Egyenesen Orbán Viktornak postázta el az 1316 forintos nyugdíjemelését Bognár József. Szerinte az összeg megalázó. – Ez az 1,8 százalékos emelés elkeserítő – kezdi. – A nyugdíjam hetvennégyezer forint, ez pedig éppen arra elég, hogy kifizessem a lakás költségeit, de másra nem nagyon jut. A rezsicsökkentésből megmaradt pénzzel sem számolhatok, ugyanis az élelmiszerek ára drasztikusan növekedett, erről persze már senki sem beszél. Lehet mutogatni statisztikákat meg grafikonokat, de aki bemegy a boltba, úgyis tapasztalja, hogy elszabadultak az árak. József tegnap betért egy budapesti postára, és feladta a nyugdíjemelés összegét Orbán Viktornak.

Forrás: BorsOnline
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

116 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr plágium
@36: 150 ezer nem sok, inkább azoktól sajnáld akik nem is dolgoztak meg a milliós nyugdíjért...pl. plagibá
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lópicigáspár
@szaboria1: Igen, de ha sokat ugrál lehet még a 74-ből 47 is. Ezeknek egy tollvonás! :-(
Desischado
Ez még szép összeg is! A rokonomnak kemény 1000 ft-ot "emeltek" Ez aztán a király, ugye, viktor? Hogy nem sül ki a szemetek!
Clavigo
Nem tudom pontosan idézni kegyes Urunkat...""Az öregek megeszik a fiatalok jövőjét""...Valahogy így...Mit vártatok a felcsuti Trógertől ??
dr. prédikátor
Gondoljátok hogy ez a ganaj betyárkörte törődik vele???Röhög rajta!!!
Clavigo
@dr. prédikátor: Szerintem zsebre vágja az összeget..Nagy a család,,oszt még csak a Récsöl lány az önálló.
Cicamama55
@dr. prédikátor: Milyen jó étvággyal szegette az ingyen csokit is! Mert ami jár, az jár!
Desischado
Adnák az égiek, hogy neki is ennyiből kéne kijönni! bár már összelopta a megélhetésre valót! Vagy mégsem? Mivel nagyban folyik továbbra is a lopás!
eszegfu
Tudjátok én egyszerüen nem akarom elhinni, hogy ennyire nem érdekli semmi sem saját magán kivül! Bizonyára vannak "sajtófigyelői", akik tájékoztatják mit is gondol sok ember róla. Mérhetetlenül érzéketlen, antiszociális, önző ember... nem létezhet ilyen! Kell hogy legyen valahol a lelke mélyén egy pici terület a lelkiismeretének!
vonotok
@Desischado: A sütésben szívesen részt vennék, csak írd mikor, hol.
sokanvagyunk
Az államtitkárai nem 1,8 százalékos emelést kaptak.
tivoli
Ki a kicsit nem becsüli..
"Értem én a viccet, csak nem szeretem."
coyote3
AHOGY MEGZABÁLTA A CSOKIT, KÉPES ÉS EZ A GÁTLÁSTALAN FÉREG MÉG EL IS FOGFADJA...
tivoli
Ez az emelés a fószernek éves szinten 15792 ft-ot jelenthetett volna. Nem lehet ennyire nagylelkű, hogy erről lemond. Például, ha elmegy egy bevásárlásra a CBA-ba, ennél jóval többet költhet egyszerre, úgyhogy nem gondolhatta komolyan ezt a könnyelműségét.
És különben is. Viktorunk azt fogja hinni, hogy ekkora a jólét, hogy a nyugdíjasok nem tartanak igényt az emelésre.
wagabund
@tivoli: az utolsó mondatod könnyen előfordulhat.
36
@tivoli: Igen. Még félreérti. Vesz belőle csokit. Felzabálják Semlyénnel a parlmentben, azután elárverezik a neten, 50 ezerért a csomagolást. Ki nyer?! Az azért, 25-25 ezer, testvériesen elosztva.:)))
Na de komolyan. A csütörtöki Svájci frank erősödés óta, nem hogy 7% körüli az infláció(éves és egyenlőre), hanem legalább 18-20%. Az import élelmiszer, ebben a mértékben fog drágulni hiába korrigál az euro vissza.
Azt is igazságtalannak tartom, hogy azok a nyugdíjasok is kaptak emelést, akiknek pl. 150 ezer a nyugdíja. És sokan vannak ilyenek. Ők mivel érnek többet???
tivoli
@36: ma, 14:18
" Ők mivel érnek többet??? " Most már semmivel. De valszeg aktív éveikben többet tettek a közösbe.
tivoli
@wagabund: ma, 13:55
Annál is inkább, mert ő is meg van győződve mint az előző Me, hogy nagy a jólét.
darwin
@36: Akinek 150 ezer a nyugdíja,milliókat fizetett be járulékként.
Van olyan ismerősöm,aki 60 évesen 15 évi munkaviszonyt tudott összeszedni vagy 30 helyről.Ki is mondta:hülye aki dolgozik.65 ezer a nyugdíja és fel van háborodva.
Kevés?Valóban.A befizetett járulékaihoz viszont sok.
nezelodo
"tivoli

És különben is. Viktorunk azt fogja hinni, hogy ekkora a jólét, hogy a nyugdíjasok nem tartanak igényt az emelésre."

Biztos ilyen következtetésre jut, hiszen a CBA vezér horribilis árú autója kapcsán is azt nyilatkozta, hogy "örül, hiszen ez is azt bizonyítja, hogy csökken a szegénység"! Érdekes, hogy ekkora pofátlanság láttán senki nem kapta fel a fejét!
36
@tivoli: Leszögezem. Senkitől nem sajnálom a tisztes nyugdijat. De sokaknak, maga az állam fizette be azt a "magas járulékot" a mi adónkból. A gengszterváltás után és azóta is, nagyon sokan mentek(vagy kellett menniük) katonatisztek, rendőrtisztek, állami hivatalnokok, állami vállalatok felszámolásakor nyugdíjba. És ha jól tudom, nyugdíjazás előtt, még léptették előre őket, hogy azért ne legyenek elégedetlenek.
Nem 60 ezret kapnak, az biztos.
Én kiakadtam, amikor egy, a 89 előtt is és még a 90-es években a tanács majd önkormányzat hivatalban takarító nő ismerős, 100 ezret kap és még dolgozik is mellette és szidja Orbánt. Hogy milyen rossz, meg minden. Én hallgatnék a helyében.
Dr plágium
@36: 150 ezer nem sok, inkább azoktól sajnáld akik nem is dolgoztak meg a milliós nyugdíjért...pl. plagibá
tivoli
@36: ma, 15:03
Mindig van kivétel jó is, rossz is. Azért nagy általánosságban úgy van, hogy aki többet tett az asztalra, többet is kap vissza.
Ez az én adómból meg kurva unalmas már. Ha annyi adót fizettél, hogy az országnak abból mindenre fussa, a nyugdíjadért sem kell aggódnod egyelőre. :-))
36
@tivoli: Én nem is gondolok a nyugdíjra. Mert nem hiszem, hogy olyan lesz.
36
@Dr plágium: A minimum nyugdíjnak legalább 200 ezernek kellene lennie, 25 év ilyen-olyan kormányzás után. Csak kilopták még az országot is alólunk.
wagabund
@36: 14.18 Azzal érek többet, hogy baromi sokat vontak le a baromi sok fizetésemből.. azt meg hogy a francban sikerült? ...hát pofonegyszeű...tanultam. Gondolom te is.

Az én munkám még ma is látszik itthon is, és külföldön is.. ugyanis dolgoztam.
Nekem eszembe sem jut visszaküldeni a csekélyke emelést...mert sok az unoka, és ott pont jó helyen van..
Unokáknak? minek? kérdezhetnéd... nos egyetemre járnak, támogatom őket...hogy neked legyen nyugdíjad, amit ők fognak befizetni...nem is keveset.

