Több mint öt éve, 2009 júliusában volt utoljára ennél alacsonyabb a nemzetközi tartalékok értéke, 2014 végéhez képest pedig egy év alatt 4,256 milliárd euróval csökkent a tartalékok összege a múlt évben – közölte az MNB.

Az euróban denominált lakossági állampapír lejárattal együtt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Magyar Államkincstár (MÁK) devizaműveletei 1,6 milliárd euróval apasztották a tartalékokat.

Hatalmas összeg tűnt el a devizatartalékból

A csökkenés fennmaradó részének nagyját az ÁKK jegybanknál vezetett számláján bekövetkezett keresztárfolyam mozgás okozta, míg az MNB lakossági devizahitelek forintosításához kötődő devizaswap ügyleteinek lejáratai csaknem 200 millió euróval, míg az egyhetes devizalikviditást nyújtó jegybanki swapügyletek mintegy 500 millió euróval csökkentették a devizatartalékot. – adott magyarázatot a hiány okára a Matolcsy György vezette MNB.

Emellett olyan egyéb tényezők is hozzájárultak a tartalékok mérséklődéséhez, mint a devizakamat fizetések és devizatartaléknak a keresztárfolyam-változásokhoz köthető átértékelődése – közölte pénteken a jegybank.

113 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
- Rabbi, 4 milliárd euro hiányzik a kasszából! Mi tévő legyek?
- Tedd vissza fiam.

És ez már nem vicc.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
JAJMÁR
A pénz nem vész el, csak elvándorol. Talán meg kellene kérdezni az őrzőket merre ment :)
Szókrakész
Nagyon sokba kerül nekünk ez a zongora, ...
dr. prédikátor
Meg kell kérdezni kuszaszem pöttyössegű etárst. hogy hová lett a deviza!!!
human
- Rabbi, 4 milliárd euro hiányzik a kasszából! Mi tévő legyek?
- Tedd vissza fiam.

És ez már nem vicc.
joopapa
Ezt miért nem lehet egyszerűbben elmondani hogy a zemberek megértsék! Mert a magyarázat egyszerű szerintem, elqrtuk nem kicsit nagyon!
Gemüs52
"Jól " csinálják ! Egyszerűen nem lehet követni,hogy hova tűnik el az ország pénze ! Ha meg lehetne azt hosszú időre titkosítják ! Ebben profik !
Szókrakész
Épp most vett valaki kastélyt.
Épp most vett valaki bútorgyárat.
Épp most vett valaki...
papa.49
Xartolcsy TEDD VISSZA AZ ELLOPOTT SUSKÁT!!!
karma1
Egy nagy sz@rt! eltolcsi keze vallig benne turkal mar 5. eve lassan a devizatartalekban... Talan ha nem csodazongorat, Tizianot vagy mittudomen mit venne, akkor nem kene a tartalekokhoz nyulni. (Mar 3 evvel ezelott elkezdett benne kotoraszni, akkor kezdett ettol a hirtol a hajam is egnek allni... Nincs az a normalis allamhaztartas, ahol a tartalekokhoz minden nyomos indok nelkul hozza mernenek nyulni)
Vizual
Nem kell vizsgálni semmit. Igaza van a rabbinak. Nem tud elszámolni ? Mondjon le és állítsák biróság elé. Nem gondolom, hogy amit évek alatt elköltött abból nem maradt a családnak is. Hitelek, munkák és hasonlok vándorolnak ennek a tolvaj társaságnak a számlájára. Nem is kell külön foglalkozni velük. Orbán adjon választ a lenyúlásokra, a csalásokra. Nélküle nem lett volna pénz semmire. Ill. lett volna oktatásra, korházra és stb. Látni lehetett...
eugen4402
Ez durván 1300 milliárd HUF hiány egy év alatt. Most hallom a híradóban, hogy 1,8 millió bedőlt devizahitelt tartanak nyilván. Nem ilyenkor szoktak csődöt emlegetni? Pedig most nincs Lehman-botrány, nincs világválság, akkor meg mi van...?
nevemnick
@eugen4402 (10:22) : ,, akkor meg mi van...? " A fiuk gyűjtik a zsozsót a zsíros kenyérre a kajakiegészítésnek a fegyházba
eugen4402
@nevemnick: "Álomország tengerpartján" legfeljebb sor kerülhet rá...
Itt a valóságban már soha, mert a világot már a nevükre íratták a Földhivatalban.
nevemnick
@eugen4402: az már csak rajtunk múlik, hogy valóság legyen belőle. :)
eugen4402
@nevemnick: Kevesen vagyunk. A Teremtő már véglegesen a kihalásra ítélt fajok közé sorolt minket.
Hellcat
Kurva nagy faszulás lesz ebből a fideszes ámokfutásból.
prime777
@Hellcat: "Kurva nagy faszulás lesz ebből a fideszes ámokfutásból. "
Nagyon remélem,hogy az lesz.
