Hétfőn a jogszabály-módosítások első körét fogja benyújtani a kormány, pénteken jöhet a második. Navracsics Tibor szerint eddig nem merült fel, hogy csatlakozzanak az Európai Ügyészséghez.

A kormány együttműködik az Európai Bizottsággal és a testülettel folytatott egyeztetések után hétfőn benyújtja a jogszabály-módosítások első csomagját az Országgyűlésnek – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Navracsics: június óta probléma, hogy azonosítsák, mi a gondja az Európai Bizottságnak az uniós források felhasználásával

Fotó: Facebook/Navracsics Tibor

A miniszter elmondta: június óta tárgyalnak az Európai Bizottsággal, de – mint mondta – az alapvető problémát még mindig az okozza, hogy azonosítsák, pontosan mi a problémája a bizottságnak az európai uniós források felhasználásával. Hozzátette, nagyon intenzív tárgyalásokon vannak túl, és a javaslataik általában megkapják a bizottság támogatását, de az újabb és újabb követelményeket fogalmaz meg.

Navracsics Tibor emlékeztetett: három témában folynak a tárgyalások. Az első – amelyet Varga Judit igazságügyi miniszter koordinál – a jogállamisági feltételrendszerről szóló eljárás, ami az áprilisi országgyűlési választás után indult az Európai Bizottság levelével. A feladat az, hogy eloszlassuk az Európai Bizottság aggályait, miszerint Magyarországon hiányos lenne a jogállamiság és ez befolyásolná az uniós források elosztását.

A másik két témát – az operatív programok finanszírozásával, illetve az újjáépítési alappal kapcsolatosat – ő maga koordinálja. A miniszter közölte: az összes operatív programot benyújtották a bizottságnak, és most folyik az értékelése, egyúttal reményét fejezte ki, hogy október körül konkrétan tárgyalhatnak azokról. Az újjáépítési alap pénzeiről azt mondta, dolgoznak a nemzeti program véglegesítésén, és napokon, heteken belül benyújtják azt. A miniszter bízik abban, hogy ősszel jóváhagyják és még ősszel aláírhatják a megállapodást.

Navracsics Tibor a tárgyalások folyamatáról azt mondta: a bizottság tárgyalócsapata felvet egy problémát, ezt értelmezik, és ha az értelmezés szintjén nem tudják eloszlatni a felvetéseket és jogszabály-módosításra van szükség, akkor konszenzusos megállapodás születik a jogszabály-módosítás szövegéről.

Mint mondta, az első csomagot hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek. A miniszter szerint a csomag olyan törvénymódosításokat tartalmaz majd, amelyek a bizottság számára is transzparensebbé teszik a közbeszerzési eljárásokat, és módosítják az összeférhetetlenségi szabályokat is. A közérdekű vagyonkezelő alapítványok által működtetett szervezetek, így például a közalapítványi egyetemek kuratóriumaira egy meglehetősen széles körű összeférhetetlenségi szabályt állapítunk meg, amely az európai uniós összeférhetetlenségi szabályok mintáját követi – mondta.

Hozzátette: a bizottság azt kérte, a hagyományos magyar összeférhetetlenségi szabályok helyett térjenek át a sokkal szélesebb körű uniós összeférhetetlenségi szabályokra. A miniszter szavai szerint a jövőben a kuratóriumi tagok nem vehetnek részt olyan döntésekben, amelyek nemcsak őket, illetve hozzátartozóikat, hanem baráti vagy politikai szimpátiák alapján hozzájuk közel álló embereket is érinthet. A miniszter megjegyezte, az élet általában ezt szabályozta, a kuratóriumi tagok maguk kérték, hogy ne vehessenek részt az ilyen döntésekben.

Navracsics Tibor szerint a csomag tartalmaz egyéb, kisebb jelentőségű módosításokat is, a közbeszerzési eljárás ellenőrzéséről, monitoringozásáról is. Úgy vélte, a módosítások összességében nem jelentenek nagy újdonságot, de a bizottság értékelése szerint nagyobb garanciát jelentenek az átláthatóság érdekében.

Jelezte: a második csomag – amelyben egy új törvény is lesz a Közbeszerzési Integritási Hatóságról – várhatóan pénteken kerül az Országgyűlés elé.

A miniszter kérdésre válaszolva kifejtette: hivatalosan egyik tárgyalási fordulóban sem vetették fel a bizottság képviselői az Európai Ügyészséghez csatlakozást. Navracsics Tibor emlékeztetett: az Európai Ügyészség vezetője, Laura Codruta Kövesi is azt mondta nyáron, hogy a magyar szervekkel, különösen az ügyészséggel az együttműködés sokkal jobb, mint számos, az Európai Ügyészség munkájában résztvevő tagállam ügyészségével. Úgy tűnik, nem kell ahhoz az Európai Ügyészség tagjának lenni, hogy egy hatékony és eredményes együttműködést folytassunk az Európai Ügyészséggel – mondta.

