Az éttermi közös zenélés és éneklés élménye a nemzeti kultúra, identitás erősödését szolgálja az Emmi államtitkára, Rétvári Bence szerint.

Forrás: 24.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

70 hozzászólásarrow_drop_down_circle

BALKÁN KOBRA
Az rendben! Úgy volt a 70-es években is, csak a muzsikus fia meg állami gondozásban volt...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
silber13
Vajh a csúti kisgömbőc tud bazseválni??
Peller Anikó
Cigányokat a minimisztériumokba! Aztán cigányzenét az iskolákba, kórházakba, a villamoson, a tévébe és nem utolsósorban a börtönbe.
ila51
@Peller Anikó: jajj , de jó...akkor hátha elfogynának innen az ablak alól
X-ray
Amikor rétvári b. kigondolta ezt hatalmas ötletét, akkor őrájuk is gondolt???

"Március havi tájékoztató a közfoglalkoztatás alakulásáról
A Belügyminisztérium közfoglalkoztatásra vonatkozó adatai szerint a közfoglalkoztatásban részt vevő személyek havi átlagos száma 162 169 fő volt 2017. márciusban"
F_Viktor
No, a vajda visszanyul gyokereihez, mar a testvereinek is a honuk ala nyul.
Tenyleg nem hagy senkit az ut szelen... Csak pl. azoktol a franya, inaktiv nyuggerektol hogy tudna megszabadulni (habonyra bizta a "vegso megoldas" kidolgozasat, o megoldja, ebben nagyon jo a fijjuka)...
magyarbakancs
Bazseválás lesz minden éterembe?
Cigányok megtalálják az identitásukat,mert a munkát nem szokták megtalálni.
Közmunkára is kutyával járnak,félnek mert elkapja a munkakedv őket.
bakegya
ÁRUKAPCSOLÁSNAK KIFIZETŐDŐ MUNKAHELYTEREMTÉS.mAJD ÖRÜLNEK NEKI A Z ÉTTEREMTULAJDONOSOK,HA A PROSTIK IS BEKÖLTÖZNEK TOKKAL VONÓVALMondjuk a DOBGÉPEKNÉL EZ EGY FOKKAL JOBB LENNE-sose eszem étteremben.( itthon).
De ha valakinek arra van gusztusa, hogy még a nótáját is elhúzzák a koszosabbnál koszosabb konyhák árnyékában,biztos SIKER!!!
silber13
Te Bence! Úgy látszik édes jó anyád náspángolása az emlékezetes kemence story alkalmából károsan befolyásolhatta amúgy is gyengécske agyműködésedet! Mert hát emlegetsz valamilyen éttermi közös zenélést... Hát Bence, szerintem ugyancsak meglepődne az éttermi cigánybanda prímása, ha én mindenáron közösen akarnék vele muzsikálni, és elvéve a hegedáját, " na ide figyeljék kend " felkiáltással elkezdenék cincogni a poros fán!
micfild
Cigánypecsenye van??
- Van! de akkor zene nincs!
Csizmás Kond
Az éttermek zenekultúrája mindig is a cigányzene volt.
Veleda
Egy problémám van. A cigányzenétől nem fog erősödni az identitás tudatom. Ugyanis nem tartozom a cigány kasztba.
A felturbózott éttermi árak, majd a bevezetendő szervíz díj, amúgy is elviselhetetlenné teszik már az éttermi árakat. Most majd a 3 izzadt bazseválónak is adjak külön díjazást.
Bazseváljanak a Mátyás pincében, ott meg lehet sarcolni a tudatlan külföldi vendégeket.
Veleda
@micfild: csak jó fokhagymás legyen:))
micfild
@Csizmás Kond: A lóóónak azt a nagy füüüüüliiit
meg az eszed tokját.
micfild
@Veleda: ha bevezetik akkor egy határral odébb megyek inkább étterembe.
Veleda
@micfild: Teljesen egyértelmű, hogy ezzel az ital fogyasztást akarják megnövelni. Aki ugyanis elkezd nótázni, kér mégegy kancsó vörösbort. Az italon pedig nagy haszon kulcs van egy vendéglősnek.:))
staro2
Velem bizony néha megesik, hogy szívesen hallgatnék jó egészségben, teli pénztárcával,biztos jövővel, itthon élő és dolgozó gyerekeim társaságában csendes cigányzenét egy kellemes kertvendéglőben mondjuk szombat estefelé egy jó csülök és néhány fröccs mellett.
Idióta rétvári:!
először tegyetek valamit az egészségüggyel,aztán kapjunk elegendő fizetést a munkánkért, hogy beülhessünk egy kertvendéglőbe,aztán biztosítsatok tisztességes megélhetést, hogy külföldön élő családtagjaimat ne csak karácsonykor láthassam élőben.
Aztán ha mindez megvan,akkor egye fene jöjjön a cigányzene (nem tolakodó bandával,és "csak csendesen")
Ugye mi erős büszke nép vagyunk, mindenünk rendben van, kész boldogság,hogy ez a kleptomániás idióta banda (magyar kormány) megtalálta az utolsó kis rést amelyen ebből a fene nagy boldogságból egy pár cseppecske elfolyik és gondoskodik a mindennapi cigányzenéről.