Itt akinek van egy kis látása és persze látni is akar, az tudhatja mekkora lenyúlások mennek.
Feltehetően 100x vagy 1000x nagyobbak mint anno a szocik idején.
Feltehetően így lehet itt minden olyan dologra pénz amire azelőtt nem volt,hogy nyúkálnak bele a devizatartalékba.
Az első párt lesz szerintem akiknek tényleg csúnya végük lesz.
Akkora és olyan korlátlan a hatalmuk,hogy azt hiszik övék az ország,és,hogy bármit felelőtlenül megtehetnek,félresöpörve mindent és mindenkit.
Kádárnak még nagyobb hatalma volt,de annak szinte semmije nem volt anyagilag,egzisztenciálisan.
És ezek a rohadékok képesek visszamutogatni rá.
Rosszabbak ezek 100x mint a kommunisták voltak.
Báránybőrbe bújt farkasok.
Hellcat
@prime777: Az a baj a faszulás minket érint a legjobban.
enslaved
@prime777: Rosszabbak mint a kommunisták voltak? Egy ilyen írásért akkor már a fekete autó ment volna érted...
Hellcat
@enslaved: Nyugi eljutunk oda is...most még csak a nagyobb halakat baszogatják akik ellenük vannak.
Gyuri Géderről
@enslaved: Tévedés. Ez a Horthy rendszerre is igaz volt.
Lepényleső
Aki tyúkot lop,annak a magyarázata,hogy éhes volt,mit sem ér. Ennek meg felhatalmazás az
ország további fosztogatására? Más lehetőség nincs? Amit el ne herdálnának,nincs az a kincs.
human
@enslaved: Az ökotárshoz hány rendőlt is vezényeltek ki? Nagyon keménykedtek pár nővel szemben. Ez még csak a kezdet. Így kezdődött az összes mocskos rémuralmi rendszer.
Toby
Eltűnt a lé ? Na és ? Elvitte a nyári aszály, a tavaszi árvíz, meg a hóhelyzet és a saját lábon állás sem ingyen van ! De vannak jóságos, birkatürelmű, áhitatos adózók, majd pótolják, ahogy minden mocskos sunyítást eddig is !
No problem...no problem...
pucaros
A fedezetet a Ft. mögül eltapsolják! Őszre 400 Ft. lesz az euró. Fedezet nélküli ország kötvényét nem veszik, az unió nem ad. Elvesztünk nem lesz nyugdíj. Olyan országban élünk, ahol 2014 juni. hóban letesznek a külügy. asztalára egy listát hat névvel. egy év múlva megtudja Vida Ildikó, két és félév múlva Heim Péter aki tagadja. Hova tették ? Az alaptörvény alá ? Ritkán veszik kézbe így nem veszik észre mi van alatta ? A többi név olvashatatlan ? Vida Ildikó-é olvasható, beázott a helység a többi név olvashatatlan ? Csődbe megyünk Orbánnak nem adnak, forradalom lesz, nem csak itt egész Európába.
justhpeter
Rákosi már régen kitalálta: az MNB vezetése kollektívan indul a dutyiba az életfogytiglani kényszermunkát letölteni, ott lesz idejük a részletes, feltáró vallomásuk megtételére. És a munkával is lesz idejük megismerkedni.
human
@pucaros: Akkor talán erről szól az egész. Befektetik a devizát vagyontárgyakba, majd nagyobb ütemben rontják a forintot.
spu00
@Toby: Mit gondol, hogy lett a 80%-s deviza kitettségű államadósságból 36%-s? Miből fizették az államadósság kamat törlesztéseit, amit nem ez a kormány vett fel, de a terheit neki kell kigazdálkodni. Talán lehetne ilyen irányba is gondolkodni, véleményezni. Ez a lehetetlen bank a 2010-s kamat kötelezettséget /1430 milliárd/, levitte 960 milliárdra.Ja, az általa vásárolt ingatlanok, műtárgyak magyar állami tulajdonok lettek, s az egészre 30 milliárdot terveztek. A korábbi bank évi 200 milliárdos hiányt termelt, na ez volt amit mi fizettünk ki, minden évben.A jelenlegi 2-300 milliárd többletet termel. Megjegyzem , nem költségvetési hivatal.Miért nem sivalkodtak a vállalkozói hitel /2,5%-s/ kihelyezésénél, az infláció csökkenéséért, az alacsony kamat miatt.Vagy a szocik jobbakat csináltak? Én emlékszem 28%-s inflációra is, az jobban tetszett Önöknek?
karma1
@enslaved: 14.48-ra: Most meg csak egy chip-et telepitenek a programjaba, egy picit esetleg lelassul a gepe, eszre sem veszi... Valtoznak az idok, valtoznak a technikai berendezesek, megoldasok, de a titkosszolgasag maradt a regi...:o))
Desischado
@prime777: A próféta szóljon belőled!