Navracsics Tibort kérdezték azzal kapcsolatban, hogy a bizottság vasárnap dönt a jogállamisági eljárás folytatásával kapcsolatban. A miniszter elmondta: korábban abban állapodtak meg, hogy a tárgyalások hatékonysága érdekében nem üzengetnek a felek nyilvánosan egymásnak, a magyar fél ezért nem hozta nyilvánosságra a bizottságnak küldött válaszlevelét. A miniszter megjegyezte: várják a döntésről szóló sajtótájékoztatót.

Ha az a változat lesz a hivatalos, ami a sajtóban megjelent, akkor ez azt jelenti, folytatjuk tovább a tárgyalásokat és megkezdődik a vállalások végrehajtása, és ez egy elég jó esélyt ad nekünk arra, hogy tudjuk tartani az eredeti menetrendet és év végéig alá tudják írni a megállapodást az Európai Bizottsággal, ami biztosítja az uniós források lehívását – jelentette ki.

Forrás: mti.hu

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

135.bátor
Vagy ennyire hülyèk vagytok,vagy csak játszátok, ha nem èrtitek.
Rajtatok kîvűl mindenki èrti,èrdekes.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
134.bátor
Vagy ennyire hülyèk vagytok,vagy csak játszátok, ha nem èrtitek.
Rajtatok kîvűl mindenki èrti,èrdekes.
lampa laz
"az alapvető problémát még mindig az okozza, hogy azonosítsák, pontosan mi a problémája a bizottságnak az európai uniós források felhasználásával."
Tibi te nagyon hülye, 1x-ü ez mint a faék, az hogy ellopjátok a pénzeket és erre nem tudtok meggyőző garanciákat sem adni, h nem így lesz.
Törölt Nick
Ti nagyon iis tudjátok mi a probléma. Csak hát 12 évbe telt mire sikerült létrehozni az echte korrupció alapú elnyomásra épülő diktatúrát, és most nem akaródzik visszacsinálni.
human
Navra nem érti. El is hiszem. Hisz az ö szótárában a korrupció már mást jelent. Amolyan századvéges új jelentést kapott.
Az a gond Navracsicska, hogy a korrupció akkor is bűncselekmény marad ha átnevezitek NER-nek.
117
Vannak, akiken a szemüveg sem segít.
dr. prédikátor
AZ A GOND NAVRAPÖCS HOGY ELLOPJÁTOK AZ UNIÓS PÉNZEKET TE FASZ!!!
135.bátor
Vagy ennyire hülyèk vagytok,vagy csak játszátok, ha nem èrtitek.
Rajtatok kîvűl mindenki èrti,èrdekes.
Béla333
"...de – mint mondta – az alapvető problémát még mindig az okozza, hogy azonosítsák, pontosan mi a problémája a bizottságnak az európai uniós források felhasználásával."

