Megalakultak a Pedagógus Önértékelési Csoportok, azaz a PÖCS-ök. A pedagógusoknak ezentúl magukról és egymásról is jelenteniük kell kétévente – írta az eduline.hu.

Az intézményi önértékelés célja, hogy a kiemelkedő, illetve a fejleszthető területeket meghatározzák, amihez az Oktatási Hivatal már ki is dolgozott ''önértékelési standardokat'' tartalmazó kézikönyveket, amelyek itt érhetőek el. Az önértékelés három szintje az alábbi lesz: az intézményi, a vezetői és a pedagógusi.

A PÖCS-ök feladata az alábbi lesz:

- az éves önértékelési terv elkészítése és feltöltése az Oktatási Hivatal működtette online felületre
- az önértékelés előkészítése és megtervezése
- a tanárok, szülők, diákok tájékoztatása
- az önértékelésbe bevont pedagógusok felkészítése és támogatása

A pedagógusokról egyébként csak pont azokat nem fogják megkérdezni, akiket tanítanak: a diákokat. Ellenben szüleiknek is nyilatkozniuk kell majd arról, milyen a tanár.

A pedagógusoknak kollégáikról az alábbiakat kell majd jelentenie:

- mennyire ismeri a Nemzeti Alaptanterv szerinti tantárgyi követelményeket
- áttekinthetőek-e a beszámolói, alapos-e a dokumentációja
- nevelési kérdésekben konzultál-e velük
- szervez-e a diákoknak szabadidős programokat
- örömmel tanít-e
- szakmai vitákban nyitott és toleráns-e
- képezi-e magát
- vannak-e új kezdeményezései.

Az önértékelő kérdőívben is hasonló kérdések szerepelnek majd.

