Mintha a nyolcvanas években élnénk.

Enni adott osztálytársának egy budapesti kisdiák, egészen elképesztő büntetést kapott

Tanóra alatt adott enni osztálytársának egy budapesti állami iskola negyedikes diákja, ám a tanár kiszúrta, és "példás" büntetést szabott ki rá.

A Diákparlament osztotta meg Facebookon a fotót, amelyen 50-szer leírta a gyerek:

Nem etetem az osztálytársamat.

A Diákparlament szerint a büntetés eltúlzott és nagyon rossz időket idéz.

78 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
@rokker33: Az óra alatt gondolom te azért ettél, mert unatkoztál.
Ez a diák meg egy éhező társának adhatott enni. Feltételezem, fogalmad sincs a különbségről.
Szépen kinevelik a segítőkészséget már gyerekkorban.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Az eljárás és a tanár is ennek az oktatási rendszernek a szégyene.
rokker33
@justhpeter: miért olyan nagy dolog ez??A diákoknak már mindent szabad?? Én iskolás koromban mikor ettem az órán kizavart a tanár az igazgatóhoz! Akkor még könyörögtem neki hogy ne hívja fel a szüleimet mert baj lesz ez kb a 2000 évek elején történt azóta a diákok azt csinálnak amit akarnak,ha megbünteti őket a tanár még ezek vannak felháborodva!Ha és csak 50 szer kellett leirnia nem halt bele nem nevezném erős büntetésének!!
reagens
Nem járt iskolába aki ilyen hülyeségeket ír? Mikor volt szabad órán enni idióták?
görbetükör
@rokker33: Az óra alatt gondolom te azért ettél, mert unatkoztál.
Ez a diák meg egy éhező társának adhatott enni. Feltételezem, fogalmad sincs a különbségről.
Szépen kinevelik a segítőkészséget már gyerekkorban.
rokker33
@görbetükör: jah és ezt pont órán tanulás közben kellett megtennie! Itt a probléma az hogy a mostani diákok nem fogják fel vagy nem akarják felfogni, hogy vannak szabályok amiket bekell tartani!Ha ezt már 4. es korukban nem tanítják meg akkor később sem fogják alkalmazni! Van minden órában 5 perc szünet reggeli ebéd szünet stb ott a beszélgetést étel ital osztást megtudja oldani nem az órán kell enni pont...
advocat
Ha én pedagógosz lennék, megkérdeztem volna, hogy miért? Ennyi még beleférne a tanrendbe. És, ha azt mondja, hogy azért mert éhes, nem volt pénzük reggelire. Sem. És ez ellenőrizhető. Legfeljebb egy ejnye. Legközelebb várd meg a szünetet. Vagy valami hasonló.
CsipkeRózsa
Ha óra alatt etette az osztálytársát, akkor miért nem azt íratta le a tanár, hogy óra alatt nem eszünk. Miért az a kifogás, hogy etette az osztálytársát, miért nem az, hogy óra alatt?
jesz
@CsipkeRózsa: mert a tanár nem egy IQ bajnok.
Qqberci
Azt kellett volna leiratni, hogy "Máskor Mészáros Lőrinc bácsinak adom a tízóraimat!"
jesz
nem dicsekvésként, de az én sulimban a " holnapra leírod százszor" volt divatban..szüleim szerint egész szépen kezdtem el írni..
ilyen, hogy -nem etetem az osztálytársamat-, nem fordulhatott elő...
Dr plágium
@vacsi: Megdöbbennél ha tudnád. Pontos adat nincs is, mert a gyerekek szégyellik és a szülők is.
Minden esetre a pedagógus le vizsgázott. Elég lett volna ha rászól a gyerekre, hogy szünetben egyenek.
Borsodi
@jesz: Talán egy rosszindulatú fideszes,aki sosem éhezik.
nevemnick
@jesz: biztos, hogy valamikor MSZP tag volt a tanarad, és kétezerre fitymaszos lett. Azért íratta le százszor... :D
Málna
@vacsi: Sehol. Ingyen kapnak enni a rászoruló gyerekek, még a tanítási szünetben is. Ha egy gyerek éhesen megy iskolába, az egyszerűen csak elhanyagoltság a szülő részéről.
Málna
@görbetükör: Miből gondolod, hogy egy éhező társának adott enni, és nem unalomból vagy rosszaságból falatoztak?
Málna
@Dr plágium: Lehet, már vagy háromszor rájuk szólt előtte. Nem tudjuk az előzményeket.
görbetükör
@Málna: Majd gyere Magyarországra és nézz körül!
Igaz, a kedves vezért azt mondta, a Fidesz felszámolja/felszámolta a szegénységet, de ne higgy el ám mindent!
Bizony vannak éhező gyerekek ebben az országban!
görbetükör
@rokker33: Régen lehettél iskolás. Tudod, van, aki mások előtt a szünetben szégyelli, hogy éhes.És meglehet, a nagyobbak, erősebbek el is veszik a kaját.
Egyébként én híve vagyok a fegyelmezésnek, de a ridegséget elítélem.
human
Papp Dániel köztévé vezérnek kellene leírnia 50-szer, hogy "Hírt hamisítani a köztévében csúnya dolog."
Málna
@görbetükör: Itt élek, és még soha nem találkoztam éhező gyerekkel. De a kérdésem az volt, hogy itt most miért gondolod, hogy erről van szó és nem rosszalkodásról? Mert szerintem az utóbbira utal, hogy nem a szünetben tették ezt.
namihami
A folyamatos etetés jogát mindenki irányába ez a kormány fenntartja magának.
Málna
@surdilloFUJT: Nem tudom, melyik kommentemre reagáltad ezt.
Nessy
