A magyarok küldetése, hogy megmutassák a világnak, milyen a keresztény szabadság eszményére épített élet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az Országházban, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán.

Orbán szerint ez a magyarok küldetése

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének XII. kongresszusán a Parlamentben 2019. szeptember 14-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő úgy fogalmazott: a hivatását vesztett liberális demokráciákkal szemben Közép-Európában ma a kereszténységből fakadó kulturális és civilizációs életerő nyilvánul meg.

A keresztény szabadságot fenyegető, Európa keresztény kultúráját feladni akaró liberálisok támadásait Közép-Európában eddig sikeresen elhárították, és a keresztény szabadságot kívülről fenyegető veszedelmet, a migrációt is sikerült itt megfékezni – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk

- mondta, megjegyezve: hátha "az összezavarodott, tájékozódását vesztett és végzetes bajoktól gyötört" Európának is mentőöv lesz ez.

A miniszterelnök kifejtette:

Magyarországon létrejött egy új állam- és politikaelméleti modell, egy sajátos kereszténydemokrata állam.

Ehhez – folytatta – két nagy lépés vezetett el, két rendszerváltás: az első 1990-ben megszüntette a szovjet világot, ez volt "a liberális rendszerváltás", az elnyomástól való megszabadulás, a megszállástól való szabadság korszaka. Ez természetszerűleg liberális demokráciát eredményezett, amelynek középpontjában a valamitől való szabadság állt – tette hozzá, hangsúlyozva ugyanakkor: voltak, akik már akkor felismerték – "önök előbb, én később" –, hogy nem lesz elég azt megmondani, mitől akarunk szabadok lenni, arra a kérdésre is meg kell találni a választ, mire akarjuk használni a szabadságot.

Ezért kellett megtörténnie a második rendszerváltásnak 2010-ben, amikor "azt tettük, amit Antall József tanácsolt": "kétharmados, alkotmányos forradalmat csináltunk" – mondta, úgy értékelve, hogy a második rendszerváltás kijavítja és kiteljesíti az elsőt, megadja annak értelmét.

A kormányfő ezt nemzeti, illetve keresztény rendszerváltásnak nevezte, amely kereszténydemokráciát eredményezett, középpontjában a keresztény szabadsággal.

Orbán Viktor beszélt a liberális és a keresztény szabadság közti különbségekről, úgy fogalmazva, hogy míg az előbbi szerint mindent szabad, ami a másik szabadságát nem sérti, addig az utóbbi tanítása szerint amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, azt te se tedd másokkal.

A liberális szabadság szerint az egyéni teljesítmény magánügy, nem eshet a közösség erkölcsi megítélése alá; a keresztény szabadság szerint viszont az az egyéni teljesítmény érdemel elismerést, amely a közösség javát is szolgálja: öngondoskodás és munka, saját egzisztencia megteremtésére való képesség, tanulás, egészséges életmód, adófizetés, családalapítás, gyermeknevelés, a nemzet dolgaiban és történelmében való eligazodás képessége, a nemzet önreflexiójában való részvétel – fejtette ki.

Azt is mondta, hogy

a liberális szabadság álláspontja szerint a liberális demokráciáknak a liberális internacionalizmus jegyében végül össze kell olvadniuk, e világkormány európai pillére pedig az Európai Unió lenne összekapcsolódva "a Clinton-, Soros-féle Egyesült Államokkal".

"Ez volna a kizárólag a józan észre épülő liberális birodalom", amelyet már Immanuel Kant német filozófus is javasolt – fűzte hozzá.

Ezzel szemben a keresztény szabadság azt tanítja – mutatott rá –, hogy a nemzetek szabadok, nem kényszeríthetők egy globális kormányzás törvényei alá, a birodalmak szükségszerűen elnyomják a nemzeteket, ezért veszélyesek, nem kívánatosak.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy noha ma még liberális korszellem uralkodik, de a világrend megbillent, geopolitikai átrendeződés és technológiai forradalom megy végbe. Az európai civilizáció döntő változás előtt áll, a liberális szabadságra épülő demokráciák pedig nem tudnak többé értelmet adni a kontinensnek – mondta, jelezve: a kereszténydemokrata válasz az új helyzetre az, hogy Európának világos civilizációs küldetése van, újra és újra meg kell alkotnia a keresztény szabadságot.

