Magyarország legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés levegőszennyezése, miközben a lakossági tüzelőberendezések kibocsátása Magyarországon még nem szabályozott – hangzott el a Tiszta fűtés című nemzetközi konferencián kedden Budapesten, az eseményt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a Levegő Munkacsoport rendezte a német Deutsche Umwelthilfe és a Dán Ökológia Tanács közreműködésével.

A konferenciáról kiadott közlemény ismerteti: Magyarországon évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés következtében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint. A gyermekek életesélyeit átlagosan 6-18 hónappal csökkentheti a szennyezett levegő.

A biztosi hivatal vizsgálata szerint a légszennyezés fő előidézője, hogy a lakosság egyre nagyobb arányban éget fát, lignitet, barnaszenet, sőt nemegyszer hulladékot. Míg 2000-ben a lakossági fűtésből származó egészségkárosító részecske-kibocsátás (PM10) az összkibocsátás 24 százalékát tette ki, addig 2013-ban már 45 százalékát. Az egészséget leginkább veszélyeztető legapróbb részecskék (PM2,5) kibocsátásának 74 százalékáért a lakossági égetés volt a felelős. Ezeket a tüzelőanyagokat ráadásul gyakran elavult berendezésekben, nem megfelelő tüzelési technikával égetik, ami tovább fokozza a károsanyag-kibocsátást. Sokszor égetnek avart, illetve hulladékot nyílt téren is.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke kifejtette: egy fával fűtő átlagos magyar háztartásnak a tűzifa évente mintegy 250 ezer forintjába kerül, az emiatti légszennyezés okozta megbetegedések és halálozások költségeit is hozzáadva azonban legalább 500 ezer forintba kerül a társadalomnak. A lignit esetében a vásárláskor kifizetett összeg 150 ezer forint, a valódi költség viszont 650 ezer forint. A műanyag és egyéb hulladékok égetése – ami egyébként jogszabályokba ütköző cselekmény – még ennél is sokkal többe kerül a társadalomnak – tette hozzá.

Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár elmondta, Magyarországon az elmúlt években jelentősen csökkent a szállópor-szennyezettség, és ma már kétharmad részben a lakossági fűtésből ered. A lakossági tüzelő berendezések kibocsátása Magyarországon még nem szabályozott, ez az uniós szabályozás alapján a 2020-as évek elejétől lesz kötelező. A környezetvédelmi tárca fontos feladatának tekinti a lakossági tüzelési módokkal kapcsolatos tudatformálást, ezért indította a Fűts okosan kampányt – ismertette.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője szerint a rossz fűtési szokások elsősorban az ismerethiány és a felelőtlenség következményei, bár helyenként kétségkívül hozzájárul a lakosság szegénysége is. További gond, hogy a hatóságok lényegében nem lépnek fel az illegális égetésekkel szemben, hivatkozással arra, hogy nincs eszköz a kezükben a helyzet kezelésére.

Axel Friedrich, a német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség környezet, közlekedés és zaj főosztályának korábbi vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a részecskeszennyezés nagymértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez is. Az északi félteke országaiban kibocsátott kormot ugyanis a szél elviszi az Északi-sarkvidékre és a gleccserekre, ahol leülepszik, így a fehér jég és hó szürkévé válik, és sokkal inkább elnyeli a hőt. Az Északi-sarkvidék állandó jégtakarója mára már 94 százalékkal csökkent a 40 évvel ezelőttihez képest.

Patrick Huth, a Deutsche Umwelthilfe projektvezetője elmondta, hogy a lakossági fűtés Németországban is a részecskeszennyezés fő forrása. Bár elvben szigorú előírások vonatkoznak a kályhákra és kazánokra, túl sok a kiskapu. A gyári tesztek alapján kimutatott adatok – az autókhoz hasonlóan – sokszor köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Mivel a probléma minden országot érint, nemzetközi összefogás szükséges a megoldására. Ezért is indított közös kampányt Tiszta fűtés címmel több civil szervezet az Európai Bizottság LIFE+ programja támogatásával – mondta.

94 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Az könnyen ad tanácsot, aki ki tudja fizetni a nem annyira környezetszennyező, de annál drágább fűtést. Azért mielőtt tanácskozunk illene szétnézni az országban a lakosság anyagi viszonyai tekintetében is. Rá lehetne pillantani, hogy miket terhelnek a legnagyobb adóval, mit preferál az állam.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
Nem kéne annyit kemtrélezni és hárpozni és máris egészségesebb lenne a magyar társadalom.