Én is ebben reménykedem. Lopnak amit csak mernek! Hova lett a pénz? Hát vajon hova? Kérdezzétek orbánt meg ezt a szemét eltolcsyt! Remélem, totális bukás lesz a vége!
Szókrakész
@Szeparepa2: Pont ezért változtattak a bünti tételeken.
Különben már fullon lenne minden lámpavas.
Gyuri Géderről
Lehet, hogy ebből a pénzből jutott Tiborc családnak kastély vásárlásra?
Bár azt nyilatkozták: saját lábukon is megélnek.
karma1
@Gyuri Géderről: Amig a sajat labukon alldogalnak, nem zavarja oket, hogyha a sajat zsebukbe omlik az ingyen zsozso...:o((((
Szókrakész
@eugen4402: Azért lesz itt még szortírozás, szelektálás.
Van bőven dimenzió, ahová ők kerülnek és másik, ahová a jók kerülnek.
A lélek örök.
Ezek eladták a sajátjukat a patásnak.
Mammon az istenük.
Megfertőzték őket a Wetico betegséggel.
Sőt ezek közül már lehet, hogy egyik se original ember.
Egyfajta walk-in verziók.
Body snatchers...
Mellette toborozzák a többit is, hogy csatlakozzanak hozzájuk.
Egyfajta lélekkereskedelem folyik az Univerzumban.
Gyuri Géderről
@karma1: Őket nem zavarja, de engemet kurvára.
Jó lenne ha másokat is zavarna már, egy 2016 - ba egy előrehozott választással.
Aztán jöhetne a közvilágítási oszlopok bővítése.
karma1
@Gyuri Géderről: ... nem a villanykortek cserejevel...:o)))
eugen4402
@Szókrakész: Köszönöm Atyám a vigasztaló szavakat, újabb lehetőségekre mutattál rá, melyek eddig elkerülték a figyelmemet. Bár volt valami halvány reményem a párhuzamos dimenziók kiaknázásában, de az még korai lenne, úgy vélem. :-)))
papa.49
No xartolcsy ne grimaszolj, hanem mond meg hol a suska!!!
Eriksson
@Desischado: Milyen pénzt keresel okoska?
A cikk úgy kezdődik: "Több mint öt éve, 2009 júliusában volt utoljára ennél alacsonyabb a nemzetközi tartalékok értéke,"
Akkoriban miért csak annyi volt? Akkoriban ki nyúlta le, hogy még ennyi költekezés mellett is most több van mint akkoriban?
Nem árt néha olvasni is, koma.
karma1
@Eriksson: Eloszor is kerlek, ne beszelj igy Desischadoval, mert O eloszor is nem Hozzad szolt, masodszor pedig nem hiszem, hogy az ujsag valos adatokrol irt volna, ugyanis maga orban mondta, hogy az orszagot nagyon jo allapotban vette at Bajnaitol, az IMF kolcson ketharmada a bankban pihent lehivatlanul. Miert is nyultak volna a devizaalaphoz? Akkor meg SImon volt az MNB elen, aki nem engedte volna, csak a sajat testen keresztul, hogy az alaphoz hozzanyuljanak. Az akkori torvenyek nem is engedtek volna hozzanyulni, mivel akkor meg a Magyar Alkotmany volt ervenyben.

Meg eltolcsi sem azonnal kezdte a devizatartalekba-nyulkalast, hanem mar kb. feleve volt az MNB elen... Aztan megmagyarazta, hogy nem is azert yult bele a devizaba, mikor tobb szakerto is felhorrent...

Inkabb az azota eltunt 3000 milliard manyup penz holleterol meselj nekem egy kicsit, mert az meg erdekesebb sztori...:o)))
Na ugye...:o)))
Gyuri Géderről
@karma1: De nem ám!
Izzó csere nélkül is fény virrad az országra.
Eriksson
@karma1: Nem értelek. Hogy beszélek én Desischadoval?! Sehogy sem beszélek, csak felhívtam a figyelmét a cikkben írtakra.
S ha már ott tartunk, hogy kik kihez szólt? hát én sem hozzád.
Azért köszönöm az értékes felvilágosítást, csak még azt elmagyarázhatnád, hogy mitől emelkedtek meg annyira a devizatartalékok, hogy azokból költekezni is lehessen, kiüríteni a kasszát majdnem az 2009-es szintre? Amelyben ezek szerint még mindig több van, mint akkor.
Köszönöm az együttműködést.
Csizmás Kond
ja devizatartalék...megmondaná valaki mikor volt az nekünk ?
