Januártól tilos láncra verve kutyát tartani - írja a Délmagyar.

Már a 2012-es állatvédelmi törvényt módosító kormányrendelettel is jelentősen szigorodtak a kutya- és egyéb állattartás szabályai, a 2016-tól életbe lépő rendelkezések szerint viszont egyáltalán nem lehet tartósan kiláncolni egy kutyát.

A láncon tartott kutya frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények között él, amitől agresszívvá válhat - mondta a portálnak Keller Zoltán kutyakiképző.

Januártól tilos lesz kutyát láncon tartani

Szerinte két esetben szokás láncot alkalmazni: ha nincs vagy nem megfelelő a kerítés, vagy ha a gazda nem akar foglalkozni a kutyával, csak riasztóként használja.

Egyik indok sem elfogadható, az állatok ugyanis szenvednek a láncon. A kutyakiképző szerint ma Magyarországon több tízezer kutya él így.

Keller szerint nem fog érdemi változást hozni a szabályozás, hiszen a törvény miatt nem lesz több kerítés vidéken, de közben bűncselekményt fog elkövetni az, aki tartósan láncon tartja a kutyáját. Hogy mit jelent a tartós láncon tartás, és ezt hogyan állapítják meg, arról nem szól a kormányrendelet.

172 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A folyamatos láncon tartás tényleg nem tesz jót a kutyának. De aki még nem gyalogolt vagy biciklizett tanyasi területeken az nem tudja milyen jó, ha meg van kötve az az 50 kilós jószág. Elég kellemetlen mikor biciklizel, a kutya persze dühöng a kerítés mögött és egyszer csak elfogy a kerítés ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Az hogy én otthon a zárt udvaron hogyan tartom a saját kutyámat, ne legyen már törvénykezés tárgya, sokkal inkább azokat kell büntetni akik a társadalmat tartják láncon, pl. fütyisz, hazugovics!!! Jöhet a hatalom hogy engedjem el a kutyát, de amit kap az is az övé lesz, mert a kaukázusi kurvára gyűlöli, akire ráküldöm, és egyetlen kis pisszenésre indul!!!
Egyébként meg nincs megkötve, csak ha valaki jön hozzánk...
papa.49
Viszont volna néhány akit ma is szívesen láncra vernék, és addig tartanám úgy őket míg a lánc elrohad)))))))))))
Hofipisti
A 2012. évi állatvédelmi törvényt kormányrendelettel lehet módosítani?
Még jó, hogy Magyarország jogállam.
Csizmás Kond
Nálunk is láncon van, akinek nem tetszik jöjjön és engedje el.
1magyar
Én minden kutyát sajnálok amelyiket láncon tartják. Ezek olyanok mintha a gyereket tartanák láncon.Nem tudnak mozogni. Még emésztésük sincs rendben.
Tetszik a törvény, csak nem ellenőrzik az a baj.
verum
@papa.49: - - most viszont abszolute egyet nem értés forog fenn!
Az állatkínzás nem ok. saját négy fal között sem, mint ahogy a családtagok verése, kínzása sem.
A kutya élőlény és nem a ház tartozéka. Észlény, szüksége van mozgásra, feladatra.
Tudod, a terápiás kutyák, a mentőkutyák, a rendőrkutyák nem egy más faj, ők is kutyák. Annyiban különbözik a te saját kertben tartottadnál, hogy más gazdája van!
Ha nincs biztos kerítésed, ha nincs időd, vagy ciki egy kutyát naponta rendszeresen megsétáltatni, foglalkozni vele, nem kell kutyát tartanod, mert nem kötelező. Nem jogosít fel a saját kert, a saját négy fal állatkínzásra. Mert bizony, a láncon tartás állatkínzás egy észlénynek!
lh3.googleusercontent.com/-jZb5xD0woXg/UkrtoE8fzAI/AAAAAAAAD_A/o6nHFkWnYHU/s640-Ic42/blogba.gif
Fradigege
Volt egy kollégám. Amíg melózott a kertben el voltak lánc nélkül a kutyák. Egyszercsak haza rendelték, hogy a kutyái garázdálkodnak az utcában. Kinyomultak a kerítés alatt-mellett. Volt is nagy riadalom, futkározás. Ha pedig a kutya eseményt alakít, akkor a gazdi felel érte. Például széttép egy másik kutyust vagy gyerekeket, esetleg halálos balesetet okoz. Akkor mi van? Ha nincs otthon a gazdi, mert az könnyen előfordul, akkor ne tartson kutyát? A házért pedig imádkozzunk, hogy csak a zöldségeket nyúlják le egyes betolakodók a kert végéből. Javaslom mészáros&mészáros-t, hogy országosan minden szegény kutyásnak építsen rendes kerítést. Futja neki rá. Egyszer jótékonykodhatna eu-s lóvéjából. Visszacsúrgat, de most nem a zsíros morénak. Ámen.
verum
@Csizmás Kond: - látod, rólad fel is tételezem, hogy láncon tartasz észlényt!
Jóléti jogállamból páros lábbal rúgnának ki!
verum
@Fradigege: - igen, ha nincs biztos kerítés, ha nem foglalkoznak vele, akkor ne tartson kutyát! Nem kötelező a kutyatartás, tudtad?
Minek az ilyen embernek kutya, mire kell neki?
1magyar
Kerítést, kennelt kell építeni neki! Na meg persze jól szigetelt kutyaházat.
nemkati
Meg fognak szaporodni a vak komondor támadások.
1magyar
@nemkati: Nagyobb testű kutyákra kell jobban vigyázni, mert attól félnek. Ezt megérzi a kutya és akkor lehet, hogy hülyeséget csinál. A gazda felelőssége mindenképpen megmarad.
Kerítés jó minőségű és a póráz ha közterületre viszi.
verum
@1magyar: - és mindenekelőtt foglalkozás. Kutyakiképző tanácsát,segítségét is jó kérni.
verum
@nemkati: a vak komondor-féle támadás éppenhogy nem a kutyákkal kapcsolatos veszély, hanem a részeg disznókkal!
1magyar
@verum: Ez az a felelős kutyatartás. Tényleg nem kötelező senkinek.
1magyar
A cikket elolvasva, bizony feltételhez kellene kötni a kutyatartást, de én a gyerekszülést is ahhoz kötném.
A felelős gyerektartást is szorgalmaznám. Minden hülye szülhet és a legnagyobb baj, hogy nevelhet is gyereket.
human
@1magyar: És mégis ezt hogy gondoltad? Jön a levél, hogy ön nem szülhet? Vagy sterilizálni kell? De az műtétet jelent. És ha javul az életkörülmény, mert elvált a trógertől és rendeződött az élete, akkor újabb műtét kell, hogy gyereket szülhessen?
human
A folyamatos láncon tartás tényleg nem tesz jót a kutyának. De aki még nem gyalogolt vagy biciklizett tanyasi területeken az nem tudja milyen jó, ha meg van kötve az az 50 kilós jószág. Elég kellemetlen mikor biciklizel, a kutya persze dühöng a kerítés mögött és egyszer csak elfogy a kerítés ...
Fradigege
@verum: Volt kerítése a kollégámnak. Rendesen tartotta őket. Hiba mindig becsúszhat. Akkor viszont viszi a balhét a gazdája. Tilos akváriumot tartani. Vagy tyúkokat összezárva. A tyúkok hajlamosak a kannibalizmusra. Nem tudom. Eddig megfelelő hosszúságú lánc meg volt engedve. Akkor marad a bőrszíj. Csak ne lánc legyen. Ezt veszem ki ebből.
Toby
A "politikus" nevű bűnözőkre is vonatkozik a rendelet ?
Fradigege
@Fradigege: Ott a lánc. Biztos valamelyik norvég bálnaaprító véres kutyája. A jegesmedve túlélte a találkozást.
verum
@human: - mondjuk te hogy oldanád meg annak a szülőnek, aki a gyerekét halálra éhezteti, vagy agyon veri, hogy többet ne lehessen gyereke?
verum
@Fradigege: - baleset ha történik, az az esetek döntő többségében az ember hibájából van és nem a kutyáéból. Ha láncra kötött kutya elszabadul, akkor van esélye annak, hogy galibát okoz. A kiegyensúlyozott, megfelelően tartott eb bárhol elvan gond nélkül.
Hihetetlen, hogy milyen keveset tudnak az emberek a kutyáról, akivel pedig együtt kell élni akkor is, ha nincs kutyája valakinek. Sajnos akiknek van, azok közül is sokan azt hiszik, csak egy kert kell, lánc és étel-ital, aztán a kutya elvan.
Egy mobiltelefonnal jobban elboldogul sok ember, a kutya viselkedését már megalázó megtanulni a teremtés koronáinak. :-(
Fradigege
@human: Nekem például tekerés közben kapott oda a kutya. A gazdi: ááá nem harap. Erdélyben a makkosban csörtettünk. Felhívták a figyelmünket, hogy ha juhnyájat hallunk(nem látunk), azonnal ellenkező irányba! Kommandónál be is támadták a kocsit. A juhásznak mondják, hogy ne tartson kutyát, mert nem ért hozzá. Az láncra veri az ebet, ha a juhai a karámban vannak. Támadnak, a nyájat védik, ha karám, ha nem karám.
Kommandó(Comandau):
hu.wikipedia.org/wiki/Kommandó_(település)
www.erdelyiutazas.hu/magyar/terkep/kommando
papa.49
@verum: 20:01. re Kedves nem olvastál figyelmesen, mert leírtam hogy szabadon vannak a kutyák, nem szoktam megkötni, csak ha vendég érkezik, és miért mert a kaukázusi még csak 1 éves, és nagyon játékos, mit szólnál pl. te hozzá, ha feltenné az első lábait a válladra, és úgy nyalna képen, avval 65 kg. jával... Engedelmeskedik persze, de mivel még komolytalan szeret játszani, hát csupán ezért kell a lánc, és egy ekkora jószágot nem köthetsz meg mással...Én attól sokkalta jobban szeretem a kutyáimat minthogy rosszat tennék nekik, viszont ne pofázzon bele az állam hogy mit csinálok otthon, megint egy teljesen felesleges ,,jogszabály,, )))))))))Majd akkor keménykedjen a hatalom ha az összes kutyaviadalost lecsukták már!!!
emerencia
@1magyar: + szájkosár! Imádom a kutyusokat de a frász jön rám, ha az utcán szájkosár és póráz nélkül sétáltatják.
verum
@papa.49: - fiatal kutya, tanítani kell. Nagyon sokan vesznek magukhoz kölyök kutyát, pláne nagy testűt, aztán nem tudják hogy kell nevelni. Nem a kutya hibája és mégis ő van büntetve.
Hogy fogja megtanulni, hogy vendégekkel hogy viselkedjen, ha mindig láncra van kötve?
Te hogy reagálnál? Gondolom, meggyűlölnél mindenkit aki bejön hozzátok. Hát,a kutya is így lesz, aztán majd ha bajt okoz, rajta csattan az ostor.
Aki nem akar kölyökkortól elrontani kutyát, inkább felnőttet fogadjon örökbe menhelyről, sintértelepről. Azt sem tudják, hogy igyekezzenek jók lenni és alkalmazkodni. Nagyságrendekkel kevesebb gonddal lehet megtanítani a házi szabályokra, mint egy elkényeztetett, nem megfelelően tanított kölyökkutyát.
A láncra verést semmi nem indokolja - egyedül az ember tehetetlenségét és hozzá nem értését bizonyítja.
papa.49
@verum: Nekem ne magyarázd el eddig is mindig nagy testű kutyáim voltak, szám szerint 5 amelyiket nem mérgezték meg az végelgyengülésben, elaltatással távozott ebből az árnyékvilágból, egy kicsit már értek hozzá, sőt szeretem is a kutyákat...Nem teszek rosszat nekik soha...Nem velem van a baj, hanem azzal hogy az állam megint beleüti a taknyos orrát abba amibe nem kéne...De tudod mit szerintem te nem értesz ehhez, mert amit írsz az ellent mond a tapasztalatnak, sőt a józan észnek is, és nem kicsit olyan ,,könyvszagú,,...Ezek a kutyák ha nyitva a kapu akkor se mennek ki az utcára, szólok neki ,,ülsz,, és ott le teszi a kufferját, sőt a kajájának is csak akkor kezd neki ha mondom neki egyél, és tudod miért mert volt egy pacák aki régebben szalonnával mérgezte meg az első kaukázusimat úgy 20 éve, na azóta mindet betanítom erre hogy nem fogad el kaját csak tőlünk...
papa.49
@verum: A ,,menhelyes kutya,, pláne ha már 4-7 éves, na az az igazi lutri, mert mit tudsz te arról min ment keresztül az az állat semmit, azt se tudod mire mit fog reagálni, és ebben a korban már nagyon nehezen nevelhető...
human
@Fradigege: A photoshoppal bármi lehetséges. Ismerősöm így fogyott 50 kilót 10 perc alatt :)
satan
@verum: A szabadon lévő szomszéd kutyák, már három macskámat ették meg szó szerint, ez humánus szerinted. Meg velem szembe ugat nálam ez ám a vicc. Majd én is humánusan elföldelem a dögöket. Minek ez a nagy kutya imádat az csak egy állat semmi más.
szaboria1
Azért kíváncsi lennék az én kistestű kutyámat nem kötném ki ha elmegyünk itthonról aki úgy meg mássza a kerítést, hogy a szomszédaim is csodálkozva nézték. Még a szöges dót sem akadály neki. Az utcai léckerítést is meg kellett magasítani, mert átugorta. Egy 10 kg-os kutyáról van szó.
profon
@satan: Sajnos a kutya olyan lesz, mint a gazdája. Ha a gazdi egy barom, akkor a kutyái is azok lesznek.
Lehet, hogy a szomszédot kellene elföldelned :)
papa.49
@satan: A helyén kell kezelni a dolgot, ezek főleg a nagy testű kutyák pláne kertes háznál HÁZŐRZŐK, erre vannak tartva!!!
papa.49
@szaboria1: Ismerős a dolog, mert nálunk is mindig van kicsi kutya is a nagy mellett, most egy palota pincsi, hát az még az alacsony törzsű gyümölcsfákra is felmegy a törzs elágazásig...
Ritka nagy csirkefogó az biztos...
szaboria1
@profon: Nekünk ez már a harmadik kutyánk a 33 év alatt az előző kettő szép kort ért meg. De ez tényleg a saját akarat szerint akar élni. 9 éves és epilepsziás is, ha fegyelmezem olyan szemekkel néz, hogy az ember nem tud rá haragudni.
Csizmás Kond
@verum: Jóléti elmebetegek akik egyágyban alszanak a kutyákkal.
Nálam a kutya nem társalkodókan hanem házőrző akit nappalra megkötünk a jóléti hülyék biztonsága végett de éjszakára szabadon engedem szintén a jóléti gazemberek végett.
Úgy beszélsz mintha most száltál volna le az ufóról aki nemlátott kutyát megkötve.
1magyar
@human: @verum: Az a szülő akiről kiderül, hogy bántalmazza a gyerekét és éhezteti, nem gondoskodik róla: lekötött petefészekkel kellene, hogy éljen.
De akár a méhét is kivehetik a nőnek, mert abból soha nem lesz anya csak "szülő", rossz génekkel.
Igen, törvényileg kötelezném ezt.
Az az anya aki a trógert választja a gyereke helyett, nem kért segítséget ha tudja, hogy nagy baj van, az alkalmatlan erre a gyönyörű feladatra.
A takarítónő sem alkalmas atomtudósnak.
verum
@papa.49: -sajnos, nagyon sok állatkínzó vallja, amit te is - ne szóljanak bele, hogy mit csinál a négy fal között.
A kutya nem tehet más, mint tűri a láncra verést. Nagyon sok kutya még a rossz gazdát is szereti.
