2060-ra minden harmadik ember 65 év fölötti lesz Magyarországon.

Amikor a mostani állami nyugdíjrendszer alapjait lefektették, még a népességnek csekély része élte meg és így élvezhette a nyugdíjaskor előnyeit, s akkor sem sokáig - idézi a napi.hu Pandurics Anettet, a Mabisz elnökét, a Posta Biztosító vezérigazgatóját, aki a Pénzügyi Szemlének adott interjút.

A szakértő nemrég Szalai Péter szerzőtársával egy átfogó írt egy tanulmányt írt a lapba nyugdíjtémában.

Szakértők kiszámolták, mikorra fog megreccsenni a nyugdíjrendszer

Amikor a mostani állami nyugdíjrendszer alapjait lefektették, még a népességnek csekély része élte meg és így élvezhette a nyugdíjaskor előnyeit, s akkor sem sokáig – magyarázta a szakember a lapnak. 

Ma 1,8 millió 65 évesnél idősebb ember él Magyarországon, ami a teljes népesség 18,28 százalékát teszi ki. 2030-ban – amikor a mostani '50-es korosztály zöme nyugdíjba vonul – már 2,13 millió 65 évesnél idősebb él majd velünk és ők – a csökkenő születésszámnak köszönhetően – ekkor már a népesség 23,6 százalékát adják majd.

A nyugdíjasok száma 2041 körül eléri 2,39 milliót – ekkora a Ratkó korszakban született emberek zömében a múlt század '70-es éveiben született gyerekei is nyugdíjba mennek – s ekkor már az idősek aránya a teljes népességen belül 28 százalék lesz. Ha a trend nem törik meg – és erre egyelőre kevés jel látszik – 2060-ban a magyar társadalom harmada 65 évnél idősebb lesz – hívta fel a figyelmet Pandurics Anett.

A közgazdász szerint az első pillért temetni semmiképpen nem kell, de a jelenlegi rendszer középtávon nem lesz fenntartható. Ugyanakkor szerinte az első pillér fenntartásának számos politikai megoldása lehet, és lesz is, így nem ért egyet azokkal, akik "vészmadárkodnak", vagy arról beszélnek, hogy "nekünk már egyáltalán nem lesz nyugdíjunk". Ma a helyettesítési ráta (a nyugdíj és az utolsó kereset aránya) Magyarországon 66 százalék körül van, ami az európai 57-58 százalékos átlaghoz képest kifejezetten magasnak mondható.

