Az eddig kalkuláltnál is sokkal nagyobb, közel 700 milliárd forintnyi összes pénzügyi büntetést vállalt be az elmúlt időszakban a magyar kormány azért, hogy az Európai Bizottság újra folyósítsa a brüsszeli támogatásokat Magyarországnak – írja bizottsági válaszokra hivatkozva Jávor Benedek volt EP-képviselő a blogján.

Gigabüntetés vállal a kormány, hogy Brüsszel továbbra is fizessen – 700 milliárd a bírság

Arról, hogy hatalmas büntetést vállalt be a kormány, hogy újra jöhessenek a brüsszeli milliárdok, elsőként a Portfolio írt még szeptember elején. Az egyeztetések akkori állapota alapján úgy tudtuk, hogy 300 milliárd forint alatt járt a bevállalt pénzügyi büntetések mértéke. Néhány héttel ezelőtt a 24.hu informátora már azt mondta, hogy ez az összeg 300 milliárd forint fölé ment, most viszont Jávor Benedek volt EP-képviselő a blogján ennél is jóval nagyobb, csaknem 600 milliárd forintnyi EU-támogatás tartalmat érintő pénzügyi büntetésről ír arra hivatkozva, hogy milyen válaszokat küldött az Európai Bizottság a 2018-as költségvetési zárszámadási folyamatban az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága kérdéseire.

A Jávor által megírt főbb információk:

– 2018 során összesen 8 magyar Operatív Programban kellett intézkedést végrehajtania az Európai Bizottságnak, ami messze a legtöbb az összes tagállam között. (Összesen 30 OP-nél történt intézkedés valamennyi tagállam kapcsán tavaly, és a 8 magyar intézkedésen felül 6 francia OP-ban kellett még lépni. Az intézkedés pénzügyi büntetéssel összefüggő intézkedést jelent.)

– Az Európai Bizottság 7 magyar Operatív Programban talált rendszerszintű közbeszerzési szabálytalanságokat (feltehetően a közbeszerzési ellenőrzési rendszer hiányosságaival összefüggő, régóta ismert vizsgálatról van szó, amelyről már mi is írtunk számos alkalommal). A 7 Operatív Program a következő: GINOP, TOP, VEKOP, EFOP, KEHOP, IKOP, KÖFOP. A szabálytalanságok láttán a Bizottság azt javasolta, hogy a megállapodásig megkötött 5600 milliárd forintnyi magyar közbeszerzésre legyen érvényes a 10%-os átalánykorrekció. A blogbejegyzés egyik legfontosabb új információja az, miszerint erre a gigantikus összegre elfogadta az ajánlatot a magyar kormány, mert nem volt értelme egyesével végignézni minden közbeszerzést, jobban járt így a magyar kormány. Ez tehát Jávor levezetése szerint 560 milliárd forintnyi átalánybüntetés bevállalását jelenti.

– A bizottsági válaszok alapján Jávor azt írja, hogy ezen felül kell értelmezni a vízügyi keretközbeszerzés régi vitás kérdését, amelyben az lett az alku, hogy a 420 milliárd forint keretből már 260 milliárd forintnyi szerződésállományra vállalta be a kormány a 25%-os pénzügyi korrekciót. A büntetés arányáról elsőként a Portfolio írt szeptember elején, de akkor még úgy becsültük, hogy csak 210 milliárd forintnyi szerződést kötöttek meg, most viszont a Bizottság válaszából azt hámozta ki Jávor, hogy 260 milliárdos szerződésállományra kell ezt számolni. Ez tehát 65 milliárd forintnyi büntetés bevállalását jelenti.

– A fentieken felül kell még értelmezni egy külön vitás ügyet, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) irányítási és kontroll mechanizmusaival kapcsolatos ügyet (nem volt érdemi verseny a TOP-os források odaítélésénél, így sérülhetett a takarékos forrásfelhasználás elve is). A vita úgy zárult, hogy az addig megkötött szerződésekre szintén 10 százalékos átalány büntetést vállalt be a kormány. Ez a blogbejegyzés szerint 60-80 milliárdos büntetés bevállalását jelenti (mi középértékként 70 milliárddal számolunk az alábbi összesítésben).