Tudod, én lassan harminc éve kutyázom aktívan - sokat láttam, sokat hallottam és sokat tapasztaltam.
Jó lenne, ha megszívlelnéd, amit mondok, mert nem rossz szándékból mondom.
Bizony vannak rossz szokások, rossz hagyományok. A kutya láncon tartása ilyen, még ha sokan is teszik és tették a múltban.
Gondold át kérlek és ne hagy, hogy a kutyád lojalitásból, az irántad érzett szeretetéből szenvedjen, csak mert nem nem veszed észre.
Én szóltam. És tudod, ez a törvény az állatvédők áldozatos és nagyon kemény munkája révén jött létre, nem amolyan fideszes marhaság.
papa.49
@Csizmás Kond: Ritkán tudok veled egyetérteni, de most tökéletesen, a kertes háznál a kutya erre van, hogy őrizze a házat...
verum
@Csizmás Kond: - sok, sajnos túl sok kutya van megkötve. Nem vitázom veled, neked nincs igazságérzeted, úgysem kezdenél semmit azzal, amit írok. Te nem érdemelsz többet.
eugen4402
Már várom, mikor áll elő valaki egy új követeléssel:
- Legyen tilos díszhalat tartani akváriumban! A hal nem bűnöző, hogy cellába zárják, tehát tessék elengedni a legközelebbi élővízbe!
- A sok millió díszmadár rabolt, vagy gyilkolt? Ha ártatlanok, miért sínylődnek kalitkában? Tegyük szabaddá a madarakat, és huss...! Hadd repüljenek világgá... Ja, hogy más a funkciójuk?...Akkor mégse.
Csizmás Kond
@verum: nem vitázol mert csőlátásod van. Az állatkínzás nem ugyanaz a kutyamegkötéssel.
Az állatbarát ugyancsak megkötve és szájkosárral vezetgeti vagy rángatja magaután az ebet persze azt barátságból vagy kizárja a tizedik emelet erkélyére szintén kutyaszeretetből.
...szerintem fogalmad sincs az egészhez csak fújod a szádbarágott marhaságot.
papa.49
@verum: Mond te nem érted hogy mit írok le, vagy direkt piszkálsz, a kutya arra van hogy őrizze a házat, a portát, a javaidat, nem kötöm meg csak akkor ha zavarná azt ami az udvaron történik,egyébként én meg cirka 50 éve foglalkozom kutyával, és érdekes soha nem bántott engem se, a páromat se, a gyerekeinket se...Az én állataim nem szenvednek, igaz nem öltöztetem különféle ,,kutyaruhába, nem alszik egyik se az ágyunkban, sőt a lakásba se jönnek be, ha így érted hogy hogy ,,rossz gazdájuk,, vagyok, akkor már értem ezt a hatalmas elánt, amivel véded ezt a marhaságot...
De tudod mit hagyjuk ezt a témát engem meggyőzni te nem tudsz, én meg nem is akarlak meggyőzni, NA CSÁ!!!
justhpeter
Két kutyával és két macskával laktunk bérházban és ugyanezekkel az állatokkal kertes családi házban. Semmiféle láncot nem ismertek, de probléma sem volt velük soha. Mindkét kutya kis korában iskolába is járt és tökéletesen be tudott illeszkedni a világba. Ha oltásra vittük akkor is csak az emberek miatt kellett póráz.
verum
@papa.49: - nem, a kutya élőlény és nem használati tárgy. A riasztóberendezés van arra, hogy őrizzen.
Hogy mitől boldog egy kutya, azt jobban tudja az, aki ismeri a kutyák viselkedését, tulajdonságait és életfeltételeit.
Nem piszkállak, de próbálj úgy ránézni a kutyára, mint élőlény, akivel kapcsolatot teremthetsz, aki szeret és aki nem csak egyetlen funkció betöltésére alkalmas.
De ha te ilyen röghöz kötött vagy és nem érdekel, hogy lehetne másként is -- akkor csak azt tudom mondani, megfertőzött a fidesz-módi, hogy csak neked lehet igazad, mindenki más helikopter.
Szívesen beszéltem volna még erről, de ilyen félre nem érthető visszautasítást nem hagyhatok figyelmen kívül.
verum
@emerencia: - tudod, én emberre tennék szájkosarat. Harapott már meg kutya?
Mondok én neked valamit. Sok ezer kutyát kínoztak meg, éheztettek, ölték meg kölykeit szeme láttára -- és a kutya mégis bízik az emberben, mégis képes elhinni, hogy bízhat benne.
Te meg látsz egy kutyát, még a fogát sem mutatja és rád a frász jön.
A "teremtés koronája" ilyen bizonytalan lenne? Nem kellene inkább megismerned a kutya viselkedését? Hiszen nem lehet mindent rács mögé tenni, amitől félsz! Az áram is halálos, ha nem tudod, hogy kell bánni vele. Tanulj, tapasztalj és kevesebb félelmed lesz!
Csizmás Kond
@verum: és ha már az állatokról beszélünk...minden állatnak szerepe van az emberi civilizációban. a kutya őrző védő a macska egerésző a disznó marha baromfi az élelmezést szolgálja, csak ezt ma az az ember aki a tejet csak zacskóban ismeri fel vagy a húst csak a hűtőben annak fogalma sincs az egészről.
verum
@satan: - részvétem a macsekok miatt. De gondolom, a szomszédod is láncra veri, nem foglakozik vele és a kutya nem gonoszságból tette, amit tett. Kiszabadult és vadászott. Egyébként a macsekjaid vajon hány madarat öltek meg életükben...? Az állat ösztönlény is akár az ember, de neveléssel, akár az ember változtatható a viselkedésén.
Amelyik kutya rendszeresen emberek és állatok között van, nem bánt senkit, még macsekot sem.
Hidd el, ez a törvény első, bár elismerem igen kevéske lépés egy normálisabb állattartás felé.
verum
@satan: - - még valami. Mit szólnál, ha a macskáidat köteleznék arra, hogy láncon tartsd?
verum
@papa.49: - tudod, én nem azt mondom, hogy nem szereted a kutyákat. Vannak emberek, akik imádják a gyerekeiket, csak éppen rosszul szeretik. És pontosan a hozzád hasonló reakcióval válaszolnak, ha erre rámutat valaki.
Sajnálom, hogy tévedhetetlennek hiszed magad a témában. Ismétlem, nekem harminc éves tapasztalatom van. Nem folytatom, mert pont olyan fölösleges, mint egy spanyollal megértetni, hogy minden évszázados hagyomány ellenére a bikaviadal barbár dolog.
Tényleg befejezem veled, mert elutasító vagy.
Apatszerek
@verum!!!@papa.49: Közérthetően határozza meg a kutya szerepét a háznál! ,, A kutya arra van hogy őrizze a házat, a portát, a javaidat, nem kötöm meg csak akkor ha zavarná azt ami az udvaron történik,egyébként én meg cirka 50 éve foglalkozom kutyával, és érdekes soha nem bántott engem se, a páromat se, a gyerekeinket se...Az én állataim nem szenvednek, igaz nem öltöztetem különféle ,,kutyaruhába, nem alszik egyik se az ágyunkban, sőt a lakásba se jönnek be, ha így érted hogy hogy ,,rossz gazdájuk,, vagyok, akkor már értem ezt a hatalmas elánt, amivel véded ezt a marhaságot.." Szerinted a kapcsolatteremtés abból áll, hogy egy tányérból eszel a kutyával, olyan ruhát adsz rá amilyent te viselsz,, egy ágyba fekszel? Akkor mi a különbség a kutya és közted, vagy az állat, és ember közt kívánt kapcsolatban? Te most az állatot, vagy az embert akarod védeni! Mert az állatvédők első helyre teszik az állatok védelmét, az embervédelmével szemben. De magukból kivetkőző személyek elvesztik emberi mivoltukat és állatott képzelnek társnak maguknak, nem embert, gyilkos kutyát védenek a kutya által szét harapdált gyerekkel, felnőttel szemben ! Szereptévedésben élnek, állatokat kényszerítenek embert jellemző tulajdonságokra, viselkedési utánzásokra!
magyarbakancs
Ezt magyarázd meg a parasztjának mért nem szabad láncon tartani a kutyát.
Mennek a hivatali dolgozók ellenőrizni falun, ja, kise teszik a lábukat a hivatalból.
A kutyák sincsenek beoltva, ha meg ellenőrzik a tartási körülményeket annyi kóbor kutya lesz.
Azt meg a hivatalnak kell összeszedni.
Ez az igazi csapda helyzet, mert a hivataloknak meg nincs rá pénz, hogy gyepmesterek összeszedesse a kutyákat.
satan
@verum: 30éve kutyázol akkor tudnod kel melyik kutyafaj milyen tulajdonságokkal rendelkezik, melyik tanítható és melyik nem. Szarást sem lehet vele megtanítani (kutyákkal), ellentétbe a macskával. Azt tegnap kifelejtetem, hogy a másik szomszéd kutyája tejesen más az nem bántja a macskát sem a tyúkot sőt ott rossz a kerítés mégsem jön át. Az pedig nagytestű, mégis tudom simogatni is. Másikak amelyikek átjárnak ott is csak annyiba hibás a gazda, hogy rossz fajt választott.
papa.49
@verum: Na még egyszer fussunk neki, tehát én rosszul tartom a kutyáimat, mert ha kell megkötöm őket, mert mindkettőn ott van a bőrnyakörv, rajta a karikával, amihez a karabinert kapcsolom, ha póráz kell, pl. oltás, vagy a lánc ha az udvaron idegenek mozognak akármiért...Mondjuk soha nem fektetem az ágyba, a kajáját tiszta edénybe, kapják van ivó vizük, árnyékos helyen nem a napon, de ez szerinted kevés, áruld már el te mit tennél még értük, mert én szerintem nem én vagyok aki bántja a jószágot, szerintem az a sok aki pórázon ,,sétáltatja, kiskabátkában,, az sokkalta inkább a kiegészítőjének gondolja az állatot...Még egy titkot elárulok azért neked a kaukázusi kutya úgy 5-8 éves koráig még az ólba se fekszik be mert NEM FÁZIK, TÉLEN BELEPI A HÓ, AZ ESŐ ELŐL NÉHA ELHÚZÓDIK, DE AKKOR SE AZ ÓLBA, hanem a fészer alá ami pont ezért van nyitva...Gondolom ezt többen akik ilyen kutyát tartanak, és kertes házban élnek megtudják erősíteni neked...Szerintem meg pont az a legrosszabb egy kutyának, mikor lakásban tartják, az én véleményem szerint ez már súrolja az állatkínzás határát...
Eriksson
Hát jó. Újévtől minden kutya szabadon lesz eresztve, oszt a gazdák lesznek lecsukva, ha a zord, morcos állatkái széttépnek valakit.
Strong
szeretem az állatokat, de már kezd az agyamra menni, hogy lassan több joguk van mint nekem...
nos a nem láncon tartott, megszökött kutya ha megtép valakit, annak joga van azért orvoshoz menni, meg ilyesmi?...
Yoda69
Ez szerintem is egy kicsit tulzas. Az agressziv, es tamado kutyakat tovabbra is lancon kellene tartani. Nem egy baleset volt mar eddig is, ahol idoseket, vagy gyerekeket tamadtak meg kutyak. Ha nem lesz lanc akkor az esetek szama tovabb fog noni.
Eriksson
@papa.49: Úgy gondolom, ebbe törvénnyel nem lehet beleszólni. Minden gazda ismeri a kutyáját, annak természetét, akként tartja. Némely kutyát pedig nem azért kötnek láncra mert a gonosz gazdájának úgy jó, hanem mert vannak olyan emberek akik betegesen félnek a szabadon szaladgáló ebektől. Sőt képesek is feljelenteni a kutyásokat, mert a kerítésre felugráló, csaholó házőrzőktől halálra rémülnek.
Az állatkínzás egy más kategória.
perfekt
Fafejek!Legközelebb hoztok egy törvényt-miszerint láncot lehet tartani-de kutyát nem!
papa.49
@Eriksson: Ebben is megegyezik a véleményünk...
Eriksson
@papa.49: Eszembe jutott egy lehetőség, hogy lehetne a jogalkotókat visszavonásra ösztökélni.
Amikor mennek ellenőrizni a törvény betartását, le kell ereszteni a szigorú házőrzőket. :))
papa.49
@Eriksson: Látod ez is jó megoldás, mondjuk ahogy írtam nálunk nincsenek megkötve szabadon mozognak az udvaron, de ha a kerítésnél megáll valaki akkor már kezdődik az ,,igazoltatás,, mostanában mióta a nagy már elég nagy lett azóta a postás is óvatosan csenget be, a postaláda fölé meg már felhegesztettem egy védőt, mert a postást rettentően utálja mindkettő...
micfild
@Eriksson: Az a gazda aki láncra veri a kutyáját az nemcsak nem ismeri hanem még utálja is. csak valaki felett hatalmat akar gyakorolni.. és ezt pont egy szerencsétlen állat. az ilyen gazda nyakába kéne láncot vetni és úgy tartani. mert ezt érdemelné
verum
@papa.49: - nem azzal van gondom, hogy kaukázusit kint tartják, mert azon ritka fajta, amelyik valóban a szabad ég alatt szeret létezni. Azt sem vitatom, hogy ne szeretnéd a kutyáidat.
Én azt hangsúlyozom, hogy a kutya észlény és szüksége van feladatra, szüksége van arra, hogy veled sétákat tegyen meg. Nem azért, hogy tartozékként villogj vele, hanem hogy veled ismerje meg a környezetet, a te nevelésed és tanításod mellett viszonyuljon más emberekhez és más állatokhoz.
Biztos, hogy vannak ezerszer rosszabb körülmények között élő állatok. Azonban, ha nincs együtt töltött idő, foglalkozás, legalább egy-két órát egy nap, amikor csak vele, velük vagy, egy természetes igényt hagysz kielégítetlenül. Míg ha megteszed, remek szocializált ebek lesznek, akikhez bárki bejöhet a kertbe az engedélyeddel és nem kell láncra verni egy percre sem.
Nem elkényeztetett ölebekre gondolok, hanem olyan bensőséges kapcsolatra, amit nem ismersz és ezért nincs is iránta igényed.
A kert nem pótolja a közös sétát, a kert nem egyéb, mint egy nagyobb lakás, ahol a kutya maga alakítja ki életvitelét, szokásait az ember irányítása nélkül.
Ismétlem, a kutya észlény - ezért lehet terápiás, ezért lehet mentőkutya, ezért lehet rendőrkutya, mert képes, sőt igénye a feladat. Ennek hiánya szinte mindig valamilyen rossz szokást hoz elő.
Remélem, nem mentem idegeidre és nem elégszel meg egy hagyományos állattartással, hanem jobbra, többre törekszel. Sosem késő.
verum
@papa.49: - még valami. Tudod, a kutyát olyan fából faragták, hogy nem lehet csak egyvalamire megtanítani. Vagy szót fogad, vagy nem, vagy időnként.
A közös séták, a foglalkozások a legjobb alkalom, hogy szófogadásra tanítsd - és akkor mindig tisztelni fog.
emerencia
@verum: Igen, harapott. Gyerekkoromban egy olyan német juhász, akit jól ismertem, akivel előtte sokat játszottam. Benne voltam a szagadadbázisában, nem tudni mit érthetett félre, miért támadt rám. Kb. 10 éves voltam akkor, tönkrement a ruhám és orvoshoz kellett vinni engem emiatt. Szerencsére az állat be volt oltva. Az incidens után évekig rettegtem minden kutyától. :-(((