Csak adaléknak.
Sokszor megfigyeltem, hogy a Magyarország felé tartó gépek kb az osztrák-magyar határ felett kapcsolják be a csíkozógépet. Aztán fordulnak és össze is kockázzák a légkört, de persze csak felettünk.
És az ország már terítve is.
justhpeter
Az könnyen ad tanácsot, aki ki tudja fizetni a nem annyira környezetszennyező, de annál drágább fűtést. Azért mielőtt tanácskozunk illene szétnézni az országban a lakosság anyagi viszonyai tekintetében is. Rá lehetne pillantani, hogy miket terhelnek a legnagyobb adóval, mit preferál az állam.
nemkati
A barlangokban pl télen-nyáron 10-20 °C a hőmérséklet. Takaroggyon oda szennyező népség!
papa.49
A levegős lukácsnál megint elmentek hazulról, könnyű úgy vagdalkozni, hogy neki van MIT A TEJBE APRÍTANI, míg a lakosság nagy része örül ha valamivel tud fűteni, hogy ne fagyjon meg a saját lakásában!!!
Ha esetleg nem svájci gázimportáló cég nyerne nagyot a gáz árcsökkenésén, hanem az emberek többen fűtenének gázzal!!!
Egyébiránt, ha jó a kémény, és jól kezelik a kályhát, akkor akár fával, akár szénnel lehet úgy fűteni, hogy minimális a káros anyag kibocsájtás!!!
coni
Sokat nem mond a "Fűts okosan!" szlogen azoknak az embereknek akik alíg tudnak egyetlen helyiséget kifűteni.
A fejlett uniós országokban már sok képzetlen ember is régen áttért az alternatív (pl. geotermikus) energiákra, mert az állam támogatta. Néhány éven belül az Unióban csak passzív épületet lehet építeni.
quadrocopter
A horda szokásos lépése ( lásd SIM-kártyák!) be kell tiltani a lakossági fűtést!
Levendula
Némelyek szénnel-fával fűtenek annak ellenére, hogy minden utcában van vezetékes gáz. Tegnap még tudtunk szellőztetni éjszaka is, kellemes, jó idő volt, ma már estefele sem tudunk ablakot nyitni, olyan büdös füst van az egész környéken, pedig csak 1-2 házban tüzelnek szénnel és fával.
Szókrakész
@justhpeter: Itt most Paks2-nek ágyaznak meg.
Eladható legyen az atomenergiából nyert áram.
Az új szélerőművek építését már tiltják.
Most megy a bűnbakkeresés minden betegségre.
Persze az soha nem a stressz, a nyomor, a Chemtrail, a HAARP, a dízel autók kipufogógáza(allergiák)...
A fatüzelésű FŰTÉS!
Hát mi más lenne?!?!?!
kamazuka
fával fűtünk.20 év múlva is.
erdő mellett lakni nem utolsó dolog.főleg ha saját.
papa.49
Ja akkor a Mariska néni sparheltje szennyezi a levegőt, nem a Volánbuszok ahol millió számra vannak a ,,környezetkímélő füstgyártó,, kínai buszok, némelyik után alig lehet gázálarc nélkül menni!!!
magyarbakancs
"Magyarország legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés levegőszennyezése,"
Igaz fölég, ha ronggyal, ragasztott pozdorja lappal, festett fával tüze, na meg gumival,rossz cipővel.
Ahol élek a lakosok 30% daganatos betegségben szenved, mert a kedves és aranyos lakosság ezen felsorolt dolgokkal melegítik a házukat.
Mivel a jövedelmük nem teszi lehetővé a gáz, szén,fa megvásárlását.
justhpeter
@magyarbakancs: Ismertetted a vidéki Magyarország legnagyobb gondját.