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát... ismerős? nem? a kérdésedből tudhattam volna...
mariaberta
Köszönjük meg azoknak, akik erre az emberre szavaztak, és vénségükre még kezet is csókoltak neki.
Ez már végleg az öregségi elbutulás jele.
36
@wagabund: Örülök hogy jól élsz. Komolyan. És örülök a szép családodnak is.
Igen. Tanultam és még tanulok is. A keresetem?! Hát. Keresem.:) De elvettek pl. 10 év manyup pénzemet. Tegnap Járai Zsigmond jól összefoglalta. A manyup pénzt a mindenkori kormány, az államadóssághoz számolhatja, mert bár elköltötték, nincs visszapótolva. Nem is lesz. Dolgozom, tanulok, azután szociális temetés. Ez a metodika.
wagabund
@36: látod itt a baj... járai ezt mondta, meg azt mondta.. ki a fasz az a járai..? nem azzal kell foglakozni ki mit mond, hanem a saját előmeneteleddel. ezek csak beszélne..beszélne...beszélnek...aztán?
a mi családunkban is elúszott néhány milla... de volt aki nyert..egyik erre tett, másik arra.
nem kesergünk, mert azzal magunkon bosszuljuk meg a percemberkék dáridóját..
Toby
Orbáncnak nem a pénzt kellett volna elküldeni, hanem a selyemzsinórt - kenderkötélből !
nemjoezigy
@eszegfu: "Kell hogy legyen valahol a lelke mélyén egy pici terület a lelkiismeretének!"
EGÉSZEN BIZTOS, HOGY NINCS!
@wagabund, ma, 15:34: Az élet nem ennyire fehér és fekete.
@36 ma, 15:47: Ha fekete és fehér, ahogy wagabund írja (mert miért ne legyen igaza?) akkor Neked van igazad. (+ én nevelek 3 gyereket minimálbér és létminimum alatt)
@wagabund, ma, 16:04: Ez pont olyan antiszociális hozzáállás, mint az orbáné és a kormányáé, csak kicsibe. Az ilyen vélemények miatt van még hatalmon, mert "elúszott egykét milkó" mit számít. A többségnek számítana, ha lenne, de nincs és mégis elúszott, a jövővel együtt, pedig becsületesen és a többi ember, valamint az állam számára nélkülözhetetlen munkát végzett. (lehet, hogy azért, hogy Te sokat tudjál keresni. Most nem állok neki felsorolni azokat a munkaköröket, amik a többi ember életéhez szükségesek!)
A legnagyobb gond az igazságtalan bérezés. Mindenkinek kellene -minimum- kapni annyi pénzt amennyiből meg tud élni a családjával, ez meg is valósítható lenne, ha nem lenne a középvezető szint fölött a bérek nem lennének úgy elszállva. A szélső érték az állami szférában a tetű, szemét kormány és képviselő banda.
Ne gyere azzal, hogy a cégeknél máshogy van (mert tudom most az lenne). A cégeknél is az van, hogy aki effektív értéket állít elő az tengődik (+ akik ehhez kellenek). A vezetés pedig többnyire repi, de a pénz nagy része ott rakódik le. Folytathatnám, mint ahogy Te is a Te szemszögedből...
Feraj49
@36: 14,18-ra.Feltételezem,hogy 36-os szám azért van ott mert annyi éves vagy.Eddig nem találkoztam veled itt a propin,valószínű most csatlakozhattál ide.Itt sokat tanulhatsz,sok mindent megérthetsz,ha továbbra is maradsz. Most nem akartam hozzászólni,de az utolsó kérdésként leírt mondatod arra késztet,hogy válaszoljak.
"Ők mivel érnek többet"-re

36 éves létedre,biztos nem fizettél be annyi tb-t nyugdíjjárulékot,mint aki 45-47 évet ledolgoztak közben , lényegesen magasabb összegeket vontak le a bérükből , támogatta a tanulásodat,/ami a szüleidnek ingyen volt, a tanáraid is kaptak fizetést /Az öregek befizetéséből eltartottak Téged is amikor megkapták a szüleid a családi pótlékot,Gyermekként biztosan voltál beteg ,valakiknek ki kellett fizetnie az orvosi költségeidet is,sőt a gyógyszereid egy részét szintén.
Hozzáállásod a fiatalokra jellemző,hogy miért kapnak nyugdíjat menjenek dolgozni !Kedves Barátom ez ilyen egyszerű! Remélem megéred azt a kort amikor Te is nyugdíjas leszel.Tapasztalni fogod,mar nem olyan könnyen mész fel a lépcsőn,itt fáj ott fáj,különböző műtétek és betegségek tömkelege.A folytatásban leírok neked egy története hátha tanulságos lesz számodra,és néhány fiatal számára.Kérlek olvasd el.
eszegfu
@nemjoezigy: Örök optimistaként remélem, hogy létezik egy ici-pici lelkiismerete,
annak ellenére, hogy a tapasztalat nem ezt mutatja!
Ulmus
Demagógia az egész hisztije a bácsinak...

Megalázó az 1,8%-os nyugdíjemelés? Miért, a dolgozóknak ki emeli infláció (vagy afölötti) mértékben a fizetését? Van ilyen törvény, hogy kötelező? Én még nem hallottam róla, de a közszférában sem szokás.

Egyébként ez az 1,8% sem kis teher a költségvetésnek (mert nem csak a Józsi bácsi 1300 forintjáról, hanem még pár millió nyugdíjas minimum ennyi forintjáról van szó). Kár, hogy egyesek nem fogják fel, hogy a szociális ellátásokat nem az aranytojást tojó tyúk adja, és ha mindenki egyre többet akar kivenni a kasszából, akkor az unokáik választhatnak majd az államcsőd és a jövedelmek 95%-os állami elvonása között (ez az arány ma kb. 70%, hála a csodás állami osztogatásnak).
nemjoezigy
De visszatérve az eredeti témára: ELKÜLDTE ORBÁNNAK A NYUGDÍJEMELÉSÉT
Felháborító a kormány gesztus (mert ez nem más), hogy a nyugdíjasok 1.8%-os emelést kapnak, az akárki meg 30%-ot. Ez még akkor is felháborító lenne, ha az alapok, amire ez az emelés megy, nem annyi lenne amennyi. (pl: itt az emelés 1316 Ft, ott 300 ezer Ft) Maradjunk a közös pénznél: mire föl kapnak annyit a képviselők és a funkcionáriusok. Mi jogon határozzák meg a saját pénzüket ezek a tetvek, kitől kaptak erre felhatalmazást. Meddig csinálhatják ezt?
A 'rendszerváltás' óta zajlik ez a NÉP hülyítés is.
Sajnos ennek nem lesz értelme, mert elfogadja az orbán ezt a pénzt.
De ha mindenki VIRTUÁLISAN visszaküldené az emelést és ezt az EU fele propagálná a (szabad) sajtó, úgy hogy ezzel szemben a képviselők és a funkcik bérezése szerepelne, akkor talán lenn értelme. Tudom ez a fideszkdnpnél és a táborába felérne egy hazaárulással, de akkor is.
Az ellenzék meg csinálna egy kis matekot, hogy mibe került az egyik és mibe a másik a NÉPnek.
Feraj49
Sok fiatal gondolkodásáról és türelmetlenségéről tanúskodik az alábbiak.Egy idős ember és fia kinn ülnek a teraszon.Öreg meglát egy verebet.Hangosan megszólal - az mi ? Mondja a fiú egy veréb.Az öreg megkérdezi még vagy háromszor-az mi ?A fia már mérgesen válaszol-" vén szaros még hányszor mondjam,az egy veréb"Ekkor az öreg feláll és be megy a szobájába és ki hoz egy füzetet. Kinyitja egy oldalon,majd átadja a fiának,és arra kéri olvassa el ! Fiú belenéz és olvassa :"ma 1974.június 15-e van.A fiam ma 3 éves. Az udvaron meglátott egy verebet. 23-szor kérdezte - "az mi " Én türelemmel 23-szor mosolyogva válaszoltam neki,hogy veréb.
Miután ezt elolvasta a fiú,könnybe lábadtak a szemei,bocsánatot kért az apjától.

