A T-Systems Magyarország szerint kötelességük volt rendőrségi feljelentést tenni a BKK online jegyértékesítési rendszerét ért támadás miatt. A T-Systems Magyarország és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) péntek este közös állásfoglalásban reagált a BKK online értékesítési rendszerét ért informatikai támadások során tett intézkedésekkel kapcsolatban.

Az MTI-hez péntek este eljuttatott közleményükben azt írták: a T-Systems Magyarország az informatikai rendszerét ért jogosulatlan befolyásolás miatt ismeretlen tettes ellen (és nem egy konkrét személy ellen) tett feljelentést. A T-Systems Magyarországnak – szigorú belső protokollja szerint – az általa fejlesztett rendszerek védelmében egy adott szintet elérő esemény esetében kötelessége ezt megtenni – írták, hozzátéve: ebben az esetben sem tehettek mást.

Ugyanakkor megjegyezték:

"a BKK és a T-Systems Magyarország vezérigazgatói sajnálattal értesültek arról, hogy a gyanúsított egy fiatal diák, aki a médiában megjelent nyilatkozatai szerint jószándékkal járt el".

Korábban több ellenzéki párt is kifejezte felháborodását a BKK online jegyértékesítési rendszerével kapcsolatban. Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében írta: a 24.hu arról számolt be, hogy gyanúsított lett az a 18 éves, aki figyelmeztette a BKK-t, hogy hiba van az online értékesítési rendszerében. Ráadásul a fiatalt éjjel állították elő az otthonából – emelte ki a politikus, hozzátéve: az Együtt szolidaritásáról biztosítja a fiatalt.

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője azt írta: a Demokratikus Koalíció követeli, hogy azonnal ejtsenek minden vádat a 18 éves budapesti ellen, aki "nélkül még ma sem tudnánk, hogy a BKK-nál veszélyben vannak az adataink" – fogalmazott.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vonotok
Ó, hogy rohadnátok meg ott ahol vagytok. Köszönő szó helyet megaláztok azt aki segíteni szeretett volna. Ez már tényleg nem normális világ.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Utolagos sunyi, szarházi mosakodás, ott a helyes válasz a DK-s Németh Erzsébetnél!
vonotok
Ó, hogy rohadnátok meg ott ahol vagytok. Köszönő szó helyet megaláztok azt aki segíteni szeretett volna. Ez már tényleg nem normális világ.
jancsipapa
De éjjel rátörni ,elvinni nem volt muszáj . Kaphatott volna egy hónap múlva egy idézést kihallgatásra ,és kész .De nem...
staro2
Vamelyik fórumon aljas férgeknek nevezték a feljelentőket.
Pontos meghatározás.
Csináltak valami sz@r rendszert, valaki rájött,és most ő a hibás.
Tipikus fidesz válasz.
Megérettek a szemétdombra hajításra.
human
"egy adott szintet elérő esemény esetében kötelessége ezt megtenni"
Pont az a helyzet, hogy olyan alacsony szintről van szó, hogy a szakma rajtatok röhög.
Nessy
Marhák! Írtak volna a srácnak egy e mailt, hogy Köszi! , és holnapra már a kutya sem foglalkozna velük!
Már unalmas, hogy olyanok csinálnak programot, akik elméletben lehet, hogy értenek hozzá, de a gyakorlattól mentsen Isten. Hány éve nyüglődnek a BKV jegyekkel. A MÁK programját nem tudom ki csinálta, de ha olyan" jó lesz" a nyugdíj fizetésnél is, mint anno a mentők bérszámfejtésénél, akkor nekünk annyi lesz év végén.
Mint ahogy a népnemzethy szemét szállítás számlázási programja is hagy némi kivánni valót.
Nem feljelenteni kell azt, aki jóhiszeműen figyelmeztet egy hibára, hanem a hibát kijavítani, ha már a saját tesztjük nem vette észre! vagy aki azért felel, az célprémiumot kap? Nagyképű, cinikus társulat!
nezelodo
@jancsipapa: Ez a módszer kurvára hasonlít az ötvenes évek éjszakai letartóztatásaihoz... Ezek csak nem ugyanazok, vagy a gyerekeik, unokáik? Ezeknek sosem veszik ki a fajtája? Hát akkor sürgősen ciánozni kellene ezeket a tetveseket!
szep napot
A srac buncselekmenyt kovetett el. Megbuntetni meg lehet, de ejjel elvinni az embertelen.
lópicigáspár
@vonotok: Kimásoltál egy facebook bejegyzést? :))))))
terlasz
@lópicigáspár: Nincs azzal semmi baj, ha a sajátját másolta ki.
Cicamama55
Magyarországon a tudást nem elismerik, tisztelik, hanem büntetik!!!
justhpeter
@szep napot: Megkönnyeztem ezt a mesét. Milyen feltételek szerint bűncselekmény ?

