Létrejöhetett a Budapest-Varsó-Berlin alku az uniós költségvetés ügyében. Feltehetően a jogállami a mechanizmust elfogadják, de alkalmazását befagyasztják az uniós bíróság döntéséig.

Kompromisszumot kötött az Európai Unió soros elnökségét ellátó Németországgal a két vétót bejelentő tagállam, Lengyelország és Magyarország a Bloomberg hírügynökség szerint. Az alku részletei nem ismertek, annak feltételeiről csupán a lengyel miniszterelnök-helyettes nyilatkozott az amerikai hírügynökségnek és más újságíróknak.

Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva a Bloomberg arról ír, hogy Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról – számolt be szerdán az Euronews.com. A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek, egy esetleges alkut az összes tagállamnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A két ország azért fenyegette vétóval az uniós helyreállítási alapot és a költségvetést, mert az Európai Unió a jogállamisághoz kötné a kifizetéseket.

Közben a 444.hu cikke szerint a lengyel RMF rádió híroldala egy EU-s diplomatára hivatkozva részletesen bemutatta szerda reggel, hogyan oldhatják fel a csütörtök-pénteki EU-csúcson a patthelyzetet, amit a jogállamisági mechanizmus bevezetésének európai igénye, és az erre adott magyar – lengyel vétófenyegetés okozott. A lap szerint valószínűsíthető, hogy a tervet a vétózni készülők részéről kedd este hagyták jóvá Orbánék Varsóban, az ajánlatot pedig a német kormány és az Európai Tanács elnöke dolgozták ki.

Rendkívüli hír: Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról a Bloomberg szerint

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő találkozója Varsóban 2020. december 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A megegyezés értelmében a jogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag marad úgy, ahogy van, azonban a mechanizmus alkalmazását befagyasztják – teszi hozzá a 444.

A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják.

A legkorábban 2022 közepére várható ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt biztos nem kell szembenéznie Orbán Viktornak az EU-s pénzek elvonásával. Ez a 444 korábbi információi szerint, és most a lengyel RMF értesülései szerint is

jelentős követelése volt a magyar miniszterelnöknek.

A mechanizmus alkalmazásáról részletes kézikönyvet hagynak jóvá a tagállami vezetők a hétvégi csúcson. Ebben biztosítékot adnak, hogy csak akkor vetnek ki szankciót, ha olyan problémát látnak, amely szorosan összefügg az EU-s költségvetés védelmével. A lengyel lap a biztonsági garanciák között említi, hogy ha egy tagállamot szankcióval akarnának a többiek büntetni a mechanizmus alapján, akkor az kérheti majd, hogy a szankció élesítése előtt tartsanak politikai vitát a témában a következő EU-csúcson.

Frissítés:

Közben a Portfolio híre szerint egy vezető lengyel kormányzati forrás a Reuters-nek már úgy fogalmazott:

Elfogadta a magyar és a lengyel kormány a német soros elnökség javaslatát a költségvetési vétóvita rendezésére és most a javaslat arra vár, hogy többek között Mark Rutte holland miniszterelnök is elfogadja a kialkudott kereteket 

Mivel délelőtt Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy egy olyan megoldáson dolgoznak, ami a magyar és lengyel vétó kiiktatását célozza azzal együtt, hogy a jogállamisági mechanizmushoz sem nyúlnak hozzá, így a lengyel kormányforrás áttételesen azt mondta, hogy

a két ország elállt a vétófenyegetésétől.

