Brüsszelben egyzetet a kormány az uniós támogatások megvonásáról. Lehet vaj a fülük mögött, hisz 10 százalékos büntetéssel kiegyezne a magyar fél, de az is 400 milliárd forint.

Brüsszellel alkudozik a kormány – már 400 milliárdos bukásnak is örülnének

Magyar delegáció érkezett kedden Brüsszelbe, hogy megkísérelje lealkudni az uniós támogatásmegvonásokat. A 24.hu értesülései szerint az Európai Bizottság „halmazati büntetést” helyezett kilátásba, mert az egymást követő vizsgálatok rendre ugyanazt az eredményt hozták ki: az uniós forrásból támogatott projektek közbeszerzéseinél igen sok a szabálytalanság, a közbeszerzés magyarországi ellenőrző rendszere nem működik megfelelően, így zavartalanul csapolhatják az uniós kasszát.

Emlékeztetőül: 2015 tavaszán, amikor az Orbán-Simicska háború bevezető epizódjaként az M4-es autópálya építését leállították, a kormány az Európai Bizottság kartellgyanújával hozakodott elő, ám kiderült, hogy Brüsszelben nem is foglalkoztak a sztrádaüggyel. Ellenben az akkoriban Lázár Jánosvezette uniós forrásokat menedzselő szervezetről lesújtó bizonyítványt küldtek.

A Miniszterelnökség a megállapításokat ugyan nem hozta nyilvánosságra, de a HVG-ből megtudhattuk, hogy a brüsszeli revizorok 55 közbeszerzési eljárást, 665 millió euró értékű szerződést választottak ki a 2014-es termésből, a nagy értékű, illetve a kockázatosnak ítélt területekről. Közülük 13 tender akadt fenn a szűrőn, és összesen 16 kifogásolható tételt találtak, azaz minden harmadik-negyedik eljárásban találtak súlyos szabálytalanságot.

Nagyjából minden másodiknál korrekciót írtak elő, több milliárd forint értékben. A minta az összes operatív programot lefedte, és a kutakodás azt hozta ki, hogy minden terület „fertőzött”, vagyis a hiba rendszerszerű.

Fennakadt a szűrőn például a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum felújítása, amelynél túl specifikusak voltak a kivitelező kiválasztásának kritériumai, vagy a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal irodabútor-beszerzése, ahol csak egy konkrét konzorcium tudott nyerni, míg a csepeli szabadkikötő fejlesztésére egyedül az akkor még Simicska Lajos érdekeltségében álló Közgép volt alkalmas. A bizottság azt ugyan nem mondta ki, hogy minden az oligarcháknak jut, de annyit igen, hogy a nagyberuházásoknál indokolatlanul korlátozzák a potenciális pályázók körét, az uniós pénzekhez való hozzáférés kevés cégnél koncentrálódik, nincs igazi verseny, így az építkezések indokolatlanul drágák.

A hibák javítására egy sor javaslatot adtak a brüsszeli szakértők, egyúttal jelezték, hogy szorosan felügyelik a jelentés javaslatainak végrehajtását.

Az erős jelzés ellenére azonban nemhogy javult volna, hanem még romlott is a helyzet. A 2015-2017-es időszakból 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést vizsgálva az Európai Bizottság 29-ből 24 projektben talált kivetnivalót. Nem vaktában választották ki a vizsgálni valót, akadt benne messziről bűzlő tanácsadói megbízás, és egy sor olyan építési beruházás, amelynek a szerződéses ára rendre 20-70 százalékkal meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy közel 5 milliárd forintért külső szakértőt fogadott fel a Miniszterelnökség a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésére. A nyertesek között volt a jelenleg fideszes országgyűlési képviselő, Bajkai István nevével fémjelzett, a miniszterelnöki családnak is dolgozó SBGK Ügyvédi Iroda, illetve a Lázár holdudvarához sorolt Ész-Ker párosa.

