A közműszámlákon szereplő alapdíjak jelentős csökkentésének vagy teljes megszüntetésének vizsgálatát javasolja a Fidesz a kormánynak – közölte Rogán Antal hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakcióvezetője szerint ideje megszüntetni a magyar családok "lehúzását".

A Fidesz azt is kezdeményezi a kabinetnél, hogy a mérőórák cseréjének költsége a jövőben ne a fogyasztókat terhelje, valamint hogy a mérőórákon jelzett fogyasztás és a számlázás kerüljön szinkronba, ami alapvetően a Főgáznál fontos kérdés, mert sok esetben a számlázás alapjául szolgáló fogyasztási egység nem egyezik meg a mérőórán mutatott értékkel – mondta a politikus.

A kormánypárt "3+1" javaslatának része a bekötési, bekapcsolási díjak és fejlesztési hozzájárulások felülvizsgálata is az építési vállalkozók szövetségével való egyeztetést követően – ismertette a frakcióvezető, hozzáfűzve, hogy ezek a költségek az ország különböző területein változóak, a hálózatbővítési díjak minimum 60-70 ezer forint között mozognak.

Rogán Antal a közműalapdíjakról azt mondta, hogy ezek "nem kis költséget" jelentenek a családoknak, hiszen például a villamos energiánál ez évi 2-3 ezer forint, a gáznál 10-15 ezer, a távhőnél pedig 57-84 ezer forint. A mérőórák cseréjéről szólva megjegyezte, hogy a díjszabások itt is nagyon eltérőek, de akár 115 ezer forintba is kerülhet a csere.

Mindezen intézkedéssel akár évi százezer forintnál többet is spórolhatnak a fogyasztók – hangsúlyozta. Hozzátette, azt kérték, hogy a kormány a következő ülésén foglalkozzon ezekkel – az alapvetően rendeleti módosításokkal megoldható – kérdésekkel, amelyeket egyébként az elmúlt hetekben tartott rezsifórumok résztvevői fogalmaztak meg.

Mint kiemelte, a rezsifórumok résztvevőinek tapasztalatait összegezve "azt mondhatjuk, hogy az emberek véleménye szerint a fogyasztáson felül vannak olyan tételek a számlákban és a díjakban, amelyekkel a szolgáltatók újabb bőrt próbálnak lehúzni a magyar családokról. Ezeket pedig meg kell szüntetni".

Megjegyezte azt is, hogy ha a kabinet kéri az ügyben a parlament összehívását, mert mégis törvényi változtatások szükségesek, a Fidesz képviselőcsoportja támogatni fogja azt.

A frakcióvezető jelezte, ha a kormány megteszi megoldási javaslatait, és a fogyasztók javára dönt, "az fájni fog a szolgáltatóknak, de azt gondoljuk, itt az ideje, hogy a lehúzásokat megszüntessük".

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csikknorisz
Bocsánat, de melyik kormány is vezette be a méterenkénti közműadót? Csak nem az, amelyik a 27%-os áfát? Ezeket is tartalmazzák a számlák, Tónika. Ti húzzátok le a legnagyobb sápot, ezt is magyarázd el a narancsködtől nem látó rezsiharcosoknak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Orsós Rodrigó
Ezzel kivételesen egyetértek. Nem a rezsit kellett volna csökkenteni, hanem az alapdíjakat eltörölni. Ezeket tényleg a semmiért fizetjük."

Ez így lenne helyes, de ki van ez találva egy több évtizedes múltra visszavezethető törvénnyel. A megépített hálózat a mérőig, annak felhelyezése pillanatában állami tulajdonba kerül. Így hát hiába bontottad a sziklát és merted az iszapot, a csatorna, a gáz, és vízvezetéked kiépítésénél, hiába fizetted ki az anyagot, a szakmunka díjait az utolsó petákig, nem a tulajdonod. A terheinket pedig szeretett kormányzó urunk tovább "csökkentette" az általunk megépített és több százezer forintos befizetéssel megváltott közművekkel, és megajándékozott bennünket a közmű adóval, amely csak egy a több tucatnyi fideszes sarcból.
Desischado
@bretagne: Szétröhögtem az agyamat! Istenem, de igaz, ami oda volt írva! Köszi, hogy feltetted!
nezelodo
Minap a piacon öreg barátom a csúzlik között válogatott. Kérdem, talán újra kamasz lettél és a verebekre lövöldözöl? Á dehogy, mondja, itt a nyakamon a rezsiháború, nem lehetek fegyvertelen, hamarosan jön a villanyóra leolvasó, meg a gázos, akiket a gaz multi küldött rám, és én komolyan veszem Orbán kilövési engedélyét!
Pisti271
@feco fero: Ez így teljesen rendben van.
Az áramváltó egy precíz transzformátor. Esetedben 75 amper primer áram mellett lenne
5 amper az óra által rövidrezárt szekunder oldalon. Az áttétel így tizenötszörös, ami
minden áramra igaz, vagyis ha pl 15A áramot használsz, akkor 1A lesz az óránál.
Mivel max 63A lehet a fogyasztásod, így az óránál sosem éri el a lehetséges 5 ampert.
feco fero
@Pisti271: Köszönöm megtisztelő válaszod!
Ugyanekkor még mindig becsapva és megvezetve érzem magam azáltal, hogy a bejövő A - t kellene e osztani az 5 - el, vagy az áramváltó értékét?
Miután a bejövő teljesítménynél többet nem tudok vételezni, felhasználni, ami 63A, akkor miért nem 63 A - os áramváltót építenek a mérő elé? Miért mindig nagyobbat?
Ugyan ebben az épületben korábban 150A os áramváltó volt, (lényegesen kevesebb fogyasztással) és akkor ezt osztották 5 el, így-aztán 30 - as volt a szorzónk. Pedig akkor is 63 A volt a bejövő!
Ma amikor embereket, politikusokat, állatokat, magokat, stb. klónoznak, amikor már csak az a titok, amit nem akarok meghallani, stb. miért nem lehet egy olyan mérőt felszerelni, rendszerbe állítani, ami ténylegesen azt méri amit és amennyit fogyasztunk?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.