Megalakult a Mindennapos Éneklés Bizottsága, a csütörtökön létrejött munkacsoport a mindennapos éneklés megújítását tűzte célul – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-t.

A közlemény szerint a testület a következő időszakban szakmai javaslatot tesz arra, hogy az iskolai kórusok "védett időben" énekelhessenek; felmérést készít arról, mikor és milyen erőforrások bevonásával válik elérhetővé, hogy az ének-zene tárgyat csak szaktanár taníthassa az iskolákban.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra is felkérte a bizottságot, hogy a köznevelésért felelős államtitkársággal közösen dolgozzák ki a Klebelsberg Ösztöndíj Program ének-zene tanári kategóriáját. A tárcavezető jelezte: annak érdekében, hogy minden iskolában legyen iskolai kórus, a tárca a következő időszakban pályázatot ír ki új iskolai kórusok alakítására, valamint a működő kórusok segítésére, fejlesztésére.

A Kodály Zoltánné, valamint Mindszenty Zsuzsánna, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) elnöke, Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke, Vigh Andrea egyetemi tanár, a Zeneakadémia rektora, Nemes László, a Kodály Intézet vezetője és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester részvételével ülésező testület tiszteletbeli elnökévé – Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára – Kodály Zoltánnét, a bizottság operatív vezetőjévé pedig Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt választották meg.

Mindszenty Zsuzsánna augusztus elején az MTI-nek azt mondta, kétéves munkatervet dolgoz ki a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA a mindennapos éneklés megvalósítására. Nyilatkozata szerint ez nem feltétlenül jelent óraszám-növekedést, bár ahogyan az elmúlt években bizonyos osztályokban bevezették a heti két énekórát, reménykednek, hogy ez a felsősök számára is általánossá válhat.

Kiemelte: a mindennapos éneklés programja tartalmazza majd a tanárképzés, valamint a tanári továbbképzések tartalmi megújítását és megfelelő énekes segédanyag kidolgozását. Olyan zenei anyagokat szeretnének a tanárok kezébe adni, amelyeket bármilyen korosztálynak, rövid idő alatt, könnyen meg lehet tanítani, amelyek sikerélményt és örömöt adnak az együtt éneklőknek – ismertette.”.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
levarosbukta
Szerintem ezen a bizottsági tagok röhögnek a legjobban.
Rózsika Hatházi
Vazzeg! Csípjen meg valaki! Ez most komoly? Ez a legfontosabb? Az, hogy a kölyök analfabuta marad, az nem érdekes? Csak danolni tudjon? És, szolmizálni? Do, lá, re, la, dó.
Ezért meg elviszik valuta üzérkedésért.
Megaszondja: védett időben. Az mi? Mert az én fiatalabb koromban az volt, hogy az 50 év felettiek védett korban voltak és nem lehetett csak úgy lapátra tenni őket. A védett idő, milyen idő? Már az idő múlása ellen is szabadságharcot kell vívni? Noooormáááális?
papa.49
Páter te már teljesen hülye vagy, a hazugiviccsal együtt)))))))))))
dr. prédikátor
Na szóval! ha egész nap danászunk akkor minden jó lesz?? nem lesznek éhes gyerekek,munkanélküliek,hajléktalanok???!!!Úgy látszik Isten nem szeret minket hogy ilyen idiótákat ültet a nyakunkba!!!
nyanya001
Mennyi jutalmat markolt fel ennek a baromságnak a kiagyalója ?
Én már besírok a sok idióta ötleten !
Toby
Lesz még Hangjegy Politikai Társulat, aztán Friss Levegő Bizottság, naná, hogy közpengőkből !
Toby
Ja és persze, ide azokat nyomják be, akik nem érezték a konda működő reformját, pedig kondatagok !
zöldszem
Utáltuk a Kádár rendszert.
Nesze nekünk Rákosi rendszer.
Gondoltuk volna ezt '89-ben?
Valóban ezt szerettük volna??
Milyen dalokat tanítanak?
Mennek majd közmunkára, közben keserédes irredenta nótákat dalolgatva seprik az utcát?
amaramaistanna
Ezeket még az sem zavarja,hogy a fél világ rajtunk röhög,joggal.Hát énekeljük el nekik,hátha úgy megértik.
hetöndöe
Rákosi pajtás sírva könyörögne a receptért.:-)
eugen4402
Tessék mondani, madrigálokat is szabad énekelni, vagy csak csasztuskákat...?
Clavigo
Még eldöntöm,,,,,Sírva röhögjek,,vagy röhögve sírjak.
soljanka
Na valami végre valami üdítő hír!
Rég röhögtem ekkorát, pedig minden nap kabaré, amit ezek művelnek.
simmering73
@Horizont: Áldom a szerencsémet, hogy a boldog békeidőkben lehettem iskolás.
Jankó123
Hétköznapos bizottságosdi?
Gondolom, jó tiszteletdíjjal jár a bizottsági tagság.
Különben lenne rá igény!