A fenti három tétel együtt tehát 695 milliárd forintnyi pénzügyi büntetés bevállalást jelenti, ami abból kiindulva, hogy a pályázatok mögött jellemzően 85% a tényleges EU-pénzek aránya, azt jelenti, hogy kb. 590 milliárd forintnyi EU-pénzt érint a tényleges büntetés. Ez a 7 évre szóló, Brüsszelből várható EU-keret 7,4%-a, és legalább ennyivel igyekszik túlvállalni a pénzügyi keretet itthon elosztott források segítségével a kormány.

Jávor azt írja: 

Mindez egyetlen embernek nem tűnt fel eddig. Az illetőt Polt Péternek hívják, neki kéne a közérdeket képviselnie a korrupció elleni fellépés során, és az 5-600 milliárdnyi büntetést eredményező rendszerszintű korrupció eltussolásának területén végzett fáradhatatlan munkájának jutalmaként épp most választották meg újabb 9 évre a Legfőbb Ügyészség élére. Ha ő nincs, az ügyészség már sokkal korábban tetten éri az intézményesült állami korrupciót, fellép ellene, visszaszorítja, és megússzuk a 2014-2020 közötti magyar uniós pénzek több mint 5 százalékára, az ország éves költségvetésének 2,5 százalékára rúgó gigabüntetést.

(Kép: Pixabay)

Forrás: portfolio.hu

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
A kormánynak ugye nincs saját pénze. Így amit bevállalt, az a mi pénzünk!
Ha az eddig ellopott pénzek miatt nem kapunk meg olyan pénzt, amit egyébként megkapnánk, akkor az tiszta veszteség!
Nincs mese: ezt a kárt a Fidesz maffia államának "köszönhetjük"!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
A kormánynak ugye nincs saját pénze. Így amit bevállalt, az a mi pénzünk!
Ha az eddig ellopott pénzek miatt nem kapunk meg olyan pénzt, amit egyébként megkapnánk, akkor az tiszta veszteség!
Nincs mese: ezt a kárt a Fidesz maffia államának "köszönhetjük"!!
Peller Anikó
Ahha, akkor ez úgy néz ki ennyit minyimum elloptatok valamint ennyi ki is derült, nagyarcú rágalmazós hazudós lopós, csaló állatok.
csetere
@Béla333: Jó lenne ha összedobnák akik miatt ezt nekünk, adózóknak kell kifizetni.Miért mi fizetünk a csaló milliárdosok helyett?
Béla333
@csetere: 20.01
Az ötlet jó! Kár, hogy talán egy hete hogy a Polt Petit újabb 9 évre főügyésznek. Addig amíg ő ott van, ahol, addig nem lesz igazság az országban!
kereső
Javasolom, hogy ezt az összeget dobja be az államkasszába: 1/ polt péter
2/ miniszterelnök, 3./ kancellária miniszter, 4/ pénzügyminiszter, 5/ kül-és külgazdasági miniszter, 7,/ igazságügyminiszter,8 /a nemzeti vagyonért -és vagyongazdálkodásért felelős miniszter, 9/ az ász elnöke.
Jozefina
Majd lesz idő remélem, amikor a csalóknak és a bűnpártolóknak is a kezük a lábukhoz lesz bilincsbe verve!!??
Peller Anikó
@kereső: Az éves támogatás felét kérik vissza. Ezzel az összes lopás el van sikálva tíz évre visszamenőleg.

A magyar ügyészség kiemelten üldözi a korrupciót. A bűncselekmények közül ki van emelve.
Nessy
@kereső: Az árfolyamért felelős MNB vezetőjét se hagyd ki!
tudode
Na ne!
.
---- Egy 1590 forintos krém miatt két éjszakát töltött fogdában egy 17 éves lány
.
www.szeretlekmagyarorszag.hu/egy-1590-forintos-krem-miatt-ket-ejszakat-toltott-fogdaban-egy-17-eves-lany/
.
A krém véletlenül maradt nála, szó nélkül visszaadta, mégis bevitték.
.
Milliárdokat elsíboltak azok, akik szánára a rájuk bizott vagyon csak ugyanolyan munkaeszköz a lóvé,m int a pénztárosnak a napi bevétel, péntár zárlatnál az esetleges hiányt az illetményéből pótolni kell!