Veszélyes a társadalomra ? Nem ! Hiszen ezt igazolja a nagy mértékű társadalmi felháborodás.
Okozott kárt ? A T-Systems szégyenén kívül nem !
Túlkapás volt a rendőrségi eljárás ? Igen !

Hát kérem szépen mindig ez van, amikor az ostobaság a szervilis szorgalommal összejön.
Kookas
@Cicamama55: hát ezért olyan hülye az ss-kdmp vezetés és a tábora hogy ne kapjanak büntetést!!
elnyomott
Marhák.
Nem támadás érte a rendszert, hanem segítség.
És nem a segítőt muszáj feljelenteni, hanem a hibát muszáj kijavítani!
Marhák.
JAJMÁR
"Etikus bűnöző
július 18., 21:22 ·
Én egy 18 éves, most érettségiző, átlagos gyerek vagyok. Talán ami az átlagostól eltér, az annyi, hogy bíztam abban, én is segíthetek egy hiba megoldásában.
Felfedeztem múlt pénteken, hogy 50 forintért vehettem havi bérletet a BKK új, internetes e-jegy rendszerében, majd erről két perccel később tájékoztattam őket. A bérletet nem használtam fel, még csak nem is Budapest közelében élek, soha nem is utaztam a BKK egyik járatán sem. A célom csupán annyi volt, hogy jelezzem a BKK-nak a hibát annak érdekében, hogy megoldhassák azt és más ne használja ki ( például arra, hogy féláron értékesítse a bérleteket a saját hasznára ).
A BKK-nak négy nap alatt még nem sikerült válaszolniuk számomra, ellenben a mai sajtótájékoztatójukon azt mondták, kibertámadásról van szó és feljelentést tettek. Egy amatőr, sok ember által kihasználható hibát vettem észre – senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy 18 éves gyerek játszott volna ki egy komoly biztonsági rendszert majd úgy akart volna bűncselekményt elkövetni, hogy arról azonnal szólt az illetékeseknek.
Meggyőződésem, hogy amennyiben nem szólok a hibáról, nem jelentenek fel. A bérletem csak azután lett érvénytelenítve, hogy a levelemet elküldtem számukra.
Ezt a bejegyzést a nevem és személyazonosságom nélkül szerettem volna közzétenni. Arra kérlek Téged, hogy segíts te is azzal, hogy megosztod ezt a bejegyzést ismerőseid körében annak érdekében, hogy a BKK jobb belátásra térjen és lássa, hogy tettem célja csupán a segítő szándék volt, semmilyen módon nem károsítottam vagy akartam megkárosítani őket. Reménykedem abban, hogy ez esetben a BKK mérlegelni fogja a feljelentés visszavonását."
lópicigáspár
@terlasz: Ha másét másolta volna ki, azzal sem lenne gond, csak így oda az ismeretlenség filingje!
micfild
@justhpeter: A diktatúrák egyik jellemzője- Nem tűrik a kritikát.
iluminati
@JAJMÁR: Ha rám halgatsz hagyd el ezt az országot Külföldön ezért téged tisztelnek...Magyarba karosszéria lakatos az informatikus mert jól fekszik egyes helyeken...és nem a tudását nézik. jól tud tapsolni, fagylaltot nyalni...ha valaki nálla többet tud azt el kell taposni megalázni, nehogy folt essen rajta.
JAJMÁR
@iluminati: Köszi! Bár én "csak" megosztottam az "etikus bűnöző" nyilatkozatát, de igazad van. Vagy mégse? A BKK honlapjának lefagyása, a faceook oldalon kapott éles kritikák azt igazolják, hogy képesek az emberek toleranciára, és bátor kiállásra.
Lelepleze az ún. "családbarát" ner-t, ahol gyerekeket lehet éjszaka börtönbe vinni, ahol milliárdokért épített stadionokban nincs rendes pelenkázó, ahol az ünnepségeken a cirkusz és a csillogás vakítja el az embereket, eltakarva a milliárdos pénzszórást.
maci0427
Csesszék meg, ez kb. olyan volt mintha találnánk egy pénztárcát és leadnánk , utána meg még ránk fognák, hogy elloptunk belőle egy valag pénzt meg iratokat és mi kerülnénk bajba ! De lehetne említeni mást is ! Na nem...!
wagabund
utólag már baszhattyák az összes magyarázatot...ez a fiatal is elmegy külföldre jólfizetett jó informatikusnak.
karma1