Remélem ezek után már Te sem kérdezed,ők mivel érnek többet !
Hát ennyivel!
csetere
@zöldszem: Már meg is osztottam a Face-n
36
@Feraj49: Köszönöm a történetet. 36 éves vagyok. Szüleim, mindíg csodabogárnak tartottak, amiért gyermekként az idős emberektől kérdezősködtem a világ dolgairól, az akkori eszemmel. Mindíg arra tanítottak, hogy tisztelettel legyek az idősekkel. Ezt életre is igyekszem váltani. Bocsánat ha megsértettelek, de én azért vagyok felháborodva, ahogyan az elitek csak jönnek-mennek gazemberkednek és nem jutunk előbbre. Nem látom, hogy az amiért, nagyszüleim és szüleim dolgoztak az egy biztos államot eredményezett volna mára.
Nekem is van egy történetem.
Feraj49
@36: Köszönöm,hogy elolvastad ! Látod már is változtál,és ennek nagyon örülök.Talán még egy javaslat,vagy tanács,amit előző hozzászólásaimban is felfedezhető - ne dőlj be mindenféle politikai csoportnak.Neki az az érdekük,hogy a társadalmat megosszák.Szembe állítják,a nemzetiségeket,a fiatalt az öreggel.Mind ez miért ? Mert a társadalmat kívánják megosztani! Miért is kell a társadalmat megosztani ? Nem a nem egységes nép nem is tud egységesen fellépni a mindenkori hatalom ellen.Láthatod Mo.-is meg van osztva,ezért is tüntetnek a tüntetők "csak" a saját érdekükért.Lásd vasutas sztrájk,pedagógus sztrájk stb.
Érezd jól magad itt.
Nil
@Ulmus: talán szólj a haveroknak hogy az adót nem ellopni kell hanem megfelelően felhasználni a társadalom jóléte érdekében.
Abból a sok milliárdból amit lenyúltak futná
feleselek
Egy pillanatig se reménykedjetek! Ugyanugy benyeli, mint a csokoládét...
Mohón, papirral együtt!!!
Nil
NAgyszüleink és szüleink nem ezért dolgoztak - nem ezért építették fel romokból az országot.
És én sem ezért szültem öt gyermeket
Remélték és remélem én is hogy egy jobb világot hagyok majd rájuk
Egyelőre nem jött össze
Még sikerülhet - ha eltűnik a fidesz-kdnp, és az egész mostani politikai réteg, az lmp-vel együtt
Istvannyugdijas
@wagabund: Kedves Wagabund! Teljesen egyet értek veled nem nyavalyogni kell és szidni a jelenlegi kormányt hanem dolgozni!Én egy nyugdíjas,fuvarozó vállalkozó vagyok aki még több kamionnal termelem a pénzt az országnak és magamnak valamint 20-családnak ami nem könnyű a 75-évemhez de csinálom mert értelmesebb mint várni a postást,hogy hozza már a 72,000-Ft nyugdíjamat.Viszont ez a kormány sok embert meg mentett a deviza adósságtól.Mégis vannak felelőtlenül felvet autódeviza,hitelesek akik úgy vettek kocsit,hogy ajándékba kaptak teli tankolást ,autórádiót,vonóhorgot,egy fillér önrész nélkül ! Most ők a leghangosabbak,hogy rajtuk nem segít a kormány!!Én sem segítenék,mert nem érdemlik meg,hogy nagyzásukból a közpénzt erre fordítsák!Senki nem kényszerítette őket,amikor még biciklit sem tudtak volna saját erejükből venni!!
36
@Feraj49: A saját történetem. Mit kaptam az elitektől, az ideológiáktól. A nagyapám és az apám, kisiparosok voltak. A 70-es évek elejére, már jól futott a szekér és ez a helyi párt potentátoknak nem tetszett, bár engedték a maszekolást. Szüleim, éjjel nappal dolgoztak. Előbb gyárban, majd házat+műhelyt építve, otthon.
Bölcsödés nem lehettem, mert az iparos tud vigyázni otthon a gyerekére és különben se vegyük el a lehetőséget a dolgozó nép gyermekeitől.
Óvodás, csak fél napra lehettem, úgy is csak a város másik végében, mert azt mondták az elvtársak, hogy az iparosnak van autója, hordja oda a gyerekét és egyébként meg ne vegyük el a helyet a dolgozó nép gyerekeitől.
Az iskolában a tanárok, mindíg tudatosították bennem, hogy én a kapitalizmust képviselem, a kommunizmusban, így kétszer-háromszor többet kellett küzdenem, tanulnom hogy jó eredményem legyen. De még az osztálytársaim is ellenem fordultak, mert én egy kisiparos gyereke vagyok, tehát osztályellenség.
Testvéremet, meg is buktatták reál tárgyakból, de ennek ellenére mára egy, csak! külföldön elismert, műszaki szakember lett.
Gimnáziumba, nem akartak felvenni, mert hát kisiparos gyereke vagyok, menjek a szakmunkásképzőbe, én oda való vagyok. Mégis leérettségiztem és egyetemre mentem. Sok, még életben lévő egykori tanár elvtárs, el is van csodálkozva hogy hogyan lehettem az aki vagyok.
Egy értelmiségi vagyok, aki magához vette a lenyomorodott anyját, aki havi 45 ezer forint nyugdíjjat kap annak ellenére, hogy éjjel-nappal dolgozott.
Egy értelmiségi vagyok, akinek az apja 2003-ban belehalt a szakmálya elutasításába és a "demokrácia" nemtörődömségébe.
Egy értelmiségi vagyok, akinek a nagyszülei 1992-ben egyik napról a másikra haltak meg, mert sem barátjuk nem maradt, sem az állam nem állt ki értük, mert genszterváltás volt.
Ez az én történetem. Miért is dolgoztak akkor a nagyszüleim, szüleim?!
wagabund
@nemjoezigy: 17.14

Elúszott egy két milkó.. nem kell kifordítani... azt elvették, mint annyi más emeberét... kinek többet, kinek kevesebbet, de elvették..assszem három milliárdot...ha nem tűnt volna fel, ezért tüntettek..(feleslegesen) elúszott...és mit lehet tenni? semmit.
azt a pénzt előrelátóan teszik félre azok, akiknek van munkájuk, és nem bízzák a nyugalmukat az államra (pedig de jó is lenne)...tanulság? nem tesznek olyan helyre pénzt, amit el lehet venni büntetlenül.

ha valakinek van megtakarítása, akkor az a baj, és szégyellje magát, ha valakinek nincs sem ez, sem nyugdíja, akkor az a baj...