77 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Most komolyan már... felállt a PÖCS. Hát ilyen a világon nincs, komolyan...
A Jay és Néma Bob visszavág című film jutott eszembe, pontosabban az ott elhangzott "CSimpánzokat Igájukból Kiszabadító Lelkes Organizáció" nevű szervezet. (Olvasd össze a kezdőbetűket :-)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
Ez az...Aztán majd "szorgos népünk győzni fog ""...Mint az Orbán-konda biztos szavazó bázisa,,,MEGÉRDEMLITEK,,kedves pedagógusok...Kegyes Uratok 2018-ban ismét számít rátok...Oszt jó napot.
namihami
Már a rövidítése is jellemzi előírt és elvégzendő feladatának szinvonalát.
Most jó lenni spiclinek, bocs tévedtem, pedagógusnak (egy részükre persze ez nem igaz, tisztelet a kivételnek). Biztos lesz, aki örömmel és elszánt hittel fog besúgni közülük is.
magyarbakancs
"Megszülettek a PÖCS-ök: egymásról kell jelentgetnie a tanároknak."
Önkéntes ÁVO,ÁVH.
papa.49
Nem értem mire ezek a ,,betű szavak,, miért nem lehet normális nevet adni egy szervezetnek, ebben is a Rákosi struktúrát követi a hazugovics akkor volt mindennek ilyen ,,nyelvtörős neve,, ebből is látszik igen kevesek agyilag a fiúk, szolgai módon követik az 50-65 éves leírást, bár szerintem még olvasni is csak nehézségek árán tudnak, értelmezni meg egyáltalán nem)))))))))))
papa.49
Kedves tanár urak, tanárnők talán már el kellene kezdeni kicsit lázadozni nem tetszenek gondolni, a végén még egyre alantasabb feladatok is önökre lesznek bízva, a képzelőerejük töretlen a fiúknak egészen alantas gondolataik is vannak)))))))))
eszegfu
Érthetetlen! Egyrészt az oktatással kapcsolatban mindent a KLIK határoz meg, akkor hogy kezdeményezzek? És akkor arról nem is beszélve, hogy annyi hülyeséget, papirmunkát kell elvégezniük, hogy szinte energiájuk sem marad valamiféle kezdeményezésre. Állandóan "adminisztrálniuk" kell magukat... az igazi oktatás, a gyerekek nevelése mintha már nem is lenne fontos... kiöntik a vizzel a gyereket! Javaslom, vegyék fel még a pedagógusok kórusban való tömörülését is... ők is énekeljenek minden nap.
pbalage
pfff... KABBE is lehetett volna, biztos ki tudtak volna találni hozzá valamit.
én nem is töröm magam rajta, mert marhára unom.
bundi
na most ha én idézek a cikkből...és rákérdezek?...akkor mi van?
hogy ezek mekkora pöcsök?...
kis pöcsök? nagy pöcsök?...vagy óriásak?...csak iskolai pöcsök, vagy tankerületiek? vagy városi pöcsök? esetleg megyei vagy országos pöcsök?
csak az anyukáknak kell foglalkozni ezekkel a pöcsökkel, vagy az apukáknak is?...
na most ki leszek moderálva mert a Pedagógus Önértékelési Csoportok ra kérdeztem rá?
és akik ezt kitalálták ők is pöcsök...illetve pöcsösek, vagy ők csak a pöcsök ötletgazdái?...és így tovább...
GeoCravker
Orbán és Vona is közös PÖCS szülötte.
Az új PÖCS-ök a régi pöcsök ötletei alapján alakulnak.
human
@eszegfu: Külföldön erre adminisztratív személyeket alkalmaznak, hogy a tanár tanítani is tudjon. Annyi a munkanélküli itthon, hogy lenne kikkel ezt megoldani. Csakhogy a jelenlegi közalkalmazottakat is közmunkába kényszerítik, úgyhogy szépen megy tovább a leépülés.
Gondolom ezért kellett Orbán Ráhelnek is egészen Svájcig menni tanulni.
bundi
@human: nem mondod...de a rasi akkor most a svájci pöcsökkel foglalkozik?...vagy ott nem kötelezik az oktatókat hogy pöcsökkel foglalkozzanak?...
JAJMÁR
