Tőkés László szerint miként Orbán Viktor miniszterelnök magyar Magyarországot és európai Európát akar, úgy a székelyeknek is azt kell kívánniuk, hogy Székelyföld maradjon székely föld, Erdély pedig Románia határai között is maradjon Erdély.

Tőkés László: Székelyföld maradjon székely föld
Fotó: Árvai Károly/MTI

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke Marosvásárhelyen a székely vértanúk emlékműve mellett a székely szabadság napja szónokaként tartott előadást az összegyűlt több ezres tömegnek. Kijelentette: Magyarország Romániának, az erdélyi magyarság pedig az együtt élő románságnak nyújt testvérkezet. "Készen állunk a párbeszédre, a megegyezésre".

Hozzátette: az erdélyi magyarok tartják magukat az 1918-as gyulafehérvári népgyűlés és az 1919-es párizsi kisebbségi szerződés magyarokra vonatkozó szakaszaihoz, és elvárják a román parlamenttől, hogy elfogadja a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezet.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
A feslett erkölcsű szégyentelen is kimutatta foga fehérét. Ceaușescu helyett új diktátort keresett magának.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
Engem még mindig izgat az a kérdés,hogy Tőkés László miért Magyarország képviseletében ül az Európa Parlamentben? Fideszes szavazók,ti tudjátok?Biztosan,hiszen Ti szavaztátok meg.
nezelodo
Húúú, én meg attól félek, kikezdik azok a mini. elnök urat, akik azt a képviselőt, akinek a válását kezdték kiabálni. A pispek úr cifra családi ügyéről még könyvet is írtak, de elfelejtette őket beperelni, tehát igazakat állítanak. Most meg vele parolázik Orbán. Nem lesz ebből szavazatvesztés?
desiro
Nem okoztatok már elég kárt Magyarországnak pondrók???
grincss
A pispek úr(?) is csak maradjon szőröstalpű, medvebaszó román!
quadrocopter
Helyes! Éppen ezért otthon kell szavazni az ottani pártokra! A q**a életbe!
mackoka46
A feslett erkölcsű szégyentelen is kimutatta foga fehérét. Ceaușescu helyett új diktátort keresett magának.
bencemacska
@quadrocopter: ma, 18:12
Nyugodj bele, szavaznak azok otthon is!
Nemcsak rajtunk akarnak uralkodni, hanem a valódi románokon is!
advocat
Igen. És ha lehet csak az ügyekben szavazzanak melyeknek a terheit is viselik.
Lepényleső
Na ugye,az erdélyiek sem kérnek a bánból,csak a magyar kormány által nyújtott kiváltságból.
Oktatás,eü.ellátás,utazás,nyugdíj szinte ingyen,csak a "2/3" újra meglegyen,ha kell az ős-
lakos vesszen,aztán azon legyen,hogy amíg él,a bán kedvére tegyen.
Muvi
@kereső: @advocat: @Lepényleső: - Gondolom ti románok vagytok, mert a magyr érdekek ellen léptek fel, Tőkés az egész és egységes magyar nemzetet képviseli Brüsszelben, Kárpátalját és a Délvidéket is, akik valamilyen érthetetlen ok miatt nem lehetnek az EU-ban.
kereső
@Muvi: nem kedves! Én magyar vagyok,magyarországon élek születésem óta.
És,csakhogy még keservesebb legyen számodra-egy kérdésem van:miért nem teszi ezt hazája szineiben?Vagy neki nincs hazája,azért képes képviselni az egész egységes magyar nemzetet?Tudod,engem a Magyarországon élő magyart az képviselje akinek ez a Haza az othhona is.
A többiek majd elmondják,hogy mi a véleményük .
Borsodi
Székelyföld maradjon! Orbánt meg tartsátok meg magatoknak.Öt év és menekültök ide mint a nyulak!
Clavigo
@Muvi: Engem ez a szarosnyelvű megélhetési román püspök elvtárs nem képvisel.
human
Na ez a tőkés még az akitől az ember gyomra felfordul. Azt hazudta a külhoni magyaroknak akik adakoztak a magyar árvízkárosultaknak, hogy név szerint fogják kezelni az adományukat. Ezzel szemben az alapítványába folyt be az összeg. hogy aztán tovább utalták-e, nem tudom.
karma1
