A Világgazdaság szerint már Orbán Viktor asztalán van az a terv, amellyel „Magyarország huszonöt év alatt utolérné Ausztria gazdaságát”. A csomag elkészítésében Matolcsy György MNB-elnök is részt vett, a terv elemei pedig a jegybank által ezen a héten kiadott, Versenyképesség és növekedés című kötetben köszönnek vissza.

Matolcsy: 25 éven belül lehagyjuk Ausztriát

A tanulmány szerint csökkenteni kell a munkát terhelő adókat, a közmunkásokat tanítani kellene, és a vállalatok is többet foglalkoztathatnának közülük. A terv része, hogy az állam finanszírozhatná egy ideig a dolgozó teljes munkaerőköltségét, ha a piaci foglalkoztató utána tovább alkalmazná. Ösztönöznék a korhatáron túli munkavállalást azzal, hogy a nettó átlagkereset nagyobb százalékát vennék alapul a nyugdíj meghatározásához.

Kiszámítható üzleti környezetre lenne szükség, adócsökkentést adnának a bankoknak a hitelezés növeléséért cserébe. Stratégiai kulcságazat lehetne az elektronika, járműipar, turizmus, élelmiszeripar, logisztika, infokommunikáció, gyógyszeripar, biotechnológia, az orvosi műszergyártás és a kreatív ipar.

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
25 éve alatt ugyanennyire tönkre fog menni Ausztria?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equilibrium
jejejeeee... hüüüüüüüüüüüüüüüüüüüü
karma1
Es akkor kuszaszem felebredt arra, hogy a bilibe log a keze,...:o(((((
simmering73
A pszichiátere azt mondta neki: elmebeteg. Ő meg úgy értette: elmehetek.
Yoda69
Gondolom ezt a nap viccenek szanta. Az a baj hogy csak o tud rajta rohogni.
pbalage
25 éve alatt ugyanennyire tönkre fog menni Ausztria?
Cicamama55
Hacsak nem az osztrák-magyar monarchia visszaállítására gondolkodnak...
Toby
Mibben, korrupcióban, lopásban, hűtlen kezelésben, vagy műkincsvásárlásban, esetleg villavásárlásban ?
" Édesanyám, ferde szemmel néznek minket Saigonban !"
micfild
@Clavigo: Ah..- Kuszaszem valamit szivott.. jó ütős anyag lehet, hogy ezt álmodta
nyanya001
Ez éppen olyan elmebeteg mint aki kinevezte !
dr. prédikátor
Pöttyös seggű kuszaszem! te napról napra hülyébb vagy!Mondták már neked hogy nagy baj az agybaj???kezeltesd magad te nyomoronc fütyi-sz geci!!!
nyanya001
@36: Már akkor 50 évvel voltunk lemaradva !
eszegfu
@ila51: Igen Ausztria megáll, M.o. meg jó gyorsan fut... ez másképpen nem menne!
karma1
@pbalage: 08/35-re: De lokott vagy...:o))))
36
Mindegy, ki és mit mond. Oligarchák voltak, vannak, lesznek ebben az országban.:(
Magyar a magyarnak szívja a vérét. A kisember, helyben jár. Amíg a sárga csekket fizeti, jó, de nem dícsért, inkább hibáztatott. Ha lebetegszik, nyugdíjba megy, dögöljön meg minél gyorsabban.