És ez egyetemi tanár... Siralmas ez a nívótlanság!
Akkor elárulom az egyetemi tanárnak: az a problémája az Uniónak, hogy az onnan jövő pénzeket ellopjátok! Nem arra megy, amire adják, hanem a maffia felhízlalására, a hatalmatok fenntartására, a habzsi-dőzsi életetekre használjátok az Uniótól kapott pénzt!
Ez a probléma hülyegyerek!
kereső
Jogáász proffeszor úr!! Az alapvető probléma, a demokrácia és a jogállam hiány- ezek megléte alapvető feltétel, hogy az állam végrehajtó hatalma a kormány korlátozható legyen,-ne tegyen mindent kénye-kedve szerint. Ne sajátithassa ki az ország javait a maga és kliensei hasznára. Miként oktat Ön erről az egyetemen???
ómió
Nem találják a brüsszeli efftársak a racionálisan ránk hazudható "indokot"? Talán egy "jó tippért" szaladt az Ursula Kijevbe?
kereső
A magyar politikai és közélet leggerinctelenebb, fehérgalléros bűnözőjét olvashattuk-Navracsics Tibort.
Nessy
Miután már törvényes a korrupció, korrupt képviselő "köztársasági elnököt"választ, majd több milliós végkielégítéssel távozik, és éli világát. Ha fideszesről van szó, a "független biróság" nem a tettest, hanem azt ítéli el, aki nyilvánosságra hozzá. A királyi közmédia gond nélkül hamisítja a híreket.Ha ezeket nem tudja Navracsics, keresse fel háziorvosát, gyógyszerészét.
Sámannus
Hiába rögzítenek bármit, ha nem tudtok kulturáltan viselkedni. Amikor oda mész ítthon össze rókáznak mindent. Amit te hiányolsz az a cinizmus ami bennetek van és nem tudtok megszabadulni tőle. Tárgyalhatsz te bármiről, a következő percben, vagy már előtte szart sem ér nektek a megállapodás. Csak időt húzni vagy ott. Veres szőnyeggel várjátok putyint a szabadítótókat, de sajnos már saját magát sem tudja tisztába tenni. A végállomás Hágában van.
csipetke
Orbán láncos kutyája úgy látszik,hogy a cseh2-t nézi. Magyarország államformája a korrupció / veszélyhelyzeti kormányzás.
Amennyi pénzt ezek elloptak,az a Holdról is látszik. Az egyszereplős sokszorosan túlárazott közbeszerzéseket meg magyarázni se kell, mint ahogy a fontos dolgok helyett itt látszatberuházásokra sz@rták el a százmilliárdokat. Ilyen kártékony maffiabanda még sose ült a nyakunkon. Gratulálok a fidesz birkáknak,annak a kb 2 .8,--3 millió agyatlannak,akik még itt tartják 4 évig Ali babát a negyven rablójával együtt.
Törölt Nick
A csicska érzi, hogy ma délelőtt vége a dalnak, és őt most nem úgy rakják majd félre, hogy elküldik az unióba zabot hegyezni, hanem mehet Bivalybasznádra alpolgármesternek. Ezért próbál még egy utolsót erőlködni.
Eladott Ország
"Navracsics azt mondta, június óta tárgyalnak a bizottsággal, azonban az alapvető problémát szerinte még mindig az okozza, hogy azonosítsák, pontosan mi baja van a bizottságnak az európai uniós források felhasználásával." Segítek azonosítani: ELLOPJÁTOK B@ZDMEG!
kulabombaafityiszre
Navracsicska a fidesz egyik legsunyibb,legalattomosabb haszontalan hülyéje.
Néro2
Navra ne játszd már a hülyét. Ha megállítasz az utcán 10 ember abból nyolc pontosan megmondja .
Egyébként a baj mert loptok túláraztok nem vizsgáljátok ki ezeket nem arra költitek amire adták felesleges címeres baromságokra forditjátok stb stb stb.
De ezt pontosan tudod . úgyhogy menj a pi be azzal , hogy mi a gondjuk a forrásfelhasználással.
Eladott Ország
Mókuska már nem tudtok kamuzni kiismert titeket Európa! Ahhoz, hogy a jogállamisági a jogállamisági alaphoz ne adjatok jogalapot, az egész NER-t meg kellene reformálni, lényegében megszüntetni, na ezt tutu nem engedi Orbán, mert akkor összedől a kártyavára! Magyarországon a korrupció nem a rendszer része, hanem maga a rendszer! Arra az újságírói kérdésre, hogy mit lehet kezdeni majd a fideszt ért korrupciós ügyekkel, Lánczi úgy felelt, hogy „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a fidesz legfőbb politikája.” Navracsicsnak simán belefér, hogy tolvajok nevében pitizzen Brüsszelben. Gerenctelen szar alak. Azért annak van egy diszkrét bája, mikor a farkas beállít a juhakolba és megigéri nekik, hogy mostantól vegetáriánus lesz! A századvég kimutatta: 3-ból 1 fideszes pont olyan hülye , mint a másik kettő.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/306580019_1429188244227745_4787071469051515408_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=TQXqdn5hUrIAX-tJpxC&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8f0DvEUIU_Yoa92zbiVhtmlMRVgWj9nFviErFl9zAYFg&oe=632AC946
Peller Anikó
Minden apró mozdulat, ötlet, törvénykezés csak és kizárólag a hatalom megtartása érdekében születik. Még a születések is. Bármi más huszadrangú, minden ennek van alárendelve.