Nem újdonság az önértékelés, hiszen a legtöbb TÁMOP-os pályázathoz hozzátartozik. (Önértékelés, csoportértékelés, kezdve a célkitűzéssel.) Egyébként nagyon "pöcsölős" adminisztratív munka. Talán annyi haszna mégis van ezeknek, hogy - mivel pályázat - mindig egy-egy problémás részterületre koncentrál, és ezeket kielemezve, papíron leírva célt kijelölve, mégiscsak szembesíti az embert a konkrét hibákkal, és elért eredményekkel. Persze papíron mindig pozitívan jelent meg, de a valóságban sokszor ott a kudarc. De rengeteg papírmunka, amit egy-egy rövid időszakban lehet csinálni, de még így is képes agyonnyomni a lényeget.
Úgy látom, hogy most az állam ezt emelte át, és valami hasonlót akar rákényszeríteni az egész pedagógustársadalomra, de ha ez olyan aprólékos és "pöcsölős" lesz, mint a pályázatoknál, ráadásul nincs is kijelölve egy-egy részterület, az maga lesz a káosz, amiben elvész a gyerek!
human
@JAJMÁR: Ezeket az értékeléseket hol bírálják el? 80 km-rel odébb, esetleg maga Orbán? Szerintem egy igazgatónál, aki ott dolgozik jobban nem tudja értékelni egy tanár teljesítményét senki.
Mi a garancia rá, hogy ez nem úgy működik mint Vajna adózása? Mondok valamit, aztán vagy elhiszik vagy nem (persze ha pártközeli, akkor inkább elhiszik).
eszegfu
@human: 10:32 Igazad van. Szerintem ezzel a hatalmas adminisztrációval azt akarják elérni, hogy ne legyen önálló gondolata sem a pedagógusnak, csak a könyvben leirtakra legyen ideje. Igy önálló gondolkodásra nem lesznek képesek a gyerekek sem. Valóban ez a leépülés csak folytatódik.
human
@eszegfu: Vagy az egészet nem egy szakember, hanem egy hivatalnok találta ki. Aki egész életében abból élt, hogy aktákat tologatott, aláírt, pecsételt. És ezért azt hiszi, hogy az oktatás is attól lesz jobb. Legalábbi arról nem hallani, hogy ki találta ki a KLIKK-et, ezt és a hasonló bürokráciát hizlaló dolgot. És arról sem regélnek, hogy mikorra milyen eredményt akarnak elérni. Majd csinálunk valamit, aminek valamikor vége lesz és akkor majd lesz valahogy.
nyanya001
akik ezt kitalálták, azok meg a címbéliek nagy testvére...
Remélem elég finoman fogalmaztam ! :)
JAJMÁR
@human: 10:48 Fogalmam sincs, hogy fog működni, hiszen egy valamirevaló értékelésnél - akár önértékelésnél is - vannak mutatók, amelyekhez igazodni kell. Egyáltalán ki határozza meg ezeket, és mivel támasztódik alá az értékelés hitelessége? (Mert ha ilyenek nincsenek, mindenki azt ír, amit akar.)
Arról lehet itt szó, hogy megmutatják megint ki a "főnök" és ki az "erős", de valójában a kutya se olvassa majd el ezeket. A pedagógus már így is eléggé kiszolgáltatott, ez már nem oszt, nem szoroz.
Cicamama55
Micsoda elnevezés ez?! Nem volt egy magyar tanár, aki segített volna egy épkézláb mozaik szót összeállítani?! Tragédia! S ők a jövő nemzedékért felelős testület...
human
@Cicamama55: Jól van ez így. Én támogatom a kreatív névválasztásokat. A fidelitas-t például lehetne magyarítani Fiatal Arisztokraták Szervezetére. Így mindenki jobban fogja tudni kikről is van szó.
eszegfu
@human: 10:53 Ez is egy alternativa... Most olvastam, hogy "önértékelési standardokat" és "önértékelési kézikönyveket" is kiadnak segédletként. A KLIK ötletgazdájáról én sem tudok semmit sem...de azt sem tudom még elképzelni sem milyen eredményességet vártak?! Az én korosztályom pontosan tudja, hogy az ilyenfajta "trösztösités" csak viszi a pénzt, bonyolulttá teszi az egyszerü dolgokat is, tehát haszna semmi.
