Nyílt levelet írtak Vidnyánszky Attilának.

Kemény hangon üzentek a középiskolás diákok Vidnyánszkynak és felsorolták, hogy miért nem felvételiznek az SZFE-re

Fotó: ATV

A hvg.hu írta meg, hogy a középiskolás diákok reagáltak az SZFE-t tulajdonló kuratórium vezetőjének azon állítására, hogy a tanárok agitálták a diákokat, hogy ne felvételizzenek.

A nyílt levél aláírói leszögezik: nem igaz, hogy tanáraik győzködték volna őket, ne felvételizzenek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre (SZFE).

Az átalakítással elvették tőlünk az egyetlen olyan továbbtanulási lehetőséget, ami még független művészi értékeket képviselt, ahol tere volt a fantáziának, a szabadságnak: és ami sok évig mindannyiunk álma volt. Most nincs hová felvételizni, hiszen ezen kívül nem létezik színművészeti felsőoktatás Magyarországon

- többek között ez szerepel a tizenkét középiskolai diák által aláírt, Vidnyánszky Attilának címzett nyílt levélben.

Hozzáteszik:

Annyira bátran mertük kijelenteni az elmúlt években, hogy »a Színműre akarunk menni«. Mi, normális körülmények között most, ’21-ben felvételiznénk, de már a repertoáros mappára is rossz szájízzel nézünk rá.

"S csak azért nem megyünk külföldre tanulni, mert itthon szeretnénk alkotni. Most tanácstalanul állunk, várva a csodát, a hírt egy másik, alternatív Színműről, ahol azzal foglalkoznánk, amivel érdemes: a művészettel, nem a politikával" – írják most az ország három legnevesebb, drámaszakot is indító középiskolájában tanuló diákok.

Hozzáteszik:

Mi, az aláírók idén nem felvételizünk. A mi döntésünk volt, senki nem befolyásolt, a nevünket ezért vállaltuk. De mindhárom iskola mindegyik diákjának nevében beszélünk

Azt írják,

Gondolkodunk, érzünk. Erre neveltek minket az iskolában azok az emberek, akik az "SZFA" jelenlegi tanári karának háromnegyedével ellentétben konyítanak a művészethez. Ezen a pályán dolgoznak, és tanítják a szakmát. Különleges a kapcsolatunk Velük: szülőkként, mesterekként és barátokként tekinthetünk rájuk.

Forrás: hvg.hu

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ez a büdös bogár szarik a diákok/emberek véleményére.
Ő csak egy gondolkodás nélküli pártkatona, aki a lelkét is eladja 5 Forintért.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Ez a büdös bogár szarik a diákok/emberek véleményére.
Ő csak egy gondolkodás nélküli pártkatona, aki a lelkét is eladja 5 Forintért.
Clavigo
@Shikari: Anyád is szokott vinnyogni...
nezelodo
Már ezek a gyerekek sem hajolnak meg az ukrán művészi és politikai nagysága előtt? Mivé lesz így illiberália!
Szevasztok
Én is megirtam Bil Gates-nak miért nem akarok neki dolgozni, azt mondta gondoljam meg még.
Maxipocak
@Shikari: Amit te adsz itt elő fideszpatkány, na az a hazudozás. De nektek patkányoknak amúgy is mindegy, színházba, koncertre, kiálításra nem jártok. Focimeccsre is csak ketten hogy legyen létszám a nézőtéren.
Maxipocak
@Béla333: A rutin meg az évek. Ukrajnában is besúgó volt az ocsmány hájtömeg.
Namely
"S csak azért nem megyünk külföldre tanulni, mert itthon szeretnénk alkotni."
Helyesebben azért, mert a kutya sem kíváncsi rátok külföldön. pl nálunk a londoni cégnél szeretettel várják a kelet-európai matematikusokat, tőzsdei szakembereket, fizikusokat. De valahogyan még nem láttam olyan álláshirdetést, amelyik a semmihaszna csepűrágókat keresné. :D
"Most tanácstalanul állunk, várva a csodát, a hírt egy másik, alternatív Színműről, ahol azzal foglalkoznánk, amivel érdemes: a művészettel, nem a politikával"
De hát pont most folytál bele a politikába haver. Érdekes, ha egy mérnök elégedetlen, elmegy máshová dolgozni, tanulni. Nem ír nyílt levelet, csak akkor, ha: politizálni akar.

"Mi, az aláírók idén nem felvételizünk. A mi döntésünk volt, senki nem befolyásolt, a nevünket ezért vállaltuk. De mindhárom iskola mindegyik diákjának nevében beszélünk"
Ezt a logikát! Mivel vállalja a nevét, igazolva van, hogy nem befolyásolta senki :D hát igen, valszeg azért akar színisáska lenni, mert a tudományokhoz nincs esze, a géplakatos szakma pedig büdös neki.