Szakértők ugyanakkor kétlik, hogy beérné ennyivel a brüsszeli adminisztráció, hiszen a korábban említett reprezentatív mintákban súlyosabb szabálytalanságokat találtak, amikért projektenként jellemzően 25, esetenként – mint Tiborcz István egykori érdekeltsége, a közvilágítás-szerelő világbajnok Elios Zrt. esetében – 100 százalékos támogatásmegvonást javasoltak. Az átlagosnak számító, 25 százalékos büntetéssel számolva pedig már 1000 milliárd forintnál tartanánk.

Forrás: 24.hu

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Most akkor már hányadszor fizetünk rá az orbáni korrupció miatt?

Először, amikor a közbeszerzésnél a szabálytalanul, a drágább pályázat a nyertes.
Másodszor, amikor a kifizetés még nagyobb összeget jelent, mint az eredeti ár lett volna.
Harmadszor, amikor kiderül, hogy selejt munkát adtak át.
Negyedszer, amikor az EU nem fizeti ki az egész megigért összeget, mert büntet bennünket a szabálytalan eljárás miatt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
Tarhálunk, tarhálunk?
Aztán beleköpünk a kézbe, amit ad?
Clavigo
Xar ügy lesz,,ha itthon nem lesz mit osztani a haveroknak,családnak,, De nem baj,,majd " megvédenek " valamit itthon,,amit majd szét lehet dobni a brancsnak,,százlábuaknak,,,oszt jó napot.
papa.49
No fütyiszek akkor most ,,szar van a palacsintában,, most rohantok egyezkedni, pedig jól valagba kéne benneteket rúgni !!!
CsipkeRózsa
Most akkor már hányadszor fizetünk rá az orbáni korrupció miatt?