-Eddig miért hagyták, hogy sivár életünket e nélkül éljük?
Köszönjük néktek jótevőink!
:-)))
zöldszem
@Jankó123: Az én ajkamról már ellopták a nótát...
glorianna
Remélem, a bizottság majd eldalolja ingyért, hogy mire jutott - és addig sem vesz fel semmilyen juttatást ezért a rendkívül fontos bizottságosdiért. Mert ahhoz nem elég jó tréfa ez, hogy még fizessünk is érte...
papa.49
@glorianna: De szívesen ,,elhúznám a nótájukat,,)))))))))))
papa.49
@kakaósbögre: Annál is rosszabb ezt egészségesen, a teljes tudati állapotukban művelik, remélem az elszámolásnál nem hivatkoznak holmi ,,tudatmódosított állapotra,, ha igen azt SÚLYOSBÍTÓ KÖRÜLMÉNYKÉNT kell értékelni))))))))))
Jankó123
@zöldszem: Szerintem nem csak a nótát fújták meg. Annál sokkal többet.
Jankó123
@lampa laz: "NER közepén állok,
Körbe vesznek jó barátok
Körbe vesznek jó barátok
és rosszak!"
-Vagy, valami ilyesmi.
:-)))
Jankó123
@zöldszem: :-D :-D :-D

Lopni! Megyünk lopni!
Mert senki nem szól ránk!

De nekik nagyon menni sem kell, mert helybe megy a lopnivaló!
:-)))
human
Valakiknek nagyon kellett valami jól fizető állás. Sok az egyre éhesebb fideszes száj. Valamivel be kell tömni őket.
Schmitt Plagibá meg valami asztalterítő mozgalomnak is adományozott többek közt az X milliós adománykeretéből (ez nem az ő pénze, ezt mi adjuk, hogy annak adja akinek akarja). Ámultam is rajta, hogy van olyan egyesület, ami azzal foglalkozik, hogy a kanál hány centire kerüljön a tányértól. Biztos a tagok olyan szegények, hogy rá is szorulnak a támogatásra.
Desischado
Komolyan nem tudom, hogy sírjak e, vagy nevessek? Mit fognak még ezek az agyalágyultak kitalálni?! Zsíros hereverő állások, közpénzből, mi?! Majd dalolunk, és dalolással fizetjük be a számlákat, vesszük meg a gyógyszert, és az ennivalót! Vagy az éhség ellen is jó a dalolás? A gyerekek majd dalolnak tanulás helyett! Istenkém, ha létezel, szabadíts meg minket ettől a csürhétől! Ez tényleg Abszurdisztán a javából!
kkalman
Semmi gond. Csak szóljanak, melyik termet kell kiüríteni, megyek, énekelek, s hanyatt-homlok menekülnek onnan az emberek.
Idióta f@ßkalapok!
papa.49
A vége nehogy az legyen hogy kötelezően énekelni kelljen ,,A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke, mi kommunista ifjak indulunk, mert bennünk apáink reménye,, ))))
mate03
@papa.49! Nem tudom eldönteni,hogy sírjak,vagy nevessek! Az iskolákban már minden,megvan! Úgyhogy már csak a dalárdák hiányoztak:, Azért arra kíváncsi lennék hogy hány mondvacsinált állást,kreálnak,erre az ökörségre!? A gyerekek már így is túl vannak terhelve! Nekik már csak a mindennapos kórus éneklés hiányzott!
papa.49
@mate03: Ez barátom a ,,lázas semmittevés,, iskolapéldája, ez az amit világéletemben a legjobban utáltam mindig))))))))))
magyarbakancs
Ez olyan hír,hogy nem is lehet bosszankodni rajta .
Olyan igazi nagy,nagy magyar baromság.
magyarbakancs
Azt mondta Orbán úr ,hogy olcsóbb állam lesz ha ö kerül hatalomra.
Az államtitkárságok,bizottságok úgy szaporodnak mint tetű a var alatt.
karma1
Szoval talaltak 6 ehezot, (marmint : PENZRE ehezot), aki bizottsagot alakit, 2 evre mar be is biztositva magat.
A munkajuk ugy kezdodik, hogy - ha hoppalt nem szamitjuk, mert annak mar kell, hogy legyen- 6 darab legdragabb szolgalati autot vesznek, 6 db PC-t, (legdragabbat persze), valamint meregdraga irodat a belvarosban, es mar kezdodhet is az "ereszd el a hajamat"...

Tessek mondani, csasztuska is lesz?
papa.49
@karma1: Ha sokáig maradnak még a fiúk akkor az is lesz))))))
micfild
@Mobil123: én is éppen ezt akartam belinkelni.

Remélem a gyerekeim nem mostanában fognak unoka-csinálásba... hanem majd nyugodtabb körülmények között... amikor végre elsöpörjük ezt a bandát...
nem szeretném ha nekik is ezt kéne énekelni... amit anno nekünk. :-(
Lepényleső
Tulajdonképp a nóták adottak,csak vezér nevet kell lecserélni az aktuálisra. Az alfar karban-
tartóknak kotta nélkül is bizonyára megy még,hisz ezek akkor is azok voltak,amik ma.
Vizual
hehe. Hát ha van egy kis állami pálinka ...talán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.