A Szülői Hang több mint ötezer szülő részvételével készített felmérése szerint a pedagógushiány már sok helyen a hatékony tanulás lehetőségét is megvonja a diákoktól. Matematika- és angoltanításban már kritikus a helyzet.

Tanárhiány: testnevelő helyettesít a matekórán

Fotó: Pixbay

A Szülői Hang Közösség online szülői felmérést készített a tanárhiányról és az azzal összefüggő problémákról, ezt a 24.hu ismertet. Bár az eredmények nem tekinthetőek országosan reprezentatívnak, az összesen 5281 kitöltő önkéntes részvételével lezajlott adatgyűjtés az eddigi legszélesebb körű ilyen jellegű felmérés, melyből a többi közt kiderül, hogy a  szülői visszajelzések 45 százalékában jeleztek súlyos tanárhiányt: valamelyik tantárgyból legalább két héten keresztül nem volt érdemben tanítás. 

A tanárhiány legegyértelműbb jele az, amikor a tanóra érdemben nincs megtartva: ez jelentheti azt, hogy a tanóra elmarad, azt, hogy az órát helyettesítéssel megtartják ugyan, de az nem megfelelő. Ilyen esetekben elképzelhető, hogy a tanár beteg lett, vagy felmondott és éppen az utódját keresik.

Több oka lehet annak, hogy miért nincs érdemben megtartva az óra: lehetséges, hogy az iskola nem tud szakszerű helyettesítést biztosítani, de az is elképzelhető, hogy elvileg szakszerű helyettesítés zajlik (és így is van az óra elkönyvelve), a tanárnak azonban nincs kellő ideje, energiája felkészülni az órára. A gyerek és a szülő szempontjából azonban tulajdonképpen mindegy, mik az okok, hiszen az eredmény ugyanaz: nincs érdemi oktatás.

Általános iskolában egyértelműen a matematika és az angol nyelv a legkritikusabb terület: a tanárhiányt ilyen órákon a szülők 11,1, illetve 9 százaléka jelezte. Ebből a két tantárgyból a probléma a település méretétől függetlenül igen súlyos.

Különösen kiemelkedik a matematikatanárok hiánya a községekben: a 13,9 százalékos tanárhiány a legmagasabb érték az összes eset közül. Ezen kívül Budapesten különösen nagy a hiány informatikából és napközis pedagógusból (4,8, illetve 4,7%), valószínűleg a fővárosban ők sok más egyéb álláslehetőség közül is válogathatnak. A testnevelő tanárok különösen a kisebb városokból és községekből hiányoznak, a községekben pedig különösen nagy problémát jelent fizikatanárokat találni (5%).

A gimnáziumokban is jellemző, hogy matematikából és angol nyelvből kiugró a tanárhiány (12,5, illetve 11,1%), és látszik az is, hogy jelentős részben a tanárhiányt hosszabb távon sem sikerül rendezni (az extrém tanárhiány ezekből a tárgyakból eléri a 3 százalékot).

A szakképzésben még magasabb a tanárhiány matematikából és az angol nyelvből (15,6, illetve 13,8%), de emellett szakmai tárgyból és informatikából is hasonlóan gyakran tapasztalhatunk hiányt (14,8, illetve 13,2%).

Összességében az adatok a kormány állításaival szemben egyértelműen alátámasztják, hogy a súlyos országos tanárhiány éppúgy sújtja a nagyvárosokat, mint a kistelepüléseket.