A többi pedig szánalmas önigazolás.
Eladott Ország
Húzál innen a 3,14csába Cserno Billi te ukrán görény! Ami a testnek a kínai vakcina, az a szellemnek Vidnyánszky és Eperjes elvtárs. Vidnyánszky és Eperjes is bekerült a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagjai közé
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/151474602_1732000030311253_4803805980388150313_o.jpg?_nc_cat=102&ccb=3&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=H0dUrzrTbw4AX_gpYPX&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=30f1ba2738144ef875f9650422d7bcbc&oe=6067F483
A SZAR MEG A CSIMBÓKJA..
Clavigo
@Shikari: a like véletlen volt,,te hugyosvödör.
Maxipocak
@Shikari: Ti hazaáruló fideszpatkányok az aluliskolázott, elmegyenge, mélymagyar, álkeresztény, szarháziak, belőlem maximum hányingert váltanak ki. Legfőképp a hozzád hasonló tehetségtelen niemandok, akiknek teljesen mindegy hogy ki van hatalmon, csak nyalhassatok egy segget és lehessen dörgölőzni a "hatalmasokhoz". Gerinctelen férgek vagytok egytől-egyig.
Clavigo
@Shikari: Hánynom kell tőled, te oláh buziqrva.
namihami
@Maxipocak: 11.17: Nem Te vagy az első, akinek írom:: Ne kezdj beszélgetésbe egy vérfideszessel, mert csak a demagógiát kapod meg. És az náluk egyetemi szint és tagfelvételi követelmény.
Meggyőzni úgyse fogod, mert a tényeknek a közelítése is zavarja őket. Ezért a racionalitás és észérvek eleve a ""nemishallom dobozba"" rakódnak.
justhpeter
A fiatalok üzenetének az az értelme, amit a szurkolók Orbán stadionjaiban ordítozni szoktak:
"Egyszerűen senkik vagytok !" Ez tény.
Maxipocak
@namihami: Köszi, már rájöttem de "mindennek ellen tudok állni, kivéve a kísértésnek". :)))
vitriol
vidnyánszky tulajdonképpen itt már megtette kötelességét, most már akár haza is mehetne!
Maxipocak
@Shikari: Akkor fussunk neki még egyszer. Nyomi a náci qrvaanyád, remélem elvisz a COVID, de inkább a rák te parazita féreg. Remélem szépen lassan dögölsz meg te hazaáruló. De legyen szép napod, hogy fosd le a tarkódat.
Aki Én
@Namely: Te, mint művészetben és oktatásban jártas???
Aki Én
Szeretném felhívni a figyelmet a tekintetére.
...nincs több kérdésem.
Nyírfa
A fiataloké a jövő, ők teremtik újjá Magyarországot. Ha nem sikerülne - de nincs ha -, nem lenne kár értünk, illetve azokért, akik maradnának. Az ilyen vidnányszky-, meg demeterszilárd-félék csak arra jók, hogy elszörnyedjen az ember a szellemi posványon, és semmiképpen ne akarjon belelépni.
Maxipocak
@Shikari: arra azért még gyúrnotok kell. Te buzizol miskakancsó? Nagyapádat Ernst Röhmnek hívták nemdebár? Ugyanúgy végzed te is. Csak betonban.
Málna
Három drámatagozatos osztályból 12 ember? És a többiekkel mi van?
Nessy
@Nyírfa: Ilyenkor örülök a koromnak. Ilyen "negatív kulturális forradalom" még az ötvenes években sem volt. Arról nem is beszélve, mennyi színházi közvetítés, zenés tv színház,tv játék, film volt a televízióban. Remélem, legalább a könyvtárakat nem akarja Vidnyánszki a magáévá tenni! Demeter Szilárd sem szabja meg egyelőre mit lehet, és mit nem, olvasni! Elég szegény diákoknak kötelező olvasmány listán átrágni magukat, aminek eredményeképp ők az olvasást nyűgnek fogják megélni.
1984
Elképzeltem, hogy mindenkit kiiktatok, de ennyi gonosz embert képtelenség!
Ennyi embert csak Isten iktathat ki és Isten megígérte, hogy az összes gonosz embert kiiktatja.
Én hiszek Istennek.
Tudod mit mondott, íratott le valahol valakivel Isten?
"A ti erőtök, hogy nyugodtak maradtok." - ez életem legnehezebb erőpróbája (most is úgy fújtatok, mint egy dühöngő harci bika)

Szusza...

www.youtube.com/watch?v=xC117FwDdww
namihami
@Maxipocak: 14.24: Na ugye, kellett ez neked? Én szóltam...
Belekezdesz egy olyan harcba, ahol nincs és nem is lehet esélyed a győzelemre. Itt is van néhány olyan, akit a tények nem győzhetnek meg, mert ahhoz meg is kéne hallani és pláne, meg kellene érteni. És itt a bibi.
1984
Az életvitelét - a gondolkodásmódját tekintve egy undorító ukrán féreggel veri szét Orbán a magyar kultúrát.