A rendszerváltás után olyan nagytestű kutyákkal sétáltak az emberek a környékünkön melyek a kutyaértők szerint kifejezetten veszélyesek. Féltem tőlük harmincegynéhány évesen is. Nem értettem miért nem raknak rájuk szájkosarat. Megesett, hogy az egyszerű járókelőre rátámadtak, teljesen ok nélkül. Mostanság a kicsi cukikutyák vannak divatban, tőlük nem félek, ha a gazdi pórázon tartja őket. Jóban vagyunk egymással, nagyon aranyosak. :-))) A nagykutyákkal sincsen baj, ha rajtuk van a szájkosár az utcán. A városban van több kutyafuttató is, ott remekül érzik magukat.
verum
@satan: - éppen, mert van tapasztalatom, tudom, hogy MINDEN kutya tanítható. Akár milyen fajta, sőt még a keverék is. Pl. rendőr kutya sem lehet minden német juhász, abból is válogatnak, ugyanakkor rengeteg keverék kutyát alkalmaznak munkakutyaként. Minden az embertől függ. Természetesen, a kutya fizikai tulajdonságai nem mellékesek. Így egy bernáthegyit nem célszerű alkalmazni mondjuk futóversenyen, vagy egy dobermant szánhúzó versenyen. De hogy mind tanítható fizikai képességinek megfelelően, ezt már sokan bizonyították.
Csak persze foglalkozás kell, tanítás és sok együttlét. Akinek erre nincs ideje, vagy kedve, az ne tartson kutyát. Sok rossz beidegződés van az emberekben, talán ez a lánctartási tilalom egy első kis lépés. Akkor is, ha sokan nem tartják be, de legalább téma van róla, legalább valami rémlik, hogy a kutya élőlény, aki képes alkalmazkodni, tanulni és akinek nem csak fizikai, de szellemi igényei is vannak.
Szókrakész
És kötélen, futópórázon lehet?