.
Másik példa:
.
Az ócsai szoc lkótelep 80 háta 2,4 milliárdba került, túlárazottan!
.
Repülős Gizi fél életét kóterban töltötte apróságok elcsenéséért!
.
Normális körülmények között 700 milliárdért nincs annyi életük, hogy lakolniuk kellene mindazoknak, akik megrövidítették akár a hazai, vagy az EU-s adófizetők befizetéseit akkor, amikor jogos járandósághoz nem jutnak százféle igazolás ellenében sem jogos járandóságukhoz.
.
Polt Petyának nincs ezzel a rablásnak minősülő bűnténnyel, szégyen!
human
Ez felfoghatatlanul sok pénz. És ez csak a jéghegy csúcsa.
human
@human: ... Ez mind ellopott pénz, amit az EU visszakövetel. Ez ugyanaz a helyzet mikor kiderült, hogy 1,6 milliárd eltűnt a ORÖ zsebéből. Mit csinált Orbán? Szaladt Farkas Flórit kisegíteni és újabb állami támogatást adott amiből visszafizették a hiányzó pénzt, hogy senkinek ne kelljen börtönbe mennie. Ettől még az a pénz EL VAN LOPVA.
justhpeter
Mondhatjuk, hogy a hazai egészségügy rendbetételének induló összegét "magánosították" el ?
Ezért kellett Polt Potot újraválasztani !
Nessy
@tudode: Nincs új a Nap alatt! Anno, ha a vezetés ellopta fél gyárat, intézményt, senki ne figyelt rá. Ha a melóst elkapták a zsebébe rakott két csavarral, fegyelmi! Ma ugyanúgy megy, csak a lopás nagyságrendje lett nagyobb, már az ország fele tűnik el, láthatatlanul.
nezelodo
Minden lakost, a csecsemőket is beleszámítva, több mint ötvenezret áldozunk fejenként. a Nemzethy Vejko, a Lölö, és a többi ipari méretekben túlárazó és rabló fidesz fan helyett a visszafizetéskor. Kedves fidesz szavazók, önöknek úgy látom rendjén való a zsebükben való turkálás, és szívesen fizetnek a kedvenceik helyett!
Yoda69
Dobbenetes! Ezt a buntetest az adofizeto magyarokon vasaljak be. E miatt kevesebb lesz a nyugdij, a fizetes emeles, penz az egeszsegugynek es az oktatasnak. Es mindennek tetejebe a Brusszelbol erkezo penzt, a fideSS maffia nyulja le.
Hihetetlen hogy van meg olyan ember az orszagban, aki hisz O1G-nek. Remelem 2022-ben vegleg odakerul a csuti patkany ahova valo: BORTON.
Ludmilla
nem tudom,emlékeztek-e rá,hogy a tákolmányban van egy passzus,miszerint a rossz döntések következményeit a nép fizeti,nem ők,lehet rájuk szavazni...
RonaGyuri
A felvetés egyértelmű,