Példa számomra most, hogy a CSOK-ot bevezették, az ingatlanosok a csillagokba fellőtték a telkek, házak, lakások árát. Azonnal, rengeteg pénzt, a legtöbb embertől összeszedni. Azzal indokolva, hogy 2008 után, nem volt kereslet és az árak is csökkentek. Mocskos nagy hazugság ez, mert azok az építőipari cégek, amik nem bírták, úgyis tönkre mentek és eltüntek. Üdítő kivételek azok az önkormányzatok, akik jelképes összegért adnak telket az építéshez.(Kérdés hogy ott ki akar, vagy tud megmaradni egzisztencia szempontjából)
eszegfu
@36: Utolsó gondolatodhoz csak annyit... ha van helyben, vagy a környéken munka, akkor van egzisztencia is. Ha igaz még mai is: Köröstetétlen összközmüves (!!) telkeit 1 Ft-ért adja az önkormányzat és munkalehetőség is van.
Satyala
@36: Szépen felfújt lufi a mostani áremelkedés! Amikor kidurran, újra sokan benyalják!
magyarbakancs
"Matolcsy: 25 éven belül lehagyjuk Ausztriát"
Milyen szakon végeztél?
Északon?
Apám a hülyeség fájna ,te ordítanál bakkker.
tarhonya
mit szed ez okosság ellen mert nagyon hat !
Butautáló
Kell a trágya a fideszes agyba! Lassan jön a választás!
Hellcat
Na először is pofázni meg álmodozni könnyű, ezt már láttuk tőletek párszor aztán azt is láttuk, hogy semmit nem tudtok rendesen megcsinálni. Nem kéne annyit kábszizni.
Macskaszem
A tündérmese újabb fejezete. Ha még egy aranyos kutyulit is ölelgetne hozzá, úgy meghatódnék, menten könny szökne a szemembe.
36
@eszegfu: Erre gondoltam én is. Ez így, rendben van.
36
@eszegfu: Én is falun lakom és vannak fiatalok, akik ragaszkodnak a helyhez. Hála az égnek. Ilyenkor nagyon örülök. Igaz, el kell járni 15-20 kilómétert munkahelyre, de a szeretett otthonába a családjához, minden nap haza tud jönni. Ez nagyon jó.
eszegfu
@1magyar: Ebben az a szörnyü, hogy "álmuk" nekik van... nekünk meg a "nyomor" jut! Ez az igazi "munkamegosztás", vagy "team-munka"!?:((
eszegfu
@36: Igy igaz... csak ott, ahol nincs legalább a környéken munkahely, hiába szeretik és ragaszkodnak a falujukhoz, kénytelenek elköltözni és igy lassan "kiürül" a falu. Gondolom ezt akarják megakadályozni ezzel az 1 Ft-os, vagy rendkivül olcsón megszerezhető területekkel az önkormányzatok.
namihami
Tudjuk: fairy tale-ahogy a nagy klasszikus már közlé a népével.
36
@eszegfu: Sajnos nagyon sok csodálatos táj, kiürül.

Megjegyezném még, ami nagyon szimpatikus és jellemző, a helyben maradó családokra, hogy nem politizálnak. Nem várnak CSOK-ra vagy valami más ösztönzőre. Inkább arra a gyönyörű érzésre és tettre támaszkodnak, hogy a család, ha pl. építkezésről, betonozás és egyébb munkák vannak, elmennek egymáshoz segíteni.
eszegfu
@36: Azt gondolom, hogy Te valóban egy kicsi faluban lakhatsz, ahol még "könnyen" megvalósitható a nem politizálás. (Tudod a másik rétje mindig zöldebb!) A kölcsönös segitség a mi falunkban is megvan... persze csak akkor, ha pl. én nem állok le politizálni a szomszédaimmal, vagyis nem veszek tudomást "hovatartozásukról"... másképpen sajnos nem megy... Azért ugye az egész falu nem 1 párthoz "huz", vagy nem tudjátok?!
silber13
Mintha egy elégedett, szemüveges cerkófot látnék 2 kilo banán befalása után!
prime777
Ez a duma azt takarja,hogy ezek még minimum 25 évig itt akarnak élősködni rajtunk.
Január
Matolcsy sem tud újabbat mondani, csak azt amivel a mindenkori hatalom hülyítette a jó népét. Hogy majd a jövőben ez lesz meg az, ezt hallottuk az előző rendszerben is, és ezt halljuk ma is.
Kérdés, hogy aki végigélte a régi rendszert, éli a mait mennyi ideig várjon még a Kánaánra? - mert lassan lejár a mandátuma ebben a dimenzióban, és egész életében csak hitegette a politika a szebb és jobb jövővel.
Tehát az Úr inkább maradjon csendben, és ne játsszon jóst!!! - mert úgy sem hisz neki senki.
perfekt
Ez aztán Afganisztán, Kazahsztán-na és Aztán! Ezt nevezem,felelősségteljes bank gurunak-ki bölcs, és jövendőmondó is!Szerencsétlenségeknek embere kivagy te?Akkor már fele a lakosságnak éhen pusztul-fele pedig migráns lesz valamelyik orosz tagállamba- vagy mint, laza malenkij robotnik. Nyolc-tíz bottal járó ember marad-ki készül az akkor esedékes parlamenti választásokra,és a békemenetre.
Dr. Felipe
"Orbán Viktor asztalán van az a terv, amellyel „Magyarország huszonöt év alatt utolérné Ausztria gazdaságát”.