Forrás: euronews.com, 24.hu, 444, Telex, Portfolio

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
" nem lesz kompromisszum ".. ( by orbán elvtárs ) Lehúzhatod magadat a klotyon ,Orbán elvtárs...:):): ( faszkalap )...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
" nem lesz kompromisszum ".. ( by orbán elvtárs ) Lehúzhatod magadat a klotyon ,Orbán elvtárs...:):): ( faszkalap )...
simmering73
Ez remek hír. A bíróság meg majd helyre teszi ezt a két jancsibohócot.
Macskaszem
Az EU megint engedett a röfinek. Él ugyan a jogállamisági buzera, de 2022-ig befagyasztják. Addig ezek ellopják az összes eu milliárdot, aztán már kérhetik számon, ahogy a csak a csövön kifér. Orbán eddig is lesz@rta az uniós ítéleteket, azután is le fogja.
cikicakk55
Már megint az idő tologatása megy az EU-ban. Ez a döntés olyan hoztam is nem is,csináltam is valamit nem is,lényeg,hogy nyár közwepéig Orbán lophatja nyugodtan a Magyar emberek felzárkóztatására küldött Uniós pénzt. Menjen a fenébe az egész Unió. Gyáva banda! Kitől félnek? Ettől a degenerált törpétől? Az a gyanúm,hogy ott is sokkal több a tolvaj,mint gondolnánk,csak Ők nem merik ennyire nyiltan vállalni,mert nincs 2/3 a parlamentjükben.
kereső
@simmering73: ??? 2022-ben? Mikor zavarta orbánt egy birósági itélet? Nem xartak a kútba, csak a kávájára, és onnan potyog bele.
nezelodo
Még most sem értem, mi baja Orbánnak meg a lengyel ikerpár felének az EU két legdemokratikusabb ország vezéreinek a jogállamisággal, hiszen példaértékű lehet az EU minden tagállamának az ő módszerük? Nem ?!
sveikukac
Valaki magyarázza el nekem, csekély értelmű halandónak, hogy ha orbánék szerint a jogállamiság kérdése nálunk száz százalékosan rendben van, akkor mire a para?!?!
Az embereket hülyének nézik, egész Európának dirigálni akarnak, a jónép, a politikusok pedig láthatóan ezt rendben levőnek tartják. Ha ez a világ nem érett meg a pusztulásra, akkor, vajon mi?!
Aki Én
@Shikari: Te miért anyázol, mikor nem tudsz mit mondani? Úrrá lett rajtad az elmebej, ebbe fogsz beledögleni, te hazátlan korcs fattyú.
Hogy eddig nem Szajerták tele a szádat, nem jelenti, hogy nem is fogják.
Aki Én
@sveikukac: Azt mondják, majd az eu kedve szerint mondja bármikor, hogy amit tesznek az nem jogállami. Az igaz, hogy amit erről orbánék gondolnak, az tényleg nagyon más az eu normákhoz képest, ahol azért még működik a demokrácia, jogállamiság.
Ezt többek között azért teszik, mert majd mikor jogosan kérik számon a jogállam leépítést, a pénzek rablását, akkor mondhatják, hogy ,,na, tessék, megmondtuk, támadják a magyarokat".
Hogy miért Európa legkorruptabb állama teszi ezt, ahol a legtöbb eu-s pénz tűnik el rejtélyesen, azt gondolom sejted.
nezelodo
@Szeparepa2: Látod ezt magamtól ki sem találtam volna!? Ilyent tennének a mélykeresztények?
Aki Én
@Shikari: ...mit? Azt, hogy te folyton, és mindenkivel anyázol? Én erről beszélek.
Yoda69
Sok hűhó semmiért. orban megint adott a szarnak egy jó nagy pofont, es lejáratta magyarokat az egész világon.
Klubtag
A két ország rablóbandája kapott kb. 2 évet, hogy eltüntesse a bizonyítékokat és berendezkedhessen a megfelelő országban, ahonnét nincs kiadatás...ráadásul még további meggyalázást is eszközölhet a még érintetlen emberi jogokon, közösségeken, folyamatokon...mindezt miért?
Azért, hogy a 25 többi zökkenőmentesen megkaphassa a forrásokat...ez lett volna az Robert Schuman féle álom??? europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/robert_schuman_hu.pdf
Aki Én
@Shikari: Ebből sosem csináltam titkot.
furfmányos
Tévedtem azzal kapcsolatban, hogy az EU egy gittegylet...sokkal szarabb !!!
Két szarházi zsarolásának így bedőlni...
Most majd az EU-s pénzből megint épülnek a stadionok, sportcsarnokok, kisvasutak,
csak kórházakra, normális béremelésekre, rendes nyugdíjakra nem lesz megint !!!
Ezek sem tudnak összeszedni egy becsületes, egyenes gerincű vezetést...