Cicamama55
"PÖCS" és a "ge.i" A párosítás stimmel! Így is, úgy is...:)
human
@eszegfu: És a tanárok munkáján kívül még befolyásolja az eredményt a diákok "minősége", amit a technológiai fejlődés is befolyásol. Szerintem jelentősen csökkent az aktív kikapcsolódás a fiataloknál. A számítógépen és a telefonon folyamatosan tartják a kapcsolatot, ami helyhez köti őket. A facebook és társaik pedig a koncentrációs képességet rontják azzal, hogy folyamatos visszajelzést várnak, és küldenek percről percre. Ha ettől megfosztják őket, akkor stresszelnek. Legalábbis én ilyenekről hallottam, talán erre is oda kellene figyelni.
bundi
kíváncsi vagyok mi jön majd ki a "pöcs"ből...Oktatáspolitikai Narratíva Diákokat Oktatóknak...?
"ONDO"?...
eszegfu
@human: Én is hasonlóképpen látom. Kiegészitem még azzal, hogy szerintem a "módosabb" családok gyerekeinek van hiper-szuper számitógépe, ők még a sportolást is meg tudnák fizetni. A szegényebb családoknál viszont egyikre sincs pénz. Korlátozottan használva az internet sokat segit nemcsak a tanulásban, hanem az általános müveltséghez is. Valahogy a végén oda "lukadtunk ki", hogy a család az igazi nevelő...nem?
eszegfu
@bundi: 11:25 Olvasva a 10:27-kor irt "szösszenetedet", feltételezem ehhez sem kellett sok gondolkodási idő! Jól sikerült ez is!:)))
bundi
Elképzelem hogy mi halàlhörgés és siralom Lett volna ha 2010 elött az oktatókat as iskolai idö alatt arra kötelezték volna hogy a pöcsükkel foglalkozzanak...Fujj micsoda abszurd ötlet...de most jönnek a nemzeti konzervatív pöcsök...azokat meg támogatni kell...betette a konzervatív verbalis pedofília a làbàt a Magyar oktatàsba...vagy mifene...
bundi
@eszegfu: én csak kívàncsi lennék kinek a fejéböl nöt ki ez a pöcs...szeretnék egy arcot tàrsítani ehhez a pöcshöz...Mar csak ilyen vizuàlis típus vagyok...
simmering73
Kis pöcsök. Önkéntes Makk Marcik. Anyáááám! Én nem ilyen lovat akartam.
bundi
@eszegfu: szeretném valaki fejét làtni a pöcs végén akit lehet köpködni ha rosszul sül el az egész...
A Tündik bündije
Most komolyan már... felállt a PÖCS. Hát ilyen a világon nincs, komolyan...
A Jay és Néma Bob visszavág című film jutott eszembe, pontosabban az ott elhangzott "CSimpánzokat Igájukból Kiszabadító Lelkes Organizáció" nevű szervezet. (Olvasd össze a kezdőbetűket :-)
dr. prédikátor
Tényleg!? akkor most végleg felállt a pöcs??? viagra nélkül???Urrrram atttyám! mi lesz itt!!!
eszegfu
@bundi: Én is! 1x láttam egy filmet, ahol a kis kecskének volt egy 5. lába a nyakán... igy el tudom képzelni akár a "kicsi pöcs végén" a fejet, akár a fejen a "kicsi pöcsöst"... Egyébként ehhez a röviditéshez annak idején a PECSA (Petőfi Csarnok) csak kisinas lehetne.
eszegfu
@sokanvagyunk: 13:17 De csak egy kicsi... mert ha nagyobb lenne, akkor másnak kellett volna elnevezni...
sokanvagyunk
@eszegfu: ...és nem kellene felállítani. :)
bencemacska
@human: Csak második olvasásra esett le nálam a tantusz!-:))))
eszegfu
@sokanvagyunk: Ja-ja! Mert már "nagykoru"!:)
human
Ha a PÖCS működésképtelen lesz, akkor bevetik a VIAGRA-t, ami még nem tudom minek a rövidítése lesz :)
zöldszem
"Felálltak a PÖCS-ök"
Csoki Mikulás álcában névtelenül, inkognitóban!-:))))
kepkezelo.com/images/3brract9t6yoqv5i5j4n.jpg
A Tündik bündije
@human: Vitatott Identitású Akaratos Gnómok Roppant Alakulata.
bencemacska
@A Tündik bündije: ma, 14:51