Forrás: MTI

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
szégyen, hogy a magukat kereszténynek és értelmiséginek képzelgők ezt a műveletlen suttyót ajnározzák! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
szégyen, hogy a magukat kereszténynek és értelmiséginek képzelgők ezt a műveletlen suttyót ajnározzák! =))
Nessy
Már beleszédültek ebbe a státusz kereszténységbe! Az igazi kereszténységet még hírből sem ismerik! De ezek szerint a híveik sem!
Clavigo
Vazzzzzze...Erre a Furkóra minden normális pszichiáter rámozdulna,,pár segítővel,és egy " muszáj-dzsekivel ",,,minimum.
csak úgy....
oszt röndösen bécsavarodott a vót KISZ titkár...
adrenalink
Az elefánt és a kisegér mennek át a hídon. Megszólal a kisegér:
- Hallod, hogy dübörgünk?
kereső
"sajátos kereszténydemokrata állam"- amely se nem keresztény, még kevésbé demokrata, és az álllam meg én vagyok. Kb. ennyi ma Magyarország, és orbán rendszere. Kész.

A kövéres cikknél hiányoltam orbánt, hát itt van la, minden kilométer kőnél, ahol az ő sajátos "kereszténységét" lehet reklámozni.
csak úgy....
"Magyarországon létrejött egy új állam- és politikaelméleti modell, egy sajátos kereszténydemokrata állam." ...itt a SAJÀTOS on van a hangsúly!
"A kormányfő ezt nemzeti, illetve keresztény rendszerváltásnak nevezte, amely kereszténydemokráciát eredményezett, középpontjában a keresztény szabadsággal."
Orbán egy Háry János reinkarnáció?
www.youtube.com/watch?v=JB4DYJOe11Q
lampa laz
"Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni."
Ez a húgyagyú mikor ment fel a hegyre, én eddig úgy tudtam, h medencében vagyunk...
colibri
Nagyon rosszul hangzik egy ilyen barnabőrű szájából ez a magának tulajdonított fenkölt duma. Egy volt ateista, aki még nemrég azt óbégatta, hogy csuhások térdre! ... na menjen már oda, ahova régen való és oltogassa a családját a hülyeségeivel!
Klubtag
Csak úgy puffognak a szájából a semmitmondó, tartalmatlan, össze nem illő szavak, fogalmak, mint például a keresztény-demokrácia, mint illiberális eszmerendszer...ami persze nem más, mint az orbáni keresztény-polgári szabad(os)ság, egyben a XXI. századi Magyarország sorcsapása.
namihami
Keresztény(?) Értelmiségiek(?!?!?!) Szövetsége- na, ez az egy igaz. Szövetkeztek a Füstivel az állami pénzek gondos lenyúlására.
Keresztények--mintha nem a hitük alapját ekézte volna a jelenlegi vezetőjük még néhány évtizeddel ezelőtt. Gondos és jólfizetett egyházi vezetői áldással.
kereső
A nagy keresztényeknek nem tűnik fel, hogy orbán keresztény szabadság világában szó nincsen sem Istenről, a jézusi keresztény tanitásokról- csaki és kizárólag a "keresztény" szónak , mint szómágia használatáról? Goebbelsi módon, mert tetteiben szembe megy minden tanitással.
dr. prédikátor
Farizeus mocskos tolvaj patkány csürhe !!! A büdös életbe nem voltak ezek keresztényekUram Jézus!!!Remélem hallod hogy ezek a farizeusok hogy mocskolják a neved és a tanításodat!!!
staro2
A küldetéstudatos idiótáktól kíméljen meg minket az ég!
Az a gond, hogy nem kímél.
Gauntlet
megint küldetéstudat. ez már beteges. kell hogy legyen célja az embernek ez igaz, sőt ha úgy érzi küldetése is (péel megmenteni a Városligetet) de itt túl van tolva a bicikli - nem kicsit nagyon, itt teljesen beteges célzatot ölt.
nem ez a miniszterelnök dolga!
solidedge
Kicsik vagyunk, szánalmasak vagyunk és semmiként sem keresztények. Na ebből kellene kilábalni, de ez Orbánnal nem megy.
justhpeter
Orbán hirdeti az igét, a püspöki konferencia Erdő mekkmester áldásával zárt ajtók mögött röhög rajta.