Nehogyma bevalljak, hogy rebgeteg penzert egy adag szart csinaltak...
Ahelyett, hogy megkoszontek volna a sracnak, hogy ramutatott a hibara...
karma1
@szep napot: Bocs, de te vissza vagy maradva agyilag???
Mit hibazott a srac??? O csak hasznalta az app-ot, es rajott, hogy ugy ahogy van, szar, es ki lehet jatszani a rendszert : erre figyelmeztette joszandekuan a BKK-t.
Se ejjel, se nappal nem erdemelt ezert rendori vegzalast, te szerencsetlen...
Jozefina
Még majd az is kiderülhet, hogy átjátszák az utasok adatait putyinnak!!! Itt már minden lehetséges és mindenre számítani kell!!!
justhpeter
@micfild: Remélem jövőre kiderül az is, hogy mi meg nem bírjuk a diktatúrát.
Nessy
Legjobb védekezés a támadás! Mondták egykor a görögök. Ezek szerint a T System vezetőjének hellén műveltsége vagyon!
justhpeter
@lusta: Kb itt kezdődik az intelligencia és az elegancia. Egyik sem divat manapság itthon. Ezért is tartunk ott, ahol vagyunk.
szep napot
@justhpeter: A gyerek videken lakik, neki nem kell berlet; nem veletlenul vett 50Ft-ert berletet, meghekkelte a rendszert.
Ha Lajos elmegy nyaralni es Jozsi (akinek a zarnyitas a hobbija) meghekkeli a lakasa zarat /riasztot bemegy korbenez kiprobal ezt azt a lakasban (semmi anyagi kart nem okoz) majd utana ir Lajonak hogy a lakasa nem tul biztonsagos.cserelje a zarat.
Jozsi nem egy terrorista akit ejjel el kell hurcolni sot Lajos biztos vesz egy jobb zarat is. Jozsi megis mas magantulajdonat megsertette, szerintem buncselekmenyt kovetett el, eloallitasa jogos.
vonotok
@lópicigáspár: Nem ! A véleményemet, észrevételemet magam fogalmazom.
karma1
@szep napot: Mekkora marha nagyot tevedsz! A srac NEM meghekkelte az app-ot, hanem rendeltetesszeruen hasznalta! Ez egy olyan hiba volt, amit egy androiddal en is, te is, BARKI meg tud csinalni, HA JEGYET AKAR VENNI!
A srac csak letoltott egy letoltheto free app-ot , es rendeltetesszeruen , jegyvasarlasra hasznalta! Az, hogy kozben kijottek a hibak, arrol nem o tehet, hanem az, aki ezt a szar programot irta.
Lajos viszont a maganlakasat nem adta oda senkinek sem, plane nem Jozsinak, akirol tudja, hogy a zarnyitas es a biztonsagi berendezes-kijatszasa a hobbija.
A ketto nem ugyanaz: a BKK app nyilvanos rendszer, barki szamara elerheto, Lajos viszont a maganlakasaba a bejarati ajtaja moge medvecsapdat is allithat, mert vedi a tulajdonat.
Szoval a hasonlatod szerencsetlen, de azert csak probalkozz, fog az menni...
Majd csak megerted, hogy a srac teljesen fair-en jart el, arrol viszont nem tehet, hogy a magyar rendorsegnel az a divat, hogy az aldozat ferjet, feleseget gyanusitjak eloszor, mig az igazi bunozo rohogve odebb all, es a megeroszakolt noknek se lehet egy rohadt szava se, mert miert viselt szoknyat, vagy miert megy haza gyalog egyedul az esti muszakja utan.
Ezt csak a kifacsarodott erkolcsu Orbanisztanban lehet megtenni,...
karma1
@szep napot: Egy demokratikus orszagban ehhez igy allnak hozza...Csak a magyar jog osszpontosul polpolt petya meg a sintersanya kezeben, aminek ez a fenti cikk a kovetkezmenye, ill. a BKK meg a T-System lepese:

propeller.hu/itthon/3296326-nemet-systems-szerint-inkabb-jutalmazni-kellene-bkk-hackert?all#c1916722
kokopelli
@karma1: Halló! Addig lehet csavarni a dolgot ameddig valaki akarja!
Emlékszel a viccre?
"Alekszej Alekszejevics Nyizsnij-Novgoroban egy autót nyert a sorsoláson!"
Majdnem igaz a hír,de:...de.a többi stimmel" :-)
kokopelli
Az volt már a suliskoromban (technikum) a mondás a gyakorlatokon:
"Vazzeg, most két jóból csinálunk egy ß@r "Made in Magyart"!..
még mindig aktuális? :-(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.