Először, amikor a közbeszerzésnél a szabálytalanul, a drágább pályázat a nyertes.
Másodszor, amikor a kifizetés még nagyobb összeget jelent, mint az eredeti ár lett volna.
Harmadszor, amikor kiderül, hogy selejt munkát adtak át.
Negyedszer, amikor az EU nem fizeti ki az egész megigért összeget, mert büntet bennünket a szabálytalan eljárás miatt.
nevemnick
Nem tudom, hogy a paptetű és haverjai mit szólnak ehhez a rohadék munkához amit az imádottjaik tesznek Magyarországgal...
Persze, majd jönnek a megszokott lózungokkal, Brüsszel, migráncs stb.
csak úgy....
@CsipkeRózsa: Még Lúdas Matyi is kegyesebb volt Döbrögihöz,mert az csak háromszor verte vissza...
Lepényleső
Igen lassan kezdenek ébredezni az elszámoláson,holott csak tíz embert kellett volna az utcán
megkérdezniük,ki,mikor,mennyit látott viszont abból amit a fajtájának utaltak?
verőce21
A lényeg, hogy mostantól 2030-ig behúzza akormány a 4-5% GDP növekedéseket évente.
Ó-buda
@verőce21: szerintük... mert a kilátásaink elég szarok kezdenek lenni , hiába hablatyol Varga Misi...
papa.49
@Ó-buda: A gúnármiska a ,,vargányát,, húzza be max. !!!
Gondolod megy neki Karcagról azért zavarták el a tészből mert szaros tb. papírral nem bírt !!!
kereső
@Clavigo: az, nagyon nagy xar. 1000 ,milliárd-ról indul az alku.
SystemError
@verőce21: Nahát, csak nem elismered ezzel, hogy nem kevés köze van a GDP növekedésnek az EU-s támogatásokhoz..:) Na még milyen lenne, ha nem lopnák el a felét, a másik fele meg egy szűk maffia szervezet gazdasági holdudvarához tarozna.
Desischado
Elzárni a pénzcsapokat azonnal, úgy sem látunk mi abból egy fillért se! Végre ébredeznek Brüsszelben is! orbánék már így is eleget loptak, - MAGUKNAK!
karma1
Azert azt ugyesen beleepitettek az alapkatyvaszba, hogyha a kormany BARMILYEN ugyben rossz dontest hozna, akkor azt vagy egyszeri, vagy meghatarozott ideig tarto extra adoval majd a zemberek fogjak visszafizetni, nem pedig azok, akik igazan felelosek a hibaert, es akik nagy valoszinuseggel oriasi penzeket szakitottak le az unios penzekbol.
Azert kulonben meg teljesen felesleges rinyalni, hogy adjon tobb penzt az unio, mert mar eleve az indulasnal megvolt az utemterv a felzarkoztatasra - vagyis 2020-tol dramaian fog csokkenni a tamogatas, tekintet nelkul az orszag politikai statuszara, vagy akar a demokracia megletere, vagy a diktatura kialakulasara. Persze, tavaly ota igencsak sok helyrol kezdett szoritani a cipo: el kellett kezdeni visszafizetni az elso letelepedesi kotvenyeket a 2013-ban jegyzett elso 487 kotvenyre - ezek egyenkent a mai aron szamitott 300 000 euro + kamat + hozam. Kozben mar lelassult vagy teljesen megallt fel eve a tamogatasok kuldese az Unio iranyabol - ez is sszoritja oket anyagilag - es csak az Elios ugyre 13 milliard dollart kene elbol visszafizetniuk. Hat nem fognak - inkabb eljatszak, hogy a gonosz Brusszel elveszi a nemzetvedotol a penzt, es igy nem tudja megvedeni a nmigransaradattol a magyarokat... Csusztat, hazudik, pavatancol es titkosit - kozben szorongatja a nyakat az EPP, es nemsokara putyinka is csavar egyet a tokein... A szamok sohasem hazudnak: el lehet oket hallgatni ideig-oraig, de amikor elo kell veluk rukkolni, mert a tenyek mast mondanak - akkor az egesz a fejukre fog dolni. Remelem, egyszerre lesznek akkor ugyanott...
solidedge
A Brüsszelbe érkező magyar degeneráció egy pillanat alatt visszaszerezhetné a teljes támogatást. Csak meg kellene ígérniük hogy ezen túl az EU alapelveinek megfelelően fog a magyar kormány viselkedni.
desir62
@CsipkeRózsa: Ezt a birkák nem értik vagy nem akarják érteni. Akkor is csak az O1G.
csipetke
Ez a teméntelen sok lóvé a haveroknál van,és az orbán-pereputtynál.Nagyrésze lőrincnél, a nemzeti töklámpás vejkónál,garancsinál,stb. Dobják össze ezt a lóvét,oszt mindenki menjen a dógára...Már megint mi szívjunk a genyó tolvaj banda miatt?!
SystemError
@RonaGyuri: Tudjuk, hogy most ilyen ugyek fognak jönni és azt is, hogy már a propeller is a kisgömböc művek része..
verőce21
@fideszes gyökér: Mi közöm Erdoganhoz? De örülj amíg él, mert valamennyire féken tartja azt a kb. 4 millió menekültet akiknek legalább a fele ránkrontana.
verőce21
@SystemError: "...csak nem elismered ezzel, hogy nem kevés köze van a GDP növekedésnek az EU-s támogatásokhoz?" - mi másért adnák szerinted, ha nem a gazdasági felzárkózáshoz?
Nem vagy akkora gazdasági szakember.
xanax
@verőce21: Egyáltalán nem mindegy, hogy a GDP miből jön össze. Németországban például jelentős részét a német autógyártás adja. Nálunk szintén a német autógyártás adja (kb 20%). Ez az egyik nagy baj. A másik baj az, hogy ha rendesen megadóztatnák őket, akkor több is lehetne elméletileg, viszont akkor elmennének innen, buta bérösszeszerelésre épülő gazdaságot máshol is találnak. A másik, ami húzza a magyar GDP-t, az az államilag felpörgetett építőipar. Ez szintén baj, mert a felépülő lakások nem termelnek később, nem állítanak elő folyamatosan új értéket, mint egy gyár. Az ebbe pumpált állami támogatás szintén visszaüt később, ahogy a 2000-es években, az akkor kiadott kedvezményes hitelek később évi 200 milliárd minuszt jelentettek a gazdaságnak. Az a 4-5 százalékos növekedés egyébként is kb annyi, mint a beérkező uniós pénzek.
verőce21
@xanax: "az államilag felpörgetett építőipar" - úgy van, nagyjából egyet is értek veled. De ez még eltart vagy 10 évig, mert a paneles házakat is ki kell majd váltani.
Már hogyne dőlhetnének be újból a forint hitelesek is. De még mennyire! Csak elkezdődnek majd a kamatemelések. Mert a 0,9% abnormális kamat.
verőce21
@xanax: De az uniós pénzekhez való hozzáférés kevés cégnél koncentrálódik, nincs igazi verseny, így az építkezések indokolatlanul drágák.
SystemError
@verőce21: Ennek örülök, de ezt a véleményedet nem hangoztatnám fidesses körökben..:)
karma1
@SystemError: Asszem, bevette a Xanaxot,... De hogy nem normalis nyilatkozat tole, az tuti,...>;o))))
Aki Én
@verőce21: Látom, ide már én nem is kellek. Magadtól is tudsz hülye lenni :)
Commenter
Miért is nem lehet belebukni az ilyen mértékű korrupciókba?
painful
Csalnak, lopnak, hazudnak, hűtlen kezelnek, nagy vagyoni hátrányt okoznak az országnak, a magyar embereknek és velünk fizettetik meg.
Erre mi a válasz?
"Török Gábor: A Fidesz elsöprő győzelmet fog aratni"