@Málna: Te nem voltál diák? A szünet esetenként gyors házi feladat másolásra kellett! Sőt, most botránkozz meg, unalmasabb órán szép kék papírba kötve még könyvet is olvastunk, ha nagyon untuk. (akkoriban még kék papírba kötöttük a könyvet, füzetet.)
Arra vigyáztunk, hogy legalább közepesre tudjuk az anyagot, de inkább jóra! Abban a korban még nem gond a kétfelé figyelés!
human
Nyilván megoldhatta volna ezt a tanár úgy is, hogy határozottan figyelmezteti a diákot, hogy az órán figyelni kell és többit a szünetben intézzék. Aztán lehet találgatni, hogy ez miért nem így történt? Többször figyelmeztetnie kellett a gyereket? Esetleg ilyen bunkó a tanár? Vagy túlterhel és ezért türelmetlen, feszült volt?
Málna
@Nessy: És órán ettetek? Mert nálunk ez nem volt szokás.
csak úgy....
engem azért rúgtak ki a gimiböl,mert a klotyóban nem volt papír és ezt nem tettem szóvá,pedig vót róla tudomásom! mikor harmadszorra gyütt a hasmars és nem tudtam mi tévö legyek,mint taknyos,pirulós kamasz ,a körülöttem ülök dolgozatait fölnyaláboltam és kirohantam mint Zriny.
abban az idöben is tilos vót enni az óra alatt de a hasmenést ,sokkal szigorúbban büntették!
Nessy
@Málna: nem rendszeresen, de néha előfordult. Különösen a hátsó padsor ideális volt erre a célra. :-)) Azért mi sem voltunk angyalok, bár azért a negyvenes évek végén, még az általánosban, bizony hátratett kézzel kellett ülni, ha a a tanár magyarázott. Aztán volt idő, mikor enni csak a nagyszünetben, egyébként párosával kellett gyalogolni a folyosón. Beszélgetni tilos volt. Bolond idők jártak akkoriban. Néha ma is!
kakambuki
@Fantomasz: Ha pofán veri a gyereket ott helyben az humánusabb lett volna?
vacsi
@Dr plágium: Igen, nagyon megdöbbennék! Az anyagilag nehéz helyzetben lévő családokban a gyerekek ingyen kapják az óvodai, iskolai ellátást, nem csak ebédet, hanem uzsonnát is.
vacsi
@görbetükör: Ne komolytalankodj! A rászoruló gyerekek ingyen kapják az óvodai, iskolai kaját, ingyen tankönyvet, és még sok más segítséget. Egyébként, ha a bemutatott írást megnézed, azt nem egy tíz éves gyerek írta - és nem is egy ember írása! Kamu az egész!
Dr plágium
@vacsi: Én azon döbbentem meg, hogy az első osztályos gyerekeknek a szülők biztosítják uzsonnára a gyümölcsöt. Mikor rájuk kerül a sor az egész osztálynak visznek. Holott befizetik az egész napi ellátást tízóraitól uzsonnáig.
Málna
@Dr plágium: És mennyit fizetnek be? Napi pár száz forintot a háromszori étkezésre. Abból nem jön ki a gyümölcs. Azért csinálják ezt, hogy a parizeres kenyér mellé egyenek valami egészségeset is a gyerekek. Kb. másfél havonta pár kiló alma azért nem annyira döbbenetes.
KisGenyo2
Hogy jött ki az 50? Az ábrán 48 látszik. Ezzel az erővel lehet, hogy 100 is volt?
Amúgy meg órán az éhes gyerek se egyen. Arra ott az óra előtti idő és a szünet. ;-)
A fegyelmet is tanulni/tanítani kell!
szegfue
@Dr plágium: 9:56 Ez igy van! Hetenként váltják a "gyümölcsfelelősöket". Csak egy 25 fős osztálynak vigyen 5 napig gyümölcsöt... ez bizony télen -- az almán kivül -- nem kevés pénz. Nem is tudom, hogy egy szegényebb családnak miből van erre "kerete"?
vacsi
@Dr plágium: Igen, ez az unokám ovijában is így van. De nem kötelező vinni, aki nem akar, vagy nincs olyan helyzetben, az nem visz - a gyereke ettől még ugyanúgy kap belőle. Igaz, ez falun van, ahol szinte mindenkinek van kertje.
KisGenyo2
@Dr plágium: És ha tudnák, hogy a gyerekek 2/3-a kidobja, meg nem eszi meg, akkor nem is vinnének... ;-)
Ludmilla
na,azért ne szaladjon el veletek a ló...Órán nem eszik sem a tanuló,sem a gyerkőc..45 percenként van szünet,az az étkezés ideje.. Hát a büntetés... nincs eszköze a tanárnak,de nem a legjobb megoldás..Megjegyzem,velem is előfordult már ilyen,diákként is meg tanárként is,nem haltam bele
görbetükör
@vacsi: Ringasd el magad, ringasd el magad, mert nincs aki elringasson, ringasd el magad!
szegfue
@vacsi: 10:11 Már bocs., de a falusiak télen "kitörölhetik" a feneküket a kerttel... hacsak nincs almatárolójuk!
Nyáron és mondjuk ősz elejéig nincs iskola, viszont akkor van a gyümölcsök szezonja... bizony "fujhattam" a sok termést, nem tudtam küldeni az iskolába...
szegfue
@Ludmilla: 10:16 Valóban semmi sem történt volna, ha a "büntetést" pontosan fogalmazta volna meg a pedagógus, hiszen a lényege az volt, hogy "órán nem"... na most pont ez sikkadt el!
advocat
@Ludmilla: Ha a gyereknek óra alatt kordul meg a gyomra, mert NEM EVETT! Mit tennél? Valóban egy figyelmeztetés, hogy majd a szünetben! Ennyi! De a szükség törvényt bont. Meg ilyesmik.
reagens
Sikerült ebből olyan roncsellenzéki propagandát gyártani, amivel ismét lejáratták magukat. Mert lám szegény éhezőnek enni adott és ezért megbüntetik.
Nem az a baj, hogy megosztotta az uzsonnáját, hanem az, hogy ezt óra alatt tette! Hoppáááááááááááááá!