Gratulálok! Én is gondoltam, hogy beszállok a szóalkotásba, de ez az esős idő nem az én kedvencem!
vonotok
Hogy a fenébe tudnak ezek a PÖCS-ök bemenni a tanári szobába, hogy nem sül le a bőr a képükről.Nem emlékeznek az 50-es évek borzalmaira, Kérdezték meg egy történelemszakos kollégát. kérjenek korrepetálást. Én csak azt nem értem mért túri ezt a pedagógus társadalom??? Mért nem mondják már,hogy ELÉG !!!. És holnapról egy tanár sem megy be órát tartani amíg a kormány meg nem állapodik velük.
Knapp75
@eszegfu: @human: Szerintem nem a technológiai fejlődéssel van a gond, én nem osztom azt a nézetet, hogy az internet miatt lennének helyhez kötve a gyerekek, főleg úgy, hogy a tabletek és okostelefonok korában már "mozgás közben" is elérik a facebook-ot vagy tudnak játszani. Ami helyhez kötötte őket, az a televízió, majd az asztali számítógép volt (nem is beszélve a vezetékes telefonról. Emlékeztek, milyen volt otthon várni egy hívásra? :) ) de ezen a korszakon részben már túl vagyunk.
Az okostelefon sem luxuscikk már, a 20,000 ft-os készülékek is netképesek, vagy a hasonló árkategóriájú tabletek.