Nemrégen (vagy régen? - a franc se tudja már ebben a nagy tolongásban) bocsánatot kért Kertész Ákos ezért:
"A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.” De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire. Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt. Így aztán nem is kapott soha föloldozást!"

NEM KELLETT VOLNA !!!
painful
Emlékeztetőül az ezer évre hivatkozásra, amire csak Orbán, meg a megvezetett ál... mindenben "ál-" nagggyon hülyék büszkék: A nemes állatokkal szemben a csótányok, meg a patkányok (majdnem) mindent túlélnek.
De egy atomháború után milyen élet vár?...

Orbán szellemi atomvillanása.

Emlékeztetőül: Láttam az ezer évre büszke nagggyon magyaron a pólót, hogy "Idősebb Vagyok Mint Szlovákia"
Nos, töröld ki vele a segged, mert Szlovákia mostanra MINDENBEN kenterbe vert minket - ezzel feküdj és ezzel ébredj csoda tulok!
verőce21
@SystemError: @karma1: Mint vállalkozó, kisrészben érintenek az építések is.
De főleg a jogszabályi részekkel nem vagyok barátságban.
verőce21
@Aki Én: (14:15) Hát még te mekkora fogyatékos tudsz lenni!
kissé felnőttem
2014-2018-as időszak (emut nyolc év ??? el bakker el ) hiába irtak szóltak nem számitott majd jön a rabó,
( rabszállító mifelénk ) lesz begyüjtés. én kimaradtam, 400 - al kiegyeznének de 1000 milliárdról szól ám amit én itt olvastam. ja és minden menne tovább? majd az adókat megemeljük a nép meg fizeti !?
CsipkeRózsa
@painful: Remélem, arra érted, hogy nem kellett volna bocsánatot kérnie.
CsipkeRózsa
@painful: ma, 14:47

A csodatulokról jut eszembe, Semjén Zsolt szarvasvadászatával kapcsolatban Svédországban lezárták a vizsgálatot, senkivel szemben nem merült fel bűncselekmény gyanúja.
nevemnick
@CsipkeRózsa: ma 16:30 vajon mennyi közpénzt fizetett a Tömjén, főkeresztény sz@rjankó a szarvas tulajdonosának?
advocat
És ezt is te fizetted meg! Az adódból. De ez a minimum! Lesz ez még több. Is. Láthatnák kire kell szavazni. De az agymosottak?
simmering73
Mióta alku tárgya egy büntetés? Mi az hogy 10%? Ha én ellopok ezer ft-ot, ezret kell visszadni, plusz a büntetés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.