Amúgy igazat adok.
Aki nem tudja úgy megnevelni a kutyát, hogy szabadon a kertben ellegyen az ne tartson, vagy ha a kutya annyira agresszív, hogy mindenkinek nekimegy, akkor a kutya készülékében van a hiba, akkor a kutya menjen.

Nekem 70 kilós Rottim volt.
A kert az ő területe volt.
Ott szabadon jöhetett, mehetett.
Oda senki nem jöhetett be az engedélyünk nélkül.
Ha beengedtük, akkor a kutya ült és csak nézett, vagy ha ismerős volt, akkor odajött üdvözölte, "köszönt" neki.
Még a kisgyerek is irányíthatta, gyurmázhatta, lovagolhatott rajta, labdázhattak... annyira családtag volt.
Sőt!
Imádta a gyerekeket.
Az utcán is simán mehettünk póráz, minden nélkül, mert nem volt agresszív. Sőt 8 évesen is a játék, a fogózás, a...volt a mindene.

Minden nevelés kérdése.
micfild
@satan: A mi goldink pedig egy tányérból evett a macskával... a cica öregségben meghalt már... mostanában a szomszéd cicákat vendégeli meg.
verum
@emerencia: - az ember a hibás. Egy gyereket SOSEM SZABAD EGYEDÜL HAGYNI KUTYÁVAL.
Nem tudtad, mit értett félre, mert nem volt ismereted, nem volt tapasztalatod. Ők is kommunikálnak, aki nem érti, vagy félreérti, az megjárja.
Hidd el, nincs olyan, hogy "veszedelmes" fajta, csak tanulatlan. Tény, hogy sok kutyás sem tud bánni a kutyájával, de még több ember van, aki nem ismerik a kutyák tulajdonságát.
Egy civilizált embernek ismeretének kell lenni, hogy elboldoguljon egy civilizált világban. Kell lenni KRESZ ismeretnek, kell lenni informatikai ismeretnek és még egy sor más dolognak, hogy ne érje baj a világban. Ugyanígy beletartozna a kutyák viselkedésének ismerete is, amit már gyerekkorban kellene elkezdeni tanulni. Persze, ha lenne, aki tanítaná.
Azon kívül egy tapasztalat: általában a kistestű kutyák, főként a foxi, a tacsi akik inkább harapósak. A nagy testű kutyák zömmel jámborak, sőt minél nagyobb testű, annál inkább. Mondjuk egy rottweilert, vagy dobermant nem kell simizni bárkinek - de idegen kutyát idegennek egyébként sem tanácsos.
Szóval nem árt ismeretet szerezni, mert a félelem legjobb ellenszere. A kutya alapból szereti az embert, bízik benne, csak elrontani lehet.
Baleset meg mindenkit érthet. Mondjuk ha összehasonlítod a kutyaharapás számszerűségét a közúti balesettel - hát én inkább az autókat tiltanám be, mint a szájkosarat kutyára kötelezővé tenni...
Eriksson
@micfild: A gazda az idegenek miatt köti meg a kutyáját, hogy az embereket védje, nem azért mert hatalmat akar gyakorolni. Éjszakára meg elengedi, oszt megnézném, hogy ki megy be a portára.
Te láttál már közelről tanyasi házőrzőt?
emerencia
@verum: Nem gondolom, hogy fáj nekik a szájkosár viselése. A kutyáknak is meg kellene tanulni emberül. Az a minimum, hogy az utcán, közterületen ne jelentsenek veszélyt az idegenekre. Ehhez kell a szájkosár. Érdekes, a rendőrök is csak akkor veszik le a tanult, intelligens kutyáikról a szájkosarat, amikor akcióba lépnek. Ők igazán értenek a kutyákhoz, tudják, hogy nem árt nekik a szájkosár az utcán. A kicsi kutyákkal kapcsolatban igazad van, egyik-másik egy kis méregzsák. Ha valamelyik mégis rám támadna, én vagyok az erősebb... A nagykutyáknál viszont ez nem így van. Ha törvényhozó lennék, én kötelezővé tenném közterületen a nagyobb kutyák esetében a szájkosarat. Szerencsére mostanában már nagyon sok gazdi ezt önként megteszi.
Eriksson
@papa.49: Milyen hálás lenne neked a postás meg újságos, ha fel lennének kötve. :))
micfild
@Eriksson: Ahogy már korábban javasolták.. portaőrzésre ott a riasztó.
tanyák sincsenek már ill nem túl sok.. milyen tanyasi házörzőről beszélünk??
apám szomszédja szerzett valahonnan egy 8 hetes kiskutyát... baromi veszélyes véreb lehetett a kis labi-utcagyőztes keverék hogy 1 méteres láncra kellett megkötni. apám átment elengedte a kiskutyát és leüvöltötte a szomszéd fejét ha még egyszer meglátja megkötve átmegy és egyrészt pofán veri másrészt elhozza a kutyust. a vége az lett, hogy észrevette a perpatvart egy fiatal pár.-- szintén szomszéd... vele nem volt a kutyamegkötő baráti viszonyban ők feljelentették az állatvédőknél - mert persze újra megkötötte a kiskutyát a baromja. az állatvédők meg elhozták a kutyust...-- a szomszéd meg apámat hibáztatta... mire ő kijelentette hogy ő nem feljelent.. csak simán elhozta volna. szerencsétlen 8 hetes kutyakölyök sir a méteres láncán-- aki szerint ez nem állatkinzás.. annak én tennék láncot a nyakába.
a rendelet az ilyen vadbarmok ellen szól.
kamazuka
Na gyerekek, a kerítésdrótos haver jövője meg van alapozva!
micfild
@emerencia: Ha ránézel egy kutyára pontosan tudhatod, hogy jól nevelt -e vagy elvaditott. A láncon bezárva tartott kutyák elvadulnak. Velük nem foglalkozik senki. Csak vannak és félnek a falkavezértől. és megérzik ki az aki fél tölük és támadnak- mert elvadulnak.
Nekünk goldink van- Családtag- mivel öreg már, bent lakik. az előszobáig mehet.. sosem teszi be a lábát a szobákba. benyit és létszámellenőrzést tart. a macskákkal fiatal kora óta jó barátságot ápol. A gyerekeimmel együtt nőtt fel.. állandó szeretgetés közepette. sokszorosan adta vissza. úgy kéri a simogatást hogy puszilgatja a kezemet.
De láttam én már dobermannt és rotit is simogatásért pitizni. Minden attól függ, hogy bánik vele a gazda.
Eriksson
@micfild: Nem fogok veled vitatkozni. Lehet, hogy te tudod, hogy a te kutyád a világ legjámborabbja, de ezt az utcai járókelők nem tudhatják. És a félelem a kutyáktól egyidős az emberiséggel.
Nem beszélve arról, hogy a kutya nem gyerekpótlék kell hogy legyen, az igazi feladata az ember, a gazda védelme.
papa.49
@verum: Arra hogy sétáltassam nincs időm, meg talán nem is annyira célszerű, hogy míg megyek a kutyával az út közepén az utcán a többi háznál majd szétszedik a kerítést a kutyák, nem a sétáltatás a lényeg, hanem a szeretet, amit az állat pontosan megérez, megérzi mikor nincs jókedved, jön és dugja a fejét hogy simogasd meg, ezt kell megérezni...
micfild
@Eriksson: másik nevén- kezes bárány.. és de igen.. az utca lakói ezt pontosan tudják.
egyébként képes voltál azt a mondatot értelmezni hogy együtt nőtt fel a gyerekekkel?? vagy ez már magas volt neked.
én pedig másként gondolom. a kutya családtag.
"mert örök időkre felelős leszel azokért akiket megszeliditettél-- " ugye ismerős a mondat.

sokféle kutyafajta van a világon. az ember tenyésztette ki őket, mindegyik fajtát másféle feladatra.. egy goldiból sosem lesz házőrző vagy terelő eb. semmi ilyen fajtatulajdonsága nincsen, hogy ilyemire valaha is képes legyen
ahogy egy kaukázusi sem biztos hogy a mindenkitől simogatást kérek - sőt kunyizok tipus lesz-
micfild
@papa.49: elvihetnéd pl a közeli erdőbe.. vagy ilyesmi.
Apatszerek
A szabálysértési, az állatvédelmi törvény, de a Polgári törvénykönyv is tartalmaz rendelkezéseket a felelős kutytartás szabályaira, ezen túl pedig önkormányzati rendeletek, sőt, társasházak házirendje is előírhatja a kötelező jogi normákat - mondta el a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Az utóbbi időszak egyik legfontosabb változása gyanánt pedig egy kormányrendelet határozza meg a négy hónaposnál idősebb kutyák egyedi azonosítóval történő ellátását. Erről miért nincs szó , vita
papa.49
Jól kitárgyaltuk ezt a semmit, mert ugye arról volna szó, hogy ,,TARTÓSAN NEM LEHET MEGKÖTVE TARTANI,, na de mi a tartós megkötés, mert arról kussol a rendelkező!!!
De száz szónak is egy a vége akkor is a kutya gazdája a hibás ha most pl szilveszterkor a pufogtatások miatt kiszökik a kutyád, akkor most nem tök mindegy miért akar büntetni a hülye jogalkotó, azért mert megkötöd, vagy azért mert kiszökik...Azok a kutyák amelyek kiszöknek azok vajon jól vannak ,,nevelve,, szerintem nem, de javaslom azoknak akik ilyen kutyát tartanak legyenek a kutyával az ólban, vagy vigye be a lakásába, vagy az nem baj ha bezárja egy helyiségbe!!!
Nekem most már pont elegem van az új rendeletből amit senki nem fog betartani, sőt tovább megyek ellenőrizni se fog senki, ÉN EBBŐL KISZÁLLOK!!!
Apatszerek
Egy kutyatulajdonosnak tiszteletben kell tartania mások jogait, illik tekintettel lenni azokra, akik a környezetében akár kutyával, akár kutya nélkül élnek. A kulturált kutyatartás írott és íratlan szabályaival sajnos sokan nincsenek tisztában.

