra nincs különbség az életvitelszerűen és alkalmilag bűnbe esettek között.
eszegfu
@cirip: Ez igaz, hogy nem egyenlő a kapcsolattartás a jó utra téréssel! Én egy esélynek tartom, amit szerintem mindenkinek meg kell adni. Abban is egyetértek, hogy a családi háttér nem változik...és mégis a "bünöző" jó utra tér... ilyen is van. Tulajdonképpen nincs 2 egyforma eset még akkor sem, ha u.azt követik el. Azt gondolom alapvetően egyetértünk.
eszegfu
@vizinyuszi: 9:50 Nyugodtan ird meg, ha nem akarsz velem társalogni...akkor elkerüllek...
verőce21
@lampa laz: (06:16) Ezek meghallhatják, irreleváns számukra. Nem balliberális idióták, akiknek mindenre az IMF-hitel a gyógyszer.
Mézike
@vizinyuszi: Ja ! Így már értem...:-)
sentinel216
@vadsanca: Csontbrigád? A rovott múltúak, akiknek mobiltelefonjuk van. :-)
verőce21
@lampa laz: Azt már korábban nem szerettük...
vadsanca
@eszegfu: Van igazság a gondolatodban! De előszőr meg kéne tanulni "számolni"! Talán akkor nem kerülne az elzárásra sor és nem kellene kedvezményeket adni az elitélteknek.
A pedofilizmus felér egy gyermek gyilkossággal. Véleményem szerint ezek az emberek a szexuális visszamaradottság miatt lettek azok. Ezalatt azt értem, hogy fiatal kamaszkorukban nem jutottak hetero szexuális élményhez, így felnőtt korban hiányzik ez az "élmény" amit pótolni szeretnének. De ez már bűncselekmény és elitélendő!!! Amíg az elkövető agyában ez nem normalizálódik, addig ez bármikor előfordulhat.
Azt viszont nem tudom még eldönteni, hogy mi lehet a kiváltó ok az azonos nemű pedofilokál. De biztos, hogy az egész dolog normál ésszel felfoghatatlan!
Egy kérdés. Mi van azokkal a hozzátartozókkal akiknél történt ilyen eset? Esetleg szóba áll még az elitéltel?
A Csontbrigádot hoztam fel példaként, de engem sem a BV nevelt -mint sokunkat- meg a civiléletre. Miért is kellerre nevelni a fogvatartottakat? Talán még sajnáljam is Öket amikor kiszabadulnak? Igazából az kell az elitéltnek, hogy megtörjön, akkor észhez tér. Kár annyi energiát beleölni a javításukra!
csa-csa
még mit nem kap ez a tetves csűrhe??!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.