A mai magyar állam meggyőződése, hogy az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi fenntartású intézmények – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Mezőtúron, a református kollégium felújított ókönyvtárának átadásán.

Lázár János azt mondta: munkájuk során különös jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy támogatni tudják az egyházi intézményeket. Nagy megtiszteltetés, hogy Mezőtúron is hozzájárulhattak a református kollégium működéséhez – hangoztatta.

Lázár szerint az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi intézmények

A tárcavezető két "tartópillért" nevezett meg. A kormány meggyőződése szerint a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle.

Úgy fogalmazott: "ami ezen túl van, az vitatható, megkérdőjelezhető", és nem tudni, kiállja-e a következő évszázadok próbáját.

A kabinet ehhez a nevelési elvhez remél szövetségest a történelmi egyházakban, ennek rendeli alá az új nemzeti alaptantervet és a magyar oktatáspolitika megszervezését – szögezte le Lázár János, hozzátéve: a két pillér garantálja, hogy ami ezer éven át megtartotta az országot, az a következő évtizedekben, évszázadokban is megtartja.

A miniszter a magyar nemzeti jövő egyik legfontosabb zálogának nevezte az egyházi oktatási intézményeket, kiemelve, hogy minden ilyen iskola fejlődési törekvését támogatják.

A nemzet jövője és a történelmi egyházak oktatási rendszere elválaszthatatlan egymástól – mondta a tárcavezető, megjegyezve, hogy az elmúlt ezer év tapasztalata alapján a nemzet az egyházi oktatási intézményeken keresztül erősödik.

Lázár János szerint fontos, hogy ne az határozza meg egy gyermek életét, milyen anyagi körülmények közé születik, hanem az, hogy milyenek a képességei. Közlése szerint az összes magyar református iskola ennek szellemiségében tevékenykedik, egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy mindenkit tudáshoz és így lehetőségekhez juttasson.