olyan kisstílű ez az egész...
Feraj49
@36: Köszönöm,hogy megosztottad velünk a történeted./azért írom,hogy velünk mert mindenki nyíltan olvashatja / Tudom a " régi rendszernek is volt hibája,de a meglátásom szerint /végigéltem/ nem a rendszerben volt a hiba,hanem egyes hatalmat élvező emberekbe.Nekem is van általános iskolából barátom,akinek az édesapja maszek vízvezeték szerelő volt.Mindig csodáltuk a srácot mert neki sok mindene volt amiről mi "egyszerű" gyerekek csak álmodni tudtunk.Talán a hibák miatt állt oda a "nép",hogy változtasson a helyzetén 1999-ben.Ez nem sikerült.Az egykori vezetők gyermekei vették át a hatalmat,akik soha nem éheztek,nem jártak lyukas tornacipőben.Tőlük aztán hiába is várnánk empátiát,a saját vagyonszerzésük a cél. A régi mondás szerint pedig a "cél" szentesíti az eszközt,bármit megtehetnek.
Cicamama55
@Ulmus: Értem amit ír, de úgy gondolom nem emiatt a nyugdíjemelés miatt került országunk ilyen gazdasági helyzetbe! A nyugdíj emelés összege elenyésző ahhoz az összeghez viszonyítva, amelyet a nép nyakán terpeszkedő, havonta milliós keresettel rendelkező emberekre kiperkálnak. A nyugdíjas emberek megtették már a feladatukat, gyermekeket felneveltek, termeltek...Nem az 1.8% a sok. Mondjuk ha én nyugdíjas lennék, biztosan nem küldeném vissza, ez biztos!
tivoli
@36: ma, 15:29
Azért gondolni rá még lehet. :-))
És kitudja mi lesz 12-20-30 év múlva. Lehet, hogy rosszabb, de lehet sokkal jobb is. Az ember legyen előrelátó, még akkor is ha sötét van.
Meine Ehre heisst Treue
Szerencsétlen...
A Führer számára ő nem létezik, csak fogyóeszköz, amolyan szükséges rossz.
iteo
Elküldeném az öregnek a minimálbér-emelésemet.
csetere
@zöldszem: Köszönöm. Mindenevő vagyok. Tumblr, Twitter, gazdaság és politika, vidámság, minden érdekel.
tivoli
@Cicamama55: ma, 19:52
Valóban nem sok első hallásra. De mint ahogy @Ulmus: is írta, sok kicsi sokra megy. Ha az átlagnyugdíj 150 e. forint, emelnek rajta 1,8 %-ot, az ugye fejenként 2700 ft. Na ezt kell még tovább számolni 3 900 000 nyugdíjassal. S ha még hozzávesszük a különböző segélyeket, engedményeket, családi pótlékot, gyest, gyedet, ingyen gyermekétkeztetést, ki lehet számolni, mekkora teher ez a költségvetésnek.
Borda
@Desischado: A rokonod akkor egész jól kapott emelést,meg ez a fickó,mert az én anyukám kemény 700ft emelést kapott.
lajospapa
@tivoli: Persze, számolj csak nyugodtan! De pontosan! Először is nem 3, 9 millió a nyugger, hanem csak 2,9. Aztán a másik oldalt is, Például azt, hogy az áruk és szolgáltatások döntő többsége után 27 % ÁFÁT szed az állam. A nyugdíjra elvileg vonják a járadékot, az egészségbiztosításra ugyancsak, továbbá van nyereségadó és megszámlálhatatlan un. kisadó. Ezek a bevételi oldal. Igaz van kiadási is: lassan megszámlálhatatlanul sok államtitkár és helyettese például. Olyan, aki egy hónapra annyit kap, mint a Te átlagnyuggered egy évre.
kisangyalom13
Kedves nyugdíjasok a gyógyszert miből vesszük meg?
A kormány által bejelentett 30 milliárd forintos egészségügyi megszorítás csaknem fele a gyógyszerektől származik. Ezek szerint áprilistól drasztikusan drágulnak majd egyes gyógyszerek. Az Egészségügyi Minisztérium tervei szerint áprilistól harmadával emelkedik a szívbetegek gyógyszereinek ára: a vérnyomáscsökkentők, a koleszterinszint-csökkentők és a ritmuszavar kezelésére szolgáló szerek. Ebbe a körbe tartoznak a szemcseppek, a hormonkészítmények és a köszvény kezelésének egyik hatóanyaga is. Megháromszorozódhat a gyomorbetegek gyógyszereinek ára. Aki eddig 70 százalékos tb-támogatást kapott, annak 50 százalékkal nő majd gyógyszerének térítési díja, valamint elvonják a tb-támogatást több, az idősek által szedett úgynevezett pszichostimulánstól. Mások még rosszabbul járnak. A népnyelvben "agyfényezőknek" nevezett szerektől a teljes tb-támogatást megvonják. Az emelések érintik a rákbetegeket is.
mgyk.hu/index.php?id=20100212brutalis_gyogyszeraremeles_aprilistol
Knapp75
Akik szerint a magas nyugdíj a végigdolgozott élet jutalma, gondolják már át, hogy a közszféra naplopói és az eltartott politikusaink mekkora nyugdíjra számíthatnak!
Ráadásul mindenféle mérhető teljesítmény nélkül.

Arra is felhívnám a figyelmet, hogy az alkalmazottak nem maguk döntik el, hogy mekkora jövedelemre jelentse be őket a munkaadójuk, így ha részben feketén, részben minimálbéren szakadt meg életében, akkor hiába dolgozott ténylegesen többet és hiába állított elő több értéket a gazdaság számára, jóval kisebb nyugdíja lesz, mint egy szerencsésebb munkavállalónak, akit egész életében az állam alkalmazott és jelentett be a teljes jövedelmére.
tivoli
@lajospapa: ma, 21:13
oszt mi az, hogy az én átlagnyuggerem?
Meg aztán még nem is soroltam fel mindent, mert az államnak nemcsak a jólétet kell biztosítania a polgárainak, hanem a működőképességet is.
Oszt még ott van az államadósság törlesztés is.
Ehhez képest mi az a pár száz milliócska, amit havonta kifizetnek annak a "néhány" államtitkárnak. :-))
nemjoezigy
@wagabund: ma, 19:27: "...azt a pénzt előrelátóan teszik félre azok, akiknek van munkájuk, és nem bízzák a nyugalmukat az államra (pedig de jó is lenne)...tanulság?..." Lehet, hogy újat írok de Mo-on a többségnek van munkája, de nem tud félretenni!

@Nil ma, 18:25 és @Cicamama55 ma, 19:52, és @lajospapa ma, 21:13: sokkal inkább a valóságnak megfelelően látják a helyzetet mint az @Ulmus: ma, 17:28
kkalman
Egy fecske, izé, Józsi bácsi, nem csinál nyarat! Orbán legfeljebb röhög rajta egyet, és legközelebb már a nyugdíjasok fizethetnek, mert még életben vannak.
Cicamama55
@tivoli: Először is az aktív keresőket, tanult fiataljainkat megtartó politika lenne szükséges országunkban ahhoz, hogy ne öregedjen el a társadalmunk! Egy ilyen felfogású kormányzásnál, ahol a foci stadionok építését tartják az elsődleges, legfontosabb tényezőnek ebben a jelenlegi helyzetben, nem kell semmin csodálkozni. Az, hogy a magas fizetéssel bíró nyugdíjas képviselők, szemrebbenés nélkül felveszik a juttatásaikat minden irányból, az nem gond az Önök szemében? Az átlag nyugdíjak értéke is, az átlag fizetés számításához hasonlóan a többség számára elérhetetlennek tűnő érték! Sokkal igazságosabb lett volna, ha egyenlően minden nyugdíjas -mondok egy értéket, mondjuk 2.000 forintot kap. A több százezer forintos nyugdíjasok számára mindegy lett volna, de aki keveset kap, jobban érzékelhette volna ezt a lépést. Ha nem történne a szemünk előtt a sok irreális, igazságtalan dolog, ha látnák az emberek azt, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, nem lenne ez vita tárgya,
bretagne
@zöldszem: Kösz, eddig még nem láttam.
m.macskosz
@tivoli: tegnap, 14:29 Naná! Például szegény, szerencsétlen földönfutó államtitkárok.
Havi százezret vonnak tőlük nyugdíjjárulékként, ugye? Naná, hogy magas nyugdíjuk lesz majd belőle, ugye?! Ja, hogy ezt a fizetést az én általam megtermelt GDP-ből kapja...?!
Azért ez most öngól volt, lásd be!
m.macskosz
@darwin: tegnap, 14:32 Zsiga Marcell is sok nyugdíjjárulékot és adót, illetéket fizet...
Ja, hogy a fizetését meg én termelem ki??!!
m.macskosz
@Feraj49: tegnap, 17:18 Nos, aki sokat tett aktív korában az ország asztalára, annak elég sok meg is maradt havonta a jövedelméből, ha nem Q.rta el, akkor az egzisztenciája biztosított élete végéig. Inkorrektnek tartom az azonos mértékű nyugdíjemelést.
Dr.Bárándy György--nyugodjék békében!-- vajon rászorulna az 1,8 %-os emelésre?
Neki ez kb. 16ezer forintot jelentene havonta. Azok viszont, akik nem biztos, hogy lumpen munkanélküliek voltak életükben, azok kapnak 1000 forintot...
m.macskosz
@Istvannyugdijas: "...de csinálom mert értelmesebb mint várni a postást,hogy hozza már a 72,000-Ft nyugdíjamat."
Sunyi, sumák vagy hazug vagy? Esetleg mindhárom? Ha 75 évesen csak 72 ezer lenne a nyugdíjad, akkor bizony minimálbérre jelentetted be magad és aszerint fizetted az adót és a járulékokat, holott kamionjaid vannak. Gondolom a sofőrjeidet is úgy vered át, mint az államot. szóval, ha hallgattál volna, nem járattad volna le magad még jobban.
m.macskosz
@tivoli: "Ha az átlagnyugdíj 150 e. forint, emelnek rajta 1,8 %-ot, az ugye fejenként 2700 ft. Na ezt kell még tovább számolni 3 900 000 nyugdíjassal."
Az, hogy az átlagnyugdíj 150 ezer Ft, --szerinted--az, SAJNOS azt jelenti, hogy borzasztóan sok 40-50-60 ezer körüli nyugdíjas van, ám viszonylag kevés, ám nagyon magas összegű.
Tudtommal nem négy, hanem három millió a nyugdíjasok száma...
m.macskosz
@Knapp75: :D Bizony, ha a dolgozó évekig nem ment orvoshoz,
még azt sem tudhatta, hogy nem is fizettek utána TB járulékot!
mate03
@eszegfu: Ha sebész lennék,megpróbálnám megkeresni,altatás nélkül! Bár a lelkiismeret.egy olyan betegség, hogy néhány embernél nem található!
eszegfu
@mate03: Szerintem a szakképesités nem feltétel! Más helyzetekben is láttunk már ilyent.
Cicamama55
@Knapp75: Aki mindig be volt a teljes fizetésével jelentve, annak havonta jóval kevesebb pénz maradt a pénztárcájában, s ebből kellett megélnie. Persze hogy nem jutott külföldi üdülésekre, luxus cikkekre, még a szükséges dolgokat is nagyon meg kellett gondolni mindig! Aki be is volt jelentve, meg "zsebes" pénze is volt, jobban ki tudott jönni a pénzéből havonta, de számíthatott is arra, hogy a nyugdíja kevesebb lesz majd. Nekem is van egy olyan ismerősöm, aki maszek kőműves volt, s minimálbéren jelentette be magát. Ő akkor tartalékot tudott félre tenni, rendszeresen nyaralni jártak. Most a tartalékait éli fel. Olyan is van, aki fél munkaidőben volt bejelentve, s erről tudott is. Amikor beszéltünk róla azt mondta, jobb ez így, több marad a háznál havonta, kell is. Most már másként gondolja, ahogy halad a nyugdíj felé, s tett is érte. Én azt hangoztatom a gyerekeimnek, hogy a biztos, teljes munkaidős, kevesebb bérért betöltött állást egy bizonytalan, látszólag kedvezőbbé soha nem szabad feladni!
darwin
@m.macskosz: Nem is 150000 nyugdíjból él!
Biztos helyről tudom,hogy van kecskéje és 47000 forint a teljes jövedelme. :)
wagabund
Most volt a rádióban egy elemzés a művelt nyugat nyugdíjasairól...
Az ezer, vagy még kevesebb euróból (meg nem)élő nyugdíjasokat ott sem látják szívesen, ezért azok, ha tehetik, jönnek hozzánk, vagy hasonó országokba...itt valahogy eltengődnek, mindenesetre jobban, mint a volt hazájukban...
A szomszédom egy német nyugdíjas család, akik azért jöttek ide, mert ott a kisnyugdíjukból nehezen tengődtek. Itt viszont baromi nagy az arcuk... főleg azt nem értik, hogy mi ilyen kevés pénzből egyáltalán hogy létezünk?