Hitler asztalán is ott volt a villámháború terve. "Adjatok nekem négy évet és Németországra rá sem fogtok ismerni"
Aztán mikor a ruszkik már Berlint lőtték, még mindig csak, a már nem is létező csapatait tologatta a terepasztalán.

Valahogy így lesz ezzel az utoléréssel is. Ausztria már fényévekre lesz, pedig itt van a szomszédban, mi meg még kőbaltával fogunk mamutra vadászni.
eugen4402
Nem tudom, igaz-e, de az a hír járta régen, hogy amikor Matolcsy pályakezdő zseniként megtartotta első előadását a PM-ben, Hetényi gratulált neki, és mosolyogva megkérdezte tőle: - Mondd Gyurikám, a számok nem zavarnak..? -
zöldszem
Kuszaszem!!!
Ha majd kijózanodtál, ennek fuss neki még egyszer!
A kelet-európai rendszerváltás éllovasából, a legfejlettebb szoci országból, a legvidámabb barakkból, ma Európa mélypontja vagyunk ahonnét eddig minimum 1 millió ember menekült nyugatra, ahol a törvényt naponta szarják le, akik alkotják, ahol 50 ezer forintért lehet dolgozni egy hónapig, ahol Orbán utolsó csicskása is milliárdos, ahol a miniszter stadiont épít a kertje végébe, miközben Kazahsztánt nevezi mintaállamnak. Ahol, akkora a korrupció, hogy vezetőbeosztásba csak családtag kerülhet, nehogy a külsős beleláthasson!
28 országból a 26.-ak vagyunk gazdasági teljesítményben...
Életminőségben 28-ból a 27.-ek...csak Bulgária van mögöttünk...
25 év után ott sem tart az életszínvonal, mint a Kádár rendszer derekán.
Nagy szar van a palacsintába.
Egy trágyadomb lett az ország.
Kutyuska
Valaki világosítson már fel! Nem az van, hogy már most az egész világ minket utánoz és irigyel, mert annyira szuper itt minden? Magyarország jobban teljesít! Vagy nem?
A reformok működnek! Vagy nem!
A rezsicsökkentéssel annyi pénz marad a zemberek zsebében, hogy el sem tudják költeni.
Milyen 25 évről beszél ez a pöttyös seggű idióta?
nyanya001
És ha megáll a föld forgása, akkor még Ausztráliát is utolérjük
Kutyuska
@Dr. Felipe: Addigra hány stadion lesz és hány km-re nő a felcsúti kisvasút vonala?
Engem a leginkább ez érdekel. Néhány biztató számot ezekről is szeretnék hallani.
volvós
Kuszaszemnek igaza van ! Már most Ausztria és Magyarország
gazdasága közt egy év a különbség !!!...Vagyis egy FÉNYÉV !!!
bencemacska
Mondott ő ebben nagyon sok igazat is, csak azt nem tette hozzá, hogy ez csak a válogatottra vonatkozik.
Az alsóbb osztályokban játszókra azok a törvények vonatkoznak, amelyeket ők alkottak és mindenkinek csak annyi jut, hogy éhen ne dögöljön!
A válogatottak életszínvonala utoléri Ausztriát! (Hányan lehetnek? Talán fél millióan, vagy az sok?)
verőce21
Az elgondolás nem rossz, de ki fogja kivitelezni?
feleselek
Méghozzá keleti irányban...! Egyébként, ha jól meggondolom,ők már elérték és amit összeloptak,túl is haladták!
papa.49
Xartolcsy megint fordítva ülsz a döglött dakota lovon, az amit vizionál nem 25 , de 250 év alatt se lesz valóság, és tudod miért MIATTATOK!!!
Mangu
A baj ott kezdődik, hogy ezt a szöveget leközlik és reagálnak rá. Matolcsi olyan, amilyen. Bolond lukból bolond szél fú!
nemsemmi
Ez egy zseni !!!
25 év !!!
Miért nem mindjárt azt ígéri, hogy világ leggazdagabb országa leszünk. Hiszen már most is a legjobbak vagyunk.
JAJMÁR
@verőce21: A munkaadók terhei az elmúlt 6 évben növekedtek, beleértve az egyéni vállalkozókét is.
Amíg a vállalkozóvá válás egy lehetőség, kiút volt a munkanélküliségből a múltban, és másodállásként pedig jövedelemkiegészítés, ezt ellehetetlenítették.
Ahogy a munkaerőközpontok, civil szervezetek eus és egyéb pályázatokból szervezte oktatásokat is, - melyen a tartós munkanélküliek ingyen szakmát szerezhettek - és azt a pályázati lehetőséget is, hogy a vállalatok munkanélküliekre pályázhassanak, és továbbfoglalkoztatás vállalása mellett az állam az egyébként piacképes bérükhöz, v. bérköltségükhöz hozzájáruljon.