Ezen próbáljunk meg együtt, együttes erővel változtatni!

Minden gazdának kötelessége megfelelő kerítéssel megóvnia kutyáját és környezetét. Mielőtt egy kutya társsal osztanánk meg otthonunkat, győződjünk meg róla, hogy a kertünket körülvevő kerítés megfelelő-e. Mindegy, hogy szukát vagy kant választunk, például a tüzelés időszakában jó szolgálatot tesz a megfelelő magasságú és kellően alapozott, biztonságos kerítés.

Sok gondot okoznak azon kutyások, akik nem törődvén mások jogaival, önálló sétára engedik kedvencüket, így nem csak kellemetlenséget okozhatnak, - például a gyerekkel, vagy a pórázon kutyát sétáltatóknak - hanem még veszélyeztethetik is őket!

A kutyások és „nemkutyások” között kialakuló feszültségekért legtöbbször a felelőtlen kutyatartók okolhatók.
A magyarországi állattartással kapcsolatos törvények ill. rendeletek nem szabályoznak túl sok mindent, - sajnos betar(ta)tásuk híján nem is segítenek sokat - de azt biztosan, hogy közterületen kutya csak pórázon vezethető.
Szabadon engedni kizárólag kijelölt kutyafuttatókon volna szabad, de mivel ebből nem áll túl sok (Dunakeszin tudtunkkal egy sem...) rendelkezésünkre, így a gazdik különféle zöld területekre hordják hancúrozni kutyáikat. Kutyásnak és "nemkutyásnak" is sok bosszúságot okoz a nem behívható, neveletlen, esetleg agresszív, szabadon rohangáló jószág.
Ha ilyet tapasztalunk, hívjuk fel a Tisztelt Tulajdonos figyelmét arra, hogy törvényt sért és veszélyezteti a kutyáját, illetve másokat is.
Mindenki hallott és tud mesélni balesetekről. Közös érdekünk, hogy ez változzon!
Kulturkutyás” alapgondolat, hogy kedvencünk bármilyen barátságos is legyen, soha ne engedjük oda kérdés nélkül senkihez. Kiváltképp ahhoz ne, aki gyerekkel van!
Lehet, hogy...
Eriksson
@micfild: "sokféle kutyafajta van a világon."
Erről van szó! Innentől nincs is mit vitatkoznunk, és macska létedre ne akarj engem kutyául tanítani.
Egy kérdésem lenne még. Azok az ebek akik eddig láncon éltek, szerinted januártól mind-mind szocializálódnak, és szó nélkül hagyják a járókelőket?
Vagy el kell őket pusztítani és engedelmes kis ölebecskékkel kell helyettesíteni?
papa.49
@micfild: Igen kivihetném a levágott lábfejemmel amivel kb. 200-300 métert tudok egyszerre gyalogolni, ja és futni meg egyáltalán nem, azzal vigyem ki közterületre az állatot ami 65 kg. 1 éves kaukázusi kan, légyszi ne adj ilyen ,,jó tanácsot,,!!!
micfild
@papa.49: más nincs a családban aki ugyanezt megtehetné?? hát... bocs de ha ilyen problémád van akkor miért kaukázusit választottál magad mellé???
Mézike
@papa.49: @Csizmás Kond: csalódtam bennetek!
Jóléti elmebetegek akik a kutyájukkal alszanak???
Monnyuk Molly velem alszik, mással nem is tud elaludni.
Beeeee...
micfild
@Eriksson: ugye-- olvastad a korábbi beirásomat a 8 hetes labi- utcagyőztes . kiskutyáról és az ő méteres láncáról... ? képes vagy felfogni, hogy a rendelet elsősorban az ilyen vadbarmok ellen szól. és bizony szükség is van rá...
most szépen elkezdheted megmagyarázni hogy egy két tenyérben elférő kiskutya veszélyes a járókelőkre a tejfogaival. ha betegesen rettegsz a kutyáktól akkor kezeltesd a fóbiádat.
tudom én is hogy van olyan amikor a ceruzaelemmel müködő féltenyérnyi kiskutyától is pánikroham tör valakire... de legalább az illető ismerje el hogy a hiba az ő készülékében van-
emerencia
@micfild: Az utcán nem azzal vagyok elfoglalva, hogy a kutyákat fürkésszem. Megállapíthatatlan, hogy az éppen ott lévő kutya jól nevelt vagy elvadított. Bocs de én biztos akarok lenni abban, hogy nem lehet bajom az utcán a kutyák miatt. Erre a garancia a póráz és a szájkosár.

Valaha dolgoztam egy rádióban. Ugyanabban az utcában a másik oldalon a város egyik szegénytelepe terült el. Megfigyeltem a velünk egy folyosón lévő újság szerkesztőségi szobájában az ablakból, hogyan viselkednek az ott lakók, mikor ugatja őket a kutyafalka. Egyszerűen mentek tovább, a kutyákra rá sem néztek. A kutyák pedig lemaradtak. Gondolom, az állatok és az emberek ismerhették egymást. Mindenesetre én nem mertem a kutyafalka közelébe menni. Mindig úgy intéztem munkába menet, hogy jól távol legyek tőlük. (Az egyik zsebemben gázspré, a másikban hangspré. Sosem kellett használnom ezeket az eszközöket sem ember, sem állat ellen.) Éjfélig tartott az adás és egy helyi taxivállalat reklám fejében hazaszállított minket. (Sötétben nem láthattam volna, hogy hol tartózkodnak az ebek.)
Apatszerek
folyt 13:16 nak ,, .Lehet, hogy kedvesen mosolyogva gyönyörködik bennünk, de az közel sem jelenti azt, hogy szeretne szőrös is lenni.

Kutyával sétálóhoz se engedjük oda egyeztetés nélkül ebünket! Először mindig beszéljünk a kutya vezetőjével. A mi kutyánk lehet, hogy barátságos, de közel sem biztos, hogy a másik eb is az. De az is lehet, hogy a gazdája (sokféle oka lehet) adott pillanatban nem venné szívesen az összeengedést.

Szintén vigyázzunk, hogy kutyánk más tulajdonában ne tegyen kárt, pl. ne ugorjon fel kocsira.

"A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó köteles a közterületről eltávolítani."

Ugyan a kutyatulajdonosok többsége sajnos még nem tud róla, de a kutyapiszok feltakarítása közterületen kötelező és szankcionálható is!

Kutyást és „nemkutyást” egyformán zavar, ha a szomszéd által kiengedett, vagy egy arra sétáltatott eb, az általa ápolt és rendben tartott kiskertet/területet összepiszkítja.

Figyeljünk oda, legyünk tekintettel a másikra!"