Desischado
@karma1: Drágám, ne törődj vele! Nagyon kedves tőled, hogy megvédtél, köszönöm! De egy elvakult fidesznyikkel nem érdemes leállni. Az nem zavarja, hogy olyan rablás folyik az országban, ami nem volt még, és az sem, amit te nagyon helyesen leírtál. Azt a nyilatkozatot orbán basitól én is hallottam. Tehát nem akkor volt a baj, hanem most. Már alig van mit lenyúlni, de ezek képtelenek leállni. De ez Eriksson komát szemmel láthatóan nem zavarja!
spu00
@karma1: Talán elmesélhetné a Manyup pénz létre jöttét, s főleg azt hogy ténylegesen kitől vették el, s az mennyibe került. De próbálja az igazat írni, hazugságot már sokat hallottunk erről a témáról. Gondolom Öntől ez elvárható, s teljesíti is. Köszönettel.
karma1
@Eriksson: Igazabol nem nagy ugy, csak le- "okoska"-ztad... Ne minositsunk, ne ugy beszeljunk egymassal, ami serto lehet, vagy megalazo. Tudod, Desischado egy rendkivul okos, kedves holgy, O biztos nem hasznalna Veled szemben ilyen kioktato hangot... Kulonben minden OK...:o))))
karma1
@spu00: Ezt most komolyan kerdezed? Harom baratomnak loptak el a sajat, leadozott penzet, amit magannyugdij penztarba helyezett, a "manyup" ennek a roviditese.
Ebben a temaban meg toled sem fogadok el semmi baromsagot sem, mert ez egyertelmuen a dolgozo kisemberek penze volt, amit selmeczi "kiflicsucsok" gabika segitsegevel nyultak le annakidejen... Ne probald megmagyarazni a megmagyarazhatatlant... Menj vissza a szabidra, nem hianyoztal a magazodos hulyesegeddel...
karma1
@Eriksson: Elmeletileg semmifele modon nem lehet belenyulni egyetlen orszagnak sem a devizatartalekaba, nezd meg, hany percig lenne meg elnok az aktualis amerikai elnok, ha eppen bele akarna piszkalni Fort Knox-ba...

A regi alkotmany szerint az MNB elnoke huen kezelte ezt a penzt (is), ahogy az Alkotmanyunkban benne van. Belepiszkalni csak eltolcsi mert, mert viktor biztatta erre, atalakitotta hozza az Alapkatyvaszt is, es persze, mindig lesznek kesz magyarazat-panelek arra az esetre, ha megis botrany utne ki. Tudod, egyik hollo a masiknak nem vajja ki a szemet...:o)))
Eriksson
@karma1: Az "okoska" az sértő? Nem gondoltam volna ahhoz képest, amilyen jelzők röpködnek itt számolatlanul.
Egyébként azt sem gondoltam volna, hogy "Desischado egy rendkivul okos, kedves holgy,".
Na mindegy. Legközelebb majd odafigyelek. De ha én szerinte egy elvakult fidesznyik vagyok, akkor már én is találnék rá találóbb jelzőt, mint az "okoska".
Eriksson
@karma1: Úgy tudom, Fort Knox már nem is létezik, mint ahogy eltűnt a legtöbb ország aranytartaléka. Emiatt (is) van szarban, adósságban nyakig minden állam, mert kivették a kezükből a saját valutájuk feletti rendelkezést.
De ennek nem sok köze van a devizatartalékhoz.
karma1
@Eriksson: En ismerem Ot szemelyesen, es mondhatom, nem egy "okoska" (a szo pejorativ ertelmeben), hanem egy rendkivul tag latokoru, nagyszeru lany.
Okoskanak azt szoktuk titulalni, aki mindenbe beleuti az orrat anelkul, hogy ertene hozza. O nem ilyen.
Fidesznyik az egy pedig egy partallast jelent, es ne haragudj, de a beirasaid alapjan semmi mas nem jon le Rolad, csak az, hogy a fide$$-nek tapsolsz, az o intezkedesit tartod maximalisan helyesnek es mervadonak. Csak ennyi a kulonbseg, de az eppen eleg...:o((
Eriksson
@karma1: Érdekesen kategorizálsz. Az okoska az szerinted pejoratív, a fidesznyik az nem.
És légyszi áruld már el, hogy mitől vagyok én szerintetek fidesznyik? Hol mondtam azt, hogy én az vagyok? Hol tapsolok én nekik?
Szóval kérsz ki a magatok nevében ezt, azt, miközben ti vígan cimkéztek bárkit, nem számít, hogy sértő-e. Lehetnél kissé körültekintőbb a véleményeid megfogalmazásánál.
karma1
@Eriksson: Valoban, itt soha senki nem mondja magarol, hogy fidesznyik, itt erdekes modon csak a baloldaliak vallaljak a magatartasukat masokkal szemben.
Legalabbis az elmult 4 evben, amiota itt vagyok, egyetlen ember sem nyilatkozta, hogy en fideszes, kdnp-s vagy eppen jobbikos vagyok. Ez lejon a hsz-bol. Mint ahogy az enyembol is lejon, hogy en erosen baloldali vagyok, es Gyurcsanyban latom az egyeduli hiteles kovetkezo ME-t.
De ez altalaban hozzatartozik a kephez: a baloldaliak vallaljak, a fideszesek meg tevedesbol sem a partallasukat : altalaban mindennel kpcsolatban ennyire futja nekik a felelossegvallalasbol. Mert tudjak, hogyha bukik a kormany szeretett vezirukkel, akkor az rajuk nagyon rossz fenyt vetne, nagyon gyorsan kellene forgatni azon a koponyegen.