Szóval, ha valaki ellenzéki, annak feltétlenül ilyen idiótának kell lennie? Nem veszitek észre, hogy ez kontraproduktív?
szegfue
@reagens: 12:10 Tévedésben vagy!!! A pedagógus járatta le magát, mert nem mondta meg pontosan a büntetés okát! Ez látszik az 50x leirt mondatból! Csak azt felejtette ki, hogy "órán nem". A büntetést a 10 éves gyerek ugy végezte el, ahogy a pedagógus kivánta. A másik: ha az én gyerekem otthon pl. nem veszi le az utcai cipőjét, nem kötelezem őt arra, hogy iskolai óra alatt irja le 50x, hogy "Leveszem a cipőm, ha belépek a lakásba." Vagyis az iskolai fegyelmet a tanárnak, mig az otthoni fegyelmet nekem kell biztositani... tekintéllyel, időnként humorral, együttérzéssel, elnézéssel, mégis határozottan. És ez teljesen független az "ellenzékiségtől", vagy éppen a "kormánypártiságtól"!
reagens
@szegfue: Abban egyetérthetünk, hogy ez egy szimpla iskolai és egyben nevelési kérdés. Lehetnek ebben jó és kevésbé jó válaszok, megoldások, de akár hihetetlenül rosszak is.
Te például milyen lelkesedéssel végeznéd a munkádat, ha ott lebegne a fejed fölött, hogy bármilyen nevelési kérdésből, problémából már holnap újságcikk lehet? Nem lelkesítő. Ez a szülőre és a pedagógusra tartozó kérdés első sorban az érintettek ügye. Azért, mert egy diákot ezzel büntetett a pedagógus, nem kell azonnal ilyen durván elővenni a történetet.
Ebben, ne is haragudj, aktuális politikát látok és a szenzáció hajhászást. Szegény kis diákot ezért büntetik, mert az éhes társával megosztotta az ételét. Nem! Azért büntették meg, mert óra alatt ettek. Ugye milyen egyszerű? :-)
szegfue
@reagens: Valóban iskolai és nevelési kérdés! Viszont ahogy olvastam a hsz-ket, Rajtad kivül senki sem látott politikát ebben az ügyben... kissé ellentmondásos vagy:)))
Sajnos ugy tünik, még mindig nem érted az én álláspontomat... Régen nekem is volt hasonló büntetésem, de ott konkrétan tudtam, hogy az "órán nem fecsegek a padtársammal", vagyis az okát... nem az kellett irnom, hogy "nem fecsegek a padtársammal"!! Itt joggal hihette a gyerek, hogy az "etetéssel" volt a gond és nem azzal, hogy "órán eteti". Ez az én véleményem, ez is roppant egyszerü!!!
Aki Én
@Málna: Ha egy gyerek enni kap délben az iskolában, az nem mehet másnap éhesen suliba?
Málna
@szegfue: Pontosan tudta a gyerek, hogy miért kapta a büntetést. A Facebookon megírták, hogy az etetés nem órán történt, és természetesen semmi köze sem az éhezéshez, sem a jószívűséghez.
reagens
@szegfue: Nekem viszont kétségem sincs, hogy a pedagógus letolta a gyereket és azt is elmondta neki, mi a hiba ebben az esetben. Így, ha büntetésből az íratja le, hogy Fekete Péter, a gyerek akkor is tudja, miért kapta.
Ne mondd már nekem, hogy nincs az esetnek politikai áthallása attól függetlenül, hogy más nem említette meg.

