A kompetenciamérés siralmas eredményének okai összetettebbek annál, mint amivel a kormány ezt magyarázza, most történész vendégszerzőnk fejtette ki ezzel kapcsolatban a véleményét.

Ez talán Orbánék legalávalóbb bűne az elmúlt 13 évben: A gyerekek annyira "elhülyültek", hogy csak betanított munkásnak lesznek jók

Durva lenyomatot hagyott a járvány alatti távoktatás a diákok szövegértési képességein a legfrissebb kompetenciamérési adatok szerint. A tavalyi pontszámok a legalacsonyabbak közé tartoznak a 2008 óta évről évre frissülő idősoron, sőt, a nyolcadikosok körében sosem mért szintre süllyedt a statisztika.

Az Országos Kompetenciamérés Magyarország országos szintű közoktatási mérése, amelyet a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 99. §-a rendelt el. A mérést minden tanévben május utolsó szerdáján bonyolítják le Magyarország összes általános és középiskolájában a 6., 8. és 10. évfolyamokon. A köznevelés minőségét meghatározza, mennyire ha- tékony a tanítási-tanulási folyamat, a hatékonysággal pedig szorosan összefügg a belső és külső értékelés rendszere.

Azt mindenkinek tudnia kell, hogy a szövegértési képesség alapvetően befolyásolja diákok kilátásait a későbbi tanulmányaik során és a munkaerőpiacon.

A nyolcadikosok szövegértési kompetenciapontszám-átlaga a 2019-ben mért 1608 pontos csúcsról 1535 pontra süllyedt tavaly. A skála 1500 pontos értéke jelzi a hatodikosok körében a vizsgálat kezdetekor, 2008-ban felmért szintet.

Az 1400 pontos átlagot sem érték az ország észak-keleti és dél-nyugati részein találhatók a legrosszabb pontszámokkal jellemezhető járások.

Az átlageredmények csökkenésével párhuzamosan megfigyelhető az alacsonyabb képességszinteken telje- sítők arányának növekedése és a magasabb szinteken teljesítők arányának csökkenése mindhárom évfolyamon 2021-hez képest.

- írta jelentésében a minisztérium.

A nyolcadikosok 40 százaléka az alapszint alatt teljesített a szövegértésben és a digitális eszközök használatában, a tizedikeseknek pedig az egyharmada nem érte el az alapszintet.

Szakemberként ki kell azt jelentenem, hogy elképzelhetetlen az a tény, hogy ők később a betanított munkán kívül másra is alkalmasak lesznek. Hiszen képtelenek értelmezni egy nagyobb terjedelmű, összefüggő szöveget. 

Ez egy intő jel arra, hogy az Orbán-kormánynak érdemben kellene foglalkoznia az oktatással. És itt nem csak a tanárok fizetéséről van szó, hanem egész egyszerűen meg kell vizsgálnunk azt, hogy jó-e a mostani irány. Halkan jegyzem meg, hogy ezek szerint nem. És ezt ők is pontosan kellene, hogy lássák. 

Az idei évre szánt szövegértési feladatot IDE kattintva nézheti meg, töltheti ki ön is.

A regionális különbségek óriásiak:

Budapest is visszaesett, de így is sokkal jobb eredményeket hoz, mint az ország többi része, Budapesten túl a Nyugat-Dunántúl is rendben van

Ez pontosan azt a vízfejűséget reprezentálja ami jellemző az ország jelenlegi helyzetére, fölösleges messzemenő következtetéseket levonni, hiszen régóta jelenlevő tendencia ez, azonban szövegértésből a 174 vidéki járás közül 71-ben a nyolcadikosok átlaga nem éri el azt a szintet sem, ahol országos átlag szerint hatodikban kellene tartani.

Tehát közel két évvel vannak elmaradva attól az alacsony szinttől, amit tudni kellene. Történészként az idei történelem érettségire, vagy a magyar érettségire ránézve látszik az, hogy a 10 évvel ezelőtti érettségik szintjétől messze elmarad. 

Pontosan azokat a képességeket nem szívják magukba a közoktatásban amire szükségük lenne, azokat amelyek hasznosak lennének a számukra akkor, ha nem csak betanított munkások szeretnének lenni, hanem kitörtének a státuszukból. 