Ez a magyar "keresztény szabadság".
Orbánnak is szabad igét hirdetni, a püspököknek is szabad röhögni rajta.
csak úgy....
orbán egy középkori freskóról pottyant bele a dolgokba vagy KISZ hazuduzó!?
legalább ne keresztényiskednének, nevetséges komcsi bagázs!
csak úgy....
adolfnak is volt valami,"germán" küldetési érzete...
kereső
@Gauntlet: Kérünk pedig titeket, atyámfiai, a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére és a mi őhozzá leendő egybegyűlésünkre nézve, hogy ne tántoríttassatok el egyhamar a ti értelmetektől, se ne háborgassatok meg, se lélek által, se beszéd által, se nekünk tulajdonított levél által, mintha itt volna már a Krisztusnak ama napja. Ne csaljon meg titeket senki semmiképpen. Mert nem jön az el addig, mígnem bekövetkezik előbb a szakadás, és megjelenik a bűn embere, a veszedelemnek, fia, aki ellene veti és fölébe emeli magát mindannak, ami Istennek vagy istentiszteletre méltónak mondatik, annyira, hogy maga ül be mint Isten az Isten templomába, Isten gyanánt mutogatván magát."
/Pál apostol- az antikrisztusról/
Nessy
@kereső: Nos. Isten templomába már bevették magukat, mert újabban a szószékról hirdetik Orbán igéit!
csak úgy....
@Nessy: vannak dógok miket lehet bitorolni, ideig -óráig!
kokopelli
..a parlamenti csuhások térdreestek,és mire felálltak "kereszténydemokraták" lettek! Mit szólna Pál ehhez a
"pálforduláshoz"?...na meg a fideszesek is átigazoltak...!
Nessy
@kokopelli: Kurtizánokból lesznek a legnagyobb erénycsőszök, mondták régen! Kellett még valami a népnemzeti szöveghez, igy jön a kereszténység, és a hittérítés! Jó pénzért a klérus partner hozzá.
kereső
@Nessy: "Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk"
Orbán itt a Hegyi beszédből idéz és arra utal. Ez volt Jézus talán legnagyobb, legfontosabb beszéde, mondhatni egyfajta programbeszéd, amiben tömören összefoglalta a tanítását és örökségét.
luiz
Milyen keresztény szabadságra épített élet te faxfej? Majd a csuhások vagy ti mondjátok meg, hogy mit csinálhatok és mit nem? Még apám se parancsolt nekem, nem, hogy te, te geci! A küldetésem, sőt vallásom az, hogy a magánnyugdíjam elrablása miatt, rá fogok húgyozni a sírodra!
Yoda69
Ugy látszik O1G-nel már teljesen elmentek otthonról.
Az nem zavarja ezt hazug fost hogy több tízezer magyar családot tett utcára gyerekestol, azon Devizahitel miatt, amit ok vezettek be.
kokopelli
Honnan kapták a küldetést,kitől,és milyen céllal! A sokszorosan fejlettebb nyugatnak nem kell semmit megmutatni,
mert azok pénzén él a fidesz és az ő családja is!!.A saját talpasai is abból fizeti!
csak úgy....
@kokopelli: tudomásom szerint a viktort (utoljára) az apja (gyözö) küldte meg...
csak úgy....
@csak úgy...: szerintem orbát a soros gyurka szabadította európára!
nezelodo
@csak úgy...: 19:43. Nem eléggé...
Amúgy lehet, hogy elmezavarában már prófétának hiszi magát, de minimum a pápa állására pályázik.
csak úgy....
@nezelodo: szerintem nem az orbán elméje hibádzik,ö csak élvezi,hogy prófétát csinálnak belöle.
kakaósbögre
ezzel a gyökérrel nem vagyok hajlandó közösséget vállalni,semmiben.
Borsodi
A Magyaroknak kiküldetésük van ebből az Országból ahol már a tisztességesen dolgozó emberek nem tudnak megélni úgy, hogy napi nyolc órát dolgoznak.Az orvosi ellátásról már nem is beszélhetünk,és a felnövekvő fiatalok jövőjéről.
RonaGyuri
@RonaGyuri: A műveletlenség szövegértéssel párosulva

azonban az igazi gond, hogy mindezt a magukat kereszténynek és értelmiséginek képzelgők itták mint a mennyez mannát