Ez nem csak Orbán Viktorra nézve szégyen !!!
namihami
@Shikari: 15.27: Igaz, hogy nem kimondottan neked, de már többsoron leírtam, hogy se vénasszonyként, se cicababaként vagy egyéb, a female kategóriába nem vagyok besorolható. Bár 65 éve volt, de azóta se volt hímnemű egyeddel semmiféle ""szájeri"" kötődésem. És ezután már (ha csak a Füstös nem teszi kötelezővé) már nem is lesz. Tehát, a ""tündérbogár""ról, ezúttal és nem különösen fájó szívvel, de lemondok.
A z ellentétes oldalon egymáshoz megszólaló hangsúlyokhoz pedig csupán annyit, hogy, ha a kommentek zömét elolvasod, mint én (néhány beírót ugyan élből mellőzve), akkor kénytelen lehetsz tudomásul venni, hogy ezt a stílust az az oldal kezdte, amelyiknek az itt megjelenő véleménye nem igazán fedi a beírás pontos helyét. Nem értem, hogy egy saját meggyőződés miért kell a másik személyével való jelzők ilyetén használatával járni. Én, ha néha céloznék ilyesmire, az se az itteni személyekre, hanem egy politikai szereplő viselt dolgaira vonatkozik. Persze, akad néhány kivétel, élén ezzel a ""halfarok"" nicknevű csodalénnyel, aki már az én vonalamat is átlépi. Ezért, ha meg is szólít, nem is veszem figyelembe. Tehát, illene egy bizonyos szintet megtartani. És ezzel a jópéldával elsősorban mégis az ide kommentelő jobbosoknak kellene kezdeni és előljárni. Mert azért, úgy alapjában, de ez nem a ""Hír Tv vagy főleg a Pesti Tv"" komment oldalának a helye.
Nyírfa
@Nessy: 19 éves voltam, készültem táncolni a Várklubba. Csakhogy kiderült, azon a szombat estén Berek Katalin és Kálmán György főszereplésével az Elektrát adja tévé. Berek Kati! Elektra! " Ha kimegyek a térre, ott van az emberek szemében, látom a palotaőrség arcán, anyánk reggeltől estig ezt hajtogatja: Elektra, Te nem vagy normális!"
Lehet, hogy nem voltam hajszálpontos az idézésben, de nem tudtam megállni: oda voltam a görög drámákért.
Mondanom sem kell, otthon maradtam, és nem bántam meg. Még a rádióban is szívesen hallgattam a színházi előadásokat, hát még a tévében nézni, otthonról, kényelmesen. Jó volt.
Nyírfa
Ó, eszembe jutott: " ...látom a palotaőrség arcán, ahogy fapofával tiszteleg, anyánk..."
Éreztem, hogy nem teljes, de csak most ugrott be.
Hetven felé közeledve sokat nosztalgiázom.:)
Namely
@Aki Én: ??? ezek érvek voltak? :D Akkor kicsit kifejthetnéd, pontosan hogyan függ össze az általam írtakkal.
csipetke
Már nem tudom,melyik idősebb színésznő mondta azt,tanácsnak a fiataloknak,akik jelentkeztek volna az "igazi" SZFE-re,hogy várjanak még 1 évet,vagy akár 2-t, mert semmi se tart örökké. Nyilván orbán beteg rendszerére gondolt,mert ha orbán bukik,az ilyen senkiházi vidnyánszki-féléknek is annyi
1984
@Aki Én: tegnap, 12:58