Elmondható, hogy a „nemkutyások” többsége nem kutyaellenes, jórészt rajtunk kutyásokon múlik, hogy elkerüljük a konfliktushelyzeteket.
verum
@papa.49: - de bizony, az ingerszegénység mindig valahol valami rossz szokást hoz ki, de hogy hiányérzetet okoz, abban bizonyos lehetsz.
A szomszéd kutyái is azért szedik szét a kerítést, mert nincsenek megsétáltatva, mert ritkán adódhat nekik, hogy más kutyákkal is érintkezzenek, játsszanak.
A kutya természetes, hogy szereti a gazdáját, de ettől még ne hidd, hogy minden rendben.
Szerencsére egyre jobban elterjed, hogy kertes házak kutyáit is meg kell járatni, mert a kert nem más mint börtön, még ha nagyobb is, mint egy lakás.
papa.49
@micfild: Az ,,etnikum,, végett... tudod családi házas környéken lakunk, és a környezetünkben hozzánk hasonló öregek vannak, és mostanában már elég sokat szédelegnek erre ,,toll felvásárló, vagy vasgyűjtő,, !!!Amúgy meg választhat a kutya a 56kg. feleségem vagy köztem...
Mézike
@verum: Ez egy olyan törvény amit senki se fog betartani akinek szólna.
Az hogy valaki megköti néha a kutyát mert vendég jön, nincs otthon senki a kutya megszökik... egy dolog. De akik eddig is húsig benőtt láncon tartották le se sz@rják a törvényeket!
Nekünk is volt olyan német juhász akit meg kellett néha kötni, mert volt olyan ember akit ki nem állhatott. A kutya emlékszik. A fentebb említett úriember kicsi korában megrúgta, bántotta. A kutya széttépte volna ha nem kötjük meg. Ha valaki kötekedett vele kerítésen kersztül akkor arra is emlékezett, és ha jött az illető gyerek annak is nekimegy ha nem kötöm meg. Egyébként sose volt láncon, csak akkor ha ez a pár emberke jött hozzánk.
papa.49
@Mézike: Én ilyet nem hiszem hogy leírtam, de az biztos, hogy én inkább a nejemmel alszom mint a kutyával, nálunk a kutya az udvaron van és ott is marad...
Mézike
@papa.49: Te nem de igen helyeselték a macskosznak!
Mollyt nem lehet kitenni, mert kicsi szoba kutya. A lányom vette aztán mikor ő költözött a kutya maradt.
Papus is elfér mellettünk! :-)
verum
@emerencia: - persze, hogy nem fáj a szájkosár viselése, csak éppen a lényegben korlátozza, a szaglásban, a látásban és meleg időben, futás közben a lihegést gátolja, ami nehezített légzést, légszomjat, sőt akár hőgutát is okozhat.
Neked olyan könnyű megtanulni kutyául? Ha tudsz velük bánni, ők nagyon gyorsan megtanulnak emberül, gyorsabban, mint egy ember!
A rendőrkutyákat szájkosár nélkül képzik, akcióban más a szitu. Az ember és az állat egyaránt spannolt és baleset történhet.
Egyébként légy erős, létezik szájkosaras támadás, mert arra is ki vannak képezve a kutyák, hogy szájkosárral üssenek - és az bizony van akkora, hogy csontot tör!
Nézd, egy forgalmas úttesten sem mész át tetszés szerint, betartod a kresz szabályait. Bizony sok mindent tudni, érteni kell egy embernek, ha biztonságban akarja tudni magát. És ismétlem, nem tehetsz mindenre rácsot, amit nem ismersz és amitől félsz. Élőlényre meg pláne nem!
verum
@Mézike: - csak ismételni tudom, a szófogadó kutya nyugton van akkor is, ha számára ellenszenves egyén jön és a gazdi mellette van. A megkötés mindenkor az ember tehetetlenségére bizonyosság.
Ha meg akkor jön idegen, amikor nincs otthon senki, az magára vessen!
A rendszeresen (!) sétáltatott kutya meg nem szökik, esze ágában sincs.
micfild
@verum: Ez bizony igy van. Igazából mi goldink a szüleimnél van.. egyszerű ok miatt... amikor visszajöttünk a városba.. nem akartunk panelkutyát csinálni Fülesből. Apámék mind a mai napig kétszer sétálnak vele. 15 éves lesz már annyira fájnak szegénynek az izületei hogy úgy tápászkodik fel... de a sétát követeli. megszagolja az összes fűcsomót... és persze le is pisili. körbeszaladja a sétahelyet. mivel gyakran vagyunk náluk látom hogy mennyire igényli a társaságot.. pár éve még felugrott rám és átölelt.. ma már én térdelek le hozzá hogy átöleljem. nincs is szó arra hogy ilyenkor mennyire örül nekem.
papa.49
@Mézike: Tudod az ,,ízlések különbözőek,, nálam a lakásba nem jöhet kutya, mondjuk a palotapincsinek van csapóajtó az alsó épületen, ha nagyon hideg van oda szokott bevackolni. de a kaukázusit erővel nem tudnád bevonszolni...
verum
@micfild: - teljesen egyetértek.
Azért lenne egy megjegyzésem. A kutya városi lakásban is remekül elvan, ha rendszeresen viszik sétára, ha rendszeresen mozgatva van, ha foglalkoznak vele. A nap nagy részét átalussza úgyis a kutya (lévén, hogy ragadozó) akár kertben, akár lakásban van.
És meggyőződésem, hogy egy kutyának százszor jobb panelben, mint mondjuk egy kétméteres láncon egy hatalmas kertben.
Persze, ha választhat, akkor kert is legyen, meg lakás is. :-)
Aztán meg a kutya nem a helyhez ragaszkodik, hanem az emberhez, az ő szeretete egy életre szól, nem felejt és nem lesz hűtlen. :-)
Eriksson
@micfild: Én is elmondtam a véleményem az egész kutyaügyről anélkül, hogy kétségbe vontam volna az értelmi képességeid, vagy különböző fóbiákat aggattam volna rád.
Köszönöm a beszélgetést.
Mézike
@papa.49: Elhiszed ha azt mondom , hogy én se tűrtem sose kutyát a házban?
Sőt mikor Mollyt hazahozták akkor nagy bulit rendeztem, a lányom fel is adott egy hírdetést hogy eladja. Aztán a kutyát baéeset érte. Majdnem maghalt. Én ápoltam, az első két éjszaka fenn is maradtam vele. Mozogni nem tudott. Tartani kellett neki az ivó edényt is. Nagy fájdalmai voltak, csak feküdt a szerencsétlen. Az orvos azt mondta nem marad meg. Aztán 12 nap után feltápászkodott és elvonszolta magát utánam a lépcsőig. na akkor azt mondtam ez a kutya engem nevezett ki gazdinak. Míg beteg volt bevittem a vackát a hálószobába, ott aludt az ágy mellett. éjjel is többször felkeltem hozzá, etetni, és arrébb tenni egy homokos tálba vécézni. Mint egy beteg gyereket úgy gondoztam. :-) Azóta én és a fiam vagyunk neki az Isten. Bár olyan jó lennék mint aminek ő hisz. Van egy közmondás. Ha valakinek megmented az életét azért míg él felelősséggel tartozol.
Mézike
@profon: A kutya olyan lesz mint a gazdája???
Jajj , az én kutyám válogatós, finnyás , kényes dög.:-)
Mézike
@verum: Az enyém megszökik. Minden nap egy órát sétálok vele.
Mégis ha kinn van , és nyílik a kapu nem figyelünk akkor kiugrik . Már kétszer szökött meg.
Ezért ha csengetnek a kutyát berakjuk a házba, ha pedig nem tudjuk, mert van esze, tudja mi következik, akkor valaki a hóna alá csapja. Persze ez jó kis testmozgással jár mire valaki elcsípi! :-) Szerencse hogy mindkétszer megtalálták. Sajna nem egy elit környéken lakunk. Láttuk mi már nem egy kutyát agyonverve az árokban.:-(
micfild
@verum: Igen valószinűleg remekül érezte volna magát... csak egész nap egyedül lett volna. A szüleimet meg jól ismerte fiatal kora óta.. egyrészt majdnem napi szinten találkozott velük.. másrészt ha mi elutaztunk ők vigyáztak rá. mivel nyugdijasok ezért Füles egész nap velük van.. szó szerint, mert mindenhova megy velük. kiváló segitség a kerti munka hátráltatásában. Most pl bent hever a konyhaatóban és nézi anyut ahogy sütit . készit...Szóval érted... igy egész nap van vele valaki. Mi meg megyünk holnap megint és megszeretgetem. Elismerem.. igy a teher tképpen a szüleimen van.. de ők meg annyira imádják és végül is az a napi két séta és gondoskodás a kutyusról nagyon jó hogy karban is tartja őket.
Egyszer évekkel ezelött egy idős bácsi azt mondta nekem hogy sosem épült volna fel az agyvérzésből, ha nincs a kiskutyája akivel naponta háromszor kellett sétálni.
Eriksson
@Mézike: Fel kell kötni a kis dogot, hogy ne csavarogjon el. :)))))
verum
@micfild: gondoskodva van róla, szeretik és ez minden egy kutyának. :-)
Igen, az az igazi felelősségtudat, hogyha az ember felméri, hogy egy kutya mennyire fér bele az életvitelébe, a napirendbe. Ha nem tudja biztosítani az alapvető dolgokat, jobb, ha inkább arra bízza, ahol mindezt meg tudják adni. A lehető legjobbat tetted.
Én csak arra utaltam hogy általában a lakás, a panel nem kizáró ok, ha valaki kutyával akar élni, mert a tartás milyensége az elsődleges és nem az, hogy hol.
Eriksson
@micfild: Mindjárt gondoltam, hogy csak alkalmi, hobbikutyás vagy. A felelős kutyatartás nem ott kezdődik, hogy "Mi meg megyünk holnap megint és megszeretgetem."
verum
@Mézike: - akkor a séták unalmasak. Bizonyára átlagon felül eszes a kuttyod és feladat kell. Ha nem kap, akkor keres. Hidd el, ha testileg és szellemileg ki van elégítve, nem szökik.
Séták idején van módja póráz nélkül futkározni, játszani más ebekkel?
micfild
@Mézike: hát ha fiú akkor csajozni akar. anno a mienk az apácarácsos keritésen is átmászott. kitalálta apám hogy a kerités tetejére befelé vasrácsot szerel. ocsmányul nézett ki de többet ne tudott elmenni őkutyasága.
verum
@micfild: - ezért fontos az ivartalanítás.
Mézike
@Eriksson: Jajj! Mikor meglépett kerestük mindenhol, majd este hozta haza édesapám átfagyva, csurom vizesen, koszosan , éhesen...
Két napig a cserépkályha mellett dekkolt, csak vécézni ment ki az udvarra.
Majd megint meglépett. Akkor a lányom barátnője szedte ki a cigány gyerekek keze közül. Ha ő nem veszi észre talán már nem élne... :-( Sajnálnám. A fiam pedig kisírná a szemét ha valami baja lenne.
micfild
@Eriksson: évekig nálunk élt. felfogtad amit irtam?.. csak az élet úgy hozta hogy visszajöttünk a városba. nekem pedig a kényelmes otthonlét-- gyes- után következett hogy olyan munkát találtam amiben reggeltől estig tartott a munka.. a régi cég helyén ugyanis csak a fű nőtt.
de nyugodtan forgasd csak ki amit irtam..
nem az utcára került a kutyánk hanem olyanokhoz akikkel majdnem napi szinten találkozott és akiket szeretett és szeret a mai napig.
Eriksson
@Mézike: Na ugye, hogy ugye? Mégis kell az a madzag a nyakára, ha nem okul a saját kárán. :)))
Mézike
@Eriksson: Szokott rajta lenni ha sétálunk. Igaz hámja van .
Ha pedig jön valaki a fiam általában vállalja a becserkészését. :-)
micfild
@verum: áh.. megvolt.. sőt a macseknál is.. a cica mégis megvert minden odatévedő kandúrt.. sőt.. egyszer valamelyik szomszédból odatévedő földszintes ebet is. - ez volt a legvccesebb.. az avataromon látható vörös macsek nekimegy egy kutyának.
A goldi vadászkutya.. ha nem vinnénk sétálni akkor elvinné saját magát...
verum
@Mézike: - nem becserkészni kell, hanem behívni. Megtanítható rá.
KERKA
@verum: Megvártam a véleményeket pro és kontra. Már megint átesel a ló másik oldalára és csak fújod a magadét de másnak az igazát az istennek sem fogadod el. A lelőtt rendőrkutyánál leírt véleményem miatt is még mindíg neheztelsz, mert ott sem adtál nekem igazat.
A kutya háziállat, faluhelyen, tanyán neki feladata van, Házörző és a gazda életét is menti. Ezek a kutyák nem a szobában alszanak a fotelban, hanem kint az udvaron vagy a pajtában. Ha elmegyek egy ilyen ház előtt, majd besz@rok a félelemtől, ahogy rátámad a kerítésre a kutya. Annak ellenére, hogy nekem is van kutyám.
Mondjuk egy pitbullal nem szeretnék összetalálkozni.
Vannak a hobbi kutyák, meg a státusz szimbólumnak tartott Micikék, masnival a hajacskájukban, és kötött pulcsikában sétáltatva. Utálom őket. Éppen olyan dilinyósok, mint a gazdájuk.
Na most akkor melyiket is kell láncon tartani? A masnis Micikét biztos nem, de amelyik akkora mint egy borjú, és rádtámadna, akkor, ha ha helyzet úgykívánja.
De én is azt kérdezem, ki dönti el és mi alapján, hogy most helyzet van-e?
Részemről a papának és Erikssonnak van igaza, azt nem tudhatod, hogy hol lakik a CSizmás Kond és miért tart kutyát?
Az én véleményem szerint az ágyamba nem való kutya. A kutya az kutya, nem a
gyerekem. Tudnia kell, hogy hol a helye. Az embernek meg azt, hogy mire is való egy állat.
verum
@KERKA: - azt hiszem, te neheztelsz, mert nem adtam igazat.
Maradjunk annyiban, más a felfogásunk és másként élünk a kutyáinkkal.
Eriksson
@micfild: Nehéz felfognod, hogy nem csak neked van kutyád? S miért pont a tied lenne az etalon? Ahány kutya, annyiféle, és annyiféle bánásmódot igényel.
S ha már itt tartunk, a kutya igenis családtag, és a családban mindenkinek meg van a maga feladata. Az övé a házőrzés. Az enyém meg az, hogy megetessem-megitassam, jól tartsam, s nem az, hogy sétáljak vele.
Mézike
@verum: Séta idején nem engedem el, mert kicsiny testéhez képest hatalmas bátor szíve van.
Ez azt jelenti hogy másfél kilósan nekirontana egy 50 kilós kutyának is...
A macska pedig olyan izgató számára hogy kiszaladna utána a világból.
A városon belül sétálunk. Itt nem lehet elengedni. Vannak bizonyos kapuk ahol haver kutyák laknak ott mindig megáll, és körbeszimatolják egymást. Vannak kapuk ahol nem haver kutyák laknak, na ott szinte nekiront a kerítésnek. Van egy kis sáros bekötő út ahol a nyáron még lakott egy öreg tacsi. Már 3 hónapja meghalt, de Molly még mindig bemegy az utcába és ugrik a kerítésre , várja a tacsit. Van egy öreg néni. Ő a sarkon vár minket. Valami finomság van nála Mollynak. A boltba is beengedik. nem vásárolok, csak benézünk. Ott rögtön megy a zöldséges pult mögé mert ott várja a csemege...stb. Sok helyere elmegyünk.
verum
@KERKA: - egyébként hol írtam én azt, hogy kutyát ágyban kell tartani?
Az jó, ha meghatározod, hogy hol a kutyának a helye, de ezt meg is kell ám tanítani neki és nem láncon tartással.
Hol estem én át a ló túlsó oldalára? Ott, hogy azt mondom, a kutya észlény, és meg lehet tanítani az emberek közötti együttélés szabályaira és hogy ezt foglalkozással lehet elérni?
Áh, elfogult vagy, nem írok többet.
papa.49
@KERKA: Köszönöm amit írtál valahol itt is van az igazság...
micfild
@Eriksson: te nem szereted a kutyákat igy aztán teljesen felesleges beszélni veled erről.
verum
@Mézike: - pl. kutyasuliban megtanulna más kutyákkal viselkedni és nagyobb szabadsága lehetne sétákon is. De ha te, akár a többi csak kijelentő módban beszéltek, mintha megdönthetetlen lenne az állapot és nem kérdeztek - akkor inkább én elhallgatok.
Mézike
@KERKA: Jujj!
Nem Micike, de van pulcsija, sőt ágyban alszik...
Jeszus! Akkor én a lököttebb gazdik táborát szaporítom. :-)
Igaz nincs a hajába masni, mert nyírom.:-))))
Eriksson
@micfild: Honnan veszed, hogy nem szeretem? Írtam én ilyet?
micfild
@Eriksson: mert azt irtad.. eteted itatod... pedig verum világosan leirta egy kutyának nem elég ha csak a testi szükségleteit elégitik ki. bár.. a napi séta is testi szükséglet.. és erre te nem vagy hajlandó... ezt is te irtad.
Mézike
@verum: Az én kutyámnak, kutyáimnak nem kell nagyobb szabadság, nem kell kutyaiskola. Ha az összes kutyatartó ilyen lenne mint mi akik ezen a fórumon vitázunk veled , nem elnne szükség törvényekre a kutyák tartását illetően.
Az én kutyám ilyen, és nekem tökéletesen megfelel. Tudja hogy siket vagyok. Sosem ugat csak hozzám jön és a két mellső lábát felteszi a combomra. Ha sétálunk és autó jön akkor megáll. Hamar megtanulta hogy ha nem látom be az utat akkor nem látom , hallom az autót. Ha nem járdán hanem út szélén megyünk, akkor ha utánunk jön autó leül...
Nem hülye. Nincs szüksége iskolára. teljesen hozzám alkalmazkodott. Én pedig hozzá.
papa.49
@Mézike: Jól teszed, ha neked, meg a kutyusnak így jó, legyen, de gondolom nem akarod egyedüli követendő mintává beállítani, és végül is ez lenne a lényeg, ki így ki úgy, de minden rendes gazda szereti a kutyáját, és ráadásul ez szerintem magánügy is...
Eriksson
@micfild: A kutyáim mindig tökéletesen elégedettek voltak a sorsukkal és tudták mi a dolguk anélkül, hogy sétáltattam volna őket. Ezt bizton merem állítani, mert hosszú életem során többféle kutyám is volt már. Kertes házam elég nagy telekkel rendelkezik, van bőven hely a hancúrnak kerítésen belül is.
Pár éve egy bullterrieremet vitte ki a lányom az utcára, oszt még az újságba is bekerült, hogy felelőtlen fiatal lány pitbullt sétáltatott a városban.
verum
@Mézike: - ha tudsz vele bánni, ha tudod tanítani, természetes, hogy nincs szüksége iskolára.
De nem vagyunk egyformák, van olyan kutyatartó, akinek jót tenne a kutyaiskola.
Bizonyára te is találkoztál olyan kutyással, akinek csak ajánlani lehet.
Mézike
@verum: Persze. De pont ők azok akik le se tojják a törvényt. Aki magától nem tekinti az állatokat érző lényeknek az akkor se fogja ha törvény kötelezi.
verum
@Mézike: - de legalább most már van alap odafigyelő állatvédőknek, hogy feljelentést tegyenek a rosszul tartott állatok miatt. Van törvényalap.
Mézike
@verum: Az van de szinte semmi értelme.
Mit gondolsz mi történik ha valaki bejelenti a rendőrségen hogy a szomszédja a kutyáját láncon tartja?
verum
@Mézike: - nem ,tudom, de van jogalap és meg kell tenni. Előbb- utóbb lesz valami foganatja. Ha csak egy esetben is, már akkor is megérte.
Mézike
@verum: Elég rég "büntetik" az állatkínzást.
Épp tegnap történt. Pont abban a kis bekötő utcában ahova mindennap bemegyünk. Tegnap egy piros rongyba csomagolt agyonvert kis testű kutyát találtunk. Tegnapelőtt nem volt ott. Bejelentettem a rendőrségen. Azt mondták megnézik. Ma még mindig ott volt a kutyus. :-(
verum
@Mézike: - sajnos, rámenősnek kell lenni, mert sok ember számára az állat nem is élőlény.
De ettől még meg kell tenni a feljelentést, akár többször is.
Mézike
@verum: Annyit tesznek hogy elszállíttatják a kutyát, de nem hiszem hogy nagyon keresnék azt aki ezt tette.
Volt olyan hogy az árokból szedtünk fel egy félig agyonvert kutyát. Fizettük az orvost. Bevitték a menhelyre. Szépen rendbe jött. A szomszéd néni tudta kik lökték oda. Nagy nehezen megmondta , de nem tettünk feljelentést, mert az elkövetők a nemzeti erőforrásaink erősen kigyúrt csoportjának gyermekeiből állt.
Megkért én se tegyek feljelentést. Nem tettem.
A gyerekek tudták ki látta őket. Ha kiszáll a rendőrség és a kölyköket bevinnék, a szülők - e méltánytalanság láttán a nénire törnék az ajtót.
verum
@Mézike: és még azt állítják, a szabadon levő kutyáktól kell félni...
Ha ilyen mérvű állatkínzást elnéz egy közösség, akkor ott az ember is már régen kiszolgáltatott és nincs biztonságban.
Mézike
@verum: Pontosan.
És azt hiszem ez országszerte jellemző.
Mert az állatkínzásokat, gyilkosságokat akik elkövetik megteszik emberrel is.
Főlökött
Olyan édes amikor egy okoskodó kutyakiképző - beleugat olyanba, melyhez semmi köze. Sajna van akinek ez mérvadó és törvényt rittyent ebből úgy, hogy ennek hátterét nem igazán gondolja-gondolta végig. Tudom az egó, meg a megmutatjuk, hogy csakazértis !