Nos kéremszépen...mit is mondhatnék nekik indulat nélkül?
Egyszer kérdeztem csak, hogy akkor miért is vannak itt?... nem néztek a szemembe, aztán otthagytak...
1magyar
Vesz belőle egy kávét a parlamenti büfében.
Tekla
A rokkantak és a nyomorékok még ennyit sem kaptak. Ők 50 ezerből kerülnek utcára, mert ennyiért nem tudnak lakni,se albérletben, sem saját házban.
Tekla
Valamikor volt egy minimális összegben meghatározott emelés , amivel közelítették egymáshoz a nagyon szórt nyugdíjakat. A fölöttes részt osztották jövedelem arányosan. Amióta ez megszűnt, itt is nyílik az olló,már a nyugdíjaknál is! A Biszkuval meg finomkodnak, biztos kapott ő is emelést , szegényem,fúj.
tivoli
@Cicamama55: Egyszer volt egy eset, amikor egy bizonyos prémiumkeretet kapott a részlegem, amit igazságosan, személyre szabotttan kellett volna elosztani. Nem volt nagy összeg, ösztönzésre semmiképpen nem alkalmas, igy nem is gondolkodtam differenciálásban. Nos, itt figyelembe kellett volna venni, hogy kinek mennyi az adóvonzata, mely 0-tól 40%-ig terjedt. Úgy döntöttem, nem fogok filléreskedni, kapjon mindenki egyformán.
Ha hiszed, ha nem, a nagykeresetűek kezdtek el hőbörögni először is, hogy micsoda dolog ez az egyformaság, hiszen aki adómentes, annak megmarad mind, míg őnekik, akik komolyan adóznak, alig marad.
Egyetlen érvem volt velük szemben: Miért ne lenne lehetséges, hogy egyszer a kiskeresetűek járjanak jobban?
A vége az lett, hogy a cégvezető az én ötletem fogadta el, és az összes részleg összes dolgozója egyforma összegű prémiumot kapott.
De, mint tudjuk, kutyavásár is csak egyszer volt Budán.

Ez a történet arról jutott eszembe, hogy miért kell a nyugdíjakat differenciálni. Aki többet fizetett be, egyértelmű, hogy többet kell visszakapjon. S ha mindenki egyformán kapná a nyugdíjemelést, az nem volna igazságos. Szigorúan véve.
tivoli
@m.macskosz: ma, 08:05
Mitől öngól?
A te általad megtermelt GDP-ből fizetnek mindent ami hozzáadott értéknek számít, és azt is amit az inaktívak segélyezésére költenek. De nem csak a tiedből, s ezt hülyeség is lépten-nyomon felhánytorgatni. Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy bizony a mások adójára szorulva lesz kénytelen tengődni.
tivoli
@m.macskosz: ma, 08:37
Bocsi, hogy elírtam a nyugdíjasok számát.
Vedd figyelembe, hogy a mostani nyugdíjak összegét nem a mostani befizetések alapján számították ki, hanem annak függvényében, hogy ki hány évet dolgozott, mekkora keresetért.
Lehet sokallni a 150 ezret, de aki soha nem dolgozott, mégis megkapja a minimált, az mitől igazságos?
Knapp75
@Cicamama55: "Aki mindig be volt a teljes fizetésével jelentve, annak havonta jóval kevesebb pénz maradt a pénztárcájában, s ebből kellett megélnie"

Ez esetleg a vállalkozókra igaz, ha összehasonlítjuk őket és nem az alkalmazottakra, ahol a MUNKAADÓ DÖNTI EL, kit mennyire hajlandó bejelenteni.
A megspórolt járulék túlnyomórészt a munkaadót gazdagította és gazdagítja, nem a munkavállalót.
Szerinted a valódi minimálbéres alkalmazott, mikor közlik vele, hogy átjelentik 4 vagy 6 órára, de ugyanannyit kap kézbe és ugyanannyit kell dolgoznia, mit tud csinálni, hogy megfizessék után a nyugdíjjárulékot?

Mivel az államnak "nem kell" spórolnia és megtermelnie a bérköltséget (sem), így nyugodtan bejelentheti a dolgozóit, míg egy vállalkozás a piacon küzd a fennmaradásért és ott spórol, ahol tud, sokszor a munkavállalók bérköltségén.

Nem véletlenül írtam a minimálbéres példát: az oktatási intézmények takarítását pl. azért szervezték ki az állami irányítás alól, hogy a megbízott takarító cégek kilophassák a járulékokat maguknak!
Amíg a takarítóknak az állam (az önkormányzat) volt a munkaadója, addig a tényleges bérükre be voltak jelentve, de a takarító cégek azt csinálnak, amit akarnak, annyira jelentik be a kiszolgáltatott dolgozókat, amennyire akarják.
Ráadásul 1-2 évente csődbe is viszik a cégeket, hogy aztán ugyanazok a személyek más cégeken keresztül folytathassák a lopást.

Ezért ne magyarázzuk meg, hogy mondjuk a takarítónő tehet a nagyon alacsony nyugdíjáról, mert ő rövid távon egy fillért nem profitált abból, hogy egy újabb réteget be tettek a feje fölé gazdagodni! ;)
Knapp75
@Cicamama55: "Én azt hangoztatom a gyerekeimnek, hogy a biztos, teljes munkaidős, kevesebb bérért betöltött állást egy bizonytalan, látszólag kedvezőbbé soha nem szabad feladni!"