Ezért érdemel köszönetet és támogatást a mezőtúri tantestület az elmúlt évtizedekben végzett munkájáért – hangsúlyozta a miniszter, hozzáfűzve: a jövőben is szeretnének nagyvonalú támogatói maradni az iskolának.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Nálunk 3 iskola volt abból maradt egy az idén átadták az egyháznak. Mára már ott tartunk, hogy már az óvodásokat is templomba viszi az óvoda . Márton nap miatt led lámpával mentek a sötét templomba a gyerekek olyan sírásba kezdtek, hogy a végén ki kellett vinni őket. Meg ijedtek a szobroktól. Szerintem ez már durva beavatkozás. Azért még a szülő dönthesse el milyennek akarja nevelni a gyermekét vallásosnak vagy nem.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Óóóó...hol van már a "csuhások, térdre, imához" hazaffyas dakota mondás, nagy hawer az egyház, így, a választás előtt, azt kjelkl megértetni - 1adó- milliárdért! - a hívekkel, hogy moint a lottóban, de nem ötöt, csak eget kell beikszelni, majd mutatjuk, hova!
kulabombaafityiszre
Két kézzel kapaszkodtok az egyházba,pedig loptok,csaltok,hazudtok fideszes ördögök.
Törölt felhasználó
Még jó, hogy Lázár is betartja a tízparancsolatot és az összes többi szarházi is.
Az egy dolog, hogy ebben az országban a vallásszabadságot hagyjuk, de összekeverni az oktatást a vallással és ebből ezt kihozni...:)
kisrigó
@kulabombaafityiszre: Sajnos az egyházi vezetők nagyrésze amnéziás, elfelejti a "térdre csuhások" durva alpári ostobaságát ezeknek az aljas nimandoknak. Van az a pénz!! Lázárt már nem is lehet minősíteni, annyira nulla előttem.
Natsuki
Szerintem meg az egyház maradjon a hívek lelki életénél. Az oktatásnak nem az kell legyen a célja, hogy jó keresztyént és jó magyart neveljen, hanem az, hogy felkészítse a gyerkőcöt az életre, ehhez megtanítsa tudományból, reál és humán oldalról mindazt, ami ehhez a 21. században KELL. Egyébként nevelje arra, hogy becsülettel éljen - nem úgy, mint AZOK OTT - és a francba is, válasszuk már szét az egyházat az államtól, ezen belül az oktatástól! Szekuláris állam.
A vallás magánügy - az is ha ateista. És a szülő joga, hogy vallásos vagy nem vallásos legyen - és nem az állam feladata beterelni a népet a templomba. Nonszensz, amikor egy egyházi fenntartású iskolában listázzák, melyik gyerek szülője megy vasárnaponként misére - a gyerekeknek meg eleve kötelező. Jah, és számon is kérik a gyerektől, ha a szülő nem volt templomban...
Zeta
Ha már ezt mondja, úgy is élhetne! Ha valaki ,csak úgy él tisztességesen, mert az egyház azt mondja, akkor ,nagy baj van a családban a neveléssel!
Az egyházaknak előbb el kellene számolni , legalább az utolsó néhány évtizeddel, mielőtt erkölcsről prédikálnak!
Natsuki
Egyszerűen egy felkészült, művelt, talpraesett, becsületes EMBERT kell nevelni. Aki szereti az országát is persze... De mi a jó magyar ismérve? Az tuti, hogy nem EZEKET kérdezem meg...
Ateista, deista, zsidó, muszlim, hindu, keresztény, buddhista, animista - tökmindegy.
Nessy
Non scolae discimus, sed vitae! Volt idő, amikor az egyházi iskolák tényleg remek teljesítményt nyújtottak, és valóban az "életre" neveltek. Ma viszont a napi politika határozza meg az egyházi iskolák működését, ami tragédia! A Lázár féle "jó keresztény", gondolom, a hozzá hasonlatos státusz keresztények gyülekezete, akik a 10 parancsolatnak is csak a szűkített változatát ismerik, de azt sem igazán tartják be!
Lehet az iskolában szép elöadásokat tartani hazaszeretetről, felebaráti szeretetről, családról, tisztességről, csak az élet másról szól. Ma az érvényesül.aki mindezeket szépen elmondja, és a gyakorlatban teszi az ellenkezőjét! O Tempora, o Mores!
kulabombaafityiszre
@kisrigó: Nem szoktam véleményt írni az egyházról,mert ateista vagyok.
Véleményeddel egyetértek,annyit fűznék hozzá,hogy az egyházi vezetők egy kis pénzért a saját anyjukat is eladnák,bárkinek.Itt meg nem is kis pénzről van szó.Jellemtelen gané banda mindkét fél.
papa.49
A lézerpiszkos imaháza ott van Hódmvásárhelyen a volt komcsi múzeumban, amit szépen fel is újítottak, gondolom közpénzből!!!
namihami
Milyen szerencse, hogy deklaráltan szekularizált országban élünk. Mit mondana a Blokkolósjani, na nem így lenne?
F_Viktor
A Krisztusát, nincs egy Istenfélő egyházi vezető az országban aki megmerné mondani az igazságot ennek a minden szavában hazug képmutató bandának?
Ráadásul a keresztény erkölcsöt szembeköpve orbán hazugságaival tömik a hívők fejét a szószékről!
Az ördög vigye minden hazug papot!
Zeta
@F_Viktor: Nincs, mert ahhoz istenfélő embernek kellene lenni. Legalább egynek!
szaboria1
Nálunk 3 iskola volt abból maradt egy az idén átadták az egyháznak. Mára már ott tartunk, hogy már az óvodásokat is templomba viszi az óvoda . Márton nap miatt led lámpával mentek a sötét templomba a gyerekek olyan sírásba kezdtek, hogy a végén ki kellett vinni őket. Meg ijedtek a szobroktól. Szerintem ez már durva beavatkozás. Azért még a szülő dönthesse el milyennek akarja nevelni a gyermekét vallásosnak vagy nem.
Zeta
Akkor a gyerek az minek , ha úgysem róla szól az oktatás, ha nem ő a legfontosabb.
RonaGyuri
Vakhitű birkák nevelése a cél

Lázár már megint elszólta magát

Mottó:
„Neve: birka-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
Az kapott dicséretet.”