Ezen a hét végén valami volt a levegőben. Ártunk és qurmányunk pribékjei még a kampány-üzemmódhoz képest is elképesztő mennyiségű sületlenséggel szórakoztatták a közt. Amiből Őfenesége maga is erőtelkesen kivette a részét. Talán az egyik csúcspontja száj-hasmenésének az, amit „szombaton az Országházban, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán. ” összezagyvált.
Ahogy azt szinte mindenki – persze mindenki más előjellel – kiemeli olyat is sikerült mondania, hogy: „A magyarok küldetése, hogy megmutassák a világnak, milyen a keresztény szabadság eszményére épített élet”! Ami már magában is elképesztően bornírt dolog, azonban ez a dagadt retardált törpe ehhez még azt is hozzáfűzte, hogy „Magyarország a hegyen épült város, mutassuk meg, a világnak, milyen a magasabb rendű élet”. S hogy lássuk nem viccel, nem csak úgy a levegőben puffogtatja a keresztény szabadság zavaros eszméjét kifejtette, hogy: „Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk …hátha az összezavarodott, tájékozódását vesztett és végzetes bajoktól gyötört Európának is mentőöv lesz ez.”???
Hogy tudottan – az az igazság, hogy tartok tőle, hogy nem -, vagy csak sanda emlékfoszlányok kavarták meg a beszédírók csökött agyacskáját a dolog nagyon úgy néz ki, hogy ezúttal Jézus szavait nyúlták le. Kiragadván azt contextusa mellett az értelméből is.
Máté 5:14 „Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város. 15A lámpást sem azért gyújtják meg, hogy a véka alá, hanem hogy a lámpatartóra tegyék, és akkor világít mindenkinek a házban...
RonaGyuri
@RonaGyuri: folyt:
Máté 5:14 „Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város. 15A lámpást sem azért gyújtják meg, hogy a véka alá, hanem hogy a lámpatartóra tegyék, és akkor világít mindenkinek a házban. 16Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat”!
Ami ugye már magában is nagyon más, de mint tudjuk – na jó ezek a műveletlen paraszt-suttyó komcsi káder-kölkök persze nem – a Máté 5, a Hegyi beszéd, ami így kezdődik: „Amikor meglátta a sokaságot, felment a hegyre, és miután leült, odamentek hozzá tanítványai. 2Ő pedig megszólalt, és így tanította őket:”! =))
Ha már itt tartunk tudnám Őfenesége figyelmébe ajánlani az előző vers lényegét: „Ha pedig a só megízetlenül, mivel lehetne ízét visszaadni? Semmire sem való már, csak arra, hogy kidobják, és eltapossák az emberek”!!! =))
Mary
Miről beszèl? Az emberek többsège nem is vallàsos, azokkal mi van?Engem.pl.rohadtul nem èrdekel semmilyen vallás
silber13
@Mary: Miről beszél?:-)) Hát azt önmaga sem tudja! Össze-vissza dobált szózuhatag, amiről gőze sincs, magyarán: egyre bolondabb!
qxy
Keresztény Értelmiségiek Szövetség??? Mi a fasz??? Nem értem mi köze orbánnak a magyarokhoz? Semmi köze hozzá. Gondolom kik lehetnek ott ha orbánnak a hülye ördögbütyök fia már azt is hiszi hogy nagyobb hatalma van mint Jézusnak , akkor kurva nagy eszű banda lehet ebbe a csopiba nem?
kokopelli
@silber13: ..az a baj,hogy tudja! A mai napig,minden hasonló európai országfő tudta,hogy a demagógia hatásos
fegyver! Ő is kapott segítséget a jól megfizetett Finkelstein & Birnbaum párostól! Az ilyen fazonokat mint pl.Orbánt,
a követői utólag fogják hülyének ill. betegnek titulálni! Azzal akarják majd magukat "megvezetettnek" beállítani!Nem