Hosszas tiltakozások ellenére a parlament elfogadta a státusztörvényt és ebben a hónapban derült ki az is, hogy idén utoljára vizsgáztak a már „megszokott” módon a diákok a 2023-as szezonban, jövőre drasztikusan átalakul a rendszer.

A legdrasztikusabb változás valószínűleg a magyarérettségit érinti, ugyanis sokkal inkább a lexikális tudásra helyezi a hangsúlyt, mint az elődjei. 2024-től a szövegértési feladatsor nyelvtani feladatokkal fog kiegészülni, míg a gyakorlati szövegalkotást és az érvelés eltűnik a vizsgáról, helyette egy irodalmi-műveltségi tesztet kell majd kitölteniük a diákoknak.

A fiatal felnőttek az egyik legnagyobb problémával néznek szembe, azzal szembesülnek, hogy az, amit az iskolától kaptak, semmire sem használható.

Nem tanulnak meg csoportosan dolgozni, együtt kutatni, és kommunikálni. A kormány nem biztosít számukra teret arra, hogy a digitális információk között szelektáljanak, elmondhassák a véleményüket, és akár igazolhassák a saját állításaikat. Azzal, hogy a jövőre érettségizőknek már nem is kell érvelő fogalmazást írniuk, egyértelműen azt jelenti, hogy

a kormány és a teljes oktatási vezetés már itt el akarja törölni azt, hogy érvelhessenek, hogy elmondhassák a véleményüket.

A modern oktatási rendszer semmilyen szinten nem fér már bele a tantermi oktatásba. És utána ezzel a tudással kerülnek majd felsőoktatásba. Persze, az egyetemi oktatás is sok sebből vérzik, de az ország legjobb bölcsészkarain a tanárok előadók már nem a lexikális tudásra építenek, hanem a fent taglalt kompetenciára.

Tizenkét év fideszes oktatásirányítás és erőszakos átszervezés után van tehát egy alulteljesítő, a jövőre nem koncentráló, ami sok szempontból az összeomlás határán billeg. Vagyis, ami nem billeg, az már leborult.

És ami ennél is siralmasabb, az hogy az oktatási rendszer már nem nehézségekkel küzd, és vérzik el lassan, hanem konkrétan összeomlott. Nem tudja ellátni a feladatát, nem tud tanítani, nem tud tudást átadni, és pontosan ezt mutatja meg a mostani kompetenciamérés eredménye is.

Ez talán az Orbán-kormány legalávalóbb bűne az elmúlt 13 évben, mondjuk ki bátran, ezek a gyerekek, a korosztály 40%-a csupán arra alkalmas, hogy betanított munkás legyen egy kínai akkumulátor gyárban, és azért nem valamilyen készséget igénylő munkás, mert képtelenek értelmezni egy összefüggő szöveget, amelyet megkövetelnének a munkakörhöz. 

A statisztikák szerint húsz iskolából csak tizennyolcban van csak matematikatanár, kettőben anélkül tanítják ezt a tárgyat, hogy arra képesítésük lenne, így ezek a számok a tanárok felmondásával, az oktatás teljes lezüllesztésével még siralmasabbak lesznek a következő években.

Mi lenne hát a megoldás? Véleményem szerint, nagyobb hangsúlyt kellene fektetni azokra a képességekre, amelyek szükségesek ezekhez a mérésekhez. Hiszen valószínűleg nem a gyerekek hibája a mostani, gyalázatos eredmény. Jelenleg azt gondolom, ehhez kevés köze van az online oktatásnak, ám az a kevés biztosan abból fakad, hogy sok esetben az otthoni környezet nem tette lehetővé a gyors és hatékony tanulást. Ám ez nagy esetben csak a hátrányosabb helyzetű gyermekeket érintené, azonban itt, szinte az ország teljes egészben visszaesés tapasztalható.

Felmerül a kérdés, mi lesz így a gyerekekkel? Nagy esély van arra, hogy 4-5 éven belül drasztikusan zuhanni fog a felsőoktatásba bekerülők száma, és a diplomát szerzők száma. Persze, a diploma nem egyenes út a sikerhez, azonban a jelenlegi piacon, a diploma értéke nem a megszerzett tudásban rejlik, hanem azokban a készségekben amelyet a hallgatók az évek során magukévá tesznek, legyen szó arról, hogy megtanulnak tanulni, vagy egész egyszerűen arról, hogy képesek önálló gondolatok megfogalmazására, érvelésre. 