(24.hu)

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
@Shikari: Egy testnevelő annyira van képben a matekban, mintha a matektanárnak be kellene mutatni egy gerendára felugrást, esetleg cigánykereket!:))))))) Ha olyan magától értetődő lenne, akkor teljesen feleslegesek lennének a szaktanárok!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
eszegfu
@Shikari: Egy testnevelő annyira van képben a matekban, mintha a matektanárnak be kellene mutatni egy gerendára felugrást, esetleg cigánykereket!:))))))) Ha olyan magától értetődő lenne, akkor teljesen feleslegesek lennének a szaktanárok!
papa.49
Hát igen egy jó (fütyiszes) tanár bármire képes, tesi tanár létére akár asztrofizikát is tanítani !!!
Ez komolyan RÖHEJ, ilyen eddig a ,,elmútnxocévig,, NEM VOLT !!!
papa.49
@fideszes gyökér: Pártfeladata van !!!
Eladott Ország
@Shikari: Telik mindenre, amire csak szükség van ebben az országban. Selyemtapétára a Várban, fegyveres őrségre Matolcsy körül. Nem tudom, Orbán Viktor üldözési mániáját hány testőr vigyázza, amikor elvegyül a nép között, de hogy nem kettő, az biztos. Építjük a kerítést milliárdokért, sőt, már más országoknak is építünk, mert telik rá. Reklámozzuk közpénzből a rettegést, mert félni jó. Van kisvasút, vannak stadionok orrvérzésig, lesznek szép új helikopterei a honvédségnek. Új templomok épülnek és régiek újulnak meg közpénzből, csak a bérezésre nem futja.
kereső
@Shikari: 12:00, igen, körülbelül ezt válaszolná egy testnevő-tanár is erre a feladatsorra.
És ha még meg is kéne neki TANITANI!! egy hetedikes nebulóval-nem a zsenikkel,hanem az átlaggal! Amúgy,ha nem érted a problémát, nem az én készülékemben keresd a hibát.
eszegfu
@Shikari: 11:31 Pontosan azt vettem figyelembe, hogy "helyettesit"! Te viszont valószinüleg ennek a szónak a tartalmát nem ismered... "távollétében más tanit, más oktat". Tehát egy iskolai matek órai helyettesités nem csupán "gyerekmegőrzés"! Csak a legegyszerübb példa egy 8. általános matekból: Melyikkel egyenértékü a 4x - x + 7y - 2 y? A válaszok: a) 9, b) 9xy, c) 4 + 5y, d) 3x + 5y. Szerinted ez menne egy tesitanárnak?!:))))))))
papa.49
@eszegfu: Hiába mondod a ,,nem akarásnak, nyögés a vége,, itt is ez van !!!
eszegfu
@Shikari: Ha megengeded, ha nem, akkor is van véleményem!! Ha meg a Te véleményedet kellene belátnom, akkor csak egy idézet Tőled "Ostobákkal kár volt kezdenem!"
Eladott Ország
@Shikari: ma, 12:56 Mindenre van pénz, csak béremelésre nincs, te fideszes barom! Ugyanis államtitkárokból és fideszes faszszopókból, van bőven.
uploads.disquscdn.com/images/c1b3ff1753ccffa780e1d9781a4b8228491461c974b81da5e969b6cb99b81be1.jpg?w=600&h=624
kereső
@Shikari: nos, lehetséges,hogy nem csak azért ment testnevelő tanárnak, mert ehezz volt tehetsége, hanem mert hadilábon állt anno a hetedikes matekkal. Attól még kiváló!!! tesitanár lehet.De ugyanez elmondható egy magyar,történelemk,vagy akár földrajz SZAKOS!!! tanárról IS.
Hosszú távon minőségi oktatás a helyettesitéstől nem várható.Egy két óra belefér-mert ad gyakorlót a nebulónak- de tananyagot leadni,megtanitani azért kicsit mást jelent.
Feltételezem van pedagógus a környezetedben- kérdezd meg őket, mielőtt libsizni kezdenél.
Ez komolyabb dolog annál,mintsem szó nélkül kellene hagyni. Hogy is mondta Novák Katalin?:
" a magyar gyermekek, a magyar jövő"-nos buta -tanulatlan!!!magyar gyermek lesz a magyar jövő!
Aki Én
@Shikari a buta pöcs: Nem. Te hagyod figyelmen kívül, hogy nem egy ideiglenesen távol lévő tanárt helyettesít, hanem tanárhiány van a kontár kormányodnak hála.
Mondjuk a te esetedben örültünk volna, ha legalább egy tesitanár megtanít az alapokra.
Pl, hogy 48 % nem kétharmad :)
De az a legvalószínűbb, hogy veled még Einstein is lukra futott volna.
Aki Én
@Shikari a tanulatlan marha: 13:36 Akkor jobb ha tudod, te illiberálfasiszta majom, hogy a pedagógusok béremelési sikerpropagandája is kamu. Hogy ne tudnád, de te egy aljas hazaáruló vagy.