Én meg azt hangoztatom, hogy minden állás bizonytalan és lehetőleg ne dolgozzunk másnak, hacsak extrém jól nem fizetik meg! ;)
Teljesen munkaidőben alkalmazottként dolgozni azért, hogy más gazdagodjon, számomra elfogadhatatlan, remélem, a gyerekeim is így fogják gondolni és sosem fognak a biztos kevéshez ragaszkodni, mert azzal aláírják a "halálos" ítéletüket.
m.macskosz
@tivoli: Amikor úgy fogalmazok, hogy az általam termelt GDP..., az azt jelenti, hogy a versenyszféra. Az meg természetes, hogy az orvos, a tűzoltó bérét abból fizetjük, na de arra nem is sajnálom. Azsigamarcellek havi millióit azonban rohadtul rühellem. És ezek a zsigamarcellek már annyian vannak, mint a nyű, hogy legyen mind koldus szegény!
Cicamama55
@tivoli: Amikor a nyugdíjat megállapítják, annak az alapja a munkában töltött idő, kereset, befizetett járulékok, ezért vannak a nagy különbségek. Attól kezdve hogy nem dolgozik, ennek az ollónak szerintem nem szabadna még tovább nyílnia. Én a szociális ágazatban dolgozom, s nálunk is volt többször régebben, hogy pénzmaradványt osztottak fel közöttünk. Úgy lett kiszámítva, hogy a kézhez kapott összeg egyforma volt, mindenki örült neki.
tivoli
@Cicamama55: ma, 17:20
A kézhez kapott egyforma összeg bruttóban nagyon különböző lehet.
Feraj49
@m.macskosz: Ma 08,17-re.Szerintem is aki nem itta,dohányozta,nyaralta el a pénzét,az tudott építeni,vagy venni magának lakást./legalább is a "régi" rendszerben,mint mi is oly sokan./ Tisztességesen bejelentett munkaviszony ,és befizetések ,után jogos az elvárás a tisztességes nyugdíjra. Álságos szöveg az ennyi-annyi legyen az emelés.Ma is láttam a tv.-ben "szegénynek kikiáltott" családnál,a lakás "'szalad" a kosz elől,pedig a tisztaság nem pénz kérdése.
Cicamama55
@Knapp75: Részben osztom a véleményét, de mindenben nem. Az én munkahelyemen még a takarítónők és a konyhai alkalmazottak, szakácsok is a közalkalmazotti szférához tartoznak, így itt a bejelentésekkel, levonásokkal kapcsolatban nincs apelláta.Itt nem történt még meg a kiszervezésük. Párom és a nagy fiam vállalkozásban dolgoznak, teljes munkaidőben bejelentve, minden téren korrekt, becsületes, agilis tulajdonos vállalkozásában, aki takarítónőket is alkalmaz a cégénél. Hogy a szemléletemet jobban megértse, leírok egy esetet. Bátyám pénzügyi oszt.vezetőként dolgozott. Megszűnt a cége, s Önhöz hasonló gondolkodással nem fogadott el több állást, mert nem keresett volna vele annyit, mint előtte. Pedig még lehetősége is volt választani közülük.Munka nélküliként otthon maradt, sajnos rászokott az italra, s Isten nyugosztalja, meghalt. Én úgy gondolom, hogy azzal, hogy valaki elfogad egy biztos állást, ami ha nem olyan jól fizet, az nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy ha egy jobb adódik ne hagyhassa ott. Akárhogyan is vesszük, egy bejelentett, teljes munkaidős állás biztonság érzetet nyújt! Bárcsak minden embernek lehetősége lenne hozzájutnia.
Cicamama55
@tivoli: Azt a közszférában bértábla tartja "kordában".
73
Azért arra kíváncsi lennék,hogy akik most elégedetlenkednek,tavaly kire szavazott?Most nem a bácsiról beszélek,ha nem globálisan.Nem vagyok jós,se polihisztor.De én ezekkel az intézkedésekkel már akkor tisztában voltam.Sokan legyintettek vagy kinevettek.Íme,igazam lett(sajnos).Most ők hőbörögnek a legjobban,jobbik esetben kussolnak.Fityeszes szavazók,akkor most hány óra van fél 8-kor?
tivoli
@Cicamama55: ma, 18:25
Teljesen igazat adok. Csak annak az embernek lehet egészséges önbecsülése, aki anyagilag független, nem szorul mások kegyelemkenyerére.
Knapp75
@tivoli: Aki anyagilag független, az nem alkalmazottként dolgozik. ;)

@Cicamama55: Nincs olyan, hogy biztos állás, legfeljebb elhiteted magaddal, hogy az biztos.
Erről egy ismerősöm jut eszembe, aki azért végzett ruhaiparit a 70-es években, mert az biztos szakma, hisz ruhára mindig szükségük lesz az embereknek! :D

Elmúltak azok az idők, mikor az emberek az első munkahelyükről mennek nyugdíjba. Erre felkészíteni kell az embereket, nem hazugságokkal megpróbálni megóvni.
Knapp75
@Cicamama55: Hja és ha mindenki úgy gondolkozna a munkával kapcsolatban, mint ahogy te javaslod, azaz alibizve és minden kockázatot kerülve, akkor nem lenne senkiből vállalkozó és senki nem adna munkát a családodnak.
(illetve az állam nem tudná miből kifizetni a "biztos állásra vágyók" fizetését)
Cicamama55
@Knapp75: A saját munkámat én maximálisan elvégzem, sőt! Nem a két szép szememért alkalmaznak, mert a saját területemen, környezetemben elismerés övez. Fiamnak ez a második munkahelye, mert a szakmai tudásáért őt "elhódították"! Nem alibiből megtűrt dolgozók vagyunk, úgy hogy KIKÉREM magamnak azt a hangnemet, amit Ön használ. Én ilyen neveltetést kaptam, de nem is vagyok ilyen hátsó gondolatokkal teli, öntelt ember.
tivoli
@Knapp75: ma, 19:10
Mindegy, hogy mit dolgozik és mennyiért. Egy a lényeg: Maga tegye a szájába a kenyeret és ne mástól várja el.
Knapp75
@Cicamama55: Nem tartozik rám, hogyan végzed a munkádat, de akinek tényleg van önbecsülése és ezzel ugye önbizalma is, az mer néha kockázatot vállalni, hogy jobbá tegye a maga és a családja életét. (aki egyébként is jónak érzi, arra ez nem vonatkozik)
Te ez ellen vagy (Idézem: "Én azt hangoztatom a gyerekeimnek, hogy a biztos, teljes munkaidős, kevesebb bérért betöltött állást egy bizonytalan, látszólag kedvezőbbé soha nem szabad feladni!"), pedig pont azokból élnek meg fényesen a munkaadók, akiket tudnak "áron alul" alkalmazni. Ezt a jövőt én nem kívánom a gyerekeimnek, de a tiéidnek sem.
Aki a "biztoshoz" ragaszkodik, az sosem fogja magabiztosan érvényesíteni az érdekeit, sem a munkaadójával szemben, sem máshol.
Én meg ezt tanultam meg, még ha a neveltetésemből nem is ez következne. ;)

Arra egyébként nem válaszoltál, hogy melyik állás számít ma Magyarországon biztosnak!
Vagy arra is válaszolhatsz, hogy ki vállalkozna, ha mindenki a biztosat keresné, ahogy javaslod!
Knapp75
@tivoli: Egy fenét mindegy, hogy mit dolgozol és mennyiért! Ezt te sem gondolhatod komolyan.
Ezek maximum a társadalom elvárásai, hogy dolgozz, mindegy mit és mindegy mennyiért, de az egyéné nem lehet ez!
Ráadásul ebből sosem lesz anyagi függetlenség, amiről beszéltél.

Nézz meg egy közmunkást! "Mindegy mit, mindegy mennyiért" dolgoztatják, sem a társadalom nem becsüli meg, valószínűleg a többségüknek magáról sincs túl jó véleménye és még az anyagi függetlenség is fényévekre van.
Cicamama55
@Knapp75: Önmagában lehet csak biztos az embert! Ha megfelelő tudás van a birtokában, amit lehetősége van a gyakorlatban is alkalmazni, befektethető tőke nélkül a lehetőségei korlátozottak. Mondjuk az én esetemben nehéz lett volna az érdekeimet képviselni, mert az egész kormányzat szarba sem nézi ezt az ágazatot. Ez a pálya egy hivatás, senki a nagy fizetések reményében választja. Bízom abban, hogy egyszer méltó rangra emelik, az utóbbi időkben az érdekképviseletek már erősebben hallatták hangjukat. Fiamnak van határozott elképzelése, a mi dolgunk, hogy lehetőségeinkhez mérten támogassuk őt. A kicsi még álom világban él. Adja Isten, hogy úgy változzon meg a jövő, hogy minden magyar gyerek álma, elképzelése teljesüljön! Ehhez nekünk kellene valami változást kicsikarnunk, ez a mi felelősségünk!
Knapp75
@Cicamama55: Ezekben viszont teljesen egyetértünk!