Cikkünk véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a Propeller.hu szerkesztőségének és munkatársainak az álláspontját, a cikk szerzője újságíró, és a jelenkor politikai változásainak kutatásával foglalkozó diplomás történész.

85 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Az ötvenes évek elején megtanultunk szöveget értelmezni, véleményt kialakítani, érvelni, vitázni. Szerettünk tanulni. Remek tanáraink voltak. Sajnálom szegény diákokat!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Az ötvenes évek elején megtanultunk szöveget értelmezni, véleményt kialakítani, érvelni, vitázni. Szerettünk tanulni. Remek tanáraink voltak. Sajnálom szegény diákokat!
namihami
@Őrnagy: 17.33:
Már bocsáss meg, de ha ez a véleményed, akkor én csak annyival tudom kiegészíteni, lehet hogy mi libsik elhülyültünk! Viszont ti, nyilasivadékok. eleve azok voltatok! Nektek egyáltalán nem lellett elhülyülni, az élet megspórolta, mert fideszesek lettetek!
Ennyi...
kereső
6.8.10. évfolyam...ez már mind orbán 2/3 évei.Az első osztálytól kezdve. Na, de ez van, ha miniszterelnök legfontosabb priorizása egy gönbölyű labda, amit 22 hülye kerget.
namihami
@Őrnagy: 18.19: Nagyon ritkán szoktam személyeskedőn megszólalni! Csak a nagyon elfogult vélemény borít ki néha, ha éppen rossz passzban vagyok! Ezért veled is, zárszóként, hogy tud, mi a véleményem veletek, rólatok? Röviden:
""Hagyd magad, előbb szabadulsz!"" A rátok fecsérelt időért, a klaviatúra kopásáért is kár! A ti szintetek (vagytok itt is páran) csak a kihalásotokkal múlna el, de sajnos félő, hogy van/lesz (ebből az oktatásból adódóan--hiszen éppen ez az Orbáni cél---) utánpótlás!
Ennyi, záróra!
jesz
az eredmények kihirdetésekor egy riporter kérdezte az örömtáncot járókat...
-és te, mennyivel jutottál be?
-emelt szintű érettségivel, és az összes gimis pontokkal eleve 480 pontot hoztam...akkor szerinted?

Van még remény.
vitriol
...és ez a tendencia folytatódik amíg orbán el nem takarodik!
Peller Anikó
@Philipina: A cikk éppen a szövegértésről szól, amit neked nem sikerült megérteni.