magyarbakancs
@justhpeter: 15 éve harcolok a környezet szennyezés ilyen fajtája ellen.
A füle botját nem mozdította meg egyetlen egy hivatal sem.
Emlékszel a Guar -gumi ügyre?
A műanyag égetés kor keletkezett dioxin gáz egy molekulája is rákkeltő.
Ahol lakom semmilyen élelmet nem lehetne fogyasztani, piacon árulni mivel a füst a dioxingáz 30 km - távolságra is eljut.
Még az Európai unió sem foglalkozott a beadványommal.
papa.49
Ha esetleg a lakosság megfelelő árú és megfelelő fűtőértékű gázhoz jutna nem fűtenének mindenféle akármivel az emberek!!!
De amíg a svájci bankszámlák gyarapodnak a magyar gázhasználók kárára addig nem várható változás!!!
Vajon kik is akik a ruszki gázt eladják az országnak, Svájcban működő kétes hátterű cégek akik rendesen lefölözik a hasznot, nem kell sokat találgatni kiknek a számára!!!
1magyar
Nem tesznek a vezetők semmit érte, pld. ha anyám szomszédasszonyát komolyan megbüntetnék amiért műanyagokat tüzel a kazánjában.
Senki nem ellenőrzi, lehet hogy van rá törvény,szankció, de a szomszédot nem szokták általában feljelenteni, csak tűrik.
Erre kellene ellenőrzés!
nezelodo
Gondolom ezért állították át fatüzelésre a térségünkben működő erőművet. Az erdő tűnjön el a Bakonyból, a szén maradjon a föld alatt, a bányász maradjon munkanélküli, a kéményre építendő füstszűrő berendezés meg maradjon a gyártónál.
Helyette tetessünk katalizátort minden harminc köbcentis damilos kaszára, az autóbuszok meg ontsák csak tovább a kormot, ami az átszervezéstől még nem szűnt meg.
A lakosság meg ismeretek hiánya miatt tüzelje csak a selejt műanyagpadlót, fóliát, használt ruhát, cipőt, és egyéb selejt használati tárgyakat, mert fogalmuk sincs mit tesznek.
nezelodo
@1magyar: Ha ismersz olyanokat, akik színesfém gyűjtéssel foglalkoztak, (kábelégetők), feltűnhet a dioxin-aknes arcbőrük. A szomszédban műanyagot égető lakótárs saját magán kívül ezt szánja a szomszédoknak is. Pl ezért nem veszik át már a felvásárlók az égetett kábelt, törvény tiltja, ugyanúgy a szabadtéri műanyag égetést is szankcionálják, de kevesen tartják be.
1magyar
@nezelodo: Igen, ez a baj!Szart se ér a törvény ha nem tartatják be szaknciókkal.
eszegfu
A különböző müa., butorlapok, stb. eltüzelésével nemcsak a környezetben okoznak kárt, hanem saját maguknak is, hiszen rövidebb alatt tönkremegy a kéményük, a kazánjuk. Viszont én nem várhatom el tőlük, hogy vigyázzanak a környezetükre, ha egész egyszerüen csak az a választásuk: megfagyunk, vagy minden szemetet eltüzelünk. Lehetnek nekünk igazán szép, távlati kitüzéseink bárminek a megóvása érdekében, ha a szegényebb réteg kénytelen csak a napi megélhetéséért megküzdeni! Nem hittem a szememnek, amikor kitettem a müa. szelektiv hulladékot a begyüjtés napján és indultam vissza, máris elvitte egy férfi...rákérdeztem: minek neki... tüzelni válaszolta... én meg "meséljem" el neki, hogy ezzel mennyire szennyezi a levegőt?!
Szókrakész
@papa.49: Lassan már a gáztűzhelyemet hűtésre használom.