Sok Mekk Elek...kár a szót vesztegetni rájuk...
szaboria1
Már dec. 4-én megírtam, hogy ez fog történni. Tuti tegnap a Lengyelekhez azért sietett, hogy még meggyőzze őket, de úgy néz ki nem sikerült.
Nem viccből hagytam el 1998 ban a fideszt mert már akkor rájöttem egy hazug bagázs..
Meg kell nézni mennyien elhagyták az alapítók közül is.
Eladott Ország
"... megvan a terv a magyar-lengyel vétó feloldására"
Röviden, csak legyen továbbra is a langyos nyugalom az EU-ban, marad minden a régiben, mehet tovább a lopás, asztalra szarás. Szó nincs itt semmiféle közeledésről. Ha csak nem arról van szó, hogy Orbánnak és lengyel haverjainak éppen az jelentené a legnagyobb győzelmet, ha nem sikerülne megállapodásra jutni. Amire tehát elég jó esély van, hiszen arról nem beszélt Merkel, hogy a jogállamisági mechanizmust el akarnák vetni, ellenkezőleg. Akkor csak nem megint a szemfényvesztés iskolapéldájával állunk szemben? Csak nem megint a kommunikációval akarja a félisten legyőzni a valóságot és a magyarokat? Hát dehogynem.
Eladott Ország
Az EU túlzottan kompromisszumkész oldalai lényegében cserbenhagyják a középeurópai népesség legszegényebb rétegét, főleg a nyomortelepek lakóit, a mélyszegényeket. Pedig a döntéseknél leginkább őbelőlük kellene kiindulni. Az az érzésem, hogy hazánkban az elmúlt években a demokrácia lassú lebomlása mellett megindult egy másik, sokkal észrevétlenebb folyamat is: a szegények lassú bezárása egy kitörhetetlen helyzetbe. Egyfajta "délamerikanizálódás" Ezt talán elfedte eddig a viszonylag jó nemzetközi gazdasági környezet, de a koronavírus után válság jön. Azok az intézmények pedig, amelyek némi mérséklő hatást adhatnának (oktatás, egészségügy), azok részben kivérződnek (egészségügy), részben pedig elveszítik önállóságukat (oktatás, civil szervezetek). Az amúgy nyugaton is ismert lakhatási szegénység pedig itt Magyarországon még pusztítóbb módon fog a korona utáni gazdasági recesszióval karöltve és a jogállamiság leépülésével együtt egyfajta pusztító kevercset alkotni: társadalmunk végletesen széjjelszakad. Az EU feladata az lenne, hogy ezeket a folyamatokat tudományosan előre lássa, politikailag artikulálja, és a pénzt pedig lényegében félretegye a legszegényebbek számára.Ha most ezt a vétóval fémjelzett konfliktust az EU elvtelen módon oldja föl, akkor szerintem épp a lényeg veszik el. Ha a pénz a szegények tragédiájának megelőzése helyett korrupt módon szétszóródik, eltűnik, utána pedig egyszerűen nem lesz több pénz, akkor az egész néprétegek tragédiáját fogja jelenteni. Ennek megelőzéséből kellene az EU-nak kiindulnia --- olyan ez mint a klímaválság: bizonyos fajta konfliktusokat muszáj felvállalni, mert objektív okok miatt megkerülhetetlenné váltak. Magyarország egy dél-amerikai típusú katonai diktatúra felé halad.
rokker33
Az EU vezetőinek csak gratulálni tudok! Megint pár évig nyugalom lesz és csak az európai szarlamentben lesz háborgás hogy milyen Orbán tolvaj közben meg nem csinálnak ellene semmit! Soros Gyuri is bebukott a tanítvány felülmúlta a mestert! Vagyis megint Orbán nyert!
tudode
Egy szakállas vicc illik erre a "hadicselre"!
.
Két felcsúti barát beszélget, panaszkodik az egyik! Képzeld volt egy egy éjszakás kalandom, és a hölty 166.665 Ft-ot kért az együttlétért.
.
A haver megkérdezi, hogy is vót! 10-szer votunk együtt, ötsző sikerült, ötszög nem!
.
A haver akkor számojunk
.
99999
66666
-----------
egyenlő 166-665 Ft! Te ez a hogyis hiják jól számút!
luiz
Most már vétózhat a 25 tagállam, hogy nincs kompromisszum
Sámannus
Addig ki kell mosni a szaros gatyádat. Egyébként nem Handó fog dönteni, akkor vergődhetsz még két évet. Jó van mehettek mind a ketten a kupiba.
fergeteg
Libsik akkor vagdoshatjátok az ereiteket itthon is.
Gyurcsány fattyai ismét a szaros gödörbe landolnak.
fergeteg
Donáth és Cseh kuplerájba vonul apácának.