A gyermekeimmel kapcsolatban ott látom a saját felelősségem, hogy nem állíthatok nekik korlátokat (a saját korlátaimat...) és én ezért nem mondanám, hogy válassza a biztos kevesebbet a bizonytalan többért, ha van egy előrelépéssel kecsegtető lehetőség.

Mindenki annyi pénzt tud maximum megkeresni, amennyit el tud magáról képzelni, tehát ott kezdődik, hogy elképzelek egy jó "munkát" (vagy inkább életmódot), amit szeretek és a vele járó sok pénzt, amit szeretnék... :)
Ha ez megvan, akkor már nagy gond nem lehet.
tivoli
ma, 19:55@Knapp75: Félre értettél, de nem is csoda, mert a filozófiádhoz közel sem fér az én szemléletem.
Ha az ember nem segélyre vár, hanem maga tesz a sorsáért, az már ad önbizalmat. S ha azt hiszed, hogy egyedül a pénz mennyisége az önbizalom mércéje, akkor nagyon tévedsz.
Knapp75
@tivoli: Te a politika által sulykolt megközelítést mondod, hogy dolgozzon az önbecsülése meg a társadalom megítélése miatt mindenki, akkor is, ha nem fizetik meg. Szerintem ilyet meg nem kéne csinálni, mert leértékelik magukat, akik olcsón eladják a munkaerejüket...

Nem a pénz mennyisége az önbizalom mércéje, a pénz inkább az eredménye az önbizalomnak. Ezért lehet képzetlen vagy akár tuskó emberkékből is anyagi értelemben sikeres vállalkozó. Ők elhiszik, hogy pénzt fognak keresni az ötletükkel vagy a munkájukkal.

Hja és nem önbizalom növelés miatt megy valaki közmunkásnak (vagy más rosszul fizetett munkára), hanem mert kényszerhelyzetben van.
Ha dolgozol, de nem tudod belőle eltartani a családodat, attól lesz önbizalmad?!
Ha nyilvánvalóan haszontalan munkát végeztetnek veled, attól sem.
tivoli
@Knapp75: ma, 22:15
Nincs sok értelme folytatni a vitát, mert nem ugyanarról a dologról beszélünk.
Én az önbecsülésről kezdtem el papolni, nem politikáról, nem közmunkásról, nem az azokkal való bánásmódról, nem a tuskó vállalkozókról.
Egyszerűen arról, hogy az ember tartozik önmagának annyival, hogy tesz önmagáért, a családjáért, ki-ki tehetsége szerint., s nem ölbe tett kézzel várja az államtól sorsának jobbra fordulását, gyerekei etetését, lakásának fenntartását és egyáltalán. Először is mindenki tegyen magáért, hogy emberszámba lehessen venni..
S ezért sem érdekel a hajléktalanok sorsa, mert ha őket nem érdekli a maguké, én mit veszkődjek?
Knapp75
@tivoli: Hja, minden hajléktalan ugyanolyan, mint ahogyan minden munkanélküli is... Legalábbis a fotelből, ugye? ;)
Honnan a fenéből tudod, hogy melyik hajléktalan mit tesz vagy mit tett magáért és másokért eddig?! Ha te nem veszed őket emberszámba, akkor téged sem nagyon van ám miért...

Egyébként ebben az országban elég sokan várják az államtól a lakás(hitel)helyzetük megoldásától a gyermekeik iskoláztatásán át a nyugdíjuk kifizetéséig az államtól a gondoskodást - erre építenek a demagóg pártjaink is - nagyon jó lenne, ha csak a segélyezetteket lehetne hülyíteni ilyesmikkel.

Igen, elvileg ha van valakinek önbecsülése, akkor tesz magáért, de az is önbecsülés, ha bizonyos ár alatt nem vagyok hajlandó eladni a munkaerőmet. Nem gondolod?

Lehet általánosságban papolni, de attól csak távolabb kerülsz a valós élethelyzetektől.
Cicamama55
@Knapp75:" Mindenki annyi pénzt tud maximum megkeresni, amennyit el tud magáról képzelni, tehát ott kezdődik, hogy elképzelek egy jó "munkát" "-írja. Az embernek már ifjú korában kialakul egy belső indíttatása, ezt nevezik pálya választásnak. Ha ennek érdekében teszi fel az életét, s nem csak azzal, hogy kitanulja, hanem be is gyakorolhatja, akkor tudja azt a területet fejleszteni is, előre tudja mozdítani annak fejlődését. Igazán szerencsés ember az, akinek mostanság ezek a tényezők így összekapcsolódnak. Nyilván nem olyan családról beszélek, ahol minden csak a pénz körül forog,s a gyermek pálya orientálását is-nyilván a szülői ráhatásra- ez az egy szál mozgatja. Rengeteg esetet tudok, ahol nem szűkölködtek semmiben, dőlt a lóvé, a család meg szétesett. Az egy szerencsés találkozás, ha a szülők birtokában lévő jól menő vállalkozáshoz szükséges mesterség felé indíttatást érez a gyermek. Nincs kényszerhelyzet, igazi érdekévé válhat a dolog. Biztosan ön is találkozott olyan tanárral, akit nem lehet pedagógusnak nevezni, orvossal, akit még a kollégái sem sokba néznek, jogásszal, aki megbízások után kilincsel...Egy pályára való rábeszélése egy szülőnek, eredményezhet ilyen sikertelen embereket. Pénz van, ha dupla ideig járja a főiskolát, egyetemet az sem gond...Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy egy percig sem igaz az első mondata, amit öntől idéztem. Mi is munkánk mellett szüleimnél rendszeresen fóliázunk, sőt még ismerősökhöz napszámba is eljárok olykor. Higgye el, nem ez volt az álmom soha, hogy a "földet túrjak." Bíztam abban, hogy ha tanult hívatásomat maximális energiával végzem, el tudom tartani , hát ha nem is vígan, de külön erőfeszítések nélkül a családomat. Itt léptek be a kormány a bértábla befagyasztásával, immár 8 éve. Igaza van tivolinak, ön másról beszél, ezért nem találjuk a közös nevezőt.
Knapp75
@Cicamama55: Valóban másról beszélünk. Egy gyereknek a gyakorlatban kb. 14 éves korára már tudnia kéne jól pályát választania, ami szinte kizárt, ezért nagyrészt a szerencsén múlik, jó helyre sodródik-e. (kb, annyi esélye van az optimális pálya megtalálására ilyenkor, mint hogy ekkor találja meg a nagy Ő-t is)
A legtöbb fiatalnál nem belső indíttatás a pályaválasztás (nem is tudom, ezt honnan veszed), hanem egy "muszáj valamit tanulni, legalább addig, amíg kitalálom, mi akarok lenni" kényszer.
Inkább annak köszönhető a sok szakmájában valóban alkalmatlan ember, aki láthatóan nem is boldog a munkájával, hogy úgy gondolkodtak, ahogy te is javaslod a gyermekeidnek: maradjanak a biztosnál, mert váltani kockázatos!
Nem! Ha elégedetlen vagyok a fizetésemmel vagy a munkámmal, akkor továbbállok.
(de legalább is teszek azért, hogy ez a helyzet változzon) Nálam Itt kezdődik az önbecsülés.
Ez persze anyagi kényszerhelyzetben vagy a kor előrehaladtával jóval nehezebb, de én alapvetően arról beszélek, hogy a gyerek elé nem állítok eleve "gondolati korlátokat", mert nem fog tudni váltani és bátran reagálni az életében a változásokra.
Ha nem képes váltani, akkor olyan tanár lesz belőle, akit nem neveznék pedagógusnak, vagy olyan orvos, akit a kollégái sem néznek semmibe...