Mondom, az "okoska" jelzonek az a pejorativ ertelme, amit mar leirtam, hogy akire mondjak, az mindig mindenbe beleszol, eszetlenul, temaismeret nelkul.
Desischado pedig nem ilyen, ennyi ...:o))
De mar szeretnem ezt a temat befejezni, mert semmi ertelme ismetelgetni sajat elozo beirasaimat, a vita parttalan es ertelmetlen...
Eriksson
@karma1: Akkor revideálok. Nem a Desischado az okoska, hanem Te. :))
Egyébként nyugodtan beleolvashat a hsz-aimba, sehol nem fogsz találni olyat, ahol gyalázom vagy dicsérem a jobb, vagy baloldalt, egyszerűen nem foglalkozom pártpolitikával.
S nem azzal kelek és ébredek, hogy mit csinál a Gyurcsány, vagy az Orbán és pereputtya, mert egyszerűen nem érdekel. Az ilyen cikkeket legtöbbször el sem olvasom.
kabóca
De viza nincs a Dun(n)ában. Kifolyik a pénz a kezéből.
kkalman
Ácsi! Mindenki nyugodjon le! A devizatartalék nem tűnt el, csak megőrzés céljából gazdát cserélt!
Szókrakész
Ha arra kellett az IMF hitel, hogy a forintot és az országot ne tudják spekulánsok padlóra tenni, akkor most hol van a 25 milliárd?
Oké, minusz 600 millió forint, amit a bankok kaptak.
human
Arra gondolt már valaki, hogy miért költik el a pénzt lóhalálában vagyontárgyakra? Valami pénzügyi balhéra készül szerintem a banda, amiről nem fogja tájékoztatni a lakosságot ahogy korábban sem. Ők jól keresnek a benfentes információkkal, az adót fizető lakosság meg majd megoldja magának.
rugacs
hu.tradingeconomics.com/country-list/government-debt-to-gdp
A lista szerint mindenkinek bődületes adóssága van.
De árulja már el nekem valaki, ha minden országnak ekkora tartozása van, ki van a másik oldalon?
Tehát KINEK tartoznak?
Yoda69
@human: ma, 01:09
Elgondolkodtato amit irsz. Szerintem sem kizart hogy csodbe hajszoljak az orszagot, de csak 2018 utan. A valasztasokig mar csak 2 ev van, addig meg fenn akarjak tartani a joleti allam latszatat.
Lasd: gazdasagi novekedes, CSOK 10+10M (ezert meg nagyon nagy arat fogunk kesobb fizetni, mint anno a diakhitelert), rezsicsokkentes, Paks2 es meg hosszan lehetne sorolni, a sok kamu intezkedest amire nincs fedezet. Pontosabban elnezve a devizatartalekunk ijeszto csokkeneset, konnyen lehet hogy mindezt ebbol finansziroztak.
human
@Yoda69: Szerintem is nagy baj lesz a fedezettel. A legnagyobb baj, hogy az a gazdaság amit Orbán épít nem lesz önfenntartó, mindig Orbán bőkezűségétől függ majd a léte. Márpedig ahol nem a tehetség és a munka termel az nem hatékony gazdaságot eredményez szerintem.
Yoda69
@human: Csakhogy ezek addigra olyan gazdagok lesznek, hogy semmi nem erdekli oket, az sem ha buknak. Akkor majd elhuznak melegebbre eghajlatra, az orszag meg itt marad a szarban.
human
@Yoda69: Ez az egész, amit Orbán kitalált csak akkor működik, ha soha senki nem váltja le a fideszt. Ezt ő is tudja. Éppen ezért 2018-ban még soha nem látott kampány és választás fog következni. Elég undorító volt a fizetett aktivistákkal, kivezényelt közmunkásokkal a 2014-es, de a 2018-as ezen is túl fog tenni.
human
@Yoda69: Egyébként ezeknek már külföldön is vannak cégeik, birtokaik amikről nem tudunk. Lesz hol urizálniuk akkor is, ha itt egy forradalom törne ki.
Yoda69
@human: Sajnos tul rovidlato a magyar ember. Az unioban mar sereghajtok vagyunk, de tovabbi leszakadas varhato. Minek kell itt tortennie hogy az emberek vegre felebredjenek.
Nincs olyan tarsadalmi reteg, akiket a geci ne szivatott volna meg. Orvosok, rendoreok, tanarok, tuzoltok, taxisok, diakok, nyugdijasok, foldmuvesek, stb stb.
Persze arra ugyelt hogy sosem egyszerre, mindig csak egy-egy csoportot.