A büntiről még annyit, hogy nem tartom eredményes módszernek az írásos büntetés ilyen fajtáját, mert a kézírást és a büntetést a gyerek akár tudat alatt is összekapcsolja. Annak pedig a jövőben a hozzáállása láthatja a kárát. Minden büntetéssé válik, amit le kell írni és ez nem jó!
Málna
@Aki Én: Uzsonnát is kapnak. Ettől még persze simán mehet éhesen másnap suliba, de akkor ott közbe kell avatkozni, mert az a szülő, aki egy szelet vajas kenyeret nem tud adni a gyerekének reggelire, alkalmatlan a gyereknevelésre.
szegfue
@reagens: Én semmiben sem vagyok biztos, hiszen nem voltam jelen, csak arról mondtam véleményt, amit ebben a cikkben olvastam. Sőt leginkább "elvileg" irtam amit...politika mentesen. Nem tudom mi a fenéért kell "politikai áthallást" keresni, találni minden hirben?!
szegfue
@Málna: 15:57 Én nem olvastam a fb-ot, de ha tényleg szünetben történt az "etetés", akkor ehhez mi a fene köze van bárkinek, akár a pedagógusnak is?! Ráadásul ezért büntetni? Szerintem én annak adom a kajámat, akinek akarom. Azt meg végképpen nem értem: ha szünetben adta oda, akkor "természetesen semmi köze sem az éhezéshez, sem a jószívűséghez"... mégis mihez van köze?! Lefogták a gyereket és kényszeritették, hogy egye meg?! Ne bomolj már...
reagens
@szegfue: Kollegina! Egy olyan történet, amikor egy éhező kisgyermekkel egy másik megosztotta az ételét olyan országban ahol 3 millió gyerek éhezik? Az nem politikai kérdés ellenzéki szinten? És még meg is büntették érte, de az már nem része a történetnek, hogy órán tette?
Ma különösen naív vagy! :-))))))))))
szegfue
@reagens: 8:28 Akár lehetek a Te szemedben "naiv", akkor is ez a véleményem. Tudod egy szám is lehet pozitiv, negativ és "abszolut"... na én igyekszem az "abszolutot" képvselni...
Aki Én
@Málna: Egyszer elkéne látogatnod a keleti- északkeleti határkörnyékünkre. Ha tetszik és odaköltözöl, próbálj dolgozni, megélni.
reagens
@szegfue: Oké! Legyen az abszolút!
Hogyan lehet egy ilyen esetből újságcikk? Ez abszolút érthetetlen!
Málna
@Aki Én: Onnan származom, ott él az összes rokonom, sok ismerősöm. Mindegyik mindig dolgozott és megélt.
Málna
@szegfue: Az ebédlőben, evés közben dugott a diák egy kanalat a másik szájába. Ezt írta egy ottani szülő.
szegfue
@Málna: 8:51 Irtam, hogy csak ezt a hirt olvastam, semmi mást. Egyikünk sem volt ott, sőt az "ottani szülő" sem, tehát csak a gyerekek elbeszéléséből lehet valamiféle értesülést szerezni. Az pedig szinte nyilvánvaló, hogy a gyerekek -- saját védelmükben -- "ferditenek", nem igazán ugy mesélik, ahogy történt. U.arról az eseményről minden gyerek mást-mást mond. Szerintem ez a cikk, de fb hsz-k sem a teljes igazságról szólnak... ezek szerint...
Málna
@szegfue: Ezért nem kell hiányos információk alapján messzemenő következtetést levonni.
Eriksson
Nem etetem osztálytársamat, vagy
Nem adok enni osztálytársamnak.