Sőt, azt is vitatnám, hogy a koncentrációja a netezés miatt csökkenne a gyerekeknek, elég csak megnézni egy "gamert", aki egy fél napot ott ül a gép előtt és minden idegszálával arra figyel. Vagy egy átlag felhasználót, aki filmet néz, közben chatel és letöltöget.
Koncentrálnak ők, csak nem arra és nem olyan hosszan, mint ahogyan mii szeretnénk. :)

Egyszerűen sokkal több inger éri a mai fiatalokat (nézzétek meg a filmek sebességét és látványvilágát a 20-30-50 évvel ezelőttiekhez képest!), így nem érdekli őket, ami lassú vagy vontatott.
És a tanulás sokszor bizony az... ;) (főleg a felesleges magoltatás idegesítő, amivel hosszú éveket vettek el az életünkből. )

De tényleg a szülőkön múlik elsősorban, hogy megtanítják-e, segítenek-e kontrollálni mondjuk az okostelefon használatát, csak az a baj, hogy ők sem tudják hogyan kéne ezt megtenni. Nekik is új a probléma, ezért lógnak ők is annyit a neten...
A tévézési szokások kialakításába is belebukott a legtöbb gyermeket nevelő család, miért pont ez sikerülne?!
Ahol a tévé mellett nem volt esélye megtanulnia a gyereknek rendesen olvasni, ott netezve vajon lesz-e? És kb. ez az alap: fogja-e érteni az olvasott szöveget, akárhol is találkozik vele.

Pedig az egy hatalmas lehetőség, hogy egy 20 dekás hordozható eszközön elfér az összes információ, olvasni- és tanulnivaló, amit illik megismerned az iskolás éveid...
Knapp75
2.

Pedig az egy hatalmas lehetőség, hogy egy 20 dekás hordozható eszközön elfér az összes információ, olvasni- és tanulnivaló, amit illik megismerned az iskolás éveid alatt!
Olvashatsz te kötelező olvasmányokat utazás közben vagy éppen a magányodban ott, ahova még a miniszterelnök úr is gyalog jár...
Így ugyanannyi idő több mindenre elegendő!

Csak az kell, hogy ezek a dolgok is tudatosuljanak bennünk.
eszegfu
@Knapp75: Van igazságod... Érdekes módon valóban az internetező gyerekek erre annyira tudnak koncentrálni, tehát valóban nem ez a készség hiányzik. Inkább én arra gondolok, hogy ez nem kötelező, ezt kedvvel csinálják, mig a kötelező dolgok elsajátitására bizony kevésbé összeszedettek. Végső soron mégiscsak a családon mulik az eszközök mértékkel való használata, amit persze nem a kamaszodó korban kell elkezdeni. Az is igaz: ha a gyerek nem napközis és a szülők szerencsésen dolgoznak, akkor nincs "felügyelet".
Nálam az vált be leginkább, hogy a gyerekekkel megbeszéljük a napi programot... választhatnak 1 természetfilmet, 1 mesefilmet a TV-ben, társasjáték, olvasás, étkezési szünetek, fagyizás, biciklizés, stb. ugy kell beosztaniuk, hogy mindenre legyen idő, a kötelező és a kedvencekre is. Persze én egész nap itthon vagyok, nekem könnyü egyezkedni, kivárni a gyerekeket, de bevallom rettentően élvezem, amikor a 4 fiu egyezkedik, majd ennek betartására szinte nem is kell figyelmeztetni őket. Szülőként én is nyilván mindig csak rohantam.
wagabund
aszongya, a diákokat nem kérdezik...

jobb is...valamelyik nap az Alleeban hallottam középiskolás gyerekeket beszélgetni...zömmel a tanáraikról esett szó...
volvós
Fekete börkabár, viharkabát, fekete kalap,
nagy fekete Pobeda lefüggönyözve, ÁVH
Egyszer már túlétük... Kinek hiányzik ???
KERKA
Visszataszító és gusztustalan ez az egész amit bevezetni kívánnak. Ha csak a fele igaz, akkor is! Persze, ezt sem a pedagógusok találták ki maguk ellen, hiszen ki az a hülye pedagógus, aki azt akarja, hogy a kollégája értékelje,-minősítse- jelentgesse az ő felkészültségét, nevelői munkájának a színvonalát
áttekinthetőek-e a beszámolói, alapos-e a dokumentációja
- nevelési kérdésekben konzultál-e velük
És most jön a java: örömmel tanít-e?
Hát persze! minden óra előtt tánclépéssel közelíti meg az osztály termet, és közben énekel egy nagybelépőt valamelyik népszerű operettből:))
justhpeter
Hol voltak/vannak a pedagógusok, Kamcsatkán ? Hol voltak/vannak a szakszevezetek ? Ilyen, meg olyan "független" szakszervezetek kit képviselnek ? Önmagukat, vagy néha a pedagógusokat is ?
Lepényleső
Magyarországon már a besúgás is kötelező? Évszám 1919,1924,1941,1948,1952,1957,
1968,1978,1986,1992,1998,stb.? Évszámokon kívül mi változott?
soljanka
Végre nem egy impotens bandáról van szó, ha már pöcsként is fel tudott állni.
Már 5 éve szoktatják a népet a baszakodáshoz. Végre van hozzá "eszközük" is.
levarosbukta
Szopjatok csak kedves pedagógusok egész nyugodtan megérdemlitek a sorsotokat. Oda tettétek az x-et ahova nem kellett volna, hát így jártatok!
volvós
@bundi: 11:25