Tízszerannyit is felvehetnek ha a ponthatárokat méglejjebb viszik. Akkor bárki, akár még te is bejuthatsz az egyetemre nyomi.
gina
Csak rá kell nézni a zsiros elmebetegre, akkor mindent tudunk,
gina
@Pegero: Te vagy a példa szemét buzi román
jáger laszló
Kompetencia felmérés
után jöhet az orbáni intézkedés!!!
Tankötelezettségi korhatár leszállítása 14 éves korra!!
Utána jöhet a munka,ugyanis mi a munka társadalmát építjük és nem ingyenes segélyt osztogatunk!!
Hát ez is L képzelhető alternatíva!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Ezodabasz
@Őrnagy: ma, 17:33 Itt ebben a cikkben nem rólad van szó mert te hülyének születtél! Érted? A tanulni vágyó gyerekekből akarnak agymosott barmokat kiképezni akik jó rabszolgái lesznek az Orbán rezsimnek!. Tanárok már nem kellenek, bárkit felvesznek gyermekmegőrzésre, hogy a rabszolga szüleik tudjanak dolgozni a fideszmaffia luxuséletét biztosítva, úgy hogy még éppen ne éhezzenek...
Milyen társadalom ez? Rendőrök helyett már halőröket küldenek járőrözni? Orvosok már nincsenek, szakemberek helyett kontárok vannak. Dilettáns kormányunk nem ért semmihez csak a lopáshoz?!?
Sakk Matt
De közmunkásnak még túlképzettek is lesznek ;)
#jólvanezígy
Ezodabasz
@Őrnagy: Ja és buszvezetőnek is lehet menni "b" kategóriával?!!? Ha már azok se mennek akkor jogsi nélkül is hurcolhat a vállalkozó 55 utast?...Hová vezet ez a káoszkormány nem látod?
Ezodabasz
@Philip Marlowe: ma, 19:26 Ezt az infót honnan kukáztad? Az egyre alacsonyabb szintre süllyedő "egyetemi" oktatás már a általános iskola szintjén van. Neked megvan a 8 osztályod? Az Orbán rezsimnek pont az a célja, hogy ilyen félkegyelmű barmokat neveljenek ki mint te meg ez a nyamvadék shikari, meg a többi agyhalott! Látom jól elbeszélgetsz magaddal te hülye fasz!
justhpeter
Azon a szinten ahol a kormány ma áll én már időt kérek, legalább is annyit, hogy ezt a primitív csürhét túléljem.
Totem
@Őrnagy: Csak nem az a Szaros Gyurka, aki Orbán Főistenből politikust csinált?
Nessy
@Őrnagy: 22.09 Már elnézést, de a modora nem éppen erre vall. Gondolja, hogy sértő gorombáskodás nélkül nem hisszük el amit leír? Néha vannak mondatai, amelyek igazak de a következő alpári szövege mindent hiteltelenné tesz. Jogában áll most megsértődni, de kérem , ha személyeskedni óhajt, nem vagyok partner
Ezodabasz
@Shikari: A tolvajok kezét régebben levágták. Így akadályozták meg a tevékenységüket és ezzel meg is jelölték őket.
Ez egy elég primitív, de hatékony módszer! Ez kell?
Ezodabasz
@Pegero: tegnap, 20:09 Ezt is elbasztad!? Hogy csináltad? Arab vagy vagy magyar?
Ezodabasz
@Őrnagy: Te mint "gondolkodó"? Ez valami vicc? Annyira setét vagy mint állat! Teljesen elvakult faszságokat írsz! van saját gondolatod is gyurka80 vagy csak a média hatalma uralkodik rajtad?
Magyarázd el értelmesen amit akarsz mondani! Ez olyan nehéz dolog?
Ezodabasz
@Őrnagy: tegnap, 21:19 Ki a faszom az a szaros gyurka te "húgyagyú gyagyás" papagájkommandós?
szegény hazám
@Nessy: Egyetértek, és valamelyik hozzászólásomban igyekeztem megértetni a katonatiszttel, hogy rossz a stílusa. Neki mindenki gyagyás, mindenki libsi, mindenkit lenéz, mindenkin felülállónak hiszi magát. Pont ezért pitiáner. A nem tudás tudása a tudás kezdete. Ő ettől fényévekre van. Nem képes tisztelni más ember személyiségét, gondolkodását, és ő mindig a sértő megjegyzések kezdeményezője. Engem is kezdett sértegetni, hát elengedtem, mert ebbe a mélységekbe nem kívánok leszállni. Helyes, és becsülendő, hogy Te is ezt kívánod vele tenni.
Yoda69
A NER-nek nem kellenek okos gyerekek, mert azokbol okos felnottek lesznek, akik atlatnak orbanon.