Már a kezemen a szőrt se tudom vele leperzselni, vagy megégetni magam, annyira nincs fűtőértéke.
Csizmás Kond
Mese a tojórécéről...
A bútorlap előállítása sokkal jobban szennyezi a levegőt mint azok eltüzelése...sőt honnan lenne valakinek annyi bútorlap hogy csak azt tüzeljen ?
eszegfu
@Csizmás Kond: Az én hátsó szomszédom bizony butorlappal tüzel! A férje biztonsági őr egy irodaházban és onnan hordja teherautóval a kiselejtezett butorokat. Ahhoz, hogy beleférjen a kazánukba, egyfolytában fürészelnek -- na jó ez tulzás! -- és mindig beragad a fürész, meg felmelegszik... ilyenkor meg mintha "sikitana" is a gép. Apukám is tüzelt butorlappal, meg szeméttel... iszonyu büdös, egészen fekete füstöt "eregetett" és hidd el tavasszal fürtökben lógott az a furcsa, zsiros korom végig a kéményben. Elképzelni sem lehet, hogy milyen "leleményesek" az emberek, amikor tüzelniük kell.
namihami
Most majd jön egy csomó okos ember és környezetvédő, akik előírnak olyan berendezéseket és határértékeket, amiket a köznép, egyszerű anyagi okokból, képtelen lesz teljesíteni. És akkor jöhet a hatósági bunkósbot.
Könnyű a csóró nyugat-európai honpolgárnak, aki ingyenes támogatás mellett még talán kamatmentes hitellel is segítve van. Nálunk az átlagnak nem hogy kamatos törlesztésre, de induló összegre se jut sok család esetén. Csak amilyen hülye, megfagyni meg az istennek se hajlandó. Ezért égeti még a tevesz@rt is.
Csizmás Kond
@eszegfu: A korom a rossz égési viszonyok miatt keletkezik, tehát ahol nagyon kormosodik a kémény ott ugymondva pazarlás folyik vagyis nem ég el tökéletesen a tüzelőanyag és ezért a szén és annak összetevői lecsapódnak a kéménybe.
A körfűrész meg leginkább akkor sikít ha vékony és kemény dolgot vágnak vele...vagyis préseltlemezt.
eszegfu
@Csizmás Kond: Az nekem is világos, hogy "tökéletlen" égéskor kormosodik...de hogy a butorlap is ilyen volt az biztos! Talán a mügyanta ragasztó miatt... nem tudom. De mindegy is, mert én csak azt állitom, hogy a településünkön mindennel fütenek, ami éghető és teljesen lényegtelen a fázó embereknek, hogy "tökéletesen" ég az a valami, vagy sem.
eszegfu
@Horizont: Ahogy mondod! A kommunális hulladékot elássák, mert lesz belőle jó trágya, igy nem kell fizetni a kukadijat, és minden mással fütenek. Tőlem tavasszal már rügyező, kis zöld leveles fagyal ágakat vittek el a ház "temperálására". Szerintem az idős emberekben még él, hogy nem dobunk ki semmit, mindent hasznositunk és ez ma már sajnos párosul a szegénységgel is!:( A kertünkbe bejár rendszeresen egy kutya (gőzöm sincs hol?!) és szépen az ágyás közepére tojik (most a felásott földre)... anyukám szerint be kell ásni, mert trágyázza a földet... tehát még ezt is "hasznositanom" kellene!?:))
Mézike
@Horizont: @eszegfu: Hú de jók vagytok.:-)
Jelentem kukadíjat mindenki fizet akár van szemete akár nincs. A szart azt nem égetjük. Azt pottyantjuk. :-))
nezelodo
Hogy nincs bútorlap amit eltüzeljenek az emberek? Sétáljunk végig egy átlagos településen pl ónos eső után aztán szörnyülködjünk, a szóróanyag hamuban a bútor kivetőpánttól a kárpitkacsok tömegén át a hatvanas szögig minden van. Tüzelnek a selejt bútortól a szivacspárnán át mindent, mert az ólajtó, a fatalicska meg a pajtakapu már elfogyott. Felér egy ilyen szemlélődés egy szociológiai felméréssel. Ellensúlyozásként, hallgassunk közben Orbán, Lázár, Kopasz-Kovács, és Kósa stb. sikerhimnuszokat.
eszegfu
@Mézike: 18:57 Nálunk eddig, aki nem kötött szerződést a kukásokkal, annak nem kellett fizetnie (ez biztos, mert az utcánkban van 1 család, akiktől tudom: ők nem fizetnek, mert nincs szemetük!). De hogy mi lesz, ha végre számlázni fog a nemzeti kukahivatal, azt nem tudom. Én csak 16 éve élek itt falun, de bizony sokszor döbbenten állapitom meg: mi mindenre képesek az emberek?!
Csizmás Kond
@eszegfu: település...lehet ragozni, viszont akinek nincs kazán vagyis valamiféle központi fűtésfelszerelés az minden szemetet nem hord de a házába hogy elégesse és ott büdösítsen...ezt csak azok állítják akiknek fogalmuk sincs az ilyenhez.