A két megfogalmazás között tartalmilag óriási a különbség. Ha egy tanár íratja a szöveget, valszeg pontosabban fogalmaz.
Szóval ciki.
szegfue
@Málna: 9:36 Nem hiszem, hogy "messzemenő következtetést" vontam volna le, nem is irtam "kőbe vésett bölcsességet", csupán a véleményemet irtam le, ahogy Te is...bár a kettőnk véleménye nem egyezik és ez igy van jól.
Málna
@szegfue: Azokra értettem ezt, akik úgy hajtogatták a saját vélt igazukat, mintha ott lettek volna. Pedig fogalmuk sem volt semmiről.
szegfue
@Málna: Világos, csak én magamra vettem, mert nekem irtad...
Ludmilla
nem olyan ciki ez..a tanító néni 10 perc intenzív írásgyakorlásra ösztönözte a nebulót..ugyan már,mit rágtok ezen..Talán a 10 parancsolatot kellett volna másolgatni?
dr. prédikátor
@szegfue: Neked a nyikari cerkóf kollégád??? Le vagyok döbbenve!!!/ mert annak nevezett fenntebb/
szegfue
@dr. prédikátor: 12:58 Most mit mondjak... nyilván "szeret":)))
dr. prédikátor
Én az ilyen IQ bajnok tanárral 1000 szer leiratnám hogy" geci voltam a tanítványommal"!!!
Mobil123
@rokker33: Részben egyet értek veled (szabályok betartása, fegyelem ), de akkor nem inkább azt kellett volna leíratni a gyerekkel hogy az órán nem adok enni az osztálytársamnak? Mondjuk a másik evett és az hogy kapott ennivalót az nem jelenti hogy az órán kell befalni. A tanár meg lehetett volna elnézőbb és elmondhatta volna hogy az óra nem erre való.
kokopelli
"..már minden meg lett mondva,de még nem mindenkitől!" (cca. 80 kommentben!) most én még mit mondhatnék?
(;-() ...jól kibabráltatok velem!
kissé felnőttem
Hát móricka is leirta 500 helyett ezerszer, hogy nem kárunkodok és nem használok csúnya szavakat Amire rákérdezett a tanárnő miért irtad ezerszer ja hogy örölj b +

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.