Minden.
Pálinkás Pál
a válasz egyszerű...ti vagytok a gond,tibike...orbán barma...az unió helyében én konkrétan ahhoz kötném, hogy minimum fegyházba veletek...ha kivégeznek, akkor bonusz is járna...
Pálinkás Pál
@Maccska: ti már rég túlléptetek azon ,hogy börtönnel megússzátok,,,csauseszku példája lebegjen a szemetek előtt!...
Pálinkás Pál
@Maccska: csak figyelne..ostoba barom...a saját netszolgáltatóm nem látja merre szörfözök...
Eladott Ország
@ómió: Az a mázli, hogy tele vagyunk ilyen színtiszta gerinces szakemberekkel. Vargajuci': nálunk nincs korrupció és működik a jogállam ( nála nincs is definíciója) , ezért most felállítunk 20 korrupció ellenes hivatalt és mostantól betartjuk a jogállamisági kritériumokat. Miközben nem tudjuk mi a jogálam, különben is nevetséges.Több tiszteletet Magyarországnak, mert nem leszünk gyarmat. Melyik kipcsak csatornán megy ez? Orbán! Ma láttam valamit ami rád emlékeztetett. De ne aggódj lehúztam és minden ment tovább.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/306960057_1429187920894444_2273992927403718329_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=EVke7Qc2a9YAX-8eHOu&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT--indct9Y1pFERqxiienbmxBrNTy6Gs0Kd6uw-ABF06A&oe=632B42AB
kereső
@kulabombaafityiszre: 09:38 Azt nem mondanám, hogy "haszontalan", és azt sem , hogy hülye. A második orbán kormány idején 2010-2014 , ő volt az a miniszterelnök helyettes, és később igazságügyminiszter, akinek feladata volt- az Alkotmány megpuccsolásának levezénylése, majd azon sarkalatos törvények megalkotása , bevezetése, amelyek megadták a végső döfést a Magyar Köztársaságnak,a demokráciának és a jogállamnak.
És most úgy tesz, mint aki nem tudja, mi a bajok , problémák gyökere. Holott az ő hathatós közreműködése és jogi tudása kellett ahhoz, hogy orbánék kisajátitsák az országot, hogy el tudjanak lopni mindent. Navracsics - egyes ellenzékiek szerint, az embberarcú fodeszes- az egyik legkártékonyabb elme a fideSS-ben, nélküle a NER nem jöhetett volna létre.
Peller Anikó
@Maccska: 10:10, Pontosan ezt írtam, magyarország orbániájában hivatalosan a politika a társadalmon belüli kizárólagos, egyszemélyes hatalom megszervezésével és gyakorlásával foglalkozik. Semmi mással.

Jól látod cicamica, de pont ez a baj orbanisztánban. Nem érted ugye?
amortizáltok
NAVRA csicskája orbán basinak csak 2013-tól ti nem fogtatok fel semmit, és ma meg mocskolódtok abba a tányérba SZARTATOK bele amiből nektek enni adtak ? ti meg a saját népetekét megloptátok? és még pofázni is mertek hát nem lesz a vége jó ennek hazugembert előbb utólérik mint a SÁNTA kutyát nem tudtad?szar lehet neked.
Eladott Ország
@kereső: ma, 10:23 ♦ Megnézném NavraCSICSKA holnap reggeli gyógyszerkombóját.
Gazella
Az egyik legundoritobb narancs navra aki elsokent tonkre baszta a jog torvenyunket..
Yoda69
Ne hazudj csicska. Az unionak az baja hogy nem tud hinni nektek, mint ahogy a magyarok többsége sem, hogy kivéve peszre az agyatlan birkákat. Lepjetek be az Európai korrupció ellenes ügyészségbe, és máris megoldodik a probléma.
Yoda69
@Maccska: Egy lepessel beljebb lennenk.
Clavigo
Lölőt kellett volna kiküldeni,,tárgyalni... Biztos ,,hogy rögtön értett volna mindent..
csak úgy....
ezeknek a fideszes akárkiknek nincs tolmácsuk ,vagy csak tettetik az értetlent?
ómió
@Eladott Ország: Amúgy, nehéz "fognod", hogy a brüsszeli efftársaitok konkrét "jogállamiságellenes" esetek megnevezésére mindeddig képtelenek voltak? Hát, erről szól a cikk! Ezért jönnek mindenféle általános "kifogással", a szokásos bolsi ráhazudósdival és ezért kell még 1-2 "sóegylet" létesítését végrehajtanunk és nesze semmi, fogd meg jól intézkedéseket tennünk novemberig. Apropó! Megfogalmaztátok már legalább azt, hogy mi is az a jogállamiság? Nem? Vlszont kapóra jön, hogy erre képtelenek vagytok, amiért lépten-nyomon lehetőségetek van annak "sérelmét" széthazudni!? Ez emlékeztessen a hazug aljabolsi önmagadra, akit legközelebb el ne felejtsd lehúzni!
Jozefina
Navrának is meg kellene hallgatnia és mindenkinek ajánlom, hogy minden előítélet nélköl szimpátiától függetlenül ezt tegye!
nyugatifeny.hu/2022/09/18/vastaps-lelkesedes-dobrev-klara-bejelentette-magyarorszag-elso-arnyekkormanyat-video

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.