Na tokes, majd te is kapsz a pofadra,... Megengedi neked ezt a gazdaallat? Merthogy ha egyszer az ELoisten azt mondta, hogy a szekelyek MAGYAROK , akkor azok magyarok es nem simlis szekelyek, akik mindig is az "ebbol is egy kicsit, abbol is egy kicsit" politikajaval laviroztak at a tortenelmukon, Magyarorszag es Romania kozott...
Ha viszont magyarok, akkor nincs itt kerem semmi ujdonsag, nincs autonomia, tessek csak foldestul-nepestul visszacsatlakozni Magyarorszaghoz, es ti is azonnal megkaphatjatok a masodosztalyu, felazsiai allampolgar titulust, ahogy a Ma.o.-n elo valodi magyarok is megkaptak, mar vagy nyolc eve...
cs.n.
@Muvi: Tőkés leszarja a magyarországi magyarokat, az EU-ban sem minket képvisel, hanem a Fideszt.
quadrocopter
A román szeku félmunkát végzett, hogy nem verte agyon ezt a Tököst.
karma1
@quadrocopter: Nem, mert mar akkor is folyton atszaladgalt Magyarorszagra... Most aztan a Zunijobol hirdeti az eszet, - akar orban ellen is??? Tenyleg, vegulis mit akar tokes? Hogy a szekelyek maradjanak szekelyek, es kapjanak autonomiat,? Akkor meg mi a f@sznak erolteti orban a MAGYAR kettos allampolgarsagot nekik??? Ha ugysem akarnak azok lenni? Es akkor hogy van pofajuk megis "fideszesnek lenni" , es atszavazni Magyarorszagra?
Es ha megkapnak a szekelyfoldi autonomiat, akkor hogy esne majd nekik, hogy Magyarorszagrol 10 millio ember atszavazna es azt mondana nekik, hogy ti magyarok vagytok, magyarul beszeltek, na gyertek csak szepen vissza az anyaorszagba, es legyen a ti fonokotok is a zorbanc?
Muvi
@mackoka46: @quadrocopter: @karma1: - Ejha! Ti hárman! Három román szekus ügynök bukott le akik Tőkésellenesek. Mivel Tőkés kivégeztette a szekusok fönökét 89 karácsonyán azóta is haragszanak rá és több merényletet kiséreltek meg egy ilyen nagytekintélyű hős ellen. Minden vád amit felhoztok ellene csak forditása a szekus által kiadott közeleményből. Elárultátok magatokat!
Muvi
@karma1: Én arra kérem mind az 5 millió határainkon kivül élő magyar embert az Usatól a Felvidékig, hogy szavazzanak lelkiismeretük szerint, mert nemcsak jog szavazni, hanem köteleségük is. Izraeli magyar állampolgárok is szavazzanak, mert Magyarország őket is képviseli és melletük áll! Éljen a magyar-izraeli testvériség!
Muvi
@quadrocopter: A szeku 89 óta hármszor probálta meggyilkolni Tőkés Lászlót, de mindannyiszor kudarcot vallottak. De te miért buzditod a szekus fönökeidet büncselekmény elkövetésére, valaki kinyirása az akkor is bűncselekmény ha a szekus csinálja.
Zeta
@Muvi: a lelkiismeretük ne anyagi eredetü legyen, de az sem lenne baj, ha ismernék a honi helyzetet is.
kereső
@Muvi: Igen szavaznak a "lelkiismeretük" szerint, ami a zsebük: Amig abban van a mi adónkból oda csorgatott milliárdokból-addig .Ha lenne lelkiismeretük,meg se fordulna a fejükben.Olyanok mint a fidesz.Ők azt se tudják,mi az a "lelkiismeret".
justhpeter
@Muvi: Azért annyi látszik, hogy nem nagyon ismered a hazai magyarok álláspontját, vagy ha igen, nem fordítasz elég energiát a megértésére. A külhonban élő magyar legyen magyar állampolgár, ezzel semmi baj nincs, de ne szavazzon olyan dolgokban, aminek a következményeit nem viseli. Gondolom ennek megértéséhez sem kell akadémiai végzettség. Másik dolog az lenne, hogy a Magyarországon élőket semmilyen fórumon ne képviselje, aki nem itthon él életvitelszerűen. Ezt sem nehéz megérteni.
kereső
Magyarország: követelem,mint magyar,hogy az EU zászlója kerüljön vissza a parlamentre!!!Én nem vagyok "székely" csak! magyar.
Jozefina
Tőkés orbán segítségével került be az EU parlamentbe a fidesz-kdnp lista 3. helyezettjeként!!! Nem az erályiek küldték. Ők egész máshová kívánják ezt a kétszínű, haszonélvező "püspököt"