hvg.hu/kultura/20180906_Tenyleg_nem_volt_meg_ekkora_pedagogus_beremeles

,,A kormány rendszeresen kinyilvánítja, hogy akkora tanári béremelés még a rendszerváltás óta nem volt, mint az utóbbi években. De ez nem igaz. Ez sem."
kereső
@Shikari: 13:36 nem kéne mellébeszélni!! Szaktanár hiányról szól a cikk!-és nem a tesi tanárok felkészültségéről! A tesi tanár köszöni szépen jól van.Attól még nem lesz matek,angol,informatika tanitásra alkalmas!!!
dr. prédikátor
@Aki Én: A csikari is azé lett fityfaszos mert minden máshoz hülye volt!!!
Aki Én
@CSicskari: Te megint szembemész a forgalommal lúzer :)
Aki Én
@dr. prédikátor: ...és ez sajnos nem vicc.
anima
Egy levegőbe felugró diák meg egy levegőbe felugró diák az két levegőbe felugró diák.
De, ha az egyik diák úgy felugrik a levegőbe, hogy nem esik le soha többet, akkor... izé.

Kétismeretlenes egyetlen: Nem ismertem sem anyámat, sem apámat.

Halmazállapot: Ahogy halmozódnak a gondok, úgy kialakul valamiféle állapot.
CsipkeRózsa
@fideszes gyökér: Létezik zsidó hajléktalan?
kereső
@Shikari: őszintén szólva nem érdekel. A jelen-és a jövő érdekel.Azért mert valamikor,valakik hülyék voltak, most is annak kell lenni? Mert valamikor valakik, kútba ugrottak, most azokat kéne követni. Nem tudsz normális vállaszt adni, csak nyomod a mellé sódert, meg a kampányszöveget-és mellé mindenkit fel akarsz akasztani,koncolni- de egy normális érved nincs.
Aki Én
@Shikari: ,,Ha valaki elhagyja a pályát, az egyéni döntése. Ezt szabályozhatja az állam tiltásokkal,"