Ehelyett vannak a közmunkások százezrei, akik napocskákat és felhőket rajzolnak, no meg összeadni tanulnak sok pénzért, amiből csak éppen ők nem profitálnak.
Ma a minimálbérnél, de sokszor a közmunkabérnél - mert kialakult ez az alacsonyabb bérkategória - többért nem érdeke foglalkoztatni egy vállalatnak sem, hiszen ennyiért is lehet, és így a közmunkába bezáródnak a százezrek, esélyük innen kilépni nagyon csekély.
Az üzleti élet soha nem volt ennyire bizonytalan, ezért nem jön befektető sem ide, hiszen egy éjszakai ötlet alapján is bármit átrajzol a kormányzat, beleszól, irányítani akar a piacgazdaságban is.
Amiről úgy gondolják, hogy húzóágazat lehet, azt gyorsan magukévá tették, teszik. (Gondolják, húzza inkább őket.)
Miféle korhatár utáni munkavállalásról hadovál? A korhatár előttit sem képesek megoldani. Nyugdíj? Na azt a reformot, ami valamiféle megoldást jelenthetett volna, már elköltötték.
Persze, én csak a tapasztalataimról írok, az eltolcsi meg dumál.
Épp az ellenkezőjéről annak, amit csinál, épp arról, amit elunortodoxiázott!