Nagyon jol fogalmazta meg TGM anno, hogy orban egyesselvel tori el Magyarorszag csigojait.
coni
A nemzetközi hírekben egyre gyakrabban szerepel az a figyelmeztetés, hogy a legutolsóhoz hasonló válság közeleg(het). Akkor nagy szerepe lesz a devizatartalékoknak is, azzal a különbséggel, hogy jelenleg nem lenne könnyű külső forráshoz jutni. (A lakossági tartalékok nagy részét fel fogja emészteni a csókos ügy).
human
@Yoda69: Az EU pénzeket arra találták ki, hogy befektessük olyan programokba amik később önállóakká válnak és termelnek az országnak. De az előző kormány sem élt a lehetőséggel. Nyomát a térköveket, szökőkutakat. Ami szociális felzárkóztató program volt annak folytonosság meg nem volt biztosítva. Amint elfogyott a pályázati pénz úgy ahogy volt lezárták az egészet. Orbánék meg már a látszatra sem adnak. Odaadják a milliárdokat a vállalkozóiknak és ennyitől azt remélik, hogy majd azok a vállalkozók fellendítik az országot. De ha ennek az országnak a jövője egy Mészárostól vagy egy Habonytól fog függni, akkor itt szépen le lehet húzni a rolót.
spu00
@karma1: Tényleg látta azt a sárga csekket amin a barátai befizették a manyup pénzt? Mert ha igen, akkor csak bocsánatot tudnék kérni Öntől, de tudja ilyen irányú kérésemnek még senki sem tudott eleget tenni. Lehet, hogy én tévedek, s nem Önök akiket átvert a Horn kormány, s még ma is abban a tudatban élnek, hogy a kommunizmusnál nincs jobb. De ha már itt tartunk, mesélje már el, hogy miből fizették a bevezetés után a nyugdíjakat, milyen pénzből? Ha igaz embernek tartja magát, mert miért ne lenne az, akkor tisztességgel válaszol.
Mézike
@spu00: Nem sárga csekken fizettük...
evacica
Lesz ez még kevesebb is ha Matolcsy még sokáig az MNB elnöke, ö is úgy kezeli az MNB pénzét mint ha a sajátja lenne! Sajnos nagyon rövid látó ez a nép, félek,hogy késő lesz mire felébred!
enslaved
@karma1: 'Legalabbis az elmult 4 evben, amiota itt vagyok, egyetlen ember sem nyilatkozta, hogy en fideszes vagyok" Azért ez nem teljesen igaz:-)
spu00
@human: Miért nem írja le, hogy a szoc-lib kormány anno csak 16%-t tervezett gazdaság fejlesztésre, a jelenlegi pedig 60%-t. A jelenlegi kormány abban volt érdekelt, hogy a tervezettnek megfelelően ki legyen töltve / 2010-ben ez már 20%-s volt, 6 év alatt/.Információk szerint sikerült teljes mértékben lehívni2015 végére, ugyan 600 milliárd még jár, de befog érkezni. Nem tudom emlékeznek e 94 utáni Phare pénzekre amit hasonló intezítással kezeltek annak idején, s azt is az Orbán kormánynak kellett 2 év alatt rendbe hozni.
karma1
@spu00: Tejoisten! Hany evesnek teccik lenni? Valoszinu kozelit a 100 fele, ha meg azt hiszi, hogy az emberek egy sargacsekket fognak belobogtatni minden honapban a fizetesukbol...Es megis ki a turo On, hogy valaki Maganak mutogassa a sajat penzerol szolo befizetest? eltolcsi? Atyaisten teccik lenni?

Internetes banki atutalasrol a budos eletben nem teccet meg hallani?
Tessek maradni maganak a hulyesegeivel, ne farasszon bennunket mar se a stilusaval, se az osdi mondanivalojaval.
karma1
@enslaved: Haha, Te tucc valamit...:o))))))))
human
@enslaved: Te mit szólsz hozzá, hogy egy államilag kiválasztott arisztokrácia építése zajlik?
enslaved
@human: Amíg engem nem érint hátrányosan mások gazdagodása, nem foglalkozom vele. Tudod, engem már régen nem érdekel az, hogy mindenkinek maga felé hajlik a keze. A most futó családi vállalkozásomba sem fér bele más, csak a család. Bene is van a nevében...Vagy te mondjuk kit vennél fel abban az esetben, ha jelentkezne egy családtagod, meg egy idegen?
spu00
@karma1: Na, ez már haladás, hogy tudnak válaszolni.Ha nem csekken, akkor átutalással fizették be a manyup pénzt.Na, de ilyent sem tudnak mutatni, mert ha erre hivatkoznak, akkor hazudnak.Nincs olyan egyén aki befizette volna, mivel ez egy kommunista nemzeti átvágás volt, ajándék a dolgozóknak a 28%-s inflációért hogy azt a hatást akarták mutatni, mintha adtak volna valamit.A boldog nyugdíjkor igéretét. Ezt Önök 18 éve szopogatják, s nem akarnak leszokni róla.Még számlaszámot sem tudnának mondani, pedig mindenkinek volt.Érdekes lenne egy olyan ember véleménye, aki bent maradt a manyupba, s már kap nyugdíjat, hogy mennyit kap ebből?