A tekintetes úr (khm)
ómió
Megalakult a "kádergyerekek kalákája"!?
namihami
@Shikari: 16.32: Te egy bizonyos elvtelen és érthetetlen elvakultságról írsz. Akkor, hogy csak egy példaként említsem meg, de én elég gyakran jutok hozzá éjszakánként a Karc FM műsorához (eredetileg ugyan előző nap 16.00-kor van, de az nekem nem megfelelő idő), amiben az itt leírtak töredéke se található. Néha elszörnyedek azon, hogy a tények milyen mértékű figyelembe nem vétele mellett képes az a 6-8 már-már családtagnak mondható törzshallgató egymásnak és az éppen a műsort vezetőnek alámondani.
A hasonló, de ellentétes oldalakon írogató oldal kommentelőiről is pontosan azt mondhatom el, amit Te itt és ezen az oldalon levőkről írsz. Sokszor csak az előjel változik, de a nyelvezet azonos.
Tehát:: elég csak beleolvasni és megtalálhatod mindkét oldal hasonló kommentelőit. Ezt az oldalt azért annyi élesen megkülönbözteti az orbáni felfogásról, hogy (ha nem is mindig a legszebb irodalmi nyelvezettel) de a határon innen élőket próbálja jobb helyzetbe hozni. Ami a Füstösről, egyszerű voksszerzés okán, évtizedek óta nem mondható el. És ez jogosan irritálja azokat, akik azt a pénzt , amit ez szétszór, összeadják.
namihami
@Shikari: Fejtsd ki egy kicsit bővebben, hogy mi az a bizonyos ""libsi elmebaj""? Mi az, ami elmebaj szintre változott a Taplós-éra óta? Mi az, amit nem lehetne jobban csinálni, ha a Füstös nem próbálná Budapest pénzét a lehető legjobban elvonni? Olyan rendeleteket hoz (parkolópénz, vírushozzájárulás, vállalkozói befizetések, stb.), amiknél nem a lóláb, de a ménes nyerít a Vár fokán. És mindezt pusztán azért, hogy a szajkói az összes fideszmédiába belekiabálhassák, hogy milyen problémák vannak a város vezetésével.
Pénz nélkül? Amiből megint stadion, uszoda és persze elsősorban a klikk szedheti le a részét. Mert ugye, a fölös és túlárazott, de a végén még azt is meghaladó beruházásokat még Te se tagadod? És ehhez még a covidhoz kapcsolódó, ellenőrizhetetlen helyről és összegért származó vásárlások. Még a jelenlegi helyzet se indokolhatja azt a pocsékolást (amiből ki tudja mennyi az ""alkotmányos""--hiszen az árakat titokként kezelik), ami ezzel kapcsolatban folyik.
Csizmás Kond
...és ki nem szarja le a kis buzijelölteket...ne nehogymá ...már vagy húsz éve nem láttam egy becsületesen előadott valódi szinházi darabot, mert vagy túlalakítják, vagy tehetségtelenül alakítsák vagy a saját éltvitelükkel akarnak kitűnni.
Nessy
@Csizmás Kond: Szegénykém! Talán próbálj meg "valódi színházba" menni, amíg lehet! Ajánlom figyelmedbe a Víg színházat, a Katonát, a Madáchot, Örkényt, és még van jó pár. A jelenlegi Nemzeti talán megfelelne az ízlésednek, bár nekik még Ibsent is sikerült elrontani.
Csizmás Kond
@Nessy: ...ne szegénykézz...
Nekem a színház egy történetfeldolgozás lejátszása, és nem a jelen érdekel amiben élek hanem a múlt amiról tudok is valamit...a jövő egyáltalán...többször sem szoktam megnézni valamit mert nekem általában egyszer elég hogy lássam, ezért amikor valami új feldolgozásban. újfajta kivitelben, mai felfogással és jelmezzel adnak elő egy multszázadi akármit ..hát az nálam ki szokta verni a biztosítékot.
A jelenlegi Nemzetiben rég nem jártam, nem más okból csupán mert nem vagyok BP-i és így legtöbbször beérem holmi vidéki színházzal...
...és ízlés...milyen ízlésre vall mások kritizálása így látatlanban ?
Pipás
@Csizmás Kond: "és ki nem szarja le a kis buzijelölteket" Erkölcsileg és szellmileg is egy mélypont vagy,
Nessy
@Csizmás Kond: Elnézést, nem pejoratív értelemben használtam a "szegénykém" kifejezést. És amikor felsoroltam pár színházat, pont ilyen darabokra gondoltam. Víg színház: Danton halála., Molnár Ferenc Játék a kastélyban. Katona: Molnár Ferenc : A testőr. Mert a beírásodból erre tippeltem. Ezeket kb. egy éve láttam. Szeretem Molnár Ferenc darabjait.
Csizmás Kond
@Nessy: ...amúgy nemzeti színház...szerinted az Alföldi rendezte " ismét vérest szartam" darabok pont odavalóak voltak ?
Nessy
@Csizmás Kond: Miután nekem problémás volt későn hazajönni olyan messziről, nem voltam,. csak a Vidnyánszki féle két darabot azért néztük meg a barátnőmmel, mert látatlanba nem illik kritikát mondani.
Ebből az egyik magyar volt, a másik Ibsen: Vadkacsák c. darabja. Alföldi rendezéseit az Átrium színházban láttam, és mindegyik jó volt. "Az igenis miniszterelnök úr" c. darab miatt a " jobboldali hívek" kiakadtak, pedig az egy 1985-s angol tv sorozat volt, amit aztán az írója színpadra is adaptált.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.