Clavigo
@fergeteg: Meglesz a krumpliadagod gyökér,,,,eu- s pénzből...
fergeteg
@Clavigo: Igen meglesz ! Aki Európa negyedik legbefolyásosabb politikusát támogatja annak igen.
De sietek holnap libamájért mert a németek sokat kérnek.
Lobbizzatok ezért az 50 ezer ft karácsonyi pénzért és a 10 liter kannás kadarkáért.
kereső
arra gondolt-e a nagyon kompromisszum kész Merkel Kancellár asszony, hogy orbánnak esze ágában sem lesz megtámadni az eu biróságán a jogállami mechanizmust?Hiszen neki ez a helyzet tökéletesen megfelel. Jön a pénz, jogállamot meg nem vizsgálnak- akkor mia lófüttyért menjen biróságra. Tőle aztán itélet napig is be lehet fagyasztva a mechanizmus. Erre gondolt-e a kancellár asszony, mind amellett, hogy igy teljesen mindegy az országnak, hogy jön-e pánz az eu-tól, vagy sem. Az orbán &Co maffiát továbbra is finanszirozzák, a többi meg le van [email protected] egy akkora pofon a demokratikus gondolkodóknak, hogy a fal adja a másikat. Az EP és az euronews készitett egy felmérést a jogállamiségi mechanizmusról Magyarországon- a megkérdezettek 73%-a támogatta, hogy a kifizetéseket ehhhez kössék. Erre jün Námetország és jól pofán vág bennünket. Már hányni sem tudok.
NKF
Akárhogy is van,Orbán a magyar érdekeket képviseli!Ellentétben az úgynevevezett
Összefosás ellenzékkel szemben!Minden párt tele van szarházival!
Azt a nagyvadász Semjént én is lelőném Gyurcsányal együtt!
De nincsen még csúzlim se.
Jozefina
Hát ez egy nagy semmi!!! Merkel elkúrta úgy ahogyan csak lehetett, mint mindig (ki tudja miért ) orbánnak kedvezett!!! Remélhetőleg az illetékes EU szervek kissé szigorúabbak lesznek!!!
namihami
@Clavigo: 13.30: Azért én ebben a ""kompromisszumban"" a németek elveit is gittegyletnek tartom. mert (ha részben is), de Merkel anyó is bepucsított egykeveset. És hol a többi, aki nem akart ezzel az Enyveskezű Országépítővel egytálból cseresznyézni? Mert ezzel a megállapodással a Merkel, a sajátja mellett, nekik is belesz@rt a tányérjukba. Ez úgy fog és roppant hangerővel lejönni a hazai (idegennyelvhez hülye, tehát csak a királyiból tájékozódó) szavazóiknak, hogy ""A Mi Vezérünk megint győzött és a Merkelt a sarokba állította!"" És egy csepp alapja van is a dolognak.
Clavigo
@fergeteg: :):): Üdvözlet Emmerichből...:):):) Van még libamaj,,bumburnyák,,, ne rohanj.
Pálinkás Pál
Amíg az a stasis vén banya az Eu erős embere,addig orbán nyugodtan aludhat...először merkelt kéne kipucolni...teljesen megértem a Briteket...
namihami
@Horizont: 17.40: Abból, amit leírtál, sajnos a fideszszavazóknak egy betű nem fog átjönni. És marad az a meggyőződésem, amit clavigo-nak írtam 17.34-kor. Nagyon jól tudjuk, hogy a királyi média közvetítése révén és által az orbáni tettek akkor is sikernek vannak kommunikálva, amikor messziről ordít, hogy bukta volt. Itt pedig a Merkel engedett, mégha nem is látványosan. És ez fényes diadal lesz a hazai KESMA média tolmácsolásában. A ""legtökösebb"" politikusok között tartom a Dobrevet, de itt (szerintem) lyukrafutott. Ezt a megállapodást csak elitélni lehet, de azt roppant hangosan és erősen. És ezt nem igazán megfelelő erővel érzem a nyilatkozatában.
kereső
Orbán birósághoz fordulhat!!! És ha nem fordul? Akkor mi van? Hiszen a befagyasztás a birósági itéletig szól. De ha nincs pör, akkor nincs itélet sem. orbánnak ez igy teljesen megfelel. Nem értem az EP képviselőinket, hogy lehet ezt a szégyenteljes kompromisszumot oltári nagy győzelemként eladni?Merkel úgy viselkedik orbánnal, mint anno Chamberlain hitlerrel.
Lepényleső
Lehet-e annak jó vége,ha a farkas szinte már az egész testét bekérte,
- ahogy ezt egykor is tette a harmadik birodalom vezére? Biztosan nem,
kivált reánk nézve,s nehogy újra benne legyen Európa egésze?
jesz
ez várható volt..a népnek kell egy gumicsont, hadd rágódjon rajta, hamár a covid-kezelés bilitartalma a kormány nyakába ömlik...