Ja, és tudja, hogy a bevezetés után miből kaptak az aktuális nyugdíjasok nyugellátást? A szocik által felvett 15.000 milliárd hitelből, ennek egy része ebből lett fizetve, jó kamattal ellátva.Szuper üzlet.
Tudja ezt az ósdi mondani valót sokáig fizeti az ország. Az adósságot soha sem jó hallani.
Én nem kérem, hogy nekem mutogassa azt amit magának sem tud megmutatni.
human
@enslaved: Ha állami cégnél dolgozok akkor nem veszek fel automatikusan rokont, hacsak nem szakmailag alkalmasabb a többi jelentkezőnél. Ha az én cégemről van szó akkor persze, hogy felveszem a rokont. De ennek mi köze az állami arisztokrácia építéséhez?

Elég szomorú, hogy nem érdekel, hogy lopnak csak mert téged nem érint. Persze így kényelmes. Azért hagy ajánljam neked ezt az idézetet:

"Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna."
enslaved
@human: Túl sötéten látod szerintem a jelent.
human
@enslaved: A múlt évszázadban már kétszer végigmentünk ezen az úton. Soha ne volt jó vége.
Mézike
@spu00: Nekem nem átutalással volt, hanem levonták a fizuból, ugyan úgy mint a "rendes" nyugdíjjárulékot...
Csekken senki sem fizette.
Ja hogy nincs bankszámlaszám?
Ez igaz, de! Ne feledjük el mit ígért vezírünk.
Mindenkinek egyéni számlája lesz!
Hol vannak az egyéni számlák? Mer' még nem kaptuk meg...
Yoda69
@spu00: En bennmaradtam a manyupban de meg van 20 evem a nyugdijig. Viszont Azt latom hogy mennyi penz van a szamlamon es milyen hozamot csinal evente. Na ilyet Viszont nem latsz az allami nyogdijszamlan.
spu00
@Mézike: Tehát ebben nem volt semmi magán, csak a kötelező, törvényes járulék megtévesztő elirányítása, s ezt követő törvénytelen hitel felvételből eladósítása az országnak.
Ehhez még a mai napig ragaszkodnak is. Nem érzi ennek az abszurditását.Melyik parlament módosította az 1949-s nyugdíj fizetési törvényt, mely alapján mai is fizetik a nyugdíjakat? azt, hogy valakiket átvernek, s ennek még örömteli hangot is adnak, s védik ennek a hazugságait, több mint elkeserítő.Az, hogy nincs számlaszám nem probléma, mert minden személyes levonás vezetve van, s maga a nyugdíj alapját képezi.
spu00
@Yoda69: S gondolom kedves szülei probléma mentesen veszik fel nyugdíjukat, holott ezzel jogtalanul terheik az ország költségvetését. Ha nem tudná, akkor a jelenlegi dolgozók nyugdíj járuléka az alapja az aktuális nyugdíj kifizetésének. Ha ez nem jutott még el a tudatáig az elmúlt 5 évben, akkor Ön megrekedt valahol, ahonnan nincs vissza út.S ezt már nem minősítem.
petike
@spu00: Azt felejted el, hogy a mostani nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. Ezt a mostani okosok is elismerik. Annyi a különbség, hogy 18 éve megpróbáltak valamit változtatni a rendszeren, még ha nem is a legjobb módon.
De a fideSS úgy oldotta meg, hogy se a félretett 3000 milliárd nincs meg, sem egy működtethető nyugdíjrendszer nincs.
" jelenlegi dolgozók nyugdíj járuléka az alapja az aktuális nyugdíj kifizetésének" Tehát ezért előnyös most az országnak, hogy a közmunkát erőltetik, mert azok nem sok nyugdíjADÓt fizetnek, így a nyugdíjasok juttatását is vissza lehet majd vágni.
Okos.
Mézike
@spu00: Drága. Nekem vonták a nyugdíjjárulékot ami ment a közösbe. E mellett a magánnyugdíj összegét is ami a fizetésem egy bizonyos százaléka volt.
Mindkettőt fizettem.
Eddig a számlaszámon lovagoltál, hogy nincs, most már nem probléma?
Mézike
@Pálinkafőző Rézüst: baxki! Nagyon zavaros...:-)
Pálinkafőző Rézüst
@Mézike: tudom. Magamnak kiabáltam...:))) Ki másnak??? :))))
Pálinkafőző Rézüst
@Mézike: 16:02-re: valszeg nincs máson lovagolnia...:))))))
Mézike
@Pálinkafőző Rézüst: Hááát a deviza az volt nincs...:-)
Ott nem kérhet számlaszámot.
Mézike
@Pálinkafőző Rézüst: Dehogy! Ahhoz gondolkodnia kellene...
Pálinkafőző Rézüst
@Mézike: az nem fideszes szokás, erősség, tulajdonság...stb..