azonban egy apró, de fontos momentum kimaradt

„Az eddig kalkuláltnál is sokkal nagyobb, közel 700 milliárd forintnyi összes pénzügyi büntetést vállalt be az elmúlt időszakban a magyar kormány azért, hogy az Európai Bizottság újra folyósítsa a brüsszeli támogatásokat Magyarországnak – írja bizottsági válaszokra hivatkozva Jávor Benedek volt EP-képviselő a blogján.” – olvasható számos portálon a hír, ahol elemzik is a dolgot. Van is rajta mit!
Azonban a legtöbben – maga a képviselő sem utal rá – egy részletről megfelejtkeznek. Mindenkinek a jó-ízlésére bízom, hogy véletlenül-e? =))
Mi is ennek a nagy engedékenységnek az oka? Így nem vizsgálják meg a részleteket!!! =))
kereső
Az a döbbenetes, hogy ez egy átalány! összeg- a projektek 10%-a, ami ha jól számolom, akkor az 7000 milliárd Ft.
Az ebből ellopott - a saját család megsegitisére forditott összeg nem ismert. Nem is fogjuk megtudi, mert orbánék, hogy ne derüljenek ki a piszkos dolgaik- ki, mennyit kapott a 7000 milliárdból- inkább ezt választották, nem a projektenkénti vizsgálati eredményeket. Ezért irtam fentebb, hogy kik a felelősök ezért. Szóval fizetünk 700 milliárdot azért, mert valakik nagyon jól jártak ennek az összegnek a többszörösével. Éljen orbán-szeretünk viktor. Csak azok a qrva kommonisták visszqa ne jöjjenek- közben meg nem veszi észre, hogy már nem is kommonisták jöttek vissza, hanem horthy nemzeti burzsoáziája, egy középkori egyházi ideológiával- megfűszerezve egy kis 20. századi fasizmussal.Én meg hányok az "értelmiségünktől", akik nem ismerik ezt fel, és nem kiáltanak ellene.
kereső
Ja és a fidess "zéró toleranciát "hirdetett a korrupció elle. Kár, hogy a lopások ellen nem.
tudode
@Nessy: .
Dolgoztam többnyire államigazgatásban, alárendelt szervnél, rövid ideig gyárban, fizetés napokon ua, fizetés szalaggal átadtam igazgatónak, főmérnöknek, magasrangú állami tisztviselőknek fizetést, tanúja voltam annak, hogy az elszámolásoknak fillérre kellett egyeznie, és annak is tanúja voltam, hogy az un SZOCIALISTA ÖSSZEKÖTTETÉS, ÉS EGYÉB VISSZAÉLÉS MIATT megvonták a bizalmat attól, aki visszaélt a beosztásával!
.
Pl amikor épült az M1-es, és kispórolták belőle az anyagot, a Közuti főosztályvezetőig mindenki megkapta a méltó büntetését, és sorolhatnám!!!
.
Őféleségének az a szerencséje, és az ország szerencsétlensége ezzel a kiskaliberű pasival, hogy eddig mindig jó időben jó helyen volt, és tartanak még mindig, még az Eu-ban is a be nem állójától, amely felér egy fegyverrel
RonaGyuri
@kereső: ebben a korrupció ellenes harcban van valami!
ugye ismered a régi viccet:
Kovács egy igazi antialkoholista; elissza mindenki elől!!! =))
Csizmás Kond
...na de most mi a baj abban ha nyert az üzleten ?...mert minden pénzforgalom legyen az bárhol és bármilyrn az üzlet.
Aki Én
Eva Kovacs!
,,A magyar ugyeszseg kiemelten uldozi a corruption! Javor Benedek mar nem dolgozik.hogy honnan szedi,vagy veszi az allitasait?azt nem tudjuk."
De, tudjuk.
Évike, ez megint szép volt, köszönjük!
Azt nem lehetne, hogy azt a pár percet, amit felügyelet nélkül tölt, ne a gép előtt tegye?
kereső
@RonaGyuri: Na, ja. Azért lopnak el mindent, hogy másnak még csak alkalma se legyen bűnözni. Micsoda jótét lelkek!
Aki Én
@kereső: @RonaGyuri: Nincs itt semmi látnivaló. A rühes kondom most is megmondta a tutit.
Már amennyire sejteni lehet, hogy mire gondol mimagyar fogalmazásában :(
csak úgy....
ha a kormány,szó nélkül kifizeti ezt a "gigabüntetést" ,azzal rögtön be is ismerte,hogy korrupt,csaló banda! nem tudom,hogy egy másik európai országban mi lenne ennek a következméne, abban viszont biztos vagyok,hogy magyarországon semmi...
csak így tovább elvtársak.
görbetükör
@Csizmás Kond: - Nyerni egy üzleten, vagy sikkasztani - biztos tudod a különbséget. És tudod, a nép is tudja!
nevemnick
Azokat akik a projekteket elszámolta elszámolta és rendben találta, hátra vinni - lelőni.
Akik ebben a formában teljesítették, tőle és tetves családjától teljes vagyonelkobzás és őt életfogytig lecsukni.
Akik támogatták a projektgazdákat, részt vettek az elsíbolt pénzek szétosztásába, és örülnek neki, hogy ,,csak" ennyit kell visszafizetni, tőle és tetves családjától teljes vagyonelkobzás és húsz év börtönt nekik.