2014.04.18
A FIDESZ-KDNP EURÓPAI PARLAMENTI LISTÁJA

Bemutatta pénteken a határon túli magyar közösségekből érkező európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltjeit a Fidesz-KDNP. Ezzel teljessé vált a kormánypártok 63 jelöltből álló EP-listájának első 21 helye, amit az alábbiakban közlünk.

1. Pelczné Gáll Ildikó 2. Szájer József 3. Tőkés László 4. Deutsch Tamás 5. Gyürk András 6. Gál Kinga 7. Schöpflin György 8. Erdős Norbert 9. Bocskor Andrea 10. Deli Andor 11. Kósa Ádám 12. Hölvényi György 13. Dömötör Csaba 14. Hidvéghi Balázs 15. Tóth Edina 16. Rákossy Balázs 17. Csóti György 18. Szemerkényi Réka 19. Király Nóra 20. Pálffy István 21. Gubík László
Eladott Ország
A gyulafehérvári határozatok:
„I: Erdély, Bánság és Magyarország összes románjainak meghatalmazott képviselői 1918. november 18-án (december 1-jén) nemzetgyűlésbe gyűlve Gyulafehérvárott, kimondják a románoknak s az általuk lakott területeknek egyesülését Romániával. A nemzetgyűlés külön is kijelenti a román nemzet elidegeníthetetlen jogát a Maros, Tisza és Duna között elterülő egész Bánságra. A nemzetgyűlés az általános választójog alapján választandó alkotmányozó gyűlés összeüléséig ideiglenes autonómiát tart fenn e területek lakosai számára.”
Ennek megfelelően az alábbi jogokat ígérik:
– Teljes nemzeti szabadság az együtt lakó népek számára.
– Egyenlő jog és teljes felekezeti autonóm szabadság az állam összes felekezetei számára.
– Korlátlan sajtó, gyülekezési és egyesülési jog.
– Radikális földbirtokreform.
Ezeknek az ígéreteknek az ellenkezője valósult meg: az Európában példátlan nemzeti elnyomás, a magyar földbirtok és vagyon elkobzása, a magyar egyházak és iskolák üldözése és bezárása. Hemingway, a nagy amerikai író írta 1923-ban: Romániát csak óriási hadsereggel lehet összetartani, vagy még azzal sem, mert „újrománjai” nem akarnak románná válni.
Közel száz év után ebből nem valósult meg semmi.
verőce21
@Muvi: (01:22) De még mennyire, hogy elárulták magukat! Már régen. Főleg a @quadrocopter: aki román szekus ügynök volt mindig, majd átkéredzkedett Magyarországra, mint "üldözött", menekült, de azóta is a magyarok ellen áskálódik, csak nálunk.
Nekem gyanús, hogy van néhány klónja is itt a propin.
Muvi
@kereső: -akkor miért nem amagyar zászlót követeled ? te vagy maga az EU???
Muvi
@justhpeter: - Miért ne szavazzon, hiszen a kormány a mi kormányunk is! Ha ez nem tetszik akkor te ne szavazz!!!
kereső
@Muvi: 22:03, hülye vagy fiam,mint szódás a lovát. A magyar zászló még tudtommal kinn van.Amúgy meg nem vagyunk európai állampolgárok is???Még ti is-de ti minek?
nezelodo
Látom még mindig gondok vannak a gyulafehérvári megállapodás értelmezésével. Az önállóság és az önrendelkezés benne van, persze, hogy nem tartotta be a román, de azt sehol sem olvastam, hogy az anyaországhoz akartak tartozni az erdélyi testvéreink. Arról sem hallottam, hogy idehaza valaki is csorbítani akarja a székelység jogait, így nem egészen világos, hogy miért itthon és Brüsszelben kell harcolni érte, főleg az nem értelmezhető, miért választási téma nálunk. Ja az persze tudható, hogy kilóra megvásárolta ezt a kemény becsületes népet Orbán a szavazataikért.
justhpeter
@Muvi: No problem. Ennyit értettél meg a világból.
Eladott Ország
Kárpáti Piroska: Üzenet Erdélyből

Üzent az Olt, Maros, Szamos,
Minden hullámuk vértől zavaros.
Halljátok ott túl a Tiszán,
Mit zeng a szél a Hargitán?
Mit visszhangoznak a csíki hegyek?
Erdély hegyein sűrű fellegek.
Ez itt magyar föld és az is marad,
Tiporják bár most idegen hadak,
Csaba mondája új erőre kel,
Segít a víz, a tűz, a csillagok…
És nem leszünk mások, csak magyarok!
Ha szól a kürt, egy szálig felkelünk,
Halott vitézek lelke jár velünk!
Előttünk száll az ős turulmadár;
Nem is lesz gát és nem lesz akadály,
Ember lakol, ha ellenünk szegül!
A székely állja rendületlenül.
Üzenik a gyergyói havasok:
Megvannak még a régi fokosok.
Elő velük, gyertek, segítsetek!
Hollók, keselyűk, tépik a szívünket,
Rabló hordák szívják vérünket.
Ha nem harcoltok vélünk…elveszünk!
A honszerző hősöknek hantja vár,
Ha odavész az ős magyar határ,
S ha rablónak kedvez a világ,
Mutassunk újabb nagy csodát!
Megmozdulnak mind a csíki hegyek!
S székelyföld nem terem kenyeret.
Elhervad minden illatos virág,
Mérget terem mind a gyümölcsfa-virág.
Vizek háta nem ringat csónakot,
Székely anya nem szül több magzatot.
Vadon puszta lesz az egész vidék.
S ha végezetül még ez sem lesz elég,
A föld megindul, mennybolt megszakad,
De Erdély földje csak magyar marad!

Utóirat: Felakasztottak egy székely tanítónőt, amiért versben tiltakozott a román uralom ellen, mint Kárpáti Piroskát , 1920. július 26-án, éspedig Aradon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.