Mézike
@Pálinkafőző Rézüst: Majd ezt is kifacsarja valahogy.
Pálinkafőző Rézüst
@Mézike: naja, mellébeszélni, csúsztatni nem nagy művészet...Lásd a haverodat...heheheheheeee...:)))) :P
spu00
@petike: Ha tovább olvasta volna, hogy miért probléma, akkor olvashatta volna, hogy a demográfiai helyzet jelenlegi, de a későbbiekben várható népesség fogyás nem teszi lehetővé a nagyszámú idős ember ellátását.
18 éve nem a nyugdíj fizetésével volt a probléma, hanem a 28%-s infláció valamikénti ellen súlyozására.Ezt a járulék fizetési formát az USÁ-ban találták ki, de kimondottan gazdag országok részére, amit az akkori kormány elfelejtett olvasni, vagy tudomásul venni.
A befizetett 3.000 milliárd a vissza vételkor csak 2.800 volt, s addig már kifizettek 280 milliárd kamatot, mely addig 480 milliárd vesztességet okozott az országnak.
Ezek szerint Önök ragaszkodnak a vesztesség folytatásához, de mivel az nem csak az Önök pénze, próbálják meg a egyénileg játszani ezt.
Pálinkafőző Rézüst
@spu00: nem, tisztán 3.000 milliárdot nyúltatok le. (A fogtündér "nyugdíj védelmi biztos" is ennyiről beszélt. Akkor a kis csaposlányt is meghazudtolod?? Nono, még majd rádszólnak...:))) ) És tüntettek el. Nyom nélkül. Nem sok ez egy kicsit egy ilyen kicsi embernek? Dagadnak a svájci, és ilyen-olyan szigetekbeli bankok...
spu00
@Mézike: Már közelítünk a valósághoz..A törvényileg előírt ny.járulék 12%. 97-ben 8% befizetését tették manyupba, 4% maradt központi ny.alapban .S ezt már Önök plusz jövedelemnek vették, s hála imájukba foglalták HORN GYULA nevét, gondolom még most is.Tehát Önöket csak átverték.
A számlaszám érdektelen, mert a nyugdíj számítás az utolsó évek jövedelmén alapul.
Próbáljon meg kiszámítani egy 12%-s járulékkal mennyi nyugdíjat lehetne fizetni. Van 4,2 millió dolgozó, átlag fizetés 200 ezer, 12% 24.000. 3,6 millió nyugdíjas van, kb. 28.000 Ft. jut egy főre, az átlag nyugdíj 96.000 ha jól tudom. Ha bele gondol, hogy az elmúlt 45 évben hogy alakultak a fizetések, akkor túl szépeket írtam.
Csak megjegyzem 1998-ban 13.000 Ft. volt a minimál nyugdíj, melyet Orbán megduplázott. s ugyan ez vonatkozott a bérre is.
spu00
@Mézike: Érdekes módon a nemzetközi minősítő intézeteknél nem így tudják. Az elmúlt 5 évben 15-20 milliárd kamatot és tőke törlesztést fizetett ki az MNB, s mégis nagyobb a tartaléka az országnak, mint aminek lenni kell, hogy jó fizető államnak tartsák. Tudják 2008 szept.-ben voltunk fizetés képtelenek, amitől most nagyon távol vagyunk.
De kesergést ebben a témában a semmiért. A 2002-10 közöttiért lehetne.
Mézike
@spu00: Akkor elmondom még egyszer!
Az összes 12 %-ot fizettem a közösbe. A saját magam részére pedig annyit amennyiről a szerződésem szólt.
Pont nekünk akik a 12 % on felül fizettünk a magunk részére ígérte a fidesz kormány az egyéni számlát ahol a befizetett összegeket elkönyvelik. Nem az állami nyugdíjról beszélek. hanem amit azon felül fizettünk!
zöldszem
@Mézike: Vaknak meséled, hogy milyen a szivárvány.
petike
@spu00: Csak az az érdekes, hogy a manyup kasszáknál lévő befektetések hozamot termeltek.
Még akkor is, ha a főnököd (a geciorbán)azt hazudta, hogy eltőzsdézik a pénzt.
Mondom konkrétan: Az én számlámon 1 millió volt akkor, amikor geciorbán az ellopás mellett döntött.
Az eltőzsdézéssel most (4 év után, úgy, hogy csak tavaly tettem bele 12 ezret)
1.880.000, azaz egymillió-nyolcszáznyolcvanezer van nyilvántartva.
Nem beszélve arról, hogy a pénzt beletolták az államadósságba, ami ezzel egészen 1%-ot csökkent, hogy aztán az elbaszott forint miatt 2 hónap múlva ugyan ott legyen, mint előtte.
Magyarán, az ország nem lett volna rosszabb helyzetben, ha nem csökkentik az államadósságot, de azt a pénzt lehetett volna értelmes dolgokra (egészségügy, oktatás, munkahely) fordítani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.