Mézike
@Horizont: @eszegfu: Nyáron mi a franctól szennyezett a levegő? Akkor a spóron főznek?
X-ray
@magyarbakancs: Külföldön már megoldották ezt a problémát. Mivel az általad leírt és elégetett anyagoknak a füstje fekete, ezért ha valamely kéményből ilyen színű füst száll felfele, oda bármikor bemehet a HATÓSÁG és ellenőrizheti, hogy mivel fűtenek.
Mézike
@Csizmás Kond: nagyon kevesen vannak akik mindent elégetnek. Hozzáteszem hogy szeméttel nem lehet , kazánt, cserépkályhát úgy felfűteni hogy az meleget is adjon . A régi "pulikutya" vaskályha esetleg ami még fűthető vele.
X-ray
@X-ray: És durván megbüntetik a környezetszennyezőt.
Magyarországon mi van? ... inkább nem mondok semmit...
Csizmás Kond
@Mézike: ...legtöbben csak filozofálnak...:)
varrólány
Én elhiszem hogy szennyezi a levegőt a fűtés, meg látom is. Persze a szomszéd kéménye mindig jobban füstöl! De a gáz nem ér sokat csak az óra pörög alig van hőértéke.
Aki fázik meg nem azon gondolkodik hogy mi lesz a környezettel . De lehet előtte megírja papírra mielőtt megfagy hogy inkább védte a levegőt.
Ha olcsóbb lenne a gáz talán javulna a helyzet . Amikor bevezették szinte mindenhova még nem is volt sok az ára .
Eladott Ország
A lakosság nagy része le van gatyásodva, korszerű fűtési módra ( kondenzációs gázkazán, hőszivattyú, fotovoltaikus rendszer ) passzív ház stb. kialakítására nem telik. Pártunk és kormányunk elsősorban a középületek energetikai korszerűsítését támogatja, mert onnan lehet nagy közpénzt lenyúlni, a lakosság energetikai támogatásának lenyúlási lehetősége aprópénz. Sőt "Kormányifós" Lázár le is tagadta a lakosság UNIÓS energetikai támogatásának lehetőségét, illetve azt félremagyarázta.
eszegfu
@Csizmás Kond: 16:24 Igazad van, akkor én hazudok...
eszegfu
@Mézike: Nem akarok én Veled sem vitatkozni... én csupán azt irtam le: nálunk hogyan "müködik" a fütés. Egyébként meg igen is "spóron" főznek a nyári konyhában... nyilván tudod ez mit jelent... Nem hiszem, hogy én bármivel is gunyolódtam, vagy esetleg sértegettelek volna, tehát kérlek Te se tedd. És attól még, hogy eltér a véleményünk, nem vagyok olyan hülye...
kissé felnőttem
Amikor elvtárs uramék (1992 irtunk ugyebár ) bevezethetővé tették a falvakbai is a gázt
1,30 avagy 1,70 volt köbmétere ma mennyi is 140 HUN FT. / köbméter egy 6- kg -os PB gázpalack cseréje 13, Ft. volt, ma 4400 Ft.
Télen 9 ezerből simán megállta a leghidegebb hónapban is 140 nm.re
Mi a megoldás: fa + egyéb + fürészelés + apritás, a tűzelése hát mivel égés füstel jár. Mit mondott a cigány ? ahol füst van ott meleg is van. Villanyfűtésre se pénz se szélkerék mert Macerás, ja meg itt nem fuj a szél. mondta a bősz szakértő. AKKOR urak marad a füst. Kormányfűggő dolgok ám ezek is.Ja és lopják az erdőt Ez is igaz miért mert a fa is 13,000-23.000. aztán a 47 000 ből meg lehet élni ugye képviselő uram ? ma szerencse fia vezérigazgatósdit játszik.
kissé felnőttem
Bocsánat duzzogok : NEM tudatot kellene formáln,i életteret de élhetőt mi is tudjuk mit kéne tenni de nincs miből. 1985-től sirnak hogy füstölnek a dizelek IFA + BUSZOK és ? 2016 vége van mi változótt Ifa alig akad de füstőlgő busz tőbb ezez, Ja nem látják ???
A megálloból kiindulónak utánna kellene nézni nem csak Pesten, Záhonytól Köszegig
1magyar
@Eladott Ország: A lakossági felújításoknál is lenyúltak nagy pénzeket - elhiheted. Amit csináltak, azt egy normál vállalkozó féláron is elvégezte volna.
sokanvagyunk
Sráckoromban hideg időben minden otthonban füstölt a kémény - ma az otthonok nagy részében nincs is (pl. a távfűtősök szagát máshol szagolják). Nos, aki most nem füstöl az füstölög, és előlépett levegőfelelősnek.
Mézike
@eszegfu: :-) Mivel sértettelek meg? mert nem annak szántam...
Mézike
@eszegfu: avilagtitkai.com/articles/view/10-szivszorito-foto-az-emberi-pusztitasrol