Már csak így lesz rend ebben az országban.
advocat
ERRE MEGYL AZ ADÓNK JÓ RÉSZE! Csak nehogy vizsgálódjanak! Mert akkor kiderül sok disznóság. Igaz! Ilyen kormány kell! Majd 2022-ben lesz a 99,8 %-os fidesz kormány! Jó ez így!
Csizmás Kond
@görbetükör: ...ja, hogy a nép... és te hová sorolod magad ?
reagens
@Csizmás Kond: Olyan vagy mint a rossz horgász. Ezekkel fárasztod magad? :-)))))))
Csizmás Kond
@görbetükör:...amúgy nem rólunk van szó...pl most a gyurcsány nép vagy nemnép ?...és nem csak ő hanem mindazok akik valaha a népnek nevezett emberek feje fölött voltak...
görbetükör
@Csizmás Kond: Nép az,aki nincs vezető pozícióban politikailag, nincs hatalmon. Te tényleg nem tudtad?
Talán előbb tanulnod, informálódnod kellene, mielőtt hozzászólsz bármihez fórumon.
Lassan világos, hogy miért használnak manapság oly sokan (kétharmad) össze-vissza fogalmakat.
csak úgy....
@reagens: hurrá! meggyütt a tibink a 3 napos kisztáborból! aztán mesélj! a fidelitasz is olyan lácsós mint a kisz vót? jelvényt kaptá?
csak úgy....
@Csizmás Kond: te még mindíg,csak egy ócska hazudós veres macska? ...hogy már a szagodtól kaptyanak az unokáid hányingert a jövöjükböl kifolyólag,te setétbe bujkáló bólhafészek
Béla333
Nem kellene ezt a piti összeget még karácsony előtt visszaszedni tőlük? Mondjuk az utcán! Én elmennék!
Béla333
Jó lenne tudni, hogy 500 milliárd vagy 700 milliárd a büntetés, csak hogy mennyit is szedjünk a tolvajoktól vissza!
Az a csecsemőktől az aggastyánokig 50-70 ezer Forint mindenkinek jól jönne karácsony előtt!
Nosza utcára!
Csizmás Kond
@görbetükör: A nép kifejezés egy rosszul megfogalmazott szóhasználat, mert nincs konkrét meghatározása hanem csak egy nagyon széles értelmezése. Tehát a nép kifejezésbe van akinek minden egyes ember beletartozik míg a másiknak csak egyes rétegei...mint pl nálad is.
...szóval addig nem érdemes okoskodni, pontosabban nagyon okosnak képzelni önmagadat amíg nem vagy tisztába a fogalmakkal.
...és hogy ne kelljen visszatérni a témára, az amerikai népbe beletartozik Trump is,,, az angolba a királynő is és a magyarba Áder is meg Orbán is ...csak hogy tudd.
Csizmás Kond
@csak úgy...: ..neked meg mi az anyád picsája bajod lett kotnyeles ?
Lepényleső
Nem aggódom azért,hogy egy centet is fizetnek a kormánypártok tagjai. Kivédésének már nagyon régen
megvannak az alapjai. 2010-et követően az első törvények között iktatták,hogy az Eu. büntetéseire külön adó
kiszabható. Ezektől mi várható,élnek a lehetőséggel,vagy megelégednek kevesebb lopott közpénzzel?
Béla333
Maffiaállam!
A Fidesz támogatói meg maffia pártoló tagok! Jó lenne ezen elgondolkozni!
görbetükör
@Csizmás Kond: Akkor lenne igazad, ha népekről beszélnénk. Akkor valóban beletartozik mindenki. De a magyar nép az a politikai hatalom nélküli tömeg. Nézz utána. Nem vagyok hajlandó tényekről vitázni.
Ennyi.
Csizmás Kond
@görbetükör: ...nem érdekel te mire vagy hajlandó, és az sem hogy miről mit hiszel...csak véleményt írtam és tartom magam hozzá.
görbetükör
@Csizmás Kond: Te össze-vissza hadoválva kevered a fogalmakat. De elfogadom, hogy neked ez jelenti a véleményt. Káoszból csak káosz jön ki, többet nem is lehet várni tőled. Ez van.
Csizmás Kond
@görbetükör: ..van akinek úgy tünid, de az nem a hadova hibája...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.