A NER-nek egy lehulyitett buta tarsadalom kell, amolyan E.Korea szinvonalon. Ok tudjak hatalomban tartani orban es a NER-t
izéke
@Őrnagy: akkor leszel te valóban "független" ha kirúgják a lábad alól a sámlit mint szálasi testvérednek
dr. prédikátor
a fitynasz csürhe és a cigány lókupec legnagyobb bűne hogy egyáltalán léteznek!!! kitenyésztették az itt lévő agymosott zombikat!!!
Pálinkás Pál
@Philip Marlowe: te barom..." EZZEL SZEMBEN REKORD DIÁK JELENTKEZETT, ÉS REKORD ANNYIT VETTEK FEL AZ EGYETEMEKRE! "...és tudod miért..?...mert olyan ponthatárokat állapítottak meg, hogy még a hozzád hasonló,bukdácsoló kisegítő iskolások is teljesíteni tudták...
Pálinkás Pál
@Őrnagy: ne csúsztass gyökér,...akik tarolnak a versenyeken, azok nem az átlag állami suliban tanulnak...aztán,tudod ,a mi időnkben a szövegértés nem érettségi tétel volt, hanem feltétel hogy felsőtagozatos lehess...persze nektek ellenség az ,akinek az IQ-ja 50 -nél magasabb, ezt fényesen bizonyítja a szavazóbázisotok...
ómió
Bezzeg a Magyar Bálint-féle efftársi analfabétaképzés...!
ómió
@Őrnagy: Úgy-úgy! Még a "buzulásunk" is szinte nulla a "művelt nyugatéhoz" képest!
ómió
@Őrnagy: Egyébként, tényleg! Aberráltképzésben is csak kullogunk a "művelt nyugat haladó főárama" után!
szegény hazám
@Horizont: Tisztelettel köszönöm a hozzászólásod. Sajnálatos módon az őrnagyon változtatni nem lehet. Valahol őszintén sajnálom, hiszen ő az a lelki sérült ember, aki hasonlít az autópályán szembe autózókkal. Ott ugye mindenki szembejön. Nála mindenki gyogyós. Nem szükséges ezt jobban kifejtenem, az azonban érdekes, hogy nem @Nessy:-től, vagy tőlem idéz gyalázkodó szöveget. Vajon miért? Elárulom neked, de abban a reményben, hogy olvassa ő is. Nem talál ilyet, ezt hamisítani kéne, de ahhoz már nincs ideje, vagy tudása, mert nem lát a méregtől, ami a lelkét gyötri, amit mindenkire ki akar vetíteni. Rettentően nehéz lehetett a gyermekkora, hogy ilyen torzulttá vált a gondolkodása. Neki talán nem is pszichológusra, hanem pszichiátriai kezelésre volna szüksége. Ebben segíteni nem tudunk, ezt neki kéne felismerni, sajnos biztos vagyok benne, hogy nem fogja fel milyen súlyos a helyzete. Én soha nem dicsértem és nem azonosultam a hivatkozására felhozott @m73: idézeteivel, amelyekkel nem értek egyet, hogy felveszi a kesztyűt, de megértem. Egy ilyen lelki sérült emberhez (aki mindenkit legyogyóz, lealázni akar), iszonyú türelem kell. Természetes, ha a cérna elszakad, és a magas labda lecsapásra kerül. Jó volna ha mindenki megértené, a gondolatok kicserélésének nem az a legjobb módja ha le akarom alázni ocsmány szöveggel a másikat. Győzzük meg konkrét adatokkal, észérvekkel. Ha nem megy, akkor csendben maradunk.
No akkor most megyek megint dolgozni, mert az az igazán jó dolog. Az őrnagy meg megint jót gyagyázhat rajtam, meg másokon, akkor talán megnyugszik kissé, már ennek is örülni fogok.
Nessy
@Őrnagy: Csak egy halk észrevétel! Egy politikai státuszon, egy főnöki beosztáson nincs mit tisztelni! A tiszteletet tudással, emberséggel, ki lehet érdemelni. És ennek illik kölcsönösnek lenni!
szegény hazám
@Nessy: Köszönöm!!! Az előtted szólóról nincs mit mondanom. Erőlködik, idézni nem tud, de a gyagyázás elmaradt, és ez már eredmény!
Dr. Proktor
"Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa" ezért gondolhatta Orbán hogy ez a gyári munkás szegényeket is boldoggá teszi...
Boldog ország, boldog landführer!
szaboria1
Az egész disznóság ott kezdődőt amikor a tankönyveket csak a fideszes agyhalottak által össze állított könyvekből kell tanitani. Orbán már 2010 óta tudatosan arra törekszik, hogy ne legyenek tanultak az emberek.
kereső
nepszava.us/kepesites-nelkuli-kozmunkasok-fognak-vegul-tanitani/