Vasárnapi plébániás nap is hasonló irányultságú ténykedés volt!

Eddig a tulajdonos felelt, Ő volt a felelős, általa tartott kutya kivitelezésében okozott kárért, + rászabadították a tulajra a regisztrálást - chippeltetést - igen jó pénzért, ami a mai napig is működésképtelen rendszert takar, de lehúzásra kiválló volt.
Most, hogy nem tarthatja majd megkötve a 'fenevadat', majd jótáll érte az okos kutyakiképző és a meggondolatlan jogalkotó! Borítékolhatóan lesznek majd érdekes perek és ítéletek ezen vonalon is egy agyament ötletből kiindulva.
verum
@Főlökött: -ezt a törvényt állatvédők harcolták ki, sok sok rossz tapasztalat alapján.
És vajon szerinted a kutyakiképzőnek miért nem kellene beleugatni abba, hogyha valaki nem ért a kutyatartáshoz, mit is tegyen és hogyan? Hogy minél kevesebb olyan neveletlen kutya legyen, aki kárt okoz?
Bizony, a szakértelem hiánycikk ebben az országban - mégpedig azért, mert az amatőrök félresöprik, mert fel sem fogják, hogy miért is van rájuk szükség!
verum
@Főlökött: - bizonyára nem láttál még láncon élő kutyát, aki koszban, étel és ital nélkül, fémhordóban él télen és nyáron, akinek a húsába vágott a lánc és már annyi ereje sincs, hogy agresszív legyen az őt kínzóival.
Igen nagyon örülnék az általad említett érdekes pereknek és nagyon várom már, hogy letöltendő börtönt is kapjon néhány brutális állat, aki tévedésből embernek született!
micfild
@Főlökött: azokból a kutyákból lesz fenevad akit láncra vernek és kinoznak. ez a törvény ellenük szól.
Főlökött
@ micfild : @verum: Bocsi, de láttam olyan kutyát is, mely futtatóláncon volt és volt kaja, pia előtte, nem is kevés. Ha leesett volna, arra próbáltam rávilágítani, hogy nem kell átesni a ló túlsó oldalára ! Mivel jelenleg azt teszik !