Van persze egy másik opció:.rogán tonyó meg a vajda be akar ugrani néhány nagybőgőbe.
micfild
@Veleda: és mi van akkor ha valaki a világból is kifut a bazseválástól???
eddig is volt olyan "étterem" ahol bazseválás volt... - aki olyat akar az majd odamegy..
én viszont olyanba akarok menni ahol nincs élőzene... sőt.. igazából nincs zene.. vagy ha van akkor az halkan szól és nem bazseva
Veleda
@micfild: Ezt mondom én is. Bár a zenét nagyon szeretem hallgatni, de akkor, ha igényem van rá.
A pénz lenyúlástól pedig írtózom.
Csizmás Kond
@Veleda: a cigányzene, az identitástudat és a kaszt három különálló fikció...
Csizmás Kond
@micfild: ..tudsz jobbat vagy csak bekiabálni akartál ?
Peller Anikó
@kond: bizonyára tud jobbat. Például azt, hogy ne ugasson bele az éttermek munkájába egy cigány. Döntse el az étterem mit akar nyújtani a vendégeinek.

Én meg hadd döntsem el akarok e menni étterembe vagy csak az Átrium Hájett a parkolóban akarom elfogyasztani a hajmát szalonnával.
micfild
@Csizmás Kond: ezer jobbat tudok.
pl minek is kell zene?
amelyik étterem zenét cigányzenét akar, ott legyen cigányzene...
de ne mindenhol.
és akkor van választék... mindenkinek.
Csizmás Kond
@micfild: A zene nélkülözhetetlen egy vendéglő programjában. Oda az ember nem azért jár, hogy néha teletömje a bendőjét hanem mulatni, szórakozni ,családdal, társasággal.
A vendéglő nem étterem, ez az elnevezés egy helytelen tükörfordítás.
Csizmás Kond
@Peller Anikó: Pannika, te a tálcatologatóhoz vagy szokva...
lampa laz
Ettől a bejelentéstől most minden cigány "hegedűművész" lesz...
Peller Anikó
@kond: és akkor hallgassam a cigányzenédet, mert te a cigányokhoz vagy szokva?