érdemes elolvasni a hozzászólásokat is!

Primitiv hatalomnak, primitiv, tanulatlan alattvalók!!! kellenek.
kereső
@Őrnagy: Ugorgyunk- mert, aki azt mondja magáról, hogy ő " szociál liberális, ateista"- miközben olyan szöveget nyom, hogy toroczkai/tutsek, és a magyar, gödröcskés arcú nyilas barbie is megirigyelhetné, az ne "gyagyássozzon", hanem húzza meg magát- a primitv szövegével. Te, tipikus példája vagy annak, hogy ki kell ennek a primitiv "focialista" hatalomnak ahhoz, hogy az unió páriái legyünk, hogy az ország morális-erkölcsi állapota konvergál a hatalom végtelen erkölcs nélküléségéhez, ahhoz, hogy soha még ilyen módon nem alázták meg ezt az országot, ahogyan mai urai teszik. Na, ugorgyunk- nincs veletek semmi féle "közös" megbeszálnivalónk. Primitiv szecska.
kereső
@Shikari: Mi tettszen? Az a gerinctelen, elvtelenség, az az erkölcs nélküliség? az a primitiv szóhasználat ami titeket "mimagyarokat" jellemez? Én nem a magyarok ellen vagyok mérges, hanem értük. Ti nem tartoztok ebbe a körbe. Ti elqurvultatok, és azokat tagadjátok ki a magyarságukból, akik erre nem hajlandóak. Eladtátok magatokat 30 ezüstért. Erre vagytok oly nagyon büszkék? Lehettek- és, ha nem tetszik, hogy én itt itthon vagyok, "Nékem szülőhazám, ez a lángoktól ölelt kis ország..." , akkor verjétek a scheggeteket a földhöz. Ennyi(ke).
kereső
Csakis a hagyományos értékek, a magyar életmód, a konzervatív gondolkodás és a kereszténység védelme érdekében Orbán Viktor és brancsa úgy és annyit, olyan szervezettséggel és rafináltsággal lopnak, csalnak, hazudnak, rémhírt terjesztenek, visszaélnek a rájuk ruházott hatalommal, jogokat elrabolnak, elsivatagosítanak sorsokat és haladó eszméket, mint még soha senki ebben az országban.