Az a gond, hogy amíg a chippeltetés arról szól, hogy 5-10ezerért vizsgáltasd meg a kutyát, mely nélkül bele sem rakják a chippet, annak számszerű regisztrációját utána fel sem viszik a rendszerbe, tehát egy, mondjuk petárdás eset után, azt sem tudják, kié a kutya, akkor mi értelme is van ? Semmi.
Folytatom, az utcánkon sétáló párt megtámadta egy kutyafalka. 2 Kutya befogása után sem lehetett megállapítani, kik is a gazdák.
Szóval van - volt értelme a chippeltetésnek ? A gondos gazdák megtették, de akkor minek is ? Egy lehúzás volt az egész.

A kínzást és a helytelen állattartást kérem ne keverjük ebbe bele ! Az, hogy láncon, futószáron - és - láncon van egy kutya, azzal, hogy kínok között él-élne. Ez egy túlkapás, felesleges beavatkozás. Van olyan kutya, mely kezelhetetlen és nem kell-kellene szabadon kószálni hagyni. Az általa okozott dolgokért pedig a tulajdonos a felelős-maximálisan, a törvények szerint !!! Pl. volt olyan kutya, mely láncon volt és egy ittas személy elment dolgát végezni, a kutya elérte, a fél heréje bánta. A gazdát pedig a lánc védte meg, mert Ő gondos gazda módjára járt el. Megkötve korlátozta ténykedését, a személy pedig gondatlanul járt el, így a gazda mentesült a büntetőeljárás alol.
Tehát akkor a felelősség alol, épp ezen agyamentséggel tud majd mentesülni a gondatlan gazda, mivel arra kötelezték, hogy ne kösse meg. Érdekes és kiszámíthatatlan helyzetek állnak majd elő.
Na erre próbáltam rávilágítani !!! A kínzásos gazdákat eddig is ismerték és eljártak ellenük. Az más kérdés, milyen hatékonysággal. Ez viszont ügyész - bíró kérdése volt.
Lepényleső
Akkor engem miért lehet? Hisz én is kutyául érzem magamat.
verum
@Főlökött: - szívesen leírom még egyszer, sőt még sokszor. A kutyának nem csak fizikai, de szellemi igényei is vannak. Az ember is kap ételt és italt a börtönben, sőt sétálóra is mehet, mégis rab.
Azért van egy kutya láncon, mert a gazdája nem tudja megtanítani arra, hogy mit vár el tőle.
A csip meg szükséges. Gondolom te még nem fogtál be kóbor kutyát, nem kerested a gazdáját, vagy még nem veszett el kutyát. Számtalan kutyát mentettek meg és adtak vissza a gazdájának, akiben csip van. Ez kultúrországban, ahol a kutya nem eldobható használati cikk teljesen természetes. És igen, a kutyára költeni is kell pénzt, akár egy kocsira, vagy számítógépre, vagy lakásra. Aki sajnálja rá a pénz, ne tartson kutyát.
Aki nem tudja megnevelni a kutyáját, aki nem tudja vagy nem akarja kielégíteni a szellemi szükségleteit is a fizikain kívül, ne tartson kutyát, mert nem kötelező.
Egyébként el tudnád árulni mi haszna van egy futóláncon élő kutyának az ember számára?
Azon kívül hogy szokás falun, tanyán tartani kutyát...?
wagabund
na, megint megy az elkenés..majd a szomszédok bejelntik a rövid láncon tartott kutyát..arra azért baromi kíváncsi leszek, hogy a rövd láncon, húsig hatoló nyakkötéssel, télen mínusz tízben is vashordóban dekkoló kutya cigány gazdáját ki jelenti fel, és az önkormányzat mit fog tenni?
persze ilyen nemcsak cigányoknál fordul elő, mint a tv-ben is láthattuk...
az állatvédlemmel együtt benéznek majd a lakásba is, ahol lehetetlen körülmények között tartott (kis)lányokat használ az apuka, mint jugos jussát...
a másik ellenőr közben a ház hátamögött megszemlélheti az éhhalál határán tántorgó csontsovány lovat...
mindezt itt és most...
Peller Anikó
@Föllökött: semmi baj, mi kötélen tartjuk a kutyát, sose volt láncon.
bretagne
Az embereket akkor miért lehet láncon tartani???
bretagne
@Horizont: Az emberek és a nép, az egy és ugyanaz.
Főlökött
@verum: Kevered a szezont a fazonnal. Azért is említettem, hogy nem kell ebbe az állatkinzást, ilyen dolgokat belevinni.
Mindíg is volt kutyám, nem is egy :) ( jólneveltek, írnak - olvasnak - interneteznek :) ) Nem is arról szól a történet, hogy a gazda nem tudja megtanítani. Láttál - tapasztaltál már olyat, hogy mit művel a hím kutya, amikor a közelben pl. tüzel egy nőstény ? Megindul és még akármilyen nevelés után sem tudja a gazda megállítani. Úgy megy, hogy se hall - se lát, viszi az ösztön és a kémia.
Szóval több mint valószínű, nem vagyunk egy véleményen, ezen témában. Hozzáteszem, nekem még egyszer sem kellett visszaszolgáltatni az 'elveszett' kutyámat, kutyáimat, mivel gondos gazda módjára, mindíg a felügyeletem alatt állnak-álltak, ezért az 'elveszés' kizárt volt.

Amúgy pedig BUÉK mindenkinek :) !!!
verum
@Főlökött: - a bajok elkerülése végett létezik ivartalanítás.
Egyéb kérdés?
Amúgy BUÉK neked is.
Főlökött
@verum: -> és az nem állatkínzás, hogy a gazdi eldönti, legyen - ne legyen tiki-taki :)) Amúgy nőstény esetében pedig elhízással jár, nem kicsit.

Szóval igyunk egyet és fogjuk a nyuszira :)
verum
@Főlökött: - tudod, a kutya nem az élvezetért szexel, a szaporodási ösztön hajtja. A kutya élvezete a játék, a séta, a gazdával való közös porogram, a jó ételek.
Viszont a nem kívánt alommal ami történik, az bizony masszívan állatkínzás. Kutyák tízezrei élnek nyomorult helyzetben, gazdátlanul, vagy tengődnek sintértelepen. Bűn a szaporítás ilyen körülmények között.
Főlökött
@verum: Írtam már, agyamentség amit kitaláltak. Erre itt a legutolsó példa, Pécs, ahol egy farkas megszökött. Volt árammal üzemeltetett kerítés, volt 2m-es normál kerítés, volt +40-60cm-es 45 fokban befelé döntött kerítéstető.
Ki akart menni ? ki. Kijutott ? ki.
Ha már egyszer kijutott, onnantól pedig a gazdi felelőssége és nem csak magyarázkodhat, védezezhet is és fizetheti a cehhet. Az igazgató is a nyakába vett, egy jó kis büntető eljárást.
Szóval átgondolatlan, meggondolatlan ténykedésnek lehetünk ismét tanui, mint megszokott módon, Fidesz kivitelezésben. Ezt próbáltam eddig is eldalolni.

A nem kívánt alommal kapcsolatosan pedig, visszakanyarodhatunk a gondos gazdi terepre. A kutyának egy a lényeg, a gazda közelsége, szeretete. Még jó kaja sem kell.
Elhűlve tapasztaltam, hogy az ifjoncnak az kell, amit én csipegetek, még a céklát is úgy flammolja, mint a husit, egy a lényeg a falkavezértől jöjjön.
A másik kutya esetében pedig égett a képem, mivel azt mondták nem ehet fűszeres kaját. Be sem mertem vallani 2,5 hétig a megmaradt vadpörköltet ette :)
Szóval gazdi és gazdi között is van eltérés.

Na eltipegek kergetni a husvéti nyulat :) Üdv és jó szórakozást szilveszterre :)
wagabund
@Peller Anikó: 21.51...

...értem a humorod, nekem felesleges mentegetőznöd.

persze még az nem tisztázódott, hogy szegány ebet vízszintesen tartod kötélen, vagy lógva egy fán?

ezt légyszíves részletezni, mert nem mindegy(a kutyának)
eugen4402
@wagabund: Megelőztél, mert arra szerettem volna választ kapni, hogy egészen apró kis ölebet szabad-e nyakláncon tartani? Csak elvi kérdés, nincs szándékomban a fizikai kivitelezés...
human
@verum: "mondjuk te hogy oldanád meg annak a szülőnek, aki a gyerekét halálra éhezteti, vagy agyon veri, hogy többet ne lehessen gyereke? "

Van ma Magyarországon egy családsegítő rendszer. Úgy tudom, ők kijárnak a mélyszegénységben élő családokhoz. Ha nem működik például a kályha, akkor jogukban áll rendőrt hívni és elvitetni a gyereket. Ehhez képest nemrég volt egy történet ahol a gyerekek éheztek és bogarakat és patkányt ettek. Ott valamiért csődöt mondott ez a rendszer. A helyi gondozó kapott valami ejnye-bejnyét és kész.
Peller Anikó
@wagabund: Á, neem, a fán a macskát tartjuk.

@özsen: nyakláncon nem lehet csak ha keresztre van feszítve. Ha öleb, akkor mondjuk lehet biciklibowden, de lánc nem, semmilyen.
Everest
Kelenföld. A volt Tejüzem terület. Privatizálva lett. Busz telephely. Szerencsétlen kutya, őrkutyaként bezárva kb.3x3m-es dróthálós sarokba. Az előzőleg két szerencsétlen kutya elpusztult. Ez a mostani tán vmely menhelyről lett beszerezve kb. két hónapja. Azóta sírva-vonyítva jelzi a környéknek, h ott van és vszinűleg - szenved. Most is hallani a sírását, mert bizony kutya-hideg van odakint. Ember nincs a telephelyen. Néha a bejáratnál lévő fűthető bódéban feltünik egy-egy őrző-védő ember. Mit is tehetünk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.