Megismétlem: elmúlt az az idő, mikor egy helyen végigdolgozik az ember 40 évet, majd nyugdíjba megy.
Arra kell készülni, hogy 3-4, vagy akár több tucatnyi alkalommal kell majd eltérő szakmákban vagy munkakörökben helytállni az életünk folyamán, ha akarjuk, ha nem. Egyre kevesebb kivétel van. (ezek szerint a ruhaiparról szóló példám sem volt elég érthető)
A világ már túl gyorsan változik, csak az a kérdés, ki képes erre reagálni.
A "biztos rosszhoz" ragaszkodó ember nem fog tudni.

Hja és nem gyerekkorban kell elképzelni egy pénzkeresős munkát (bár szerintem nem gáz, ha a pénz motivációként már megjelenik egy öntudatos kamasznál), hanem felnőtt fejjel kell majd tudnia, hogy mennyit ér a munkaereje és nem...
Knapp75
@Cicamama55: Hja és nem gyerekkorban kell elképzelni egy pénzkeresős munkát (bár szerintem nem gáz, ha a pénz motivációként már megjelenik egy öntudatos kamasznál), hanem felnőtt fejjel kell majd tudnia, hogy mennyit ér a munkaereje és nem szabad azt elkótyavetyélnie! Az idézet mondatom erre vonatkozott.
Persze vannak szakmák, amelyekbe már késő 30-40-50 évesen beletanulni, de elég jó példát láttam már sikeres váltásra ahhoz, hogy ne a kesergőkkel sírjak együtt.
Miért van az, "nyugdíjas" vállalkozók, üzletemberek képesek új dolgokba belefogni?!
Mert ez nem kor kérdése, hanem gondolkodásmódé.

Csúnya dolog, de a mai világban a pénzzel becsülik meg az embert - akit valóban sokra tartanak, azt meg is fizetik - így csak azoknak fog egy rosszul fizető, rossz munkahely önbecsülést adni, aki tényleg nem sokra tartotta magát.
És igen, sajnos láttam sok olyan-embert is, aki ugyan szívvel-lélekkel végezte a munkáját (egy ideig...), de semmiféle erkölcsi vagy anyagi elismerést nem kapott érte.
Bár a saját életével mindenki azt csinál, amit akar, azért szívem szerint nem ezt a sorsot szánnám a gyermekeimnek... ;)

Ugyanakkor nem fogom őket szakmák felé terelgetni, csak azt kell tudniuk, hogy az életben milliónyi lehetőség vár rájuk és csak az ő hozzáállásukon múlik, hogy megtalálják-e azt, ami őket boldoggá teszi!
Az álmokat nem kiölni kell a gyerekekből, hanem bátorítani kell őket, hogy azokat megvalósítsák.
tivoli
@Knapp75: ma, 00:11
Igazad van, ha felmegyek egy kilátóba, onnan sem látom, hogy ki hogy gondolkodik, nemhogy fotelból. Éppen ezért tanácsot sem tudok adni személyre szabottan, ki hogy alakítsa az életét. Az mindenkinek a maga felelőssége.
Cicamama55
@Knapp75: Nem folytatom, mert két teljesen másként gondolkodó ember vagyunk, más értékeket tekintünk fontosnak az életben, másként közelítjük meg a dolgokat.." Az álmokat nem kiölni kell a gyerekekből, hanem bátorítani kell őket, hogy azokat megvalósítsák." -mondatával maximálisan egyet értek, én ugyan erről beszéltem! Az én szemem előtt azonban első a gyermek, nem a pénz. Itt van kettőnk között a nagy különbség. Valószínű azért, mert amink van, nem hullott az ölünkbe soha, mindenért megdolgoztunk. S talán ezért is becsüljük meg, örülünk az apróbb dolgoknak, sikereknek is, megkeressük magunknak az élet örömeit. Tudja, a legjobban jövedelmező forrásokat is elérheti a csőd, s ha nem dől a lóvé, egyből összedől ám a "pénz vezérelte világ." A cikk címéhez visszakanyarodva: azért írtam, hogy én biztosan nem küldtem volna vissza a férfi helyében az emelésemet, mert mi megtanultuk becsülni azt, amink van. S nem csak azt ami a pénztárcánkban van, hanem ami a fejünkben és ott belül a lelkünkben lakozik.
Knapp75
@Cicamama55: " Tudja, a legjobban jövedelmező forrásokat is elérheti a csőd, s ha nem dől a lóvé, egyből összedől ám a "pénz vezérelte világ."

Nem! Azok számára dől össze a világ, akik képtelenek változtatni.
A munkavállalónak meg a "legjobban jövedelmező forrás" a munkahelye, ami szintén bármikor "összedőlhet".
Pont arról beszélek, hogy ha valamiért nem jó egy munka, akkor tudni kell váltani. (kirúgni meg bármikor kirúghatnak egyébként is, bár aki egész életében közalkalmazott volt, azt ezt nem feltétlenül látja reálisan.)
A váltásra, változtatásra kell nyitottnak lenni.
Ez nem csak a pénzről szól, hanem önbecsülésről és boldogságról is. (a pénz egy eszköz, nem cél, de aki tagadja, hogy szükséges eszköz a boldogsághoz, az becsapja magát)

Egyébként az a mondatod, amin elkezdtünk beszélgetni, az pont, hogy nem a gyermekeidről szólt, hanem a pénzről!
"Én azt hangoztatom a gyerekeimnek, hogy a biztos, teljes munkaidős, kevesebb bérért betöltött állást egy bizonytalan, látszólag kedvezőbbé soha nem szabad feladni!"

Ez arról szól, hogy ragaszkodsz a biztos, de kevesebb pénzhez.
A biztos munkahely, azaz a pénz elvesztése miatti félelem int óvatosságra! ;)
kukac50
A Fidesz nem tartja meg a nyugdíjak vásárló értékét,csak manipulál a számokkal meg az inflációval. A kormányhoz közelieknek megszavazták a 30 %-ot.
A 100 ezer alatti nyugdíjakat kellett volna annyival emelni, a kormánytagoknak meg 1,8 %-al Nekik az is több lett volna mint a kisnyugdíjasnak..
1szomjas
@Ulmus: Te demagógiának nevezed a bácsi ,,húzását" . De akkor vajon mennyire értékelnéd az ilyen bácsikat, ha mindegyikük hallgatással venné tudomásul, hogy azok vagyona, akik az ő 1,8%-os emeléséről (a 70 000 Ft-ra...) döntöttek, egyik napról a másikra növekszik 10 milliókkal, 100 milliókkal, vagy akár milliárdokkal ? Habár, tartok tőle, te is úgy gondolod, hogy jól van ez így... Hogy mindenki azt kapja, ami jár neki... Elárulom neked, hogy tévedsz ! És esetleg neked is, mint a hasonlóan gondolkodóknak, fájdalmas lesz ráébredni a valóságra, ha mindenki valóban azt kapja, ami jár neki...
nezelodo
"36
önkormányzat hivatalban takarító nő ismerős, 100 ezret kap és még dolgozik is mellette és szidja Orbánt. Hogy milyen rossz, meg minden. Én hallgatnék a helyében."

Bizony volt ilyen de más disznóságok is történtek pl. a falusi iskolák bezárásánál. Általában az előző rendszerből is, de a mostaniban is jó felmenőkkel bíró vezetők korengedménnyel, (prémium évekkel) mehettek nyugdíjba, a beosztottaknak meg az "alkalmatlanság miatt elbocsátva" kód került a lapjára. A helyi "törvény őre meg olyan magas színvonalon" tette mindezt, hogy alkalmas az akkoriban alapított, (minden görbe fánál előforduló), oktatási intézmény jogi kurzusa oktatójának. Pedig súlyos ítéletet mondtak azok a jogász szakemberek, akik segítséget nyújtottak ennek a disznóságnak a megakadályozásában. Nem vennék rá mérget, hogy volt olyan település, ahol nem mertek reklamálni az átvertek.
Vizual
Hiba volt. Azt fogja mondani, hogy a nyugdíjasok sokat kapnak és levesz a nyugdíjból. Ezek az akciók visszaütnek.
kukac50
Van aki 560 forint emelést kapott, ezzel növekedett a vásárló erő!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.