Ez a két mondat nagyon ott van lúzer.
Te olyan buta vagy, hogy az már mókás. Ráadásul fingod nincs, mi megy ma az oktatásban, miért nincs elég szakképzett pedagógus, miért hagyják el a pályát illetve az országot százezrek.
De honnan is tudnád, mi az az oktatás, illetve mi megy ebben az országban?
A végbélbe nem jutnak el a hírek. A sok fingtól meg nem leszel okosabb. Sőt, az az egyik oka az üvegház hatásnak. Nem csoda, hogy állandó bódulatban vagy segglakó.
Aki Én
@CSicskari a segglakó: Te nagyon tájékozatlan és buta ember vagy. Azért lettél propagandista, mert buta vagy és igénytelen. Jó alany az orbáni megtévesztő politikára, ami az emberi ostobaságon és igénytelenségen alapszik.
Mondanám, hogy te még fideszesnek is buta vagy, de ez túlzás lenne. Na, annak pont jó vagy :)
kereső
@Shikari: 14:43, cáfolnám ,de minek. Csak annyit jegyeznék meg, és azt is csak nagyon halkan-pont nem a pedagógusok azok,akik elmennek. Inkább-nincs utánpótlás!-azaz csökkent az egyetemet végzett pedagógusok száma- nyugdijasok sem lesznek pótolva- felsőoktatási keretszámok csökkentek-és ezzel együtt a népességen belül a felsőfokú képzésben résztvevők száma IS!. És-csak hogy tudjad- a "KÖZOKTATÁS"!!! állami feladat- az állam végrehajtó szerve meg a kormány. Szóval hogy is állunk azzal,hogy a kormánynak nincs feladata ebbben a helyzetben?
solidedge
Ha a gyerek okos nem is, de erős még lehet.
kissé felnőttem
És ebből mi lesz? bukfenc
csak a kormány venne fel szemüveget, vagy mennének szürkehályog műtétre a legegyszerűbb ha lelépnének. olcsóbb is lenne.
Willissa
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Üdvözöljük = = > www.3xDate.top
kereső
@Shikari: 18:21, mivel a tanár létszám most hiányzik,akiket a keretszám csökkentés miatt nem vettek fel az osztatlan tanárképzésre/fidesz visszahozta 2012-től/ csak a számokat irom: jelentkező:4738 fő. keretszám: 1331. felvéve:1298 fő.
Nem szeretem,ha valaki mellébeszél.
Eriksson
A réges-régi matek órákra már nem is emlékszem, a tanár nevére sem, de amikor a tesi tanár jött helyettesíteni, az egy élmény volt.
Eriksson
@Shikari: Szeretem az ilyen "kutatásokat". Attól exkluzív, hogy előre megválogatják a megkérdezendőket. Ha egyáltalán vannak olyanok.
Mert lehet, hogy csak egy "kígyóvállú blogger" szellemi terméke.
Clavigo
@Shikari: Köpőcsésze,,téged ki támogat ?
Eriksson
@Shikari: Az ilyeneknek nem kell se tesi, se matek. Sőt még magyar se.
Akkor miről beszélnek?
kereső
@Shikari: 09:10, igazságod vagyon-demokráciában.De meddő dolog ner-iában,ahol a "képviselő" nem a választópolgárokat és érdekeiket képviseli, hanem a kormányzó párt, jelesül a fidesz=orbán érdekeit.
Eriksson
@Shikari: Értelemszerűen angol nyelvtudás a legfontosabb, mert hozzátartozik a kivándorlás feltételeihez.
Clavigo
@Shikari: Látom,,elvagy magaddal,,retardált. :))))
Eriksson
@Shikari: Igazad van bizony, én viszont ugyanezeknek a többgenerációsairól beszéltem.
kereső
@Shikari: én megtetettem ez ügyben,amit megtehetettem- de amikor is az egyenlő szavazat elvét felrúgva úgy szól a választási törvény,hogy a fideszre leadott szavazatok 1,3333-at érnek ,az enyém meg csak 0.6767-et a mandátum megállapitásnál, akkor veszett fejsze nyele.
Amúgy ez még a gránitszilárdságút IS sérti.
Nessy
@fideszes gyökér
: Lehet, hogy fideszéknek is testnevelő tanár tanította a matekot, azért lehet 49% = 2/3! Azaz 49 több, mint 51! Azért érettségi dolgozatban ne így számoljon a diák! ! Ez már politika, nem tudás!
Mint ahogy az unortodox statisztika sem a tényeket tükrözi!
Kis hazugság, nagy hazugság, statisztika, kormánypropaganda!
nezelodo
Lehet, hogy a kormány úgy tudja, hogy túl sok a tanár. Valószínűleg ezért mondtak fel a Kövér hitbizományban működő iskolában a fideszffy hűbérúr falujában a takarítónőnek, az igazgató személyi sofőrjének, és az igazgatónak azonnal, a tantestületnek pedig a tanév végén életbelépő hatállyal.
Kerestem a hírt erről, végül is nem mindennapos eset, hogy a sajátjaik között kezdik a vérengzést, de volt már ilyen közel hetven éve, de sehol nem találtam semmit, így biztos sem a Soros nem ludas a dologban, sem a migrák, sem az ellenzék. Még a Lenci megyei lapja sem lelkendezett emiatt, sem a Magyar Idők sem írt róla, igaz most a pitypang sem virágzik, így arról sem írnak. A rettegtető tv-ből is kimaradt a nem mindenapi eset, lehet, hogy Bermuda háromszög lett a térség, és már a térképen sincs rajta dakotáéknál?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.