Merkelnek ez csupán ujjgyakorlat, mindent megad, hogy az utolsó nagyobb alakítása ne fulladjon kudarcba...mert amúgy pont leszarja, mit is ugrál a volt kommunista-szovjet blokk két országa.
Gyurka80
@sveikukac: Csak annyi, hogy a jogállamiság nincs definiálva!
Gyurka80
@Eladott Ország: Jó hosszan írtál sok h@leséget, gratula.
Gyurka80
@Horizont: 17.40 Jajjjj annak aki dobrev és újhülye elvtársaknak hisz.Normális ember azt sem hiszi el amit kérdeznek! Dehát újzélandból másképp látszik.
justhpeter
No para ! Mi a döntés ? A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják. Miért ne lehetne felgyorsítani a bíróság eljárását ?
gina
Ki kellen dobni az összes V4est az EU ból. nemhogy engedni a mocskos zsarolásuknak, egy elmebeteg Magyarország élén, meg cigány, pedofil,meleg csalók körében.. szégyene az országnak az egész fidesz csürhe, nem a népért küzdenek hanem a mocskos hatalomért meg pénzünk eltüntetésért, látszik a számokban az emberek élete mennyire érdekli ezt a bandát !!!
Gyurka80
@Horizont: Higgyél a DK-nak az egy vallás!
gina
@Gyurka80: Az ilyen IQ nulláknak mint te ,egy darab eresz a fődij, IDIÓTA hazaáruló
gina
@Yoda69: De hirdeti nagy mellel hogy gyözött ez a beteg viccfigura, a sok fidesz IQ nulla meg tapsikol, ennyi hülye agytalan magyart nem láttam szomorú hogy ennyire korlátilt ez a nép !!!
Málna
@Shikari: Jól van ez így. Nem a jogállamiság kérdése volt itt a tét, hanem a 2022-es választás. Orbán már meg is nyerte. Nagyon nagy játékos.:-)
nezelodo
Vajon mibe kerül ez nekünk a németeknél, és mennyi ócskavasat kell érte megvásárolni, hogy ez a nagyszerű elme továbbra is a magyar zembereket szolgálja, és továbbra is járhassa a pávatáncát?
Gyurka80
@gina:A nénikéd meg az ellenzék a hazaáruló idióta.Nem vetted észre, hogy a németek meg a csigazabálók igyekeznek elnyomni mindekit, te IQ bajnok.
ómió
"Kompromisszumosan" nem nyulhatják le a pénzünket "jogállamilag"! Nem rossz!
csak úgy....
ezt a kompromisszumot kik fogják vétózni?
Gazella
@simmering73: jól van! Megnyugodtam. Jól értelmeztem a cikket.
Ugyanis rengeteg ember nem jól szövegértelmezte a híreket..
Hisz nagyban megy a propaganda narancs részröl.
simmering73
@durbincs: Jé a durbincs. Melyik árnyékszékből másztál elő, bugris?
verőce21
Kiköthették volna azt is az alkuban, a járvány miatti helyreállítási hitel csak akkor elfogadható, ha garantált, hogy nem Soros György érdekeltségébe tartozó banktól jön.
simmering73
Na, illibernyák köcsögök, ti akik kígyót békát kiabáltatok Merkel asszonyra, most lehet neki benyalni meleg szarig. Ebben profik vagytok.
verőce21
Várjuk soros ajánlatát is, az 550 millió európai állampolgár napi kamatfizetéséből a jutalékot. Még az ük, ük úkonokánk is...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.