A mi derék jó Lázárunk ismét őszintén vallott ártunk és qurmányunk legocsmányabb akarati felől. Lázár János, úgy is minit a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Mezőtúron, a református kollégium felújított ókönyvtárának átadásán arról beszélt, hogy: „A mai magyar állam meggyőződése, hogy az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi fenntartású intézmények ”.
S azoknak, akik még ezek után is kaptak levegőt azt is elmondta, hogy „a kormány és személyes meggyőződése szerin a legtöbb, ami egy diáknak adható, hogy jó keresztényt nevelnek belőle”.
Nem mondta, de biztosak lehetünk benne, hogy a azt, hogy ki és mitől jó keresztény, azt ők mondják meg, de legalább is nem az egyház Brüsszelje, Őszentsége Ferenc pápa!
szép új világ
Igen, ez az igazi tragédia. Az meg sem fordult ennek a rablóbandának a fejében, hogy az iskolának elsősorban értelmes gondolkodást, tudást, emberséget és erkölcsöt kellene a fejekbe plántálni. (Pont azokat a dolgokat, aminek igencsak híján vannak ezek a magukat politikusoknak tituláló bűnözők)
eugen4402
Laudetur Jesus Christus...
Méltóságos Miniszter úr, tessék megnyugodni: megy ez nekünk...
glorianna
@eugen4402: In Aeternum...
De azért Lázárt utolérhetné a háromnapos hideglelés.
Nessy
@eugen4402: nem jól fogalmaztál.:-) Laudetur Orbán Viktor!
mert ővé az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökkön örökké Amen!
human
Külön szép ahogy egy gerinctelen hazudozó az oktatás és az egyház fontosságáról beszél.
human
Attól tartok, hogy az egyház ismét a kormány szócsöve, kiszolgálója lesz.
solidedge
Ha hatalmat adnak bárkinek nagy a kísértés hogy visszaél vele. Az egyház számos alkalommal bizonyította a visszaélést. Az egyházi iskolákba jellemzően nem vallásos szülők vallásos gyereke fog járni, hanem kényszerből olyanok, akik soha nem fogják gyakorolni a vallást. A hívők száma fokozatosan csökken és az egyház az állam bábáskodása mellett mindent elkövet, hogy befolyásos maradjon.
eugen4402
@glorianna: Köszönöm. Mindörökön-örökké, ámen...
@Nessy: Erre a kis időre már megmaradok a réginél, úgy döntöttem.
A Názáreti egy régi, bevált márka, nem cserélem le a felcsútira.
Lepényleső
1, Az állam egyenlő a fydessel?
2,Aki nem keresztény,az nem jó,nem Magyar vagy vitatható?
3,A két pillér a megoldások egyik leggyengébbike?
4,1000 év alatt,országunkból mennyi maradt?
5,Milyen erősség az,ha a leszakított országrészek túlnyomó többségén jobban élnek?
6,Egyenlő esély? Mint a fydes által átalakított választási törvény?
7,Nagyvonalú, saját anyagi javaiból?
sentinel216
@szaboria1: Szomszéd kislány hazajön az iskolából, egyszer csak éktelen sírásra fakad. Kérdezgetik a szülei, mi a nagy baj. Végül kiderült, hogy hittan órán a pap bácsi egész óra alatt azt ecsetelte, hogy bűnösök vagyunk, bűneinkért meg fogunk lakolni. Szegény gyerek keverte a bűnösök és bűnözők fogalmakat. Attól félt, hogy valami isten nevű, haragjában, lesújt anyukájára, apukájára.
anka
Akkor sok a romlott katolikus?
- a kormány csak foglalkozzon ami rá tartozik és ne lopjon!
- a pap úgy szintén..., és az se lopjon!
img28.dreamies.de/img/695/b/t530xtqol18.gif
justhpeter
Amit Lázár elmondott az a kormány részéről az oktatás totális lezüllesztése és képmutató átjátszása az egyháznak. Ennek a díjazása csak a főbelövés lehet. És a 3 millió birka tapsol hozzá.
1magyar
Nagy baj lenne ha a hülyítésre épülne az oktatás. A muszlimoknál is ez a baj.Mindenki más számukra hitetlen, megölendő.
Még jó hogy a keresztény békésebb.
Az emberi és a környezeti érték legyen az alap.
Nessy
Tessen mondani, ha már ilyen fene nagy keresztények, nem lehetne, hogy a fizetésüket "vatikáni valutába" kapja pártunk és kormányunk minden tagja? Természetesen a klérus is!
not me
Vérgeci katolikusok, Nagy Babilon, mentek a levesbe.
Kétezer év alja munka után után, nincs bocsánat.nektek.
Mindent tönkretettetek a hazugságaitokkal.
Emberek tízezrei halnak meg miattatok naponta, köztük gyerekek.
Meg kell halnotok, el kell pusztulnotok, ti tömeggyilkosok!
Nálatok tanuljon a gyerekem?
SOHA!!!

www.youtube.com/watch?v=2GBqXT2fwbQ
not me
Azt sem tudjatok, hogy miről beszéltek, ez gáz!
F_Viktor
@Zeta: Írod:
"Nincs, mert ahhoz istenfélő embernek kellene lenni. Legalább egynek!"

No de basszus, akkor milyen értéket képvisel ma Magyarországon a kereszténység, mit jelent, milyen erkölcsi-, társadalmi erővel rendelkezik a magyar kereszténység?
Azt már tudjuk, hogy Magyarországon a pápa, az egyházfő szava semmit jelent, orbán bármikor űberelheti, meghazudtolhatja, nevetség tárgyává teheti a magyar keresztény emberek tömegei előtt.

Ateistaként is csak csak felmerül bennem a kérdés a magyar egyházzal, a magyar hívő keresztényekkel kapcsolatban. MILYEN EMBEREK EZEK???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.