(napi.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

LÜKE SZKÁJVÓLKÖR
Ja, de akkor kb. 650 ezren leszünk ebben az országban!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
cache.nyugdijguru.hu/shutterstock-168089924-c-sergey-nivens_mn41-309f-1467130354.jpg
Nemzeti pilótajáték?
De mi történik akkor, ha Magyarországon aktív dolgozóként egyre kevesebben fizetnek egyre rövidebb ideig egyre kevesebb járulékot, miközben nyugdíjasként egyre többen akarnak egyre hosszabb ideig egyre több járadékot? A matematika könyörtelen. Ha kevesebbet kell többfelé osztani, egyre kisebb lehet csak a nyugdíj. A társadalmi elöregedés körülményei között ezért pilótajáték a felosztó-kirovó elvre épített öregségi nyugdíjrendszer. Emellett a magyar GDP közel 22 százaléka még ma is a szürke- és feketegazdaságban képződik, ahonnan természetesen semmilyen járulékbevétel nem érkezik a nyugdíjkasszába sem.
1magyar
mikor a mostani állami nyugdíjrendszer alapjait lefektették, még a népességnek csekély része élte meg és így élvezhette a nyugdíjaskor előnyeit, s akkor sem sokáig – magyarázta a szakember a lapnak. - a kádár-nyugdíjasok élnek 90-95 éves korukig, a maiak már 70-ig jó ha kibírják. Mekkora hülyeségeket beszél ez?
1magyar
A kádár-nyugdíjasok ugyanannyi évet tölthettek,tölthetnek nyugdíjban mint amennyit dolgoztak, ha nem többet. A Ratkó-gyerekek meg korán halnak, örülünk ha 10-15 év nyugdíjas lesz.
Választásokra már a 70-80 éves sem jár, mi meg nem akarjuk 55-65 közöttiek, hogy halálunkig dolgozzunk.
elnyomott
Tényleg nem lesz gond a nyugdíj.
Arról jó előre gondoskodik a magyarországi egészségügyi helyzet.
Aki Én
Állítólag soha ennyien nem dolgoztak Magyarországon mint ma.
Akkor mit parázunk???
Vagy a torz adatok nem fedezik a nyugdíjat?
papa.49
@Aki Én: Az adatok magukon viselik a cigánykormány valamennyi elvárását, magyarul hazugságok, köszönőviszonyban sincsenek a valósággal !!!
peterkelemen
Badarságokat beszélnek illetve tudatosan félrevezetik a népet. Sokkal előbb megroppan az egész magyar nyugdíjrendszer ugyanis a kivándorlás ezerszeresre fog felgyorsulni. Aki marad az majd Orbán szemétdombján vegetálhat, de sokkal inkább kínhalált fog halni.
maci0427
2060 -ra a világ is megszűnhet, ha így megy a Föld pusztítása ! Magyarország meg ? Jobb bele sem gondolni... !
Eladott Ország
@elnyomott: Az egészségügyi helyzeten kívül, katasztrofális a kivándorlás a születések száma a demográfiai mutató is. A szakértő valószínűleg a fidesz propagandát fújja, vagy a fidelitas akadémián végzett és ezért ennyire hülye.
elnyomott
@Eladott Ország: - tényleg el nem tudom képzelni, mi lesz ebben a szerencsétlen kis országban néhány évtized múlva. :(
magyarbakancs
A rendszer váltás hajnalán elkeltet volna dönteni, hogy több biztosítási EÜ biztosítást, és nyugdíjbiztosítást behozni.
Ezt elfogadtatni népszavazással, és soha egyetlen egy párt, állam ehhez a rendszerhez nem nyúlhat, ennek a pénz őszegekhez nem férhet hozzá.
Na, most fürdünk a saját szarukban .
Mert nincs tisztességes orvosi ellátás és a mindenkori kormányok dobnak valamit a nyugdíjasnak ,az meg örül mint majom a farkának.
Mert kegyet gyakoroltak vele.
Béla333
Majd az éhező nyugdíjasok elmehetnek a milliárdos Orbán famíliához visszakérni az ellopott Manyup pénzeket!
lópicigáspár
Azt nem tudom belekalkulálták e, hogy ilyen eü ellátás mellett igen ritka lesz a nyugdíj korhatárt elérők száma! :((
LÜKE SZKÁJVÓLKÖR
Ja, de akkor kb. 650 ezren leszünk ebben az országban!!!
Pálinkás Pál
És akkor még tegyük hozzá hogy vészesen növekszik a cigány populáció az országban,azok meg ugye nem arról híresek hogy sok nyugdíjjárulékot fizetnének,inkább segélyből képzelik el az életüket!!És mielőtt itt valami libsi rasszistázni kezd...cáfold meg,mi nem igaz abból amit írtam!!!
Eriksson
2060-ig nagyon sok víz lefolyik a Dunán. Akkor is lesznek majd "Okos" emberek nemcsak most, akik majd megoldják a problémát.
Úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna.
Eladott Ország
@LÜKE SZKÁJVÓLKÖR: Az is igaz, de akkor a fideszesek, a "népi-konzervatív-keresztények" hogyan fognak megélni?
Kookas
@lópicigáspár: különösen ha ha 70évesen lehet majd nyögdíjba menni.
Peller Anikó
@Kookas: Honnan vetted ezt a butaságot?

Mert 90.
Levendula
@Eladott Ország: Sajnos mindig lesz olyan réteg, amely muszájból egy tál lencséért dolgozik.
Külföldre nem mehet, mert vagy öreg, vagy képzetlen...
Eladott Ország
@Levendula:kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/08/menni-plakat.jpg
De a dolgok ha így mennek tovább, lassan már úgy járunk, hogy az utolsó kapcsolja le a villanyt.„1.2 millió magyar tervezi azt, hogy elhagyja az országot és külföldre költözik. A magyarok 71%-ának van olyan közeli barátja, vagy családtagja, aki már most
külföldön él. Ez egy olyan probléma, ami minden generációt és minden társadalmi réteget érint. Az elvándorlásnak rengeteg oka van, de mind arra vezethető vissza, hogy nem működik az ország. Nem lehet megélni, rohad el az egészségügy, az oktatás, és folyamatosan távolodunk el Európától és közeledünk Moszkvához.
LÜKE SZKÁJVÓLKÖR
@Eladott Ország: Ők lesznek az eltartottak, mint most a MORÉK!
human
Ez van. Alkalmazkodni kell a helyzethez. Fontos, hogy most készüljünk fel a jövő kihívásaira és ne akkor kezdjük el a kormányt rángatni jobbra-balra mikor a válaszúthoz érünk.