Utolsó hitvány ember az is, aki ebben őket bármilyen módon segíti.
NKF
Na,ja . Orbán a hibás mint mindig! Talán nem tüntetni kéne hanem tanítani!
Clavigo
@Shikari: " kompetencia felmérés ".. Ne aggódj,muzsik. Téged ilyesmi nem fenyeget...
Clavigo
@Shikari: Az úgy is felmérhetetlen,,hogy mekkora hülye vagy.
Aki Én
@Philip Marlowe: @Pegero: @Őrnagy: @Shikari: @ómió: Az a baj, hogy megint olyan témában okoskodtok, hordtok össze minden ide nem illő butaságot, amihez nem sok közötök van.
SZÖVEGÉRTÉS!!!
Na, ez az ami nem megy nektek?
Ennek egyébként annyi köze valóban van a ,,libsikhez", hogy a libsi-alelnök gazdátok az egyedüli felelős.
Ő szereti, ha minél több olyan buta ember van körülötte, mint ti.
Mert köztetek, agyhalottak közt lehet ő a király.
ómió
@Aki Én: Bolsiék fajkreténje! Most az itt írogató agyhalott efftársaidat mentegeted!?
Aki Én
@ómió: ...látod, szövegértés :(
Erről beszélek, te buta csicska.
Ezodabasz
@szegény hazám: tegnap, 09:52 Jó amit írtál és megnyugtató, hogy vannak még ilyen Emberek! Van akivel nem lehet normális értelmes módon beszélgetni, csak báyer stílusban! Ezt tanulják ezt látják! Kötélből vannak az idegeim /vagyis inkább csak voltak/ de elszakadt a cérna. Először csak egy szál és egyre gyengébb lett a kötél. Ez itt már számomra inkább egy kocsma, ahol a kurva anyázást nem tudom hogy lehet überelni. Arra jó ez az egész, hogy levezetik az indulataikat úgy, hogy nem verik szét egymás fejét söröskorsóval, nem kerül elő a bicska, stukker géppityu...
Ezodabasz
@Shikari: tegnap, 08:20 Hát pont erről beszéltem Tanár úr! Se kezed, se lábad se nyelved nem lenne se neked sem a vajdának, sem a nagy családjának és a fideszmaffiának.
Ezodabasz
@Őrnagy: tegnap, 03:38 Magadból indulsz ki ugye barnanyelvű seggnyaló!
Ezodabasz
@Shikari: Ennyit tudsz? Ezért kár fogyasztanod az áramot és a levegőt egysejtű.
Ezodabasz
@KisTehen: Kérdezett valaki? Vagy csak kérődzöl?l
Ezodabasz
@Shikari: Na ki? Hát pont te te köcsög! Minek ugatsz meséld el. Tök égés amit művelsz te kalapszar:))))
Tel-Aviv az hol van te szerencsétlen és hogy jön ide? Erre még nem sikerült válaszolnod.
Ezodabasz
@Shikari: Itthon vagyok és ilyen őstulkot még nem láttam a büdös életben mint te.
mn50231
Elvtársak!
Talán a "felmérést" nem a cigányok és nem a néger focisták között kellett volna elvégezni.
Ezodabasz
@Shikari: Akkor takarodj vissza a jó büdös kurva édesanyádba, mert sajnos itt ennél tovább nincs. Lejjebb süllyedni elég nehéz lenne, de neked sikerülni fog!:)) Talán te vagy az a kiválasztott aki tudnád überelni.
Ezodabasz
@Shikari: Remélem nem takarodtál vissza a jó büdös kurva édesanyádba! Vagy csak nevet váltani tűntél el? Bástya Bélával már megbeszéltem, a többi harminc neveddel most ne kínlódj késő van már. Közben rájöttem hogy nagy szükség van rád!
Nélküled itt mindenki boldog lenne, szépen beszélnének szeretnék egymást aztán ez egy idő után uncsi lenne és ők is összevesznének akár egy kajarecepten...
ómió
@Aki Én: Szóval, őket mentegetnéd! Ne strapáld magad! "Csak" olyanok, mint te!
Aki Én
@ómió: ...látod, szövegértés :(
Erről beszélek, te buta csicska.
Eladott Ország
A cigány geci és bűnszervezete jobbágyokra gyúr akik majd szarér-hugyér fognak dolgozni az összeszerelőüzemekben" és a NER oligarcháknál, ezért is kell alacsony szinten tartani a béreket, mert ők a legnagyobb munkáltatók az állam után.
»Mért fáj neked az égő élet?
Nincs benne részed soha.
Ne sírj, grófodnak lesz azért
Leánya, pénze, bora.«
»Ne félj, a tél meg fog gyötörni,
Mint máskor, hogyha akar.
Élethez, szemhez nincs közöd,
Grófi föld ez és magyar.«
(Ady Endre : A grófi szérűn)
Ezodabasz
@Shikari: Most mutasd meg hol lakik az úristen! Várunk a Deákon köcsög:)) Lehet hogy nem minden isten ott lakik de a többi isten is hajlandó lenne veled egy randira! Mondjad hol mikor, és ott leszünk! Hozzad a többi nevedet is!
Ezodabasz
@Pegero: július 30., 19:22 Amióta ezt elküldted nyugodt vagyok:) Te mint hozzáértő tudsz valamit mondani Tel-Aviv ről?
csak azért mert @Shikari: tanár úr engem oda akar állandóan "hazaküldeni". Mi lehet ennek az oka annak tudatában, hogy itt születtem és a lábam sem tettem ki még az országhatáron kívülre? Nincs kedved elbeszélgetni vele? Ő is fanatikus, de szélkakas. Ha fordul a kocka inkább Mi hazánkos lesz...
telegdilaci
@Nessy:Valójában ennek a rezsimnek ez a célja le butítani az Embereket,már akit lehet,így tudják irányítani manipulálni az agymosott Szektatagokat,a Tanult,gondolkodó Ember veszélyes erre a diktatórikus rendszerre!
ómió
@Aki Én: Igen, azt, a szövegértést tanuld meg bolsiék idiótája, bár tudom, agyhiányosan az nálad reménytelen!
Aki Én
@ómió: ...látod, szövegértés :(
Erről beszélek, te buta csicska.
ómió
@Aki Én: Ez kéne neked, bolsiék idiótája! Sürgesd a donor kutyaagyadat!
Aki Én
@ómió: ...látod, szövegértés :(
Erről beszélek, te buta csicska.
Nessy
@telegdilaci: Ennél még Rákosiék is bölcsebbek voltak! Sokat áldoztak az analfabetizmus felszámolására . Igaz, az egyetem már csak a munkás szülök paraszt gyermekeinek volt elérhető.én is akkoriban "helyhiány miatt" maradtam le. .Aztán később munka mellett tanulhattam.
Namely
@Nessy: igen, az 50-es évek eleje a szabad véleményről volt híres.