Ez nem azért van mert Mari néni nyáron spóron főz. Nem azért mert a magyar parasztnak nincs pénze tüzelőre, és felfűti még a szart is , csak a kölyke ne fagyjon benn a putriban!

Ezelőtt 50 -100 évvel mindenki szénnel, fával, "szeméttel" fűtött , főzött. Mégis tiszta volt a levegő! Ihattak folyóvizekből . Nem akarom most leírni hogy az évtizedek során hogyan jutott erre a föld.
Kiírtották az erdők, több mint 70 % -át. Mint tudjuk a fák, növények, termelik az oxigént. Nincs ózonréteg, ami maradt az olyan vékony hogy nem szűri a káros sugarakat.
Nem folytatom. Csak olvasd el @papa.49: hozzászólásait.
glorianna
@Mézike: Abban is van igazság, amit írtál, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy 100 évvel ezelőtt 2 mrd lakosa volt a Földnek, most 7,5 mrd. Plusz a technológiai változások - hogy azok között melyik jelent fejlődést, és melyik ártalmas, arra egyelőre nincs biztos válasz. Tény, hogy _minden_ emberi tevékenység változtat a környezeten.
Mézike
@glorianna: Ez nem emberi tevékenység, hanem a természet legyilkolása. És ezt nem a csórók követték el. Most kezd el ez a faj, amit magunkra értek, gondolkozni , hogy mit tettek az elődeink, mit teszünk mi is a mai napig. A profitért a pénzért! Ha az a pár száz milliárdos akik ennek a "tevékenységnek" köszönhetik a pénzüket mindent visszaadna a környezet szennyezés visszaszorítása érdekében is kevés lenne, mert ez már visszafordíthatatlan folyamat. csak lassítani lehet. De ezt nem az egyszerű embereken kell "leverni" .
glorianna
@Mézike: Állj meg egy pillanatra, és kicsit kevesebb indulattal elemezd a kérdést. Biztosan tudod, miért angolkór a neve a krónikus D-vitamin-hiány okozta csúf nyavalyának? No és az is egészen valószínű, hogy Te is számítógépet (vagy valamelyik alfaját) használsz arra, hogy velünk beszélgess... Komplex kérdés ez nagyon, és ahogy a Mari nénik sparhertjei sem kizárólagos felelősök az egyébként korábban soha nem látott környezetszennyezésért, úgy a milliárdosok sem.
1magyar
@glorianna: De bizony a milliárdosok a felelősök a bolygó kizsákmányolásáért. Mert a milliárdok előteremtése hatalmas környezetszennyezéssel jár.
Mondj egy olyat ami nem terheli a környezetet!
solidedge
Az Orbán féle gazdaságpolitika sokat tesz a környezetszennyezés ellen. Egyre több embernek nem telik tüzelőre.
eszegfu
@Mézike: 19:57 A tegnapi 16:37 hsz-dben nem az iróniát éreztem (hangulatjeleket nem tettél), hanem mintha Te sem hinnéd el, amit irok. Utolsó mondatoddal -- "nem az egyszerü embereken kell leverni" -- viszont megértettem a véleményedet, állásfoglalásodat! Tehát félreértettelek és az elnézésedet kérem!!!
magyarbakancs
@X-ray: Külföldön meg oldották nálunk meg a jegyzők nagy része nem szereti a konfliktuskezelést.
Ezért nem is csinál semmit.
Hozzáteszem a magasan, kulturáltan képzett @igányok tüzelnek ronggyal meg gumival, műanyaggal.
Na meg a italbolt kultúrtermében meg edződőt delikvensek.
kissé felnőttem
@magyarbakancs: igen még emlitendő a lopott kábel égetés a rézből pénzeltek a vasuti forgalmat meg ugye " alig alig " veszélyeztetve
kissé felnőttem
@papa.49: igen csak ami kimaradt, hogy égéshez primer illetve szekunder levegő is szükségeltetik, magyarul a kazán alsó rostély alatti ajtó akár huzatszabályozhatóan is tud működni és égni a tüztér ajtónak illik egy zsalusan állitható pillangószelepet épiteni. mint annó a cserépkályhákon is volt. Ez lenne a szekunder ( másodlagos ) és begyujtás után pár percig füst majd szőke füst aztán már alig látható füst. De itt eszembe jut a DIZELES Szoftver botrány meg a nagyvárosok levegője. semmi semmivel NEM ??? FÜGG össze? DE mennyire
wagabund
@kissé felnőttem: aazon is lehet töprengeni, hogy egy friss hír szerint az usa nem importál több fócvágent, mert nem tudják megoldani, hogy ne kormozzon...(úgy, ahogy ők elvárják)
ezeket majd mi jól megvesszük, aztán telefüstöljük az országot...a német piac legnagyobb gyönyörűségére..
nyanya001
@wagabund: Az USA jobb ha befogja a mocskos pofáját, ők a legnagyobb levegőszennyezők !
Mézike
@eszegfu: Úgy látszik én nem fogalmaztam egyértelműen. :-)
Mézike
@glorianna: Ha mindenkit rászorítanak a gázfűtésre ki jár jól? Akkor megszűnik a légszennyezés? Nézz utána hogyan állítanak elő 1 köbméter gázt. Az viszont igaz hogy az emberiség túlszaporodott és ezt tetézi még a kapzsiság.
Mézike
@nyanya001: Hogy a te sodrófád mindig odaüt ahova kell, az már természetes! :-)
bakegya
Kivágnak minden fát-A TOLVAJ KORMÁNYNAK ÚT ,VASÚT ,ATOMRAKÉTA KELL,NEM OXIGÉNNEL MŰKÖDNEK EZEK HANEM GÁZZAL.
eszegfu
@Mézike: 16:08 Semmi baj, részemről nincs harag... remélem Benned sincs" tüske"...
wagabund
@nyanya001: nálunk az a vélemény, hogy a kutyák legerősebbike alapít családot...tehát övé a legnagyobb csont..(is)