És most elkanyarodom kicsit. Hasonló kihívás még globálisan a klímaváltozás és a túlnépesedés. És ez a kettő egymás hatását erősíti. Mindkettő következménye a éhezés és a háború. Ezek következmény pedig a migráció. Tehát ha nem kezeljük idő előtt a klímaváltozást és a túlnépesedést, akkor elég sötét jövővel nézünk szembe. Most még mindent meg lehet oldani fegyver nélkül pusztán gazdasági és tudás exporttal az elmaradott régiókba.
Eriksson
@human: Kérdés, hogy azok akik tudnának a helyzeten változtatni, akarják-e. Szerintem nem, mert az az érdekeik ellen szólna.
Mi, gyalogparasztok nem sokat tudunk tenni ebben az ügyben.
sokanvagyunk
Úgyis - ezt is - a mostani nyugdíjasok nyakába varrják egyesek.
Rockxy
"Szakértők kiszámolták, mikorra fog megreccsenni a nyugdíjrendszer"
Hát bammeg, ezt már rég tudjuk.
2010ben kiszámították hogy még az értelmiségiek is éhen fognak halni 2015ben!
A többieknek pedig meg sem kellet volna születni.
Ja, és ezt az egyik legnevesebb pénzügyi szagértő (nem elírás!) állította. :)
Egy szinten vannak az időjósokkal, vagy talán kicsit lejjebb.
eszegfu
Tudom, hogy már unalmas, de a MGNY pénztárak által biztositott nyugdijak lehettek volna az egyik "pillére" az egész rendszernek... pont amikor már "roppant" volna a rendszer, addigra már a MGNY-tól kapták volna a tagok a nyugdijat és nem a költségvetéstől. Igen baj, hogy "lenyulták" a többszáz milliárdos megtakaritást, de még nagyobb baj, hogy megszünt az a pillér, amire számitani lehetett volna... azaz megették a jövőnket!:(
Eladott Ország
2014-ben az ausztriai minimum nyugdíj összege egyedülálló nyugdíjas esetén 857,73 euró volt, ami 267.097,122 Forint, házastársak esetén 1.286,03 euró, ami 400.469,742 Forint. Várhatóan itt is emelkedik a nyugdíj összege.
peterkelemen
Nyugdíjra senki ne számítson, mert logikus, hogy nem lesz annyi befizető Orbán meg nem fogja tudni honnan pótolni mint adóemelésekkel és stb. aminek szintén van egy vége. Az a nyugdíjas, aki Orbánra szavaz az legyen tisztában azzal, hogy egyúttal arra szavaz, hogy a nyugdíját is megcsorbítsák, mert ennek az lesz a vége. Először nyugdíj csorbítások, majd teljes összeomlás.
human
@Eriksson: Én sem látom rózsásan a helyzetet. Az emberi önzés sajnos végtelen tud lenni és csak mikor már késő, akkor döbbennek rá (ha rádöbbennek), hogy mi lett volna a helyes út. Mint mikor valaki a halálos ágyán gondolja át hány embert bántott meg életében feleslegesen és már nem tud bocsánatot kérni. Már késő.
Régebben azért olvastam valahol hogy egy konferencián ahol a világ leggazdagabbjai találkoznak időről időre azért foglalkoztak már azzal a problémával például, hogy a világ 10%-a tulajdonolja a Föld vagyonának 50%-át és ez konfliktusokat gerjeszt világszerte, ami bizony nekik sem jó. A kiút a káoszból hogy annak a bizonyos 10%-nak le kell mondani a vagyona egy részéről, hogy a 90% életkörülménye javulhasson. Ezt szerintem csak akkor fogják meglépni, ha már veszélyes lesz a helyzet rájuk nézve. Vagy kikövetelhető lenne világszerte összehangolt tömegtüntetések által. Akkor talán komolyan lépnek valamit.
mackoka46
Ha orbánc megnyeri a választást és ellopja a gyógyítás összes pénzét, aztán ahogyan kihalnak a nyugdíjasok, a a nyugdíj kasszát is haza viszi, mint a fideszes tanár az osztálypénzt.
Eriksson