Szóval akkor nem tanultál meg DINAMIKUS rendszerekben gondolkodni, máskülönben nem egyetlen faktort vettél volna figyelembe, illetve nem mindent abból vezetnél le.
Magyarán rohadtul más világ van most, és más volt akkor. Ma az olvasás, keresztrejtvény, színház általánosan szorul vissza, mert egészen másfajta szórakozási stb lehetőségek vannak. Más az életritmus, életvitel, stb.
Más a szabadidő eltöltésének minősége, milyensége.
Nyitott a határ, több a pénzed, a telefonodon keresztül az egész világ kvázi a zsebedben van.

Minden tiszteletem mellett, az érvelésed "kicsit" sántít és elfogult.
:)
Namely
@Nessy: "Ennél még Rákosiék is bölcsebbek voltak!"
Rákosi semmit nem tett, amit nem parancsba kapott volna. Tehát a "Rákosi"-t nyugodtan helyettesíteni lehet a "szovjet adminisztráció"-val.
"Sokat áldoztak az analfabetizmus felszámolására ."
Ehelyett a funkcionális analfabéták száma nőtt, akik ugyan papíron elvégezték az általánost, de a nevüket alig tudták levésni.
"Igaz, az egyetem már csak a munkás szülök paraszt gyermekeinek volt elérhető.én is akkoriban"
Ez így ebben a formában nem igaz, helyette az, hogy a főnemesi családok és a gyárosok szívtak, de a polgárság simán járhatott egyetemre.
"helyhiány miatt" maradtam le.
Készséggel elhiszem.
"Aztán később munka mellett tanulhattam. "
Ez igaz, hogy lehetőség volt rá, de ritka volt.

Az igaz, hogy akkoriban a társadalmi mobilitás jobb volt, de az a rendszer okozta a magyar társadalom lelkében azokat a károkat, amiket szerintem unokáink is nyögni fognak (ha nem figyelnek, nem dolgozom, ha lehet, ellopok mindent és azzal igazolom a tettemet, hogy fent is lopnak, a kozmetikázás, a képmutatás, stb ezek mind-mind annak a rendszernek a termékei).
Nessy
@Namely: Semmi közöm a korához, de nem tartom valószínűnek, hogy akkoriban volt fiatal. Akkor például emlékezne az erőszakos államosításokra, a párt katona vezetőkre, az egyszemélyes vezetésre ( ma: vészhelyzeti rendeleti kormányzásnak becézik) . Ma már nem kell annyi besúgó, van Pegazus!
Ezodabasz
@Pegero: Köszi! Ebből már bármit és téged is meg lehet érteni! Menj a picsába!
ómió
@Aki Én: Nem sikerült szövegértésre szert tenned, bolsiék fajkreténje!? Késik a donor kutyaagyad!?
Aki Én
@ómió: Belőled is a legrosszabbat hozza ki az orbáni-infláció, te agyalágyult hazudozó.
De te imádod ha szopatnak. De miért nem csendben, te buta suttyó?
Namely
@Nessy: ennek mi köze is van ahhoz, amit írtam?
Ezodabasz
@Pegero: Jaaajj de vicces HAHAHA...Tel-Aviv ról kérdeztelek te humorzsák! Vagy nem is vagy arab? Csak szarakodsz itt és te vagy a shikari is? Beszélgess már vele egyet...Naaa lécci:)))
ómió
@Aki Én: Mi van, bolsiék elmebetege!? Rosszul ébredtél!?
Aki Én
@Namely: Miért, neked mi közöd @Nessy: véleményéhez? Össze hordtál mindent, hogy ma más az élet... Mondta ennek ellenkezőjét bárki? Nem is érted ki mit mond, mire gondol. Nem baj, de akkor miért okoskodsz? Nincs aki meghallgasson? Mindegy mi a téma, te kiadod magadból ami benned van?
Ennyi ostoba, felesleges közhelyet, csak azért, hogy magadat vigasztald.
Nesze semmi, fogd meg jól.
Aki Én
@ómió: Már a papbácsinak sem kellesz, te nyomorult buzerán idióta?
Ezodabasz
@Pegero: Meggondoltam magam. Inkább soha és sehol:))) Te buzi!
balos
A fideSSes tömeggyilkosaink legszívesebben élőhalottakat "képeznének" az iskolákban,mert azok nem gátolnák a nemzethy kultúrha terjesztését a megzsarolt tanerőkkel!
ómió
@Aki Én: Bolsiék aberrált elmebetege! Ha a prájdotokon túl keveset szoptál, talán a "papbácsitok" még "segíthet" rajtad!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.