Az Egyesült Államok újabb 125 millió dollár (mintegy 45 milliárd forint) értékű katonai támogatást jelentett be pénteken Ukrajna számára saját készleteiből azonnal lehívható módon.

Washington újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnának
Fotó: ANDREW LEESON / AFP

A védelmi minisztérium közleménye szerint ez az 50. alkalom, hogy az Egyesült Államok saját raktárkészletéből juttat katonai eszközöket Ukrajnának, amit egy 2021-es elnöki rendelet tesz lehetővé.

Az újabb katonai csomag is tartalmaz rakétákat és irányítható rakétákat többek között NASAMS és HIMARS eszközökbe, emellett a harctéren legsűrűbben használt 105 és 155 milliméteres lövedékeket, valamint több millió kisebb, kézifegyverhez használható lőszert, és további katonai eszközöket.

A Pentagon egyúttal bejelentett 300 millió dollár további katonai támogatást is Ukrajna számára az Ukrajnai Biztonsági Támogatás Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative) részeként. Ez nem azonnal eljuttatható készletekre vonatkozik, hanem Washington közbeszerzés alapján az amerikai ipartól rendeli meg az ígért eszközöket. A közlemény szerint az Egyesült Államok a 300 millió dolláros keretből az ukrán légvédelem hosszú távú megerősítését kívánja segíteni.

Az amerikai kormány legutóbb múlt csütörtökön jelentett be – akkor 150 millió dolláros – támogatási csomagot Ukrajna számára saját készletekből azonnal lehívható módon.

A Pentagon összesítése szerint mióta Oroszország 2022 februárjában támadást indított Ukrajna ellen, az Egyesült Államok több, mint 44 milliárd dollár (mintegy 15 ezer milliárd forint) értékű katonai eszközt küldött saját készleteiből Ukrajnának a védekezéshez.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Helyes , jól működnek ezek a fegyverek , a legfőbb bizonyítéka , hogy a ruszki horda nem jut előbbre , pl donyeci fronton okozott jelentős pusztítást egy amerikai gyártmányú M142 HIMARS rakétarendszer mivel szinte lehetetlen kilőni mert mobil , rakétaindítás után azonnal odébbáll fedezékbe vonul , jól feltöltik az ukrán erőket ami nagyon helyes .
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
67 éve Szolnokon megalakult a Kádár J vezette munkás -paraszt kormány
Nagy I még tartotta magát...
Erre is 3mlékezzünk!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
izéke
@jáger laszló: emlékezzél te,meg aki akar.
Kapanyél
Tényleg csodálkozok rajta, hogy Putyin nem baszott még oda nekik! Mondjuk baráti segítségként É-Korea és Kína által!
Péter2
Helyes , jól működnek ezek a fegyverek , a legfőbb bizonyítéka , hogy a ruszki horda nem jut előbbre , pl donyeci fronton okozott jelentős pusztítást egy amerikai gyártmányú M142 HIMARS rakétarendszer mivel szinte lehetetlen kilőni mert mobil , rakétaindítás után azonnal odébbáll fedezékbe vonul , jól feltöltik az ukrán erőket ami nagyon helyes .
Péter2
@Kapanyél: Kína legnagyobb piaca az usa , utána meg Európa , mi lenne velük , ha egyik napról a másikra elvesztenék a piacukat , vele a fejlett technikát technológiát , észak Korea meg nem számít mert az már megpecsételte a sorsát , 6 éve ha az usa nem küld nekik ennivalót felfordulnak mint a büdös bogár , az aszályos évek ismétlődnek előbb utóbb , ráadásul szegények mint a templom egerei .
Péter2
@Maccska: Azt viszont tudod , hogy világon a legnagyobb aranytartalékkal az USA rendelkezik (8133,5 tonna), a második helyen Németország áll (3354,9 tonna), utána Olaszország (2451,8 tonna) és Franciaország (2436,8 tonna) Na ez a lényeg , az arany békeidőben , háborúban is tartja az értékét , sőt ! Tehát az usa bármikor annyit szabadít fel amennyit akar sőt Kínát ha akarná kilóra felvásárolhatná .
kereső
@Shikari: Putyin is addig él- meg Moszkva is addig áll csak!
kereső
@Shikari: Meg Budapest, és az egész világ. Normális vagy Te???
kereső
@Shikari: Ki a lóf@x provokálja? Ők kérdőjelezik meg egy nép, egy eszme , egy eszme rendszer létezésének jogát, a népek önrendelkezésének jogát, mire fel? Miért van neki ehhez joga, másnak meg nincs még a védekezéshez sem. provokáció?? Amikor szemrebbenés nélkül támad mindent és mindenkit, aki nem az ő nótáját akarja fújni??, mert fáj neki, hogy régi dicsősége valahol elveszett a multbéli homályban. Ami meg az Ukrajna elleni támadást illeti- ezzel lenulázza mindazt az erkölcsi fölényt, mindazt az érdemet, amelyet a anno a vörös hadsereg vivott ki magának, és az országnak a hitleri nácik leverésével, és hozott mérhetetlen áldozatokat ennek érdekében.
kereső
@Shikari:Csak annyit mondok- wagner zsoldosok, akik az orosz állam pénzén kezdettől ott voltak dombaszban is. Nem tudom hányszor leirtam már, hogy a hágai nemzetközi biróság ügyészei- nemzetközi ügyészi csapat- vizsgálódtak a dombaszi eseményekről, és nem találtak bizonyitékokat arra mait immár sokadjára a tényeket fgyelmbe nem véve emlegetsz. Amióta kijött és megismerhető az ügyészi vizsgálat eredménye- a kreml is felhagyott a hazugságok terjesztésével, csak te ragadtál le ottan.
És, nincs semmi ami indokolhatná, igazolhatná azt a gyalázatot, embertelenséget amit az oroszok elkövettek és elkövetnek az ukrán civil lakosság ellen. Te, most putyin scheggét nyalod- meg nosztalgiázol hitlerről. Silány ember vagy te, nem hós nagy vadász.
simmering73
@Shikari: 10:49 Ezt melyik vicclapban olvastad?
Kapanyél
@Péter2: Is! De ami embargót mostánában a nyakukba sóztak, köztük kínai stratégiai cégeknek is, egyáltalán nem lenne meglepő a retorzió.
simmering73
@durbincs: Te is előkerültél te apatöcskölő bérbuzi?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.