@human: A helyzet teljesen lehetetlen, nincs az az erő, mely arra kényszeríthetné a leggazdagabbakat, hogy lemondjanak a vagyonuk akár egy kis részéről is a világ megmentésének érdekében.
human
@Eriksson: Ha kicsi is a remény én azért reménykedem. A pesszimizmusomat főleg az adja, amit itt olvasok egyes jó módú hozzászólóktól, akik egyértelművé tették, hogy ők megérdemlik amit keresnek, azt is ami pluszt kaptak Orbán intézkedései által és ebből egy fillérről nem hajlandóak lemondani. Ez egy érthető emberi reakció. A jót mindig könnyebb megszokni, belakni, de lentebb adni nagyon nehéz. Egy gazdag ember mondta "Most annyiból nyomorgok, amennyi fizetésről csak álmodtam annak idején."
Ezért is tartom Széchenyit valóban a legnagyobb magyarnak. Ő vállalta példamutatás gyanánt, hogy vagyona egy részéről lemond, hogy egy változás induljon el az országban. Ennek gyümölcseit mai napig élvezzük. Több ilyen felelős gondolkodású ember kellene.
Eriksson
@human: Ne csak Orbánban és ne csak a helyi viszonyokban gondolkodj csupán, mert az édeskevés a világ problémáinak megoldásához.
A leggazdagabbak akik tudnának tenni a világ megmentéséért, azok nem Magyarországon élnek.
human
@Eriksson: Nem is gondoltam olyanra, hogy Orbán politikája bármilyen hatással lenne a világra. Bizonyos helyi - ez által ismerősebb - társadalmi viselkedések viszont megjelennek globálisan is. A világ nagytőkése helyi szinten például az a főnök aki tudna több fizetést adni, de elvből vagy gazdasági megfontolásból nem teszi. Irracionális és racionális okok.
Eriksson
@human: Az egész világ ebbe az irányba megy. Egyre nagyobb a szakadék a gazdagok és a szegények között.
hemami
@Eladott Ország: Na és mi lenne a megoldás ?
1magyar
@hemami: A tetves gazdagok bevételeit, ill. felhalmozásait csökkenteni és működtetni a tőkéjüket, hogy a gazdaság is működjön.
Desischado
Ha orbán és a bandája marad, akkor nem lesz gond a nyugdíj, mert halálig kell majd dolgozni, és az egészségügy megoldja a többit! Mármint orbánék szemszögéből nézve.
Yoda69
Nem fog addig kitartani. Ha jovore orban nyer gondoskodik rola, hogy hamarabb osszessen, amint lekerulunk az Unios lelegezteto geprol.
Eladott Ország
@hemami: Igazságosabb jövedelemelosztást, hogy azok is tudjanak megtakarítani, akik dolgoznak, értéket teremtenek. Azaz tisztességes jövedelmet a keményen dolgozó hülyére vett kisembernek , hogy jusson nyugdíj előtakarékosságra is. Nyugdíjplafon bevezetése. A kivándorlás megakadályozása, születések számának növelése. De ezzel a fidesznek nevezett trágyadombbal ez nem érhető el.
KisGenyo2
Akkor nekem ez jó hír! Addigra már jócskán a túlvilágon nyomom majd! ;-)
Eriksson
@Desischado: "Amikor a mostani állami nyugdíjrendszer alapjait lefektették, még a népességnek csekély része élte meg és így élvezhette a nyugdíjaskor előnyeit, s akkor sem sokáig "
Manapság az emberek nagy része megéli a 80 évet. Ha 55-től számítjuk a nyugdíjat, az 25 év. Ez majdnem annyi amennyit dolgoztak, ezért tarthatatlan a korhatár.
A nyugdíjkorhatár emelése világtendencia, nem magyar találmány.
Eladott Ország
@Eriksson: www.youtube.com/watch?v=rvkpgABMYgQ
És íme a fidesz magyar találmány: Bazdmeg!
Fidesz új Alkotmánya szerint az államnak eztán nem kötelessége TB-ellátást, valamint nyugdíjat biztosítani állampolgárai számára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.