jééézusom, de körülményes vagyok.
szóval nekik mindent lehet. nálunk szerencsére csak a házak kéményéből dől a füst, főleg sötétedéstől hajnalig...

ha most kiállsz a kapuba, és körülnézel, emellett jó mély levegőt is veszel, akkor megvilágosodsz..na jó, közben számold meg, hány kéményből dől az okádék...
másnap meg az osanba menet mosolyogva köszönünk egymásnak..mintha semmi nem történt volna...

usa nagyban, mi kicsiben(de annál erősebben)
magyarbakancs
@kissé felnőttem: "igen még emlitendő a lopott kábel égetés a rézből pénzeltek a vasuti forgalmat meg ugye " alig alig " veszélyeztetve"
TÖKÉLETESEN IGAZAD VAN!!!.
Köszönöm megtisztelő észrevételedet.
Csizmás Kond
Nem a szilárd tüzelésű kályhák szennyezik a világot hanem a minden kapuban két autó meg traktor stb...és az a sok vegyszer amit kapálás helyett használnak...na azok miatt döglünk nem a kályha füstjétől.
wpym
Ha lecsokkenne az emberiseg letszama, az azonnal megoldana ezt a gondot is.
1magyar
@wpym: A felére kellene visszacsökkenteni, talán megmaradna a bolygó.
1magyar
@Csizmás Kond: De ugye kell a nagyüzemi, nagy mennyiségű termelés mert sok az ember na meg a gazdagoknak is egyre több pénz kell.
Legyen még egy jacht, stb.
Csizmás Kond
@eszegfu: ...ez most úgy hangzik mintha sose szoktál volna...:)
eszegfu
@Csizmás Kond: Hát akkor "éld bele Magad", mert nemcsak ugy hangzik, hanem igaz is: nem hazudok! Nekem az tul bonyolult... u.is észben kellene tartani, hogy ne keverjem össze, ill. mit is hazudtam utoljára... egyszerübb az igazat mondani, mégha bizony kellemetlen is. Egyébként meg gondolat szabadság is van, tehát azt hiszel, amit akarsz, vagy amiről meggyőzödtél!:))
eugen4402
Négy év múlva ünnepélyes keretek között kivágják az utolsó fát a Kárpát-medencében. Hat év múlva tűzre vetik az utolsó PET-palackot, és az utolsó plazmatévés kartondobozt...és ha Áder elnök úr - ne adjisten - megkésik a totális felmelegedéssel, akkor a kihűlés végez a még itt maradó pár száz emberrel...
dr. prédikátor
Hát én bizony fával tüzelek!! Sőt az apróbb szemetet is eltüzelem! Na nem műanyagot hanem egyebet!A cirkó fűtés a rossz minőségű gáz miatt szart se és, úgy hogy rásegítek a kályhával. A egész lakást fel tudom fűteni egy öntvény kályhával.Ez a Lukács nevű zöldakárki meg jobb ha kussol!!!Egyszer kértem tőlük segítséget,akkor azt mondták nincs rá fedezet.Helyette küldtek egy csomag szartérő papírt!!!
nyanya001
Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy a gazdagoknál van gáz,
mégis fával fűtik a luxus kandallójukat a luxus nappalijukba, mert olyan
kellemes látvány az égő fahasáb és jó előtte heverészni a meggyilkolt medvebőrön !
papa.49
@kissé felnőttem: a nov 25. re Valóban az égéshez levegő kell sok, és ha kinézel az ablakon mit látsz, azt hogy a kéményekből dől a sűrű fekete füst a tökéletlen égés biztos jele, mert lezárják a kazánt, a kályhát hogy ne menjen fel a hőmérséklete...Az meg eszébe se jut a tulajnak, hogy a pénze éppen most repül garmadával ki a kéményen...
1magyar
@dr. prédikátor: Ami bio, szerintem is el lehet tüzelni. A veszélyes a műanyag.
kamazuka
Abszolúte klímabiztos fűtési alapanyag egy bizonyos anyag,melyből tonnaszám mit tonnaszám 1000 tonnaszám keletkezik.
Kínában hatalmas lakótelepeket fűtenek ezzel az anyaggal.
Ez tulajdonképpen egy gyártási melléktermék.Szépsége,hogy a folyamat visszafelé is lejátszható,ebből következik,hogy kiba...tt olcsó.Kínában megéri.Mint megannyi más is.mely nálunk étrendkiegészítő,ott gyógyszer alapanyag.De hagyjuk.
A lényegfel kell melegíteni az a nem különleges alapanyagot,38 C fokra,a folyamat ekkor egy cseppgolyós halmazállapotot hoz létre.Míg vissza áll eredeti haémazállapotra lead közel 600 c fokot.
A szépsége,hogy egy kézt kilónyi ebből a hulladékból elég az egész téli fűtéshez.