Miért nem operát játszanak a kocsmában, szerinted? Lehetne például közelező, mert a vadbarom kitalálta. Vagy lehetne kötelező étterembe járni csizmában. Moslékért.
karma1
@Veleda: Nincs mar Matyas Pince, ott meg annakidejen a fenykorban Lakatos Sandor jatszott, de o igazan muvesz volt...A fia is kovette, meg a Rajko zenekar is csupa tehetseges gyerekbol allt,... De hol vannak mar ezek az idok? 40 evvel ezelotti dolgokat akarnak visszacibalni? KIVEL? Ki fog jatszani az ettermekben? Mivel en sem csipem a ciganyzenet, kifejezetten idegesitene, ha egy eroszakos primas az asztalomhoz jonne es el akarna huzni a
notamat...
Eladott Ország
@Peller Anikó: Nem elég, hogy a miniszterelnök az!
eugen4402
Tudom, ízlések és bal-horgok különböznek, és visszagondolva elég szép sikerdíjjal honoráltam egy s más prímások "fülbehúzott" produkcióját, ifjabb koromban egyszer vérig sértettem egy cifra öltözékbe bújtatott hegedűművészt. Tihanyban, vagy Badacsonyban felkereste az asztalunkat, és kitartóan faggatott, mi a nótám, mert el akarja játszani. Mondtam neki: "Lets spend the Night Together"...
Nessy
Néha az emberen kitör a "lakatlan sziget szindróma". bemész egy áruházba, bömböl a zene. Leülsz egy kávéra, szól a disco zene. Beszélgetnél? Na, azt nem! Ifjabb éveimben még nem volt luxus egy éttermi vacsora, és valóban volt élőzene, de hogy mit csinált a népnemzehy identitás tudatom, fogalmam sincs. Persze volt zenés felár, meg a primás is odajött az asztalhoz, ha nem akartad akkor is.
Szerintem a fiataloknak ez már anakronizmus.
Egyébként Dankó, Fráter és a többi műdal szerző dalait húzták.
Igaz, én az óbudai kisvendéglőket szerettem, harmonikás és hegedűs zenélésével. Jó kis bulikat lehetett rendezni. Hangulatosak voltak este a presszók, a zongoristával. Ja, és a vendéglők megfizethetőek voltak egy négytagú családnak is!
silber13
@micfild: Akkor neked a rézfúvós ötöst ajánlanám, , az nem bazseválás, és hogy tekintettel legyenek rád, a zenészeknek kötelező lenne a szordinó használata!
Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/04/freedom-307791_960_720.png
Most akkor bolonduljunk meg örömünkben. Az országban nem növekszik, hanem szűkül a középréteg, márpedig ez a réteg lenne az, amelyik étterembe, cukrászdába jár, meg tudja fizetni a szolgáltatásokat, így a vállalkozó képes fejleszteni a béreket, a jobban megfizetett munkavállaló pedig szintén el tud menni étterembe, nyaralni, színházba, tud vásárolni (az alapvető szükségleteken túl), így segítve a gazdaságot. Mindez nem történik meg, mert az uniós forrásokat szétlopják, a piacokat elfoglalta néhány oligarcha és stróman, a vállalkozók egy része adót csal, más része tönkremegy. Ezért nem mindegy, hogy aznap milyen támogatást nyert Mészáros Lőrinc, milyen kastélyt vásárolt Tiborcz István, vagy mit vásárolgatott Matolcsy György. Egy dolog még hozzá tartozik a képhez. A fizetőképes kereslet azért sem tud nőni, mert közel 1 millió háztartás még mindig adósrabszolga, a devizának hazudott hitelét nyögi. Nem az irigység vezérel senkit, amikor ezeket az ügyeket bíráljuk, hanem annak a józan belátása, hogy így, a jelenlegi rendszerben lehet ugyan panaszkodni, de lényegében sehonnan sehová nem fogunk haladni. Illetve de, haladunk. Öles léptekkel az elszegényedő társadalom és a néhány, nagyon gazdag maffiacsalád irányába. Ezért az éttermekbe először nem a cigányzenét kell megszervezni, hanem a vendéget és nem árt ha pincér és szakács is van.
nyanya001
Vidéki vendéglőben:
- Tessék mondani, cigánypecsenye van?
- Van, de akkor zene nincs . . .
silber13
@karma1: A Rajkó zenekar még létezik! És hogyan, nem is akár hogyan!
www.youtube.com/watch?v=vCCq_PiANyo
Pálinkafőző Rézüst
@silber13: éttermekben bazseválnak? :) A rétesvári nem erről beszélt,hanem a kommersz vinnyogókról...Ő azt szeretné látni mindenhol... Akkor inkább házhoz rendelem a kaját...:))
silber13
@Pálinkafőző Rézüst: Csak Karma1 kedvéért raktam fel, hogy léteznek! Egyébként túlnyomórészt külföldön játszanak, sokuk szimfónikus zenekarban is!
Pálinkafőző Rézüst
@silber13: értem, és igaz! Amit én írtam, az is igaz...:)
silber13
@eugen4402: Nagy valószínűséggel leesett volna az állad, ha pl azt mondod: szeretnéd hallani tőle Paganini ördögkacagását! Ha nemis tökéletesen, de szerintem eljátszotta volna!
micfild
@silber13: köszönöm.. abból sem kérek..
sőt.. semmiféle népzenei izére nem vagyok kiváncsi étteremben.
karma1
@silber13: Nemregen halt meg a vezetojuk, ugye? Iszonyatosan tehetsegesek... 2015-ben volt szerencsenk megnezni a Radnoti Szinhazban a Fergeteges cimu produkciot, az Experidance produkciojaban es a 100 tagu ciganyzenekar kb. 35 zeneszenek a kozremukodesevel - hat bizony azt a virtuozitast, amit ok ott adtak, meg senkitol sem lattam, pedig voltam mar eletemben jonehany koncerten... Foleg a cimbalmos szoloja volt lelegzetelallito - az emberek felugraltak a szoloja vegen, mert azt nem lehetett ulve fogadni...Maga az eloadas is fergeteges volt, nemcsak a mu cime,...:o))))
micfild
@eugen4402: hát ezt nagyon megnéztem volna.. :-)
mit szólt a cifraöltözékű??
silber13
@karma1: Nem is tudom,, koncert elött, vagy alat jalt mg!
karma1
@silber13: Asszem koncert elott,... Mar en sem emlekszem ra, de oszinten sajnalom. Ok nagyon kemenyen megdolgoztak a hirnevert, es nagyon tehetsegesek is...
silber13
@micfild: az ún. cigányzenekar új színt hozott a hangszerek közé a Schunda féle cimbalom!adja a klarinét és korabeli vonószenekarból alakult ki és inkább szórakoztató zenét játszottak, népszerű, korabeli operettek, operák részleteit, korabeli divatos slágereket, és néhány " bravúr számot" A vonósok mellé később jött a tárogató illetve : a klarinét és megjelent az teljesen új Schunda -féle cimbalom! Mondhatni, olyan zenét játszottak, mint a néhai Studió 11: zenei mindenevők voltak!
eugen4402
@micfild: Azt hebegte, hogy momentán nem jut eszébe, de dúdoljam a refrént, és majd bekapcsolódik a kísérettel... :-)
@silber13: Fiatal kölyök voltam, és őszintén feleltem a kérdésére: - "mi a kedvenc nótám?" Már szánom-bánom, de Paganini valahogy nem jutott eszembe, viszont a Rolling-lemez vezette akkoriban a világ slágerlistáit, így az ő számuk jutott eszembe. :-)
Eriksson
@eugen4402: Cigányzenekar zenél a Balaton partján, rövidnadrágban. A prímásé igencsak rövid volt. Meg is jegyezte egy hallgatója, hogy tudja uram, hogy kilóg a tojása? Mire a prímás: Nem tudom, de ha eldúdolja, eljátszom.
verőce21
Az élőzenés helyeket én egyébként én nagyon hiányolom a magyar vendéglátóhelyeken. De nem cigányzenére gondolok elsősorban! (a vak zongorista és a süket dobos változat a legjobb)