Kalauz bácsi bekiabálja: Heha következik !
Ez milyen megálló ? kérdezi egy utas?
- Viccesen mondtam, hogy Hegyeshalom következik !
- És mit mond, ha Piliscsaba következik ? :-))))))
kkalman
Ezt a PÖCS-öt csak egy pöcs találhatta ki. A pedagógusok meg élve a mormogás jogának a lehetőségével szó nélkül tűrik, hogy besúgókat csináljon belőlük a hatalom.
Ja, hogy ők (is) segítették hatalomba a mostani elnyomóikat? Ez nem jelentheti azt, hogy mindenhez asszisztálniuk kell, amit fentről rájuk akarnak erőltetni. A baj csak az, hogy a pedagógusok a magyar társadalom kicsinyített mása. Csak az történik náluk, ami az egész országban. Épp csak nem erőltettek rá mindenkire egy PÖCS-öt.
mariaberta
Ki találta ki ezt a hülye, ízléstelen rövidítést? És most a női elvtársnők is pöcsök? Szép.
Feraj49
Aki ezt kitalálta,akkora PÖCS,hogy már azóta FASZ-nak hívják !
Ha már itt tartok ! Fel állt a PÖCS,remélem nem a gyerekek látványára ?!!! Kis pedofilok !!!
vitriol
legyünk optimisták: hol lesznek ezek 2 év múlva?
KERKA
Ez az egész pöcs mizéria abból adódik, hogy a pedagógus életpálya (ami egy nagy szar) a pedagógusok besorolásához kell. Minden ped.nak ki kell töltenie KÖTELEZŐEN egy 80 kérdésből álló nyomtatványt, ami az ő saját és kollégái munkájának az értékelése. Ez a 80 kérdés felöleli a teljes munkavégzését amit a tanévben csinál. Végeredményben az a lelkes ped. aki a szakmájának a kíválósága, annak nincs mitől tartania.
Ami bosszantó, a rengeteg adminisztrációs kimutatás-lekönyvelés, hatalmas iratcsomó.
Namost aki ezt kiértékeli odafönt, az mennyire gyakorlott pedagógus??? És van erre megfelelő számu apparátus akik ezt elvégzik? Tessék belegondolni hány ezer ember tanít azok mind leadják a tetemes irományukat.Ami megalázó ebben, hogy dilettáns macák értékelnek tudományos fokozattal rendelkező, évek óta kíváló pályázatokat író valódi szakembereket.
soljanka
@KERKA: Volt már ilyen. Emlékszem egyik kolléganő elhagyta, és az asztalomon landolt. 100%-ra értékelte önmagát. Pl.: milyennek értékeli osztályfőnöki tevékenységét=10 pont. Két évig volt osztályfőnök, de a szülők-diákok kérésére elvették tőle az osztályt.
Így sok értelme van az önértékelésnek...
Amúgy meg büszkén, önként, dalolva készítették kollégák a portfóliókat. Még az is, aki amúgy morgott. 10-12 forintért...
Aki meg nem volt hajlandó, azt befenyegették, vagy az első adandó alkalommal elküldték. Így gyorsan behúzta mindenki a nyakát.
Nagyon ritka az olyan karakán testület, mint a budaörsi.
Nos, ezért tanítok én külföldön.
KERKA
@soljanka: Ha van nyelvtudásod akkor szerencsés vagy, külföldön sokkal lazább a tanítás és nem ilyen kényszer teljesítmény központú. Most mindenki írja a portfólióját, nagy baromság, de ez a mostani már jóval egyszerűbb, mint a két évvel ezelőtti.
Sokan kérdezik hol van ilyenkor a szakszervezet? Hát annak már semmi értelme, van, vagy nincs, egyremegy. Én már 1990-ben kiléptem belőle.
Egy kollegina Oslóban tanít. Ami nekem nagyon tetszett, a tanítás reggel 9-kor kezdődik és du, 2-3-ig tart. Az órák nem 45 percesek, hanem teljesen eltérő a feladatnak megfelelően.Ha dogát, vagy felmérőt írnak, akkor 45 perces, de ha csak az anyagot adja le a tanár, akkor 20 perces az óra, a többi időt tetszés szerinti felkészüléssel tölti el a gyerek
Ott is van minden nap testnevelés, de ők mozgás órának hívják, és többnyire délután van.
Ez a szabadban való mozgást jelenti, síelnek szánkóznak, futnak, jéghoki meg minden más.
Szóval ez a szabadelvű és nem a bilincses iskolák:))10 évesek a gyerekeik és már 4 nyelven beszélnek:))ebből az egyik az orosz, mert erre lesz szükség hamarosan. Figyeled ezt a szemléletet???
soljanka
@KERKA: Hát igen. Bár a lazaságot másképp tapasztalom. Viszont gördülékenyebben megy minden. És hát az eszközök, vagy az oktatásszervezők munkája hihetetlen. Nagyon nehezen szoktam meg, hogy kérjek. Meg, hogy ne spóroljam magam halálra a fénymásolatokon. :)
De azért a kerítésen nem lógnak kolbászok.
Mondjuk Oslo más, ott azért a soknyelvűségnek komoly múltja van. Az angol alap az iskolában, a norvég természetes, a magyart otthonról vitték, így igazán az oroszt kell idegen nyelvként tanulni.
Már gondoltam rá, hogy később váltok valami skandináv országra. De nekem az otthoni zűrzavar - a fejekben lévő - után most nagyon jó ez a helyzet.
Ha gondom akadt valakivel az biztos magyar volt :)
bretagne
Csinálják csak ezek a pöcsök, ha még nem nevettek rajtuk elegen. Undorító egy társaság. Miért jó nekik csupa alattvalót nevelni? Mert azok lesznek, ha már nem azok.
mariaberta
@KERKA: Fentiek szerint a pedagógusok PÖCSÖK, kérdés, helytÁLLNAK a besorolásuknak, vagy lankad a lendület???Jó, nem? Ekkora hülyéket!!! Nem tudtak valami normálisat kitalálni? Ennyit az értelmiségről. Régen sem tisztelték a pedagógusokat, azért hívták őket a "nemzet napszámosai"-nak. De az legalább nem volt ilyen egyértelmű...
KERKA
@mariaberta: MIndíg kitalálnak újabb és újabb marhaságot, nagyon" kreatív" az emberi erőforrás minisztérium meg a klik. :))
vitriol
biztos az adta az ötletet, hogy a fideszben is egymást ekézik a pöcsök
bakegya
CSÓK-PÖCS-na-na,ennyire népszokás lesz a különféle GENITÁLÉK fel és lehasználása a fideSS KURMÁNYNÁL ???-el mehetnének már a pecsába...jómodort tanulni.
Jankó123
Annyira aggódtak a pedagógusok, hogy mi a hozadéka az életpályamodell bevezetésének.
Nesztek, itt a "PÖCS" és jár hozzá mérőszalag is, hogy le tudjátok mérni, kinek mekkora jut! :-(

-A "Kárpátok Géniusza 2.0" ezt keresi a nadrágzsebben az összes fényképén!
Hát, végre megtalálta és elgondolkodott, kinek adja, hogy jó helyre kerüljön!
:-)))
simmering73
@A Tündik bündije: Hogy hogy nincs ilyen a világon? Hogy áll a PÖCS? Itt van, láthatod. Ezek bizony állnak, mint a cövek. Meg is mondták: ha meggebednek akkor is állni fog a PÖCS-ünk.
mariaberta
@A Tündik bündije: Képzeld el, mi lesz a neve a társaságnak, ha fejlődni fognak. Nem fogod kitalálni!!! /csendben, halkan,,,,F.A.S.Z./ Remek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.