Mielőtt a homlok ráncolódni kezdene.
Természetesen ez a fűtési metódus nem máshoz mint egy híres magyar vegyészmérnök nő nevéhez köthető.

Rezsicsökkentésnek ez a csúcsa!
Miért nem akarja a kurmány?
Nessy
A szálló por koncentráció csökkentése költséges és macerás. Nem lehet rá plusz adót kiróni, szép, halállal ijesztgető matricát ragasztani, ergo a miatta fellépő probléma nem probléma!
A csökkenő fa állomány tovább ront a helyzeten. Igaz, szerintük nem csökken a zöld felület. Zöldre festik a betont!
A Rózsadombon általában akkor is süt a nap, amikor a városra ráborul a szmog harang.
papa.49
@kamazuka: Írd már meg mi a neve, akár priviben is...
Eladott Ország
A lakossági tüzelő berendezések kibocsátása Magyarországon még nem szabályozott, ez az uniós szabályozás alapján a 2020-as évek elejétől lesz kötelező. A környezetvédelmi tárca fontos feladatának tekinti a lakossági tüzelési módokkal kapcsolatos tudatformálást, ezért indította a "Fűts okosan" kampányt. De a kampány és a kormányzati süket duma helyett,a lakosság szegénységét kellene megszüntetni.
wagabund
utánanéztem ennek a kibaszott olcsó fűtőanyagnak...a kínaiak jelenleg a keresésével vannak elfoglalva...amíg ezzel szöszmötölnek, csak úgy felépítettek néhány ezer(!) szélkereket(is)...de nem akármilyeneket...ezek gyártása, telepítése félelmetes mértékben nő...napersze kína óriási, el is kel néhány tízezer...a nagyon szegényeknek marad a császárfa.

nálunk is van egy csodaszélkerék(mint tuggyuk), mely magyar feltaláló érdeme...jobb, mint a háromágú propeller, mégsem alkalmazzák...érthetetlen...
kamazuka
@papa.49: A kor és a szolártechnika legnagyobb kihívását a hőtárolás jelentette, erre talált megoldást Telkes Mária a kémiai hőtárolással: a napsugarak energiáját glaubersóban tárolta. A Doverben megépült első napház déli homlokzatát függőleges állású napkollektorokkal építette be, innen a meleg levegőt ventilátorok továbbították a mögöttük lévő sótároló kazettákra. A glaubersó az abszorbeált hőtől megolvadt, majd amikor este a ház lehűlt, megszilárdult, hője felszabadult, melegítve a ház belső helyiségeit.
kamazuka
@papa.49: A mosóporgyártás mellékterméke.
Miért vannak klíma konferenciák?
Szemfényveztésnek,meg a nép hülyítésére!
1magyar
@kamazuka: Miért nem akarja a világon sok kormány? Talán azok a milliárdosok gátolják akik ebből gazdagodnak?
kamazuka
@1magyar: Megjegyzem kínában olyan lakótelepeket fűtenek ,hol több millió ember él.
Érthetetlen a keleti nyitás propagandája ha ennyire kézenfekvő dolgot nem veszünk át tőlük.
De vágjuk ki erdeinket mert hőerőművet fával fűteni/Pécs/ az a fasza!
Az tisztán és világosan látszik hogy ahogyan az elmútt nyócévnek de a mostani nyócévnek a mezgaz minisztere nem igenb áll a tudományának magaslatán.
A tömegek hülyítésében tö9bbszörösen élenjáró.
A vágásérett fák, természetesen és érthetően kitermelésre valók.ez érthető.sót az erdőtisztítás is.
Ebből a Telkes féle storyból egész kistelepülések fűtése megoldható.
És nem, az istennek sem!
Küzd kinlódj évről évreA jólét nem akapjog.De elsődleges emberi értékrend!
1magyar
@kamazuka: Ezt valahogyan nyilvánosan kellene valakinek, (ellenzék) előterjeszteni, úgy hogy mindenki tudjon róla.
Nem mernének rá nemet mondani és nem bevezetni.
Pálinkafőző Rézüst
"A lakossági fűtés szennyezi a legjobban a levegőt"
Kormányunknak ez szívügye, egyre többen fagynak meg saját lakásukban...
Csizmás Kond
@Horizont: ...ez sem változtat a valóságon...:)
Csizmás Kond
@Horizont: ...hát ez az látod aki tud az tud...:))
Csizmás Kond
@Horizont: ..miért ? ha rád gondoltam volna most sírnál ?
aremy
most hogy nincs már nehézipar szerintem meg az autók leginkább a dízel.mert 20évvel ezelőtt még többen fűtöttek szénnel vagy fával.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.