Jónéhány étteremben most is van élő cigányzene a hét egyes napjain. Aki cigányzenés vacsorát akar, az tudja, hogy hol vannak ezek. Van rájuk is igény, pl. egy disszidens magyar ha hazalátogat.
De nagyon kár lenne erőszakolni a cigányzenés vendéglőket, és nem is a cigányzene hangzott el az előterjesztésben. (nincs már rá igény, ugyanannyi embert visz, mint hozna)
kamazuka
azokban a venféglőkben hol ilyen zene lesz nem kell majd fizetni a maffiának?
verőce21
@kamazuka: Zenés felárra gondolsz? Az már ötven éve is volt.
kamazuka
@verőce21: nem konkrétan erre gondoltam.természetesen remek ötlet a zenélős csárda,étterem elgondolás.
verőce21
@kamazuka: De a zenénél természetesen sokkal fontosabb, a HACCP előírások betartása a konyhán! Mert rendet vágtak az útszéli csárdák és "belvárosi" vendéglők között is az életbe léptetett jogszabályok!
Rossz rágondolnom, milyen lebujokban, koszfészkekben árultak 25-30 éve ételeket. Azon a zene sem segítene.
micfild
@bakcsubakka: bizonyos cigányoknak igazán" elhúzhatnák a nótáját.. "
Eladott Ország
@kamazuka: tegnap, 16:04 Fizetni kell majd zenés felárat , ÁFÁT, 8-15 százalékos kötelező szervizdíjat és voldemort illetéket.
Eladott Ország
Ha így haladunk a munkaalapú társadalom kiépítésével jó ha kannás borra telik, cigányzene nélkül, vagy a garázs boltban meginni egy felest.
Veleda
@Csizmás Kond: junius 10. teljesen tisztában vagyok a fogalmakkal, de azért kösz:))
Csizmás Kond
@Veleda: szívesen...:)
...amúgy ma az itt írogatók 90% összekutyulja a cigányzenét a kisgrófóval...
verőce21
@Csizmás Kond: (17:17) Ez "ma" rossz megállapítás volt. :)
Annál is inkább, mert elhangzott itt, hogy Dankó nótákat húztak a cigányok elsősorban. És ez ma is így van a "cigányzenés" helyeken.
kamazuka
@Eladott Ország: én úgy látom hogy ilyen hejre helyre nem kell térnem.
Bohócnak már kissé öreg vagyok.
Baleknak meg azééééé!
BALKÁN KOBRA
Az rendben! Úgy volt a 70-es években is, csak a muzsikus fia meg állami gondozásban volt...
Edmond Dantes
Aztán visszahozzuk divatba még a Jávor Pált majmoló gavalléros,pezsgős éjjeli szerenádot is,amikor a békásmegyeri lakótelep tizedik emeletén lakó Kovács Arankának majd sírva húzza a cigány,akit előzőleg a tükrös kávéházban megpofozott az újgazdag,felcsúti földbirtokos fiatalúr,hogy hitelesen könnyezzen a prímás.
Veleda
@Csizmás Kond: pedig, ha tudnák, hogy a cigány dús cifrázósból lett az a híres magyar verbunkos, amiért Liszt Berlióz, Chopen, Kodály és még sorolhatnám hány zeneszerző dolgozta föl...
www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/romak/cigany_irodalmi_arckepcsarnok_1/pages/010_csemer_geza.htm
desiro
bencuska gyere ide a fatornyos hende városba én elhúzom a nótádat egy fa test ápolóval.
Csizmás Kond
@verőce21: ...ők bőven beleférnek a 10%-ba...:)
Csizmás Kond
@Veleda: a zene is egy folyamat mint minden más...egyikből lesz a másik...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.