Fényéveket távolodtunk Ausztriától, és egyszer biztos meg is fogjuk köszönni eltolcsinak.
.
Lepényleső
Igen,ha kettéválasztjuk a megmaradt országot,és én nem abban leszek amiben ő.
papa.49
@wpym: lehet 10 X, de lehet 100 X is...
papa.49
Xartolcsy számolgasd inkább a csecsemők seggén a piros pöttyöket, abból kevesebb bajunk lesz NEKÜNK tudod idióta)))))))))))))))
Szókrakész
Pedig milyen igazat mond.
A cél pont az, hogy nem Kelet-Európát felvinni a nyugati szintre, hanem a nyugatit lenyomni a kelet-európaira.
Most a sok migráncs a katalizátor ebben.
Csak nézze meg mindenki, hogy Ausztria hol lesz 5 év múlva, ha nem vet véget ennek a migráncsölelgető politikának.
vadsanca
Nem lehetne valamivel gyorsabban? Talán 1-2 évet még tudnék várni. De még ezt is meg kell élni! Valójában milyen szinten? Mert ez sem mindegy? Esetleg ők süllyednek a mi szintünkre?
Matolcsi nem akart indulni valami humor tehetségkutatón?
agnes200
Kellett valami bíztatót mondani. De olyat, ami nem kézzelfogható és nem számonkérhető, mert jó soká van, és addig lehet még sok más távoli célt mutatni ez helyett, ez meg el lesz felejtve.
Fradigege
"Kiszámítható üzleti környezetre lenne szükség, adócsökkentést adnának a bankoknak a hitelezés növeléséért cserébe." -Itt ledobtam a gépszíjjat. Talán nem kéne 200 milliárdot beletolni az unorthodox Corvinusba. Esetleg, nem kéne csodapalotákat venni, és fukarabbul kellene vásárolni festményeket.
Ez se semmi:
"A tanulmány szerint csökkenteni kell a munkát terhelő adókat, a közmunkásokat tanítani kellene, és a vállalatok is többet foglalkoztathatnának közülük."
A Posta vezérigazgatót miért csengetjük havi 5.6 millióval? Esetleg véletlenül csókos?
Eddig krvra az ellenkezője valósult meg.
Desischado
@Butautáló: Pontosan! Erről szól a nóta, semmi másról! A birkák meg simán benyalják, és boldogan bégetnek!
Pestilence
@Szókrakész: Nem ott mint mi.
Most komolyan. Te miért drukkolsz ennyire a németek, osztrákok és az EU ellen?

Egyszer tényleg szeretném megtudni, hogy mit remélnek azok, akik Magyarországot az EU-n kivülre vizionálják. Nem kötözködésből. Őszinte érdeklődésből. Már próbáltalak más témáknál erről kérdezni, de még nem kaptam választ.
kabóca
A plakátok szerint már régen megelőztük. A 25 év hogyan jött ki? Csak nem a pedagógusok 25 pontjából plagizálta (a 25-öt)? Matolcsy nem késik el soha, nagyon pontos.
kabóca
@papa.49: Nyugalom, csak a Pöttyös Panni meseíró pályázaton induló művéből idéztek.
Hofipisti
Remélem Matolcsy előbb fogja elhagyni Ausztriát, mert onnan az ilyen gazembereket kitoloncolják!
coni
Ehhez elég gyors ütemben kellene Ausztriának visszafejlődnie mivel mi hátrafele lépdelünk/száguldunk. Elrugaszkodtunk de sajnos nagyon rossz irányba.
Yeromos
A rendszerváltáskor sok ilyen ígéretet hallottunk. Elérjük a nyugati életszínvonalat, stb.
Igaz vannak ebben az országban olyan emberek akik túl is szárnyalták a nyugati életszínvonalat.
Ott vannak például a gázszerelők ők is sokkal jobban élnek mint nyugati társaik. (lehet, hogy nem mind...)
kukac50
Nem rég azt nyilatkoztad,hogy nem sokára,ez neked 25 évnek számít!
Neked is el kellene kezdened az első osztályt,hogy tudj számolni gondolkodásra is megtanítsanak a tanárok.
verőce21
@JAJMÁR: (22:13) Most nagyjából egyetértek amit írsz, Ausztriát akkor sem érnénk utol, ha szembeszaladnának velünk.
evacica
Ennek az embernek nincs ki a négy kereke! Ilyen hülyeséget mondani utoljára Ráksiéktól hallottunk, hogy még az USA is le fogjuk hagyni , s ez az MNB elnöke Magyarországon! Hát ilyen emberek csak az Orbán kormányba lehetnek,csak végig kell nézni ezt a vezető gárdát és az ember sírva fakad, hogy ilyenek vezetik ezt az országot és döntenek a sorsáról. Szégyenletes!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.