először történne a történelemben! .Mi azt mondtuk a "galerinkban",hogy nem visszük el a balhét! Pedig olykor sap-
ka nélkül nem akartunk kimenni a napra!...(az a hülye vaj olyan gyorsan olvadt volna a tűző napon!)
cikicakk55
"mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, " Ej-ej Viktor. Magyarország legnagyobb részének lakói nagyon jól tudják milyen is mélyen élni.Azt,hogy fenn milyen élni azt inkább csak ti Fideszes potentátok tudjátok. A másik! Figyel már te kereszrtény értelmiség! Most ország,vagy város? Már mint Magyarország,ami a hegyen épült? Tudod Viktor,ha bele gondolok,hogy ott a parlamentben ül a keresztény értelmiségi elit, akkor rá kell jönnöm,hogy körülöttem csupa szuper tudású óriási aggyal és teljesítménnyel rendelkező ember él. Tudod Viktor a szomszédomban él egy vén alkesz,és mikor már a 2.liter kannást issza,akkor is értelmesebb mondatokat hallok tőle,mint amiket ti vakeráltok.
cikicakk55
@kereső: tegnap 17:10
Na ezért nem megyek én templomba.Igaz,jogom sincs hozzá,hisz nem lettem megkeresztelve,politikus szüleim voltak,akiknél Istenre még gondolni sem lehetett( de Ők halálukig így is tettek).Elolvastam amit írtál. megértettem,de ennyire cikornyásan beszélni borzasztó lehet. Jobban mondva hosszabb ideig hallgatni és közben megérteni is borzasztó lehet. Persze voltam már templomban,de csak mind idegen vezető.Német vendégeink voltak és a szegedi Dóm-ot mutattam meg nekik.Le is ültem velük egy padsor végére és megvártunk egy misét. Csak lestem,hogy milyen fiatalok is ülnek ott és kívülről tudják az énekeket,mert énekeltek is.Nem tudom Orbán a fene nagy Kereszténységével hány olyan éneket és hány idézetet tudna mondani fejből,mint ott azok az aránylag fiatalok?
kereső
@cikicakk55: Ezt nem orbán mondta, ez egy idézet a Bibliából- Pál apostoltól- az antikrisztus eljövetelerélől.Hiiszen orbán tegnap a kész kongresszuson igy viselkedett, és igy viselkedik":és megjelenik a bűn embere, a veszedelemnek, fia, aki ellene veti és fölébe emeli magát mindannak, ami Istennek vagy istentiszteletre méltónak mondatik, annyira, hogy maga ül be mint Isten az Isten templomába, Isten gyanánt mutogatván magát."
simmering73
"Szegény hülye Orbánnak Semjén, Balog páter és az többi szélhámos előadta ezt az elméletet a “keresztény államról” (lásd még István király, szentkorona), de azt nem mondták meg neki, hogy ez már egy alaposan kipróbált “állam- és politikai modell”, amelynek 1500 év szenvedése, százmilliók halála és a középkor sötétsége lett az eredménye. Amiről ő halandzsál “keresztény szabadság” címén, nem más, mint ugyanez. Nem talált ki semmi újat. Ennek a borzalmait zárta le iszonyú áldozatok, forradalmak, polgárháborúk árán a felvilágosodás és a liberális jogállam."
nepszava.us/bartus-laszlo-orban-a-kereszteny/
kereső
@cikicakk55: az meg, hogy valaki vallásos-e, vagy hisz-e , magánügy.Csak most közügyet csinál belőle orbán -és a fideSS, az erőszakos téritéssel, a lelkek megszállásával. Nem tűzzel -vassal téritenek, mint anno Szt.István, hanem az oktatás, a média elfoglalásával-és felhasználásával. Engedelmes, lehajtott fejű-és hajlott gerincű alattvalók kellenek a "visszaszerzett jövőbe".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.